Dodaj do ulubionych

Coś do donic na wczesna wiosne

02.03.24, 17:47
Poradzicie mi proszę, bo straszą wiechcie od jesieni, a ja już chce zieloności
Jeszcze dziś podjadę i kupię
Donice dość duże, od północnej strony
Coś u was już rośnie na gankach, tarasach i balkonach?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 17:52
      Bratki, bratki i ciemierniki
      • kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 19:20
        Magicznie tam masz smile
    • mid.week Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 19:25
      Nakupowałam sobie dużo zimozielonych - mam głogowniki, laurowiśnie i bambusy. Teraz wyszły mi spod ziemi tulipany i inne cuda których cebule zakopałam jesienią ale juz nie pamietam co to było. W sklepach są już bratki i primule. Nic innego raczej nie dostaniesz
    • pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 19:57
      Tuja, trzmielina, bordowe żurawki, wrzosy (zielone, niekwitnące) i jeżówki, ale te przycięłam.
      Żurawki wyglądają słabo, zastąpię je cyklamenami lub pierwiosnkami.

Jakoś w tym roku na bratki nie mam ochoty, chyba że te drobniutkie, ale jeszcze ich w sprzedaży nie widziałam.
      • kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:20
        Żurawki? .żurawki mam na grządce
        Jeszcze nawet nie zaczęły spod ziemi wyglądać wink
        • pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:34
          kotejka napisała:

> Żurawki? .żurawki mam na grządce
          > Jeszcze nawet nie zaczęły spod ziemi wyglądać wink

Jak spod ziemi żurawki mają wyglądać, lub nie wyglądać, skoro są całkowicie lub chociaż częściowo "zimozielone"?! surprised
          Tak zwykle sadzimy je na rabatach.
          A ja je b.lubię na jesienno-zimowe kompozycje do pojemników, bo one na zimę nawet nie tracą liści, tzn część z nich trochę brązowieje, ale to łatwo oczyścić, i wtedy mogą być również częścią kompozycji wiosennych.
          Zazwyczaj tak jest.
          W tym roku wyjątkowo coś poszło nie tak, przypuszczam, że moje miały za mokro, nie wyglądają najlepiej, wiec je zamienię na coś typowo wiosennego i kwitnacego - stąd pomysł na cyklameny, pierwiosnki, może neizapominajki, bo widziałam, że też już są w sprzedaży
          • kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:36
            No nie wiem, moje zdychają do suchego, na wiosnę (nie wczesnawink) wychodzą te żurawki
            • hosta_73 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:00
              a to dziwne, ja mam kilka i też są całą zimę.
              • babcia47 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:17
                U mnie też i zielone i te z bordowymi liscmi choc rosna w bardzo niekorzystnych warunkach,vte bordowe maja wyraźnie za sucho przez cały rok ale widzę że kepka bohatersko sterczy na brzegu skalniaka
                • pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:19
                  Bo one jednak lepiej wytrzymują, gdy mają za sucho, niż za mokro- jak za mokro, to zgniją, i po roślinkach.
    • mayaalex Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 20:31
      U nas jako pierwsze wiosenne na tarasy sprzedaja ciemierniki, sa sredniej wielkosci i wygladaja bardzo ladnie.
      Na moim tarasie wlasnie kwitna skimmie, wystawione na najbardziej widoczne miejsce jesienia, ze swoimi wisniowymi kuleczkami bardzo pasuja do jesienno-zimowego nastroju, teraz sa cale obsypane kwiatami a jak sie zrobi troche cieplej to pojda na boki tarasu a na widoczne miejsce trafia hortensje i pelargonie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:34
      Jedź do ogrodniczego, dzisiaj byłam po doniczkę, ludzie z całym paletami kwiatów wychodzili.
      Kwiaty byly na zewnątrz, ogrodniczy na kilku arach więc nikt tego na noc nie chowa, a to znaczy, że przeżyją noce
      • kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 02.03.24, 21:35
        Ok, jutro się wybiorę wink
    • kotejka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 04.03.24, 22:35
      Kupiłam zgrzewke (jak to się nazywa?) prymulek
      I tyleż bratków wielkokwiatowych smile
      Bardzo proszę o dorady na temat ich posady, żeby mi pięknie rosly - jestem beznadziejna ogrodniczka
      • pseudo_stokrotka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:41
        Ale tu nie ma co radzić... Posadź w donicach z drenazem i pilnuj, żeby nie mialy za mokro albo za sucho wink jeśli będą duże mrozy, to możesz przykryć agrowlokniną.
        U mnie w zeszłym roku bratki bez jakiejkolwiek specjalnej pielęgnacji trzymały się od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
        • beataj1 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 10:47
          a nie przerastają ci? Bo moje w bratki okolicach sierpnia to dużo długich łodyżek i nieco kwiatów. Ponoć bratki można docinać. Nigdy jeszcze nie próbowałam. Ja po prostu wymieniam je na jakieś wczesne chryzantemy.
          • pepsi.only Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 11:41
            Ależ to normalna sprawa- bratki to sezonowa, wczesnowiosenna dekoracja, rośliny pod wpływem temperatury wyciągają się, i brzydną, dlatego w okolicy maja/czerwca wymieniamy je na pelergonie, petunie, aksamitki, lub inne rabatowe, które są przeznaczone na uprawy letnie.
            To cała filozofia.

Bratki wczesna wiosna, nawet przymrozki im nie szkodzą,
            a pelargonia i reszta- po Zimnej Zośce, przez całe lato aż do jesienno-zimowych przymrozków.
          • pseudo_stokrotka Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 19:26
            Nic mi nie przerosło. Może to szczęście głupiego wink nie wiedziałam, że może coś z nimi pojsć nie tak...
    • daniela34 Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 16:06
      Przy okazji pobytu w rodzinnym mieście wpadłam do zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego
      • majenkirr Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 21:05
        Wcześnie u Was wiosna 😌
    • smoczy_plomien Re: Coś do donic na wczesna wiosne 05.03.24, 18:57
      Obsadź bratkami.

A jesienią przygotuj cebulową lazanię, będziesz miała na przyszłą wiosnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka