Dodaj do ulubionych

Dziecko wegetarianin

13.01.24, 21:46
Potrawy wegetariańskie nie są mi szczególnie dziwne, lecz do tej pory nie stosowałam tej diety na co dzień, a okazjonalnie dla dorosłych. Oczywiście staram się zgłębiać temat, ale może macie doświadczenia i wiecie, czy dieta wege w przypadku dziecka powinna się różnić od dorosłej, na co uważać, czy wynikły u Was z tego tytułu jakieś problemy z niedoborami? Dziękuję za porady i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 21:47
      Wziąwszy pod uwagę jaki syf większość ludzi je powiem ci że ludzki organizm wyjątkowo twardy.
    • asia.sthm Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 21:50
      Ile dziecko ma lat?
      • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 21:54
        Pięć.
        • ayelen40 Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:03
          Moje szefowa lat 48 też odrzuciła mięso w tym wieku. Chodzi co pół roku na infuzje zelaża.
          • banicazarbuzem Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:07
            Moje dzięcie ma lat prawie 17, od nie pamiętam.. 8 lat nie je mięsa ale je wszystko inne.
            Morfologię ma idealną, całą pandemię nie miało nawet kataru.
            Poważne choroby? W 1 roku życia i dwa tygodnie temu.
            Więc u nas wszystko na plus
            • bi_scotti Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:09
              Znam iles tam rodzin Indian-Canadian, spora grupa z nich ma roots in Gujarat - kolejne generations vegetarians od kolyski - normalka. Life.
            • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:21
              Nie je mięsa, wszystko inne, czy może jednak bilansujecie dietę tak, żeby było sporo strączków? Trochę boję się przesadzać z ciecierzycami, fasolami i tak dalej, bo one jednak wzdymające. No i nie wiem, czy słusznie.
              • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:25
                Naucz się przygotowywać strączki - moczysz w mocno słonej (to wazne!) wodzie, płuczesz, żeby nie były bardzo słone i gotujesz.
                • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:54
                  A sól co właściwie daje? Bo, że trzeba moczyć to wiem, ale nie używałam dotąd soli. I ile tej soli, powiedzmy, na litr wody, w której się moczą strączki?
                  • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:10
                    Pozwala rozpocząć proces rozkładu pektyn i innych wielocukrow ze ścian komórkowych. Łatwiej się gotują, są bardziej kremowe w środku i lżej strawne.
                    • rosapulchra-0 Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:27
                      A jak długo trzeba moczyć?
                      • 1matka-polka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:32
                        rosapulchra-0 napisała:

> A jak długo trzeba moczyć?
                        >

Dziecko?
                      • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:55
                        Zależy od sposoby przechowywania i rodzaju strączka, +/- przez całą noc (10-12h), jeżeli moczysz w zimnej wodzie. Jezeli zalewasz wrzątkiem to krócej, ale imho smaczniejsze są zalane zimną.
                        • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 12:51
                          Dziękuję za wskazówki.
              • banicazarbuzem Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:12
                Hm, jakoś specjalnie nie bilansuje diety.
                Ogólnie to teraz na ogół posiłki sam ogarnia, w sensie np podrzuca przepis czy sam gotuje.
                Ale ja też nauczyłam się robić jeden obiad tylko z różnymi dodatkami.
                Np robię jakiś sos, dzieć dostaje swoje dodatki a my mięso.
                Ale też często jemy jego obiady bo są smaczne.
                I moje dziecko je wszystko po prostu. Ma bardzo urozmaiconą dietę.
            • novembre Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 20:54
              banicazarbuzem napisała:

> Moje dzięcie ma lat prawie 17, od nie pamiętam.. 8 lat nie je mięsa ale je wszy
              > stko inne.
              > Morfologię ma idealną, całą pandemię nie miało nawet kataru.
              > Poważne choroby? W 1 roku życia i dwa tygodnie temu.
              > Więc u nas wszystko na plus

Nie jem miesa, morfologie mam piekna, hemoglobina 13,5, a ferrytyna szoruje po dnie. Musze tankowac raz na rok - dwa. Sama morfologia wszystkiego niestety nie powie.
          • ykke Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 09:03
            ayelen40 napisała:

> Moje szefowa lat 48 też odrzuciła mięso w tym wieku. Chodzi co pół roku na infu
            > zje zelaża.
            Prawdopodobnie chidzilaby nawet jedzac mięso. Ma zaburzenia wchlaniania, ktorych przyczyn moze byc mnostwo. Bardzo wiele miesozernych osob ma anemię.
            • ayelen40 Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 09:06
              Wiem, ja też mam. Ona dodatkowo biega w maratonach. Aczkolwiek lekarze jej sugerują, że przy innej diecie nie musiałaby mieć tych wlewek przynajmniej dwa razy w roku od lat.
        • asia.sthm Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:09
          I co, to dziecko zadeklarowało się jako wegetarianin?

Dziecko jest za małe na podejmowanie takich decyzji.
          Najlepiej pozwalać mu nie jeść mięska jeśli nie lubi, ale niech je to co wy.
          Masz dylemat już z pieciolatkiem?
          • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:26
            Lepiej gotować zdrowo i wege, z uwzględnieniem różnych składników, niż „niech je to do wy, minus mięso”, bo wtedy z wielu posiłków robią się ziemniaki i ewentualna surówka.
            • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:47
              Nie no do tego stopnia by nie było, bo ziemniaki jadamy raz na tydzień, góra dwa. częste u nas kasze różnego rodzaju, ryż, bataty, poza surówkami jadamy też sporo warzyw - surowych, ale też gotowanych plus zupy, ale nie ukrywam przy strączkach trochę się boję obciążenia jelit, a wiem, że muszą istnieć w diecie.
              • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:13
                Dzizas. Wciąż kasza + mięso + warzywa, jeżeli odejmiesz mięso to nie jest pełnowartościowy posiłek.
                Natomiast masa ludzi ma w pompie co je i je syf, nie patrząc na bilansowanie czegokolwiek.

Nie, można ułożyć wege dietę bez strączków. Jak masz wątpliwości to idź do dietetyka.
                • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:35
                  Pewnie pójdę, tylko wątpliwość mam co ile te strączki, dwa, trzy razy w tygodniu? Tak je moje dziecko wege, ale dorosłe. Słyszę o tym sprzeczne opinie.
                  • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 01:27
                    Sprawdź zapotrzebowania na poszczególne makro i mikro, ułóż jadłospis. Bilansuj w tygodniu, nie w dniach.
              • pani_up Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 15:31
                O co chodzi z tymi strączkami? Nie jestem wege, ale jem strączki często i nic się nie dzieje. Żołądek przy regularnym spożywaniu się przyzwyczaja. Podobnie jak z brukselką, kalafiorem itd
          • abacab.81 Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:31
            Oczywiście. Normalny, uświadomiony bombelek ematki. Cierpi wraz z Puszczą Amazońską i wielorybami wink

asia.sthm napisała:

> I co, to dziecko zadeklarowało się jako wegetarianin?
            >
            • ayelen40 Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:18
              Moja szefowa nie lubi zwierząt, wręcz się ich brzydzi. Po prostu już jako dziecko nie lubiła smaku mięsa.
            • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:55
              Proszę uprzejmie, snuj swoją historię.
          • panna.nasturcja Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:34
            To dziecko jest wirtualne, więc mogło zadeklarować dowolną rzecz.
            Ktoś, kto ma w domu ciężko straumatyzowanego pięciolatka, który do tej pory nikogo z tego domu nie znał i który widział samobójczą śmierć matki, nie siedzi całymi dniami na forum produkując posty dziesiątkami w każdym wątku.
            • 1matka-polka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:18
              panna.nasturcja napisała:

> To dziecko jest wirtualne, więc mogło zadeklarować dowolną rzecz.
              > Ktoś, kto ma w domu ciężko straumatyzowanego pięciolatka, który do tej pory nik
              > ogo z tego domu nie znał i który widział samobójczą śmierć matki, nie siedzi ca
              > łymi dniami na forum produkując posty dziesiątkami w każdym wątku.

Otoz to.
          • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:49
            Dłuższa historia, to najpewniej decyzja mamy, która ponoć też była wegetarianką, a ja chcę to uszanować.
            • ichi51e Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:22
              Niektóre dzieci po prostu nie lubią mięsa albo lubią tylko określony typ mięsa po znanej obróbce.
              • asia.sthm Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 11:29
                ichi51e napisała:

> Niektóre dzieci po prostu nie lubią mięsa albo lubią tylko określony typ mięsa
                > po znanej obróbce.
                >

No wlasnie.
                Sama znam 12-latke dumnie deklarujaca sie jako wegetarianka, ale ze smakiem zjada salami, parma szynke i pierozki z miesnym nadzieniem. To w jej mniemaniu nie przeszkadza bycia wege. I dobrze big_grin
                • ayelen40 Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 11:56
                  A to jak mój chłop.
          • ykke Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 09:05
            asia.sthm napisała:

> I co, to dziecko zadeklarowało się jako wegetarianin?
            >
            > Dziecko jest za małe na podejmowanie takich decyzji.
            > Najlepiej pozwalać mu nie jeść mięska jeśli nie lubi, ale niech je to co wy.
            > Masz dylemat już z pieciolatkiem?
            >
            I najlepiej nie zdrabniac slowa " mięso ". Zadnemu dziecku.
            • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 12:54
              W ogóle nie używamy zdrobnień - na nic. To znaczy świętsi od papieża nie jesteśmy i może czasem coś się nam wymknie, ale co do zasady jesteśmy przeciwnikami zdrobnień, właściwie tak samo w kontekście dorosłych, jak i dzieci.
    • alba27 Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 22:31
      Nie jem mięsa 30 lat. Nigdy nie miałam żadnych niedoborów ale staram się nie jeść syfu. Moja córka 3 lata wegetarianką, o roku weganka i jak na razie jest ok. Polecam dużo warzyw, straczkow, orzechów, kasz, co jakiś czas zbadaj b12, chociaż jak ktoś je jajka i nie ma problemu z jej przyswajaniem to powinno być ok.
      • abacab.81 Re: Dziecko wegetarianin 13.01.24, 23:08
        No no, świadoma wegańska decyzja w wieku 2 lat. Szacun.
        • ichi51e Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:18
          Każda kultura narzuca swoje jedzenie i jakoś nikt nie placze
      • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:02
        Warzyw jemy dużo, orzechy, kasze też. Mały jada jajka, mleko, jajka, masło, sery, co mnie cieszy, bo inaczej byłabym kompletnie zdezorientowana. Zadziwia mnie zupełnie to, że pasują mu rodzynki, żurawina, morele, figi, chipsy bananowe, bo zawsze funkcjonowałam w przeświadczeniu, że tego dzieci nie ruszą, do tego się dorasta albo i nie, bo taki egzemplarz, że fe i ble też mam w domu i to całkiem dorosły.
        • berdebul Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:15
          Zwróć uwagę, czy suszone owoce nie są siarkowane.
          • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 00:35
            O, dziękuję.
    • 1matka-polka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 10:16
      Dla twojego świeżo adoptowanego wnuka? To może być zbyt dużo zmian na raz...
    • cegehana Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 13:05
      Zaczęłabym od przebadania dziecka czy jakieś niedobory może przypadkiem już ma.
      • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 13:08
        Był badany w szpitalu, na razie wszystko w normie, tyle że dotąd karmiła go osoba, która sama była wege, ja mam słabsze doświadczenie, więc nie chciałabym niczego zepsuć.
        • cegehana Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 15:35
          To idź z wynikami do dietetyka i poproś o rozpisanie diety. Można sporo "zepsuć" źle dobraną dietą i lepiej tu się nie kierować poradami anonimów z forum.
          • ikoniecikropka Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 16:56
            W sumie najlepiej, choć chcieliśmy chwilę odpocząć od latania po ekspertach, ale najsensowniej rzeczywiście tak postąpić.
    • awf-33 Re: Dziecko wegetarianin 14.01.24, 21:08
      Nie jadam mięsa od małego, po prostu plułam, wymiotowałam i inne takie, aż moja mama się poddała. Czy jakoś specjalnie bilansowała moje posiłki? Raczej nie. Niedoborów w dzieciństwie nie miałam, w dorosłym życiu hemoglobina 8 - 7,5, lekami udaje się podnieść do 12. Czy to wina braku mięsa w diecie? Nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka