Dodaj do ulubionych

Sałatka ze szparagami

19.04.24, 13:13
Nie mam siły na wątek na piątek, ale jeśli Wy tak, to śmiało, przyjmę wszystko, obejrzę Wasze zdjęcia i podam proseczjo.

Mam taką myśl:

zielone szparagi, grillowana papryka, jakaś zielenina (rukola albo pak choi), feta, orzechy nerkowca, truskawki, awokado, czerwona cebula, bazylia. Winegret.

Ale może macie lepsze przepisy?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 13:57
      Nie mam przepisu. Nie mam czasu. Głodna jestem i chętnie bym zjadła twoją sałatkę, ale jeść też nie mam czasu. Ratunku!!!
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:09
        Ojoj.
        Weekend zaraz!
        Zjesz i odpoczniesz!

Ja się ledwo podpieram nosem, a weekend będę miała...nie powiem jaki, bo mnie wytną.
        • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:21
          Może nie rozmawiajmy o weekendzie... sad
          • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:40
            Ok.
            To kiedy odpoczniesz?
            Ja we wtorek.
            • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:02
              Yyyy, jak wypchnę sprawę, w której mamy 120 pozwanych? Za tydzień? Może?
              • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:19
                O kuśfa, trzymaj się!
                • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 19:11
                  piataziuta napisała:

> O kuśfa, trzymaj się!

Dzięki. Pozdrawiam z komisariatu policji o godzinie 19.11 (nadawałoby się do wątku godzinowego)
              • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:23
                Oskarżono Dom Spokojnej Jesieni o hałasowanie? wink
                • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 20:22
                  Tak. Za głośno śpiewali godzinki wink
                  • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 20:38
                    Skoro jeszcze jesteś się w stanie uśmiechać, nie jest źle. smile
                    • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:11
                      Uśmiecham się pełnąą gębą. Bo zrobiłam teraz wieczorem kawał naprawdę dobrej roboty.
    • majenkirr Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:02
      Brzmi dobrze, pod warunkiem, że ta zielenina to rzymska sałata i jest jej dużo. A truskawki na deser 😉.
    • borsuczyca.klusek Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:03
      Dla mnie te truskawki to za dużo szczęścia
    • raphidophora_tetrasperma Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:06
      Nie mam lepszego przepisu. Zazwyczaj owijam szparagi szynką, griluję i posypuję serem, albo obiadowo z jajkiem. Boli mnie dziura po wyrwanej 100 lat temu ósemce. Na obiad żurek.
    • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:22
      Zastanawiam się nad połączeniem szparagów i truskawek - mam watpliwości a jednocześnie kusi. Muszę sprawdzić przy najbliższej okazji
      • kubek0802 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:25
        Sałatka brzmi smacznie jak ze składu wyrzucimy szparagi. Nie rozumiem fenomenu tego warzywa.
        • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:27
          Jest smaczne i śliczne (zielone)
          • kubek0802 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:36
            chococaffe napisała:

> Jest smaczne i śliczne (zielone)
            Fakt zielone całkiem wyględne, ale smak zupełnie nie mój.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:43
        chococaffe napisała:

> Zastanawiam się nad połączeniem szparagów i truskawek - mam watpliwości a jedno
        > cześnie kusi. Muszę sprawdzić przy najbliższej okazji

Truskawki nawet z pomidorami są fajne - z cebulą, kolendrą i bazylią.
        Albo brzoskwinie z pomidorami bawolimi sercami w sezonie. Do tego chleb na zakwasie z masłem truflowym i mogę umierać.
        • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:50
          Z pomidorami znam - fajne. Z brzoskwiniami też muszę doipero spróbować.
      • daniela34 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:03
        Szparagi z truskawkami i fetą to doskonałe połączenie
        • snajper55 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:43
          daniela34 napisała:

> Szparagi z truskawkami i fetą to doskonałe połączenie

Czy feta nie zdominuje delikatnych szparagów? Choć to jeszcze oczywiście sprawa ilości fety.

S.
    • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:24
      A może ktoś ma jakieś nietypowe pomysły na wykorzystywanie octu balsamicznego (oprócz dodawaniem do sosów do sałat)? I oprócz redukcji do serów
      • beneficia Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:28
        Nie mam, ale co to znaczy redukcja do serów?
        Co z tym octem robisz?
        • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:41
          Balsamiczny redukuję i w czasie redukcji dodaję np suszone figi, ewentualnie konfiturę, a potem przecieram. Proporcji i czasu nie podam bo robię na wyczucie. Ale pasuje moim zdaniem do camemberta (chociaż ja wolę brie, z tych łatwo dostępnych), lekko twardych kozich.
      • borsuczyca.klusek Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:40
        Carpaccio
        • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:41
          wołowe?
          • borsuczyca.klusek Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:49
            Tak plus do tego kapary i parmezan
            • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:14
              Brzmi super, ale wołowina mnie nie lubi - 80% wychodzi mi nie tak
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:49
        Chutney z czerwonej cebuli może?
        • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:15
          ooo, to dobry pomysł
      • feniks_z_popiolu Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 16:30
        Małosolny, pomidor i ocet balsamiczny i mogę tak codziennie całe lato.
      • swiezynka77 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 20:43
        Kocham ten przepis
        www.olgasmile.com/boczniaki.html
    • alicia033 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:31
      Papryka out, zagłuszy szparagi.
      • beneficia Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:37
        No właśnie jakoś dużo tych składników, szparagi mają delikatny smak.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:47
        Taka pieczona bez skórki pokrojona w cienkie paski by pasowała.
        Ale obieranie pieczonej papryki to piekło, więc możliwe że wypadnie.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:26
          piataziuta napisała:

> Taka pieczona bez skórki pokrojona w cienkie paski by pasowała.
          > Ale obieranie pieczonej papryki to piekło, więc możliwe że wypadnie.

Jeżeli ciężko ci się obiera pieczoną paprykę to coś robisz nie tak 😎 bo tak standardowo to skórka schodzi sama. Tylko upiec trzeba w oliwie, zawiniętą w folię w całości, skórka odpada przy byle dotknięciu.
          • szarmszejk123 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 20:18
            Ja paprykę po upieczeniu zamykam na chwilę w misce z przykrywką, skórka odstaje aż miło.
            A piekę gołą, bez niczego.
          • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:01
            > Jeżeli ciężko ci się obiera pieczoną paprykę to coś robisz nie tak 😎 bo tak st
            > andardowo to skórka schodzi sama. Tylko upiec trzeba w oliwie, zawiniętą w foli
            > ę w całości, skórka odpada przy byle dotknięciu.

Dziękuję! smile
            Zwykle piekłam w oliwie, w kawałkach nie zawinięte w nic. Środki kawałków (te co dotykały blachy) schodzą leciutko, ale brzegi makabra.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:15
              Bardzo proszę. Ja się lubię dzielić wiedzą ułatwiającą ludziom życie, a sporo mam takich trików przez pracę w gastro smile
              • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:18
                Aj noł. smile
                Fajnie, że Ci entuzjazm/energia od roboty nie maleje. smile
    • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:36
      Ty o sałatce, a w Ojczyźnie takie horrory się dzieją.

To tragiczne zdarzenie jest dowodem degeneracji naturalnego środowiska kozy. Nie mogąc znaleźć w okolicy pochyłego drzewa rzuciła się z rozpaczy do studni.

• szarmszejk123 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:42
      Moje zdjęcie na dziś:
      • szarmszejk123 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:46
        Za szybko poszło.

Ja bym zjadła sałatkę z kuskusem czy czymś podobnym, szparagami, feta, kilkoma czarnymi oliwkami i jakimiś ziarnami. Więcej mi w sumie tu nie potrzeba.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:48
        Wygląda jak kebab z krowiego guana.
        • szarmszejk123 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 14:49
          To wełna mineralna z poddasza, stara i obleśna :p
      • chococaffe Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:15
        a ja się starałam dopatrzyć co ty w folii piekłaś
        • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 15:47
          Przecież to od razu widać.
    • homohominilupus Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 16:20
      Na kwestii smaku jest przeps na genialną sałatkę ze szparagami, kaszą, suszonymi pomidorami i fetą. Super połączenie. Wyszukaj sobie.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:05
        Żeby nie było, że się przypieprzam to szparagi zamiast sałatki zrobiłabym w tempurze i posypała parmezanem
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:30
      Ja robię zwykle tak: rukola i sałata rzymska, trochę pomidorków koktajlowych, truskawki ewentualnie, prażone ziarna, to wszystko wymieszane z winegretem. Na to kładę grillowane szparagi, jajko poszetowane i sos holenderski. Czasem maznę redukcją balsamico. Jest to pyszne.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:07
        Klasyka, najs. smile

Niestety truskawek zabrakło, będą ciemne winogrona i granat uncertain. A winegret z tahini.
        Jajka poche nie będzie, bo na zimno będzie jedzone.
    • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:32
      A robiłaś Ziuciu bulgogi?
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:03
        Nie. Ale jadłam.
        Na co dzień unikam fastfoodów.
    • iskierka2007 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 18:41
      Za dużo tych składników. Szparagi, feta, orzechy, winegret i kropka.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:03
        Bieda.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:04
      Siła w prostocie, Najlepsze sałatki wg wiekszosci gwiazdkowych zdobywców nagród Michelin nie powinny mieć więcej niż 4-5 składników, jeden dla każdego z głównych smaków. Zatem tutaj przynajmniej połowa składu do wywalenia, od czytania mam obraz kakofonii smaków i przesady.
      • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:16
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Siła w prostocie, Najlepsze sałatki wg wiekszosci gwiazdkowych zdobywców nagród
        > Michelin nie powinny mieć więcej niż 4-5 składników, jeden dla każdego z główn
        > ych smaków.

Doskonale to rozumiem.
        Restauracje są po to, żeby zarabiać. Im mniej składników, tym bardziej im na rękę.
        Niestety ja preferuję posiłki złożone, zbilansowane i takie, którymi się najem.
        W restauracji zwykle zamawiam trzy pozycje z menu dla siebie. W domu robię jeden większy posiłek, bo szkoda mi czasu na rozdrabnianie w stylu: trzy szparagi z jedną truskawką i 1/12 fety jako jedno, dwie krewetki z 15g chorizo i połową bagietki jako drugie, garść muli w winie jako trzecie jeszcze trochę z talerza Miecia, bo się nie najadłam.

• hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:25
          Mnogość składników nie ma nic do ilości końcowej sałatki, można zrobić wiadro czegoś z 2 ingrediencji. Więcej składników nie znaczy lepiej, bo powstaje hałas i chaos smakowy na talerzu - próba przekonania, że szefowie kuchni i osoby żyjące z umiejętności kreowania pysznego jedzenia, kierują się kasą a nie smakiem i jego zrównoważeniem jest argumentem z dudy.
          Możesz zrobić sobie sałatkę nawet ze 100 składników, ale nie będzie to sałatka szparagowa, bo szparagi w tym znikną
          • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:28
            Jasne, jasne - i tak se rób.
            A ja sobie zrobię z większej ilości składników.
            Podobnie jak forumowa restauratorka z topowej warszawskiej knajpy.
            Baaaj!
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:35
              Już idziesz? Trzeba było w startowym napisać, że interesuje cię tylko żeby ktoś ci napisał, że super sałatka będzie 😂
              • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:40

> Już idziesz? Trzeba było w startowym napisać, że interesuje cię tylko żeby ktoś
                > ci napisał, że super sałatka będzie 😂

Interesują mnie ciekawe przepisy, a nie bieda składnikowa stosowana w imię "bo oni tak robio w tych resteuracjach".
                • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:46
                  Lepsza bieda skladnikowa, ktora smakuje niz kulinarne Fashion from Raszyn
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 23:17
              piataziuta napisała:

> Jasne, jasne - i tak se rób.
              > A ja sobie zrobię z większej ilości składników.
              > Podobnie jak forumowa restauratorka z topowej warszawskiej knajpy.
              > Baaaj!

Nie przesadzałabym z tą topką restauracji 😂 ja mam proste knajpy z prostym jedzeniem 😂
          • krwawy.lolo Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 21:29
            Dlatego nie robię zazwyczaj żadnych sałatek.
            Ciacham powiedzmy dwa większe pomidory, pięć cm. pora w plasterki, dwa średnie ogórki kiszone, do tego trochę posiekanego koperku, sól, pieprz, trochę groszku konserwowego i trochę śmietany.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 23:15

> Mnogość składników nie ma nic do ilości końcowej sałatki, można zrobić wiadro c
            > zegoś z 2 ingrediencji. Więcej składników nie znaczy lepiej, bo powstaje hałas
            > i chaos smakowy na talerzu - próba przekonania, że szefowie kuchni i osoby żyj
            > ące z umiejętności kreowania pysznego jedzenia, kierują się kasą a nie smakie
            > m i jego zrównoważeniem jest argumentem z dudy.
            > Możesz zrobić sobie sałatkę nawet ze 100 składników, ale nie będzie to sałatka
            > szparagowa, bo szparagi w tym znikną

Ogólnie w biznesie jest tak, że ludzie kierują się kasą, więc im mniej siekania i różnorodności tym lepiej, bo odpada koszt pracownika, ewentualnych strat, problemów z dostępnością składników itd. Jednocześnie jest masa klasycznych dań kuchni np. francuskiej, która ma milion składników. Osobiście w swoich knajpach mam takie rzeczy, które składają się z miliona produktów i każdy jest istotny, ale w niektórych przypadkach po prostu nie da się procesu produkcji bardziej uprościć.
            Podsumowując: wszystko zależy od tego co chcemy zjeść, więc nie mieszałabym gwiazdkowych knajp z gotowaniem w domu.
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 23:48
              Biznes to wątek poboczny, który próbowała podbijać założycielka wątku nie wiedząc jak wybrnąć z sytuacji. Z propozycji tutaj przedstawionych przez kilkadziesiąt osób, żadna nie zasunęła przepisem na 10 składników, wszystkie podały przykłady z
              Maks kilkoma składnikami, bo to jest po prostu jasne, że przeładowany i przekombinowany posiłek nie jest wcale smaczny i użycie pseudo- wykwintnych składników w mniemaniu kogoś tego nie zmieni .
              • piataziuta Re: Sałatka ze szparagami 20.04.24, 08:03
                "to wątek poboczny, który próbowała podbijać założycielka wątku nie wiedząc jak wybrnąć z sytuacji."

Z sałatki! Nie wiedziałam jak wybrnąć z sytuacji, w której oznajmiłaś mi z pełnym przekonaniem, że moja sałatka jest niedobra bo w resteEuracjach się tak nie robi!

'(...)wg wiekszosci gwiazdkowych zdobywców nagród Michelin(...)"

"(...)Z propozycji tutaj przedstawionych przez kilkadziesiąt osób, żadna nie zasunęła przepisem na(...)"

"(...)użycie pseudo- wykwintnych składników w mniemaniu kogoś(...)"

Niewiarygodne, że można mieć tak wielkie kompleksy, żeby przyjść na forum do wątku o sałatce i z pełną powagą i egzaltacją, udowadniać, że sałatka jest be, bo "restauratorzy" bo "gwiazdki Michelin" bo "nikt tak nie robi" i "faszyn from Raszyn", i "pseudo-wykwintne składniki".

Ciężko kapuję ostatnio i dopiero te "pseudo-wykwintne składniki" mi rozjaśniły z kim mam do czynienia - tu cię boli!

Cóż.
                Ja też mam znajomą z małej miejscowości, która mimo, że czasem chodzi do Lidla, to jakoś do tej pory uchowała się przed produktami typu chorizo, burrata, gnocchi. O szparagach mówi "te modne warzywa", a jak idę do biedry to pyta się, czy banany były w promocji.
                Tylko ta znajoma ma więcej od ciebie klasy, bo po prostu się interesuje co inni jedzą i głośno dziwi, zamiast chodzić po forach i poprawiać sobie nadszarpnięte życiem samopoczucie, wysr..próżniając się nad cudzą sałatką.
                🤦🏻‍♀️

• bardzo_wredna_dziewucha Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 23:05

> Siła w prostocie, Najlepsze sałatki wg wiekszosci gwiazdkowych zdobywców nagród
        > Michelin nie powinny mieć więcej niż 4-5 składników, jeden dla każdego z główn
        > ych smaków. Zatem tutaj przynajmniej połowa składu do wywalenia, od czytania
        > mam obraz kakofonii smaków i przesady.

Co do zasady to się zgadzam, że siła w prostocie, natomiast nie to dobre co jest dobre, ale co komu smakuje 😀 więc jak Ziuta ma fantazję zrobić sałatkę z miliona składników to bardzo proszę. Oprócz tego prosiła o pomysły na inne sałatki ze szparagami, więc fajnie by było jakbyś napisała, które składniki twoim zdaniem należy wywalić, jeśli chciałaś pomoc, a nie tylko skrytykować.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 23:43
          Ależ Napisałam w tym wątku , co bym zrobiła ze szparagami - czytaj uważniej
    • ania357 Re: Sałatka ze szparagami 19.04.24, 22:15
      Nie mam zadnej lepszej propozycji, ale moja kulinarna intuicja podpowiada mi, ze za duzo tego wszystkiego.

• igge Re: Sałatka ze szparagami 20.04.24, 22:12
        Jak wolno zdjęcia to ja bez wstawiam.
        Starą upartą kotkę.
        I zaraz 20letnią jabłonkę
        • igge Re: Sałatka ze szparagami 20.04.24, 22:23
          wink
    • szarmszejk123 Re: Sałatka ze szparagami 21.04.24, 11:44
      Wczorajsze kontrasty 😍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka