nena20 25.01.24, 10:34 Ktoś tutaj pełni taką funkcję? Możecie napisać czy praca jest fajna, a raczej znośna. Jakie są zarobki. Rozumiem że konkursy na to stanowisko odbywają się co jakiś czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 10:46 Chcesz zostać dyrektorem szkoły nie znając realiów w niej panujących? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 11:03 Mam wszelkie kompetencje formalne. Pytam tylko czy to normalna praca czy raczej omijać szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 11:25 Czy człowieka, który nie wie że bardzo co wchodzi w zakres jego obowiązków, ani od czego zależy jego wynagrodzenie można nazwać kompetentnym? Na kierownicze stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 12:44 Czyli jesteś czynnym nauczycielem??? Dyrektor szkoły tez uczy - to wymóg, musi.moec godziny tablicowe.. I zadajesz takie pytania??? Nie wierzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 14:11 W poście startowym zrobiłaś 5 błędów, styl pomijam... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 14:56 leosia-wspaniala napisał(a): > W poście startowym zrobiłaś 5 błędów, styl pomijam... Może uczy matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 15:01 I nie zna żadnych realiów pracy w oświacie? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 10:50 Ty jesteś przedszkolakiem? Czy dorosłą osobą o umyśle dziecka? "Fajna praca" -tak,bawisz się z dziećmi,układasz klocki w świetlicy,biegasz po boisku. Bierz😀 Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 11:03 Pozostawię to bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 11:05 Praca jest super, zarobki bardzo wysokie w stosunku do zakresu obowiązków i odpowiedzialności, premie, dodatki, spokój i przewidywalność dnia, masz osobistą sekretarkę, szacunek ludzi ulicy, nie musisz też w ogóle znać realiów systemu edukacji - do wszystkiego cię wdrożą. Bierz i nawet się nie zastanawiaj 👍 A i konkursy. Tak, odbywają się co jakiś czas, są trzy etapy. Musisz zaśpiewać hymn, później sprawdzają twoją znajomość wierszy oraz umiejętności manualne. Koleżanka lepiła coś z plasteliny i było ok. Mam nadzieję, że pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 11:10 Takie pytanie z cyklu mojego dziecka, mamo a co zrobić aby zostać kosmonauta i co robi kosmonauta 😀? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 12:17 Sądząc po tym, jak donoszą media na bazie statystyk (nie, nie mam źródeł), że w wielu szkołach nie ma chętnych do obsady stanowiska dyrektora - praca chyba nie jest fajna a zarobki pewnie nie odzwierciedlają wymogów z nią związanych. Ile ma do powiedzenia dyrektor? Oprócz tego, co określone przepisami, tyle, na ile może sobie pozwolić, biorąc pod uwagę konkretne uwarunkowania, jego wizję i siłę przebicia. Śp. dyrektor szkoły mojego dziecka miał silną pozycję i wiele zdziałał, wręcz wyprowadzając szkołę - masakrę na placówkę, do której z roku na rok podnoszone są progi a szkoła zyskuje coraz większą popularność. Szkoła przez lata była w czołówce przyjaznych LGBT, ale ta przyjazność nie dotyczyła jedynie tej grupy - była i jest przyjazna każdemu uczniowi. Aktualna dyrektorka również trzyma ten sam kurs. Więc dyrektor sporo może, jeśli chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 12:46 Skoro zadajesz takie pytania to znaczy że nie masz pojęcia o tym jak funkcjonuje szkola. A chciałabyś nią zarządzać. Nie idź tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 12:59 Nie pełnię funkcji, ale mam koleżanki, które pełnią. Więc tak: - konkursy są raz na 5 lat; - zarobki to pensja nauczyciela na danym poziomie + dodatek funkcyjny od 5% do 100% pensji zasadniczej - i tak, zdarza się, że organ prowadzący obniża do minimalnego i nie musi mieć na to żadnego uzasadnienia; czyli wychodzi, że widełki po tych 30% podwyżkach to jest 5 235,6 do 9 598,6 brutto i raczej więcej nie wyciśniesz, bo stałych nadgodzin mieć nie możesz, wychowawstwa i opieki nad stażystą też nie powinnaś; - praca jest nerwowa - organ prowadzący zazwyczaj "gra pod siebie", u nas ostatnio przedłużył się remont pieców i było zimno w szkole, wjechali na białych koniach aktywiści, w ogóle zignorowali sprawę, że terminy remontów to jest gestia organu nadzorującego, publicznie obsmarowali dyrektorkę i organ prowadzący nawet się nie zająknął w jej obronie. Jak na mój gust, stosunek płacy do wymagań jest bardzo zniechęcający. Sens wejścia w to jest wtedy, jeżeli masz mocne plecy w organie prowadzącym, ale też tak jesteś ustawiona życiowo, że zmiana opcji politycznej w organie prowadzącym skutkująca np. nagłym przycięciem pensji nie robi na tobie wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:06 Z oświadczeń majątkowych dyrektorów szkoły na BIP wynika, że są dużo wyższe niż podajesz, i to przed planowaną podwyżką. Przynajmniej w moim mieście Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:16 U mnie (Trzebnica) jak patrzę to są sumy roczne 101 835, 100 401, 100 998 - wzięłam trzech pierwszych z brzegu, od dwóch różnych organów prowadzących. Czyli circa 8500 brutto na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:41 Iiiii, to kompletnie nieopłacalna fucha. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:21 A możesz podać, ile to są te dużo wyższe? Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:14 I jeszcze do odpowiedzi Asi - urlop masz jak z kodeksu pracy a nie jak się wszystkim wydaje że masz.wolne wtedy kiedy szkola.ma wolne - zarządzasz duza grupa ludzi nie mając na to za bardzo środków finansowych. Nie.mozesz za bardzo dać podwyżki dobremu nauczycielowi bo jest dobry. Zagluejsz tylko dodatkiem motywacyjnym na który kasę daje OP. A może dać nic. - Nie możesz swobodnie zwalnaoc swoich pracowników. - Krążysz w próżni prawnej i wszędzie wiecznie zmieniających się przepisów - musisz godzić prawa, obowiązki i oczekiwania które często są ze sobą sprzeczne (typu: klasa chce jechać na wycieczkę, rodzice cisną a wycjowawca nie chce. Nie możesz go zmusić bez zapłacenia mu delegacji. A tej mu nie zapłacisz bo OP nie daje na to kasy) Praca dla pasjonatów. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:29 Uf w końcu jakaś normalna wypowiedź. No nie wygląda to dobrze. Wystartuje, nic nie tracę. Najwyżej będę się później zastanawiać. Kusi mnie bo to nowa szkoła, bez żadnych naleciałości. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:55 A masz aktualną ocenę pracy? Bo to wymóg, a jeśli aktualnie nie pracujesz w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:59 Przecież wyżej twierdzi, że ma wszystkie kompetencje formalne. To przeczy zupełnie temu, co pisała o swojej dotychczasowej pracy oraz samemu pytaniu że startera, no ale... 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 14:59 Ocenę pracy (bdb) z ostatnich 5 lat na odpowiednim stanowisku? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 13:47 asia_i_p1 napisał(a): > Nie pełnię funkcji, ale mam koleżanki, które pełnią. Więc tak: > - konkursy są raz na 5 lat; > - zarobki to pensja nauczyciela na danym poziomie + dodatek funkcyjny od 5% do > 100% pensji zasadniczej - i tak, zdarza się, że organ prowadzący obniża do mini > malnego i nie musi mieć na to żadnego uzasadnienia; czyli wychodzi, że widełki > po tych 30% podwyżkach to jest 5 235,6 do 9 598,6 brutto i raczej więcej nie wy > ciśniesz, bo stałych nadgodzin mieć nie możesz, wychowawstwa i opieki nad staży > stą też nie powinnaś; > - praca jest nerwowa - organ prowadzący zazwyczaj "gra pod siebie", u nas ostat > nio przedłużył się remont pieców i było zimno w szkole, wjechali na białych kon > iach aktywiści, w ogóle zignorowali sprawę, że terminy remontów to jest gestia > organu nadzorującego, publicznie obsmarowali dyrektorkę i organ prowadzący nawe > t się nie zająknął w jej obronie. > > Jak na mój gust, stosunek płacy do wymagań jest bardzo zniechęcający. Sens wejś > cia w to jest wtedy, jeżeli masz mocne plecy w organie prowadzącym, ale też tak > jesteś ustawiona życiowo, że zmiana opcji politycznej w organie prowadzącym s > kutkująca np. nagłym przycięciem pensji nie robi na tobie wrażenia. dokladnie tak, zaden mniut jako dyplomowany z nadgodzinami masz/mozesz miec sporo wiecej, bo mozesz miec poltora i dwa etaty bo pensum to wciaz 18 i wakcje of kors odpowiedzialnosc przewielka - karna, finansowa na wiele rzeczy nie masz wplywu, bo organ kasy z zasady nie daje, a nawet jesli, to na potrzeby placowki zawsze za malo bezustanny stres - kontrole - sanepid, zus, rodo, srodo, kuratorium tysiace papierow Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 14:28 > czy praca jest fajna, a raczej znośna. Nie wiem, ja bym nie chciała, bo ja bardzo nie lubię zarządzać, ale niektórzy lubią. Raczej to nie jest praca, o którą się ludzie zabijają, w konkursach nie ma dużo chętnych. > Jakie są zarobki. A ty jesteś nauczycielką czy nie? Domyślam się, że nie (po ogólnym niezorientowaniu). Jeśli jednak jesteś - to zarabiasz tyle, co jako nauczycielka (bez nadgodzin) plus dodatek funkcyjny (do 100% zasadniczego, ale zwykle mniej). Jeśli nie jesteś, to teoretycznie też możesz być dyrektorem, ale chyba muszą cię zatrudnić jako pracownika samorządowego i wtedy dostajesz pensję według tabelki zaszeregowania (?). Ale nie wiem, jeszcze nie widziałam nienauczyciela na stanowisku dyrektora szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 14:47 Zarobki są takie jak nauczyciela plus funkcyjny. U mnie to 1400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 15:04 W tym przypadku akurat brutto=netto Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 20:33 To teraz ja. Sądzę, że robota do niczego, ciężka i wyczerpująca. Rodzice, dzieci, nauczyciele, kuratorium, policja, poradnie i inne instytucje. Nieustający młyn i zawsze są niezadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 15:24 Po tym co napisałaś, jestem zdziwiona, że ktokolwiek chce być dyrektorem szkoły. Myślałam, że to są większe pieniądze. Tyle to sobie nauczyciel może korkami dorobić a ile więcej spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 15:54 No dlatego jest problem z chętnymi. No i organ prowadzący ma wyższa pulę na motywacyjne dla dyrektorów niz dyrektorzy dla nauczycieli ale rozdzielić może to motywacyjnie różnie zatem może się okazać że dyrektor dostanie niższe niż nauczyciel. U nas nie ma zaden nauczyciel akurat wyższego od dyrektora. Różnice są rzędu 460-150 zł więc też szalu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dyrektor szkoły konkurs 25.01.24, 15:14 To nie ty pisałaś o tym że nie wiesz jak się zachować w sytuacji konfliktowej w pracy? A jakiś czas temu o tym że jesteś wypalona zawodowo i nie chcesz już awansów? Zostań dyrektorem, koniecznie, wygląda jak robota dla Ciebie. "Fajna praca." Odpowiedz Link Zgłoś