Dodaj do ulubionych

Uniwersalne prezenty

18.12.23, 22:38
Takie, z których zawsze jesteście zadowolone. U mnie dobra herbata i ziarnista kawa.
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 22:57
      Praliny
    • chlodne_dlonie Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:01
      Tak, oprócz kawy ziarnistej i herbaty, najlepiej zielonej, eszcze dobre wytrawne wino dla mnie byłoby tym uniwersalnym prezentem smile
      I czerwone, i białe, ba, z rosé też bym się ucieszyła smile
      Ewentualnie ogólnie pojęte 'kosze prezentowe' z kombinacją powyższych plus jakieś bardziej niecodzienne słodycze bądź przekąski 'na słono' czy przyprawy.
    • bi_scotti Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:02
      Recznik kapielowy. Moze nawet byc z crazy obrazkiem/crazy pattern - zawsze przyjme z radoscia - perfect na camping smile
      Scotch whisky, moze byc najpodlejszy blend - nie pogardze wink
      No i wiadomo: gift cards do ksiegarni, sklepu z alcohol, ktregos local theatre ... biore "z pocalowaniem reki" smile Cheers.
    • berdebul Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:08
      Skarpetki. Potwornie niszczę skarpetki, mimo dbania o stopy, paznokcie itd.
      Sól. Niby mało solę, ale lubię te wszystkie wymyślne z ziołami/dodatkami/z Islandii pozyskana z użyciem źródeł geotermalnych/super czystą z Kanady itd.
      Kubki. Często mi pękają (nie mam pojęcia od czego) i zaczynaja przeciekać.
      • bi_scotti Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:28
        Gdybys miala okazje byc (travel) badz ktos byl w Sitka, Alaska & chcial Ci cos sprezentowac, to serdecznie polecam wizyte w & products: www.alaskapureseasalt.com/ smile Ja nie sole, moge zyc bez soli ale znane mi "solniki & solniczki" mlaskaja z wyraznym ukontentowaniem wink Cheers.
        • alux Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:53
          Najbardziej uniwersalny prezent to kasa. Obdarowany kupi sobie co mu potrzeba.
          • kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 06:44
            Nie lubię dostawać kasy. Wolę dostać fajną herbatę czy czekoladę niż 50 złotych w zamian.
            • butch_cassidy Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:52
              Też nie toleruję pieniędzy jako prezentu, uchodzą tylko w przypadku niesprawnego seniora, który nie ma jak kupić czegoś osobiście i nikt mu w tym nie pomoże.
            • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:00
              kamin napisał(a):

> Nie lubię dostawać kasy. Wolę dostać fajną herbatę czy czekoladę niż 50 złotych
              > w zamian.

A ja lubie, za pieniadze kupie to co mi pasuje.
              Natomiast herbaty nie, podobnie jak kawe czy slodycze. Najgorsze sa slodycze i jakies herbaty smakowe.
              • kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:20
                Kasę mogę dostawać jeśli chodzi o duże sumy.
                Natomiast drobiazg na.świeta cieszy, bo dostaję coś w swoim guście i dodatkowo nie muszę tego szukać w necie, jechać nam zakupy itp. Otrzymane w prezencie 50 zł włożę do portfela i zapomnę, że to "prezent". Pójdzie na codzienne zakupy czy szkolną składkę dziecka. Suma kompletnie nieodczywalna. Jak dostanę herbatę (którą bardzo lubię pić) to mam z tego przyjemność na tydzień czy dwa.
                • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:39
                  kamin napisał(a):

> Natomiast drobiazg na.świeta cieszy, bo dostaję coś w swoim guście

Pod warunkiem ze jest w twoim guscie.
                  Takie male prezenty ale jednak w gust, czesc z humorem to wkladamy do swiatecznych skarpet.

• kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:48
                    No tego dotyczy temat wątku. Prezentów z których jesteśmy zawsze zadowolone. Dla mnie kasa takim prezentem nie jest, bo jak mam dostać 50 czy 100 złotych to zdecydowanie wolę herbatę czy jakieś kosmetyki.
                    • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:39
                      kamin napisał(a):

> No tego dotyczy temat wątku. Prezentów z których jesteśmy zawsze zadowolone.

Ale to nie sa prezenty uniwersalne a pod konkretny gust. Ty jestes zadowolona zawsze z herbaty, ja bym nie byla.
                      • kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:09
                        Ale temat wątku brzmi: "prezenty, z których jesteście zawsze zadowololne" i właśnie w tym temacie się wypowiadam. Do jest uniwersalny prezent dla mnie, a nie dla wszystkich.
                        Nie ma prezentu, który ucieszy każdego, to już zwykle ogarnia dzieciak po pierwszych klasowych Mikołajkach.
                        • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:17
                          kamin napisał(a):

> Ale temat wątku brzmi: "prezenty, z których jesteście zawsze zadowololne" i wła
                          > śnie w tym temacie się wypowiadam. Do jest uniwersalny prezent dla mnie, a nie
                          > dla wszystkich.

Ale nawet ta herbata moze okazac sie niezadawajaca bo akurat bedzie miala niepdpowiedni aromat itp.
                          • kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:29
                            Chętnie spróbuję nowego smaku, nawet jak nie będzie idealnie trafiony. Jest to bardzo uniwersalny prezent dla mnie, bo szansa na złe trafienie jest minimalna.
        • mysiulek08 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:54
          wprawdzie nie z alaski ale lokalnej soli, recznie 'robionej' z odparowywanej wody morskiej uzywam od lat
          • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:35
            Masz na myśli kwiat soli? Też lubię.
      • alfa36 Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:49
        Sól... Jakaś inna niż biała? Bo w sumie ciekawy prezent ta sol🤔
        • mysiulek08 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 01:00
          sporo tego jest
          czarna
          japonska z wodorostow
          oczywiscie rozowa himalajska
          czerwona
          odparowanej wody morskiej w roznej formie bywa
          kamienna w krysztalkach
          wedzona i cala gama smakowych
          • simply_z Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 01:05
            Nasza kłodawska, czerwona.
            • alfa36 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:37
              O, dzięki, nie wiedziałam.
        • berdebul Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 04:57
          Z Madery przywiozłam z lokalnym wodorostem, wędzona i z hibiskusem (ślicznie różowa).
          Z Islandii mam dwie, w tym czarną (wygląda świetnie na focacci/chlebie.
          Z Chorwacji mam z rozmarynem.
        • butch_cassidy Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:53
          Dostałam kiedyś jako pamiątkę z Wieliczki, w ładnym słoiku, pewnie do kupienia też przez net. Bardzo miły upominek!
      • stasi1 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:38
        Super czysta to jest praktycznie każda
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:15
        Skarpetki - tak! I jeszcze fajne majtki, bo samej to mi się raz że nie chce kupować, a dwa to boli mnie moje cebulackie serduszko jak mam wydać 50 zł na parę fikuśnych majt, ale jako dar, to chętnie przyjmę smile
    • mak_z_figa Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:15
      Domowe przetwory. Uwielbiam, a nie lubię robić. Słodkie i wytrawne. Każde przyjmę z radością.
      Jeszcze książki.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:59
        Przetwory tak, ale nie domowe. W kwestii domowych przetworów jestem podejrzliwa.
        • trampki-w-kwiatki Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:12
          Seeerio?
          • raphidophora_tetrasperma Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:15
            Absolutnie.
            • thank_you Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:55
              A co podejrzewasz? big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:17
                thank_you napisała:

> A co podejrzewasz? big_grin

Pewnie, że ktoś napluł do środka 🙄
                • thank_you Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:22
                  Ale takie ze ślina to chyba trzeba jakoś oznaczyć? Zeby samemu się nie nadziać? big_grin
            • pani_up Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:56
              Ale, ze dżem czy ogórki niebezpieczne?
              • raphidophora_tetrasperma Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:36
                No dobra, same chciałyście. To, że naplute to pół biedy ale niedomyte słoiki, niedogotowane robaki, zwierzęce albo ludzkie kłaczki albo co najgorsze, przetwory robione w asyście zasmarkanych bombelków 🤢 No nijak nie mogę nabrać zaufania do cudzych przetworów.
                • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:48
                  Czyli w restauracji nigdy nie jadasz…
                  • raphidophora_tetrasperma Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:52
                    nellamari napisała:

> Czyli w restauracji nigdy nie jadasz…
                    Ale my tu o słoikach, a nie restauracjach
                    • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 11:35
                      To, że naplute to pół biedy ale niedomyte słoiki, niedogotowane robaki, zwierzęce albo ludzkie kłaczki albo co najgorsze, przetwory robione w asyście zasmarkanych bombelków

Jeśli brzydzą Cie przetwory, to jakim cudem nie brzydzą Cie restauracje ? Wszak tam wymienione atrakcje nawet nie zostały wygotowane.
                      • 35wcieniu Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:29
                        Pewności mieć nie można, ale można mieć nadzieję że tam gdzie są inni pracownicy i bywa także sanepid, jest mniejsze prawdopodobieństwo sytuacji: "obliżę łyżkę i pomieszam ponownie", albo "Jaś nakichał do owoców ale przecież ich nie wyrzucę".
                        • thank_you Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 15:10
                          Widziałaś Kuchenne Rewolucje?
                • thank_you Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 12:14
                  Nie No, w dżemach to te robaki na 100% są dogotowane - jeden stres mniej. big_grin
                • ga-ti Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 20:22
                  Wszystko się ugotowało podczas pasteryzacji. Temperatura zabija wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:19
        To ja mam tak, że sama nie robię, bo się boję, że coś skiepszczę, ale od kogoś nie mam problemu, wychodzę z założenia, że jak ktoś się decyduje na robienie i rozdawanie, to wie co robi tongue_out
    • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:16
      Bath bombs.
    • anilorak174 Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:23
      Białe wytrawne wino
      Kawa w ziarnach
      Niecodzienne praliny
    • nena20 Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:49
      Dobra kawa , wino. Na pewno nie słodycze. Wręcz mam obrzydzenie.
    • borsuczyca.klusek Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:52
      Słodycze. Razem ze Starym Borsukiem jesteśmy w stanie wchłonąć każdą ilość 🙄
      • alina460 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:27
        O, i ja jestem team słodycze 😀
    • raphidophora_tetrasperma Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:56
      Niezmiennie: czekoladki/książka/gorzała. Działa także u innych 😏
    • migafka357 Re: Uniwersalne prezenty 18.12.23, 23:59
      Czekolada, praliny, e-booki, bilety do teatru, sole i olejki do kąpieli, miękkie kapcie.
    • ponis1990 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:14
      Dla mnie - dobre słodycze i śmieszne skarpetki smile
      • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:01
        A jakie to sa dobre slodycze?
        • chlodne_dlonie Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:39
          Takie, które smakują obdarowanemu wink
          • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:46
            chlodne_dlonie napisała:

> Takie, które smakują obdarowanemu wink
            >
            Gorzej jesli dostanie takie ktore nie smakuja. Tytul watku jest 'uniwersalne prezenty' czyli takie ktore generalnie uciesza, przydadza sie itd. Niekoniecznie prezenty dla osob bliskich, osob ktorych gusta sie zna.
            • kamin Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:11
              Weź ty jeszcze raz przeczytaj temat wątku. To nie jest pytanie o prezenty, które wszystkich cieszą. Każdy się wypowiada w imieniu swoim, a nie całej ludzkości.
        • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:43
          Możesz mi kupić np czekoladki Cassel’a, nie pogardzę.
          • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:47
            nellamari napisała:

> Możesz mi kupić np czekoladki Cassel’a, nie pogardzę.

Ale uniwerslane nie oznacza konretne, okreonym smaku czy logo.
            • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:55
              Targetem jest : Takie, z których zawsze jesteście zadowolone
              • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:57
                Czyli prezentem uniwersalnym jest np oliwa z Prowansji AOP zbiory z 2023 r?
                • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:04
                  Uniwersalnym dla mnie będzie oliwa doskonałej jakości, wybrana przez darczyńcę ( intencja) ponieważ XYZ/Prowansja / Kreta /Tunezja you name it. Zawsze mnie ucieszy.
                  • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:11
                    To jest to o czym pisałam. "Dobre" czy "wysokiej jakości". Oczywiscie jak już dostajemy coś co nas średnio cieszy to lepiej, żeby było dobrej a nie złej jakości. Z drugiej strony nie wszystko wysokiej jakości, "dobre" mnie ucieszy.
              • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:21
                nellamari napisała:

> Targetem jest : Takie, z których zawsze jesteście zadowolone

Czyli pod konkretna osobe. Nie jest wiec to prezent uniwersalny.

SJP

Uniwersalny

obejmujący całość, dotyczący wszystkiego lub wszystkich»
                2. «mający wszechstronne zastosowanie»
                3. «mający różne umiejętności»
                • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:30
                  Uniwersalne prezenty
                  Takie, z których zawsze jesteście zadowolone

Druga część wypowiedzi zmienia poniekąd pole semantyczne „uniwersalności” prezentu.
                  • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:41
                    nellamari napisała:

> Uniwersalne prezenty
                    > Takie, z których zawsze jesteście zadowolone
                    >
                    > Druga część wypowiedzi zmienia poniekąd pole semantyczne „uniwersalności” preze
                    > ntu.

To jest definicja autorki watku. Nawet jesli ktos lubi herbate czy czekoladki to nie kazde moga mu podejsc.
                    • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:42
                      Otóż to.
                • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:30
                  Ja "uniwersalne", z których ja się cieszę, zrozumiałam jako kategorię produktów, w której pomyłka, nietrafienie jest minimalna, bliska zeru.

Zakładam też optymistycznie, ze intencją darczyńcy jest "dobry" produkt - ale, że intencje czasami to za mało stąd pomyslałam o kategorii, w której trudno się pomylić.
                  • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:39
                    Najma podaje 3 punkty ściągnięte z SJP.

W moim rozumieniu, uzupełnienie tematu o Takie, z których zawsze jesteście zadowolone, z info warunkującym - podmiot domyślny „wy” / „ wy ematki” / „wy konkretne ematki czytające ten post” jesteście zawsze zadowolone spycha nas do punktu 3.

Po przemyśleniu - nawet wspomniany niżej krem do rąk w mojej kategorii uniwersalnej nowinki ekosreko by mnie ucieszył, bo zastosowałbym go do ciała.

• ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:43
                      Pod warunkiem ze by cie np jakis skladnik nie uczulil.
                    • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:50
                      To ja wyjaśnię dlaczego spełnia moje warunku uniwersalności. Lubię kremy do rąk i używam regularnie. Nigdy nie spotkałam się z takim, który mi szkodził. Lubię urozmaicenie w temacie nawet jeżeli mam kilka ulubionych. Dlatego jak ktoś kupi mi krem do rąk raczej wpadki nie będzie.

Lubię też np "dobrą" kawę, herbatę, wino itd. Ale tutaj mam bardzo, bardzo zawężone widełki, więc ryzyko wpadki jest bardzo wysokie. Oczywiście produkt o uznanej dobrej jakosci można dalej puścić w obieg, ale nie o to chodzi
                      • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:52
                        Rozumiem Twoja argumentację, aczkolwiek nawet nie znając Cię osobiście, ale kojarząc z forum nick nigdy nie odważyłabym się zakupić Ci jakiegokolwiek uniwersalnego kremu do rąk, i celowałabym wyłącznie w wyższą półkę zaaprobowaną przez Srokę.
                        • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 11:17
                          Nie wiem kto to jest Sroka. A osoby, które mnie znają* i kupuja prezenty, wiedzą, że to nie musi być najwyższa półka

*znają niekoniecznie nadążają z konkretami typ jaka muzyka itd
                          • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 11:33
                            Srokao to niegdysiejsze guru pielęgnacji bez syfu , wiele lat temu edukowałam się na jej postach o składach, chyba jedna z pionierek, ale nie poświadczenia tego własną krwią.
                            • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 12:03
                              Ja korzystam z lupy kosmetycznej i ematki smile Plus (rzadko) przypadkowych materiałow pisanych. A cerę mam wymagającą medycznie.
                              • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 12:25
                                Ja się trochę wkręcilam w ciąży jak zaczęłam guglać dlaczego swędzi mnie brzuch po sławetnym bio-oil. Teraz mam abonament ( uniwersalny prezent wink na wersję premium apki konsumenckiej.
                                • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:06
                                  Dla mnie i tak za późno big_grin

A wracając do tematu: jest wiele kategorii produktów, w których znalazłam swój swięty graal. W tych kategoriach nie potrzebuję już próbowania, eksperymentowania, przypadkowych niespodzianek (zresztą i tak tego nie uniknę, bo jest też zycie "zewnętrzne", np do kawiarni ani do przyjaciół nie pójdę ze swoją kawą czy oliwą).

Ale jest też ogromna grupa kategorii gdzie te widełki są bardzo szerokie, niemal bezkresne. I jedyne czego ewentualnie żałuję, że dla wielu to kategorie "nie wypada" (mydełka, majtki 100%bawełny itd). W tej grupie są też rzeczy łatwe do kupienia - stacjonarnie i online - jak kto woli, nie trzeba mieć dwukrotnie zahasłowanego konta w sklepie online na Timbuktu a płatność tylko czekiem lub blikiem.
                                  • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:21
                                    No, ale wiesz - jesteśmy jeszcze młode, a świat się nadal rozwija, wiec może się pojawić coś ciekawszego niż dotychczasowy święty graal wink właśnie wracam z Black Honey w torebce polecanym przez taje i będę testować, choć teoretycznie moim świętym pomadkowym graalem było od lat masło karité.
                                    • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 14:45
                                      Tylko tak jak pisałam - ryzyko nietrafienia większe.

Ja wierzę w dobrą wolę darczyńców, żaden prezent mnie nie obraża, doceniam i znajdę jakieś sensowne rozwiązanie. Ale jak ktoś chce mieć pewność, że mnie ucieszy, powinien celowac w kategorie o szerokich widełkach, w mojej klasyfikacji. Albo coś z ustalonej listy.
                  • turbinkamalinka Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:03
                    Ritual akurat udusiłaby się jakby nie wyskoczyła ze swoimi mądrościami i będzie wywlekać na drugą stronę każdy post.

Prezentu 100 uniwersalnego chyba nie ma. Zawsze obdarowany może się przyczepić szczególnie jeśli osoby nie znamy. Bo co z tego że ofiarodawśli kupi mi rózowe stopki to już nie będę się cieszyć. Mam uczulenie na różowy i nie noszę stopek.
                    • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:06
                      A ty bys sie udusila gdybys pominela moje wpisy. Moze ktos zrobi ci uniwrsalny prezent na swieta i podaruje cos co pomoze ci sie zrelaksowac.
    • trampki-w-kwiatki Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:16
      Uwielbiam kawy, dobre herbaty, napary, domowe konfitury, domowe ciastka ładnie zapakowane, kremy orzechowe słodkie, nalewki, migdały lub owoce w deserowej czekoladzie, kolorowe skarpetki, kubki, pachnące cosie do kąpieli, pachnące olejki do ciała, sery owcze, najlepiej z truflami.
      Z wymienionych powyżej cieszę się zawsze i w każdej ilości smile
    • kaki11 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 00:39
      Vouchery/bilety. Moja ulubiona kategoria prezentowa. Można powiedzieć, że zawsze bardzo chętnie skorzystam (noo, ktoś się musi postarać wybrać, tak żebym nie chciała) i będzie to bardzo przyjemne a przynajmniej ciekawe. Nie rzadko skorzystam z czegoś z czego sama bym pewnie nie skorzystała.
      Spożywcze. Fajne słodycze, herbata, niektóre alkohole, przetwory ale też z podróży oliwy, sery czy inne lokalne specjalności. To się wszystko zawsze zużyje i jest fajne.
      Ewentualnie zawsze chętnie przyjmę jakiś fajny, najlepiej duży kubek.
      • butch_cassidy Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:50
        kaki11 napisał(a):

>
        > Ewentualnie zawsze chętnie przyjmę jakiś fajny, najlepiej duży kubek.

To tyle w kwestii prezentów "uniwersalnych" 🤣
        Właśnie napisałam, jak wkurzają mnie kubki.
        • pade Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:20
          aż sprawdziłam datę wątkubig_grin
          • butch_cassidy Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:25
            🤓
        • kaki11 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 11:36
          Bo w sumie wątek, o uniwersalnych dla nas nie ogólnie 😅. Ja tam ciągle nie mam przesytu kubków, ale też nie często dostaje. A takie uniwersalne dla wszystkich to chyba w sumie nie istnieją, zawsze się znajdzie ktoś kto będzie niezadowolony bo nie ma kiedy wykorzystywać biletów/nie czyta/nie pije alkoholu itd. Dla mnie, tamte są z gatunku "zawsze ucieszą" smile
          • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 12:09
            Jeżeli prezent dla osoby nieznanej zawsze jest ryzyko. Można próbować je zmniejszyć, ale gwarancji nigdy nie ma.
    • szmytka1 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 02:05
      Mogłabym dostawać drzewa owocowe, albo inne rośliny.
      • majenkirr Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 02:53
        Ja też roślinki, ale tylko domowe 🪴
        • szmytka1 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:25
          Na domowe naprawdę już nie mam miejsca 🥲
    • ursydia Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 03:19
      Bon do gabinetu kosmetycznego
    • naturella Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:00
      Dla mnie kosmetyki - kremy do twarzy, jakieś olejki do kąpieli, odżywki do włosów. Zużyje wszystko i z większości jestem zadowolona.
    • asia_i_p Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:23
      Cokolwiek plastycznego. Duble to nie problem - zużyje się.
    • butch_cassidy Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 07:48
      Dobra herbata zawsze! Tyle że tak naprawdę to w moim otoczeniu mało kto ogarnia, co to znaczy.
      Puchate skarpety, miody z pasieki, piwo kraftowe, świece np. sojowe lub z wosku pszczelego, eleganckie 😊 przyprawy np. z tk Maxx, książki - klasyka w wydaniach kolekcjonerskich, ekologiczne balsamy do ciała (tu jednak kwestia zapachu - ja lubię orientalne, jaśmin, różę... czyli może nie do końca uniwersalne, zresztą nie ma chyba prezentu w 100 proc. uniwersalnego).
      Byle nie kubki, choćby najpiękniejsze - wylewają nam się już z szafy, a nadal pojawiają się kolejne jako prezent. Wzdragam się, odparowując kolejny 🤬
      • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:42
        Mam podobny problem z kubkami/filiżankami.
      • alina460 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:28
        Co robisz z tymi kubkami? Odparowujesz? 😂
    • jkl13 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:14
      Książki. Zawsze i w każdej ilości.
    • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:40
      Mydełka, skarpetki (ale nie tzw wesołe), rękawiczki, kremy do rąk.

Potem zaczynają się schody, bo pojawiają się ograniczenia lub nawet konkretne produkty. "Dobre" kawy, herbaty, wina itp itd to już trochę grząski grunt, bo nawet obiektywnie "dobre" niekoniecznie muszą smakować, odpowiadać upodobaniom, zwyczajom itd.

• ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:50
        Bo niewiele jest prezentow uniwersalnych, kazdy prezent jednak dobrze aby spelnial jakies tam warunki pod konkretna osobe.
        • arthwen Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 16:44
          Uniwersalnych prezentów, takich, które się spodobają każdemu nie ma w ogóle. Zero, null.
          • wunder-gaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 16:49
            arthwen napisał(a):
            > Uniwersalnych prezentów, takich, które się spodobają każdemu nie ma w ogóle. Ze
            > ro, null.

Bo ludzie mają za dobrze i im się w głowach przewraca od dobrobytu.
            Kiedyś każdy kto dostał skarpetki w prezencie cieszył się, bo w sklepach trudno było kupić.
    • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:50
      Wino, najlepiej z konkretnego roku - oczywiście skrzynka, a nie butelczyna.

Czekoladki takie jakby luksusowe.

Roczny abonament na jakieś czasopismo tematyczne : polityczne, satyryczne, dzieciowe, podróżnicze, psychologiczne, medyczne, ogrodnicze, kulinarne, artystyczne, po angielsku, po polsku bez znaczenia ucieszy mnie każde.

Tegoroczne nowinki kosmetyczne ekosreko, coś co właśnie świeżutko wyszło na rynek, a ja jeszcze tego nie mam.

Książki z aktualnej sprzedażowej top listy, które spodobały się darczyńcy potrafi wyjaśnić dlaczego.
      • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:53
        Ale to już konkrety a nie uniwersalne.

BTW 'wino, najlepiej z kokretnego roku" - mam nadzieję, że ewentualnemu kupującemu dajesz więcej wskazówekwink
        • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:03
          Skupiłam się na uniwersalne, czyli Takie, z których zawsze jesteście zadowolone.

Konkretnego roku w sensie, ze darczyńca zadał sobie minimum trudu na znalezienie udanego bukietu, a ja już sobie dostosuję sama do okazji albo, ale to akurat nie na święta, rok koresponduje symbolicznie z jakimś tam światowym /rodzinnym eventem.
          • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:05
            Czyli wracamy do "dobrego wina".
            • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:10
              Dobre, albo złe, ale wino wink odnosząc się do Twojego postu, pół żartem pół serio, nie ucieszy mnie żaden krem do rąk, ponieważ ich organicznie nie znoszę.
              • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:14
                To rozumiem! Wino o dobrej/uznanej jakości, bo zakładam, że widełki są całkiem szerokie (tak jak u mnie krem do rąk)

• kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:52
      Szczerze? Chyba wszystko dobrej jakości.
      • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 08:56
        Nawet głupie mydło, kupione w jakimś dobrym sklepie, bym przygarnęła. Gdybym musiała oczywiscie.
        • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:05
          Dlaczego "musiała"?
          • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:08
            Znaczy, że niekoniecznie jestem taką fanką zasypywania się zbędnymi rzeczami. Jednak (jak pisałam) coś dobrej jakości bym spożytkowała.
            • chococaffe Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:15
              mydełka nigdy nie są zbędne.
              • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:19
                W sumie prawda.
              • nellamari Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:24
                Są. Jak dostanę, to Ci wyślę.
                • alina460 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 13:29
                  Są. Ja nie używam mydeł w Kamieniu.
              • la_felicja Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 14:44
                Chyba że kolorowe ręcznej roboty - pamiętacie tamten wątek sprzed roku?
      • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:25
        kropkacom napisała:

> Szczerze? Chyba wszystko dobrej jakości.

Dla mnie nie kazda rzecz nawet najlepszej jakosci jest prezentem ktory by mnie ucieszyl czy zadowolil.
        • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:29
          No ok. Masz inaczej.
          • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:54
            kropkacom napisała:

> No ok. Masz inaczej.

Raczej kazdy tak ma.
            • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:10
              No widać nie każdy big_grin
              • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:23
                Hmmm, ucieszylabys sie np z drogiego i bardzo dobrej jakosci zestawu do czyszczenia auta w srodku gdybys nie miala auta ani twoj maz/partner nie mial? Pewnie jak przystalo na ematke napiszesz ze tak. Kazdy prezent jest spersonalizowany a jesli nie jest to nie jest uniwersalny nawet jesli to sa czekoladki ktore sie lubi, ale jednak ich smak moze sie okazac nie okay.
                • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 10:54
                  Tak, opchnęłabym dalej a za to kupiłabym coś innego.
                  • ritual2019 Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 11:19
                    kropkacom napisała:

> Tak, opchnęłabym dalej a za to kupiłabym coś innego.

Jakos nie jest to dla mnie zaskoczeniem.
                    • kropkacom Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 12:39
                      No ok... big_grin
    • kot.z.kosmosu Re: Uniwersalne prezenty 19.12.23, 09:29
      Dla mnie herbata, skarpety, akcesoria malarskie (farby wolę wybrać sama). Lubię też dostawać majtki 😆 siostra mi zawsze jakiś fajne wybiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka