slatynka85 14.01.24, 10:34 Mam do odgrzania gulasz. Chcę go dziś podać na obiad z ziemniakami. Z jakimi ziemniakami podajecie gulasz? Zwykle, ugotowane, pieczone czy purre? Jak lubicie, jak jecie? Milej niedzieli życzę 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandre_polo Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:38 Gulasz jest zupą, jest dużo sosu. Pasuja ziemniaki tluczone puree tj. z mlekiem i masłem Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:38 Z tłuczonymi, bo lubimy, jak sos z gulaszu miesza się z masą ziemniaczaną. Puree jest bez sensu, bo gulasz jest tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:46 Nie zgodzę się. Gulasze to tluste danie pasterzy, jadą się z knedlikami, pieczywem, śmietaną. Można po prostu zjeść mniejsza porcję Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:39 slatynka85 napisała: > Z jakimi zi > emniakami podajecie gulasz? > Zwykle, ugotowane, pieczone czy purre? Zwykłe to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:44 wunder-gaffe napisał: > slatynka85 napisała: > > Z jakimi zi > > emniakami podajecie gulasz? > > Zwykle, ugotowane, pieczone czy purre? > > Zwykłe to jakie? Zwykle ugotowane 😊 Czyżbyś był nowym nickiem kiedysiejszej gazeta _mi - płaci? Choć ona miała trochę bardziej złośliwe i inteligentne posty.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:40 Ziemniaki do gulaszu najlepsze są w postaci klusek śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:44 Albo kopytek. Najmniej pasują ziemniaki pieczone. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 11:14 aqua48 napisała: > Ziemniaki do gulaszu najlepsze są w postaci klusek śląskich. Jak mogłam zapomnieć 🙈 Dzięki, robię kluski śląskie ♥️♥️ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:45 Bagietka lub colcannon (trochę odchudzony) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:49 p.s. 2 I ryż i kasza... wychodzi na to, że ze wszystkim Jedyna zasada, żeby za bardzo się nie powtarzać w ciągu mniej więcej tygodnia - czyli jak mam curry i ryż to następnego dnia raczej nie zrobię gulaszu i ryżu (chyba, że mi zostanie z poprzedniego dnia) Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:49 chococaffe napisała: > p.s. lub makaron cencioni Bagietka i makaron zaliczają się do ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:55 Sorry, rozpędziłam się. Jeżeli ziemniaki to colcannon Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:51 Jak z ziemniakami to zwykłymi, tylko utluczonymi. Ale ja jestem team kasza gryczana 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 10:55 A ja właśnie nie lubię puree, tylko lubię takie gulasz nasz polski..mięsko i sos wraz z ziemniaczkami takimi w kawałkach. Zwykły ziemniak kroisz na kilka części. Wtedy nie mam papki tylko normalny ziemniak Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 11:21 > Ale ja jestem team kasza gryczana 😁 plus ogorek kiszony, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
javio Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 11:07 Albo placki/placek ziemniaczany i będzie po węgiersku/cygańsku 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 11:47 Nie jem z ziemniakami, tylko z kuskusem perłowym z dodatkiem grzybów, tymianku i zielonego groszku Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 11:57 Akurat ziemniaki do gulaszu pasują najmniej. No chyba że w kluskach/kopytkach. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 14:18 andaba napisała: > Akurat ziemniaki do gulaszu pasują najmniej. No chyba że w kluskach/kopytkach. Zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 12:04 tylko panczkraut vel kapusta z kartoflami gotowana kiszona kapusta z dobrym boczkiem zmieszana z tłuczonymi ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 15:20 Jeśli gulasz to takie mięso w kostkę z sosem (ja dorzucam trochę włoszczyzny, papryki, czasem grzybki suszone)I ma być z ziemniakami to zwykłymi, z wody. Obrane, przekrojone na 4 i ugotowane. Każdy sobie na talerzu pokrycha jak będzie chciał. Nie lubię ubitych ziemniaków ma papkę, taka breja się robi. Za to pieczone bez sensu namaczać sosikiem, do innych potraw się nadają. Gulasz lubimy z kaszami, ryżem, makaronem. Zwykle gotuję na 2 dni i zmieniamy dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Gulasz + ziemniaki 14.01.24, 15:43 Nie jem tego bo to bardzo niezdrowe Odpowiedz Link Zgłoś