Dodaj do ulubionych

Apostazja 2024

21.01.24, 10:50
Do tej pory wychodziłam z założenia, że skoro się do KRK nie zapisywałam osobiście to nie będę sie wypisywać.
Jednak zmieniłam zdanie. Trzeba klechom dać sygnał. Jadę w przyszłym tygodniu do Poznania żeby odebrać akt chrztu i potem do "swojego" klechy aby zrobił tam gdzieś zapisek o mojej anulacji abonamentu.
Najgorsze, że nieaktywne konto będzie wisiało.
Obserwuj wątek
    • 87monomono Re: Apostazja 2024 21.01.24, 11:52

Wszystko mija . Najszybciej upadają pomniki . To znane dwie prawdy .

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/aa/4c/aa4c720b-5d5c-43e4-b9e8-09f31530e735
    • vvaria Re: Apostazja 2024 23.01.24, 12:22
      Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypisujesz się od Boga. Miej ta świadomość.

Do kościoła nie chodzę dla księży bo nie znoszę ich pychy, ale dla Boga. Na księdza nawet nie patrzę.
      • z_lasu Re: Apostazja 2024 23.01.24, 12:38
        Bez względu na motywację - chodzisz, a więc popierasz (myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem) zbrodniczą instytucję. Miej tę świadomość.
      • arthwen Re: Apostazja 2024 23.01.24, 12:45
        Cóż, skoro wasz Bóg jest taki małostkowy, to w sumie całkiem rozsądne się od niego wypisać tongue_out Na szczęście nei istnieje, więc żadna różnica.
      • krejzimama2 Re: Apostazja 2024 23.01.24, 12:48
        Bóg nie istnieje.
        • mallard Re: Apostazja 2024 28.01.24, 11:15
          krejzimama2 napisała:

> Bóg nie istnieje.

- wykakał randomowy troll...
      • edycja_kopiuj_wklej Re: Apostazja 2024 23.01.24, 12:49
        Hmmm, ale od Boga nie trzeba sie wypisywać. Po prostu przestaje się wierzyć. Tak jak w pewnym wieku przestaje się wierzyć w Mikołaja, Wróżkę Zębuszkę i Potwora Spod Łóżka, tak można przestać wierzyć w Boga. Przyjąć, że Twoje wychowanie Cię oszukało, przez całe dzieciństwo cię okłamywało. Ze te bajki o Maryji, Jezusie, , to zostały tak mocno naciągnięte, że już bardziej prawdziwa jest bajka o Kopciuszku. A nawet jeśli jest jakaś Siła, to ma cię głęboko, jest tak tobą zainteresowana jak dzieciak raz grzebiący patykiem w mrowisku, raz rzucający kostkę cukru. Nie interesuje go los pojedyńczej mrówki.
      • malaperspektywa Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:03
        Chyba żartujesz. Jeżeli wierzysz, to wiarę masz w sobie, a nie w wykazie, w któtym figurujesz. Zatem nie zgodzę się, że wypisujesz się od Boga. Wypisujesz się z kościoła, z instytucji. Wierzyć i modlić się nikt ci nie zabroni. To twoja osobista sprawa.
        • memphis90 Re: Apostazja 2024 27.01.24, 21:35
          Bóg ponoć żadnych wykazów i ksiąg nie wymaga, należy tylko naznaczyc drzwi krwią zarznietego bydła rogatego i po tym rozpoznaje „swoich”.
      • semihora Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:29
        >>>Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypisujesz się od Boga. Miej ta świadomość

To info od Boga czy powtarzasz to, co kler ci do głowy wcisnął?
      • la_mujer75 Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:33
        Przypomnij sobie, co zrobił Jezus w świątyni i dlaczego.
        Ty nie możesz ich pogonic, ale możesz przestać do nich chodzić.

BTW- nie wiem kiedy załapiecie, że wiara a kościół to zupełnie inne sprawy .
        Uwazam, że mając teraz tę wiedze, która sie ma, nikt uczciwy nie powinien chodzić do kościoła.
      • natalyaxx Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:55
        To super, ale według mnie i pewnie autorki boga nie ma więc mamy gdzieś, że się od boga wypisujemy, bo w te brednie nie wierzymy.
        • 87monomono Re: Apostazja 2024 23.01.24, 14:35
          natalyaxx napisała:

> To super, ale według mnie i pewnie autorki boga nie ma więc mamy gdzieś, że się
          > od boga wypisujemy, bo w te brednie nie wierzymy.

"na wnuczka" , "na policjanta" , "na boga" , "na 3 karty" , "na cudowny obraz łaskami słynący" , "na cudowne garnki ze stali kosmicznej" , "na cudowne żródełko" , "na cudowny kocyk" , "na błogosławieństwo podczas kolędy" , "na dzieńdobrytelekomunikacja" , "na panią z administracji" , itd
          Naciagaczy i naiwniaków nie brakuje
      • majenkirr Re: Apostazja 2024 23.01.24, 14:48
        vvaria napisał(a):
        > Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypisujesz się od Boga.

Niewierzàcy też? 🧐
      • memphis90 Re: Apostazja 2024 27.01.24, 21:32
        >Do kościoła nie chodzę dla księży bo nie znoszę >ich pychy, ale dla Boga
        A to poza tym budynkiem Boga nie ma..?
      • szmytka1 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 10:46
        Miej świadomość, że boga nie ma, to wymysł ludzi.
        • milupaa Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:20
          Oj oj, masz dowody ? Raczej na pewno nie ma takiego z siwa brodą na chmurce. A co do reszty nikt nie wie.
          • arthwen Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:50
            A ty masz dowody na nieistnienie jednorożców?
      • nangaparbat3 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:41
        Z tym, że ktoś się "wypisuje od Boga", to pojechałaś. Jakie trzeba mieć pojęcie o Bogu, żeby z taką bzdura wyskoczyć?
      • snajper55 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 19:28
        vvaria napisał(a):

> Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypisujesz
        > się od Boga. Miej ta świadomość.
        >
        > Do kościoła nie chodzę dla księży bo nie znoszę ich pychy, ale dla Boga. Na ksi
        > ędza nawet nie patrzę.
      • snajper55 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 19:31
        vvaria napisał(a):

> Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypisujesz
        > się od Boga. Miej ta świadomość.

Nie od jakiegoś boga, bo żaden bóg nie istnie. Apostazja to wypisanie się z kosviola katolickiego. Ten jak najbardziej istnieje.

S.
        • 87monomono Re: Apostazja 2024 28.01.24, 20:01
          snajper55 napisał:

> vvaria napisał(a):
          >
          > > Nie wypisujesz się od księdza na zasadzie "zobacz mojego focha" ale wypis
          > ujesz
          > > się od Boga. Miej ta świadomość.
          >
          > Nie od jakiegoś boga, bo żaden bóg nie istnie. Apostazja to wypisanie się z kos
          > viola katolickiego. Ten jak najbardziej istnieje.
          >
          > S.

Proboszcz istnieje a bóg nie istnieje .

-
          www.newsweek.pl/polska/polityka/pis-w-rozsypce-przytrafilo-im-sie-najgorsze-co-moze-spotkac-politykow/jtmsmbh
    • atoness Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:05
      Ja też za chwilę to zrobię. Byłam już po świadectwo chrztu (całkiem niedaleko Poznania). Jeszcze tylko ta druga część.
    • misiamama Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:17
      Zdecydowałaś, zrób. Ja nie zamierzam, dopóki nie będzie procedury trwałego usunięcia danych osobowych, realizowanej prostym formularzem zatwierdzonym przez świecki urząd ochrony danych.
      Obecna procedura to jakaś szopka, porównałabym to do pisemnej deklaracji przed dyrektorem najbliższego przedszkola, po zasięgnięciu świadectwa ukończenia grupy misiów w przedszkolu do którego faktycznie chodziłam, że nie wierzę w krasnoludki. Przy czym deklaracja ta byłaby dołączana do moich akt personalnych, w których dyrekcje przechowywałyby informacje o tym, czy jadłam śniadania, jakie miałam diety, jak przebiegał mój rozwój i czy przypadkiem nie uprawiałam dziecięcej masturbacji przed leżakowaniem.
    • natalyaxx Re: Apostazja 2024 23.01.24, 13:57
      Brawo, jak przejdziesz przez cały proces, to napisz jak było, chętnie poczytam. Wiara jest mi zupełnie obca, więc chętnie poszłabym Twoimi śladami.
    • q_fla Re: Apostazja 2024 23.01.24, 15:00
      😂😂😂😂😂

Zaprawdę powiadam Ci, nikogo mądrego to nie obchodzi.
      Mój proboszcz przyjął już kilka takich deklaracji z myślą: im więcej chwastów wyrwanych, tym lepiej.
      • 87monomono Re: Apostazja 2024 23.01.24, 15:06
        q_fla napisała:

> 😂😂😂😂😂
        >
        > Zaprawdę powiadam Ci, nikogo mądrego to nie obchodzi.
        > Mój proboszcz przyjął już kilka takich deklaracji z myślą: im więcej chwastów w
        > yrwanych, tym lepiej.
        >

Chwastów powiadasz ?

-
        www.facebook.com/p/Andrzej-Gerlach-100076612399478/
        • misiamama Re: Apostazja 2024 23.01.24, 19:30
          Dobrze mówi, ewangelicznie. Jezus wg Ewangelii tak właśnie określał grzeszników, którzy w niego nie uwierzą - kąkol i chwast, który trzeba wyrwać i spalić. Nie wiem co sobie myśli konkretny ksiądz, ale postawa jaką prezentuje q-fla jest bardzo chrześcijańska. Rdzennie ewangeliczna.
          • memphis90 Re: Apostazja 2024 27.01.24, 21:48
            Radzialbym jednak wrócić do źródeł i sprawdzić co ten Jezus dokładnie mówił i czy określenie „Kąkol” odnosiło się konkretnie do niewierzących…A szczególnie co dokładnie mówił na temat samowolnego „usuwania chwastów” przez ludzi… Możesz być zaskoczona…
            • snajper55 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 19:37
              memphis90 napisała:

> Radzialbym jednak wrócić do źródeł i sprawdzić co ten Jezus dokładnie mówił i c
              > zy określenie „Kąkol” odnosiło się konkretnie do niewierzących…A szczególnie co
              > dokładnie mówił na temat samowolnego „usuwania chwastów” przez ludzi… Możesz b
              > yć zaskoczona…

Nazywał tez ludzi w niego niewierzących psami i wieprzami (stąd powiedzenie aby nie rzucać pereł przed wieprze. To słowa Jezusa.).

S.
              • 87monomono Re: Apostazja 2024 29.01.24, 20:59
                snajper55 napisał:

> memphis90 napisała:
                >
                > > Radzialbym jednak wrócić do źródeł i sprawdzić co ten Jezus dokładnie mów
                > ił i c
                > > zy określenie „Kąkol” odnosiło się konkretnie do niewierzących…A szczegól
                > nie co
                > > dokładnie mówił na temat samowolnego „usuwania chwastów” przez ludzi… Mo
                > żesz b
                > > yć zaskoczona…
                >
                > Nazywał tez ludzi w niego niewierzących psami i wieprzami (stąd powiedzenie aby
                > nie rzucać pereł przed wieprze. To słowa Jezusa.).
                >
                > S.

Dzisiaj powiedzilibyśmy że to mowa nienawiści a jego nazwalibyśmy przemocowcem

-
                www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL
      • la_mujer75 Re: Apostazja 2024 23.01.24, 15:09
        Taaa...
        Na pewno się cieszył, że mniej owieczek (tfu, chwastów) do strzyżenia ma!
        Będa się "cieszyć" jeszcze bardziej.
        Zapewne.
      • arthwen Re: Apostazja 2024 23.01.24, 16:38
        Cóż, mój przyjmował z miną strutą bardzo, mimo że byłam grzeczna i uprzejma. W stosunku do niego, bo w piśmie się nie hamowałam, skoro sami proszą, żeby napisać uzasadnienie, to im uzasadniłam.
        I jakoś nawet mnie próbował mnie przekonywać do zmiany zdania, mimo że podobno powinien.
      • 87monomono Re: Apostazja 2024 27.01.24, 20:55
        q_fla napisała:

> 😂😂😂😂😂
        >
        > Zaprawdę powiadam Ci, nikogo mądrego to nie obchodzi.
        > Mój proboszcz przyjął już kilka takich deklaracji z myślą: im więcej chwastów w
        > yrwanych, tym lepiej.
        >

Oj , uwierz mi że :
        Boli ich to , bardzo boli . Widzą daremność swoich czary-mary , hokus-pokus smile smile smile
      • memphis90 Re: Apostazja 2024 27.01.24, 21:39
        >Mój proboszcz przyjął już kilka takich deklaracji z >myślą: im więcej chwastów wyrwanych, tym >lepiej.

A to chyba niespecjalnie zgodnie z doktryną tego kościoła…? Inne zasady też są takie uznaniowe…? W sumie - nie musisz odpowiadać 😂
      • szmytka1 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 10:50
        Bardzo blisko jesteś że swoim proboszczem, skoro tak szczegółowo spowiada ci się że swoich myśli 😆
    • demono2004 Re: Apostazja 2024 23.01.24, 18:45
      No wiesz, ksiedza to akurat tak obchodzi.......
    • taje Re: Apostazja 2024 27.01.24, 23:09
      Podziwiam za samozaparcie. Ja jednakowoż obstaję przy poglądzie, że skoro do organizacji się dobrowolnie nie zapisywałam, nie będę się również z niej wypisywać na jej zasadach, zwłaszcza, że moich danych i tak nie usuną. Trzeba zrobić przede wszystkim porządek z prawem o ochronie danych osobowych, ale od tego jest państwo.
    • milupaa Re: Apostazja 2024 28.01.24, 11:03
      Ja mam to gdzieś, nie chce mi się. Dzieć nie ochrzczony więc jego danych nie mają.
      • 87monomono Re: Apostazja 2024 28.01.24, 11:46
        milupaa napisała:

> Ja mam to gdzieś, nie chce mi się. Dzieć nie ochrzczony więc jego danych nie ma
        > ją.

Mogą mieć dane z przeszpiegów kolędowych , np od sąsiadów , od wscibskich parafianek . Albo też z danych zawartych w dziennikach szkolnych , spisach przedszkolnych , kartotek gminnych , itp
        Dobrze że seminaria duchowne diecezjalne i seminaria zakonne prawie puste . Dużo z nich też zrzuca sutanny i habity . Wysoka średnia wiekowa więc dużo zgonów . A i aresztowania za różne zboczeństwa też zmniejszają ich szeregi . Jeszcze trochę lat i nie będzie kto miał prowadzić na bieżąco tych ich kartotek inwigilacyjnych .
        Więcej na ten temat , np kartotek parafialnych w czytanej aktualnie nowosci wydawniczej Marcin Adamiec "Odnaleziony ksiądz" , poprzednio napisał "Zniknięty ksiądz"

• milupaa Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:07
          No ale chodziło mi o to, że nie mają mojego dziecka w spisie "owieczek" więc nie mają prawa nic od niego chcieć 🙂 A po co im te dane o parafianach i nieparafianach?
          • 87monomono Re: Apostazja 2024 28.01.24, 18:33
            milupaa napisała:

> No ale chodziło mi o to, że nie mają mojego dziecka w spisie "owieczek" więc ni
            > e mają prawa nic od niego chcieć 🙂 A po co im te dane o parafianach i nieparaf
            > ianach?

Po co ? Aby mieć . Na wszelki wypadek . Pegasus to przy tym pikuś . Tak działają wszelkie totalitaryzmy .
            Oni mają teraz program informatyczny "Fara" . Końcówka w Episkopacie . Sortujący , brrr..
    • memphis90 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 11:22
      Czy wam też się od razu wyświetliło to…?
      Fascynująca lektura zawierająca „pogłębioną analizę przyczyn” odejścia, ujawnia 5 Wielkich Mitów („to przeze mnie”, „przecież chodzili do katolickiej szkoły”, „już nie wrócą”, „na pewno wrócą do wiary po ślubie i narodzinach bejbisiow” i jeszcze jakiś truizm) i przedstawia skuteczne strategie przywrócenia dorosłych (!) dzieci do KK.

Dalej już lecę z lubimyczytać - przypominam, że dotyczy to doroslych (!!!) ludzi :

„autor prezentuje obfitujący w skuteczne taktyki plan działania: przestrzega przed strategiami niepożądanymi (zmuszanie do udziału w Mszy Świętej, krytykowanie stylu życia, zrzędzenie, odrzucanie zastrzeżeń, podejmowanie decyzji za dziecko),wylicza progi nawrócenia (początkowe zaufanie, duchowa ciekawość, duchowa otwartość, duchowe poszukiwanie, świadome bycie uczniem),zachęca do modlitwy w intencji swojego dziecka (zwłaszcza Różaniec, nowenny, godzinna adoracja przed Najświętszym Sakramentem, Koronka do Bożego miłosierdzia),podkreśla wartość postu, ofiary, religijnego dialogu oraz budowania więzi. Analizuje przeszkody (konkubinat, aborcja, rozwód, powtórne małżeństwo),wylicza kroki prowadzące do pełnej komunii z Kościołem (kontakt z kapłanem, spowiedź, sakramenty, wspólnota parafialna)”

Jestem dziwnie spokojna co do tego, że mój rodzic mógłby pościć, ofiarnić i odmawiać godzinne koronki do upadłego, a nie wzbudziłby we mnie ani „duchowej ciekawości” ani chęci do „spotkania z kapłanem i spowiedzi” 😂😂😂
      • memphis90 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 11:26
        A, ta pogłębiona analiza przyczyn odejść ludzi z KK wygląda tak:

„często przyczyną jest niezrozumienie nauczania Kościoła, głównie dotyczy to zagadnień związanych z seksualnością (młodzi widzą zakazy a nie afirmację godności człowieka).”
        • milupaa Re: Apostazja 2024 28.01.24, 15:58
          W te nauki kościoła nie da się wierzyć bo sam kościół w nie nie wierzy, i łamie wszystkie swoje własne zasady i inne tam prawdy wiary. No fakrycznie ciężko to zrozumieć. Kościół jako instytucja to szczyt hipokryzji.
      • arthwen Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:57
        Ej, ale to całkiem niezłe - przerzuca całą odpowiedzialność na pracę własną rodzica (czy kogo tam, kto te dorosłe dzieci chce nawrócić), a jednocześnie zabrania: zmuszania do udziału w Mszy Świętej, krytykowania stylu życia, zrzędzenia, odrzucania zastrzeżeń, podejmowania decyzji za dziecko. Moim zdaniem to bardzo na plus!

Moja matka od ponad dekady już uprawia jakieś różańce w intencji mojego nawrócenia. Skuteczność powiedziałabym, że zerowa, ale przynajmniej mi nie truje (nie że nie próbowała - na początku, ale wtedy kończyłam rozmowę i się nauczyła).
        Chociaż ostatnio wysłała mi religijne życzenia na Nowy Rok. Odpisałam jej memem z Latającym Potworem Spaghetti wink
    • babcia47 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 12:03
      Właśnie z tego powodu ze kk i tak będzie mnie uważało za katoliczkę miko apostazji i wliczało do trzódki dałam sobie spokój. Ja mam ich w nosie od ponad pol wieku i mi wystarczy. Najgorsze (?) Ze gdy spisywałam się telefonicznie w czasie ostatniego spisu powszechnego pytanie o wyznamie nawet nie padlo co zauwazylam juz po fakcie..hmm
      • babcia47 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 12:11
        Będzie mnie uważał kk za katoliczkę bo jako niemowlę zostałam zaniesiona bez swojej woli i świadomości do kościoła i w moim imieniu złożono jakies tam oświadczenie ze będę członkiem kościoła i będę wierzyć w to co mi będą wciskać jako cos warte wierzenia. Niestety mając lat 12 zebrałam się na odwagę i powiedziałam, że stanowczo w te bajki nie wierzę a praktyki mnie mierżą , wierzyć przestałam wczesniej
    • kozica111 Re: Apostazja 2024 28.01.24, 16:51
      Działaj jak ci serce podpowiada, ale nie szukaj atencji innych, bo "innych" nie ma. zresztą to wiesz..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka