net.sandra 18.01.24, 19:21 Przybłąkał się do nas kot , nigdy nie miałam kota, kupiłam pokarm w saszetkach, ile tych saszetek dziennie powinien zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:28 a skąd mamy wiedzieć, jaką karmą go karmisz? Jak dobrą (wysokomięsną), to ok. 200g, jak whiskasem to i dwa razy tyle może być mało. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:33 Na karmach dla kotów są tabelki z dziennym zapotrzebowaniem (w zależności od wagi kota). A to kociak, młodziak czy dorosły? Bo kocięta i podrostki potrzebują jeść więcej i częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
net.sandra Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:50 Nie mam pojęcia, jest dziki, jak chcę podejść bliżej to ucieka, raczej nie jest to duży kot Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:52 Sam Ci powie. Zostanie u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
net.sandra Re: Ile jada kot? 18.01.24, 20:14 Nie wiem jakie ma plany, mi nie przeszkadza, zrobiłam mu domek, karmię go, do domu nie chce wejść. Tylko nie wiem jakiej jest płci bo jak się rozmnoży to będzie problem Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Ile jada kot? 18.01.24, 21:49 Zanim się rozmnoży, to już u Was zamieszka i wtedy wysterylizujesz. Kwestia czasu, a zimno na zewnatrz ułatwi mu decyzję🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:54 Koty na ogół jedza mało, tzn nie mają takiego apetytu jak psy, że kazdą ilosc wsuną. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ile jada kot? 19.01.24, 12:49 pupu111 napisał(a): > Koty na ogół jedza mało, tzn nie mają takiego apetytu jak psy, że kazdą ilosc w > suną. Tja... Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Ile jada kot? 18.01.24, 19:57 Mój właśnie przeszedł skuteczne odchudzanie, wcześniej był przekarmiany. Dostaje rano pół saszetki dobrej mięsnej karmy rozrobionej z wodą, potem do zabawki logicznej około łyżkę stołową chrupek. Po południu drugie pół saszetki z wodą i zwykle przed spaniem jeszcze kilka chrupek. Zjada wszystko ładnie, wcześniej dostawał dwa razy tyle czyli po dwie saszetki dziennie i leżało to jedzenie w misce czekając zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 20:04 Ale tutaj jest kot wolnożyjący, w dodatku teraz zimno, więc on potrzebuje dużo więcej kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Ile jada kot? 19.01.24, 16:54 Naprawdę? Dzięki za ten wpis, bo ja już sama nie wiem czy czasami kota nie głodzę 🤔 Mam 6 mies kotkę od 3 tyg i ona wlasnie bardzo malo je. Zapisałam sie na jakieś kocie grupy na Facebook i tam wszyscy piszą, ze powinna jeść co najmniej 400g 🤔 mokrej karmy dziennie. I żadnych chrupek, bo to trucizna. Ona zjada 2x po pół saszetki dziennie wysokomiesnej karmy plus parę chrupek i więcej nie chce. Dostaje np saszetkę 80g i bardzo rzadko zje całą. Zazwyczaj pół, reszta ląduje w koszu. Chrupki ma do nich dostęp cały czas, ale też nie je ich za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ile jada kot? 18.01.24, 20:03 jeśli kot młody to sie karmi na żądanie tak do roku mnoej wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ile jada kot? 18.01.24, 20:23 Młode korycie kociaki - ile zmieszczą. Dorosłe koty - jest tabelka orientacyjna z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 21:50 Mój zjada rano i wieczorem saszetkę oraz suchą ma w miseczce na przegryzkę, ale to stary łakomczuch Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Ile jada kot? 18.01.24, 22:03 Jeżeli karma jest dobrej jakości, bez zbóż itd - to jedna porcja powinna być wielkości myszy Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ile jada kot? 18.01.24, 22:14 A takich porcji do 10 na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ile jada kot? 19.01.24, 01:08 Młode koty żrą jak potłuczone. Kup mu lepiej puszki z mokrą karmą bytową bezzbożową, saszetki to przeważnie słabe żarcie i drogo wychodzi. Jak najszybciej postaraj się wejść w kontakt z jakąś organizacją prokocią z okolic, złapcie go do kastracji i wtedy się okaże, jakiej jest płci i czy się zdecyduje szybko na oswojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ile jada kot? 19.01.24, 07:34 Wszystko zależy od kota. Ja mam trzy koty, mój jeden kot zjada więcej niż dwa pozostałe. Za to kot mojej siostry je więcej niż moje trzy koty. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Ile jada kot? 19.01.24, 11:35 Zapytaj kota 😃 a ze koty sa przebiegle żądana ilosc podziel przez 4. Odpowiedz Link Zgłoś