Dodaj do ulubionych

porady ematki potrzebne

31.01.24, 12:52
1. miałam infekcję, brałam antybiotyk. teraz już chodzę do pracy ale wciąż jestem nie do końca wyleczona - "wewnętrzny" katar, kaszel szczególnie rano, osłabienie. jak się z tego wydobyć?

2. przed nami dłuższy niż zwykle luty oraz marzec. w tym roku nie mogę na narty, zero zaplanowanych wyjazdów i atrakcji w tym czasie. najbliższe 2 miesiące jawią się jako długi szary czas zanim nadejdzie wiosna. jak sobie go umilić?
Obserwuj wątek
    • nowel1 Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 12:58
      1. Steryd do nosa, płukanie nosa i zatok, dużo płynów, vit.D3
    • piataziuta Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 13:03
      swiecaca napisała:

> 1. miałam infekcję, brałam antybiotyk. teraz już chodzę do pracy ale wciąż jes
      > tem nie do końca wyleczona - "wewnętrzny" katar, kaszel szczególnie rano, osłab
      > ienie. jak się z tego wydobyć?

Przez siedem dni brać suple, pić dużo płynów, jeść probiotyki, czosnek, cebulę i cytrynę, lub poczekać tydzień.

>
      > 2. przed nami dłuższy niż zwykle luty oraz marzec. w tym roku nie mogę na narty
      > , zero zaplanowanych wyjazdów i atrakcji w tym czasie. najbliższe 2 miesiące ja
      > wią się jako długi szary czas zanim nadejdzie wiosna. jak sobie go umilić?

Dlaczego dłuższy?
      Idź na rower i basen!
      Albo rowerem na basen.
      (Byle nie na mój, bo i tak są tłumy...)
      • little_fish Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 13:34
        "Dlaczego dłuższy?" Dlatego, że ma 29 dni 😃
        • piataziuta Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 15:15
          Ale przecież fakt, że jeden dzień się będzie akurat nazywał dwudziestym dziewiątym lutego, zamiast pierwszym marca, nie sprawi, że wiosna przyjdzie później.
          • simply_z Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 15:20
            do wyplaty dluzejbig_grin
    • berdebul Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 13:16
      Grota solna i zrób badania.

Lampa. Nie wyobrażam sobie życia bez lampy.
      • ewa19734 Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 14:06
        Czy możesz polecić jakąś lampę?
        • berdebul Re: porady ematki potrzebne 01.02.24, 14:03
          Mam małą, bo jeździ ze mną wszędzie od października do kwietnia - Beurer tl30.
          • novembre Re: porady ematki potrzebne 01.02.24, 14:41
            Napisz, co ona Ci robi? Poprawia nastroj?
    • purchawka2020 Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 13:50
      1. Płukanie zatok irigasinem. Pewnie spływający katar powoduje kaszel .
      2. Dobre towarzystwo. Miniprzyjęcia i mini wycieczki.
    • mia_mia Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 13:51
      2. Liczyć na to, że marzec będzie ciepły i wiosenny, choćby taki jak wczorajszy dzień, mi taka nadzieja dodaje energii.
      Przejdź się po sklepach tam już wiosna i Wielkanoc😀
    • trampki-w-kwiatki Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 14:19
      1. Nie wiem, mi się nie udaje.
      2. Żrę rodzynki w czekoladzie.
    • hrabina_niczyja Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 15:21
      Na punkt 1 suplementy i dużo wypoczywać po pracy. Na punkt 2 zrób sobie dziecko, ja wróciłam do pracy, nie na 8 godzin, ale jednak i biegiem wracam do domu. Widok mojej córki zapala mi słońce 😍
      • ga-ti Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 16:50
        🙂
    • szare_kolory Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 17:48
      Na katar: sinulan albo irygacje. Wit D, C, owoce, makrele, kiszonki, jogurt (byle bez cukru).
      A atrakcje: muzea, baseny, lodowiska, spacery, trampoliny, groty VR.
    • kaki11 Re: porady ematki potrzebne 31.01.24, 22:15
      1. Ja bym stosowała podobne rzeczy jak przy rozpoczynającym się przeziębieniu - więcej czasu na regenerację, płyny i do tego kupiła coś do płukania nosa i zwyczajnie dała sobie 1-2 tygodnie, bo może po prostu organizm osłabiony chorobą i antybiotykoterapią potrzebuje teraz czasu na dojście do siebie. Jeśli nie stosujesz to wprowadź aż do wiosny suplementację d3.
      2. Cóż, robić sobie przyjemność. Jakieś spotkania ze znajomymi, wyjście do kina czy jakiejś kawiarni, może jakiś sport wprowadzić, i jeśli masz możliwość to urozmaicać sobie nawet jednodniowymi wycieczkami po okolicy w weekend. Jestem pewna, że zleci ci szybciej niż ci się wydaje. A no i pomyśl sobie, że pewnie coraz więcej już będzie dni, w których bardziej czuć wiosnę niż zimę. Mnie to akurat nie koniecznie cieszy, ale jeśli kogoś przygnębia obecna pogoda to jest to jakiś promyczek nadziei.
    • swiecaca Re: porady ematki potrzebne 01.02.24, 13:53
      dzięki za porady, wielu nie mogę zastosować z powodów różnych np nie mogę na basen, saunę. na rower mi jeszcze za zimno. suple stosuję, D3 łykam cały czas. grota solna - zapytam czy mogę. łyżwy rozważę, dziecka kolejnego na pewno nie smile sport będzie mi wolno za ok tydzień (o ile już osłabienie minie). spotkania ze znajomymi tak, od słodyczy niestety staram się trzymać z daleka.
      • berdebul Re: porady ematki potrzebne 01.02.24, 14:04
        Jak nie grota, to lampa. Mam w sypialni, wieczorem przy niej czytam. Rozwiązała 90% problemów z zatokami. Pozostałe 10% mam lampę Solux.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka