Dodaj do ulubionych

Tablet graficzny z ekranem

16.12.23, 19:16
Chcę kupić dziecku pod choinkę, bo go wzięło na rysowanie nawet na telefonie. Coś w miarę przyzwoitego w przedziale 1000-1500 (ew. 2000).
Coś polecicie albo jakieś wskazówki, bo pan w MM odpalił internet i przeczytał co mu się wyświetliło.
Czy takie niepodłączane do komputera się sprawdzają i czy są w tym przedziale cenowym?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 20:21
      Każdy nie podłączany do komputera będzie słaby. To urzadzenie plus sensowne oprogramowanie potrzebuje sporo mocy przerobowych.
      Mój syn ma od paru lat sprzęt o wdzięcznej nazwie Huion canvas13 i jest z niego cały czas zadowolony, rysuje praktycznie codziennie.
      • mia_mia Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 20:23
        No właśnie ten brałam pod uwagę, bo ma dobre opinie i przyjazną cenę.
        • szorstkawelna Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 20:28
          U nas się sprawdził. To chyba najbardziej trafiony prezent jaki mu kiedykolwiek zrobiłam. Nie bylam pewna czy mu przypadnie do gustu, bo latami szkicowal olowkiem/węglem drzewnym... w kazdym razie, odkąd jest w domu Huion (nie mogłam sie powstrzymac), analogowe metody poszły w odstawkę.
      • szorstkawelna Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 20:23
        *sporych
      • brenda_bee Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 21:17
        Córka ma iPada pro- tyle wiem z kwestii technicznych😁😁
        Możliwości ma to niesamowite, chyba nieskończone. No ale niestety nie ten przedział cenowy- jej razem z rysikiem kosztował rok temu 5 tys.
        Przyjaciółka córki ma podobny sprzęt ale o mniejszych parametrach, kosztował 2 z kawałkiem i jest ok ale różnica w możliwościach ogromna.
        • mia_mia Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 21:46
          Syn ma dwa tablety Apple i komputer z tej firmy, ale on chce typowy tablet graficzny (oczywiście nie wykluczam, że Apple takie ma). Nie chcę kupować sprzętu drogiego, z wyższej półki, bo za chwilę pasja może się zmienić.
          • brenda_bee Re: Tablet graficzny z ekranem 16.12.23, 22:15
            iPad córki to typowy tablet graficzny.
            No fakt, sprzęt raczej droższy ale my kupowaliśmy prawie 16- latce z ugruntowanymi marzeniami. Młodszemu może faktycznie najpierw kupić coś tańszego.
          • muszebosieudusze Re: Tablet graficzny z ekranem 17.12.23, 04:35
            Tablety Apple te w rodzaju mini się nie nadają do rysowania na poważnie, to znaczy potrafią ale nie wydalają i się zacinają.
            Te z lepszej półki spokojnie, tu można przymanipulowac ceną bo nie musisz od razu kupować takiego z największą pojemnością pamięci.
            Apple ma dość dobry resale value, jak mu się znudzi to zawsze możesz sprzedać za wciąż przyzwoitą kasę. Nie wiem jak z Huionem, możliwe ze tez.
            No i tablet graficzny jest tylko tabletem graficznym, jak mu pasja przejdzie to będzie mieć nadal tablet graficzny. A tablet Apple może być do obrabiania fotografii, robienia muzyki, montowania filmików.
            That being said, mój młody jest anty-Apple i nie tknie tego palcem z powodów pryncypialnych i jest szczęśliwy ze swoim Huionem. Ale pracuje z nim na kompie który zbudował sobie sam pod swoje potrzeby i to mu wystarcza.
          • muszebosieudusze Re: Tablet graficzny z ekranem 17.12.23, 04:42
            mia_mia napisał(a):

> Syn ma dwa tablety Apple i komputer z tej firmy, ale on chce typowy tablet graf
            > iczny (oczywiście nie wykluczam, że Apple takie ma).

W sensie ze ma coś jak huion albo wacom? Nie ma. Są w teorii jakieś sposoby żeby używać iPada jako tablet na Macu ale tak sobie działają.
    • kurt.wallander Re: Tablet graficzny z ekranem 17.12.23, 00:06
      Moja córka ma tez Huion, jesli dobrze pamiętam to Kamvas Pro Tilt albo Kamvas Pro. Myslę, że trafiony zakup, od kilku lat go uzywa z powodzeniem, i również duuużo mniej rysuje analogowo, od kiedy go ma.....
    • muszebosieudusze Re: Tablet graficzny z ekranem 17.12.23, 04:28
      Ja rysuję na iPadzie, młody na Huionie (chyba pro 16).
      Cena tego huiona była porównywalna z iPadem (to była wtedy premiera więc najdroższy z linii, tańszy od ipada ale nie o kilka rzędów, może o 20-30%. Ale fakt ze do iPada jeszcze trzeba dokupić stylus, to kolejne parę stow.
      Różnice między jednym a drugim rozwiązaniem są takie:
      Na ipadzie można rysować gdzie się chce, w łóżku, w pociągu itd, na huionie jednak musisz siedzieć przy kompie
      Do huiona musisz mieć miejsce na biurku i masz tam trzy kable (huion działa jak kolejny monitor)
      I najważniejsze, programy graficzne na desktop są dużo droższe od programów graficznych na ipada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka