Dodaj do ulubionych

Tryptany i efekty uboczne

02.12.23, 18:55
Tryptany biorę już od kilku lat, dzialaja bardzo dobrze, migrena przechodzi w 20-30 min.
Teraz jednak, już trzeci raz, po zażyciu zaczęło mnie boleć gardło tak dziwnie, jakby od zewnątrz i niemal wszystkie mięśnie...
Doczytałam że to efekt uboczny ale to jakis koszmar jest, głowa przeszła ale za to boli cała reszta, no nie jestem w stanie wstać z kanapy i tak przez większą część dnia...
Dziewczyny migrenowe, spotkalyscie sie z tym? Jak sobie radzicie? Czy wszystkie tryptany dają taki efekt??
Dzięki za pomoc !
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:03
      Też tak miałam po Relpaxie. Lepsze to niż wymioty i okropny ból głowy. Dlatego jak migrena dopadała mnie w pracy, to musiałam się z pracy zwalniać, brać taksówkę, tryptan w domu i położyć się.
      • leepka Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:30
        O, czyli trzeba przetrwać ...? Jak długo to trwa u Ciebie ? Ja wzięłam dziś rano o ok 8 a ból ciała trwał do ok 17
        • asia-loi Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:48
          leepka napisała:

> O, czyli trzeba przetrwać ...? Jak długo to trwa u Ciebie ? Ja wzięłam dziś ran
          > o o ok 8 a ból ciała trwał do ok 17

Mnie na stare lata skończyły się migreny. Ale miałam je ponad 30 lat. Tak na mnie działał Relpax. Inne tryptany nie powodowały takiego ściskania i jakby bólu gardła. To nawet nie był taki normalny ból gardła, tylko jak chciałam np. napić się mocno ciepłej herbaty, to gardło bolało jakby było poparzone. Ale inne tryptany u mnie nie działały na migrenę tak dobrze jak Relpax.
          Tryptany to nie są leki przeciwbólowe. One zwężają naczynia krwionośne w mózgu, bo migrenę powodują rozszerzone naczynia krwionośne w mózgu. Nie wiadomo dlaczego te naczynia się rozszerzają.
          • panna.nasturcja Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 22:09
            Migreny mogą być powiązane z kwestiami hormonalnymi, często zanikają u kobiet po menopauzie.
            • koko8 Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 22:14
              O, to będę czekać. Choć moje migreny zaczęły się we wczesnym dzieciństwie, więc chyba jednak nie są hormonozależne. .
            • asia-loi Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 23:12
              panna.nasturcja napisała:

> Migreny mogą być powiązane z kwestiami hormonalnymi, często zanikają u kobiet po menopauzie.

U mnie migreny zaczęły być łagodniejsze i rzadsze jak zaczęłam brać tabletki na nadciśnienie, aż w końcu ustały. Za to na stare lata ma je moja siostra, a wcześniej nie miała.
              • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 06:23
                Ja mam albo w środku cyklu albo przed okresem.
                • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 06:24
                  Na szczęście niekoniecznie co miesiąc.
      • karpie_gdyjem Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 01:34
        Nie aż takie silne, ale zazwyczaj muszę się położyć na pół do godziny i przeczekać. Pierwszy raz zdarzyło mi się na zebraniu w pracy; myślałam, że zaraz odlecę i obudzę się z twarzą na stole, więc zwolniłam się i poszłam do domu. Dopiero potem skojarzyłam od czego to. Teraz już wiem, czego się spodziewać.
    • ekstereso Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:07
      Nie miałam. Miałam tylko zamułę po ciebie,w dzień pracy musiałam zawsze brać zolmiles choć były kłopoty z dostępnością.
      • ekstereso Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:08
        Po cinie*
        • panna.nasturcja Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 22:10
          Bo to dwa inne tryptany są, w dinie jest sumatryptan.
    • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:13
      Ja "tylko" lekkie trzepotanie serca, podobno to normalne. Też jak ręką odjął ból i wymioty.
    • noname2021 Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:30
      Dzieki tryptanom funkcjonuje i zyje normalnie. Biore od co najmniej 10 lat.
      Nie mam zadnych efektow ubocznych - a wierz mi, pytam sie lekarza za kazdym razem na wizycie, czy moge brac tak dlugo.
      Moze jestes przeziebiona?
      Imitrex/ czy inne triptans to cud dla migrenowcow!
      • leepka Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:34
        Ja też nie mialam do tej pory ! A zaczęłam jakieś 6 lat temu chyba.
        Cud, to prawda, ból po prostu mija a nie jest przytlumiony jak przy zwykłych przeciwbólowych. Ale ten efekt jest naprawdę nieprzyjemny, totalna niemoc i ból całego ciała...
        • asia-loi Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:52
          leepka napisała:

Ale ten efekt jest naprawdę nieprzyjemny, totalna niemoc i ból c ałego ciała...

To niech Ci lekarz przepisze inny tryptan. U mnie taka niemoc trwała prawie cały dzień, jak wzięłam rano. Ale za to dobrze się spało. Na następny dzień było ok. A jaki tryptan bierzesz?
          • leepka Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 20:33
            Zolmitryptan
            Lekarzowi oczywiście powiem, może przy innym będzie lepiej
            A migreny też mi już przeszły na stare lata po czym dopadł mnie covid i wróciły. Migreny i bóle głowy na zmianę praktycznie bez przerwy od roku
    • mysiulek08 Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 19:58
      problemy z rytmem serca, kardiolog zabronila uzywac, na szczescie po menopauzie dosc znaczaco ataki zmalaly, tzn sa ale duzo rzadziej i juz nie tak silne (bywalo, ze wylaczaly mnie z zycia na trzy dni)
      • krolewska.asma Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 18:33
        Ty po menopauzie
        Myślałam że masz 25 lat
    • brenda_bee Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 22:01
      Mam zolmiles, żadnych efektów ubocznych. Za to po covidzie 2 lata temu nie miałam migreny ani razu.
    • panna.nasturcja Re: Tryptany i efekty uboczne 02.12.23, 22:08
      Biorę tryptany ze 20 lat, nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych. Czasami mam tak, że nie mam kompletnie siły wtedy, ale nie wiem czy to efekt tryptanu czy samej migreny, mija to po godzinie. Brałam sumatryptan, czasem biorę ten, co jest w dezamigrenie, bo jest bez recepty i zdarza mi się kupić na już.
    • maja0026 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 11:46
      Chyba trzeba znaleźć "swoj" tryptan, u mnie najmniej efektów ubocznych jest po cinie. Obecnie jestem w programie leczenia migreny przewlekłej i biorę Ajovy, z 20 migren zeszłam do 5, jestem ba razie po 2 zastrzyku, mam nadzieję że po kolejnych będzie jeszcze lepiej
      • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 12:03
        Z 20 w jakim okresie? Roku?
        • maja0026 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 21:35
          Miesiaca
          • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 21:38
            😳. To jakiś koszmar, współczuję ogromnie.
            • maja0026 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 22:25
              No szczęście jest już lepiej, czuje się teraz jakbym odzyskała swoje dawne życie i radość z niego. Niepojete dla kogos kto nie zna bolu migrenowego. Migreny miałam od 20 lat ale przez ostatnie 3 lata się tak zintensyfikowały
              • ayelen40 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 22:32
                Atak migreny to coś przeokropnego. Kto nie przeżył, ten nie zrozumie. Trzymam kciuki za dalszą kurację!
    • derka1 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 14:09
      Mnie boli gardlo po sumatryptanie, ale od kiedy zaczelam popijac tabletke wieksza iloscia wody, ten bol nie jest juz taki uciazliwy. Wiecej wody to u mnie tak ze dwie szklanki.
    • katie3001 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 14:14
      Spróbuj zazyc lek Vydura.
    • lilia.z.doliny Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 17:49
      Poproś o zmianę tryptanu. Z nimi.jak z antykoncepcyjnymi- trzeba znaleźć swój. Nie mecz się.
    • krolewska.asma Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 18:32
      Ciekawe
      Biorę truptany i gardło mam czasami takie zaciśnięte
      Nie skojarzyłam że to od tabletki muszę poobserwować
    • jammer1974 Re: Tryptany i efekty uboczne 03.12.23, 18:42
      Przez lata bralam. Nigdy zadnych skutkow ubocznych nie doswiadczylam.
      Moze chodzi o co innego. Jakas infekcja?
      Doladuj jeszcze paracetamol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka