Dodaj do ulubionych

Haluks i eleganckie buty do sukienki

26.03.24, 23:10
Szykuje się wesele w rodzinie, a mnie bardzo zależy, żeby wyglądać na nim dobrze. Mam już kilka sukienek na oku, ale problemem są buty. Nie pójdę w skechersach przecież 😂. Czy istnieją buty na obcasie, które mi nie zmasakrują stóp? Bo obecnie to haluksy w obu stopach bolą, w prawej mam chyba czynny stan zapalny. Macie jakieś pomysły na buty, które będą dobrze wyglądać do eleganckiej kiecki?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:18
      hmm, elegancki but do eleganckiej kiecki i bolace haluksy raczej sie wykluczaja
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:30
        mysiulek08 napisała:

> hmm, elegancki but do eleganckiej kiecki i bolace haluksy raczej sie wykluczaj
        > a
        >

Boso mam iść? Kurde no.
        • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:38
          no nie, bo tez bedzie bolec 😉

pare razy wracalam do auta boso, trzymajac w dloniu eleganckie buty, ktory to niby mialy byc wygodne i w sumie byly przy kilku krokach w mierzeniu, przy czym powrot byl tez bolesny
        • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:45
          www.odszewca.pl/buty-na-szeroka-stope

jesli ktores beda z bardzo miekkiej skory i mialy miekka wkladke /podeszwe to moze dasz rade, ale skeczery i tak bym wziela jako zapasowki, zeby na boso nie wracac
          • berdebul Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 08:53
            Trumniaczki suspicious
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:12
              No i nawet jeśli, to co ma zrobić? Kupić sobie piękne buty, które po 10 min noszenia zmasakrują jej stopy tak, że będzie płakać? Chyba lepiej trumnniaczki niż adidasy. Poza tym na tej stronie są normalne, klasyczne czółenka i można sobei filtrować po szerokości. Proszę np. takie: www.odszewca.pl/czolenka/czolenka-c810-czerwony-szerokie?filter=11%2C19

Aczkolwiek nie wiem, czy przy dużych haluksach i to jeszcze bolących, jakiekolwiek buty na obcasie, nawet idelanie dobrane na szerokość i miękkie, nie będą powodować dyskomfortu.
              • berdebul Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:38
                Raczej szłabym w stylówke ze sportowym obuwiem, niż ekstra sukienką i trumniaczkami.
                A tak Btw to ciężko mi uwierzyć, ze nie da się zrobić ładnych i szerokich butów.
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 10:01
                  No to ja jednak jestem teamt eleganckie buty i dopasowana stylistycznie sukienka, nie koniecznie ekstra...

A co do ładnych, szerokich butów, to właśnie ci wkleiłam linka, że da się. Tylko pytanie, czy sama odpowiednia szerokośc wystarczy, żeby buty były wygodne. Niestety, ale to da się sprwadzić tylko przymierzając, więc w przypadku sklepu internetowego, kupując i zamawiając, a potem pierdzieląc się z odsyłaniem ;P
                • lauren6 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 13:02
                  > A tak Btw to ciężko mi uwierzyć, ze nie da się zrobić ładnych i szerokich butów.

Ale te buty wklejone przez mebloscianka_dziadka_franka są ładne.

> Raczej szłabym w stylówke ze sportowym obuwiem

Tak, pewnie nieśmiertelna spódnica tiulowa i czarna ramoneska do sportowego obuwia jako strój wieczorowy.
                  • kobieta-leniwa Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 13:46
                    No nie, ładne to one nie są smile ale w sytuacji koniecznej liczy się wygoda i bezpieczeństwo
                    • lauren6 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 15:02
                      Rzecz gustu. Moim zdaniem lepsze od 80% butów wklejanych w różnych wątkach przez ematki.
    • andaba Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:21
      Nie mogą być balerinki na płaskim obcasie?
      Ja sobie kupiłam takie śliczne i oszczędzam właśnie na wyjścia. Polecam firmę Comfortabel.
      Haluksów nie mam, ale nogi mi puchną i ogólnie mam kopytka szerokie, nie wyobrażam sobie chodzenia na obcasach.
      • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:28
        Andaba, pokazuj te balerinki! dla mojej pohalukskowej (wreszcie!) stopy kupilam dwie pary polbutow helios (swietne) ale niewykluczam czegos nowego 😃
        • andaba Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:43
          img.eobuwie.cloud/eob_product_1800w_1800h(7/3/6/5/73652052ec2cb52be9177cad91020961e3776727_21_4061168932226_rz.jpg,webp)/sandaly-comfortabel-940367-81-natural-0000303786540.webp
          Mnie się podobają, to chyba najładniejsze buty jakie w życiu miałam. Mam w niebieskim kolorze. Bardzo wygodne.
          • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:47
            podobne mam z berkemanna 😀
          • ritual2019 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:35
            andaba napisała:

> img.eobuwie.cloud/eob_product_1800w_1800h(7/3/6/5/73652052ec2cb52be9177cad91020961e3776727_21_4061168932226_rz.jpg,webp)/sandaly-comfortabel-940367-81-natural-0000303786540.webp
            > Mnie się podobają, to chyba najładniejsze buty jakie w życiu miałam. Mam w nieb
            > ieskim kolorze. Bardzo wygodne.

Awc...andaba ile ty masz lat?
            • lauren6 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 15:04
              Uważasz się za starą ciotę, która na siłę musi odmładzać się szpilką?
            • eriu Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 21:46
              Wolałabym barefooty.
              • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 22:48
                ale ona chce wygodne, eleganckie na obcasie 😛
          • mag-la-swag Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 21:00
            Takie jakies babcine 🙄
    • alicia033 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:31
      Niewysoki, szeroki obcas, np.:
      www.chanel.com/pl/moda/p/G45566B15702NV167/buty-z-odkryta-pieta-skora-cieleca/#
      Albo wybrać sukienkę maxi, spod której co najwyżej wystaje czubek buta. Więc mogą być i baleriny i lordsy/mokasyny i skechersy też.
      • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:41
        buty cudne ale nie na haluksy 😎 przeszycie i zakoncznie buta niezle bedzie bedzie sie wrzynac w wypchnieta kosc palucha
        jesli juz, to cos bardziej zabudowanego, z bardzo miekkiej skory/zamszu/nubuku i z miekka podeszwa
        • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:42
          zabudowanego 'calosciowo'
    • bi_scotti Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 26.03.24, 23:58
      Wesele wiosna/latem? Poszlabym w "szmaciane" - maybe someting similar jak oferuje np. Vivaia - obcasom na wlasciwie wszystkie dluzsze imprezy zawsze mowilam "Nie" a juz teraz, after Covid (2 lata na plaskim!) to obcasy w ogole no way. Milej zabawy smile Cheers.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 22:54
        bi_scotti napisała:

> Wesele wiosna/latem? Poszlabym w "szmaciane" - maybe someting similar jak oferu
        > je np. Vivaia - obcasom na wlasciwie wszystk
        > ie dluzsze imprezy zawsze mowilam "Nie" a juz teraz, after Covid (2 lata na pla
        > skim!) to obcasy w ogole no way. Milej zabawy smile Cheers.
        >
        Bi bardzo dziękuję, ale kurna nie. Wesele u mojej wspaniałej rodziny na wsi, liczy się stylówka 😂. Aczkolwiek całą rodzina ma mnie za "zwariowaną ciotunię" więc może w ogóle założę skechersy do eleganckiej sukni i będę mieć jak zawsze, wyjebane 😂😂😂
        • bi_scotti Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 00:07
          Sure, jak mus to mus ale nawet te by familii nie satisfy? Wymagajacy sa, eh big_grin Cheers.

PS. Ja jestem hiker & zdarzaly mi sie imprezy, na ktorych trzeba bylo miec cos special na stopach po tym jak wracalam z wakacji, w czasie ktorych robiac jakis tam dystans stopki sie nadwyrezylo wink I wtedy "szmaty" rulez, bo wygladaja jak nalezy a daja noc przezyc wink
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 02:13
            No te z linku by przeszły, absolutnie! Dzięki ❤️
        • malaperspektywa Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 09:00
          Kup sobie jakieś złote adidaski, do tego złotą torebusię. Idź w zwariowaną ciotkę i baw się dobrze.
      • taje Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 22:50
        Nosiłaś te Vivaia? Non stop mi się pokazują na FB i nie wiem, czy to scam, czy coś jest na rzeczy.
        • bi_scotti Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 23:55
          Ja nie mam FB big_grin No idea dlaczego tam akurat sie pokazuja - mnie nikt nie placi za info ... moze szkoda wink Yes, mam 2 pary tej firmy ale tez pare innych, ktore okreslam jako "szmaciane" - link wrzucilam de facto przypadkowo - chodzilo mi o przyklad o jakie "szmaty" mi chodzi wink Ja sie nie znam na materialach - podejrzewam, ze te buciane maja jakas swoja fachowa nazwe etc. A poniewaz picture worth 1000 words, no to trafilo na Vivaia - just as an example! smile Cheers.
          • taje Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 29.03.24, 03:59
            I na żywo wyglądają jak na zdjęciu? I najważniejsze - są faktycznie wygodne? Zastanawiałam się, czy nie kupić ale nie znam marki i nieufność budzi to, że non stop mi się pokazuje ich reklama.
            • sanyie5 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 30.03.24, 20:13
              Też weszlam na ich stronę i teraz tez mam na fb ich reklamy non stop.

Inna sprawa, ze mi się spodobały 😁
    • nick_z_desperacji2 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 01:43
      Może fasony trochę emeryckie, ale bez przesady, a wyglądają moim zdaniem na szerokie w noskach: Rieker Sandały 64772-80 White, Półbuty 43753-90, Półbuty 40959-00
      Linki zostały niestety uznane za spam.
    • ardzuna Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 02:05
      Wygoda przede wszystkim.
      Nikt nie będzie zwracał szczególnej uwagi na twoje buty, a co się namęczysz, to twoje.
    • danaide2.0 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 08:48
      Przykład pierwszy z brzegu - Geox model Geisha (bez linku bo wykrywa mi spam) czyli szmaciana plecionka na koturnie.
      • danaide2.0 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 08:49
        Przepraszam - model Gelsa, ale z Gejszą google też zadziała wink
      • alpepe Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 08:53
        Kurdę, wrzuciłam tak w google i nic nie znalazło.
        • 35wcieniu Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:03
          Zwykłe espadryle, nie wiem jak coś o takiej wysokości może być wygodne dla kogoś z problemami ze stopami.
          Mam takie (nie Geox, ale większosc firm ma coś takiego) i chociaż mam zdrowe nogi to jest to dla mnie ból.
          • alpepe Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:51
            A ja lubię, tylko miałam raz jedyny wygodne sandałki na wysokim koturnie i przepiękne, o dziwo z ccc. Nawet moja dorosła córka pytała, czy w końcu wywaliłam, bo chętnie by przejęła.Miały białą plastikową podeszwę w teksturze plecionki i były różowe i miały poprzyczepiane maluteńkie kwiatuszki, były kiczowate do sześcianu. Każda Barbie byłaby zachwycona.
            Jak nie mój styl, tak te były super. Chodziłam w nich, jak byłam w ciąży z młodszym dzieckiem.
          • danaide2.0 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 10:25
            Może kwestia wysokości, może konstrukcji podeszwy.
            Miałam takie raz, jakieś no-name'y, hiszpańskie zdaje się, kupione za granicą, gdzie miałam ograniczoną podaż. Koturn był miękki, takie papcie na obcasie. Fakt, szybko się rozpadły. Fakt drugi - nie miałam wówczas problemów ze stopami, a buty zapamiętałam jako wygodne, mimo że na obcasach chodziłam niewiele.
        • danaide2.0 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 10:25
          Przyznaję, mnie google musiał zaprowadzić do zamkniętej ostatnio karty.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:04
      Może tutaj poszukaj? www.odszewca.pl/buty-na-szeroka-stope

Mam ten sam problem i obiecałam sobie, że jak będę miała kasę, to coś sobie zamówię z tej strony na wypróbowanie. Właśnie jakieś eleganckie czółenka, bo wszystkie te które mam masakrują mi stopy. Kupowanie jakichkolwiek butów poza sportowymi to dla mnie koszmar w zwykłych sklepach obuwniczych.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:05
        O, widze, że ktoś wcześniej już też wkleił linka do tego sklepu smile
    • demodee Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 09:16
      Może przed tym weselem wyleczyć haluksy?
      • nuta15 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 10:23
        Marka Jana ma wygodne buty o większej tęgości na szeroką stopę , różne fasony, także eleganckie.
      • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:10
        wyleczenie to operacja, jesli ma na dwoch stopach, w tym jeden powazny, to moze do grudnia sie wyrobi
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:05
          mysiulek08 napisała:

> wyleczenie to operacja, jesli ma na dwoch stopach, w tym jeden powazny, to moze
          > do grudnia sie wyrobi
          >

Dzięki mysiulku, że odpowiadasz trollowi, fakt, wesele w czerwcu, zaczęłam diagnostykę krzywych ciap, na pewno się nie wyrobię 😂
          • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:15
            no, nie wyrobisz 😂
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 02:16
              Ale jakbym poszła w gipsie na stopach po operacji to problem butów by się rozwiązał 😂
              • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 03:24
                tylko, ze nikt juz teraz w gips nie wsadza 😂

ewentualanie buciki tego typu
                allegro.pl/oferta/but-odciazajacy-palce-po-operacji-haluksow-odciaza-przodostopie-l-40-42-13958228960
                ortezka.pl/buty-typu-walker-cat-221

od tych pierwszych sie odchodzi ale te drugie i jakies odjazdowe kule, to czemu nie 🤣
    • turzyca Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 10:29
      Zamów buty do tańca, one są dowolnie konfigurowalne, długość, szerokość, wysokość i kształt obcasa, kolor, wykończenie, klamerki, rodzaje podeszwy itd. Ja mam dobre doświadczenia z akcesem.

Ale skechersy rozważ. Współczesna młodzież nosi takie zestawienia bezpardonowo, także na studniówki i inne bale. Możesz potraktować je jak buty na zmianę, a możesz zacząć od absolutnie zwariowanych wygodnych butów (w stylu Beaty) i zbudować całą kreację wokół nich.
      • turzyca Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 11:29
        Wciągnął mnie temat:
        https://cdn01.justjaredjr.com/wp-content/uploads/2019/05/alessia-met/alessia-cara-nike-sneakers-met-gala-04.jpg https://people.com/thmb/SrlprBP34Qyf5EvW-Cj2Vyi5cq8=/1500x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc():focal(599x0:601x2)/ella-elmhoff-a82e1435fccb415a80a04030ba2d1896.jpg https://i.insider.com/5cd0bcdbe9f08a521c55dee2?width=700 https://crfashionbook.com/wp-content/uploads/2022/02/https-hips_hearstapps_com-hmg-prod-images-gettyimages-675002412-1575647262-scaled.jpg https://www.instyle.com/thmb/W2muj1KpauhLnIpJHwQWfeHCkz8=/1500x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/021522-lotd-cate-blanchett-lead-2000-bf15bb63af5341ce93e2df93be01bad5.jpg https://crfashionbook.com/wp-content/uploads/2022/03/gettyimages-1017743140-scaled.jpg

A już zdjęć w płaskich eleganckich butach to jest w ogóle zatrzęsienie, wpisałam "red carpet flat shoes" i mam co nie miara inspiracji.

Wrzuć zdjęcia potencjalnych sukienek, dobierzemy wygodne buty. smile
        • asia.sthm Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 11:57
          Genialne, wlasnie o to chodzi zeby isc na calosc. Cos dla mnie. W zyciu juz nigdy nie dam sie terroryzowac butom. Haslo: Uwolnij stopy!

A calkiem niedawno skopaly mnie dziewczyny za propozycje denim dodatku do specjalnie zakupionej kiecki, uwaga, na komunie. Skrzywdzona sie poczulam big_grin
          • 35wcieniu Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 12:05
            Nie pronowałaś "denim dodatku" tylko ordynarną dżinsową kurtkę na komunię.
            • asia.sthm Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 12:15
              35wcieniu napisał(a):

> Nie pronowałaś "denim dodatku" tylko ordynarną dżinsową kurtkę na komunię.
              >

Widziałaś te fotki, które zapodałam? Tę z butkami i torebusià? Jak to było ordynarne to faktycznie zaburzenie percepcji wystepuje u jednej z nas. Nie u mnie 😆
              • 35wcieniu Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 12:17
                U ciebie, bo nie rozumiesz co to dopasowanie ubrania do okazji i myślisz ze jestes dzięki temu jaka hop do przodu i oryginalna, podczas gdy pokazujesz najnormalniejsze ciuchy jakie nosi pół ulicy - tylko właśnie "na miasto" a nie na jakąś okazję.
                • asia.sthm Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:01
                  > pokazujesz najnormalniejsze ciuchy jakie nosi > pół ulicy - tylko właśnie "na miasto" a nie na jakąś okazję.

A na skromnà okazję też nie? Okazje sà różnego gatunku i rangi
                  Ty chyba masz pobożne nastawienie nie tylko do kościoła ale i poczęstunku w rodzinnym gronie. Można i tak sztywno, ja ci nie bronię, ale ekspertem nie bàdź bo głupio wychodzi.
                  • 35wcieniu Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:07
                    Ja mam pobożne nastawienie do kościoła?
                    Lol. big_grin big_grin

Między "sztywno" a w dżinsowej katanie na komunię są setki możliwości.
                    Nie wiem co to jest "skromna okazja" - komunia to komunia, ani skromna ani nie, normalne wydarzenie kościelne. Tak jak nie poszłabym na ślub (w dowolnym obrządku) w dresie, tak nie poszłabym na komunię w dzinsowej katanie, chociaż stosunek i do kościoła i to instytucji małżeństwa mam jednakowo negatywny, ale jeśli jestem zapraszana to najwyraźniej przez osoby, dla których to nie jest okazja równoznaczna z wyjściem po bułki.
      • beataj1 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 11:36
        Dokładnie. Idz na całość.
        Jak dobrze to rozegrasz to buty nie będą wyglądały na przypadkowe wzięte na zasadzie - musiałam coś założyć i poszłam na kompromis, bo innych nie mogłam. Będą wyglądały na - takie są, bo dokładnie takie chciałam i co mi zrobisz.

Zaufaj mi - ludzie naprawdę podziwiają odwagę innych do nietypowych rozwiązań, bo zwykle sami takiej odwagi nie mają.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 02:18
          Tak zupełnie serio to ja uwielbiam twoje stylizacje, które wrzucałaś na forum i chciałabym mieć taką odwagę.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:08
        No przecież!!!! Cała rodzina i tak ma mnie za "zwariowaną ciotunię", więc na sam początek włożę buty do tańca (miałam, faktycznie zajebiście wygodne!), a po tych wszystkich pierwszych tańcach i całej oficjalnej części założę swoje trampeczki.
        Jesteście cudowne, ematki!!!
    • bazia_morska Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 12:24
      Buty do tańca, można kupić tanio na vinted, skórzane z paseczków.
      • aankaa Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 13:42
        no, dopiero ślicznie będą wyglądały haluksy w tych paseczkach big_grin
        • bazia_morska Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:14
          Są tez takie mocno zabudowane, i chyba kosciom na stopach to ludzie się nie przygladaja? Czy przyglądają?
          • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:24
            haluks moze byc mocno wryty w glowe i wtedy masz przekonanie, ze wszyscy widza te twoja zdeformowana stope, przeszlam przez ten etap, krotko trwal, ale bylo to chwilami bardziej meczace niz bolaca stopa w bucie
            • bazia_morska Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:28
              Ja mam tzw paluch sztywny (czyli halluks ale narastajacy w górę), więc wiem o czym mowisz. Ostatnio kupilam ultra miękkie baleriny z mocno zabudowanym przodem, by nie rozpychac u szewca.
              • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:34
                raczej mowilam, bo decyzja o pozbyciu sie haluksa byla jedna z najlepszych w zyciu, zaluje tylko, ze tak pozno to zrobilam i mimo tego, ze z powodu bledu pierwszego ortopedy, operacje byly dwie i zajelo to razem dwa lata, jestem absolutnie zadowolona
                • bazia_morska Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:57
                  Mój ortopeda nie daje gwarancji, że temat nie wróci za lat kilka. I tak się zdecydowałam na operację, bo ból jest okropnie upierdliwy.
                  • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 15:11
                    mnie do pionu postawil ortopeda od kolana, albo robie przadek z prawymy haluksem albo zbieram na tytanowe lewe kolano

tez kiedys jeden z ortopedow (w PL jeszcze) twierdzil, ze deformacja moze wrocic itp, operujacy dwa lata temu powiedzial, ze szkoda bylo czasu, bo nawroty sa niezwykle rzadkie a teraz to zmiane mam bardzo duza i operacja bedzie metoda najbardziej inwazyjna, przerosla go, bywa
                    ortopeda operujacy ponownie wyrazil sie jasno - powroty owszem bywaly ale przy starych technikach, teraz jesli juz to jest okolo 4-5% powiklan ale nie wznow, a wie co mowi, patrzac na jego doswiadczenie
                  • black_magic_women Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:53
                    To ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem. Haluksy po dziadku i mamie, w jednej nodze bardzo duży, w drugiej mniejszy. Ale nic mnie nie boli i noszę buty w sumie dowolne (byle zakryta kostka).
                    • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:59
                      mnie bolal (prawa stopa) tylko w niewygodnych butach, ktore czasami trzeba bylo zalozyc, bardziej przeszkadzal mi palec mlotkowaty niz kosc palucha, ale szkody poczynil w motoryce ruchu i kolanach
                      • black_magic_women Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 22:39
                        mysiulek08 napisała:

> ale szkod
                        > y poczynil w motoryce ruchu i kolanach
                        >

Ja to cała jestem "wiotka", więc niesprawne stopy tylko to pogarszają. Może w przyszłym roku zdecyduję się na operację (jak Victoria Bekham ostatnio wink )
                    • ardzuna Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 22:25
                      black_magic_women napisała:

> To ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem. Haluksy po dziadku i mamie, w jednej n
                      > odze bardzo duży, w drugiej mniejszy. Ale nic mnie nie boli i noszę buty w sumi
                      > e dowolne (byle zakryta kostka).

Paluch sztywny i paluch koślawy to 2 różne problemy. Paluch sztywny boli.
                  • ardzuna Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 18:21
                    bazia_morska napisała:

> Mój ortopeda nie daje gwarancji, że temat nie wróci za lat kilka. I tak się zde
                    > cydowałam na operację, bo ból jest okropnie upierdliwy.

I pomogło?
                  • kai_30 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 30.03.24, 18:38
                    bazia, ja też paluch sztywny, i też się zdecydowałam zoperować, z tym że nie chcę zespolenia na sztywno, chcę implant. W środę idę do polecanego ortopedy, podobno magik od stóp, zobaczymy co powie (skierowanie do szpitala już mam).
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:10
              mysiulek08 napisała:

> haluks moze byc mocno wryty w glowe i wtedy masz przekonanie, ze wszyscy widza
              > te twoja zdeformowana stope, przeszlam przez ten etap, krotko trwal, ale bylo t
              > o chwilami bardziej meczace niz bolaca stopa w bucie
              >

A to prawda. Testowałam na rodzinie i znajomych: nikt nie widzi mojego haluksa, dopóki nie pokażę na co patrzeć. A wydawało mi się, że rzuca się w oczy jako pierwszy.
              • black_magic_women Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 23:55
                A ja niestety nie raz słyszałam pytania czy komentarze odnośnie stóp. Może mam pecha, ale najgorsze są "starsze panie", które nie pytane zaczynają publiczne rozważania. A mnie to na maksa krępuje.
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 28.03.24, 02:20
                  Kurde współczuję, naprawdę.
    • zajonc_w Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 13:30
      Wygoda przede wszystkim. Dziewczyny dobrze radząsmile
      Poza tym kto będzie zwracał na to uwagęwink
    • homohominilupus Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 13:53
      Jeszcze nikt operacji nie zaproponował. Coś ematka nie w formie 😉
      • mysiulek08 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:07
        jesli to wesele bedzie w grudniu, to tak, najlepsze wyjscie to operacja😎
      • alpepe Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:09
        demodee poniekąd proponowała
      • kk345 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 27.03.24, 14:50
        O wyleczeniu było
      • taje Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 30.03.24, 19:20
        Zależy, kiedy to wesele. Ale ja polecam. Dwadzieścia lat temu miałam robioną operację i haluks nie wrócił.
    • constanza11 Re: Haluks i eleganckie buty do sukienki 01.04.24, 01:37
      Najlepsze będą nubuki. W moich byłam na dwudniowym weselu i nie musiałam zmieniać na inne. Inne dziewczyny, już przed północą pozmieniały buty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka