27.03.24, 10:43
Tak sobie czytam watek o tym, co podajecie na wielkanocne śniadanie i nikt nie wspomina o daniu zwanym paschą. O mazurkach, czy innych babkach - owszem. Czy nikt juz paschy nie robi?
A jazeli robi, to jak? Tak od podstaw - ze smietany serek, czy z gotowego twarogu?

Korci mnie z zrobienie z twarogu. Możecie polecić dobry do tego celu, dostępny w Warszawie? Zawsze robiłam sama serek ze śmietany...
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Pascha 27.03.24, 10:48
      Ja czasem robię. Z tego przepisu: www.mniammniam.com/pascha-cytrynowa A twaróg polecam takie ze Strzałkowa.
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 10:59
        A gdzie jest on dostępny w Warszawie? Słyszałam o nim, ale nigdzie go nie namierzyłem.
        • gorzka.gorycz Re: Pascha 27.03.24, 11:11
          Spar, Leclerc, ja kupuję też w małych sklepach, na ogół bywa.
    • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 10:48
      Musialam wyguglac bo nie mialam pojecia co to jest. To cos jak sernik, ale nigdy nie jadlam, nawet nie slyszalam o istnieniu.
      • angazetka Re: Pascha 27.03.24, 12:24
        Nie ma się czym chwalić.
        • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 12:27
          angazetka napisała:

> Nie ma się czym chwalić.
          >

??? Masz jakis problem?
          • malaperspektywa Re: Pascha 27.03.24, 13:46
            Nie martw się. Też nie jadłam. Ani w mojej rodzinie, ani męża nie było tradycji tego dania. I jakoś nie sądzę żeby była lepsza od sernika. Chyba zawracanie głowy.
            • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 14:14
              Ja sie nie martwie 🤣🤣🤣
              • gorzka.gorycz Re: Pascha 27.03.24, 16:15
                Jest lepsza od sernika.
                • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 16:22
                  gorzka.gorycz napisała:

> Jest lepsza od sernika.

Jest z twarogu wiec watpliwe
                  • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:29
                    Z twarogu, ktory nie jest kwasny. Jest lepsza od sernika.
                    • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 16:37
                      brenya78 napisała:

> Z twarogu, ktory nie jest kwasny. Jest lepsza od sernika.
                      >

Serniki sa rozne, te z twarogu zazwyczaj takie sobie, robili moi rodzice dawno temu w pl, ale wtedy innych serow nie bylo. Paschy nie znam, ale wg przepisow to tworog, smietana i bakalie wiec taki sobie sernik.
                      • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:39
                        "Paschy nie znam, ale wg przepisow to tworog, smietana i bakalie wiec taki sobie sernik."

Nie. To jest wlasnorecznie zrobiony twarog z mleka i jajek, niekwasny. Smakuje kompletnie inaczej niz sernik.
                        • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 16:46
                          brenya78 napisała:

> Nie. To jest wlasnorecznie zrobiony twarog z mleka i jajek, niekwasny. Smakuje
                          > kompletnie inaczej niz sernik.
                          >
                          Twarogu nie robi sie z mleka i jajek. A typu twarog zmielony kilka razy jest glownym skladnikiem wiec jest to sernik poprostu.
                          • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:47
                            "Twarogu nie robi sie z mleka i jajek. "

Ale pasche sie robi!

"A typu twarog zmielony kilka razy jest glownym skladnikiem"

Nie, nie jest.
                            • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 16:53
                              brenya78 napisała:

> "Twarogu nie robi sie z mleka i jajek. "
                              >
                              > Ale pasche sie robi!

Napisalas o twarogu.

> "A typu twarog zmielony kilka razy jest glownym skladnikiem"
                              >
                              > Nie, nie jest.
                              >
                              Oczywiscie ze jest
                              • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:55
                                "Napisalas o twarogu."

Twaróg, ser biały – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Pasche robi sie ze SLODKIEGO twarogu, a nie takiego KWASNEGO kupowanego w sklepie, z ktorym kojarzysz sernik.
                                • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 17:04
                                  brenya78 napisała:
                                  >
                                  > Pasche robi sie ze SLODKIEGO twarogu, a nie takiego KWASNEGO kupowanego w sklep
                                  > ie, z ktorym kojarzysz sernik.
                                  >
                                  Ja wiem ze nie warto z toba dyskutowac bo ty jestes niezrownowazona, ale raczej nie masz pojecia czym jest twarog i od czego zalezy poziom kwasnosci.
                                  Ja akurat nie robie sernika polskiego i do sernika nie uzywam twarogu ale wien jak sie taki ser robi.
                                • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 17:43
                                  'skwaszenie' mleka nie jest rownowazne z tym, ze twarog bedzie kwasny, proces jest kontrolowany bakteriami, tworog swiezy, odpowiednio przechowywany nie jest w zadnym wypadku kwasny, owszem, moze taki byc ale nie musi

jesli gotujesz mleko na pasche ze smietana to tez je zakwaszasz tylko proces krzepniecia jest krotki, stad pascha, z dodatkami, ma mlecznosmietankowy smak

kwasny twarog nie nadaje sie na sernik

• ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 17:51
                                    mysiulek08 napisała:

> 'skwaszenie' mleka nie jest rownowazne z tym, ze twarog bedzie kwasny, proces j
                                    > est kontrolowany bakteriami, tworog swiezy, odpowiednio przechowywany nie jest
                                    > w zadnym wypadku kwasny, owszem, moze taki byc ale nie musi

Zalezy, twarog moze byc produkowany z mleka skwaszonego albo ze slodkiego z dodatkiem jogurtu, kefiru albo maslanki i od tych dodatkow zalezy poziom kwasnosci.

> jesli gotujesz mleko na pasche ze smietana to tez

Mleko ze smietana plus zakwaszacz to inny rodzaj sera (typu philadelphia) nie twarog.

>
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 17:59
                                      to wlasnie pisze, stopien zakwaszenia zalezy od bakterii, ich ilosci, czasu ukwaszenia, bakterie moga byc z jogurtu, smietany, maslanki, liofilizoanych kultur bakteryjnych

smietana jako taka jest zakwaszaczem a philadelfia, labneh, marscapone tez mieszcza sie w pojeciu 'twarogi' czyli sery swieze, zakwaszone dla skrzepu ale bez podpuszczki
                                    • memphis90 Re: Pascha 29.03.24, 08:45
                                      Chwila, chwila, philadelphia to bez gotowania! Tylko zakwaszenie + sito.
                          • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:49
                            Tutaj masz przepis na TRADYCYJNA pasche wielkanocna.

www.kwestiasmaku.com/przepis/tradycyjna-pascha-wielkanocna
                            • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 16:55
                              brenya78 napisała:

> Tutaj masz przepis na TRADYCYJNA pasche wielkanocna.
                              >
                              > www.kwestiasmaku.com/przepis/tradycyjna-pascha-wielkanocna

I co sie tworzy jesli nie ser? Smietana i mleko podgrzewane to ser. Inni robia z twarogu czyli z sera. Pascha to rodzaj sernika poprostu.
                              • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:58
                                Jezu, dziewczyno, o co Ci chodzi?
                                Zwal jak zwal. Tradycyjna pasche robi sie z mleka zwazonego smietana i jajkami. Chcesz to sobie nazwac twarogiem, czy blablogiem, Twoja sprawa. Ale ten "twarog" jest slodki/mleczny i nie jest to kwasny twarog sklepowy, z ktorego robi sie serniki. Pascha nie smakuje jak sernik zrobiony z kwasnego twarogu.
                                • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 17:44
                                  zwazone mleko ze smietana to wlasnie twarozek 🤣
                                  • mgla_jedwabna Re: Pascha 27.03.24, 21:49
                                    Nie, jak postawisz mleko i śmietanę na wadze, to nie zrobi się z nich od tego twarożek.

Mleko może się zwarzyć. Ale wtedy już się do niczego nie nadaje.
                                    • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 21:54
                                      zwarzone, w sensie zrobil sie skrzep, czyli wstepny etap twarozku
                                      • thank_you Re: Pascha 30.03.24, 08:56
                                        Wez jej nie tłumacz, jej rodzice robili serniki z jakichś wyrobów twarogolodobnych, a ona rżnie specjalistkę od żywienia a żre codziennie dwukrotnie odmrażane przemysłowe buły i uważa je za frykas. W życiu nie jadła dobrego twarogu i paschy, więc pierdzieli, co jej ślina na język przyniesie.
                      • gorzka.gorycz Re: Pascha 27.03.24, 17:27
                        Nie, nie taki sobie sernik. Nie próbowałaś, nie robiłaś, ale wiesz lepiej. Jak zwykle...
                        • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 17:33
                          gorzka.gorycz napisała:

> Nie, nie taki sobie sernik. Nie próbowałaś, nie robiłaś, ale wiesz lepiej. Jak
                          > zwykle...

Wystarczy przeczytac przepisy, nie brzmi to jakis rewelacyjnie. Mam prawo do wlasnej opinii czy tylko tych ktorzy znaja i lubia sie liczy?
                          • gorzka.gorycz Re: Pascha 27.03.24, 17:44
                            Twoje zdanie opiera się jedynie na przeczytaniu przepisu, więc nie jest akurat w tym przypadki wiele warte.
                            • ritual2019 Re: Pascha 27.03.24, 17:47
                              gorzka.gorycz napisała:

> Twoje zdanie opiera się jedynie na przeczytaniu przepisu, więc nie jest akurat
                              > w tym przypadki wiele warte.

Dla mnie nie jest nic warte twoje zdanie. Wole moja opinie oparta na przepisach niz twoje doswiadczenie.
                          • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 17:46
                            "Wystarczy przeczytac przepisy, nie brzmi to jakis rewelacyjnie. "

big_grin
            • malia Re: Pascha 27.03.24, 14:32
              Nie chodzi o zawracanie głowy, i o to co jest lepsze, tylko o to, że się ma ograniczony zasób pojęć
            • asia_i_p Re: Pascha 27.03.24, 14:33
              Jest inna od sernika. Trochę chyba taki efekt, jakbyś próbowała robić sernik z ricotty - gładsze na języku.
        • homohominilupus Re: Pascha 27.03.24, 22:08
          angazetka napisała:

> Nie ma się czym chwalić.
          >

🤣
    • chococaffe Re: Pascha 27.03.24, 10:52
      Ja robiłam. Nie robię od paru lat, głownym powodem jest nadmiar ciast na święta. (p.s. i zgubił mi się ciężki talerzyk "przyciskowy")
    • pseudo_stokrotka Re: Pascha 27.03.24, 10:53
      Ja robię! Od podstaw.
    • majaa Re: Pascha 27.03.24, 11:05
      U nas jakoś nigdy się paschy nie robiło. Za to obowiązkowo musi być serniksmile
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pascha 27.03.24, 11:37
      Robiłam raz, sernik na zimno smaczniejszy.
    • aqua48 Re: Pascha 27.03.24, 11:38
      Robiłam i taką i taką. U nas jednak większym powodzeniem cieszy się sernik.
      Serów warszawskich nie znam.
    • alexis1121 Re: Pascha 27.03.24, 11:46
      Robiłam 2 razy z tego przepisu, bardzo polecam.

www.kwestiasmaku.com/przepis/pascha-wielkanocna
      • cranberries1983 Re: Pascha 27.03.24, 17:29
        Super
    • iwles Re: Pascha 27.03.24, 11:50

Robię, z gotowego sera - zmielony Mlekpol (taki w formie "kiełbaski") Jest w Carrefourze, tzn. bywa, bo czasami na półce brak.
    • cranberries1983 Re: Pascha 27.03.24, 12:02
      Pascha musi być
      ten jeden raz w roku
      polecam taką prawdziwą z twarogu
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 12:08
        Dla mnie ta prawdziwa, to robiona od podstaw wink czyli ze smietany zama robię ser.

ale jakos mi się nie chce w tym roku. Może z twarogu gotowego spróbuję.

• iwles Re: Pascha 27.03.24, 12:16

Ale NIE z kubełka!
          • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 12:44
            jakos kubełków nie uznaję smile
        • cranberries1983 Re: Pascha 27.03.24, 12:22
          ja twarogowa
          ale taka from scratch to pełen szacun wink
        • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:31
          No, nie. W passze chodzi o to, ze ten ser nie moze byc kwaskowy. Wiec zwykly twarog to nie pascha.
    • aagnes Re: Pascha 27.03.24, 12:04
      U nas to byl punkt obowiazkowy, mialam nie robic ale zaczynam sie łamać, bo to jest jednak niebo w gębie. Polecam z gotowanego sera, utartą z masłem, zadna podróbka z białym serem gotowym sie nie umywa.
    • kachaa17 Re: Pascha 27.03.24, 12:16
      Zrobiłam kiedyś, jedyny raz. Nawet było to dobre ale na pewno sera sama nie robiłam.
      • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:31
        To nie zrobilas paschy tylko cos innego.
    • em_em71 Re: Pascha 27.03.24, 12:29
      O nie nie, zdecydowanie nie zamierzam. Nie jest to aż taki rarytas, żeby marnować czas na jego przygotowanie i cenne miejsce w lodówce 😀
      Im jestem starsza, tym mniej chce mi się cudować. U mnie w domu słodkie słabo schodzi, wolę zrobić jakieś ciasto, które w razie czego może postać trochę dłużej.
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 12:45
        u mnie słodkie - jakoś schodzi. Serniki najlepiej, bo sa bez mąki pszennej i zamiast cukru może byc erytrol. Pascha sie w to wlicza smile
    • 35wcieniu Re: Pascha 27.03.24, 12:55
      Nigdy nie robiłam ani nie jadłam. Wiem że istnieje ale nie spotkałam się z tym osobiście.
      O ile ten przepis, który jest jak na sernik gotowany jeszcze bym była w stanie zaakceptować, tak ten z surowymi jajkami odpadałby w przedbiegach.
      • pseudo_stokrotka Re: Pascha 27.03.24, 13:25
        Gdzie masz surowe jajka?
        • 35wcieniu Re: Pascha 27.03.24, 13:29
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,177462235,177462235,Pascha.html?p=177462437
          • 35wcieniu Re: Pascha 27.03.24, 13:39
            I w sumie wygląda że nie zjem, bo sama nie będe tego robić a odkąd wiem że mogą tam być surowe jajka (czyli od dzisiaj) to nie zjem nawet jakbym kiedyś u kogoś trafiła, bo surowe jajka brzydzą mnie niepomiernie.
            • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:33
              Dziwny przepis. Do prawdziwej paschy jajek dodaje sie do zwazenia mleka.
          • pseudo_stokrotka Re: Pascha 27.03.24, 13:40
            Faktycznie. Dziwny przepis.
    • rb_111222333 Re: Pascha 27.03.24, 13:35
      Nigdy nie robiliśmy tego w domu. Pierwszy raz jadłam paschę w pracy, na spotkaniu świątecznym. Niebo w gębie.
    • asia_i_p Re: Pascha 27.03.24, 14:31
      Zaintrygowałaś mnie - jak się robi serek ze śmietany? Tak jak ze zsiadłego mleka, tylko "zsiadasz" śmietanę?

Ja zawsze paschę robiłam z mieszanki twarogu i śmietanki zmielonych do gładkości i odcedzonych, nie wiedziałam, że da się jeszcze bardziej od podstaw.
      • aagnes Re: Pascha 27.03.24, 17:20
        Gotuje się mleko, w osobnej misce miesza się kwasna śmietanę z jajkami, wlewa się ta mieszaninę do mleka, gotujemy, aż zaczyna wytrącać się ser, odcedza się to w tobołku zrobionym z gazy, odcieka sobie to nawet cala noc. Taki ser nie jest kwasny, jest świetna baza dla właśnie paschy, serników pewnie też
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 22:54
        Zobacz linkowany tu przepis z kwestii smaku pt tradycyjną pascha, z naciskiem na tradycyjna
    • lauren6 Re: Pascha 27.03.24, 15:48
      Moim zdaniem jest niesmaczna.
      • qwirkle Re: Pascha 28.03.24, 07:29
        lauren6 napisała:

> Moim zdaniem jest niesmaczna.

Siostro!
    • brenya78 Re: Pascha 27.03.24, 16:28
      Ja robie. Od podstaw z mleka, jajek i jogurtu. Potem maslo i bakalie.
    • kozica111 Re: Pascha 27.03.24, 16:57
      Ja chyba kupię
    • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 17:00
      Pascha i melba to to samo?
      • szarmszejk123 Re: Pascha 27.03.24, 17:40
        A melba to nie deser lodowy z brzoskwiniami z puszki?:p
        • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 17:48
          swieze, dojrzale brzoskwinie, lody waniliowe i sos truskawkowy, a ze w PL bylo trudno o swieze dojrzale to robilo sie z puszkowych
          • szarmszejk123 Re: Pascha 27.03.24, 17:50
            Czyli dobrze pamietałam :p
            • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 18:27
              A to u mnie rodzina siostry męża blablabla, nazywa melbą ciasto które jak jest zimne to jest zwarte, a jak ciepłe, to zaczyna się rozpływać (na pewno na bazie masła plus może twarogu, może śmietany).
              Wygląda jak coś takiego, tylko bez biszkoptowego spodu i raczej rzadko jest galaretka.

• szarmszejk123 Re: Pascha 27.03.24, 18:32
                Nie znam, ale chyba fuj :p
                • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 18:48
                  fuj, szczegolnie jak sie toto 'ocieplilo' na stole, brrrr
                • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 18:55
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Nie znam, ale chyba fuj :p

Dobre.

• kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 18:40
                Ja chyba wiem o co chodzi! Szukam na to przepisu od dziesiątek lat! W podstawówce, mama koleżanki robiła jej taki tort na imieniny. Imieniny były w lipcu, więc owoce zalane galaretką to były truskawki .. było to otoczone biszkoptami tzw kocie języczki. Jedyne co wiem, że dużo masła do tego było potrzebne- mama koleżanki nie zdradziła przepisu😕 to był popularny przepis w latach 70. (Potem się dowiedziałam)
                Piataziuta, o przepis błagam🙂
                • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 18:41
                  Chociaż chyba były same truskawki. Bez galaretki...
                  • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 18:46
                    Ale dzięki za nazwę! Wyguglalam przepisy i to chyba to. Nazwy nie znałam. A ile je się tego naguglalam i nic nie pasowało!
                    • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 19:12
                      big_grin
                • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 18:46
                  to:
                  aniagotuje.pl/przepis/ciasto-melba

www.doradcasmaku.pl/przepis-melba-ciasto-z-kwasnego-mleka-100431

jak wrzucisz w gugla - ciasto melba to sporo przepisow sie pokazuje

ps
                  jak ja tego nie cierpialam, na rowni ze wszelkimi sernikami na zimno i 'ptasim mleczkiem' z mleka skondensowanego z galaretka
                  • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 18:58
                    No właśnie ten przepis wyguglalam. Nigdy ciepłego nie jadłam. Zawsze z lodówki. Że dwa- trzy razy jako nastolatka. Smak pamiętam do dzisiaj. 🙃
                    Rany, jak ja tego szukałam. I tu też o to pytałam. Nie mówiąc o forum Kuchnia...
                    Nazwy nie znałam!
                    • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 19:07
                      jak dluzsza chwile postalo na stole to jednak sie robilo 'rozlazle' tongue_out dla mnie nie zjadliwe ale co kto lubi

tez bym na 'ciasto melba' nie wpadla, byl to 'serniczek na zimno' albo 'pasie mleczko'
                      melba to byly lody waniliowe/smietankowe z brzoskiniami z puszki i zmiksowanymi truskawkami, to lubie do dzisiaj tongue_out
                      • mysiulek08 Re: Pascha 27.03.24, 19:07
                        dlatego tez paschy nie lubie
                        • qwirkle Re: Pascha 28.03.24, 07:32
                          mysiulek08 napisała:

> dlatego tez paschy nie lubie
                          >
                          Och, Ty też? siostro!
                      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 20:01
                        Tak szukałam. Oraz poszłam złym tropem- ciasto bez pieczenia na bazie kremu budyniowego - dziesiątki wariacji nazwna ten temat...
                        O matko. To to! Melba. W życiu ym nie wpadła. Smak pamiętam od... 40 llat😂
                • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 18:57
                  > Piataziuta, o przepis błagam🙂

Nie podam bo nie znam.
                  Mogę zapytać, ale obstawiam, że usłyszę tylko "hehehe", bo to dobre jest.
                  • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 19:00
                    Ale nazwę mi podałaś. To naprawdę dużo. Chyba znalazłam!

Ta Twoja rodzinka to jak matka mojej koleżanki. 😬
                    • piataziuta Re: Pascha 27.03.24, 19:10
                      No to fajnie. smile

Jeśli podadzą przepis (w weekend), to podam Ci.
    • danaide2.0 Re: Pascha 27.03.24, 17:01
      Wiele lat temu w knajpach Gesslerowej można było zamówić paschę na deser. Może dalej Gesslerowa ją robi?
    • chicarica Re: Pascha 27.03.24, 17:05
      Moja mama robi paschę, pyszna sprawa. Robi z twarogu.
    • mayaalex Re: Pascha 27.03.24, 17:13
      ja robilam czasami, z takiego serka jaki akurat byl dostepny w polskim sklepie (zazwyczaj z jakiegos sernikowego z wiaderka). Wersja uproszczona, zazwyczaj dodawalam tylko maslo, cukier puder i starta skorke pomaranczowa (bo nie lubie bakalii), potem odsaczalam to przez noc i gotowe.
    • koko8 Re: Pascha 27.03.24, 17:40
      Nie znam, nigdy nie jadłam. To jest regionalny deser?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka