Dodaj do ulubionych

Wegańskie kiełbasy

19.04.24, 19:34
Jak ma się oferta dyskontów, obejmująca najróżniejsze erzace mięsnych potraw do idei weganizmu?
A może nie jest adresowana do prawdziwych wegan, a do niedopieszczonych neofitów, dawnych hipsterów, czy innych modnisi?
Obserwuj wątek
    • jackowo-deluxe Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:42
      Radze tego nie jesc (podobnie jak wega hamburgerow)
      Sa bardziej szkodliwe od kielbas, tych bez saletry I innych swinstw. Ale nawet I z takimi kelbasami nalezy ostroznie
      • majenkirr Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:01
        Te burgery są smaczne.
        • jackowo-deluxe Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:14
          🧐🫣
        • mava12 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:37
          burgery moze tak ale już takie kiełbasy (parówki) są obrzydliwe. Kiedyś, w Ikei będąc, po zakupach chciałam cos przekąsić i wzięłam hot-doga. Był także wegetariański więc wzięłam I to było ohydne w smaku.
          • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:53
            Tu jest watek o weganskich a nie wegetariańskich
          • jackowo-deluxe Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:37
            burgery moze tak ale już takie kiełbasy (parówki) są obrzydliwe."

My tu nie rozmawiamy o tym co jest smaczne, ale co zdrowe
            • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:44
              My akurat rozmawiamy o hipokryzji. Nie jest zdrowa.
              • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:03
                krwawy.lolo napisał:

> My akurat rozmawiamy o hipokryzji. Nie jest zdrowa.

Gdzie widzisz hipokryzję? Weganizm polega na niejedzeniu produktów odzwierzęcych a nie na niejedzeniu produktów o określonej nazwie.
              • leosia-wspaniala Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:23
                Ty po prostu biedactwo nie rozumiesz słowa hipokryzja. Hipokrytą to byłby weganin członek Otwartych Klatek jedzący jaja 3, a nie człowiek jedzący wegańskie zamienniki jajek. Już dotarło do tej ciasnej główki?
            • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:45
              Burgery fasolowe czy z cieciorki można tez zrrobic samemu.

Parowek to nie jadam wegetarianskich bo tu sw niedobre a z US kojarze Tofu Pups i te jak najbardzie sa ok bo jak przeczytasz sklad to jest to po prostu zmielone doprawione tofu.

Z burgerow w US to pamietam Garden Burgers i te byly i smaczne i fajny mialy sklad
              • jackowo-deluxe Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:57
                fajny mialy sklad"

???
          • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:13
            Jadłam raz wege hotdoga w ikei - ogólnie był ok.
    • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:44
      Na twoje pytanie odpowiedzi nie znam. Ale mówię nie "wegańskiej wędlinie, mleku, majonezowi", "flakom z boczniaków".
      • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:52
        Flaki z boczniaków akurat są doskonałe. Oba surowce są podobne bezsamakiem w stanie nieprzyrządzonym i nieomal identyczną organolepsją. Dlatego odpowiednio zrobione smakują równie identycznie.
        • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:52
          bezsmakiem
        • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:57
          krwawy.lolo napisał:

> Flaki z boczniaków akurat są doskonałe. Oba surowce są podobne bezsamakiem w st
          > anie nieprzyrządzonym i nieomal identyczną organolepsją. Dlatego odpowiednio zr
          > obione smakują równie identycznie.

Bardzo lubię boczniaki i zupę z nich również. Ale czy to nie może się nazywać "zupa z boczniaków" a nie flaki? Przecież istotą flaków są zwierzęce żołądki a nie przyprawy.
          • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:02
            Może, ale nazywa się "boczniaki ala flaczki". W każdym razie ja to danie znam pod tą nazwą.
            • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:02
              à la
              • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 21:20
                krwawy.lolo napisał:

> à la
                Jasne. Jest to bardzo odpowiednia nazwa. Coś co udaje orginalne danie. Ale czy nie śmiesznie brzmiałoby "szynka z soczewicy"?
                • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:05
                  turbinkamalinka napisała:

> krwawy.lolo napisał:
                  >
                  > > à la
                  > Jasne. Jest to bardzo odpowiednia nazwa. Coś co udaje orginalne danie. Ale czy
                  > nie śmiesznie brzmiałoby "szynka z soczewicy"?

A "szynka z indyka", "poledwica sopocka" brzmią śmiesznie, czy już nie?
                  • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:34
                    Zwykła nazwa wedlin. Za to polędwica z soji by mnie dość mocno zdziwiła
                    • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:51
                      Zwykła bo się przyzwyczaiłaś, jest tak samo kłamliwa jak "pasztet z soczewicy"
                  • taje Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:04
                    Szynka z indyka prędzej ma szansę smakować jak szynka wieprzowa niż „szynka” z soczewicy. Mięso to mięso, a warzywa to warzywa. Nie rozumiem, dlaczego wegetariańskie potrawy nawet w nazwie próbują się upodobnić do mięsnych, tak jakby same warzywa nie mogły smakować dobrze bez udawania, że są mięsem.
                    • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:13
                      taje napisała:

> Szynka z indyka prędzej ma szansę smakować jak szynka wieprzowa niż „szynka” z
                      > soczewicy.

Z nich trzech tylko szynka wieprzowa ma prawo do nazwy "szynka", jeśli chcemy być super dokładni. Ale język żyje swoim życiem i coś takiego jak mleko roślinne też funkcjonuje potocznie, mimo formalnego zakazu umieszczania słowa na M na opakowaniach.

Jak piekę pasztet z soczewicy to tak go właśnie nazywam, a nie "pieczona masa nie mająca nic a nic wspólnego z mięsem"
                    • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:13
                      taje napisała:
                      > Szynka z indyka prędzej ma szansę smakować jak szynka wieprzowa niż „szynka” z
                      > soczewicy.

Nie ma czegoś takiego jak "szynka z soczewicy" ale już "paszet z soczewicy" jak najbardziej tak. Łatwo się domyśleć dlaczego.

> Mięso to mięso, a warzywa to warzywa.

Szczególnie kultowe PRL-owskie 'kotlety z kapusty' big_grin

> Nie rozumiem, dlaczego wegetariańskie potrawy nawet w nazwie próbują się upodobnić do mięsnych

Bo - jak pisałam - nazwa odnosi się do sposobu przyrządzenia oraz właściwości organoleptycznych.
                  • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:31
                    Jakby nie patrzeć szynka ( udo z przyległościami) i polędwiczki to jednak części ciała indyka wiec nazwa nue wprowadza w błąd i nie jest czymś innym niż deklaruje. Może sue mylę ale sojs raczej szynki i polędwicy nie posiada w swojej budowie
                    • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:34
                      babcia47 napisała:
                      > Jakby nie patrzeć szynka ( udo z przyległościami) i polędwiczki to jednak częśc
                      > i ciała indyka wiec nazwa nue wprowadza w błąd i nie jest czymś innym niż dekla
                      > ruje.

Po pierwsze - nie - szynka to nie udo indyka. Po drugie 'szynki z indyka' nie robi się z uda.
                    • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:47
                      Ale ta "szynka z indyka" jest zrobiona z piersi indyka, a "polędwica" sopocka ze schabu. Nazwy nawiązują do czegoś innego, na zasadzie skojarzenia. Zupełnie jak "pasztet sojowy".
                      • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:56
                        A ta polędwica Sopotu nie widziała nawet na zdjęciu big_grin co za kłamstwo!
                      • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 11:01
                        Jeżeli tusza wieprzowa zawiera mięsień o nazwie "polędwica" to nazwanie innego kawałka tej tuszy polędwica jest oszustwem. To tak, jakby sprzedawać podgardle pod nazwą "karkówka praska".
            • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 21:24
              krwawy.lolo napisał:

> Może, ale nazywa się "boczniaki ala flaczki". W każdym razie ja to danie znam p
              > od tą nazwą.

Albo jutro mam boczniaki panierowane. Ale na wszystkich Bogów nie sa to kotlety.

czemu ser w panierce jest serem smażonym a grzyb jest kotletem?

• memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:17
                Definicja:
                „Kotlet – potrawa, najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa: wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa lub ryb, a także z ziemniaków, warzyw, soi, jajek itd”
                • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:26
                  memphis90 napisała:
                  > Definicja:
                  > „Kotlet – potrawa, najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu
                  > niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa: wieprzowego, wo
                  > łowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa lub ryb, a tak
                  > że z ziemniaków, warzyw, soi, jajek itd”

Dokładnie. Słowo 'kotlet' odnosi się do sposobu przyrządzenia potrawy.

• snajper55 Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 21:30
              krwawy.lolo napisał:

> Może, ale nazywa się "boczniaki ala flaczki". W każdym razie ja to danie znam p
              > od tą nazwą.

S.
          • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 04:03
            Dla mnie przez ok 30 lat flaki w całości byly niejadalne i budziły obrzydzenie. Dużo wczesniej , o ponad 10 lat, sprobowalam i zaczęłam prosić o sam wywar bez flaków i zjadałam w takiej formie z wielkim smakiem. Z czasem przekonałam się też do reszty. Jednak Dla mnie flaki to właśnie wywar z przyprawami reszta to wkladka i mogą to być grzyby, pidroby lub odpowiednio pocięte mieso drobiowe.. byle bez skory
          • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:55
            >Ale czy to nie może się nazywać "zupa z boczniaków" a nie flaki?

Ale to bardziej snobistycznie brzmi. Podobna historia z " carpaccio z buraka itd historie
          • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:09
            turbinkamalinka napisała:

> krwawy.lolo napisał:
            >
            > > Flaki z boczniaków akurat są doskonałe. Oba surowce są podobne bezsamakie
            > m w st
            > > anie nieprzyrządzonym i nieomal identyczną organolepsją. Dlatego odpowied
            > nio zr
            > > obione smakują równie identycznie.
            >
            > Bardzo lubię boczniaki i zupę z nich również. Ale czy to nie może się nazywać "
            > zupa z boczniaków" a nie flaki? Przecież istotą flaków są zwierzęce żołądki a n
            > ie przyprawy.

Można nazwać nawet (całkiem słusznie) "zupą grzybową". Tylko wtedy jak napisać że doprawione tak jak flaki?

Ja akurat wywar z flaków i kompozycję przypraw lubię, a flaków samych nie zjem. "Flaczki z boczniaków" zatem bardzo lubie i wolę jak nazwą je właśnie tak a nie w sposób nieurażający uczuć mięsożerców wink
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:56
        Potrawka z boczniaków jest bardzo smaczna.
        Natomiast jako zjadacz mięsa - ale nie wędlin, za cholerę nie zrozumiem po co jeść warzywa udające wędliny, włączając pasztet z warzyw, bo też jest smaczny i można kroić w plastry i od zawsze znam przepis.
      • konsternacjax Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:46
        Wegański majonez z Biedry lepszy i 2x mniej kaloryczny niż klasyczny. Przykro, że mówisz wszystiemu nie, wege smalec też lepszy niż klasyczny, szkoda, że się tak zamykasz, ja jestem otwarta na poznawanie nowych smaków i dzięki temu odkrywam wiele perełek, w tym wśród opcji wegańskich.
        • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:56
          A z czego jest ten majonez i ten smalec?
          • xxxeeez Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:22
            Majonez wege z biedry
          • ayelen40 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:22
            Może lepiej nie wiedzieć?
            • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:53
              Tylko ten przeciwutleniacz E385 nie jest za ciekawy reszta ok.
              • biala_ladecka Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 09:58
                W Polsce kupienie majonezu bez E385 graniczy z cudem. Niewazne, czy weganski, czy zwykly. Najlepiej zatem w ogole unikac majonezu.
                • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 11:04
                  Kielecki nie zawiera przeciw utleniaczy.
                  • biala_ladecka Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 11:11
                    Ale niestety nie podaje z jakiej hodowli pochodzą jajka.
                    • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 19:57
                      No ale E385 nie ma, więc kupno takiego majonezu nie graniczy z cudem, jest w niemal każdym markecie
        • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:41
          konsternacjax napisała:

> Wegański majonez z Biedry lepszy i 2x mniej kaloryczny niż klasyczny. Przykro,
          > że mówisz wszystiemu nie, wege smalec też lepszy niż klasyczny, szkoda, że się
          > tak zamykasz, ja jestem otwarta na poznawanie nowych smaków i dzięki temu odkry
          > wam wiele perełek, w tym wśród opcji wegańskich.

Wybacz ale to nie jest żaden majonez a jakiś sos kanapkowy. Twój smalec smalcem nie jest tylko co najwyżej pastą z fasoli. Po co zawłaszczać nazwy potraw i dodatków z produktów odzwierzęcych? Czekam jeszcze na wegańskie jajka i wegańskie piersi z kaczki
        • snajper55 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:43
          konsternacjax napisała:

> Wegański majonez z Biedry lepszy i 2x mniej kaloryczny niż klasyczny. Przykro,
          > że mówisz wszystiemu nie, wege smalec też lepszy niż klasyczny, szkoda, że się
          > tak zamykasz, ja jestem otwarta na poznawanie nowych smaków i dzięki temu odkry
          > wam wiele perełek, w tym wśród opcji wegańskich.

Ale wegansli majonez nie jest majonezem, producent oszukuje. Podobnie smalec wege to nie smalec, wege mleko to nie mleko a boczek beż mięsa i tłuszczu to nie boczek. Producenci tych potraw oszukują klientów i w tym jest problem.

S.
          • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:31
            snajper55 napisał:
            > Ale wegansli majonez nie jest majonezem, producent oszukuje. Podobnie smalec we
            > ge to nie smalec, wege mleko to nie mleko a boczek beż mięsa i tłuszczu to nie
            > boczek. Producenci tych potraw oszukują klientów i w tym jest problem.

Ale jakoś dziwnym trafem z 'szynką drobiową' nikt problemu nie ma big_grin
            • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:37
              evening.vibes napisała:

> Ale jakoś dziwnym trafem z 'szynką drobiową' nikt problemu nie ma big_grin

pewnie dlatego, że szynka to konkretna część tuszy zwierzęcej
              • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:41
                po_godzinach_1 napisała:
                > pewnie dlatego, że szynka to konkretna część tuszy zwierzęcej

Owszem - świni i krowy - nie drobiu.
                • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:42
                  evening.vibes napisała:
                  > Owszem - świni i krowy - nie drobiu.

I dodam - dlatego mamy takie hity jak "Szynka z PIERSI indyka":
                  https://res.cloudinary.com/dj484tw6k/f_auto,q_auto,c_pad,b_white,w_514,h_514/be/40161
                  • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:47
                    evening.vibes napisała:

> evening.vibes napisała:

No tak, nie ma czegoś takiego jak szynka z piersi smile
                    • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:58
                      po_godzinach_1 napisała:
                      > No tak, nie ma czegoś takiego jak szynka z piersi smile

Szynka to wędlina o określonych właściwościach organoleptycznych. Nawet jak uznać, że indyk ma 'szynkę' to z tej części ptaka nie zrobisz wędliny przypominającej szynkę wieprzową - 'szynkę drobiowa' dlatego robi się z piersi.

I to jest odpowiedź w kwestii nazewnictwa.

Nazwy potraw mięsnych odnoszą się zarówno do mięsa jak i do sposobu jego przyrządzenia. 'Flaki' to konkretna cześć zwierzęcia ale też sposób przyrządzenia zupy (podwójne znaczenie). Dlatego mnie osobiście nie rażą 'szynki drobiowe', 'flaki z boczniaków', 'buraka'. Zapożyczenie odnosi się do sposobu przyrządzenia, właściwości organoleptycznych czyli jednego z dwóch znaczeń.
                      • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:11
                        evening.vibes napisała:

> po_godzinach_1 napisała:
                        > > No tak, nie ma czegoś takiego jak szynka z piersi smile
                        >
                        >
                        > Szynka to wędlina o określonych właściwościach organoleptycznych. Nawet jak uzn
                        > ać, że indyk ma 'szynkę' to z tej części ptaka nie zrobisz wędliny przypominają
                        > cej szynkę wieprzową - 'szynkę drobiowa' dlatego robi się z piersi.
                        >
                        > I to jest odpowiedź w kwestii nazewnictwa.

Mam inne zdanie. Szynka to określona cześć ciała, mięsień.
                        A nazwa szynka z piersi indyka to nazwa marketingowa - żeby ludzie myśleli, że kupją szynkę, ale tę zdrowszą.

>
                        > Nazwy potraw mięsnych odnoszą się zarówno do mięsa jak i do sposobu jego przyrz
                        > ądzenia.

Nie, nazwy potraw mięsnych odnoszą się do potraw z mięsa, tak naprawdę. Przy czym wszystko, oczywiście, można nazwać w sposób dowolny - zalezy co sie lepiej sprzedaje.
                        • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:16
                          po_godzinach_1 napisała:
                          > Mam inne zdanie. Szynka to określona cześć ciała, mięsień.

Szynka to nazwa mieśnia, szynka to rodzaj wędliny.

Naprawdę - zrozumienie, że słowo może mieć więcej niż jedno znaczenie nie jest kwestią 'zdania' i nie powinno nikogo przerastać.

> Nie,

No tak. Nie bo nie. W dzieciństwie pewnie jadłaś kotlety z kapusty albo jajeczne i zupełnie problemu nie miałaś big_grin
                          • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:19
                            evening.vibes napisała:

> Szynka to nazwa mieśnia, szynka to rodzaj wędliny.
                            >
                            Cały czas to piszę.

>W dzieciństwie pewnie jadłaś kotlety z kapusty albo jajeczn
                            > e i zupełnie problemu nie miałaś big_grin

Nie karmiono mnie czymś takim, kotlet to był kotlet po prostu, z mięsa.

Ja nie mam problemu z nazwami, ale nie lubię ściemy smile
                            • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:23
                              po_godzinach_1 napisała:
                              > > Szynka to nazwa mieśnia, szynka to rodzaj wędliny.
                              > >
                              > Cały czas to piszę.

No chyba nie bardzo. Wciąż piszesz 'mięso to mięso'. Tak bo tak.

Jeżeli przenosisz sposób przyrządzenia to jaki masz problem z przeniesieniem nazwy?

• po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:30
                                evening.vibes napisała:

> No chyba nie bardzo.

Bardzo bardzo.

Piszę, że szynka to rodzaj wędliny przyrządzony z konkretnego mięśnia tuszy zwierzęcej lub sam mięsień
                            • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:24
                              To że Ty nie znasz, to nie znaczy, że nie bylo… PRL stał kotletami z ziemniaków, z jajek, z pieczarek… Z ziemniaków robiło się też babę, która - o zgrozo! - wcale nie była słodka i nie była deserem! 😱
                              • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:29
                                memphis90 napisała:

> To że Ty nie znasz, to nie znaczy, że nie bylo…

Przecież nie piszę, że nie było, piszę, że mnie tym nie karmiono w dzieciństwie.
                • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:46
                  evening.vibes napisała:

> Owszem - świni i krowy - nie drobiu.

Oraz dzika.

Owszem, zwykle. Niemniej jednak tuszka może być z wielu zwierząt, również drobiu.

Odcięta z tylnej półtuszy bez nogi i golonki; golonka odcięta na wysokości 1/3 kości goleni (licząc w dół od stawu kolanowego), przepołowione kręgi kości krzyżowej oraz fałd tłuszczu pachowego wycięty.

Nie musi to być świnia.
                  • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:54
                    po_godzinach_1 napisała:
                    > Niemniej jednak tuszka może być z wielu zwierząt, również drobiu.
                    >
                    > [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Szynka]
                    (...)
                    > Nie musi to być świnia.

Czytasz czasem co cytujesz?

Na samym początku masz "Szynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej schłodzony lub mrożony z kością lub bez"

Nie ma 'tuszy wieprzowej z drobiu' tongue_out

• po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:57
                      evening.vibes napisała:

> Czytasz czasem co cytujesz?

Czytam:

Zwykle ten termin jest ograniczony do mięsa ze świni lub dzika.

ZWYKLE
                      • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:59
                        po_godzinach_1 napisała:
                        > Zwykle ten termin jest ograniczony do mięsa ze świni lub dzika.
                        >
                        > ZWYKLE

No bo masz 'szynkę drobiową' która jest z definicji nazwą nieprawidłową smile
                        • taje Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:10
                          Ale szynka drobiowa smakuje jak mięso, czego nie można powiedzieć o „szynce” z soczewicy. Przeszkadzać mi to nazewnictwo szczególnie nie przeszkadza, ale przyznam, że dziwi. Tak jakby wegetariańskie potrawy mogły zyskać uznanie tylko wtedy, gdy imitują mięso.
                          • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:16
                            taje napisała:

> Ale szynka drobiowa smakuje jak mięso, czego nie można powiedzieć o „szynce” z
                            > soczewicy. Przeszkadzać mi to nazewnictwo szczególnie nie przeszkadza, ale przy
                            > znam, że dziwi. Tak jakby wegetariańskie potrawy mogły zyskać uznanie tylko wte
                            > dy, gdy imitują mięso.
                            >

Słowo szynka w nazwie szynka z soczewicy ma mieć pozytywne skojarzenie, z czymś co znamy i co jest smaczne.
                            • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:25
                              po_godzinach_1 napisała:
                              > Słowo szynka w nazwie szynka z soczewicy ma mieć pozytywne skojar
                              > zenie, z czymś co znamy i co jest smaczne.

Nie ma "szynki z soczewicy" - jest PASZTET. Odnosi się do sposobu przyrządzenia (mielenie składników, pieczenie) i jego efektu w postaci np. konsystencji.

• po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:27
                                evening.vibes napisała:

> Nie ma "szynki z soczewicy" - jest PASZTET. Odnosi się do sposobu przyrządzenia
                                > (mielenie składników, pieczenie) i jego efektu w postaci np. konsystencji.
                                >

Znaczy, że jest to pasta z soczewicy.

Bo:
                                Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem
                                • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:41
                                  po_godzinach_1 napisała:
                                  > Bo:
                                  > Pasztet – potrawa przyrządzana z jed
                                  > nolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobó
                                  > w, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem

Znów cytujesz coś, co zupełnie nie potwierdza twojego rozumowania.

Mamy:
                                  1. Sposób przyrządzenia : Potrawa przyrządzana z jednolitej masy, doprawiona, upieczona
                                  2. Składniki: mięso, podroby, warzywa, grzyby itd.

Podmień składnik: mięso na soczewicę i masz - TADAM! - "pasztet z soczewicy" big_grin

• po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:53
                                    evening.vibes napisała:

> Znów cytujesz coś, co zupełnie nie potwierdza twojego rozumowania.
                                    >
                                    > Mamy:
                                    > 1. Sposób przyrządzenia : Potrawa przyrządzana z jednolitej masy, doprawiona, u
                                    > pieczona
                                    > 2. Składniki: mięso, podroby, warzywa, grzyby itd.

Nie manipuluj.

Jest napisane:
                                    potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem

masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny

i nie Składniki: mięso, podroby, warzywa, grzyby itd., tylko z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem

Z - czyli z dodatkiem warzyw, grzybów, sera itd
                                    • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:01
                                      po_godzinach_1 napisała:
                                      > Jest napisane:
                                      > potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub
                                      > pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soj
                                      > ą lub serem
                                      >
                                      > masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, dr
                                      > obiu, dziczyzny

>
                                      > i nie Składniki: mięso, podroby, warzywa, grzyby itd., tylko z warzyw
                                      > ami, grzybami, rybą, soją lub serem

>
                                      > Z - czyli z dodatkiem warzyw, grzybów, sera itd

No więc "pasztet z soczewicy" jest "pasztetem Z SOCZEWICY" a nie "pasztetem".

Dalej nie rozumiesz co to jest sposób przyrządzenia. Tu nie pomogę.
                                      • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:22
                                        evening.vibes napisała:

> No więc "pasztet z soczewicy" jest "pasztetem Z SOCZEWICY" a nie "pasztetem".

juz nie będę z tobą sie przepychać, bo mi sie nie chce

według definicji może być pasztet z soczewicą, nie z soczewicy

tyle ode mnie
                                        • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:24
                                          po_godzinach_1 napisała:
                                          > według definicji może być pasztet z soczewicą, nie z soczewicy

Nie. Źle czytasz.
                                        • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:59
                                          A jednak pasztety z soczewicy mają się świetnie, wbrew twojej definicji pasztetu, i już chyba najbardziej zakręceni mięsożercy nie spodziewają się w nim mięsa.
                                          • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 23:08
                                            septembra napisała:

> A jednak pasztety z soczewicy mają się świetnie, wbrew twojej definicji pasztet
                                            > u, i już chyba najbardziej zakręceni mięsożercy nie spodziewają się w nim mięsa
                                            > .

To nie jest MOJA definicja pasztetu, tylko tych, co pasztet wymyślili.

Jesli komuś smakuje potrawa sprzedawana pod nazwą pasztety z soczewicy, to na zdrowie.
                                            • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 08:08
                                              >To nie jest MOJA definicja pasztetu, tylko tych, co pasztet wymyślili.
                                              Pasztet wymyślili starożytni Rzymianie, od tego czasu powstało milion wariacji….
                              • taje Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:30
                                No tak, pasztet czy kotlet są bardziej zrozumiałe. Podobnie jak potrawka. Ale co z kiełbasą - to nazwa sposobu przyrządzenia produktu, czy rodzaju mięsa? Mnie „kiełbasa” razi w odniesieniu do niemięsa i to nie dlatego, że kiełbasa to rarytas, a raczej wręcz przeciwnie.
                                • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:31
                                  taje napisała:

> No tak, pasztet czy kotlet są bardziej zrozumiałe. Podobnie jak potrawka. Ale c
                                  > o z kiełbasą - to nazwa sposobu przyrządzenia produktu, czy rodzaju mięsa? Mni
                                  > e „kiełbasa” razi w odniesieniu do niemięsa i to nie dlatego, że kiełbasa to r
                                  > arytas, a raczej wręcz przeciwnie.
                                  >

Z tą kiełbasą to chodzi chyba o kształt.
                                • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:05
                                  taje napisała:
                                  > No tak, pasztet czy kotlet są bardziej zrozumiałe. Podobnie jak potrawka. Ale c
                                  > o z kiełbasą - to nazwa sposobu przyrządzenia produktu, czy rodzaju mięsa?

Sposób podania - konkretny kształt we flaczku. Grubo mielona: kiełbasa, drobno mielona: parówka.

A zarówno kiełbasy jak i parówki przyrządzane są z różnych rodzajów mięs więc nie widzę problemu, żeby były robione z czegoś innego.

• dar61 Wegańskie ...kłęby w trzecim wagonie 21.04.24, 08:45
                                  taje:
                                  '...Ale co z kiełbasą - to nazwa sposobu przyrządzenia produktu, czy rodzaju mięsa?...'

Ani to, ani to. Szczegóły za chwilę.

'...Mnie „kiełbasa” razi w odniesieniu do niemięsa...'

Błąd. Semantyczny.
                                  Cóż zacz ta kiełbasa?
                                  Jeśli wierzyć etymologowi Andrzejowi Bańkowskiemu, to należy dostrzec ... kształt kiełbasy.

Odpada więc zerkanie na serdelki i parówki, bo one nie są ... krzywe.
                                  Słowem - komu wadzi nazwa-fałsz, więc i mnie, i etymologopurystom tudzież weganom (oraz, uwaga, wrogom reklamopochodnego zakłamania, ściemniania i przemycania wieści podprogowych) - typu mięso z niemięsa, niech nie krzywi się na nazwę kiełbasa z soczewicy.

No a teraz konkret, cytat (najtrudniejszy dla starających się nie ściemniać i nie kryptoreklamować, bo trzeba ze źródła nieinternetowego skopiować te wszystkie czcionki, znaczki, przywieszki liter i neodiakrytyki semantyczne) - cytat ze źródla, jakim jest słownik Andrzeja Bańkowskiego „Etymologiczny słownik języka polskiego”, hasła KIEŁBASA, KIEŁB oraz KŁOBIĆ [oraz KŁĄB, ten znany powszechnie, więc nie zacytujemy]:

[str. 664] KIEŁBASA [tu autor podawał przykłady nazw osobowych i dat ich najstarszego zapisu] †kḷbasa f i †kḷbasъ m ‘ts.’ [...] Ta mocja rodzajowa świadczy, że jest to substantywizowane adi. †kḷb-asъ -a -o, derywowane od podstawowego adi†kḷbъ (p. Kiełb) [...] Dawność słowa niewątpliwa, por. zwłaszcza bułg.-cs. kъlbasa, st.r. kolbasa 1240. Niezasadnie upatrywano tu zapożyczenie z tur. [...], p. KIEŁB.

[str. 664] KIEŁB [...] †kḷbь -i m, tylko w pol. i ros.dial. (kołbь -i m icht.[iologiczne] ‘kiełb’), także †kḷbjь -a (skąd ukr.dial kówbel -lbja ‘kiełb’, zdr. kó(w)błyk) i †kḷbъ -a, por. kiełb -a w części gwar maz. i wkp. [...] nazwa rybki o znamiennie szerokiej, krągłej głowie chyba od od adi. †kḷbъ o znaczeniu ‘krągły, obły’, †kḷbъ ‘ts.’, p. KIEŁBASA. W grę też może wchodzić nie zachowane vb. °†kḷb-nǫ-ti ‘zaokrąglać się’, por, do niego vb. causat. †kolb-i-ti ‘zaokrąglać’ (p. KŁOBIĆ), też sb. †kolbь ‘coś okrągłego’ [reszta hasła to cytaty z innych słowiańskich języków i gwar].

[str. 718] KŁOBIĆ [tu cytaty z innych słowiańskich języków i gwar] prasłow. †kolb- : †kḷb-, o krągłości, p. KIEŁB, KIEŁBASA. Jako relikt tego †kolb- w st.maz. na uwagę zasługuje prastara nazwa miejscowa Kłobia XII, wielka osada w centrum Kujaw płd. [...] nad strugą zwaną Kłobica [...]; †kolbьja, od niej stary etnonim †kolbьjanĕ, bo tak czytać należy Golpeani u „Geografa Bawarskiego” IX (spółgłoski oddane przez Niemca „substytucyjnie”: zamiast Clobeani, Clobiani, z łacińską końcówką -i); zatem „Kłobianie” dawną nazwą plemienia zasiedlającego w IX kraj nazwany później Kujawami [...], plemienia, którego szczepem bocznym byli Mazowszanie [...] co innego prasłow. †skolb-, p. SKŁOBA. [*]

*/ Skłoba - szczelina, parów, wąwóz
                                  ht tps://rcin.org.pl/Content/234663/NMPol_XIV%20%E2%80%93%20ostateczny%20pdf.pdf

===================================
                                  Cóż wynika ze słownika?
                                  W rozumieniu tego etymologa A.B. kiełbasa to obły [w przekroju] oraz zakłębiony, zaokrąglony obiekt, jak to i kłąb czegokolwiek. Wcale nie zawsze mięsnego. Nie zawsze jadalnego.
                                  Bo cóż tam Wojski z miąs ... wyrabiał? Nie tylko zakręcone kiełbasy.

Nie szukajmy tam czegoś innego, bo demon Kłobuk się skrada i wyjada nam kiełbasy...
                                  Jakich który wagon pełny?
                                  Trzeci...

PS Świetny wątek. Widzę w nim nawet wpływy mięsożerców/-czyń reklamotwórców.-czyń, przemycających to i owo, co zasługuje na inny wątek.

--------------------------------------------------------
                                  Znaczenia niektórych znaczków:

† - starosłowiańskie
                                  ° - hipotetytczne
                                  • dar61 Hipnoza 3. wagonu 21.04.24, 08:55
                                    Auć:

'...hipotetytczne...'
                                    >>> ...hipotetyczne...

- - -
                                    - Zocha! Gdzie moje kabanosy? Tu kładłem...
                                    - Zjadłam.
                                    - Ale one z mięsa były!
                                    - To czemu nic nie mówiłeś! Niedobrze mi ... [BŁEeeeee... eeeehkkk...]
                        • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:14
                          evening.vibes napisała:

> No bo masz 'szynkę drobiową' która jest z definicji nazwą nieprawidłową smile

Jeśli jest zrobiona z odpowiedniej części indyka, to nazwa jest jak najbardziej prawidłowa.
                          Choć, oczywiście, potocznie nazwa szynka kojarzy się najpierw nie z częścią ciała a z wędliną ze świni.
                      • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:30
                        No zobacz - a słowo kotlet nawet nie ma zastrzeżenia, że „zwykle z mięsa”, tylko od razu walą z grubej rury, że może być też z warzyw, jajek czy grzybów…
                        • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:38
                          memphis90 napisała:

> No zobacz - a słowo kotlet nawet nie ma zastrzeżenia, że „zwykle z mięsa”, tylk
                          > o od razu walą z grubej rury, że może być też z warzyw, jajek czy grzybów…
                          >

Przecież nie pisałam nic o kotletach prócz tego, że moim domu rodzinnym kotlety były wyłącznie z mięsa.
                          Jajka, warzywa czy der jadało sie w innej formie.
                    • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:37
                      Ale jest czesc ciała ktora w organizmie ptaka pełni taka sama rolę jak u kopytnych tyle ze nie uzywa się nazwy szynka a udo. W obu przypadkach jest to produkt z tkanki mięsnej, z białka zwierzęcego
                      • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:39
                        babcia47 napisała:
                        > Ale jest czesc ciała ktora w organizmie ptaka pełni taka sama rolę

No więc skoro 'pełni rolę' to coś innego też może 'pełnić rolę'.

• babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 15:23
                          Delikatnie mówiąc u jednego i drugiego zwierzęcia jest na zadku i jego funkcja jest pozwolenie zwierzakowi na szybki bieg i skoki. Poledwiczki drobiowe zaś znajdują się u wierzakow również w miejscach im odpowiadających . U człowieka ta część ciała to lędźwie. Jak zwał tak zwał. Ktos tu coś chrzani o nazwie polędwiczki sopockiej... hmm w sąsiedniej masarni, daleko od małopolskie produkują kielbase krakowska podsuszana a znana mi piekarnia piecze chleb maxowiecki i bułki wroclawskie. Rzecz nie w miejscu powstania samego produktu tylko receptury. Pierogi ruskie nie powstają na Rusi ( nue mylić z Rosją) tylko stamtąd się wywodzą, podobnie jak kolduny litewskie
                          • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 15:49
                            Z tą polędwicą sopocką to był tzw. żart. Strasznie nerwowa jesteś, zjedz kaszankę.
                            • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 16:33
                              Nie kaszankę lecz robotniczy kawior (Gomulka).
                          • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 16:26
                            babcia47 napisała:
                            > Delikatnie mówiąc u jednego i drugiego zwierzęcia jest na zadku

Pierś u indyka jest na zadku? Ołkej...

> Jak zwał tak zwał.

Naprawdę? To co się burzysz? big_grin

• babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 16:35
                              Weź tuszkę kurczaka i sobie obejrzyj gdzie umiejscowiona jest polędwica. Ledwie czy polędwica u zwierzęcia to jest czesc mięśnia znajdujaca się w pobliżu kręgosłupa. U ptaków czesc grzbietowa jest zredukowana, pierś rozbudowana ponieważ sluzy do wprawiania w ruch skrzydeł nawet u niegotowa a w procesie hodowli czlowiek zadbał by ta czesc ciała byla wyjątkowo rozrosnieta , polędwica ciągnie się aż w okolice zadka , prawie do kupra po stronie pleców
                              • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 16:39
                                W skrócie, przy ćwiartowaniu tuszy drobiowej masz 2 skrzydła, 2 uda z podudziami i 2 piersi po odcięciu ktorych zostaje ci tzw porcja rosolowa czyli zebra z wąskim pasem przy kręgosłupie. Piersi odcinane są z poledwiczkami vhoc w handlu mozna polędwiczki kupic osobno
                      • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 11:10
                        Rostbef "pełni rolę" antrykota, a antrykot - szpondra. Wszystkie części nadają się do jedzenia, nie wiadomo dlaczego różnią się struktura, smakiem i cena.
                      • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 18:35
                        babcia47 napisała:

> Ale jest czesc ciała ktora w organizmie ptaka pełni taka sama rolę jak u kopytn
                        > ych tyle ze nie uzywa się nazwy szynka a udo. W obu przypadkach jest to produkt
                        > z tkanki mięsnej, z białka zwierzęcego
                        >

Zatem nazywajmy to "wędlina z tkanki mięsnej" a nie jakaś "szynka z indyka" w końcu precyzja jest najważniejsza!
                        • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 18:44
                          Precyzja jest nieważna, możesz przecież kupić torebkę Louis Vuitton lub sukienkę Christian Dior wyprodukowana w Bangladeszu, byle napis się zgadzał.
                          • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 19:54
                            Nie przywiązuję takiej wagi do nazwy jak ci co się obrażają na wegan za "flaczki z boczniaka".
                            • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 20:34
                              Z nazwą zwykle wiąże się cena. Zauważyli to także prawo dawcy.
    • wakacje_50 Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 19:57
      No co mam Ci powiedzieć nt?
      Uwielbiam wegańskie smaki, ale te "cuda" udające kiełby z lidka czy innego owada są dla mnie ohydne. Nawet te z "Dobrej kalorii", uchodzące za lepsze.
      Jak sama zrobię warzywne burgery, to całkiem coś innego, pycha!
      • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:54
        No to podziel sie przepisem na te warzywne burgery bo zawsze lubie sprawdzone przepisy
    • snajper55 Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:05
      krwawy.lolo napisał:

> Jak ma się oferta dyskontów, obejmująca najróżniejsze erzace mięsnych potraw do
      > idei weganizmu?
      > A może nie jest adresowana do prawdziwych wegan, a do niedopieszczonych neofitó
      > w, dawnych hipsterów, czy innych modnisi?

Proponuję wprowadzić do oferty sklepów takie dania jak kukurydza z piersi kurczaka lub zupa kalafiorowa z flaków. Nikt by już nie miał wyrzutów sumienia, że je za mało warzyw.

S.
      • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:22
        tofu z wołu, rzeżucha z brzucha, koperek z nerek, pietruszka z brzuszka, pomidory z lewej komory, melony z przepony ...
        • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:35
          Myślisz nazwy gatunkowe jak kukurydza czy pomidor z potrawą określającą sposób przygotowania jak pasztet (jednolita masa z mięsa, ryb lub warzyw związana bułką tartą lub jajkiem) czy kotlet (smażone w panierce mięso, warzywa, jajka lub grzyby). Nikt natomiast nie nazywa tofu krową, a fasoli kurczakiem. Dlatego Twoja rzekoma analogia nie ma sensu ani logiki…
          • dar61 Kiełbasiańskie wegasy 21.04.24, 09:02
            memphis90:

'...rzekoma analogia nie ma sensu ani logiki…'

Ale ta oskoma jest pyszna!
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 20:15
      Nijak się ma.
      Jak ktoś nie je mięsa, to mu erzace mięsa nie są potrzebne.
      Poza tym to są straszne świństwa i okropne w smaku na dodatek.
    • kaki11 Re: Wegańskie kiełbasy 19.04.24, 21:59
      Ni jak. Dla większości ludzi ideą ich weganizmu jest nie jedzenie mięsa i innych produktów odzwierzęcych z przyczyn etycznych, a to ani trochę nie sprawia, że nie mogą chcieć skorzystać z jakiegoś zamiennika. I nie czyni ich to mniej weganami albo mniej prawdziwymi. 😂 Poważnie to się zastanawiam gdzie i z czym tak naprawdę problem mają ludzie dla których istnienie wege klopsików czy innych kiełbasek które ktoś inny sobie czasem zje jest jakoś bulwersujące.
      • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 04:09
        Chyba w samej nazwie nawiązującej do wyrobów mięsnych i sugerujących ze sa lepsze niż potrawy pochodzenia roślinnego. Taki falafel jest smaczny, przypomina klopsiki i jednak nie musi się nazywać klopsikiem z fasoli
        • leosia-wspaniala Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 08:39
          A już salami wieprzowe czy kabaanos drobiowy im nie przeszkadza, tak samo jak kebab z kurczaka czy kotlet schabowy udający cielęcego sznycla.
          • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 09:40
            Mnie przeszkadza. Niejednoznaczne lub fałszywe nazwy produktów są oszustwem.
            • kaki11 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 13:02
              Tylko, one nie są ani niejednoznaczne, ani fałszywe. Dla każdego normalnego i umiejącego czytać człowieka jak na czymś jest napisane ROŚLINNE kotlety/kiełbaski, smalczyk Z FASOLI jest oczywiste, że to nie jest produkt mięsny tylko zamiennik. Jak ktoś widzi produkt opisany jako bezmięsny i czuje się oszukany, że on nie ma opisany jako drobiowy, i czuje się oszukany, że nie jest wieprzowy to sorry, ale pretensje może mieć tylko do siebie.
              • kaki11 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 13:04
                Pomieszałam, tam miało byc:Jak ktoś widzi produkt opisany jako bezmięsny i czuje się oszukany, że on nie ma mięsa, albo produkt opisany jako drobiowy i czuje się oszukany, że nie jest wieprzowy to sorry, ale pretensje może mieć tylko do siebie.
                • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:05
                  Szampan nie może być z jabłek i wyprodukowany w Pcimiu, sznycel wiedeński musi być z cielęciny a nie schabu a schab że świni a nie z kurczaka. Mleko i śmietana to produkty od zwierzęce, smalec to tłuszcz zwierzęcy. To jest jednoznaczne. Balon nie jest samolotem a balia to nie statek (ani odwrotnie).
                  • angazetka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:57
                    A bielizna musi być biała, a miednica wykonana z miedzi?
                    • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 17:44
                      Nie. Ale biały dres nie jest bielizna, a miedziany przewód - miednica.
                      • snajper55 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:48
                        kokosowy15 napisał(a):

> Nie. Ale biały dres nie jest bielizna, a miedziany przewód - miednica.

To nie tak. Kupujesz przewód miedziany, a okazuje się że to aluminium. Bo małymi ltrekami było napisane "bezmiedziowy".

S.
                        • angazetka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:59
                          Ale tu jest to pisane wielkimi literami i jest na oddzielnych stoiskach często. Szansa, że się pomylisz, dąży do zera.
                          • snajper55 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:28
                            angazetka napisała:

> Ale tu jest to pisane wielkimi literami i jest na oddzielnych stoiskach często.
                            > Szansa, że się pomylisz, dąży do zera.

Szansa że dam się oszukać dąży do zera. Czy z tego powodu nie należy potępiać oszustów? Ludzie łapią się na milionerów chcących oddać im majątek to nie złapią się na weganskie mięso mielone? Czy nawet wege burgera? Ilu Polaków wie co to jest wege?

S.
                            • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:40
                              Czyli jak kupisz sobie bieliznę i w domu stwierdzisz ze zdumieniem, ze bokserki wbrew nazwie nie są białe, to zgłaszasz producentowi oszustwo?
                              • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:50
                                memphis90 napisała:

> Czyli jak kupisz sobie bieliznę i w domu stwierdzisz ze zdumieniem, ze bokserki
                                > wbrew nazwie nie są białe, to zgłaszasz producentowi oszustwo?
                                >

Pierwsze znaczenie słowa bielizna to odzież spodnia oraz tkaniny domowe (np. bielizna stołowa).

Biel pochodzi od tego, że pierwotnie szyto je z bielonego płótna.
                                • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 08:13
                                  Ależ nie musisz mi tego tłumaczyć, jak właśnie pije do faktu, ze bielizna zgodnie z pierwotną nazwą musi być biała… Czyli ze co- widzisz na półce czerwone majtki w zielone kropki, pakujesz do koszyka czerwone majtki z zielone kropki, a w domu wyjesz, ze producent oszust, bo jednak spodziewałaś sie, ze czerwone majtki w zielone kropki jednak sa białe, bo przeciez kupione w dziale bielizna…?

No, to tak samo jest z „flakami z boczniaków”.
                                  • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 08:58
                                    Ta bielizna, mimo że nie biała jest jednak wykonana z dowolnej tkaniny, dzianiny a nie np z blachy lub gliny. Flaki to wnętrzności a nie grzyby (chyba że masz na myśli człowieka, ale to też mięso).
                                • evening.vibes Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 09:26
                                  po_godzinach_1 napisała:
                                  > Biel pochodzi od tego, że pierwotnie szyto je z bielonego płótna.

A pasztet pierwotnie robiono z mięsa i podrobów. Teraz robi się TEŻ z innych składników.

Czego dalej nie rozumiesz?
                      • kaki11 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 00:09
                        No, ale miedziany przewód nie ma tej samej użyteczności co miednica, a kotlecik ze słonecznika ma dokładnie taką samą jak ten z wołowiny.
                  • al_sahra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 21:56
                    kokosowy15 napisał(a):

> Szampan nie może być z jabłek i wyprodukowany w Pcimiu,

Szampan to jest nazwa prawnie zastrzeżona dla konkretnej apelacji. Natomiast można sprzedawać produkt pod nazwą wino owocowe i jeśli jest wyraźnie napisane na butelce, że jest zrobione z jabłek albo innych porzeczek, to nie widzę problemu.

Natomiast fascynuje mnie informacja, że kogoś można w ten sposób oszukać. Ponieważ sama nie znam takich ludzi, więc proszę, żebyś się podzielił swoimi doświadczeniami. Kiedy dałeś się nabrać i kupiłeś flaczki z boczniaków, pasztet z soczewicy albo mleko z migdałów w przekonaniu, że kupujesz produkt zwierzęcy i kiedy się zorientowałeś, że to pomyłka? Proszę, opowiedz.
                    • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 23:12
                      Nie reprezentuje WSZYSTKICH, więc nie nabieram się na fałszywe produkty. Znam jednak takich, którzy kupili mleko owsiane w przekonaniu, że to mleko, znam też ludzi którzy kupili buty Adidas a były to nędzne podróbki. Boczniaki kupuje i lubię, ale przyrządzać je jak grzyby a nie jak mięso, bakłażany jadam w cieście lub grillowane a nie "kawior" z bakłażana, choć i taki w słoiku widziałem.
                      • mysiulek08 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 00:27
                        akurat 'kawior' z baklazana byl znany duzo, duzo wczesniej niz roslinne zamienniki jakis tam wyrobow miesnych
                        • al_sahra Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 01:04
                          mysiulek08 napisała:

> akurat 'kawior' z baklazana byl znany duzo, duzo wczesniej niz roslinne zamienn
                          > iki jakis tam wyrobow miesnych

Kawior z bakłażana (a także z innych warzyw, np. zielonych pomidorów) robiła moja babcia, która pochodziła z Kresów. W tamtych stronach to była powszechna nazwa, po polsku i po rosyjsku, a przepisy sięgały XIX w., jeśli nie dawniej.
                      • al_sahra Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 00:59
                        kokosowy15 napisał(a):

> Nie reprezentuje WSZYSTKICH, więc nie nabieram się na fałszywe produkty. Znam j
                        > ednak takich, którzy kupili mleko owsiane w przekonaniu, że to mleko

OK, czyli gardłujesz, ale sam się jakoś nie nabierasz. Natomiast twierdzisz, że są ludzie od Ciebie głupsi, którzy nie umieją przeczytać słowa “owsiane” na butelce. Ale czy tych głupszych od Ciebie jest wielu? Bo dla małego wycinka społeczeństwa nie warto zmieniać nazewnictwa, które ogółu ludzi jakoś nie wprowadza w błąd.

> znam też
                        > ludzi którzy kupili buty Adidas a były to nędzne podróbki.

A tu mieszasz różne sprawy. Co mają do tego podróbki? Podróbką byłby kawałek starej koniny zapakowany jako “polędwica wołowa” albo przecier z fasoli z nalepką “pasztet z gęsich wątróbek”. To byłoby oszustwo, które jest karalne (tak samo jak sprzedaż podróbek Adidasa), ale przecież nie o tym jest wątek.
                        • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 06:57
                          Nie nabieram się też na oszustwa "na wnuczka", "na policjanta" i "na wielka wygrana", a dotyka to wielu ludzi, jednak nie wszystkich. Czy dla nich warto takich oszustów ścigać? Wiem, co to jest kawior z bakłażana, wiem też że dla niektórych nazwa "bakłażan" z niczym się nie kojarzy, bo znają tylko "oberżyna". Jeżeli przecier z fasoli nazwiemy "smalcem", to już oszustwo nie jest, musi być "pasztet"?
                          • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 06:58
                            Pozdrowienia od twórców "Skrzydełko czy nóżka"!
                          • al_sahra Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 07:43
                            kokosowy15 napisał(a):

> Nie nabieram się też na oszustwa "na wnuczka", "na policjanta" i "na wielka wyg
                            > rana", a dotyka to wielu ludzi, jednak nie wszystkich. Czy dla nich warto takic
                            > h oszustów ścigać?

Ciągle mieszasz zupełnie różne sprawy: kryminalne oszustwa z nazewnictwem gastronomicznym, z którego nota bene duża część ma długą tradycję, sprzed Twojego urodzenia. W dodatku upierasz się, że w każdej nazwie produktu liczy się tylko rzeczownik, a przymiotniki nie mają znaczenia. Na tej zasadzie nie powinno być na rynku produktu pod nazwą “woda toaletowa”, bo ktoś może to w dobrej wierze kupić jako napój.
              • dar61 Reklamowe wygibasy 21.04.24, 09:09
                kaki11:

'...one nie są ani niejednoznaczne, ani fałszywe...'

Są.

'...Dla każdego normalnego i umiejącego czytać [...] jest oczywiste, że to nie jest produkt mięsny tylko zamiennik...'

Acha... Wiec taki mechanizm nam wykorzystują twórcy - i twórczynie - reklam, zwanych przez niżej podpisanego rekŁamą?...

'...Jak ktoś [...] czuje się oszukany [...] pretensje może mieć tylko do siebie...'

Jednak reklamotwórcy-przemytnicy [nazw-kłamstw] chcą być bezkarni?! Innych chcą oskarżać o bezmyślność?
                Niech nie znają dnia ni godziny!
            • verdana Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 14:37
              Tak, podobnie jak kolorowa bielizna jest oszustwem. Bielizna z definicji jest biała, wszystko inne to jakieś zamienniki. No i spodnie noszone na wierzchu. Nie udawajmy, że nosimy spodnie, jeśli nie są ukryte pod suknią. Zgroza!
              • ayelen40 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 15:07
                Te klasyczne spodnie to chyba bardziej rajstopy były?
    • igge Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 01:13
      W biedronce przeróżne wege produktu mają kiepski skład.
      Głównie tłuszcz słabej jakości.
      W Rossmannie kupiłam w słoiczkach różne warzywne pasty. Smak taki sobie ale skład ciut lepszy bo ok 40% strączków chociaż.
      • konsternacjax Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:45
        Potwierdzam, ostatnio w Lidlu kupiłam pyszną pastę z ciecierzycy z papryką, pikantną, świetny skład, potem w Biedrze zobaczyłam odpowiednik, niemal identyczne opakowanie, kupiłam, zerkam w domu na skład i załamka. Totalnie inny produkt.
    • babcia47 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 03:57
      Dla mnie generalnie ten " trynd" robienia weganskich zastępników produktow ktore sie odrzuciło z różnych powodów jest bez sensu. Jest bardzo wiele smacznych potraw nie zawierających mięsa wiec po co? Czy zdeklarowani zjadacze mięsa robią miesną wersję plackow ziemniaczanych lub sałatki jarzynowej? Ps. Sama jestem z opcji wyniesionej z domu ze sałatka jarzynowa ma dodatek posiekanej szynki ale bez niej tez chętnie zjem a nawet robię w tej wersji
      • leosia-wspaniala Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 08:41
        Ale co jest bez sensu w tym, że ktoś nie je mięsa dla idei, a ma czasem ochotę na jego smak? Jak w ogóle można rozkminiac sens czy bezsens czegoś takiego? Istnienie sorbetów też jest bez sensu, bo lody to na śmietance tylko?
        • tairo Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 05:18
          To, że te produkty nie mają smaku mięsa, a drukowanie na opakowaniu wielkiej nazwy produktu mięsnego, który udają i malutkiego dopisku "z rzepy" czy tam "wegańskie", a potem układanie ich na półce obok produktów mięsnych to oszustwo mające na celu wprowadzenie w błąd osób, które nie studiują szczegółowo opakowań przy każdej wizycie w sklepie.
          Sorbety to sorbety, lody to lody, dwie różne rzeczy i widząc nazwę od razu wiadomo, czego się spodziewać. "Smalec z fasoli" to pasta kanapkowa, a nie tłuszcz, na którym można coś usmażyć.
      • konsternacjax Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:43
        Nie jestem wege, jem mięso, a jednak spaghetti z wegańskiem mięsem mielonym z Dobrej Kalorii minimum raz na 2 tygodnie u nas jest, tak samo klopsiki z kimchi, są przepyszne. Spaghetti ma totalnie inny smak przez dodanie tego niemięsa, czy można zrobić wege klopsy samemu? Wszystko można ,nawet własne masło klarowane ukręcić, tylko nie każdy ma na to czas albo ochotę. Ja uwielbiam wegańskie zamienniki i się tego nie wstydzę mimo, że wege nie jestem ,nie byłam i nie będę. Są też potrawy gdzie klasycznej wersji nie tknę, a wege opcję tak, nie tknę smalcu zwierzęcego ale już "smalec" z fasoli i jabłka i cebulki jak najbardziej.
      • angazetka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:50
        Osoby jedzące mięso nie jedzą tylko mięsa, więc nie potrzebują mięsnej wersji placków ziemniaczanych. Osoby niejedzące mięsa mogą potrzebować zamiennika mięsa. Tyle. Zero filozofii.
      • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 20:19
        babcia47 napisała:

> Dla mnie generalnie ten " trynd" robienia weganskich zastępników produktow ktor
        > e sie odrzuciło z różnych powodów jest bez sensu. Jest bardzo wiele smacznych p
        > otraw nie zawierających mięsa wiec po co? Czy zdeklarowani zjadacze mięsa robią
        > miesną wersję plackow ziemniaczanych lub sałatki jarzynowej? Ps. Sama jestem
        > z opcji wyniesionej z domu ze sałatka jarzynowa ma dodatek posiekanej szynki al
        > e bez niej tez chętnie zjem a nawet robię w tej wersji
        >

Czyli jesteś tylko radykalna w nazywaniu rzeczy które "udają" mięso , a w drugą stronę (sałatka jarzynowa z szynką) już można być elastycznym?
        • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:44
          Co niewłaściwego widzisz w "sałatce jarzynowej z szynką"?. Oznacza to tylko sałatkę jarzynowa, do której dodano szynkę. Zupa pomidorowa z makaronem też jest nieprawidłowa, bo albo zupa, albo makaron?
          • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:01
            Ja nie widzę nic niewłaściwego, ale to trochę niekonsekwentnie tak czepiać się wegańskich kiełbasek a nazywać potrawę z mięsem "sałatką jarzynową". To nawet gorsze niż te kielbaski, bo w ich nazwie wyraźnie występuje słowo "wegańskie".
            • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:10
              Grochówka z boczkiem? Szpinak że skwarkami?
            • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 23:11
              septembra napisała:

> Ja nie widzę nic niewłaściwego, ale to trochę niekonsekwentnie tak czepiać się
              > wegańskich kiełbasek a nazywać potrawę z mięsem "sałatką jarzynową". To nawet g
              > orsze niż te kielbaski, bo w ich nazwie wyraźnie występuje słowo "wegańskie".

Sałatka z dodatkiem mięsa jest ok. Za to surówka z powiedzmy boczkiem czy szynką już surówką nie jest
              • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 07:59
                Nawet, jeśli jest z SUROWA wołowina lub ryba?
    • ykke Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 08:59
      Walkowane nie raz: niektorzy tęsknią za smakiem.miesnych dań, ale nie chcą przykladac ręki do okrucieństwa masowej hodowli.
      Ja raz na kwartał dziabnę sobie weganską parowkę, czy plaster "salami".
      Ps. Dlaczego kiełbasę formują na kształt ogórka?
      • turbinkamalinka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:46
        ykke napisała:

> Ps. Dlaczego kiełbasę formują na kształt ogórka?
        >
        Ale nazywa to się mięsny ogórek? Przecież to nie okształt chodzi tylko o nazwę. Wyżej jest jeszce większy koszmarek "wegańskie mielone mięso"
        • memphis90 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:50
          Nie, nazwa kiełbasa odnosi się do balaskowatego, obłego kształtu… Dlaczego dawni Słowianie nie wymyślili czegoś oryginalnego, tylko wzięli nazwę od czegoś innego…?
    • pseudo_stokrotka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 09:04
      Kolejny watek z d...
      Chcesz jeść kiełbasy, to jedz, nie chcesz to nie. Co cię obchodzi, co jedzą inni, i jak to nazywają?

Ja jestem wegetarianką i "wege mięsa" raczej nie jadam, bo staram się unikać żywności wysokoprzetworzonej. Ale czasem mi się zdarza, bo po prostu tęsknię za smakiem wyrobów mięsnych.
      Natomiast śmieszna jest dla mnie "troska" miesozercow o zdrowie wege, tak jakby te prawdziwe kiełbasy i szynki powstawały z najlepszych surowcow w małych manufakturach... Jaaaaaane.

Nazwa jak nazwa, jest dla mnie zupełnie drugorzędna. Jeśli można robić leczo z pieczarek i cukinii, to i kiełbasę z soczewicy można.
      Bardziej zależy mi na likwidacji przemysłowych hodowli zwierząt, niż na poprawnym użyciu słowa "kiełbasa".

• fuzja-jadrowa Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:05
        Watek nie jest z dupy. Też kiedyś się nad tym zastanawiałam, bo zgrzytało mi, że weganie w ogóle musza mieć odpowiednik np. boczku.

Teraz rozumiem, że wielu z nich po prostu tęskni za mięsem. No i ok, jeśli te boczkopodobne wyroby maja im pomóc trwać w niejedzeniu mięsa.
        • po_godzinach_1 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 22:19
          fuzja-jadrowa napisał(a):

> Watek nie jest z dupy. Też kiedyś się nad tym zastanawiałam, bo zgrzytało mi, ż
          > e weganie w ogóle musza mieć odpowiednik np. boczku.
          >
          > Teraz rozumiem, że wielu z nich po prostu tęskni za mięsem. No i ok, jeśli te b
          > oczkopodobne wyroby maja im pomóc trwać w niejedzeniu mięsa.

Może to jest tak, że gdy ktoś nie je mięsa z powodów ideologicznych to jego mózg dobrze odbiera nazwy kojarzące sie z mięsem, stąd te roślinne szynki i pasztety.

A gdy ktoś zwyczajnie nie lubi mięsa je po prostu łazanki z kapustą albo naleśnik z dżemem.
        • biala_ladecka Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 10:17
          Weź jeszcze pod uwagę, że żyjemy w kulturze mięsnej. I tak, moje dziecko ma czasem ochotę na hot doga, a ja na grillu u znajomych nie będę odstawiać nawiedzonej księżniczki, tylko rzucę na ruszt wegańską KIEŁBASĘ i cieszę się pięknym dniem razem z resztą towarzystwa.

Swoją drogą bawi mnie, jak mięsożerni czują się zagrożeni ekspansją weganizmu. Straszszszne - KIEŁBASA z soi 🧟‍♀️
          • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 11:13
            Nie spotkałem jeszcze ludzi miesozernych (takich jak np kot). Większość jednak jadą i ziemniaki, i sałatę, kapustę, marchew, buraki i mięso, nabiał, owoce.
            • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 17:19
              No sa przeciez radykalni keto czy Atkins
              • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 18:45
                Radykalni stanowią zwykle mniejszość.
                • princesswhitewolf Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 01:53
                  No oczywiście. Ale nie znaczy ze ich nie ma wcale
    • piataziuta Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 09:21
      krwawy.lolo napisał:

> Jak ma się oferta dyskontów, obejmująca najróżniejsze erzace mięsnych potraw do
      > idei weganizmu?
      > A może nie jest adresowana do prawdziwych wegan, a do niedopieszczonych neofitó
      > w, dawnych hipsterów, czy innych modnisi?

A jak się ma oferta dyskontów do idei mięsożerców?
      A może nie jest adresowana dla prawdziwych mięsożerców, tylko do guanojadów - biorąc pod uwagę skład i jakość produktów mięsnych?
      • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:01
        Mięsożerstwo nie jest ideą, może być, jak wszystko, do czego sobie ktoś wysmaży stosunek emocjonalny, ale z gruntu nie jest. Mięso się je, bo człowiek żre mięso niejako od zawsze. Człowiek jest po prostu wszystkożerną świnią. Czego najlepszym przykładem są Chińczycy. <emłotykon>
        • piataziuta Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 19:23
          No więc wysmażyłeś sobie pogardliwy stosunek emocjonalny do wegan, którzy korzystają z wegańskich dyskontowych gotowców.

Tymczasem jest to dokładnie ten sam przypadek, co mięsożerca, któremu nie chce się samemu upiec dobrego jakościowo mięsa na kanapki, a kupuje tanie, opuchnięte solami i utrwalone azotynami sodu (to rakotwórczy składnik) wędliny.
          W tym kiełbaska, którą tak chętnie jadasz z bułką na śniadanie.
          Podsumowując, piszesz o niedopieszczonych neofitach, hipsterach i modnisiach, a sam jesteś mega ignorantem.

"Ideologia" wegańska jest mniej ekspansywna dla planety niż jedzenie mięsa i nabiału (nie będę Ci tłumaczyć dlaczego, zakładam, że wiesz) i bardziej korzystna dla zdrowia (o ile oczywiście po te gotówce i zamienniki sięga się możliwie rzadko).

Także ten.
          • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 08:38
            Nic nie ten, pisałem o hipsterach w opozycji do prawdziwych wegan. Ci pierwsi podążają za modą. Motywacja tych drugich mnie nic przekonuje, ale ma jakiś sens.
            • piataziuta Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 19:44
              Ale jak odróżniasz "prawdziwego weganina" od hipstera?
              Według wieku chyba? suspicious
              • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 20:53
                Wyobrażam sobie, że prawdziwy nie je befsztyków z kukurydzy, a potrawę z kukurydzy o nazwie potrawy z kukurydzy.
                • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 20:54
                  I oczywiście nie o smaku befsztyku.
                • septembra Re: Wegańskie kiełbasy 21.04.24, 20:58
                  Twoje wyobrażenia nie mają wpływu na to, że weganin to człowiek który nie je produktów odzwierzęcych. I to koniec definicji. Czystość nomenklatury nie jest wymagana u wegan.
                • piataziuta Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 06:53
                  krwawy.lolo napisał:

> Wyobrażam sobie, że prawdziwy nie je befsztyków z kukurydzy, a potrawę z kukury
                  > dzy o nazwie potrawy z kukurydzy.

Cieszę się, że zacząłeś sobie "wyobrażać" zamiast po prostu stwierdzać.
                  No więc wyobrażasz sobie błędnie.
                  Weganie nie jedzą produktów odzwierzęcych z powodów ideologicznych, a nie dlatego, że nie lubią (choć część nie lubi faktycznie). Część dobrze wspomina niektóre smaki z "czasów mięsnych" i jeśli da się je odtworzyć bez udziału zwierząt, to chętnie korzysta.
                  Większość po prostu od czasu do czasu korzysta z gotowców, bo to ułatwia życie, jak się nie ma czasu gotować od zera (eureka! tak samo robią mięsożercy).

A przyyebywanie się o "mięsne" nazwy i roszczenie sobie do nich praw, to domena mięsożerców.
                  Co im przeszkadzać w "mleku owsianym" czy "bekonie sojowym" - tego nigdy nie ogarnę umysłem.
                  • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 07:02
                    Widocznie to cecha twojego umysłu, bo ja ogarniam. Nazwy służą do jednoznaczne go określania rzeczy, bez potrzeby opisywania składu i wyglądu.
                    • jakis.login Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 07:36
                      kokosowy15 napisał(a):

> Nazwy służą do jednoznaczne go określania rzeczy, bez potrzeby opisywania składu i wyglądu.

Czyli nie miałbyś nic przeciwko, gdyby w piekarni można było kupić chleb, chleb, chleb, chleb, chleb, a nie chleb żytni, chleb mieszany, chleb kaszubski, chleb orkiszowy, chleb okrągły albo o zgrozo chleb bez mąki?
                      • piataziuta Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 10:06
                        > Czyli nie miałbyś nic przeciwko, gdyby w piekarni można było kupić chleb, chleb
                        > , chleb, chleb, chleb, a nie chleb żytni, chleb mieszany, chleb kaszubski, chle
                        > b orkiszowy, chleb okrągły albo o zgrozo chleb bez mąki?

Oczywiście, że by nie miał.
                        Jego życie byłoby prostsze: nie musiałby czytać co jest napisane na etykietach, nie musiałby się zastanawiać po który go żona wysłała, nie musiałby się kręcić w kółko po sklepie jak pipa.
                        To jest mindset troglodytów.

• kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 11:33
                        Jeżeli w piekarni byłby chleb bez mąki, to nie byłby to chleb, ponieważ jest to wyrób z maki i wody. Jeżeli naleśniki będą smażone na smalcu lub do ciasta doda się smalec to weganie mogą czuć się oszukani? Jeżeli w sprzedaży są marmolady porzeczkowe, agrestowa, brzoskwiniowe składające się z jabłek, cukru, barwnika i aromatu to oszustwo? A wystarczy napisać "naleśniki ze smalcem", "dżem jabłkowy o smaku brzoskwiniowy", substytut chleba", tak jak kiedyś był wyrób seropodobny czy czekoladopodobny. Inna zaś sprawa jest fałszowanie rzeczywistości i produkowanie potraw mięsnych z surowców roślinnych i nazywanie ich tak, jak pierwowzór dla poprawy samopoczucia. To trochę tak, jak picie wina lub wódki bezalkoholowej lub cukierków trufli beztruflowych.
                        • jakis.login Re: Wegańskie kiełbasy 22.04.24, 11:56
                          kokosowy15 napisał(a):

> Jeżeli w piekarni byłby chleb bez mąki, to nie byłby to chleb,

Masz, pultaj się u źródła:
                          www.putka.pl/produkt/267/chleby-wagowe/czystoziarnisty-whole&pure-2300g
                          www.familijna.pl/oferta/bochen-czystoziarnisty
                          www.manufakturachleba.pl/sklep/chleb-czystoziarnisty/
                          itd.
    • konsternacjax Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:40
      Modnisi? Czemu taka pejoratywna postawa? Jem mięso, ale ostatnio kupiłam pyszną pastę z ciecierzycy z mango, klopsiki z kimchi czy pasztet z pomidorami albo wegańskie mielone z Dobrej Kalorii uwielbiam. Bardzo cenię wegańskie alternatywy za smak, dostępność, to jak szybko można z tego obiad wyczarować by nie jeść codziennie mięsa albo ryb. Polecam, spróbuj to się pozytywnie zaskoczysz smile nie jestem i nie byłam hipsterką.
      • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:46
        Pejoratywna wobec nazewnictwa. Nie mam nic przeciwko, ba, nawet naprzeciw nie posiadam, mielonej rzeżusze pompowanej w plastikową rurkę. Posiadam naprzeciwko nazywanie tego wegańską kiełbasą. Bo to hipokryzja.
        • angazetka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:51
          Ja posiadam wiele przeciwko twojemu dowcipowi, co nie znaczy, że wątki o tym zakładam.
          • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 14:59
            To se pooglądaj Dańca, czy innych Abelardów Śmiesznych.
            • angazetka Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:14
              Nie, dziękuję. Abelardowi za to książkę redagowałam tongue_out
              • krwawy.lolo Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 16:28
                To boki jeszcze posiadasz, ergo nie taki śmieszny. <emłotykon>
      • kokosowy15 Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 21:49
        Wegańskie mielone - co?.
    • borsuczyca.klusek Re: Wegańskie kiełbasy 20.04.24, 23:33
      A może jest kierowana po prostu do ludzi, którzy chcą spróbować czegoś nowego albo mają danego dnia ochotę na bezmięsny posiłek? Nie jestem weganką ani wegetarianką, ale zdarza mi się kupować tego typu produkty. Moje ulubione to jaglane kotlety z pobliskiej garmażerki. Zwyczajnie mi smakują i nikomu nic do tego.
      A dorabianie jakiejkolwiek ideologii do żywienia, zwłaszcza cudzego uważam za szkodliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka