Dodaj do ulubionych

czarna seria

11.02.24, 20:02
w przeciągu kilku miesięcy:
stryj.
ciotka.
kuzyn.
psica.
dziad.

a teraz kot. jutro muszę go wysłać na wieczne łowiska. był z nami 13 lat. najmądrzejszy kot świata.

jeszcze trochę mruczy, jeszcze nastawia uszy, łowi dźwięki. już nie ma siły wstać. już nie będzie jadł.

nie, do śmierci nie idzie się przyzwyczaić. człowiek (ja) robi się tylko coraz bardziej ogłupiały, bezsilny, przerażony.
ktoś też tak ma...?

tu wzięła mnie chęć, żeby dopisać "co na obiad?", ale jakoś nie pasuje.
u mnie penne z szałwią i gorgonzolą, lampka wina (skandal!!!) i ciężkie milczenie.
Obserwuj wątek
    • lilia.z.doliny Re: czarna seria 11.02.24, 20:05
      Współczuję z serca.
      Ktoś też tak ma...
      U nas od września wypada jeden pogrzeb na miesiąc.
      Jest przerażająco.
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 20:13
        no właśnie, masakra.

przytulam, albo coś.

ale sygnaturki zawsze masz wybitne!
        • lilia.z.doliny Re: czarna seria 11.02.24, 22:40
          Mam! smile
    • alina460 Re: czarna seria 11.02.24, 20:13
      Współczuję, ale tak to już jest, że starzy umierają i nic na to nie poradzisz.
      • premeda Re: czarna seria 11.02.24, 20:24
        No niekoniecznie, kuzyn Stephanie wcale nie musiał być stary.
        • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:35
          miał 50 lat
      • homohominilupus Re: czarna seria 11.02.24, 21:32
        alina460 napisała:

> Współczuję, ale tak to już jest, że starzy umierają i nic na to nie poradzisz.
        >

Alina wypad z tego wątku
    • eliszka25 Re: czarna seria 11.02.24, 20:19
      Niby taka kolej rzeczy, ale nie da się do tego przyzwyczaić. Współczuję i przytulam.
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:44
        czuję się przytulona

:~*
    • chatgris01 Re: czarna seria 11.02.24, 20:26
      No nie da się przyzwyczaić... W dodatku taka kumulacja.
      Współczuję bardzo.
    • lilia-anna Re: czarna seria 11.02.24, 20:30
      Współczuję. U mnie to samo, pisałam w grudniu. Aktualnie trzy osoby z bliskiej rodziny w stanie bardzo złym.
      Z tego jedna od "chcę do domu starców (!), nie będę dla nikogo ciężarem, proszę, obiecajcie mi, ze żadne z was nie będzie się mną opiekować!" przeszła do "no ale chyba mnie nie oddacie!? Prosze, obiecajcie mi, że się mną zajmiecie!"
      Tak, zajmiemy, nie, nie oddamy, ale zobaczcie, ile warte nasze plany...
      • stephanie.plum Re: czarna seria 13.02.24, 13:30
        życzę siły i w ogóle.
    • arabelax Re: czarna seria 11.02.24, 20:32
      Ja tak mialam, więc wspolczuje. u mnie było 7 miesięcy, mama, tato.
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:15
        TO jeszcze przede mną...
    • homohominilupus Re: czarna seria 11.02.24, 20:45
      Ja.
      Nie akceptuje, nie godze się. Śmierć jest nie fair.
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:19
        jest nie fair!!!
    • bazia_morska Re: czarna seria 11.02.24, 20:54
      Czasem jest seria, a czasem nie. Najbardziej bolą te odejścia, których nikt się nie spodziewa.
      💔
      • bywalec.hoteli Re: czarna seria 11.02.24, 21:26
        Jak się ktoś spodziewa bolą równie mocno.
        • homohominilupus Re: czarna seria 11.02.24, 21:33
          Musze się z tobą zgodzić. Koniec świata.
        • lilia-anna Re: czarna seria 11.02.24, 21:34
          Prawda.
    • inez21 Re: czarna seria 11.02.24, 20:59
      Współczuję bardzo....ale to niestety zawsze idzie falami....I nie...nie da się do tego przyzwyczaić zawsze boli tak samo. Trzymaj się 😘
      • banicazarbuzem Re: czarna seria 11.02.24, 21:12
        Nieszczęścia chodzą gromadami ale pamiętaj, że zawsze po burzy wychodzi słońce ❤️
    • bywalec.hoteli Re: czarna seria 11.02.24, 21:24
      Ja pamiętam jeszcze jak Babcię żegnałaś.
      Ale niestety weszłaś w wiek kiedy znani a starsi odchodzą.
      Gorzej jak będą odchodzić rówieśnicy.
      Kot był również seniorem.

Przesyłam szczere wyrazy współczucia.
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:41
        ja rozumiem logiczne argumenty, że starość itp., ale rozkłada mnie ta niemoc wobec cierpienia, i to, że trzeba być jednak twardym, bo masz tyyyyle do załatwienia, i zero czasu na płacz.

i ten strach o kolejnych członków rodziny, z którymi nie jest najlepiej.
        i to, że widzisz, że i ty nie młodniejesz. patrzę na siebie i zaczynam widzieć własną Babunię. źle. źle.
        • bywalec.hoteli Re: czarna seria 11.02.24, 21:45
          Wiem. My, wierzący, wierzymy że jest również życie po śmierci.

Jedyne co możesz robić to w tej sytuacji stosować się do przysłów „memento mori” oraz „carpe diem” oraz „trumna nie ma kieszeni” i „pieniądze nowe drukują codziennie, a czasu nie można odzyskać”
        • wapaha Re: czarna seria 11.02.24, 21:47
          To strach przed nieuchronnym i nieodwracalnym -paradoksalnie -boimy się go choć i tak.nie mamy na to wpływu
          No rodząc się zaczynamy umierać-i tak to leci

Fajnie umieć złapać to pomiędzy-nim stanie się niewidoczne przez egzystencjalne obawy
          Strasznie ci współczuję punktu w którym jesteś-zwłaszcza że nikt i nic nie może zrobić. Taka bezradność wobec twojej bezradności
        • aandzia43 Re: czarna seria 11.02.24, 21:53
          Współczuję Stefa sad Trzymaj się.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: czarna seria 11.02.24, 23:11
          stephanie.plum napisała:

> ja rozumiem logiczne argumenty, że starość itp., ale rozkłada mnie ta niemoc wo
          > bec cierpienia, i to, że trzeba być jednak twardym, bo masz tyyyyle do załatwie
          > nia, i zero czasu na płacz.
          >
          Odpuść sobie i zrozum, że czas na płacz jest zawsze. Przytulam i bardzo radzę zająć się również sobą w tym wszystkim, pochylić się nad swoimi potrzebami, nawet kosztem otoczenia. Najpierw trzeba ratować siebie, na wszystkich kursach pomocy o tym mówią.
    • wapaha Re: czarna seria 11.02.24, 21:39
      Jak to leci ?-nieszczęścia chodzą stadami ?
      Ściskam
      Ja zawsze sobie mówię że im głębszy dołek tum wyższa potem Górka
      🫶
      • stephanie.plum Re: czarna seria 11.02.24, 21:42
        ha! i to się sprawdzi, bo niebawem czeka mnie 10 dni na Hali Miziowej, pod samym Pilskiem. jak ja tam sie wdrapię, nie wiem. "z dziećmi, psami, kanarkami"!!!
        • beata985 Re: czarna seria 13.02.24, 14:22
          stephanie.plum napisała:

> ha! i to się sprawdzi, bo niebawem czeka mnie 10 dni na Hali Miziowej, pod samy
          > m Pilskiem. jak ja tam sie wdrapię, nie wiem. "z dziećmi, psami, kanarkami"!!!
          >
          O matko...już Ci współczuję...ja latem klęłam tak, że słychać mnie było chyba w całym Beskidzie...jak tego dokonasz w tych warunkach i z kanarkami...no ale niech moc będzie z Tobą...

Współczuję też strat...pomysłu na pocieszenie niestety nie mam...przytulam.
          • stephanie.plum Re: czarna seria 13.02.24, 15:52
            dzięki za ten wpis.

muszę się tam dostać z dzieckiem, nartami i żarciem...
            • beata985 Re: czarna seria 13.02.24, 16:55
              stephanie.plum napisała:

> dzięki za ten wpis.
              >
              > muszę się tam dostać z dzieckiem, nartami i żarciem...
              >

Na pocieszenie napisze Ci, że mój syn wdrapywał się tam w śniegu, mając narty na nogach....jak tego dokonal nie wiem ale jest to do zrobienia

Daj znać jak poszło
    • alpepe Re: czarna seria 11.02.24, 22:27
      Współczuję.
    • mama-ola Re: czarna seria 11.02.24, 22:56
      Mnie wymarła cała gałąź rodziny w 4 lata. Gdy mówiłam w pracy, że znów biorę wolne na pogrzeb, to przecierali oczy ze zdumienia. Smutne też jest to, że moja mama jest z tej gałęzi i się boi, że teraz ona, mówi takie rzeczy sad Ja zresztą miałam identyczne myśli, gdy mi się zaczęło nadciśnienie i kiedyś atak mnie chwycił w górach - poczułam, że teraz ja, zaraz umrę, no ale nie umarłam. Więc nie dziwię się mojej mamie 70+, że też ma takie myśli. A członkowie tej rodziny niektórzy byli stanowczo za młodzi na umieranie, np. już żyję dłużej niż kuzyn.
    • marusia_ogoniok_102 Re: czarna seria 11.02.24, 23:07
      Przytulam.
    • joana.mz Re: czarna seria 11.02.24, 23:47
      przykre...
    • stephanie.plum Re: czarna seria 13.02.24, 13:38
      hej, dziękuję Wam, że mogłam się wygadać.

kot już spoczywa w ogrodzie obok psów, które "pilnował". każdy miał wobec nniego respekt.

a ja puściłam sobie "knocking on heavens door", i dopiero wtedy spokojnie się poryczałam. dobrze mi to zrobiło.

kot, gdy się do nas przybłąkał, od razu wylądował na Forum (wtedy: Kobieta). może uda mi się odgrzebać wątek, ale nie wiem, bo z 2011. już wtedy byłam Stefą, i wątek był ze zdjęciem (kota).
    • stephanie.plum Re: czarna seria 13.02.24, 13:50
      Tekst linku

tak się zaczęło...
    • princesswhitewolf Re: czarna seria 13.02.24, 14:10
      Przytulam. Bardzo wspolczuje.

Moze wlasnie dopisuj sie w takich watkach luznych. Rob wszystko by odciagnac uwage i sie wyluzowac psychicznie. Tak mi przykro ale pamietaj ze jeszcze dla Ciebie slonko zaswieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka