Dodaj do ulubionych

Egipt na własną rękę

05.04.24, 22:53
Uda mi się zaplanować taki wyjazd, czy jednak w przypadku Egiptu lepiej wziąć wycieczkę z biura? Chcę się na miejscu przemieszczać, np. zacząć od Kairu i okolic, później podjechać w miejsce, skąd ruszają rejsy po Nilu i pozwiedzać w ramach rejsu. Chętnie odwiedziłabym też Aleksandrię.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Egipt na własną rękę 05.04.24, 23:22
      Autokary biur podróży, jadące np. do Doliny Królów mają uzbrojoną eskortę, hotele bramki na wejściach i ochronę z długą bronią, nasz MSZ odradza ten kierunek- to raczej powinno ci dać do myślenia.
      • mag-la-swag Re: Egipt na własną rękę 05.04.24, 23:35
        Bez przesady.
        • kk345 Re: Egipt na własną rękę 05.04.24, 23:39
          Powiedzenie o ofiarach i ochotnikach samo ciśnie się na usta. EOT.
          • berdebul Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 09:36
            To olej Polaków zginęło tam w tym roku? I dlaczego mniej niż w Izraelu?
            • kk345 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 13:18
              Fajny filtr dla destynacji wakacyjnych: czy w kraju X zginęło więcej ludzi niż w Y i Z big_grin
      • midge_m Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 14:42
        Nie ma żadnej uzbrojonej eskorty, to jest totalna bzdura.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 11:44
        Skąd te bzdury wzięłaś? Nie ma żadnej uzbrojonej eskorty.
    • berdebul Re: Egipt na własną rękę 05.04.24, 23:33
      Kair-Aleksandria-Kair-popłyn na południe, zwiedź Luksor, Asuan, Abu Simbel i później wybrzeże (rafy).
      Imho jak chcesz zwiedzić to lepiej samemu zaplanować, muzeum w Kairze jest ogromne, warto dać sobie czas na zwiedzanie, tak samo z piramidami - warto spokojnie pospacerować, a nie gnać z wycieczką bo czas/obiad/whatever.
    • klaviatoorka3.0 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 09:46
      polecieć sama możesz, nawet wynająć hotel- też (im większa ilośc gwiazdek, tym bezpieczniej)

wycieczki tylko zorganizowane, można poszukać na grupach fb.
      Po Egipcie nie jest bezpiecznie poruszac się na własną rękę. Nawet w dużych turystycznych miastach można zostać okradzionym.
      z jakiegoś powodu są te konwoje na drogach pustyni...
      • berdebul Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 10:03
        Z innego powodu niż myślisz. To nie Egipcjanie są zagrożeniem, autobusy były porywane przez Sudańczyków. Od czasu rozpadu na Sudan północny i południowy, jest trochę lepiej, ale wciąż lokalne autobusy jeżdżą w nocy bez świateł na południu.
        • kk345 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 12:35
          >To nie Egipcjanie są zagrożeniem
          Zastanówmy się, czy obecna sytuacja w regionie zmniejszyła, czy zwiększyła ryzyko zamachów terrorystycznych? Jeśli twój autobus wyleci w powietrze, czy zostanie ostrzelany, to raczej będzie ci wszystko jedno, kto trzymał broń. Ale oj tam, oj tam, nasz MSZ tak sobie tylko ostrzega, dla jaj...
          • berdebul Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 13:38
            Ostrzeżenia dotyczą bardzo wielu krajów, również Polski bo mamy wojnę w kraju obok.
            • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 23:35
              Serio porównujesz bezpieczeństwo u nas z Egiptem?
              • berdebul Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 01:05
                Jakby Ci powiedzieć, w Polsce próbowano mnie okraść, w domu mam alarm, samochód zamykam, w Egipcie dom zostawał otwarty, fura tez, włos mi z głowy nie spadł. 🤷‍♀️
                Egiptowi nie zależy na incydentach z turystami, bo z turystyki żyją.
                • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 10:25
                  Tak wiem i jak byłam na zorganizowanym wyjezdzie nawet czułam się bezpiecznie.
                • milupaa Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 10:38
                  Jaaasne, terroryści mają to w wielkim poważaniu 😁Egipt zawsze żył z turystyki i nigdy dla turystów nie było tam zbyt bezpiecznie.
                • kk345 Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:01
                  Czekaj- ty na serio przekonujesz nas tu, że Egipt to normalny, bezpieczny i przyjazny kraj, zupełnie jak Polska? A nawet bezpieczniejszy?
                  I spokojnie możesz iść sama wieczorem na miasto, usiąść i wypić piwko w restauracji, pogadać miło z miejscowymi, wypożyczyć auto i pojechać samotnie do Doliny Królów, nikt cię nie zaczepi- nie to, co w Polsce, gdzie trzeba mieć eskortę? big_grin big_grin big_grin
                  No i nie zapominajmy, że Polska ma przecież wojnę za ścianą, nie to, co Egipt. I w Polsce zamachy terrorystyczne są na porządku dziennym, inaczej, niż w Egipcie, prawda?
                  Srogie prochy weszły, jak widzę.
                  • ib_k Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:17
                    😆
                • volta2 Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 10:50
                  jeśli zostawiałaś otwarty dom, to znaczy, że ulica była z bawabem czy jak go tam zwą.
    • homohominilupus Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 10:04
      My z Kairu na południe Egiptu jechaliśmy takim opancerzonym pociągiem ale to było strasznie dawno temu 🙈 fakt, że było to po zamachu w Dolinie Królów.
      Nie wiem, czy bym się teraz zdecydowała.
    • aqua48 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 12:51
      Byłam w Egipcie na wyjeździe na własną rękę ponad 30 lat temu, już wówczas było tak eee..arabsko, choć dość spokojnie. Tylko jeden taksówkarz nas mocno oszukał wysadzając nas z fochem zupełnie gdzie indziej niż chcieliśmy i byliśmy z nim umówieni. No i w porządnym (!) pociągu do Luksoru przez cały dzień nie dało się skorzystać z toalety ze względu na jej stan ekhm.. zalania podłogi oraz innych sprzętów.
      Teraz za żadne skarby bym się nie zdecydowała na taką podróż samodzielnie. A i jeszcze jedna ważna sprawa - Ilość gwiazdek w hotelu europejskim nie ma żadnego przełożenia na standard hotelu o tej samej ilości gwiazdek w Egipcie.
    • mia_mia Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 14:39
      To jeden z tych kierunków, gdzie samodzielne podróżowanie wychodzi drożej niż z BP, nie jest bezpieczne ani przyjemne, zresztą Egipt to na tyle rozległy teren, że najlepiej sobie to rozbić na 2-3 wyjazdy, w sezonie, kiedy najprzyjemniej się zwiedza te wyjazdy są tanie.
      • vivi86 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 14:53
        Wbrew pozorom całkiem sporo wyjazdów w różne miejsca wychodzi taniej z bp niż samemu
      • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 23:03
        mia_mia napisał(a):

> To jeden z tych kierunków, gdzie samodzielne podróżowanie wychodzi drożej niż z
        > BP,

Nie wiem, jakie byłyby ceny, gdybyśmy rezerwowali wszystko sami, ale... biura podróży oferują w cenie mało, większość trzeba dokupić za kilkadziesiąt do ponad 100 euro od osoby. Więc te podane ceny za wycieczki, to tak razy dwa trzeba liczyć.

>nie jest bezpieczne ani przyjemne,

No właśnie bezpieczeństwo i problemy logistyczne przemawiają za BP. Ale jak czytam program wycieczki typu: przylot do Hurghady, wyjazd wczesnie rano (pewnie w nocy tak naprawdę) do Kairu (bagatelka ponad 600 km w autokarze), a następnie z Kairu wyjazd pod piramidy, zwiedzanie muzeum (pewnie dadzą ze 2 godzinki, gdzie moja rodzina zazwyczaj w tego typu muzeach spędza ok. 4 godzin) oraz czas wolny na bazarze i dopiero PO TYM zakwaterowanie w hotelu, to wszystko we mnie krzyczy: koszmar!

zresztą Egipt to na tyle rozległy teren
        > , że najlepiej sobie to rozbić na 2-3 wyjazdy, w sezonie, kiedy najprzyjemniej
        > się zwiedza te wyjazdy są tanie.

Sezon to planuję zimowy, bo własnie zalezy mi na zobaczeniu jak najwięcej w znośnych warunkach pogodowych.
        • aqua48 Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 15:29
          kurt.wallander napisała:

> zwiedzanie muzeum (pewnie dadzą ze 2 godzinki, gdz
          > ie moja rodzina zazwyczaj w tego typu muzeach spędza ok. 4 godzin

Eee.. My w Muzeum Kairskim spędziliśmy trzy dni. Oczywiście nie całe, ale każdego dnia siedzieliśmy tam do upadu. A i tak nie widzieliśmy pewnie wszystkiego.
          • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 21:23
            No to tym bardziej.... Po prostu biura podróży nie mają oferty skrojonej dla potrzeb mojej rodziny sad
            • riki_i Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 00:14
              Pffffff!!!! No to wykup sobie budżetowy hotel na 2 tyg. , a na miejscu wykup wycieczki od lokalnych oferentów (Polacy też tam działają).

Ps. Nie wiem jak teraz, bo to się ciągle zmienia, ale o ile pamiętam, nie wolno było na własną rękę jechać np. z Hurghady do Kairu. Tylko zorganizowane wycieczki w konwoju.

Ps2. Dzicz to jest dzicz. A kto szuka na siłę guza, to go sobie nabije. Miej to na względzie.
        • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 23:38
          Dlatego na zwiedzaniu w Kairze oraz Aleksandrii byłam jako na osobnej wycieczce. 4 dni na miejscu.
          Bardzo bardzo mi się podobało. Lubie zwiedzać na własną rękę ale już wtedy nie odważyłam się tego zrobic w Egipcie ( a to było zanim urodziłam dzieci)
          • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 23:39
            Coś jak city break ale ciut dłuższe.
            • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 00:54
              Myslałam, że uda się zobaczyć to, co chcę, za jednym wyjazdem. Ale chyba faktycznie, albo sam Kair (może z Aleksandrią - nie wiem, czy takie wyjazdy sa organizowane), albo np. ten rejs po Nilu.
              • berdebul Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 01:07
                Dwa tygodnie i zobaczysz wszystko co najważniejsze. Tydzień na Aleksandrie+Kair+jakieś nurkowanie, albo na dolinę królów i południe typu asuan luxor.
              • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 10:27
                Da radę na raz ale to jest kwestia długiego dojazdu. Kto co lubi.
                Myśmy byli na zwiedzaniu Kairu i Aleksandrii. A osobno pojechaliśmy na rejs po Nilu (plus pobyt).
                O ile Kair i Aleksandria super i chciałabym dzieci zabrać na coś podobnego, tak Nil + pobyt wynudziłam się okrutnie, nigdy więcej. Ale to zależy co się lubi
                • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:07
                  Nil mnie osobiście korci tylko po to, żeby pozwiedzać miejsca wzdłuż. Sam rejs pewnie przetrwam na aviomarinie, i nie jest on dla mnie sam w sobie atrakcją. Pobyt? Jesli są dobre warunki do snorkelingu, to może być. No nic, muszę to sobie poukładać w głowie. Na ten moment - chyba odkładam ten Egipt, bo oferty popularnych biur nie odpowiadają mi. Pewnie znalazłabym coś niszowego, ale wyjdzie drożej niż samodzielny wyjazd gdzieś do Azji.....
                  • kk345 Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:24
                    Na rejs po Nilu nie potrzebujesz aviomarinu, to spokojna rzeka i płynie się jak po stole, nie ma w zasadzie kołysania.
                    W zasadzie to wygodne rozwiązanie, taki hotel na wodzie, z ładnymi widokami po drodze.
                    • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:30
                      Tak. Mnie dopadł pewien rodzaj klaustrofobii. Nie wiem jak to powiedzieć. MIałam wkurw ze do dyspozycji tylko pokład smile
                  • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:29
                    Ja byłam na 7+7 (7dni na Nilu). Dzisiaj zniosłabym to lepiej bo mam czytnik. Wtedy po 3 dniach skonczyły mi się ksiązki smile Skonczyłam z jakimiś romansidłami po angielsku ( biblioteczka pokładowa). Ja pojechałam z wizją z "Śmierć na Nilu" smile
          • berdebul Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 01:15
            Fantazja Cię ponosi. Mieszkałam po 3-4 miesiące w roku w Egipcie i takim żarem srali tylko turyści którzy się naczytali o wycinaniu organów na handel. big_grin
            • hanusinamama Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 10:27
              Możliwe. Pisałam ze byłam zanim dzieci urodziłam. Pytanie kiedy ty mieszkałaś.
    • volta2 Re: Egipt na własną rękę 06.04.24, 22:49
      Lepiej wycieczkę z biura, choć ja akurat zwiedzałam samodzielnie, ale tam gdzie trzeba było mieć eskortę to ją miałam. Najlepiej latać po Egipcie zamiast jeździć to olbrzymi kraj. Bzdur o hotelach pięciogwiazdkowych nawet nie będę komentować.
    • panirobak82 Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 09:29
      Jak pokazuje zeszłoroczny przypadek mojej koleżanki nawet z biurem i na wycieczkach zorganizowanych może być bardzo niebezpiecznie.
      • wioskowy_glupek Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 17:50
        Ale bez biura zdecydowanie bardziej... absolutnie bym się nie zdecydowała a sporo zwiedzam sama.
      • ania357 Re: Egipt na własną rękę 07.04.24, 23:20
        A co się stało?
        • panirobak82 Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 00:00
          Koleżanka pojechała z nastoletnią córką (17 lat) wycieczka z biura. Pojechały na miejscu na zorganizowaną przez biuro wycieczkę na jakieś quady po pustyni. Jak przyjechały na miejsce faceci, którzy mieli ich wozić zrobili takie szybkie zamieszanie, przetasowania, że rozdzielili kolezanke z corka na tych pojazdach. Jechali grupa po czym facet wiozący córkę oddalił sie z nia od grupy i zaczal w trakcie jazdy ja obmacywać. Dziewczyna przerażona zaczela plakac a ten zmienil zupelnie trase i dołączył do wszystkich dopiero po jakims czasie. Oczywiscie na miejscu kiedy matka narobila rabanu oni mowili ze jest wariatka i wymysla nic sie nie stalo a samochod zmienil trase a najpierw sie zatrzymal bo mial usterke. Oczywiscie nie byla to prawda ale kto tam uwierzy kobiecie jak kilku panow mowi ze bylo inaczej. Po tym wszystkim Panowie pojawili sie nastepnego dnia w hotelu gdzie byly dziewczyny i chcieli je zastraszyc zeby nigdzie do biura tego nie zgłaszały jak chcą miło zakończyć wakacje.
    • milupaa Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 10:31
      Do Egiptu nie, to nie jest kraj ma swobodne samodzielne zwiedzanie. Tylko biuro podróży, wycieczki też z jakiegoś biura, możesz dokupić na miejscu.
      • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:12
        milupaa napisała:

> Do Egiptu nie, to nie jest kraj ma swobodne samodzielne zwiedzanie. Tylko biuro
        > podróży, wycieczki też z jakiegoś biura, możesz dokupić na miejscu.

Pomysł początkowo był taki, że lecimy indywidualnie, a na miejscu wykupujemy w biurach podróży wyjazdy w interesujące nas miejsca. Ale, że np. Kair i Aleksandrię zwiedzamy sami. I sami lecimy z Kairu samolotem do miejsca, skąd rusza rejs po Nilu.
        • ib_k Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:16
          Jeżeli nie chcesz z dużym biurem poszukaj ofert bardziej indywidualnych, jest sporo Polaków mieszkających w danym kraju którzy organizują zwiedzanie bardziej pod klienta, w małych grupach no ale jednak znają lokalny koloryt i wiedzą jak wszystko zorganizować w sposób bezpieczny.
          • kurt.wallander Re: Egipt na własną rękę 08.04.24, 11:45
            Tak, czegoś takiego szukam.
    • sunflowerin Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 09:26
      Byłam w Egipcie raz w luksusowym hotelu i na kilku wycieczkach. Nigdy więcej tam nie pojadę nawet za darmo.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 11:47
      Egipt wychodzi taniej z BP niż samemu. To jedyny argument za BP.

Historyjki o tym, jak ktoś 30 lat temu jechał opancerzonym samochodem, zostawiłabym na anegdotki przy piwie. Uzbrojone eskorty również.

Hotele są rzeczywiście strzeżone i kontrolowany jest wstęp, ale dokładnie tak samo dzieje się w dziesiątkach innych krajów.
      • volta2 Re: Egipt na własną rękę 16.04.24, 12:20
        uzbrojone eskorty są jak najbardziej realne, tylko nie na terenie całego kraju. na trasie z kairu na synaj masz minimum 3 przystanki, na ktorych dajesz się obmacywać i musisz bagaże otwierać, z kairu do hurgady tego już nie robią, ale zbierają od wszystkich pasażerów dowody i paszporty i kseruja na checkpointach. jeśli wyjeżdżasz z biurem podróży z hotelu i do niego wracasz to tego nie robią zazwyczaj, bo robi to biuro ze stosownym wyprzedzeniem, potem już tylko patrzą czy ilość ludków się zgadza noi kserują lokalnych, bo jak ktoś będzie robił zamach to przecież lokalny a nie biały brejvik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka