zziutka 10.02.24, 16:22 Rolada wołowa, kapusta i kluski. Rolady już zrobiłam, kapustę wieczorem, jutro kluski i gotowanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 16:26 Brzmi smakowicie U mnie dziś obiad włoski - pizza, dzieci robią. Jutro bretański fasolka po bretońsku. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 18:20 Fasolka przełożona na poniedziałek. Dziś chiński, czy wietnamski, ostry 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 16:31 Barszcz czysty do picia. Piersi kurczaka nadziewane szynką i serem pieczone, do tego ziemniaki i surówka z selera, jabłka i marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 16:39 daniela34 napisała: > Barszcz czysty do picia. Piersi kurczaka nadziewane szynką i serem pieczone, do > tego ziemniaki i surówka z selera, jabłka i marchewki. Szynką i serem? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 21:58 Coś w tym stylu tylko drobiowy, nie cielęcy. I pieczony a nie smażony. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 16:36 Ja spróbuję rataouille. Już się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 17:13 Zjadłabym. U mnie jutro albo kopytka albo kotlety ziemniaczane z jakimś sosem, bo mi pure z dziś zostało :p Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 17:33 Jutro będziesz duszony łosoś z pomidorkami i szpinakiem (oddaszfartucha), frytki z batatów, surówka z marchewki w sosie pomaranczowym i sałatka z burakow i kozim serem. A na deser tort z lemon curd. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 17:37 Mam ochotę na taki obiad, ostatnio byłam w restauracji gdzie według internetu miały być kluski śląskie, które jadłam może kilka razy w życiu, ale okazało się, że to stare menu. Rzadko mam ochotę na takie typowe polskie jedzenie, ale teraz za mną chodzi. Mogą być kluski z roladą albo gulaszem, jakieś pulpety z puree, no coś takiego bym zjadła. Odpowiedz Link Zgłoś
zziutka Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 20:16 My jesteśmy ślązacy, z krwi i kości to i obiad od czasu do czasu musi być po Śląsku 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
zziutka Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 20:14 Kapusta poszatkowana😊 Jutro kluski albo kopytka, mąż się jeszcze zastanawia 😀 Oby mi wyszedł dobry sos z tych rolad 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 20:24 U mnie zupa grzybowa- właśnie gotuję. I przygotowuję deser- roladę bezową karmelową*. Nie mam pomysłu na na drugie. Ostatecznie będzie zupa i deser🤪 *Pomyliłam się w sklepie. Miałam kupić zwykle mascarpone, w domu okazało się, że to wynalazek karmelowy... Coś z tym trzeba było zrobić, a że mam białka po paczkach tlustoczwartkowch to padło na roladę. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 23:45 jestem pełna podziwu dla tych wszystkich "nadziewanych piersi" i innych deserów pt. "rolada bezowa". Osobiscie nienawidze gotowania, uwazam że jest to strata czasu - jak to kiedyś powiedział mój (dorosły już) syn "co za różnica czy zjemy mieso mielone w postaci kotleta czy np. lasagne - to ciągle to samo mieso mielone". Staram sie gotować "po najprostszej linii" i gdyby nie małż to w ogóle bym nie gotowa - mam po kokardę gotowania. Szynke mogę zjeść w postaci wędliny a niekoniecznie w postaci rolady. To ciagle ta sama wartość odzywcza, za to "wartosć" stania przy garach zdecydowanie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Jutro będzie śląski obiad 10.02.24, 23:55 Kartofle w mundurkach i kawałek ugotowanego rosołowego. Potrzeby energetyczne zaspokoicie. Można się oddać wernisażom i muzyce Strawińskiego. mava12 napisała: > jestem pełna podziwu dla tych wszystkich "nadziewanych piersi" i innych deserów > pt. "rolada bezowa". > Osobiscie nienawidze gotowania, uwazam że jest to strata czasu - jak to kiedyś > powiedział mój (dorosły już) syn "co za różnica czy zjemy mieso mielone w posta > ci kotleta czy np. lasagne - to ciągle to samo mieso mielone". > Staram sie gotować "po najprostszej linii" i gdyby nie małż to w ogóle bym nie > gotowa - mam po kokardę gotowania. Szynke mogę zjeść w postaci wędliny a niekon > iecznie w postaci rolady. To ciagle ta sama wartość odzywcza, za to "wartosć" s > tania przy garach zdecydowanie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jutro będzie śląski obiad 12.02.24, 08:48 Jeść też lubicie, czy tylko gotować? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 09:18 Mhmmm Jadlabym..Gdzie będzie podawany? To wpadnę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
zziutka Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 11:42 Na Śląsku to dziś pewnie wszędzie przy niedzieli 😊 w Bytomiu Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 11:59 zziutka napisała: > Na Śląsku to dziś pewnie wszędzie przy niedzieli 😊 w Bytomiu a jesteś ze szkoły, że paski dajesz do nadzienia rolad, czy w kosteczkę wszystko? Ja w teamie "kosteczka" Odpowiedz Link Zgłoś
zziutka Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 12:27 W kosteczkę, bez pieprzu i soli. Tylko musztarda sarepska. Moze następnym razem zrobię nadzienie w paski. Kluski tylko z dziurką na zołzę no i rolada tylko wołowa Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 12:57 Kluski to dziwna sprawa, bo kiedyś normalne w chacie miałam, ale odkąd mi bratowa pokazała jak w trybie speed szykować, bo kiedyś na imprezie pomagała, tak już tylko małe kulki robię czyli: ciasto na kluski rolujesz, jak na kopytka i nożem tniesz na kwadrat, i każdą cząstkę w trzech "kulaniach" masz zrobioną na kulkę - możesz też spłaszczyc i dziurkę też zrobić, ale kulki kluski biją na głowe te stare kluski, które kiedyś robiłam. Wszystko zależy od rozmiaru wałka, który zrolujesz, o jp ale bym zjadla z grzybami w śmietanie... Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 10:03 U mnie dziś grillowany filet faszerowany serem plesniowym i suszonymi pomidorami, do tego pieczone ziemniaki, warzywa na patelnie, sałatka z pomidorów i cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 11:05 U mnie dzisiaj rolada wieprzowa, kluski i gotowane marchewki polane masłem Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 18:16 Mam nadzieję, że nudelzupa też była, bo inaczej śląski obiad nie jest kompletny Odpowiedz Link Zgłoś
zziutka Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 19:41 Była, była...kiedyś to nawet nudle w domu się robiło Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Jutro będzie śląski obiad 11.02.24, 19:47 tak, też to pamiętam, te płaty ciasta suszące się na łóżkach Odpowiedz Link Zgłoś