18.03.24, 11:34

Jakis czas temu posadziłam sobie cytrynę. Z pestki wydlubanej z owocu. O dziwo wyrosła, ma liście tylko jakoś tak teraz spowolnila. Ktoś ma doswiadczenie z takim krzaczkiem? Jak wspomóc wzrost? Moze jest jakaś fajna, godna polecenia strona, gdzie znajdę informacje?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Cytryna 18.03.24, 11:41
      Teraz hoduje korzenie, zwłaszcza jeśli ją przesadziłaś i ma dużą doniczkę.
      Potrzebuje czasu, nawozu i światła.
      • anilorak174 Re: Cytryna 18.03.24, 12:51
        Przesadzałam przed zimą, może powinnam znów?
        Stoi w mega słonecznym i jasnym miejscu.
        • berdebul Re: Cytryna 18.03.24, 13:44
          Zajrzyj w dziurki od spodu czy wychodzą korzonki. Wtedy trzeba przesadzić.
          Światło, nawóz i zraszanie (jak jest są sucho to potrafią zgubić wszystkie liście).
          • madameleloupblanc Re: Cytryna 18.03.24, 15:14
            > (jak jest są sucho to potrafią zgubić wszystkie liście).

wlasnie

one lubia suchawa ziemie ale regularnie pic przez liscie
    • chococaffe Re: Cytryna 18.03.24, 11:57
      a moczyłaś pestkę przed jej zasianiem? Takie infor znalazłąm w necie
      • anilorak174 Re: Cytryna 18.03.24, 12:50
        Nie. Teraz juz za późno 😉
        • chococaffe Re: Cytryna 18.03.24, 12:53
          Bo ja mam jeszcze jedną cytrynę do posadzenia to się pytam (poprzednia wredna nie miała pestek)
          • anilorak174 Re: Cytryna 18.03.24, 12:56
            Mi z 5 pestek wykiełkowały 3. 2 rozdałam, z tego co wiem żyje tylko ta, którą zostawiłam, inne zmarnialy.
    • stasi1 Re: Cytryna 18.03.24, 13:51
      Ja mam mandarynkę, chyba najlepiej się trzyma z moich kwiatów. Pewnie ma z 10 lat. Kiedyś wynosiłem ją do światła latem, teraz nie ma tam miejsca. I w zasadzie w tej chwili znalazłem jej drugie. Nawet lepiej, będzie chłodniej latem. Ogólnie zimą to nie za ciepło u mnie jest. Rzadko bywam w domu więc nie grzeję
    • magda.z.bagien Re: Cytryna 18.03.24, 14:49
      Cytrusy są żarłoczne, potrzebują nawożenia. Niezbyt lubią gwałtowną zmianę warunków, mogą wtedy tracić liście. Jaka duża jest roślina?
      • anilorak174 Re: Cytryna 18.03.24, 14:59
        Obecnie ma jakieś 30cm wysokości.
        • magda.z.bagien Re: Cytryna 18.03.24, 15:47
          Jeśli przesadzałaś parę miesięcy temu, zostawiłabym roślinę w spokoju. Jeśli liście zaczną żołnąć przyda się nawóz do cytrusów. Jeśli drzewko jest niezbyt gęste i nie zaczęło jeszcze wypuszczać nowych gałązek, możesz je przyciąć, żeby się zagęściło.
    • hanusinamama Re: Cytryna 18.03.24, 15:18
      Nie mam cytryn ale moje drzewka mango zimą minimalnie rosną. Jak zaczynają się dłuższe dni (słońca jest więcej) rosną zdecydowanie szybko. Moze kwestia ilości światła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka