Dodaj do ulubionych

Trybunal Sprawiedliwosci w Haage

26.01.24, 13:22
Nie odrzucil wniosku o ludobojstwo dokonywane przez Izrael na narodzie Palestynskim.
Sprawa bedzie rozpatrywana.
Sad w Haage wezwal Izrael do zaprzestania dzialan wojennych.
Za VG, NRK i BBC.

Oby ta wojna sie skonczyla, oby ten koszmar ludzi zamknietych w okupowanej Strefie Gazy sie skonczyl.
Moze w koncu zamiast zyskow ze sprzedazy broni politycy dostrzega ludzi!
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:26
      Trybunal Sprawiedliwosci w Haage

W Hadze.
      • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:36
        Zachowalam oryginalna nazwe. Czy wplynelo to na tresc informacji?
        • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:49
          Nie zachowałaś, Den Haag będzie po lokalsowemu i bez e.
        • 35wcieniu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:49
          Nie zachowałaś. W żadnym języku.
          • melikles Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:59
            Parlament w London wzywa rząd do kontynuacji negocjacji z Bruxelles w sprawie granicy wewnątrzirlandzkiej.
        • princesswhitewolf Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:09
          Nie przejmuj sie abidja. "Mlody pelikan" lubi sie czepiac wszystkiego
          • hanusinamama Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:13
            Serio? Odmieniasz w Hadze lub piszesz Haag bez odmiany.
            Napiszesz "Byłam latem w Londonie" czy jednak "byłam w Londynie"?
        • szarmszejk123 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:13
          Mnie to zabrzmiało jakoś tak duńsko, nie wiem czemu:p
          • panna.nasturcja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:43
            Skojarzyło Ci się z hygge?
            • szarmszejk123 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:44
              Prawdopodobnie wink
              • panna.nasturcja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:48
                Bo tak jakoś „brzmi”
            • majenkirr Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 16:15
              Mnie się skojarzyło z Haagen-Dazs 🫣
          • ayelen40 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:20
            Po duński to Haag. Po rosyjsku ciekawiej - Gaaga.
    • bi_scotti Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:40
      Zgadzam sie z comment w BBC:
      A ruling against Israel is not enforceable by the court - and Israel would almost certainly ignore it - but it would be politically significant.
      Peace.
    • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:48
      Wojna może się skończyć natychmiast jeśli hamas się podda i uwolni zakładników.
      A co z koszmarem pomordowanych 7.10? Nie zasługują na uwagę?
      Btw przypominam, że ci "ludzie zamknięci w Strefie Gazy" świętowali bestialstwo i masakre
      • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:51
        I najlepiej niech odda ziemie, a ludność wyniesie się do państw ościennych. 🤦🏻‍♀️

I jak tak bardzo wierzysz w prawa ludności rdzennej, to mam nadzieje, ze popierasz przejęcie władzy i terenów w Kanadzie, USA, Australii itd przez rdzennych mieszkańców, a biali wypad skąd przyszli.
        • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:56
          Problem w tym, że żadne państwo oscienne nie chce Palestyńczyków, najwidoczniej wiedzą z kim mają do czynienia.
          Poza tym z czym masz problem, z tym że terroryści powinni się podać czy że zakładnicy powinni wrócić do domu?
          • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:45
            Mam problem z twierdzeniem, ze zarosnie strefy gazy jest ludzkie i to jedyne wyjście. Mam problem z nakazem przemieszczenia się ludzi w jakimś kierunku, a następnie walenie tam rakietami. Mam problem z apartheidem i dzieleniem dzielnic murami. Wszystko to już było i nikt nie chciał powtórki.
            Mam tez problem z hipokryzja w klimatach „teraz finansujemy organizację terrorystyczna bo nam to na rękę, a później walimy do cywilów jak do kaczek”.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:50
              berdebul napisała:

> Mam problem z twierdzeniem, ze zarosnie strefy gazy jest ludzkie i to jedyne wy
              > jście. Mam problem z nakazem przemieszczenia się ludzi w jakimś kierunku, a nas
              > tępnie walenie tam rakietami. Mam problem z apartheidem i dzieleniem dzielnic m
              > urami. Wszystko to już było i nikt nie chciał powtórki.
              > Mam tez problem z hipokryzja w klimatach „teraz finansujemy organizację terrory
              > styczna bo nam to na rękę, a później walimy do cywilów jak do kaczek”.

Każdy normalny człowiek ma z tym problem.
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:52
              berdebul napisała:
              > Mam problem z apartheidem

To musisz bardzo cierpieć w Polsce, która stosuje dokładnie taki sam 'apartheid' jak Izrael - traktuje inaczej własnych i obcych obywateli.
              • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:51
                Jeżeli Niemiec/whatever ma w Polsce nieruchomość, to wojsko polskie/policja/inne służby nie mogą mu wjechać na chatę na innych prawach, niż zrobią to Polakowi. Tam działa to na zasadzie mentalności Kallego - to są izraelskie szkoły i tych ruszać nie wolno, ale palenstynskie wyburzony w pizdu. To samo dotyczy domów. Zajmowania ziem. Wysiedlania. Wjazdu do meczetu. Przemocy wobec cywilów.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:54
                  berdebul napisała:
                  > Jeżeli Niemiec/whatever ma w Polsce nieruchomość, to wojsko polskie/policja/inn
                  > e służby nie mogą mu wjechać na chatę na innych prawach, niż zrobią to Polakowi.

Dalej nie odróżniasz terenu Izraela od terenu Autonomii Palestyńskiej.

• berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:57
                    Dalej nie rozumiesz, ze Izrael tam wstawiono, pośród niechętnych sąsiadów. A w odwecie Izrael dopierdala cywilom. I jest zdziwiony, ze im się to nie podoba. Ba. UE tez się nie podoba, zwłaszcza burzenie szkół które finansuje.
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:59
                      berdebul napisała:
                      > Dalej nie rozumiesz, ze Izrael tam wstawiono

Jakie kurna 'WSTAWIONO'? A Polskę 'WSTAWIONO' miedzy 'niechętne' Rosję i Niemcy? big_grin
                      • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:16
                        Normalnie. Utworzono w 1948 roku. Po setkach lat nieistnienia.
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:17
                          berdebul napisała:

> Normalnie. Utworzono w 1948 roku. Po setkach lat nieistnienia.

Czyi ODTWORZONO. Ogarniasz czy za trudne?
                    • alicia033 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:07
                      berdebul napisała:

> UE tez się nie podoba

z tą UE bym nie przesadzała.
                      Hiszpanii się to owszem, bardzo nie podoba, natomiast niemcom jak najbardziej się podoba i ostro w tym izraelowi kibicują.
                      Przypominam, że to właśnie niemcy popierają izrael przed Trybunałem Sprawiedliwości ONZ.
                      Ciekawe, czy mają wspólną, niemiecko-izraelską grupę współpracy w wymianie doświadczeń w uprawianiu ludobójstwa i zbrodni wojennych?
                    • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:07
                      berdebul napisała:

> Dalej nie rozumiesz, ze Izrael tam wstawiono, pośród niechętnych sąsiadów. A w
                      > odwecie Izrael dopierdala cywilom. I jest zdziwiony, ze im się to nie podoba.

To jeszcze nic. Niechętni sąsiedzi go atakują. I są zdziwieni, że Izraelowi to się nie podoba i że kontratakuje.
                      • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 09:00
                        ardzuna napisała:

> To jeszcze nic. Niechętni sąsiedzi go atakują. I są zdziwieni, że Izraelowi to
                        > się nie podoba i że kontratakuje.

A przecież tradycja nakazuje aby Żydzi pokornie godzili się z rolą chłopca do bicia i po chrześcijańsku nadstawiali drugi policzek. A oni bezczelnie oddają! No skandal!

S.
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:57
                  Ilu Niemców w ostatnich latach wysadzilo się w polskim CH, autobusie czy na ulicy?
            • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:57
              A ja mam problem z antysemitkami, które ignorują ofiary po stronie izraelskiej.
              Mam problem z pozytecznymi idiotkami, które chlipia z powodu "palestyńskich cywilow" tych samych, którzy świętowali masakre kobiet i.dzieci 7.10. Mam problem z pozytecznymi idiotkami, które wypierają informacje o izraelskich kobietach gwalconych zbiorowo, którym podczas gwałtów odcinano piersi i inne części ciała.
              Wmawiaj sobie, że jesteś przyzwoitym człowiekiem, a jesteś zwykła, prymitywna antysemitka.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:58
                26000 >> 1100
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:13
                  I co w związku z tym?
                  Izrael jest ofiarą agresji. A ty jesteś antysemitka.
              • healios Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:32
                Ja mam problem z Twoimi poteznymi brakami wiedzy w temacie, rozsiewaniem nieprawdziwych informacji i uzywaniem slow, ktorych znaczenia nie rozumiesz.
                • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:49
                  A ja mam problem z tym, że twierdzisz w wątku obok, że hamas to freedom fighters. rzyg.
                  • alicia033 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:19
                    arabelax napisał:

> A ja mam problem z tym, że twierdzisz w wątku obok, że hamas to freedom fighters.

Bo są.
                    Dlatego zresztą są zwalczani przez Al Kaidę, Państwo Islamskie i inne organizacje dżihadu.

A swoje problemy trawienne lepiej jednak zachowaj dla siebie.
                    • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:32
                      następna. freedom fighters. kolejny rzyg.
                    • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:15
                      alicia033 napisała:

> arabelax napisał:
                      >
                      > > A ja mam problem z tym, że twierdzisz w wątku obok, że hamas to freedom f
                      > ighters.
                      >
                      > Bo są.

Nie. To zwyrodniałe bestie.
                      Pokoju nie osiąga się przez zarzynanie ludzi, palenie ich żywcem i gwałcenie.
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:39
                  Ty to akurat masz problem z własnym antysemityzmem i brakiem rozumu.

healios napisała:

> Ja mam problem z Twoimi poteznymi brakami wiedzy w temacie, rozsiewaniem niepra
                  > wdziwych informacji i uzywaniem slow, ktorych znaczenia nie rozumiesz.
              • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:49
                To nie ma nic wspólnego z antysemityzmem. Jest mi doskonale obojętne jakiej religii i narodowości są ofiary.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:50
                  Ale przecież każdy, kto nie może patrzeć spokojnie na ludobojstwo w wykonaniu rządu Izraela to antysemita. Taka logika.
                  • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:52
                    mamkotanagoracymdachu napisała:
                    > Ale przecież każdy, kto nie może patrzeć spokojnie na ludobojstwo w wykonaniu r
                    > ządu Izraela to antysemita. Taka logika.

Nie - każdy kto patrzy ze spokojem na mordowanie Żydów - jak ty. I jeszcze pisze, że im się należało bo wrócili na ziemie swoich przodków.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:13
                      evening.vibes napisała:

> Nie - każdy kto patrzy ze spokojem na mordowanie Żydów - jak ty. I jeszcze pisz
                      > e, że im się należało bo wrócili na ziemie swoich przodków.

A nie no spoko. To ja czy ty mamy przodków z Litwy/Białorusi/Ukrainy. Idźmy tam i zabierzmy im wszystko co do tej pory zbudowali, bo nam się należy. Luzik.
                      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:21
                        bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                        > A nie no spoko. To ja czy ty mamy przodków z Litwy/Białorusi/Ukrainy. Idźmy tam
                        > i zabierzmy im wszystko co do tej pory zbudowali, bo nam się należy. Luzik.

No właśnie my zawarliśmy z nimi POKÓJ. A Palestyńczycy wybrali wojnę,

Powtórzę po raz kolejny:
                        Jak dwa narody aspirują do tej samej ziemi to rozwiązania mogą być 3:
                        1. Jedno wspólne państwo (historia pokazuje, że to się nie sprawdza).
                        2. Podział ziem (trudny ale zwykle prowadzi do pokoju)
                        3. Wojna i walka o dominację jednej ze stron.

Żydzi wybrali opcję 2 - Arabowie opcję 3. Zaatakowali i PRZEGRALI.

Arabowie wybrali wojnę i terror więc mają wojnę i terror. I dalej wybierają wojnę i terror w imię 'from the river to the sea' a pożyteczne idiotki jak Ty ich w morderczych majakach wspierają.
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:58
                  Jakoś nie zauważyłam byś przejela się ofiarami izraelskimi, więc wygląda na to, że nie jest ci to obojętne.

berdebul napisała:

> To nie ma nic wspólnego z antysemityzmem. Jest mi doskonale obojętne jakiej rel
                  > igii i narodowości są ofiary.
            • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:32
              Mur powstał bo sportem narodowym
              Palestyńskich nastolatków było wysadzanie się w autobusach. I za mały ten płot.
              • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:52
                I nie zastanawia Cię, jak zdesperowany musi być dzieciak i czego doświadczył, ze decyduje się na taki krok?
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:53
                  berdebul napisała:
                  > I nie zastanawia Cię, jak zdesperowany musi być dzieciak i czego doświadczył, z
                  > e decyduje się na taki krok?

Nie zdesperowany tylko zindoktrynowany. Bojownicy ISIS są wg. ciebie 'zdesperowani'?
                  • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:56
                    Zdesperowany. Patrzy na rodziców żyjących w biedzie i głodzie, sam nie potrafi czytać bo zniszczono mu szkołę, być może zginęło jego rodzeństwo, a starszego brata zatłukła służby wiadomego kraju.
                    Różnic między isis a hammasem jest tyle, ze zaorałaś się porównaniem.
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:57
                      berdebul napisała:
                      > Zdesperowany. Patrzy na rodziców żyjących w biedzie i głodzie,

Widzi jak rodzice bardziej kochają 'from the river to the sea' niż jego. Jak jego życie mają za g..o - więc idzie i się zabija.

• berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:05
                        Tak, tak. Polacy tez bardziej kochali swoj kraj, niż swoje dzieci. Przecież mogły śpiewać i modlić się po niemiecku/rosyjsku, komu to przeszkadzało.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:07
                          Ciekawe kogo kochali bardziej Powstańcy Warszawscy. Wolną Polskę, czy może jednak cywili warszawskich? I czy to była ich wina, że cywile zginęli, czy jednak tych, którzy zlecili naloty dywanowe?
                          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:09
                            > Ciekawe kogo kochali bardziej Powstańcy Warszawscy. Wolną Polskę, czy może jedn
                            > ak cywili warszawskich? I czy to była ich wina, że cywile zginęli, czy jednak t
                            > ych, którzy zlecili naloty dywanowe?

Porównywanie palestyńskich gwałcicieli do Powstańców Warszawskich jest kurest.em jakich mało. Ale ciebie stać na wszystko. Jesteś po prostu obrzydliwa.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:13
                              Kiedy do Ciebie dotrze, że IDF stoi dziś tam, gdzie 80 lat temu stali Hitlerowcy?

Wciąż czekam na odpowiedź w temacie rdzennych mieszkańców terenu NYC. Czy o tym nie ma w Biblii?
                              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:15
                                > Kiedy do Ciebie dotrze, że IDF stoi dziś tam, gdzie 80 lat temu stali Hitlerowcy?

Pidu pizdu antysemitko.

> Wciąż czekam na odpowiedź w temacie rdzennych mieszkańców terenu NYC.

Nie odpowiedziałaś na pytania o Arabów, które zadałam ci już w poprzednim wątku.

Jak odpowiesz - możesz mnie o coś zapytać.
                            • healios Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 12:46
                              To jest bardzo dobre porownanie. Tak w ogole Palestynczycy i ich historia sa bardzo podobne do polskich dziejow.
                              Moze to wlasnie niektorych tak triggeruje🤔
                              • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 12:52
                                Kurdów możesz porównać do Polaków jeśli chodzi o historie, ale nie palestyńczyków.
                              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 12:57
                                healios napisała:
                                > To jest bardzo dobre porownanie. Tak w ogole Palestynczycy i ich historia sa ba
                                > rdzo podobne do polskich dziejow.
                                > Moze to wlasnie niektorych tak triggeruje🤔

Pogromy, mordy, palenie żywcem. Mogło się Polakom zdarzać, żaden powód do dumy.
                                • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 14:31
                                  evening.vibes napisała:

> healios napisała:
                                  > > To jest bardzo dobre porownanie. Tak w ogole Palestynczycy i ich historia
                                  > sa ba
                                  > > rdzo podobne do polskich dziejow.
                                  > > Moze to wlasnie niektorych tak triggeruje🤔
                                  >
                                  > Pogromy, mordy, palenie żywcem. Mogło się Polakom zdarzać, żaden powód do dumy.

Takie Jedwabne na ten przykład. Czy Palestynczycy tez używają stodół do palenia Żydów?

S.
                                  • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 14:56
                                    Palestyńczycy pala Zydow w ich domach jeśli nie uda im dostać do tzw. bezpiecznych pokoi.
                                    Była relacja kobiety, która ukrywala się w takim z dziećmi. Chyba tylko jej dom ocalal z całego kibucu

A Palestyńczycy ciepło wspominaja swojego idola -Hitlera, jak zwyrolka Ahed Tamimi, ulubienica bi_scotti
                                    • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 15:29
                                      husky_cat napisała:

> Palestyńczycy pala Zydow w ich domach jeśli nie uda im dostać do tzw. bezpieczn
                                      > ych pokoi.

To ludzcy są. Nie wywlekają Żydów z domów, tylko pozwalają im się spalać w domowych pieleszach. Pikające serduszka na pewno to docenią.

S.
                                      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 16:08
                                        Właśnie wywlekaja, pala razem z domami tych, którzy mieli bezpieczne pokoje niemożliwe do sforsowania.
                                        Pikajace serduszka pomijają milczeniem izraelskie kobiety, które gwalcono i podczas gwałtów odcinano im czesci ciał, np. piersi.
                                        Zastanawiam się tylko dlaczego one nie łapią, że w Europie oni z nami by robili dokładnie to samo słuchając wycia radości palestyńskich kobiet i dzieci.
                              • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:09
                                healios napisała:

> Moze to wlasnie niektorych tak triggeruje🤔

Mogłoby cię striggerować pisanie po polsku. Byłoby przyjemniej czytać.
                        • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 10:25
                          berdebul napisała:

> Tak, tak. Polacy tez bardziej kochali swoj kraj, niż swoje dzieci. Przecież mog
                          > ły śpiewać i modlić się po niemiecku/rosyjsku, komu to przeszkadzało.

Dzieci Palesyncxylow mogą się modlić i śpiewać w swoim języku, ale wolą napadać na Izrael i mordować Żydów.

S.
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:00
                  No proszę, teraz nazywasz terroryste "zdesperowanym dzieciakiem"
                  Idź się przebadac, może masz jakiegoś guza czy coś takiego?
                • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 09:57
                  Nic mnie to nie interesuje, tak jak nie interesuje to wyborców izraelskich, oczekują od rzadu bezpieczeństwa i rząd im je zapewnia. Palestyńczycy musza sie zatroszczyć o swoje bezpieczenstwo. Najlepiej to zrobią jak przestaną zabijać. Gdy zabijają to giną
        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:01
          berdebul napisała:
          > I najlepiej niech odda ziemie, a ludność wyniesie się do państw ościennych. 🤦?
          > ?‍♀️

Generalnie tego chcą Palestyńczycy - Żydzi mają się 'wynieść skąd przyszli'. Dalej skandujesz 'From the river to the sea...' nie wiedząc co to oznacza?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:03
            Czyli jednak przyszli? Nie mieszkali tam "od zawsze"? Weź się zdecyduj.
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:04
              > Czyli jednak przyszli?

Wg. propagandy Palestyńskiej owszem. Oni często uważają, że przed Arabami nikogo nie było big_grin
              • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:12
                www.rp.pl/historia/art3321821-xx-wiek-ziemia-obiecana-terrorystow

Do poczytania.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:02
        Otóż wyobraź sobie, że Hamas zaproponował uwolnienie zakladników w zamian za wstrzymanie ognia, ale rząd Izraela nie jest zainteresowany.
        • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:08
          Klamiesz, to po pierwsze.
          Po drugie, co ze wstrzymaniem ognia hamasu i co z ich poddaniem się? Przypominam, że hamas wprost obiecywał powtórki z 7.10
        • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:10
          niech uwolnią i przestana strzelać. w czym problem, żeby hamas to zrobił?
          • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 19:52
            Hamas powinien jeszcze oddać władzę w Strefie Gazy, rozbroić się i poddać karze za 7.10. I wojna się skończy.
      • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:19
        A co z ofiarami w Tanturze ?
        A z ofiarami masakry w Dajr Jasin (nazywana także bitwą o Dajr Jasin), ktora miała miejsce w dniu 9 kwietnia 1948 ?

Panstwo Izrael nie jest niewinny jak ta lilja biala.
        Ani nigdy nie bylo.
        Nie dziwi mnie gniew Palestynczykow, bo stracili swoj dom, ziemie, panstwo, wolnosc, czlowieczenstwo, nikt nie pochyla sie nad ich pomordowanymi a Izraelowi jeszcze mało wiec rozjeźdzaja groby ich zmarłych!
        Trzeba byc platnym propagandzista by choc przez chwile bronic takiego bestialstwa przeciw tozsamosci , pamieci.
        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:22
          abidja napisała:
          > A co z ofiarami w Tanturze ?

To okazało się fejkiem ale dobrze, że piszesz - widać poziom.

Może napisz nam np. o ofiarach masakry w Hebronie w 1929r? W Jerozolimie z 1921r?

> Panstwo Izrael nie jest niewinny jak ta lilja biala.
          > Ani nigdy nie bylo.

Oczywiście - tak samo jak druga strona. Ale z jakiegoś powodu chcesz rozliczać tylko jedną.

• abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:27
            Sad bedzie rozliczal, nie ja.
            I za zbrodnie ludobojstwa panstwo Izrael.
            To ty widzisz jedna strone, a pomijasz ofiary palestynskie.
            Nie wiem skad ta slepa lojalnosc?
            Naprawde nie czujesz ze cos jest nie tak gdy czolgi rozjezdzaja groby lub izraelscy zolnierze wyganiaja Palestynczykow ze swiatyni gdy sie modla w dniu ich najwazniejszego swieta? To byl maj zeszlego roku.
            Odwroc sytuacje.
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:30
              abidja napisała:
              > To ty widzisz jedna strone, a pomijasz ofiary palestynskie.

Nie - widzę obie strony. Obie strony powinny zostać osądzone.
              • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:32
                Jakie obie?
                Stawiasz panstwo Izrael przeciw ludnosci palestynskiej. To nie sa rownorzedne podmioty.

Podmiotami jest Pansteo Izrael i dowodztwo Hamasu.
                Stosowanie odpowiedzialnosci zbiorowrj na narodzie palestynskim, a to robi Izrael jest zbrodnia wojenna.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:34
                  abidja napisała:
                  > Stawiasz panstwo Izrael przeciw ludnosci palestynskiej. To nie sa rownorzedne p
                  > odmioty.

Każdy powinien zostać rozliczony ze swoich zabroni.

> Podmiotami jest Pansteo Izrael i dowodztwo Hamasu.

Hamas jest RZĄDEM Gazy.
                  • midge_m Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:06
                    evening.vibes napisała:

> abidja napisała:
                    > > Stawiasz panstwo Izrael przeciw ludnosci palestynskiej. To nie sa rownorz
                    > edne p
                    > > odmioty.
                    >
                    > Każdy powinien zostać rozliczony ze swoich zabroni.
                    >
                    > > Podmiotami jest Pansteo Izrael i dowodztwo Hamasu.
                    >
                    > Hamas jest RZĄDEM Gazy.

Cieszący się niesłabnącym poparciem Palestyńczyków. Tymczasem, Izrael powinien być cały rozliczany, choć poparcie dla Netanjahu, i to w czasie wojny, oscyluje na poziomie 30%.
          • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:30
            Ofiary Tantury leza w masowym grobie w miejscu ktorego Izrael zrobil parking dla plazowiczow.
            Tak, najbardziej humanitarny narod Izrael stawia samochody na miejscu zbiorowego pochowku.
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:32
              abidja napisała:
              > Ofiary Tantury leza w masowym grobie w miejscu ktorego Izrael zrobil parking dl
              > a plazowiczow.

Nie leżą:
              pl.wikipedia.org/wiki/Tantura

• bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 00:07
                Ja nie wierzę w to co czytam. Proszę, poniżej screen z linka, który wkleiłaś na dowód, że na terenie Tantury nie ma parkingu (zapewne skrót myślowy). Proszę, no przecież jak na dłoni widać, że Izraelczycy uświęcili miejsce mordu (tak, ironia)
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 00:09
                  I tak się zastanawiam: evening ty nie czytasz tego co wklejasz czy po prostu uważasz, że jak fakty są przeciwko tobie to tym gorzej dla faktów? Tak samo było w kwestii braku konstytucji w Izraelu. Nieważne ile źródeł podam, ty podajesz re same, ale twierdzisz, że tam jest napisane coś kompletnie przeciwnego. Trochę mi ciebie szkoda, tak po ludzku.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 07:59

> Ja nie wierzę w to co czytam. Proszę, poniżej screen z linka, który wkleiłaś na
                  > dowód, że na terenie Tantury nie ma parkingu (zapewne skrót myślowy). Proszę,
                  > no przecież jak na dłoni widać, że Izraelczycy uświęcili miejsce mordu (tak, ir
                  > onia)

Kaktusy i daktylowce świadczą o mordzie. Dowód by Dziewucha big_grin

• snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 11:47

> Ja nie wierzę w to co czytam. Proszę, poniżej screen z linka, który wkleiłaś na
                  > dowód, że na terenie Tantury nie ma parkingu (zapewne skrót myślowy). Proszę,
                  > no przecież jak na dłoni widać, że Izraelczycy uświęcili miejsce mordu (tak, ir
                  > onia)

Nie. Ona nie odpowiadała na twierdzenie że na terenie Tantury jest parking, tylko na twierdzenie, że w Tanturze Izrael zrobił parking na miejscu masowego grobu żydowskich ofiar. Czujesz różnicę?

S.
            • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 10:38
              abidja napisała:

> Ofiary Tantury leza w masowym grobie w miejscu ktorego Izrael zrobil parking dl
              > a plazowiczow.
              > Tak, najbardziej humanitarny narod Izrael stawia samochody na miejscu zbiorowe
              > go pochowku.

Jakie ofiary???

pl.m.wikipedia.org/wiki/Tantura
              S.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 12:00
                🤦 traktowanie wikipedii jako pewnika wodzy nie świadczy o tobie i evening najlepiej.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 12:06
                  > 🤦 traktowanie wikipedii jako pewnika wodzy nie świadczy o tobie i evening najl
                  > epiej.

Dalej wklejasz WEZWNIE do ponownego ZBADANIA sprawy a próbujesz sprawić wrażenie, że do dowód i wyrok zbrodni.

Przez Tanturę przechodził front co nieuchronnie łączy się z ofiarami. Tylko 'XX cywilnych ofiar walk' a 'XX ofiar masakry cywilów' to jednak zupełnie co innego.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 19:16

> Dalej wklejasz WEZWNIE do ponownego ZBADANIA sprawy a próbujesz sprawić wrażeni
                    > e, że do dowód i wyrok zbrodni.
                    >
                    > Przez Tanturę przechodził front co nieuchronnie łączy się z ofiarami. Tylko 'XX
                    > cywilnych ofiar walk' a 'XX ofiar masakry cywilów' to jednak zupełnie co inneg
                    > o.

Wklejam wezwanie do osądzenia sprawców. Jest wyraźnie napisane, że dowody są i w Izraelu trwa dyskusja na ten temat, nie "czy coś takiego w ogóle się wydarzyło". Ty napisałaś, że Tantura to fejk, a ja tobie i innym pokazuję jak bardzo mijasz się z prawdą. Skandal wokół Tantury doprowadził historyka, który zebrał materiały i napisał pracę doktorską do emigracji. Nie był to jedyny taki skandal, jak na dłoni widać modus operandi IDF, który nie zmienił się do tej pory: zgładzić jak najwięcej Palestyńczyków, ofiar cywilnych się wypierać lub mówić, że przypadkiem.
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 19:31
                      > dowody są

Na co?

Arabscy świadkowie zaprzeczyli 'masakrze'. Ofiarom cywilnym nikt niegdy nie zaprzeczał.

Jestem za to ciekawa co masz do powiedzenia na temat masakry Hebronu z 1929roku. Podzielisz się przemyśleniami?
                      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:14
                        Nie odwracaj kota ogonem. Zabicie 250 cywilnych mieszkańców wioski przez wojsko to jest takie nic? To, że nie było gwałtów no to faktycznie, ludzkie pany.
                        Nie będę się z tobą dzielić żadnymi przemyśleniami, bo ty od trzydziestu wątków o wojnie w Strefie wypierasz, że Żydzi również byli terrorystami, również rabowali i wypędzali ludzi z ich domów. Tak samo jak Palestyńczycy. Nieważne ile źródeł ci podam, ile faktów przedstawię, dla ciebie Izrael jest kryształowy jak Kamiński z Wąsikiem. Za to ja od samego początku piszę (podobnie jak wielu historyków i komentatorów), że Izrael powstał na błędnych założeniach i jest obarczony "grzechem założycielskim", w który brnięto przez kolejne lata wierząc, że Palestyńczycy w końcu znikną jakoś magicznie albo z powodu ciągłych prześladowań na terenach okupowanych. I nie, okupacja trwająca 80 czy 60 lat (to w zależności od regionu) nie jest normalna i również pokazuje o co tak naprawdę Izraelowi chodzi (zniszczenie narodu palestyńskiego).

Na koniec: skoro Tantura to takie "ojtam ojtam, cywilne ofiary się zdarzają" to rozumiem, że Bucza i Irpień to też "wypadek przy pracy"?
                        Kiedy zrozumiesz, że zamykanie oczu na zbrodnie wojenne jednej armii zezwala na zbrodnie popełniane przez inne armie?
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:21
                          > Nie odwracaj kota ogonem. Zabicie 250

A było 250? Nie oglądałam dokumentu ale z informacji, które znalazłam o nim w necie wynika, że nawet przedstawieni w nim świadkowie podawali od kilku do ponad 200. Tyle 'dowodów' i wiarygodności.

Przypominam, że Palestyńczycy twierdzili, że w szpitalu al-Ahli zginęło 500 osób. Jak się okazało, że sami się zbombardowali to nagle spadło do 50. 450 zmartwychwstałych!

> Nie będę się z tobą dzielić żadnymi przemyśleniami,

Oczywiście - o masowych mordach dokonywanych przez Arabów/Palestyńczyków rozmawiać nie będziesz. Im wolno!

Ich modus operandi to palenie żywcem i gwałty ale im wolno!

> Kiedy zrozumiesz, że zamykanie oczu na zbrodnie wojenne jednej armii zezwala na
                          > zbrodnie popełniane przez inne armie?

No właśnie fanko palestyńskich gwałcicieli - kiedy zrozumiesz?
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:55
                          > Tak samo jak Palestyńczycy. Nieważne ile
                          > źródeł ci podam, ile faktów przedstawię, dla ciebie Izrael jest kryształowy

PS.
                          Nigdy nie pisałam, że kryształowy - natomiast uważam, że o niebo lepszy od tego co wyprawiają Palestyńczycy. Problem z tobą jest taki, że ty działań, zamiarów i sposobów działania nie przyjmujesz do wiadomości.

> (zniszczenie narodu palestyńskiego).

To już twoje majaki. Izrael zamieszkuje 30% Arabów - mających takie same prawa jak Żydzi. Żyją w pokoju.

Wiesz, że obecnie 71% tych Arabów identyfikuje się jako Izraelczycy - nie Palestyńczycy? Że nie chcą mieć z 'narodem palestyńskim' nic wspólnego? Wytęż umysł i pomyśl - DLACZEGO?

• langsam Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 12:44
                            Ciekawe dla mnie jest, że bardzo wredna tak jęczy nad dyskryminacją arabskich, muzułmańskich obywateli Izraela, ale że w ogóle nie trapi jej fakt, że na "uchodźców" palestyńskich (cudzysłów, bo uchodźcy realni od dawna nie żyją, żyją ich potomkowie)w takim Libanie nałożono numerus nullus na70 zawodów jak lekarz, prawnik etc., (potem redukowano) , że w szeregu innych bratnich państw, w tym Syrii, nie mają prawa nabycia żadnej nieruchomości, że byli jedyną grupą Arabów, którym Saudia odmówiła w 2004 prawa do naturalizacji..
                            • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 13:46
                              Bo rozmnażają się jak komorki rakowe przy jednoczesnej postawie „dej, dej”. Jakim trzeba byc debilem, żeby na maleńkim skrawku ziemi płodzić po
                              Kilkoro rzeczy, niszczyć ogrody, żeby postawić kolejne domy. Ale to Palestyńczycy: Amerykanie zbudują wodociągi, europejczycy utrzymujà szkoły. Oni nic nie musą: tylko współżyć bez zabeZpieczenia i planować ataki terrorystyczne
                              • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 14:58
                                Zachód, którego tak nienawidzą, powinien wreszcie zmadrzec i przestać wysyłać im jakąkolwiek pomoc.
                                Gdyby sami musieli utrzymać swoje dzieci to przestaliby się rozmnażać jak kroliki, a gdyby byli zajeci zarabianiem na własne utrzymanie to nie mieliby czasu i sił na terroryzm
                                • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 29.01.24, 07:24
                                  I śledztwo w tej sprawie trwa. W sprawie pracownikow, którzy współpracowali z terrorystami 7.10. A pinionszki zostały wstrzymane.
                                  • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 29.01.24, 08:29
                                    Oby na stałe.
                                    UE zamiast wspierać gniazdo terrorystów, którzy nas nienawidzą powinna skupić się na pomocy Ukrainie i ochronie granic
                                    • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 29.01.24, 08:37
                                      Przede wszystkim skupić się na Europie, przeznaczyć ta kasę na Europę, sa w niej rejony, które maja niedofinansowane szkolnictwo. Nie rozumiem, czemu mamy utrzymywać palestynskie szkoły.
                                      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 29.01.24, 08:41
                                        W tym momencie istotniejsze jest by nie dopuścić do rozlania się wojny w Europie oraz by chronić granice UE.
                                        Finansowanie kogokolwiek w Strefie Gazy jest sprzeczne z naszymi interesami. To terroryści, którzy nienawidzą Zachodu, gdyby tylko mieli okazję to by w UE bez mrugnięcia okiem zrobili to samo co 7.10
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 05:23
            evening.vibes napisała:

> abidja napisała:
            > > A co z ofiarami w Tanturze ?
            >
            > To okazało się fejkiem ale dobrze, że piszesz - widać poziom.
            >
            Nie bredź evening, bo naprawdę łatwo sprawdzić informacje o Tanturze. Historyk, który napisał pracę doktorską o Tanturze został zaszczuty i owszem odwołał swoją pracę. Następnie zrobiono film dokumentalny i szambo wybiło. Poniżej zrzuty z bardzo ciekawego artykułu napisanego przez Konstantego Geberta (zapewne jest antysemitą, dlatego chadza w kipie). I owszem, grób ofiar prawdopodobnie jest pod parkingiem.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 05:29
              Więc tak, widać twój poziom wyparcia, zaprzeczenia, a wreszcie kłamstw pisanych wprost chyba w nadziei, że nikt nie zweryfikuje informacji. Z wątku na wątek twoje wpisy są coraz bardziej histeryczne, coraz częściej obrażasz rozmówców, używasz argumentów ad absurdum. I piszesz coraz więcej kłamstw. Zgrzała ci się redukcja dysonansu poznawczego, po prostu.
              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 07:57
                > widać twój poziom wyparcia, zaprzeczenia, a wreszcie kłamstw pisanych wprost

Dziewuszysko składa samokrytykę! PIĘKNIE big_grin
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 07:55
              > Następnie zrobiono film dokumentalny i szambo wybiło. Poniżej zrzuty

No tak - dziewuszysko znów wykopało artykulik i na tym opiera swoją 'wiedzę'. Cała TY.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 10:14
                evening.vibes napisała:

> bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                > > Następnie zrobiono film dokumentalny i szambo wybiło. Poniżej zrzuty
                >
                > No tak - dziewuszysko znów wykopało artykulik i na tym opiera swoją 'wiedzę'. C
                > ała TY.

Znaczy Konstanty Gebert kłamie? Weź mu to napisz może i z nim sobie dyskutuj.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 10:18
                  > Znaczy Konstanty Gebert kłamie?

On wyzywa do ZBADANIA sprawy ponownie. Oczywiście Dziewucha uznała to za wyrok.
    • melikles Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 13:56
      W Hadze
    • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:00
      Też mam nadzieję, że zbrodnie ludobójstwa dokonywane przez Izrael zostaną oficjalnie za takie uznane. Nie wróci to życia ponad 20.000 zamordowanych przez IDF, ale przynajmniej odda sprawiedliwość ofiarom.
      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:02
        > Też mam nadzieję, że zbrodnie ludobójstwa dokonywane przez Izrael zostaną oficj
        > alnie za takie uznane.

A ludobójstwo dokonywane przez Palestyńczyków? A nie... Żydów mordować wolno.

Kolejny raz piszesz tylko o jednej stronie...
        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:05
          Każde życie jest tyle samo warte, jasne. Ale jednak skala mordów na cywilach w wykoaniu Izreal powala.

"The latest death toll stands at 26,453 Palestinians and about 1,139 people killed in Israel since October 7."
          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:10
            > Każde życie jest tyle samo warte, jasne.

Więc dlaczego z uprem maniaka pomijasz ofiary Izraelskie?

Miałaś szansę pokazać, że jesteś bezstronna i napisać 'Mam nadzieję, że wszyscy zbrodniarze tego konfliktu zostaną osądzeni' ale nie skorzystałaś. Po raz kolejny - tylko jedne ofiary się liczą.

• arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:15
            jak twoje zaangażowanie w inne konflikty militarne obecne na świecie? tam nie trzęsiesz się nad cywilami? gdzie posty twoje na ten temat? jesteś zwyczajnie antysemitką.
            pokaz wpisy o wojnie w Syrii, Jemenie. aaa nie nie ma!!!

• evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:16
              arabelax napisał:
              > jak twoje zaangażowanie w inne konflikty militarne obecne na świecie? tam nie t
              > rzęsiesz się nad cywilami? gdzie posty twoje na ten temat? jesteś zwyczajnie an
              > tysemitką.
              > pokaz wpisy o wojnie w Syrii, Jemenie. aaa nie nie ma!!!

Miliony ofiar ale ona ma je gdzieś. Liczą się tylko i wyłącznie Palestyńczycy.
            • leosia-wspaniala Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:35
              A Twoje? Założyłaś chociaż jeden wątek o Jemenie, o realnej pomocy nie wspominając?
              • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:46
                Czy ja trzęse się tu nad tymi cywilami, którzy świętowali 7.10? nie, to mamkota, zastanawia mnie dlaczego tak wybiórczo.
        • princesswhitewolf Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:10
          evening ja cie blagam nie zaczynaj znowu tego kolowrotu watkowego <jek>
          • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:15
            Przecież to nie ona zaczęła, a antysemitki, które z uporem maniaka udają, że 7.10 nic się nie stało
            • princesswhitewolf Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:39
              no ale ona sie wkreca niepotrzebnie.

Oczywiscie ze sie stalo, ale z tego co rozumiem jako ze Palestyna nie jest niezaleznym panstwem nie da sie Hamasu podac w Hadze. Popieprzona sytuacja
              • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:18
                Wcale nie niepotrzebnie, trzeba o tym przypominać w każdym momencie
                Czyli zbrodnie hamasu pozostaną bez kary.
                • princesswhitewolf Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:32
                  Ja nie wiem czy pozostana bez kary, ale zainteresowalabym sie gdzie byli glowno dowodzacy w Hamasie bo na pewno nie w jaskiniach w Palestynie ale dali noge juz gdzie indziej
              • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:20
                No i dlatego Izrael z hamasem musi sobie poradzić sam. Brutalna prawda jest taka, że jakby miał tych terrorystów wyłapywać, skazywać i trzymać w więzieniu, to kosztowałoby to kupę kasy.
      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:06
        A co ze zbrodniami na Izraelczykach? Co ze sprawiedliwością dla nich?
        Dla kobiet, które ci zwyrole gwalcili zbiorowo i podczas gwałtów obcinali im piersi? Kto im przywroci życie?
        A może, antysemitko, Izraelczycy są nieistotni, za to ważna jest dzicz, która na ulicach świętowala oglądając masakre bezbronnych ludzi?
        • sueellen Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:02
          husky_cat napisała:

> A co ze zbrodniami na Izraelczykach? Co ze sprawiedliwością dla nich?
          > Dla kobiet, które ci zwyrole gwalcili zbiorowo i podczas gwałtów obcinali im pi
          > ersi? Kto im przywroci życie?
          > A może, antysemitko, Izraelczycy są nieistotni, za to ważna jest dzicz, która n
          > a ulicach świętowala oglądając masakre bezbronnych ludzi?

Mordowanie palestyńskich dzieci przywróci życie zamordowanym dzieciom żydowskim? W jaki sposób? Przypominam, że przywódcy Hamasu dalej piją drinki z palemką i zaliczają "dziewczyny z Dubaju" śmiejąc się światu w twarz. Prawdopodobnie już na ostro rekrutują nowych terrorystów na całym świecie gdy tymczasem Izrael morduje cywili. Izrael ma walczyć z Hamasem a nie dziećmi z Gazy. Łatwiej jednak zamordować tysiące dzieci niż kilkudziesięciu wpływowych bandytów.

Przypominam także, że nie ma takiego państwa Gaza i Hamas nie jest żadnym rządem. Tam nawet wyborów nie było od kilkunastu lat. To organizacja terrorystyczny która została wprowadzona do Gazy kilkanaście lat temu przez Izrael by trzymać Palestyńczyków w ryzach.
          • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:18
            Mordowanie palestyńskich dzieci następuje w następstwie i nie celowo, tylko przypadkowo. A to zasadnicza różnica.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:15
              No to już trzeba nie mieć wstydu, żeby tak łgać.
              Twierdzisz, że Żydzi nie wiedzieli, że wśród 20k+ ofiar będą dzieci?
              Jak Ty patrzysz codziennie w lustro?
              • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:05

> No to już trzeba nie mieć wstydu, żeby tak łgać.
                > Twierdzisz, że Żydzi nie wiedzieli, że wśród 20k+ ofiar będą dzieci?

Wiedzieli. I ty też powinnaś to wiedzieć. Palestyńczycy też wiedzieli, że jak zaatakują i spotkają się z kontruderzeniem, to wśród ofiar będą dzieci. I mimo to zaatakowali, a celem ataku były izraelskie dzieci i Bogu ducha winnych cywili, paląc ich żywcem, odrąbując głowy. To jednak nie stanowi dla ciebie żadnego problemu.
            • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:47
              Jak przypadkiem, to spoko? Co jest z Tobą nie tak?
              • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:00
                A co z tobą jest nie tak, skoro nie przeszkadza ci dzicz wozaca zmasakrowwne ciała na pickupach i reszta, która swietowala oglądając filmiki z masakry?

berdebul napisała:

> Jak przypadkiem, to spoko? Co jest z Tobą nie tak?
                • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:02
                  Jesteś jak PISowskie tłuki, które na zarzuty zawsze odpowiadają tylko „a tamci to jeszcze gorsi byli”.
                  • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:08
                    Do pisowskich tlukow to tobie bliżej, antysemitko
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:12
                      Nie jestem antysemitka.
                      Za to Ty jesteś rasistka, i jesteś z tego dumna.

Nie znajdziesz jednej mojej wypowiedzi, w której źle wypowiadam się o Żydach. Natomiast takich, w których Ty lżysz Palestyńczyków - masę.

Traktujesz ich dokładnie tak samo, jak hitler traktował Żydów w latach trzydziestych, jak podludzi. Karty się odwróciły, ale podłość w ludziach takich jak Ty wciąż się tli. I właśnie pokazała swoją paskudną gębę, i po raz kolejny doszło do ludobojstwa. Wtedy Żydzi byli po stronie ofiar, teraz są agresorem, chichot historii.
                      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:15
                        > Nie znajdziesz jednej mojej wypowiedzi, w której źle wypowiadam się o Żydach.

Rzygasz na Żydów w każdym wątku. Odwaliło ci totalnie? Nie panujesz nad tym co piszesz?

• mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:24
                          Zacytuj gdzie „rzygam na Żydów”.
                      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:18
                        Oczywiście, że jesteś skoro nie dostrzegasz, że to Żydzi są ofiarą. Izrael został zaatakowany 7.10 i od tego czasu wciąż jest ostrzeliwany. Tyle w temacie.
                        Tak, antysemityzm i podlosc pokazują swoją paskudna gębę, spójrz w lustro
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:21
                          To tak jakbyś zacyznala historie od powstania warszawskiego, Polacy zaatakowali Niemców!
                          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:22
                            > To tak jakbyś zacyznala historie od powstania warszawskiego, Polacy zaatakowali
                            > Niemców!

Sugerujesz, że Arabowie mieszkali na terytorium Izraela PRZED Żydami?

Co ćpałaś? big_grin
                            • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:54
                              Sugerujesz, ze Amerykanie maja wypierdalać i wracać do siebie, a ziemie zwrócić rdzennym mieszkańców? Podobnie z Australią? Czy tylko Żydzi maja prawo do powrotu na „swoje” ziemie?
                              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:56
                                berdebul napisała:
                                > Sugerujesz, ze Amerykanie maja wypierdalać i wracać do siebie, a ziemie zwrócić
                                > rdzennym mieszkańców? Podobnie z Australią?

Jakby rdzenni mieszkańcy tych ziem zostali wypędzeni to mailiby pełne prawo WRÓCIĆ.

> Czy tylko Żydzi maja prawo do powrotu na „swoje” ziemie?

A dlaczego mają mieć prawo TYLKO Arabowie? Bo im się wszystko należy? TYLKO im?
                                • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:59
                                  Co robiłaś na historii? Większość plemion na terenie obecnego USA została wypędzona do rezerwatów. Wiec tak, mają gdzie wrócić.
                                  • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:00
                                    berdebul napisała:
                                    > Co robiłaś na historii? Większość plemion na terenie obecnego USA została wypęd
                                    > zona do rezerwatów. Wiec tak, mają gdzie wrócić.

Do rezerwatów w Europie... Azji... ? Pisz, pisz...
                                    • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:02
                                      Do rezerwatów tysiące mil dalej. Czy rdzenna ludzkość terenu Nowego Jorku według Twojej teorii ma prawo tam wrócić, a mieszkańcy won?

Gdzie zostali wypędzeni Żydzi z „Królestwa Izraela”?
                                      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:03
                                        > Gdzie zostali wypędzeni Żydzi z „Królestwa Izraela”?

Byli przez wieki rozpędzani po całym świecie. Pierwsi wywieźli ich Rzymianie np. jako niewolników do Rzymu.

Doucz się ignorantko historyczna.
                                        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:06
                                          Opowiedz mi jeszcze o rdzennych mieszkańcach terenu Nowego Jorku, krynico wszelkiej mądrości!

Mogą kazać nowojorczykom wynosić się z ich terenów? W końcu tam mieszkali ich przodkowie.
                                          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:07
                                            > Opowiedz mi jeszcze o rdzennych mieszkańcach terenu Nowego Jorku, krynico wszel
                                            > kiej mądrości!
                                            >
                                            > Mogą kazać nowojorczykom wynosić się z ich terenów? W końcu tam mieszkali ich p
                                            > rzodkowie.

Ależ wg. Ciebie ziemia należy się zawsze TYLKO ARABOM. Nasikali na jakiś kawałek to jest po wsze czasy ich.

DLACZEGO TYLKO ARABOM? Odpowiedz na to niewygodne pytanie?
                                            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:14
                                              Najpierw Ty odpowiedz na moje, padło pierwsze big_grin

Mieszkańcy NYC mają oddać Manhattan rdzennym mieszkańcom, czy nie?
                                              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:16
                                                > Najpierw Ty odpowiedz na moje, padło pierwsze big_grin

Moje padło w poprzednim wątku. Tu też na podobne (o 'spraszanie braci') nie odpowiedziałaś.
                                              • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 00:13
                                                Masz na mysli delawerów? A ogladalas film ostatni Mohikanina? Te dwa plemiona przestały istnieć. A to one zamieszkiwały nowy jork.
                                              • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:14

> Mieszkańcy NYC mają oddać Manhattan rdzennym mieszkańcom, czy nie?

A rdzenni mieszkańcy próbują stworzyć państwo na terenie NYC albo już to może zrobili? Podziel się linkiem.
                                    • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:04
                                      Ze swojej ziemi. Mogą wiec wrócić, a biali wypad? Czy tylko Żydom należą się wieczne prawa do tego konkretnego kawałka ziemi?
                                      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:06
                                        berdebul napisała:
                                        > Ze swojej ziemi. Mogą wiec wrócić, a biali wypad? Czy tylko Żydom należą się wi
                                        > eczne prawa do tego konkretnego kawałka ziemi?

Dlaczego nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Ty uważasz, że TYLKO ARABOM się należy - DLACZEGO?

• berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:20
                                          Ty nie odpowiadasz na pytanie - czy rdzenni mieszkańcy, wypędzeni dekretem z 1830 roku, na tereny obecnej Oklahomy, mogą wrócić na wschód, na swoje (od pokolen!) ziemie?

Uważam, ze ludziom należy się normalne życie. A to co robi Izrael z cywilami, jak zajmuje ziemie i jak zmienia granice w stosunku do tych z 1948 kosztem Palestynczykow jest nie ok. Cała polityka skupiona na kontroli zasobów tylu leki, woda, prąd, niszczeniu edukacji, braku miejsc pracy itd ma jeden cel - zniszczyć palestynczykow i pozwolić na zajęcie ich ziemi.
                                          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:24
                                            berdebul napisała:
                                            > Uważam, ze ludziom należy się normalne życie. A to co robi Izrael z cywilami,

No tak - wszak Izraelczycy nie są wg. ciebie ludźmi im się nie należy życie bez palestyńskiego terroru.

• husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:43
                            Bądź uprzejma nie pisać o PW ty antysemitko. Członkowie mojej rodziny walczyli w Powstaniu, znam niektórych wciąż żyjących Powstańców i zapewniam cię, że oni by nie chcieli by wielbicielka terrorystów i antysemitka w ogóle o nich wspominała

> To tak jakbyś zacyznala historie od powstania warszawskiego, Polacy zaatakowali
                            > Niemców!
                            >
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:45
                              Pewnie się wstydzą, że mają wśród potomków rasistkę.
                              • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:48
                                Nie przenos na mnie swoich traum, antysemitko, nie wątpię, że ciebie się rodzina wstydzi, ale to nie mój problem
                      • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:23
                        Ale oni są dumni z członków rodzin - męczenników! To wy tutaj nad nimi płaczecie. Idą na rekord- tylu męczenników do jennah nie wysłał ostatnio żaden muzułmański kraj. Dzieci palestynskie sa po to, żeby Żydzi je zabili i żeby obfotografować ciała i dać na społecznościowki. O wiele chętniej pokazywane są martwe dziewczynki bo hamasowcy dobrze wiedzà, ze europejskie idiotki będą bardziej nad zabitymi dziewczynkami lamentować.
                        Mało tego, teraz widzą, że martwe dzieci to dobra droga do zmiękczania europejskich serduszek, więc będą te dzieci dalej wystawiać na linię ognia. Jesteście paliwem tego zabijania. Ale to ja nie mam serca?
                      • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:12

> Nie znajdziesz jednej mojej wypowiedzi, w której źle wypowiadam się o Żydach.

Nie musisz się źle wypowiadać. Wystarczy, że ich nie uważasz za ludzi. Bo gdybyś uważała, byłabyś wstrząśnięta 7.X. i tym, że Hamas "obiecał" kolejne takie ataki. I nie odmiawiałabyś im prawa do zabezpieczenia się przed tymi atakami.
              • langsam Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 12:26
                Jak przypadkiem, to spoko w kontekście zbrodni wojennych.
          • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:21
            Zwalczanie zagrożenia pozwoli zapobiec powtórce 7.10
            • berdebul Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:54
              Nie, wygeneruje jeszcze większa nienawiść. Trzeba być skrajnym idiotą, żeby nie rozumieć do czego prowadzić masakra cywilów. Każdych. Wszędzie. Od zawsze.
              • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:02
                Oczywiście, czyli Izrael ma się nie bronić bo to "generuje nienawiść" mają siedzieć i czekać na zapowiadana powtórkę z 7.10?
              • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 00:15
                Wygeneruje nienawiść ale też strach.
              • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:17
                berdebul napisała:

> Nie, wygeneruje jeszcze większa nienawiść. Trzeba być skrajnym idiotą, żeby nie
                > rozumieć do czego prowadzić masakra cywilów. Każdych. Wszędzie. Od zawsze.

Więc dlaczego takimi idiotami są Palestyńczycy i urządzili 7 X?
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:26
                  ardzuna napisała:
                  > berdebul napisała:
                  > > Nie, wygeneruje jeszcze większa nienawiść. Trzeba być skrajnym idiotą, że
                  > by nie
                  > > rozumieć do czego prowadzić masakra cywilów. Każdych. Wszędzie. Od zawsz
                  > e.
                  >
                  > Więc dlaczego takimi idiotami są Palestyńczycy i urządzili 7 X?

Bo wg. pikających serduszek Żydzi jako 'cywilizowani' przemoc i mordy na swoim narodzie powinni znosić z godnością. Za to Palestyńczycy jako 'niecywilizowani' nie muszą - mogą 'odpłacać się' gwałceniem i paleniem żywcem.

Berdebul, Mamakota, Dziewucha i reszta teamu to konkursowe przypadki rasizmu niskich oczekiwań.
          • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 10:45
            sueellen napisała:

> Mordowanie palestyńskich dzieci przywróci życie zamordowanym dzieciom żydowskim
            > ?

Czy .ordowanie niemieckich dzieci przez Aliantow przywróciło życie zamordowanym dzieciom polskim, rosyjskim czy.brytyjskim?

S.
    • szarmszejk123 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:09
      Den Haag albo Haga to jest.
      • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:20
        szarmszejk123 napisał(a):

> Den Haag albo Haga to jest.

Juz mi to wyjasniono. Zbiorowo.
        Wiec moze wystarczy ?
        • bi_scotti Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:27
          To ja tylko dodam, ze jest podobno mala miejscwosc Haag w Estonii smile One way or the other - wszystko na Planecie Ziemia wink
          Nie przejmuj sie - ten sie nie myli, kto nic nie robi/nie pisze - dyskusja o nazwie miasta jest jakos tam relaksujaca w kontekscie tematu watku, eh uncertain Peace.
          • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:04
            Masz racje.
            Dyskusja o prawidlowej pisowni miasta w watku o ludobojstwie nie na miejscu.

Dzieki Bi Scott, ze stajesz w takich watkach po stronie slabszych ❤️😘
            • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:11
              Bi_scotti staje po stronie terrorystów, to fanka zwyrolki Ahed Tamimi, która wielbi Hitlera.
              Obie jesteście odrazajace w tym wątku
            • lodomeria Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:34
              A jednak... Mi na przykład się nie chce rozmawiać o poważnych sprawach i w atmosferze 1. niechlujstwa, 2. lub jeszcze gorzej, z osobami, które nie potrafią się zreflektować, 3. a już w ogóle z kims, kto na zwrócenie uwagi (nie o duperelę) nie powie po ludzku 'nie używam polskiego na codzień, nie wiedziałam'/'polski to mój drugi język i myslałam, że piszę dobrze a tu jednak zonk' czy cos w tym stylu, tylko brnie w wersję, że zasady gramatyki są dla ograniczonych umysłowo, ale ciągle wraca do czepiania się, że ktos jej zwrócił uwagę (czyli, że jednak ubodło).
              No po prostu nie widzę tutaj miejsca na dyskusję, a jedynie kogos, kto chce wszyskim (sobie?) udowodnić, że jest swiętszy od papieża.
            • ardzuna Trybunał Sprawiedliwości w Hadze 27.01.24, 19:53
              abidja napisała:

> Dzieki Bi Scott, ze stajesz w takich watkach po stronie slabszych ❤️😘

Utożsamia się z ludźmi piszącymi niechlujnie, z makaronizmami i niezrozumiale.
        • szarmszejk123 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:41
          Napisałam jak jeszcze nie było żadnej odpowiedzi ale mi makaron kipiał i wyślij kliknelam później:p
          • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:02
            Nie gniewam sie i znam z autopsji ze makaron zawsze ale to zawsze kipi gdy tylko na sekunde spuscisz go z oka.
    • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:18
      gdzie jest napisane, że wezwał izrael do zaprzestania działań?
    • bi_scotti Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:19
      For the recrd, zeby nie umknelo:
      Here’s a quick recap of the ICJ ruling
      * The court says it has jurisdiction to rule in the case.
      * The court orders Israel to take measures to prevent acts of genocide in the Gaza Strip, must report back in one month.
      * The court says Israel must prevent and punish incitement to genocide in the Strip.
      * The court says Israel must allow humanitarian aid into the Strip.
      * The court obliges Israel to take more measures to protect Palestinians but does not order it to end military operations in the Strip.

Nie ma watpliwosci, ze Israel oleje te zalecenia & bedzie kontynuowal genocide in Gaza, ale the day will come gdy zostanie za to rozliczony ... no doubts. Peace.
      • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:25
        bi_scotti napisała:
        > Nie ma watpliwosci, ze Israel oleje te zalecenia

Zdradzę ci sekret - Żydzi wolą być ŻYWI niż mieć poklask świata, który miał i dalej ma ich w d..e.

Nikt nie wzywa do rozliczenia mordów na Żydach, gwałty na Żydówkach zostały przemilczane.
      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 14:27
        Ja natomiast mam nadzieję, że ta twoja idolka Ahed Tamimi, terrorystka i wielbicielka Hitlera zostanie stosownie rozliczona. I to jak najszybciej ☺
      • midge_m Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:00
        Jednoczesnie, court declines to demand that Israel stop its military campaign.
        Ja wiem, Biscotti, że ty nie zrozumiesz, bo jak Polska była zagrożona przez ZSRR to sobie wygodnie spierdzieliłaś do Kanady.
    • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:08
      Trybunał w „haage” może cmoknąć Izrael w tyłek. Skończą,
      Kiedy oni uznają to za słuszne. Palestyńczycy mogą wszystkich członków Hamasu powiesić na latarniach. Wtedy udowodnią, że nie wspierają terroryzmu.
    • profes79 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:25
      Rozumiem, że koszmar mordowanych Izraelczyków Ci nie przeszkadza?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:38
        Przeszkadza.

Tak samo jak koszmar mordowanych, wysiedlanych rodzin niemieckich z ziem odzyskanych w 1945, tak samo jak przeszkadzałby mi koszmar mordowanych cywili rosyjskich dziś.

Ale Izrael, zgłaszając pretensje do cudzych ziem i realizując je osadnictwem sam na swoich obywateli ten koszmar ściąga. Tak jak 80 lat temu ściągneli go na swoich obywateli Niemcy, tak jak dziś ściągają Rosjanie.

Tak, skoro Żydzi nie umieją żyć w zgodzie z ludnością tubylczą terenów, na których się osiedlają, to niech wracają tam, skąd przyszli.
        • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:47
          Oni są stamtąd. Przestań się powtarzać. I to Palestyńczycy nie potrafią żyć z sąsiadami w zgodzie. Dlatego Jordania i Egipt skrupulatnie pilnują granic.
        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:57
          > Ale Izrael, zgłaszając pretensje do cudzych ziem

To nie są 'cudze ziemie'. Skończcie z tą śmierdzącą propagandą.

• husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:07
          Super, że wspominasz ze wspolczuciem o rodzinach niemieckich podczas IIWS, a nie o całych rodzinach żydowskich umierających z głodu w gettach.
          O Rosjanach, a nie o Ukraincach.
          Masz jakieś chore współczucie wyłącznie dla agresora.

Żydzi umieją żyć w zgodzie z sąsiadami, to Palestyńczycy tego nie potrafią. Ani w Strefie Gazy ani w sąsiednich krajach ani w Europie.
          Właśnie dlatego nikt ich nie chce przyjąć.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:12
            Niemcy, Rosjanie i Żydzi są w tych wojnach agresorami, dlatego stawiam ich w jednym rzędzie.

I faktycznie współczucie dla ofiar cywilnych po stronie agresora mam jakby mniejsze.
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:27
              > I faktycznie współczucie dla ofiar cywilnych po stronie agresora mam jakby mniejsze.

No chyba, że agresorem są Palestyńczycy a ofiarami Żydzi. Wtedy twoje współczucie jest zerowe.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:33
                Ale nie są.

Tak jak niebsa Rosjanie i nie byli Niemcy. Nawet jeśli ponosili straty również wśród ludności cywilnej, to były one następstwem agresji w ich wykonaniu NA TERYTORIUM INNEGO PAŃSTWA.

Niemcy na terytorium Polski, Rosjanie na terytorium Ukrainy, Żydzi na terytorium Palestyny. I nie ma znaczenia Ruś Kijowska, Prusy czy inne zaszłości sprzed setek lat.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:37
                  > Ale nie są.

ŻE CO???

Aha - zapomniałam. Ty żyjesz w tej Nibylandii gdzie Palestyńczycy tylko 'grożą' a nie walą rakietami, mordują, gwałcą, palą żywcem jak w rzeczywistości.

> NA TERYTORIUM INNEGO PAŃSTWA.

Państwa Nibylandii?

• husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:37
              Żydzi są ofiarami, a ty wspolczujesz agresorowi.
              Pomysl, że te "palestyńskie ofiary cywilne" swietowaly na ulicach rzeź izraelskich dzieci.
              Wspolczujesz zbrodniarzom, nie wyprzesz się tego, antysemitko
              • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:43
                Współczuję Żydom tak samo jak współczuję Niemcom wypędzanym w 45 z dolnego Śląska. Współczuję tragedii ludzkich, ale zdaje sobie sprawę, że ściągnął to na nich ich własny rząd.
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:46
                  > Współczuję Żydom tak samo jak współczuję Niemcom wypędzanym w 45 z dolnego Śląs
                  > ka. Współczuję tragedii ludzkich, ale zdaje sobie sprawę, że ściągnął to na nic
                  > h ich własny rząd.

No to Palestyńczycy za ostatnie ofiary mieć pretensje do swojego rządu - Hamasu, który gorąco popierają. Ściągnął to na nich atakiem na terytorium innego państwa - Izraela.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:49
                    I widzisz, tu się z Tobą zgodzę. Nareszcie.
                • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:06
                  Serio?
                  Wspolczujesz Żydom - ofiarom tak samo jak Niemcom, czyli agresorom?
                  Co jest z tobą nie tak?
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:07
                    Żydzi są agresorami w tej wojnie, ślepa jesteś??

Za jednego Żyda ginie 20 Palestyńczyków.
                    Dokładnie jak za jednego Hitlerowca 20 Polaków.
                    • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:10
                      Niemcy w 1939 napadli na Polskę, podobnie jak Rosja na Ukrainę, a hamas na Izrael.
                      To ciebie oslepia antysemityzm
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:14
                        Niemcy napadli na Polskę, Rosja anektowała Krym, Izrael ustanowił państwo na ziemi palestyńskiej. I każdy z nich spotkał się ze zbrojną odpowiedzią ludności zamieszkujących teren, po który wyciągnęli rękę. Trudno się dziwić.
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:18
                          > Izrael ustanowił państwo na ziemi palestyńskiej.

Co to jest 'ziemia palestyńska'? Coś jak 'ziemia podkarpacka' ?
                        • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:20
                          Odwrotnie, to hamas zaatakował Izrael i doczekał się adekwatnej odpowiedzi.
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:13
                      > Żydzi są agresorami w tej wojnie, ślepa jesteś??
                      >
                      > Za jednego Żyda ginie 20 Palestyńczyków.

Dwóch kiboli atakuje karatekę. Karateka ich powala - Mamakota wrzeszczy 'karateka jest agresorem!!!'

Ty czasem włączasz myślenie?? O tym kto jest agresorem nie decyduje liczba ofiar. W II wojnie światowej zginęło więcej Niemców niż Anglików. Ogarniasz?

Żydzi budują schrony - Palestyńczycy tunele dla terrorystów. Liczba ofiar wynika z PRIORYTETÓW obu narodów.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:16
                        Jeśli karateka wcześniej wlazł nieproszony do domu kiboli i się tam osiedlił, to tak, jest agresorem.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:17
                          Nawet jeśli jego rodzina 400 lat wcześniej mieszkała w tym domu.
                          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:20
                            > Nawet jeśli jego rodzina 400 lat wcześniej mieszkała w tym domu.

Żydzi mieszkają na terytorium Izraela od 3000lat NIEPRZERWANIE. Ogarnij historię.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:22
                              Aha aha. Niemcy też zamieszkują teren Polski nieprzerwanie od tysięcy lat. Nawet mają swoją reprezentacje w sejmie. To znaczy, że mogą tu sobie teraz ściągnąć osadników i proklamować kolejną rzeszę pod Toruniem?
                              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:24
                                > To znaczy, że mogą tu sobie teraz ściągnąć
                                > osadników i proklamować kolejną rzeszę pod Toruniem?

A Arabowie mogli?
                              • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:28
                                Ale tam nie było żadnego palestyńskiego państwa, wiec ogarnij historię.
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:19
                          > Jeśli karateka wcześniej wlazł nieproszony do domu kiboli i się tam osiedlił, t
                          > o tak, jest agresorem.

Nadal majaczysz o jakimś 'palestyńskim domu'? Wiem, że żyjesz w Nibylandii ale zejdź na ziemię.

• profes79 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:24
                      Proponuję trochę się dokształcić. Odrobinę. Bo to co się w tej chwili dzieje jest wynikiem palestyńskiej masakry dokonanej na izraelskich cywilach 7 października 2023. Izrael nie wpadł nagle na pomysł "hej, zmasakrujmy Strefę Gazy" bo nie miał nic innego do roboty.

Warto też przypomnieć postawę Egiptu, który zablokował granicę, żeby przypadkiem razem z cywilami nie przepuścić do siebie terrorystów Hamasu. Granica zostaje zablokowana do tej pory; nie jest też przez nią przepuszczana jakakolwiek pomoc humanitarna (to jest ciągle płynne; raz Egipt otwiera przejście, raz zamyka; raz przepuszcza ludzi raz nie a łapówki dla egipskich urzędników za przepuszczenie do Egiptu idą w tysiące dolarów). Egipt panicznie się boi, że wraz z uchodźcami z Gazy napłyną palestyńskie bojówki które zaczną destabilizować sytuację w przynajmniej częściowo prozachodnim kraju. Sąsiadujące państwa obawiają się też, że jak Egipt uczyni precedens z przyjęciem palestyńskich uchodźców to wzmogą się naciski na inne sąsiadujące z Izraelem państwa. Ale to jest taka typowa postawa państw muzułmańskich, które uważają, że muzułmańskich uchodźców należy wypychać do Europy.
                      • alicia033 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:10
                        profes79 napisał:

> Proponuję trochę się dokształcić. Odrobinę.

Proponuję, żebyś dokształcanie się zaczął sam od siebie.

> Bo to co się w tej chwili dzieje jest wynikiem palestyńskiej masakry dokonanej na izraelskich cywilach 7 października 2023.

bullshit.

> Izrael nie wpadł nagle na pomysł "hej, zmasakrujmy Strefę Gazy" bo nie miał nic innego do roboty.

tu akurat wyjątkowo nie mijasz się z prawdą, profes.
                        izrael vel netanjahu nad tym pracował co najmniej od 16 lat i kosztowało go to miliardy dolarów, wpompowywane celowo w hamas.

> Warto też przypomnieć postawę Egiptu, który zablokował granicę, żeby przypadkiem razem z cywilami nie przepuścić do siebie terrorystów Hamasu.
                        > Granica zostaje
                        > zablokowana do tej pory; nie jest też przez nią przepuszczana jakakolwiek pomo
                        > c humanitarna (to jest ciągle płynne; raz Egipt otwiera przejście, raz zamyka;

To nie Egipt zamyka to przejście a przede wszystkim sam izrael.

jak to ci szło, profes?A, tak: proponuję ci się dokształcić. Od siebie dodam - niestety więcej, niż odrobinę, bo tej hasbarowej propagandy nawet sami żydzi w izraelu nie kupują.
                        • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 16:31
                          alicia033 napisała:

> profes79 napisał:
                          >
                          > > Warto też przypomnieć postawę Egiptu, który zablokował
                          > > granicę, żeby przypadkiem razem z cywilami nie
                          > > przepuścić do siebie terrorystów Hamasu.
                          >
                          > To nie Egipt zamyka to przejście a przede wszystkim sam izrael.

Izrael zamyka przejście na granicy Egiptu i Gazy??? Co na to Egipt?

S.
                      • husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:45
                        Mam nadzieję, że Europa też się nie ugnie i nie przyjmą żadnych Palestyńczyków.
                      • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 16:35
                        profes79 napisał:

> Warto też przypomnieć postawę Egiptu, który zablokował granicę, żeby przypadkie
                        > m razem z cywilami nie przepuścić do siebie terrorystów Hamasu.

Ja się Egiptowi nie dziwię. Też byłbym ostrożny mając sąsiadów, którzy tak chodzą po zakupy.

"W 2008 roku palestyńscy bojownicy wysadzili fortyfikacje na granicy z Egiptem w pobliżu Rafah, w wyniku czego co najmniej 50 tysięcy mieszkańców Gazy udało się do Egiptu w celu zakupu żywności, paliwa i innych zapasów. Niedługo później Egipt uszczelnił granicę drutem kolczastym i metalowymi barykadami."

tvn24.pl/swiat/egipt-otworzyl-granice-ze-strefa-gazy-co-musisz-wiedziec-o-przejsciu-granicznym-w-rafah-7418947

S.
        • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 19:59

> Przeszkadza.
          >
          > Tak samo jak koszmar mordowanych, wysiedlanych rodzin niemieckich z ziem odzysk
          > anych w 1945, tak samo jak przeszkadzałby mi koszmar mordowanych cywili rosyjsk
          > ich dziś.

Nie. W taki sam sposób może ci nie pasować koszmar Palestyńczyków w Strefie Gazy. To Strefa Gazy zaatakowała Izrael, prowadząc bestialskie ludobójstwo Żydów, jak NIemcy w II WŚ, tylko na mniejszą skalę. I wywołała wojnę, w której giną jej cywile.

> Ale Izrael, zgłaszając pretensje do cudzych ziem

Ale chrzanisz.

> Tak, skoro Żydzi nie umieją żyć w zgodzie z ludnością tubylczą terenów, na któr
          > ych się osiedlają, to niech wracają tam, skąd przyszli.

Właśnie po II WŚ wrócili, skąd przyszli (niektórzy wracali tam i wcześniej).
    • po_godzinach_1 piszesz nieprawdę 26.01.24, 15:33
      abidja napisała:

> Sad w Haage wezwal Izrael do zaprzestania dzialan wojennych.

Trybunał nie przychylił się do części wniosku RPA, w którym kraj domagał się wezwania Izraela do całkowitego wstrzymania operacji wojskowych w Strefie Gazy.
      • alicia033 Re: piszesz nieprawdę 26.01.24, 15:56
        po_godzinach_1 napisała:

> Trybunał nie przychylił się do
        > części wniosku RPA, w którym kraj domagał się wezwania Izraela do całkowitego
        > wstrzymania operacji wojskowych w Strefie Gazy.

może jednak spróbuj przeczytać zalinkowany przez siebie tekst ze zrozumieniem? I post startowy wątku?
    • malgosiagosia Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:35
      Jest decyzja w Hadze. Izrael oskarzony o ludobojstwo.
      • po_godzinach_1 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:36
        malgosiagosia napisała:

> Jest decyzja w Hadze. Izrael oskarzony o ludobojstwo.

serio?

W piątek sąd wydał swoje postanowienie. Nie dotyczyło ono tego, czy Izrael popełnia ludobójstwo, czy nie. Jak podkreślała sędzia, to musiałoby być przedmiotem dalszego, o wiele bardziej złożonego i długiego postępowania.
        • malgosiagosia Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:51
          Slucham hiszpanskiego radia, wiec moze cos pokrecilam.
          • malgosiagosia Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:57
            Mowili tak, teraz cos tam prostuja. Sami nie wiedza.
            • po_godzinach_1 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:00
              malgosiagosia napisała:

> Mowili tak, teraz cos tam prostuja. Sami nie wiedza.

smile
          • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:13
            To naucz się najpierw dobrze hiszpańskiego zanim coś napiszesz😃
      • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:48
        Kłamiesz. I właśnie wpadłam na pomysł: niech RPA zabiorą chętnych palestynczykow do siebie.
        • po_godzinach_1 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:55
          wkswks napisał(a):

> Kłamiesz. I właśnie wpadłam na pomysł: niech RPA zabiorą chętnych palestynczyk
          > ow do siebie.

no co ty, przecież nikt nie chce u siebie Palestyńczyków
          • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:17
            Skoro w RPA tak sie nimi przejmują, niech zabierają.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:13
          Ale to może raczej Ty zabierz do siebie Żydów?
          Czy może oni osiedlali się na terenach arabskich właśnie dlatego, że nikt ich nie chciał tam, skąd pochodzili?
          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:20
            > Czy może oni osiedlali się na terenach arabskich właśnie dlatego, że nikt ich n
            > ie chciał tam, skąd pochodzili?

Ty nie możesz być prawdziwa. Niech zgadnę - dziadzio był szmalcownikiem?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:21
              Przecież to jest właśnie Wasz argument. Że Palestyńczyków nikt nie chce.
              • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 20:24
                > Przecież to jest właśnie Wasz argument. Że Palestyńczyków nikt nie chce.

Palestyńczyków nikt nie chce, bo w każdym państwie, które je przyjęło robili totalną rozpier.uchę.

W Jordanii - próbowali obalić, króla. W Kuwejcie - poprali Saddana Huseina przy ataku na ten kraj. W Egipcie - Bractwo Muzułmańskie. Czaisz co się dzieje w Syrii czy Libanie? Syf, kiła i mogiła.

Wymień jakikolwiek kraj, w którym Żydzi stanowili kiedykolwiek problem.
            • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 16:54
              evening.vibes napisała:

> mamkotanagoracymdachu napisała:
              > > Czy może oni osiedlali się na terenach arabskich właśnie dlatego, że nikt
              > ich n
              > > ie chciał tam, skąd pochodzili?
              >
              > Ty nie możesz być prawdziwa. Niech zgadnę - dziadzio był szmalcownikiem?

Raczej palił w piecach.

S.
              • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:01
                A ona jest opłacana przez Ruskich, którzy teraz robią wszystko, żeby grzać temat wojny izraelsko-palestyńskiej i odwracać uwagę od Ukrainy.
                • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 09:12
                  ardzuna napisała:

> A ona jest opłacana przez Ruskich, którzy teraz robią wszystko, żeby grzać tema
                  > t wojny izraelsko-palestyńskiej i odwracać uwagę od Ukrainy.

Odwracanie uwagi to jedno, rozdrabnianie pomocy jakiej udzielają przeciwnicy terroryzmu państwom zaatakowanym to drugie. Zadoby pomagających nie są nieograniczone.

S.
          • ardzuna Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:00

> Czy może oni osiedlali się na terenach arabskich właśnie dlatego, że nikt ich n
            > ie chciał tam, skąd pochodzili?

Oni osiedlili się znów na swoich terenach, z których pochodzili.
        • hanusinamama Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:15
          Jak Ruskie najadą na Polskę i ktoś zgłosi to do Hagi to też ten kraj ma pozabierać Polaków?
          • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:16
            hanusinamama napisała:
            > Jak Ruskie najadą na Polskę i ktoś zgłosi to do Hagi to też ten kraj ma
            > pozabierać Polaków?

Przecież to Palestyńczycy najechali Izrael 7.10. Już nawet Mamakota ogarnęła big_grin
          • snajper55 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 17:08
            hanusinamama napisała:

> Jak Ruskie najadą na Polskę i ktoś zgłosi to do Hagi to też ten kraj ma pozabie
            > rać Polaków?

Raczej Ruskich. Przecież to Palestyncxycy najechali Izrael. Cały czas ci się to myli.

S.
      • ichi51e Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:57
        Nie, onitam po prostu stwierdzili że będą badać czy jest ludobojstwo czy nie. Czyli sam początek drogi.
      • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:10
        malgosiagosia napisała:

> Jest decyzja w Hadze. Izrael oskarzony o ludobojstwo.

Trybunal przyjal sprawe do rozpatrzenia vzylu uznal dosyarczony wniosek z dowodami za zasadny i spelniajacy wymogi prawne.
        Samo postepowanie moze trwac i 5 lat a w tym czasie Izrael ,patrzac na tempo dzialan ,vytujav "dokona dezynsekcji Gazy " i zbuduje tam osiedla mieszkaniowe dla obywateli izraelskich. Na grobach Palestynczykow.

Ciekawa jestem kiedy zaczniemy sie zastanawiac gdzie podzialo sie panstwo Palestyna, gdzie jego mieszkancy? I dlaczego wszyscy zamkneli oczy ?
        • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:30
          Nie ma państwa Palestyna. Oni mogli byc częścią Egiptu albo Jordanii- nie chcieli.
          • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:47
            Palestyna byla przed Izraelem.
            Obywatele zydowscy w latach '30 poprzedniego wieku to bylo ok 2% ludnosci na tamtym terenie. Brytyjczycy probowali powstrzymac masowy naplyw zydowskich imigrantow,za to spotykaly ich ataki terrorystyczne ze strony bojowek zydowskich.

My, jako Oolska tez mogl7bysmy byc vzescia Rosji lub Bialorusi lub Niemcow. Komu to przeszkadza? Tobie? Skoro z taka latwoscia odbierasz domy, ziemie i tozsamosc innym, przesiedlasz bez zgody to powinnas z latwoscia zaakceptowac to samo.
            To gdzie wybierasz:Bialorus?
            • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:49
              abidja napisała:
              > Palestyna byla przed Izraelem.

Kplejna historycznie upośledzona:
              en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Israel_(united_monarchy)
              Izrael 3 tysiące lat wstecz, 'Palestyna' jako państwo nigdy nie zaistniała.

• mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:30
                Evening, czytasz czasem to co cytujesz?
                Czy wygooglalas hasło, pasowało, to wkleiłaś?

„ Whether the United Monarchy existed—and, if so, to what extent—is a matter of ongoing academic debate,[11][12][13] and scholars remain divided among those who support the historicity of the biblical narrative, those who doubt or dismiss it, and those who support the kingdom's theoretical existence while maintaining that the biblical narrative is exaggerated.[14] Proponents of the kingdom's existence traditionally date it to between c. 1047 BCE and c. 930 BCE.”

Słup soli też jest dla Ciebie faktem historycznym? Arka Noego? Co jeszcze? big_grin
                • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:34
                  > Evening, czytasz czasem to co cytujesz?
                  > Czy wygooglalas hasło, pasowało, to wkleiłaś?

Owszem.

Ale ty jak Dziewucha będziesz pitolić, że Jezus przyszedł na świat w 'Palestynie' big_grin

Zaraz dojdziecie, że był muzułmaninem big_grin big_grin big_grin
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:41
                    Skoro umiesz, to co wyczytałaś ze swojego linku? Że jakie jest źródło tych Twoich rewelacji? big_grin
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:46
                      > Skoro umiesz, to co wyczytałaś ze swojego linku? Że jakie jest źródło tych Twoi
                      > ch rewelacji? big_grin

Źródła moja droga to ja widziałam na miejscu. Izrael to jedno wielkie wykopalisko - jak sami mówią - wystarczy gdzieś wbić łopatę.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:41
                    Jaki Jezus, paliłaś coś??
                    • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:44
                      > Jaki Jezus, paliłaś coś??

Taka postać historyczna. W twojej Nibylandii nie istniała? Heroda też nie było?
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:48
                        Ty już daj sobie spokój z tymi źródłami historycznymi, ok?

Piękne to było samozaoranie, Żydzi mają prawo do ziemi BO W BIBLII JEST NAPISANE, ŻE TAM MIESZKALI! big_grin
                        To podsumowuje całą Twoją merytoryczną wiedzę w temacie po mistrzowsku. Nic już nie musisz dodawać.
                        • evening.vibes Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:48
                          > Piękne to było samozaoranie, Żydzi mają prawo do ziemi BO W BIBLII JEST NAPISAN
                          > E, ŻE TAM MIESZKALI! big_grin

Nie - bo są tony dowodów ARCHEOLOGICZNYCH na to. Pojedź - zobacz. Wyjedź ze swojej Nibylandii.

• husky_cat Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:50
                          Nie tylko w Biblii, także w książkach historycznych. Serio, istnieją takie.
            • wkswks Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 22:10
              Jezu, przestan robić z siebie tępà dzidę i poczytaj książki historyczne.
    • ichi51e Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 15:53
      Albo w Haag albo w Hadze. Bądźmy konsekwentni
      • alpepe Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 16:18
        tak nie
      • abidja Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:15
        ichi51e napisała:

> Albo w Haag albo w Hadze. Bądźmy konsekwentni
        >

Tak, ale tez i nie.
    • healios Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 21:28
      abidja napisała:

> Nie odrzucil wniosku o ludobojstwo dokonywane przez Izrael na narodzie Palestyn
      > skim.
      > Sprawa bedzie rozpatrywana.
      > Sad w Haage wezwal Izrael do zaprzestania dzialan wojennych.
      >

Sad w Hadze NIE wezwal do zaprzestania dzialan wojennych. Wezwal do zaprzestania ludobójstwa, podzegania do ludobojstwa, do umożliwienia pomocy humanitarnej i do przedstawienia raportu jak sie z tego wywiazuja wciągu miesiaca.

Na co Izrael odpowiedzial: Hague Shmague...
      • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 19:18
        dlaczego kłamiesz?

nie było nic o zaprzestaniu ludobójstwa. umknęło ci słowo prevent. skup sie jak cos piszesz, bo jak zwykle wychodzi ci bełkot.

healios napisała:

>
        > Sad w Hadze NIE wezwal do zaprzestania dzialan wojennych. Wezwal do zaprzestani
        > a ludobójstwa, podzegania do ludobojstwa, do umożliwienia pomocy humanitarnej i
        > do przedstawienia raportu jak sie z tego wywiazuja wciągu miesiaca.
        >
        > Na co Izrael odpowiedzial: Hague Shmague...
    • dramatika Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:38
      abidja napisała:

> Nie odrzucil wniosku o ludobojstwo dokonywane przez Izrael na narodzie Palestyn
      > skim.

Co to w ogóle jest ten Trybunał w Hadze? Może ważniejsze jest to, kto jest Imperatorem i kto jest jego sojusznikiem, tak jak u ruskich?
      • alicia033 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 26.01.24, 23:49
        dramatika napisał(a):

> Co to w ogóle jest ten Trybunał w Hadze?

spytaj googla, jak nie wiesz.
    • taje Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:07
      Gdyby ktoś się zastanawiał skąd nagły wysyp decyzji państw Zachodu (USA, Kanada, Włochy, Finlandia, UK) o zaprzestaniu finansowania UNRWA, tu jest kontekst: x.com/HillelNeuer/status/1746962851955191937?s=20

UN Watch od dłuższego czasu nagłaśniał powiązania nauczycieli i innych pracowników UNRWA w Gazie z Hamasem i musieli dopiero ujawnić zrzuty ekranu z grupy na Telegramie skupiającej 3 tys pracowników UNRWA, pokazujące poparcie dla działań terrorystycznych Hamasu, żeby w końcu dotarło to do opinii publicznej. Guterres oczywiście jest "horrified by this news", nic nie wiedział.
      • midge_m Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 20:16
        Ale to chyba nie chodzi o poparcie a o udział w zamachach z 7 października. I na tyle właśnie wiarygodne dane z tego jak jest w Gazie przekazuje organizacja której członkowie byli zaangażowani w mordowanie niewinnych izraelskich cywilów.
        • taje Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 27.01.24, 22:32
          W informacjach UN Watch publikowanych na X nie widziałam bezpośrednich dowodów na udział pracowników UNRWA w zamachach 7 października, ale jak dla mnie samo publiczne pochwalanie terroryzmu i głoszenie nienawiści do Żydów jest wystarczająco dyskwalifikujące, żeby uzasadnić wstrzymanie finansowania przez Zachód.

A reakcja Hamasu na sytuację jest dość znamienna:

"We strongly condemn the dismissal of UNRWA workers based on claims of the occupation.

We condemn the words of the head of UNRWA who called the "resistance" by the term "terrorism".

UNRWA's call for the release of the prisoners imprisoned in Gaza is political intervention on the part of UNRWA in a matter that is has no relation to.

We demand that UNRWA retract the dismissal of the workers.

We demand that UNRWA resume and fulfill its role immediately in all parts of the Gaza Strip."

x.com/Osint613/status/1751307577118306682?s=20

Domagamy się, domagamy się, należy się nam.
          • langsam Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 12:32
            Oczywiście. Sama zasada, że formalny status uchodźcy (bo mowa o 1948, atak zjednoczonych państw arabskich na Izrael) jest dziedziczalny. Nie dotyczy to żadnych innych uchodźców na świecie, w żadnej z dekad, żadnej z wojen, żadnego kontynentu. Indie i Pakistan, Grecja i Turcja, wszelkie uchodźstwo i wypędzenia przed 45, żadne ruchy państw afrykańskich - nic, nigdy nidy, nigdzie.
          • midge_m Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 14:29
            Bo nikt nie pisze o support a o involvement. Więc sądzę że sprawa jest grubsza i wyjdzie za jakiś czas. Natomiast to przepięknie świadczy o "neutralnej" roli agencji ONZ i wartości danych które przekazuje.
            Hint dla naszych miłośniczek Hamasu, to są dane tej terrorystycznej organizacji więc są nic niewarte.
          • arabelax Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 29.01.24, 14:11
            dzis juz jest więcej informacji i kolejne kraje odcinają pomoc i slusznie.
            Wychodzi jakie niewiatka tam były.
    • demono2004 Re: Trybunal Sprawiedliwosci w Haage 28.01.24, 09:29
      I tak nic z tym nie zrobią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka