Dodaj do ulubionych

Obłęd w Zarze!

27.12.23, 16:47
Podjechałam dziś do Zary, aby kupić spódnicę ( tę co Wam wczoraj opisywałam). Weszłam niemal równo z otwarciem- 10.06 a tam już tłumy! Tłumy nie do opisania. Do wieszaków ciężko się dopchać, przy mnie dwie baby pokłóciły się o spodnie ( jedna ponoć na chwilę odłożyła, druga je złapała), do przymierzalni zawijana kolejka do kasy to samo. W życiu nie widziałąm czegoś takiego! Ludzie kupujący po 10-20 rzeczy naraz, przymierzający po 15 rzeczy, wychodzący z siatami. Co ciekawe w innych sklepach typu Reserved, HM, czy Mohito tego nie było.
Poszaleli? Baba przy mnie płaciła za 6 płaszczy, może oni to na handel kupują?
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 16:52
      Zara ma kiepskie jakościowo ciuchy, ale jak widać chętnych nie brakuje.
      • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:13
        fogito napisała:

> Zara ma kiepskie jakościowo ciuchy, ale jak widać chętnych nie brakuje.

Wlasnie ze sa dobre jakosciowo, ma ubrania z roznych materialow, widelki cenowe tez bardzo szerokie.
        • semihora Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 18:26
          ritual2019 napisał(a):

> fogito napisała:
          >
          > > Zara ma kiepskie jakościowo ciuchy, ale jak widać chętnych nie brakuje.
          >
          > Wlasnie ze sa dobre jakosciowo, ma ubrania z roznych materialow, widelki cenowe
          > tez bardzo szerokie.

Dobre jakościowo? Dobry żart.
          • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 18:28
            semihora napisała:

> Dobre jakościowo? Dobry żart.
            >
            >
            Alez tak, w zara sa ubrania z roznych materialow, rozny maja sklad i bardzo rozne ceny. Cashmere, welna, bawelna itd.
            • waleria_bb Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 19:52
              Te niby premium ciuchy Zary też są badziewne. Rok temu nazamawiałam wełnianych marynarek i nie, naprawdę to nie była jakość.
              • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 20:37
                waleria_bb napisał(a):

> Te niby premium ciuchy Zary też są badziewne. Rok temu nazamawiałam wełnianych
                > marynarek i nie, naprawdę to nie była jakość.

Wiadomo, zadna sieciowka i zadne tam premium nie sa wystarczajace dla ematek. 😀
                • fogito Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:01
                  Sprawdź Massimo Dutti. Lepsza jakość a ceny nie za wysokie.
                  • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 07:15
                    fogito napisała:

> Sprawdź Massimo Dutti.

Sorawdzilam, jakos ppdobna, w wielu przypadkach slabsza, choc zalezy od rzeczy.
                    Nie lubisz zara? Nie musisz, serio. Jednak obiektywnie to akura jakosc i wzornictwo jest ma jedno z lepszych.
                    • fogito Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:00
                      Massimo Dutti słabsza? Chyba nawet tam nie byłaś. Wzornictwo Zary to kopie tzw projektantów innych firm tylko gorszej jakości i wykonania. Ja mam sporo rzeczy z massimo i cenię sobie właśnie skład. Wełna 100%, kaszmir, len. Mam też puchowe kurtki lekkie jak piórko.
                      • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:03
                        A mi Massimo nie podchodzi. Podobnie jak COS.
                        • fogito Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:36
                          Mnie też wszystko nie podchodzi ani w massimo ani w cos. Ale udaje mi się kupić fajne długie wełniane spódnice i swetry .
                    • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:19
                      ritual2019 napisał(a):

> fogito napisała:
                      >
                      > > Sprawdź Massimo Dutti.
                      >
                      > Sorawdzilam, jakos ppdobna, w wielu przypadkach slabsza, choc zalezy od rzeczy.
                      >
                      > Nie lubisz zara? Nie musisz, serio. Jednak obiektywnie to akura jakosc i wzorni
                      > ctwo jest ma jedno z lepszych.

MD ma bardziej klasyczne i marynarka sprzed 6-7 lat nie wygląda jak mikrotrend. Tzn nie zgadłabyś, z którego roku pochodzi. Z Zary juz tak. No i składy.. w Zarze różnie z jakością.
                • waleria_bb Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:37
                  Nie w tym rzecz, ja wolę dopłacić do lepszej sieciówki typu Massimo Dutti i faktycznie cieszyć się jakością. Nie mam nic do sieciówek, ale Zary zwyczajnie nie lubię.
                  • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:06
                    Massimo Dutti tak jak Zara należy do Inditexu, to Zara plus, gdybyś była młodsza to kupowałabyś w ich Bershce czy Stradivariusie. Każda marka ma swój target, ale to ta sama firma tylko marki są pozycjonowane tak, żeby trafiały do różnych grup, to rzeczy szyte w tych samych fabrykach i pewnie nawet projektowane przez tych samych projektantów.
                    Tak samo jak np. H&M i COS, Reserved i Cropp czy Sinsay.
                    • fogito Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:04
                      COS ma o niebo lepsze ubrania w sensie składu niż HM. Bo targetem jest bogatsza klientela. I tak to po prostu funkcjonuje.
                      • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:20
                        Mnie się bardziej podoba &other stories, a ono jest chyba pośrodku, między HM i COS.
              • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:13
                A już Zara premium sprzedawana pod marką Massimo z tej samej firmy i szyte zapewne nieraz w jednej fabryce w tym samym czasie podoba ci się, ot, magia marketingu i reklamy.
                • fogito Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:02
                  Podoba mi skład materiałów i wzronictwo jednak inne. Tak jak podoba mi się banana republic ale gap już nie.
            • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:21
              Potrzebowałam letnich sukienek. Kupiłam trzy. Jedna faktycznie z poliestru z elastanem. Składy dwóch pozostałych:

Nie rozumiem dlaczego Zara wzbudza takie emocje. Dla mnie to jedyna sieciówka, w której zawsze trafiam z rozmiarem i nie muszę odsyłać. W której wiem jak przypada talia, biust i biodra, która masę modeli ma na bazie jednego, modyfikowanego detalami wykroju. I która na fotkach nie stosuje sztuczek typu spinanie tkaniny klamerkami z tylu, żeby się model lepiej prezentował.
              • 1012ja Re: Obłęd w Zarze! 29.12.23, 07:53
                Szwalnie ma w krajach gdzie nie są przestrzegane prawa człowieka, nie ma regulacji ochrony środowiska, itp.
        • shmu Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 20:30
          Zara większość ciuchów ma z plastiku, inne bardzo szybko się kurczą i albo zmieniają ksztalt. Kiedyś, ponad 20 lat temu, jak wchodzili do Polski ciuchy były lepsze jakościowo, ale już wtedy spodnie się masakrycznie zbiegały w praniu, sweterki, koszulki bawełniane tak samo, traciły kształt. Rzeczy z tkanin sztucznych trzymają się lepiej, ale dużo jest rzeczy nieprzyjemnych dla mnie na skórze. To są typowe ciuchy na jeden sezon, w których się pocę, i choć wzornictwo mi się ogólnie podoba, nie kupuje tam właśnie ze względu na słaba jakość. Podobna jakość ma mango, Stradivarius, Tatuum.
          • ajr27 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 22:26
            Ze wszystkim się zgadzam z wyjątkiem Tatuum w tym towarzystwie- tu są naprawdę porządne rzeczy.
            • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:22
              ajr27 napisała:

> Ze wszystkim się zgadzam z wyjątkiem Tatuum w tym towarzystwie- tu są naprawdę
              > porządne rzeczy.

Nie wszystkie jak leci. Wiskoza i len lepsze niż w Zarze, ale też trzeba dobrze trafić.
              • ajr27 Re: Obłęd w Zarze! 02.01.24, 22:54
                Z tkaninami trzeba trafić, za to krawiectwo lepsze o niebo. Tylko spodnie im nie wychodzą, na mnie za krótkie zawsze, za to sukienki świetnie skrojone. Kiecki z Żary nie nadają się do niczego
                • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 02.01.24, 23:09
                  ajr27 napisała:

> Z tkaninami trzeba trafić, za to krawiectwo lepsze o niebo. Tylko spodnie im ni
                  > e wychodzą, na mnie za krótkie zawsze, za to sukienki świetnie skrojone. Kiecki
                  > z Żary nie nadają się do niczego

Jasne. Tylko lepiej kupować mniej a porzadniejsze. W Tatuum ceny na obniżkach chyba są porównywalne do podobnych ciuchów Zary (takich bardziej "fancy", bo np linia TRF jest dosc budzetowa) z nowej kolekcji.
                • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 02.01.24, 23:41
                  Mi kiecki z tatuum dobrze nie leżą. Mam wrażenie, ze oni szyja na zupełnie inny, bardziej kobiecy model figury. Mam od nich dwie dzianinowe i powiedzmy, ze kilka razy miałam je w pracy, ale jakość lichutka.
                  Z polskich o niebo lepsze jest Taranko.
                  • ajr27 Re: Obłęd w Zarze! 03.01.24, 00:17
                    Taranko i Bialcon jest w podobnej jakości, to prawda. Mnie sukienki Tatuum leżą
                    Po przytyciu, jak miałam mniejszy biust, to faktycznie, było gorzej
          • tygryskowata Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 22:27
            Shmu, nie zgodzę się. 15-10 lat temu jakoś to było premium wśród sieciówek, bez porównania do HM czy innego Re. Koszulki dawały radę po sezonie, a to było coś (w Hm po 1 praniu na śmietnik). Teraz - wszędzie ten sam badziew, kilka prań i do kosza. Wyleczyło mnie to z sieciówek, bez znaczenia skład - koszulka 100% bawełny w większości przypadków kiepsko krojona na belce = do kosza na śmieci…
            • ajr27 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 22:34
              Oświeć tu obecne, gdzie się ubierasz. Bo ja np. Mam do wyboru albo sieciówki albo tzw polskie marki z basicowymi bluzami ponad 3 stówy za jakość gorszą niż w Zarze
              • shmu Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:40
                Z firm, które na prawdę lubię to Opus/Someday i Marc o'polo, oui, minimum. Mam sporo koszul z Esprit - tu jednak mają jedną linię dla nastolatek, której jakośc jest bardzo słaba, jedną linię normalna i jedna elegancka, i te dwie ostatnie są lepsze (choć nierówne, koszule jednak dają radę od lat już). Większość ubrań kupuje na Zalando, więc myślę, że w Polsce też masz dostęp do tych marek. Są droższe od Zary, ale kupuje mało i raczej klasyczne ciuchy na wiele sezonów.
                • ajr27 Re: Obłęd w Zarze! 29.12.23, 22:35
                  Opus i Marc O' polo są stacjonarnie W van Grafie i Peaku, zachowawcze wzornictwo, ale jakość dobra, masz rację. Nie lubię kupować w necie, nawet w wygodnym Zalando spodnie = odsyłanie wszystkiego
          • koronka2012 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 22:40
            Nie wiem zupełnie co wy kupuje cię takiego że wam się odkształca niszczy itp, mam niektóre rzeczy z Zary od kilkunastu lat i jakoś żyją i wyglądają nadal dobrze.
            • tygryskowata Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:21
              Koronko, clue to jest: od kilku-/-nastu lat. Teraz naprawdę jakość poszła w dół. Sinasay mode…
            • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:33
              Czy to Zara czy Versace z tym jak ubranie wygląda po kilkukrotnym założeniu i praniu to jest pewna loteria i wbrew pozorom rzeczy ze sztucznych tkanin są bardziej przewidywalne i mniej się niszczą.
          • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:23
            shmu napisała:

> Zara większość ciuchów ma z plastiku, inne bardzo szybko się kurczą i albo zmie
            > niają ksztalt. Kiedyś, ponad 20 lat temu, jak wchodzili do Polski ciuchy były l
            > epsze jakościowo, ale już wtedy spodnie się masakrycznie zbiegały w praniu, swe
            > terki, koszulki bawełniane tak samo, traciły kształt. Rzeczy z tkanin sztucznyc
            > h trzymają się lepiej, ale dużo jest rzeczy nieprzyjemnych dla mnie na skórze.
            > To są typowe ciuchy na jeden sezon, w których się pocę, i choć wzornictwo mi si
            > ę ogólnie podoba, nie kupuje tam właśnie ze względu na słaba jakość. Podobna ja
            > kość ma mango, Stradivarius, Tatuum.

Tak, 20 lat temu szyli niektore rzeczy w Hiszpanii, HM zdarzało się nawet w PL
      • kropkacom Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:15
        Bo ludzie myślą tylko o jakości. He he...
        • marta.graca Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 18:02
          Ceny też wcale nie są tam atrakcyjne.
          • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 18:28
            marta.graca napisała:

> Ceny też wcale nie są tam atrakcyjne.
            >
            Bo wcale nie maja byc.
            • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 19:26
              Zara szyje na cały świat w podobnych cenach, w jednych krajach te ceny wydają się atrakcyjne w innych nie.
    • wunder-gaffe Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 16:56
      vivienne.vivienne napisała:
      > Poszaleli?

Tak wszyscy ci klienci Zary poszaleli, tylko ty jedna nie big_grin
      • hugo43 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:01
        Wczoraj on line dresów dzieciom nakupiłam i tyle.jakos dla siebie ciężko coś wybrać.
      • vivienne.vivienne Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:06
        wunder-gaffe napisał:

> vivienne.vivienne napisała:
        > > Poszaleli?
        >
        > Tak wszyscy ci klienci Zary poszaleli, tylko ty jedna nie big_grin

Ja akurat kupiłam jedną spódnicę, ale po co komu naraz 6-7 płaszczy naraz to nigdy nie pojmę.
        • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:14
          Kupilam jeans ale online. Generalnie kupuje online, w sklepach i tak nie ma wszystkiego z oferty, jest niewiele.
        • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:16
          Bo lubi płaszcze i używa, bo chce w domu na spokojnie poprzymierzać?
        • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:24

> wunder-gaffe napisał:
          >
          > > vivienne.vivienne napisała:
          > > > Poszaleli?
          > >
          > > Tak wszyscy ci klienci Zary poszaleli, tylko ty jedna nie big_grin
          >
          > Ja akurat kupiłam jedną spódnicę, ale po co komu naraz 6-7 płaszczy naraz to ni
          > gdy nie pojmę.
          Ja i moja siostra wiele lat miałyśmy te sama rozmiarowke i gust, zdarzalo sie nam na przemian robic zakupy dla dwojki naraz. może tam ktos kupuje dla kilkorga.
    • anilorak174 Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:27
      Nie rozumiem fenomenu Zary.
    • dni_minione Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:36
      A jakie przeceny są stacjonarnie? Ja bym się mogła pofatygować w tłum przy jakimś -70%, ale tyle jest dopiero pod koniec stycznia na ogół (wszędzie).
      • vivienne.vivienne Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:41
        dni_minione napisała:

> A jakie przeceny są stacjonarnie? Ja bym się mogła pofatygować w tłum przy jak
        > imś -70%, ale tyle jest dopiero pod koniec stycznia na ogół (wszędzie).

Bardzo różne i 20% i 30%, widziałam spódnicę przecenioną o 50%. Zależy od ceny wyjściowej i od ciucha. Ale obawiam się, że po tych dzisiejszych tłumach już niewiele zostało.
    • dyzurny_troll_forum Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:40

> Podjechałam dziś do Zary

youtu.be/ZeF6GPqj5ew?si=Y7Gwqex6KSxs7kn0
    • wisniowy_sad Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 17:56
      Obok mnie w rok zamknęły się 3 świetne polskie biznesy ciuchowe, a na taką Zarę ludzie rzucają się jak dzicy... Smutne 😞
      • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 22:06
        W niektórych miejscach Zara jest wyznacznikiem światowości - ludzie sprzedają "kurtkę/spódnicę,sweter jak zara"
        • wisniowy_sad Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:01
          taki-sobie-nick napisała:

> W niektórych miejscach Zara jest wyznacznikiem światowości - ludzie sprzedają "
          > kurtkę/spódnicę,sweter jak zara"

Swego czasu kupiłam w Zarze parę rzeczy, bo mieii odzież ciążową, a przynajmniej na stronie. Jak schudłam po ciąży, wróciłam do polskich sklepów.
          • wirl Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:16
            A które to są polskie sklepy?
        • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:25

> W niektórych miejscach Zara jest wyznacznikiem światowości - ludzie sprzedają "
          > kurtkę/spódnicę,sweter jak zara"

Jak Zara jest też full typowej chinszczyzny, Romwe i inne kopiują. Zara zresztą też kopiuje.
    • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 18:38
      Ja w nocy po wątku spodnicowym weszłam i tez trochę pokupowalam sobie i dziecku. Byłam w szoku, ze większość miała dostępne rozmiary.
      • kotejka Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 20:34
        Jaki to wątek spodnicowy?
        Ja wczoraj na aplikację weszłam o 20
        Równo z przecenami, chciałam botki upolować, ale już nie było mojego rozmiaru
    • wisniowy_sad Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:05
      Myślałam, że ludzie nie mają pieniędzy, bo w polskich sklepach nie kupują bawełnianych i wiskozowych swetrów przez co te masowo się zamykają, a tu proszę: rzucają się na Zarowe, akrylowo-poliestrowe i duuużo droższe... Jakby to był jakiś ósmy cud świata.
      • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:29
        Stylistyka tego co oferują te sklepy często nie jest zgodna z tym co jest modne i wcale nie jest tanio, a Zara i podobne sklepy szybko kopiują i produkują to co przed chwilą pokazano na wybiegu.
        Niedawno był tu wątek z żalami polskiego producenta kurtek, że się będzie zamykać, bo ludzie nie kupują. No, widząc te rzeczy to trudno się było dziwić, że nie kupują.
        • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:46
          mia_mia napisał(a):

> Stylistyka tego co oferują te sklepy często nie jest zgodna z tym co jest modne
          > i wcale nie jest tanio, a Zara i podobne sklepy szybko kopiują i produkują to
          > co przed chwilą pokazano na wybiegu.

Ale nie muszą tego robić z badziewnego poliestru.
          • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:25
            Muszą, żeby ceny były do zaakceptowania dla ich klienta, zresztą teraz z poliestru sporo szyją dużo lepsze marki.
            • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:28
              ... a zyski dla akcjonariuszy - lepszy surowiec oznacza albo wyższe ceny, albo niższe zyski.

Szycie z poliestru nie przekonuje mnie w niczyim wykonaniu... zwłaszcza w Bangladeszu, gdzie nie ma regulacji pracy dzieci, a tam właśnie szyje Zara.
              • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:30
                sknep.pl/2023/03/09/fast-fashion-od-podszewki-ciemna-strona-szybkiej-mody/
              • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:53
                To nie do końca jest tak, bo firmy szyją to co kupcy zamawiają (spośród setek, tysięcy przygotowanych modeli), a kupcy zamawiają to co się dobrze sprzedaje. Gdyby ludzie chcieli kupować droższe rzeczy z dobrych materiałów to takich byłoby na półkach dużo, ale nie chcą, nie chcą chodzić w klasycznych modelach kupowanych na lata, a sezonowych modeli nie opłaca się szyć z drogich materiałów (oczywiście są firmy, które to robią, ale to nie są produkty dla Kowalskiego ani nawet Kowalskiego+).
                A w Bangladeszu i podobnych krajach szyją wszyscy, nawet jeśli się do tego nie przyznają.
                Surowiec to ułamek ceny produktu, projektowanie, szycie, transport, magazynowanie, reklama, sprzedaż, to wszystko niewiele się różni niezależnie od tego z czego się szyje, a to jest większa część ceny produktu.
                • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 00:59
                  mia_mia napisał(a):

> To nie do końca jest tak, bo firmy szyją to co kupcy zamawiają (spośród setek,
                  > tysięcy przygotowanych modeli), a kupcy zamawiają to co się dobrze sprzedaje. G
                  > dyby ludzie chcieli kupować droższe rzeczy z dobrych materiałów to takich byłob
                  > y na półkach dużo, ale nie chcą, nie chcą chodzić w klasycznych modelach kupowa
                  > nych na lata

A co z niewielką grupą, która chce?

, a sezonowych modeli nie opłaca się szyć z drogich materiałów (ocz
                  > ywiście są firmy, które to robią, ale to nie są produkty dla Kowalskiego ani na
                  > wet Kowalskiego+).
                  > A w Bangladeszu i podobnych krajach szyją wszyscy, nawet jeśli się do tego nie
                  > przyznają.

No i co z tego?
                  • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:25
                    Wiele firm ma swoje lepsze marki dla takich osób, inditex Massimo, HM COS albo można kupować nie wiem, np. w MaxMara, RL, MarcoPolo, Bossie i wielu, wielu innych sklepach celujących w innego klienta niż klient Zary.
                    • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:30
                      Tylko że tam jest cztery razy drożej, a nie dwa razy drożej.
                      • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:41
                        Musisz szukać marek, a marek są tysiące, które sprzedają ubrania z wystarczająco dobrych dla Ciebie materiałów, w wystarczająco przystępnych cenach i jeszcze w twoim guście.
                        Jest jeszcze polowanie na okazje, bo jak 4 razy droższą rzecz przecenią na połowę to będzie w cenie jakiej oczekujesz.
                        • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:50
                          A myślisz, że co robię?
                          • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:55
                            To czemu dziwisz się, że dość tania z definicji sieciówka nie sprzedaje ubrań z wysoko gatunkowych materiałów w cenach ubrań z poliestru?
                            • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:57
                              Ja się nie dziwię, tylko wkurzam.
                              • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 01:59
                                Ogólną pazernością z jednej strony, a jakością oferowanych produktów z drugiej.
                                • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:10
                                  Chęć maksymalizacji zysków jest raczej normą, a nie wyjątkiem w biznesie, gdyby ludziom zupełnie nie odpowiadał stosunek jakości do ceny albo inni mieli lepszy to ludzie tam robiliby zakupy (już pomijając miliony, a raczej miliardy wydane na stworzenie marki, której „magia” sprawia, że więcej wybaczają i które oczywiście też są ukryte w cenach).
                                  To trochę tak jakbyś była zła, że Lidl sprzedaje dmuchane pieczywo, a nie takie jak dobra, rzemieślnicza piekarnia do której nie pójdziesz, bo jest za drogo.
                                  • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:14
                                    Tak, znam to zjawisko, jednak nieodmiennie mnie ono wkurza, ponieważ tak czy owak, czy w przypadku produktów drogich, czy tanich, jesteśmy robieni w balona.
                                    • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:15
                                      I albo dostajemy badziew za normalną cenę, albo porządny produkt za cenę horrendalną.
                                      • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:26
                                        Może nie da się wyprodukować i sprzedać porządnego produktu za normalną dla ciebie cenę, pomyślałaś o tym?
                                        • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 02:28
                                          Ręcznie rbionego z pewnością nie. Natomiast maszynowo... a, tu już musiałabym przeanalizować dane.
                      • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:28

> Tylko że tam jest cztery razy drożej, a nie dwa razy drożej.

Z basic rzeczy z w miare oddychajacych tkanin są polskie marki, też z PL szwalniami. Albo swetry dział meski w TK maxx
                • runny.babbit Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:20
                  mia_mia napisał(a):

> To nie do końca jest tak, bo firmy szyją to co kupcy zamawiają (spośród setek,
                  > tysięcy przygotowanych modeli), a kupcy zamawiają to co się dobrze sprzedaje. G
                  > dyby ludzie chcieli kupować droższe rzeczy z dobrych materiałów to takich byłob
                  > y na półkach dużo, ale nie chcą, nie chcą chodzić w klasycznych modelach kupowa
                  > nych na lata, a sezonowych modeli nie opłaca się szyć z drogich materiałów (ocz
                  > ywiście są firmy, które to robią, ale to nie są produkty dla Kowalskiego ani na
                  > wet Kowalskiego+).
                  " Uwielbiam" ten argument. Tak, rzeczy są podłej jakości bo ludzie tego właśnie chcą. Tylko jakimś dziwnym trafem, te same sieciowki ponad dekadę wcześniej sprzedawały rzeczy z bawełny, lepiej skrojone i tanie. A marki premium, to już w ogóle były produkty na wiele lat. Dziś te same marki, o nadal wysokich cenach, a rzeczy niechlujnie wykończone, z plastiku ...
                  • fogito Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:37
                    Ale gdyby ludzie tego sHITu nie kupowali to by się nie opłacało produkować.
                  • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 12:02
                    A zauważyłaś, że ceny nie zmieniły się dramatycznie? Ludzie chcą kupować tanio w cenie sprzed roku czy dwóch, a najlepiej sprzed 10 lat (tanio to dla każdego coś innego), a koszty na każdym poziomie wzrosły, więc w każdym obszarze (czy to ciuch czy spożywka czy AGD) spada jakość czy rozmiary, pojemności.
                    Znam kilka osób, które zajmują się zamówieniami dla największych multibrandów, najlepiej sprzedają się najdroższe i najtańsze rzeczy. Ja nie mam najmniejszych problemów ze znalezieniem rzeczy dobrej jakości, ale niestety tanio nie jest, zwłaszcza jeśli nie czeka się do wyprzedaży.
                    • runny.babbit Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 14:04
                      Nie no, proszę, akurat większość część ceny ubrań stanowi marża, zwłaszcza że gros ciuchów to produkcja w krajach azjatyckich gdzie koszty są dalej niskie. Po prostu sprzedają drogi chłam, bo mogą i nie ma co obrażać ludzi, że "sami chcieli".
                      • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 14:57
                        Każdy może swoimi decyzjami pokazać, że nie podoba mu się stosunek jakości do ceny w sklepach typu Zara, a jednak jak wątek pokazuje w sklepach tłumy gotowe płacić. Za to firmy, które próbują szyć w Polsce płacąc ludziom polskie stawki i z przyzwoitych materiałów padają jak muchy, bo niewiele osób chce czy może kupować takie produkty.
                        • runny.babbit Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 15:09
                          To wielka naiwność albo wielki cynizm oczekiwać że konsumenci zmienią rynek odzieżowy. Nie zadziałało to w żadnej innej branży. Tu są potrzebne działania odgórne, w rezultacie których sieciowki zaczną w końcu płacić koszty środowiskowe i nieuczciwej konkurencji.
                          • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 15:31
                            Rynek jest globalny, jeśli u nas się to ureguluje czy całej EU, a nawet w całym świecie zachodnim to paczki Zary będą szły z Chin, Indii i innych zakątków świata albo ludzie przestawią się całkowicie na chińszczyznę, co zresztą już ma miejsce, te wszystkie sheiny i inne cuda sprzedające za ułamek ceny sieciówek.
                            • runny.babbit Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 15:54
                              Jest też coś takiego jak protekcjonizm, podatki i cło. Tylko woli politycznej brak.
        • taki-sobie-nick Re: Obłęd w Zarze! 27.12.23, 23:49
          mia_mia napisał(a):

> Stylistyka tego co oferują te sklepy często nie jest zgodna z tym co jest modne

Gorzej, że nie jest zgodna z tym, co jest klasyczne.
          • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:30

> mia_mia napisał(a):
            >
            > > Stylistyka tego co oferują te sklepy często nie jest zgodna z tym co jest
            > modne
            >
            > Gorzej, że nie jest zgodna z tym, co jest klasyczne.

Ale chyba jeszcze masz jakikolwiek inny wybór: po co akurat upierać się przy fast fashion i narzekać, że to fast fashion.
            • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 21:42
              Ja akurat nie narzekam, kupuję to w czym mi dobrze, od marek premium do Zary, od polskich projektantów mam bardzo mało rzeczy, bo nie chodzę po butikach, a rozmiarówka jest zupełnie niedopasowana do mojej figury, także odpada kupowanie sukienek czy spodni, a nawet koszul, poza tym często przesadzają z cenami, bo dresowe sukienki po 1000 złotych i podobne kwiatki, to dla mnie gruba przesada. Ostatnio trochę kupowałam w reserved, lubię wiskozę, a oni z niej szyją.
              Dziecku też często kupuję w sieciówkach i to chętnie na wyprzedażach, tylko online, bo nie chce mi się pakować w ten tłum.
              Niespecjalnie kręci mnie moda, nie mam tej smykałki, mniej więcej wiem w czym mi dobrze, podejrzę czasem jakieś stylizacje, żeby w miarę być na czasie, nie szukam perełek, nie zakochuję się w ciuchach.
    • iberka Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 05:49
      Tak jest w Żarze w pierwszy dzień wyprzedaży. Tak, kupują też na handel
      • iberka Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 05:49
        Zarze.
    • swiezynka77 Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 10:32
      Co kupujecie w zarze? Ja nie rozumiem fenomenu -nigdy nic mi się tam nie udało kupić. natomiast lubiłam massimo dutti ale się popsuło, teraz nic mi się tam nie podoba sad
      • grey_delphinum Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 11:04
        Przez lata głównie kupowałam w reserved i orsay. Teraz orsay nie ma, a stylistyka i jakosc res tak zeszły na psy (wg mnie oczywiście), ze niewiele mi się tam podoba.
        Konsekwentnie wchodzę do MD i Tatuum, ale i tu wielka kicha. Po pierwsze, zupełnie nie na mnie szyte (jestem niska, a tam modele glownie dla wysokich kobiet), po drugie, ten sam sklad sweterka co w zarze, ale cena dwukrotnie wyższa. Przeprosiłam się zatem z Zarą i obkupilam na sezon zimowy. Kardigany z wełną swietnie się noszą, tak samo spódnice i żakiety.

A wczoraj rzeczywiście w sklepie bylo sporo ludzi, natomiast nie zauważyłam, by ktoś kupowal w hurtowych ilosciach (a ja, mimo wyprzedaży, niczego nie kupilam, bo spodnie, które sobue upatrxylam, tradycyjnie okazały się za długie ).
      • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 12:02
        Głównie sukienki i ciuchy dla dziecka.
        • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 12:08
          Kupuje rozne ubrania. Lubie ich jeans, knitwear, blazers, buty, bizuterie, torby, spodnice, spodnie, tops, sukienki itd. Maja fajne basics.
      • iberka Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 13:27
        Perfumy wink a moja młoda jeansy, buty (skórzane), koszulki, bluzy, czapki i to co akurat wpadnie w gust
        • ritual2019 Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 14:18
          Wlasnie dostarczyli pare jeans ktore kupilam we wtorek online. Mam jeszcze ochote na blazer.
      • shule_aroon Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 20:31
        swiezynka77 napisał:

> Co kupujecie w zarze? Ja nie rozumiem fenomenu -nigdy nic mi się tam nie udało
        > kupić. natomiast lubiłam massimo dutti ale się popsuło, teraz nic mi się tam ni
        > e podoba sad
        >

20 do 8 lat temu zdarzały się sensowne przeceny do 70%. I jakość też poleciała, mocno.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 20:04
      Pamiętam, jak w Szczecinie nie było Zary i ludzie jeździli do Poznania. Również nie byłam w stanie zrozumieć fenomenu.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 20:06
        Dodam - skoro to tak działa, to może te 6 płaszczy ktoś właśnie opchnie w miastach, w których Zary nie ma, a jest za to przekonanie o jej wyjątkowości/jakości.
        • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 22:47
          Do każdego miasta i wsi dojeżdża kurier, nie mam więc pojęcia po co kupować na handel, no może na sam koniec promocji, kiedy ceny są bardzo niskie i wtedy sprzedać na początku przyszłego sezonu, to by się opłacało. Ja obstawiam, że ktoś kupił, żeby sobie w domu na spokojnie pomierzyć.
      • shellyanna Re: Obłęd w Zarze! 28.12.23, 20:23
        Pfff ja pamietam jak primarkowe ciuchy były na Allegro wystawiane z opisem „renomowana marka Atmosphere”
        • bominka Re: Obłęd w Zarze! 29.12.23, 22:53
          Dlaczego w Zarze były same baby?
          • mia_mia Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 07:45
            Bo działy męskie są oddzielnie albo wydzielone, więc siłą rzeczy w reszcie sklepu przeważają kobiety
            • bominka Re: Obłęd w Zarze! 30.12.23, 19:19
              O tak już lepiej zabrzmialo🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka