kotejka 02.03.24, 17:47 Poradzicie mi proszę, bo straszą wiechcie od jesieni, a ja już chce zieloności Jeszcze dziś podjadę i kupię Donice dość duże, od północnej strony Coś u was już rośnie na gankach, tarasach i balkonach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 17:52 Bratki, bratki i ciemierniki Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 19:25 Nakupowałam sobie dużo zimozielonych - mam głogowniki, laurowiśnie i bambusy. Teraz wyszły mi spod ziemi tulipany i inne cuda których cebule zakopałam jesienią ale juz nie pamietam co to było. W sklepach są już bratki i primule. Nic innego raczej nie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 19:57 Tuja, trzmielina, bordowe żurawki, wrzosy (zielone, niekwitnące) i jeżówki, ale te przycięłam. Żurawki wyglądają słabo, zastąpię je cyklamenami lub pierwiosnkami. Jakoś w tym roku na bratki nie mam ochoty, chyba że te drobniutkie, ale jeszcze ich w sprzedaży nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:20 Żurawki? .żurawki mam na grządce Jeszcze nawet nie zaczęły spod ziemi wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:34 kotejka napisała: > Żurawki? .żurawki mam na grządce > Jeszcze nawet nie zaczęły spod ziemi wyglądać Jak spod ziemi żurawki mają wyglądać, lub nie wyglądać, skoro są całkowicie lub chociaż częściowo "zimozielone"?! Tak zwykle sadzimy je na rabatach. A ja je b.lubię na jesienno-zimowe kompozycje do pojemników, bo one na zimę nawet nie tracą liści, tzn część z nich trochę brązowieje, ale to łatwo oczyścić, i wtedy mogą być również częścią kompozycji wiosennych. Zazwyczaj tak jest. W tym roku wyjątkowo coś poszło nie tak, przypuszczam, że moje miały za mokro, nie wyglądają najlepiej, wiec je zamienię na coś typowo wiosennego i kwitnacego - stąd pomysł na cyklameny, pierwiosnki, może neizapominajki, bo widziałam, że też już są w sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:36 No nie wiem, moje zdychają do suchego, na wiosnę (nie wczesna) wychodzą te żurawki Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:00 a to dziwne, ja mam kilka i też są całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:17 U mnie też i zielone i te z bordowymi liscmi choc rosna w bardzo niekorzystnych warunkach,vte bordowe maja wyraźnie za sucho przez cały rok ale widzę że kepka bohatersko sterczy na brzegu skalniaka Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:19 Bo one jednak lepiej wytrzymują, gdy mają za sucho, niż za mokro- jak za mokro, to zgniją, i po roślinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 20:31 U nas jako pierwsze wiosenne na tarasy sprzedaja ciemierniki, sa sredniej wielkosci i wygladaja bardzo ladnie. Na moim tarasie wlasnie kwitna skimmie, wystawione na najbardziej widoczne miejsce jesienia, ze swoimi wisniowymi kuleczkami bardzo pasuja do jesienno-zimowego nastroju, teraz sa cale obsypane kwiatami a jak sie zrobi troche cieplej to pojda na boki tarasu a na widoczne miejsce trafia hortensje i pelargonie. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:34 Jedź do ogrodniczego, dzisiaj byłam po doniczkę, ludzie z całym paletami kwiatów wychodzili. Kwiaty byly na zewnątrz, ogrodniczy na kilku arach więc nikt tego na noc nie chowa, a to znaczy, że przeżyją noce Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:35 Ok, jutro się wybiorę Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 04.03.24, 22:35 Kupiłam zgrzewke (jak to się nazywa?) prymulek I tyleż bratków wielkokwiatowych Bardzo proszę o dorady na temat ich posady, żeby mi pięknie rosly - jestem beznadziejna ogrodniczka Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:41 Ale tu nie ma co radzić... Posadź w donicach z drenazem i pilnuj, żeby nie mialy za mokro albo za sucho jeśli będą duże mrozy, to możesz przykryć agrowlokniną. U mnie w zeszłym roku bratki bez jakiejkolwiek specjalnej pielęgnacji trzymały się od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:47 a nie przerastają ci? Bo moje w bratki okolicach sierpnia to dużo długich łodyżek i nieco kwiatów. Ponoć bratki można docinać. Nigdy jeszcze nie próbowałam. Ja po prostu wymieniam je na jakieś wczesne chryzantemy. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 11:41 Ależ to normalna sprawa- bratki to sezonowa, wczesnowiosenna dekoracja, rośliny pod wpływem temperatury wyciągają się, i brzydną, dlatego w okolicy maja/czerwca wymieniamy je na pelergonie, petunie, aksamitki, lub inne rabatowe, które są przeznaczone na uprawy letnie. To cała filozofia. Bratki wczesna wiosna, nawet przymrozki im nie szkodzą, a pelargonia i reszta- po Zimnej Zośce, przez całe lato aż do jesienno-zimowych przymrozków. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 19:26 Nic mi nie przerosło. Może to szczęście głupiego nie wiedziałam, że może coś z nimi pojsć nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 16:06 Przy okazji pobytu w rodzinnym mieście wpadłam do zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 21:05 Wcześnie u Was wiosna 😌 Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:57 Obsadź bratkami. A jesienią przygotuj cebulową lazanię, będziesz miała na przyszłą wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś