konsta-is-me Re: Pietrzak 02.01.24, 16:29 niezalezna.pl/media/tv-republika/przypominamy-niemcy-faktycznie-umieszczali-migrantow-w-budynkach-po-bylych-obozach-koncentracyjnych/507997 Czyli wychodzi, że wypowiedz wycięta z konkekstu i oczywiście musieliśmy być pianę i robić dramę ? ( Nie czytałam całego wątku, jak ktoś ma lepsze wyjaśnienie to niech podrzuci). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pietrzak 02.01.24, 16:42 > ( Nie czytałam całego wątku, jak ktoś ma lepsze wyjaśnienie to niech podrzuci). Trzeba było przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Pietrzak 02.01.24, 17:02 iwles napisała: > > > ( Nie czytałam całego wątku, jak ktoś ma lepsze wyjaśnienie to niech podr > zuci). > > > Trzeba było przeczytać. Po co ma czytać? Nie od dzić wiadomo, że wypowiadające się tu wcześniej mają problemy z czytaniem zezrozumieniem. Wkleję wypowiedź Pietrzaka "Mam okrutny żart z tymi imigrantami, że oni [Niemcy] liczą na to, że Polacy są przygotowani, bo mamy baraki. Mamy baraki dla imigrantów: w Auschwitz, w Majdanku, w Treblince, w Stutthofie. Mamy dużo baraków zbudowanych tu przez Niemców. I tam będziemy (...) tych imigrantów, wpychanych nam nielegalnie przez Niemców, ponieważ nielegalni nie są ci ludzie, którzy uciekają do lepszego świata. Nielegalne są te władze, które ich wpuszczają, czyli nielegalni są Niemcy. Ich hasło witające przybyszów było nielegalne, pozatraktatowe, niezgodne z jakimikolwiek prawami. To jest nielegalna działalność niemiecka. Powinniśmy na to się uczulić w nadchodzącym roku, bo zdaje się, że na głowę zaczynają nam bardzo wchodzić" Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Pietrzak 02.01.24, 17:13 Zezrozumieniem na pewno. Anyway, żart że boki zrywać, coś w stylu wypisywanego na murach kilkanaście lat temu "tego roku zima była mroźna, a Żydzi wesoło trzaskali w kominku". Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pietrzak 02.01.24, 17:14 I czego ma dowodzić ten cytat? Że Pietrzak nie powiedział tego, co powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pietrzak 02.01.24, 17:06 Nie chce mi się, poziom dramy będzie za duży jak dla mnie ...🙄 Czytałam już wcześniej w necie ,bo przecież wrze. Ale i tak wychodzi że ktoś podał plotke o tych niemieckich obozach, Pietrzak uwierzyl, zrobił durny i nie na miejscu dowcip ,więc teraz - częściowo słusznie , bo śmieszny nie był, jest afera. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pietrzak 02.01.24, 17:17 konsta-is-me napisała: > Nie chce mi się, poziom dramy będzie za duży jak dla mnie ...🙄 masz rację, za duży jest... > Ale i tak wychodzi że ktoś podał plotke o tych niemieckich obozach, Rozumiem, że nie czytałeś całości dlatego wkleję ci jeszcze raz - to żadna plotka, to żelażne fakty: Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pietrzak 02.01.24, 17:07 konsta-is-me napisała: > wypowiedz wycięta z konkekstu i oczywiście musieliśmy być pianę i robić dramę ? Musieliśmy. Tzw "opozycji demokratycznej" ostatnio bardzo nie idzie. Rządzą może dwa tygodnie, a już mają ręcę po łokcie w gooownie. Obietnice się gdzieś tam rozmywają, ze 100 konkretów jest -jak narazie- fiasko. Dodatkowo wychodzi, że gwałcą praworządność na jakieś 145% tego na co pozwolił sobie PiS. Wobec zaistniałej sytuacji jest poptrzebne jakieś, odwracające uwagę, dobre wzmorzenie. Mówisz i masz! Trochę przytniesz, i jest! A szczegóły? Szczegóły są nudne... ...w końcu nie pierwszy raz jesteśmy "w procesie kształtowania fałszywej wiedzy" Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pietrzak 02.01.24, 17:55 Tak, wycięta z kontekstu i drama. A Muzeum w Auschwitz sie nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Pietrzak 02.01.24, 18:07 livia.kalina napisała: > Tak, wycięta z kontekstu i drama. A Muzeum w Auschwitz sie nie zna. Władze muzeum są upolitycznione. Nie widziałam aby się oburzali na publikacje, w których porównywano działania straży granicznej do holokaustu. A niedwuznacznymi sugestiami posługiwał się nie jakiś przebrzmiały nieśmieszny satyryk, tylko szeroko znana na świecie reżyserka. Także niech livka sobie znajdzie jakiś bardziej obiektywny autorytet moralny, no chyba że propagandę kieruje do już przekonanych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pietrzak 02.01.24, 18:23 dramatika napisał(a): > Władze muzeum są upolitycznione. W przeciwieństwie do Pietrzaka 🤣 O, to jest dobry żart: apolityczny Pietrzak. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Pietrzak 02.01.24, 18:38 Dla was qrwa wszystko jest upolitycznione, co nie śmierdzi konfiarsko-pisowską brunatnością. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Pietrzak 02.01.24, 18:42 pursuedbyabear napisała: > Dla was qrwa wszystko jest upolitycznione, co nie śmierdzi konfiarsko-pisowską > brunatnością. Nie unoś się tak, lekarz przecież zabronił. Kocyk, termofor, kleik z ryżem, a nie trollowanie na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Pietrzak 02.01.24, 18:48 Nie wiem, czego tobie lekarz zabrania, ale wyraźnie nie stosujesz się do jego zaleceń. Lepiej zacząć, bo na zamkniętym zabierają telefony. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Pietrzak 02.01.24, 18:23 Mam nadzieję, że skończy się to procesem i poniesie zasłużoną karę. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Próba podsumowania 02.01.24, 22:56 '...Co jest nie tak z ludźmi że muszą niszczyć innych ludzi...' No właśnie - pomińmy wypowiedź tego z wiekiem głupiejącego starca (no i jego samego) - i wróćmy do sedna pytania. *** Czy homosapiensy nie były aby imigrantami, jacy napadli na homoneandertali, na Europy pierwszych lokatorów? Były, napadły. Pono ówczesne europejskie homosapiensy miały mooocno śniadą cerę. . Czy indoeuropoidzi nie byli aby imigrantami, jacy napadli, wyparli, wchłonęli i zdominowali przedindoeuropejskich homosapiensów, od tysięcy już lat zasiedlających Europę (Paleo-Syberię / Dekan / Amerykę / Australię / Tasmanię itd.)? Byli, napadli etc. . Czy dzisiejsi lokatorzy Europy zezwoliliby powodzianom - uciekającym ze swych okołoczarnomorskich płycizn, zalewanych gwałtownie wzbierającym Morzem Czarnym i z biegiem dolin kilku rzek typu Dunaj wnikającym w głąb Europy?. Nie, nie zezwolonoby im na wnikanie w Ziemię Obiecaną. Postawiono by im [elektryczne] ostrokoły, [zdalnie sterowane] paści, wilcze doły i fosy. Stosowano by wobec nich puszbakowanie, szczuto by psami, nie podano by nawet kropli pitnej wody, chyba że z sikawek, barwiąc ich czymś fosforyzującym dla rozpoznania nawet z satelity. *** Co, u licha, jest prymarnego w byciu pierwszym/-ą, w narzucaniu innym zasady czynienia sobie Ziemi poddaną, we wbijaniu granicznych emblematów w jakieś granice, w jakieś zamorskie - pono bezludne - ziemie? Bo pierwszość, bo pionierskość, bo za grzech pierworodny [!] trzeba się kajać, bo pierworodny to ma być wódz, ma być suzeren, ma być dyktator? Co ten ...popieprzony czas patriarchów z człowieka zrobił, że się go wstydzę... Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Próba podsumowania 02.01.24, 23:08 No właśnie, sama podajesz przykłady z historii jak to naplywowi mordują tubylców by zająć ich tereny i zasoby. Właśnie z historii należy wyciągać wnioski by nie dopuścić by nas Europejczyków także to spotkało Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Próba odkłamania 03.01.24, 20:37 '..sama podajesz przykłady z historii[,] jak to nap[ł]ywowi mordują tubylców[,] by zająć ich tereny i zasoby...' Całkowite nieporozumienie - nawet co do mojej płci. Podawałem te przeszłe już dawno dane jako przykład, jak fałszywie się je dziś interpretuje. Nie. Nie możemy dzisiaj nikomu zakazywać przybywania do Europy, bo sami tę Europę ukradliśmy naszym tutejszym poprzednikom. Nie jest ona nasza, jest wspólna. Zagospodarowywali ją przybysze o ciemnej karnacji ciała - badanie znalezionych niedawno szczątków w Albionie, szczątków sprzed niecałych 9 tysięcy lat, tej karnacji dowiodło (i niebieskich oczu pra-Albiończyka). Nie mamy prawa usprawiedliwiać naszą przeszłą haniebną historią naszej historii - haniebnej - dzisiejszej. Przybywający tutaj do nas mogą dowolnie wnikać w nasze kordony - ci którzy wybrali drogę wnikania inną, przez tzw. zieloną granicę, spodziewają się, że ich po prostu zatrzymamy - do wyjaśnienia - i rozpatrzymy potem ich wnioski o imigrację. W myśl prawa, jakie im to dziś zapewnia. Wypychanie ich - i ignorowanie ich na legalnych granicznych przejściach - to równie przez prawo wyceniana działalność haniebna. Beze mnie. Jeszcze miesiąc temu w moim mieszkaniu (po moich dziadkach) mieszkali imigranci zza naszej polskiej granicy wschodniej. Mili ludzie na dorobku, żadnych ekstrawagancji. Żal mi było, gdy zdecydowali, że się wyprowadzą. Opis losów moich dziadków w Albionie - imigrantów i imigrantek tamże, sprzed lat 70 - na razie pominę, choć to druga strona tego samego zwierciadła. Z elementami hańby też. Nie, moi dziadkowie nie mieli karnacji śniadej ni ciemnej... Ot, szatyni/-nki. '...z historii należy wyciągać wnioski[,] by nie dopuścić[,] by nas[,] Europejczyków[,] także to spotkało...' Z mych rozważań można wyciągać różne wnioski, ale nie warto historii zamierzchłych widzieć na opak. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Próba odkłamania 04.01.24, 09:38 A to emama, więc zwykle z góry zakładam, że rozmawiam z kobietą. Ale ta "wspólna wlasnosc" to dotyczy tylko Europy czy innych kontynentów i krajów także? Poza tym, to że Europa jest takim, a nie innym miejscem do życia to zasługa wyłącznie Europejczyków i to w miarę współczesnych. Ci którzy zamieszkiwali Europe tysiące lat temu nie mają w tej kwestii żadnych zasług. Dla mnie ochrona granic jest wartością nadrzędną i nie obchodzi mnie to, że tacy jak ty chcą koniecznie pokutowac za haniebne postepki sprzed setek lat. Może skonsultuj się z psychologiem, najwyraźniej jakieś traumy prowadzą cie do zachowań autodestrukcyjnych. Ale to nie jest problem tych, którzy chcą by ich dzieci i dzieci tych dzieci były bezpieczne w takiej Europie jaką znamy. Powtarzam; historia nas uczy, że masowe migracje źle się kończą dla tubylców, więc trzeba wyciągać wnioski i nie dopuścić do upadku naszej cywilizacji, naszego stylu i poziomu życia. Granic należy bronić, a chore prawo, nijak nie przystajace do naszej rzeczywistości zmienić. Ci którzy pojawiają się na granicach mają obowiązek mieć dokumenty uprawniające ich do jej przekroczenia. Jeśli nie mają wszystkich wymaganych dokumentów to powinni zostać cofnięci tam skąd przybyli. Dla mnie haniebne są poglądy takie jak twoje, ponieważ mają doprowadzić do zniszczenia naszego bezpiecznego i dostatniego świata. W moich dwóch mieszkaniach do dziś mieszkają rodziny, które uciekły przed wojną w Ukrainie. Ale oni się łatwo integruja, już ich dzieci, obecnie kilkuletnie, będą praktycznie Polakami. Alez to ty widzisz historię na opak, czyli tak by to Europejczycy byli zawsze winni ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Próba unormalniania 05.01.24, 01:14 '...dotyczy tylko Europy czy innych kontynentów...' Polonorum sum. Ten, jak mu tam - Pietrzak, narzucił temat polskości i czystości, nie zmieniam tego. '...Poza tym[ ]to że Europa jest takim, a nie innym[ ]miejscem do życia[, ]to zasługa wyłącznie Europejczyków[, ] i to w miarę współczesnych...' Liczne obrabowane przez Europejczyków kolonie pozaeuropejskie Kuma pomija intencjonalnie czy przez zaniedbanie? '...Ci którzy zamieszkiwali Europ[ę] tysiące lat temu[, ]nie mają w tej kwestii żadnych zasług...' Ktoś W Europie - i w jej opłotkach - na długo przed Indoeuropeidami-pastuchami koni wymyślał, jak wytopić miedź; tworzył podstawy gospodarki rolnej - wprawdzie importowanej do nas spod samiućkiego Złotego Trójkąta, ale doskonalonej u nas. Ktoś udomawiał konie, tury na bydło, koziorożce sortował oraz [...] psy wcześniej, niż je potem zawlókł do Europy. O wynalazku wozu na kołach [najstarszy dowód wozu 4-kołowca to nasza PL-okolica], strzemion, chomąta czy sochy już zmilczmy. '...tacy jak ty chcą koniecznie pokutowa[ć] za haniebne post[ę]pki sprzed setek lat...' Bez narzucania narracji, proszę! Daleki jestem od pokuty - widzę tylko powody, by się nie wywyższać. Z litości nie rozwinę podwątku otwierania naszych granic dla robociarzy wizami wydawanymi obficie. '...skonsultuj się z psychologiem...' Amunicja typu ad personam zwykle zwiększa u mnie pasję polemiczną. '...masowe migracje źle się kończą dla tubylców...' Policzy Husky_cat stężenie imigrantów w naszym półwyspie Azji, uwierzy nawet WC-moherowi, że i on widzi dużo u nas miejsca na czynienie sobie ziemi - Tej Ziemi - poddaną. '...trzeba wyciągać wnioski i nie dopuścić do upadku naszej cywilizacji, naszego stylu i poziomu życia...' Właśnie usilnie staram się tej hańby unikać - ot, tą polemiką. I podkreślam, że naszość naszej naszości nie jest prymarna. Myśwa tutaj przyszli, gdy germańskie plemiona poszły rabować Rzym, a resztki wielbarczyków zeslawizowaliśwa. Dziś nikt nas rabować nie chce. Wręcz przeciwnie - imigranci chcą i u nas płacić podatki. Często używam argumentu o Złotym Wieku Rzeczpospolitej, o wielonarodowej wtedy Rzplitej, o chętnym przez nią wtedy zapraszaniu różnych Olędrów-menonitów, wzmożonym imporcie potem innych wyznań [religijnych wprawdzie, ale zawsze], wyganianych z innych ziem, o wielkiej przed laty chęci panowania u nas na stolcu krakowsko-warszawskim kandydatów niepolsko-nielitewskich. Regulacje długości dziobów u ciżm i kolorów dozwolonych dla sukmany chłopskiej pomijam dla niezmącania obrazu [szlacheckich dąsów]. Nasza ówczesna prawie-republika [szlachecka, niestety] była z zachwytem analizowana na wyrywki przez najtęższe umysły epoki. Już wtedy one widziały, że z czasem skolapsujemy w tej swej wolności [szlacheckiej, niestety] - bo nas otoczyły kraje dyktatorskie, kraje z apetytami. Granic należy bronić? W Europie one są wynalazkiem świeżym. Wierzę, prorokuję, że zostaną tylko lokalne, samorządowe. W mym rodzinnym grodzie mam sąsiadów Niemców - co nie odjechali, Niemców - co są nowo osiedleni, Duńczyka mamy, rodziny liczne Ormian, jeszcze „z zaciągu” post-ZSRR, licznych Romów, są i wżenieni ciemnoskórcy, sąsiadka [i jej siostra] w domu mej śp. Babci mają śliczne córcie-Mulatki, kumpelka z klasy też ma takiego brzdąca. Ha! W miejscowym poczcie honorowym Wojska Polskiego na pogrzebie mego sąsiada był ciemnoskóry wojak... No i pisałem o swych lokatorach zza Buga. Musi się do takiego stanu rzeczy Husky_cat przyzwyczajać i innym rodakom i -czkom tej normalności nie ograniczać. Nie Husky_cat osądzać, co to chore prawo. Wstąpiliśmy do Unii Europy na jej prawach, nawet Gnom z Żoliborza wtedy zapisy prawa Unii przyjął i ich nie miał ochoty wtedy obalać. Co z nim i jemu podobnym się potem stało, nie czas tutaj oceniać. Autarkia i autokratyzm to ślepy zaułek. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Próba unormalniania 05.01.24, 06:31 Ale nikt nie ma nic przeciwko pracowitym emigrantom chcącym płacić podatki. Ale wielu takich nie jest. Przyjedź do Niemiec czy Francji - mnóstwo tu takich "niebieskich ptaków" ze smartfonami... A jak jedno z drugim drze się choćby w metrze rozmawiając przez taki smartfon. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Próba unormalniania 05.01.24, 08:24 A największym problemem są i tak migrujacy przestępcy, osoby z zaburzeniami psychicznymi i frustraci przekonani o wyższości swojej "kultury". Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Próba unormalniania 05.01.24, 12:38 To czemu nie wrócisz do Polski? U nas ich nie ma. Aczkolwiek darcie się przez smartfon w zbiorkomie to dość popularne zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Próba unormalniania 05.01.24, 13:57 Okropieństwo z tym głośnym rozmowami, często wręcz przez video i rozmówca też na głos odpowiada. Po co mam wracać, jak jestem u siebie. Aczkolwiek docelowo i tak się do Danii planujemy przenieść. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Próba unormalniania 05.01.24, 14:01 No to bądź u siebie i troskaj się o sprawy swojej ojczyzny, zamiast przyklaskiwać polskim faszolom. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Próba unormalniania 05.01.24, 14:43 W którym miejscu im przyklaskuję? Zwracam uwagę na pewne zjawiska i skąd pewne wypowiedzi. Jest wielki kryzys migracyjny, a doprowadziła do niego źle rozumiana polityka tolerancji i dobrodziejstwa. Duńczycy nota bene się nie certolą. Odpowiedz Link Zgłoś