Dodaj do ulubionych

Wygląd a charakter

23.04.24, 22:59
Czy macie jakieś takie korelacje między wyglądem a charakterem? Bo ja kiedyś usłyszałam takie zdanie, że ''grube, niskie" to często wredne i fałszywe. W sumie sama znam kilka takich przypadków. A Wy, czy jak kogoś spotykacie nie znając go to czy świadomie bądź podświadomie przydajecie mu na podstawie jego wyglądu (wyrazu twarzy, spojrzenia, postury) jakieś konkretne cechy?

I jak wyobraźcie sobie wygląd konkretnych ematek? (Wklejajcie zdjęcia 🤣)
Obserwuj wątek
    • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 23.04.24, 23:17
      Wygląd często bywa mylący, kiedyś czytałam książkę "Pułapki myślenia" o uproszczonych metodach wnioskowania, heurystykach, które mogą powodować błędy poznawcze. Nasz mózg myśli na skróty, jeżeli niektóre procesy mogą być wykonywane rutynowo, według ustalonych wzorców, to wtedy ścina koszty, stosuje automatyzmy, przechodzi na autopilota. System 1, czyli heurystyki – uproszczone, wrodzone reguły wnioskowania – odpowiadają za 95 proc. aktywności naszego umysłu. System 2 to „myślenie na scenie” – kreowanie świadomych przekonań, celowe wybory czy analiza faktów, pracuje wolno i pochłania bardzo dużo energii.
      • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 23.04.24, 23:22
        Oceniam podświadomie ludzi i zdarza się, że jestem zdziwiona, bo wyobrażałam sobie, że ktoś jest bucem, a okazał się być miłym człowiekiem, albo odwrotnie.
        • imponderabilia22 Re: Wygląd a charakter 23.04.24, 23:54
          Wiesz, miły też nie oznacza od razu że dobry
          • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:10
            Zgadzam się, trzeba kogoś dobrze poznać, ale mówię o powierzchownym ocenianiu, mam kolegę, który wygląda na buca mordercę, a jest łagodny jak baranek. Za to ja wyglądam na delikatną kobietę, a potrafię być tyranem wink
            • taki-sobie-nick Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:12
              Bo nie wnioskujemy z urody, ale z gestykulacji i mimiki - w tym się wyraża charakter.
              • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:19
                Oceniamy całość, sylwetkę, gesty, mimikę, spojrzenie, ubranie, urodę też, często słyszymy, że kobieta ładna i zrobiona jest głupia, a nie przywiązująca wagi do wyglądu na pewno kocha prawdziwie . Ktoś może mieć wrogie spojrzenie, ale zwyczajnie się boi, jest niepewny, dlatego reaguje wrogością, zbudowany facet z siłowni może być miękką pierdołą i nadrabiać wyglądem itp.
                • taki-sobie-nick Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:20
                  Ale ja nie piszę o tym, co ludzie robią i mówią, a o swoim sposobie obserwacji.
                  • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:24
                    Napisałaś "wnioskujemy"? Więc założyłam, że "my wnioskujemy", Uważam, że często ludzie patrzą na urodę i urodziwi mają łatwiej, co widać w tv.
                    • taki-sobie-nick Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:32
                      Wszędzie, nie tylko w tv.
            • imponderabilia22 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:13
              Też miałam takiego kolegę. Grał w paradokumentach zbira spod ciemnej gwiazdy. A to najmilszy człowiek jakiego znam.
              • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:20
                Twarz mordercy, nadęta mina i zwaliste ciało, a woli towarzystwo kobiet i jest delikatny smile
                • taki-sobie-nick Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:22
                  Jesteś pewna, że masz na myśli minę NADĘTĄ?
                  • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:26
                    Jestem pewna i możesz sprawdzić w słowniku języka polskiego smile
                  • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:27
                    Taka, która świadczy o tym, że ktoś jest w złym humorze i odpycha.
                    • taki-sobie-nick Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:35
                      Może być, ale może być tylko odpychająca, bez złego humoru.
                      • figa_z_makiem99 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:49
                        Odkryłam na Pudelku Gohę Magical, ona ma bitch face i ten nick "Magiczna Gocha" smile
    • homohominilupus Re: Wygląd a charakter 23.04.24, 23:29
      Oj, czuję ze ten wątek będzie istną karuzelą śmiechu nie do zatrzymania.
      • imponderabilia22 Re: Wygląd a charakter 23.04.24, 23:35
        Tak, śmiechom nie będzie końca! Czekam na zdjęcia
    • princesswhitewolf Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:33
      A wiesz ze tu za toba niektore tesknily i za twoimi watkami integracyjnymi.?
      • imponderabilia20 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 13:14
        Już tworzę w mej głowie kolejny. Będzie to wątek stulecia!
    • bywalec.hoteli Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:33
      Staram się nie mieć tego typu uprzedzeń
    • princesswhitewolf Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 00:38
      O to ja:

• mebloscianka_dziadka_franka Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:04
      Pewnie. I często się sprawdza. Nie spotkałam jeszcze profesora z twarzą typowego seby-patusa. Choć pewnie zawsze znajdzie się wyjątek. Znam jednego taksówkarza, który ma wygląd gangstera, ale jest bardzo sympatyczny i kulturalny. Co w sumie nie znaczy, że nie ma/miał jakichś konszachtów z półświatkiem. tongue_out
      • lisciasty_pl Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:25
        A to nie jest tak że taki patusiarski wyraz twarzy to jest coś związanego z FAS? Taki kiedyś czytałem o tym ale nie wiem czy to prawda.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:29
          Pewnie że możliwe, i dlatego się sprawdza...
      • dreg13 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:30
        Muałam na studiach kolegę, wyjątkowy mózg, który miał tak patusiarską twarz, że nie wpuszczali nas z nim do klubów. A próbował wszystkiego - idealne buty, płaszcz (wtedy były modne długie i czarne), marynarki. I zawsze jakiś bramkarz go dojrzał i sory - wszyscy wchodzą, a on nie.

Właśnie go sprawdziłam, bo pamiętałam, został na uczelni. Ma mnóstwo publikacji i czasem można go zobaczyc w tv. Twarz mu sie o tyle zmienila, ze może piękny nie jest, ale na tle rówieśników (po 40) wygląda świetnie.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:40
          https://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/202206/1655227840_odrgsc_600.jpg

Jeśli wyglądał jak ten pan, to się absolutnie nie dziwię tongue_out
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:41
            W sensie reakcji ludzi smile
            • dreg13 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:58
              Nie, bardziej fasowato. Tzn w mlodym wieku miał mega widoczne zmarszczki na czole, oczy blisko siebie, kwadratowa głowa.
              Aktualnie ma takie same zmarszczki, oczy jak oczy (okulary) i brodę. I w garniturze wygląda po prostu jak VIP.

• aandzia43 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 11:48
                Fasy nie mają oczu blisko siebie, mają zmarszczkę nakątną i oczy kącikami jakby w dół. Poza tym twarze, czaszki jak i sylwetki, mają drobniejsze od przeciętnej. Nie wyglądają jak bandyci, raczej jak niedorozwinięte elfy.
      • imponderabilia20 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 13:16
        To prawda. Inteligencja czasami jest wypisana na twarzy. Bystre spojrzenie itp. A co z osobami, które mają twarz jak to się mówi - nieskalaną myśleniem, wzrok goniący ,a rozumem. Puste oczy. Przecież to nie ich wina. Z czego więc wynika, że jeden sprawia wrażenie inteligentnego a ktoś np. słodkiej idiotki? Macie takie obserwacje?
    • danaide2.0 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:16
      Pasjami lubię przyporządkowywać wygląd forumek (wnioski wyciągam zazwyczaj z wątków o ubraniach, rzadziej o dietach) do ich forumowego charakteru. Jest tu co najmniej jedna "gruba", która jest bardzo miłym człowiekiem. I jest kilka "niskich, chudych", które są dość wredne.
      Jak będziesz częściej pisała o ciuchach, a rzadziej o wyjściach to też sobie cię gdzieś przyporządkuję.
    • bywalec.hoteli Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 08:27
      Najgorszy charakter ma gruba z księgowości wink
    • pepsi.only Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 09:11
      Osoby bardzo szczupłe, z wąskimi usteczkami , z tak zwaną zaciętą miną, wydają mi się być wredne, zawzięte i odpychające- bez kija nie podchodź.
      No ale tu chyba chodzi właśnie o mimikę, a nie o sam wygląd.
    • lisciasty_pl Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 10:15
      Stwierdzenie że jak ktoś jest niski i gruby to musi być wredny jest chyba dość naciągane. Bardziej charakter widać z twarzy. Taki np. Bonkowski (ten od psa). Wystarczy spojrzeć i widać od razu że gnida.
    • klaramara33 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 10:34
      Według mnie każdy podświadomie ocenia na podstawie wyglądu.
      Jeśli chodzi o mnie, to oceniam świadomie ale nnie wiem czy trafnie po stylu ubierania. Lubię jak np. ktoś ubierze się z fantazją, to mi się wydaje,że ma artystyczną duszę qalbo przynajmnie szaloną i niesztampowe podejście do życia i wtedymam chęć nawiązania kontaktu. Lubię też jak ktoś elegancko ale w ciekawe kolory nie na czarno.
      • pepsi.only Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 11:34
        A ja po stroju kompletnie nie rozróżniam. I nawet nie próbuję.
        I wg mnie nie zalezy to od charakteru danej osoby, a najbardziej rodzaju wykonywanej pracy, albo chociaż związane jest to ze stylem życia.

A jako przykład podam, że mój bliski znajomy z zawodu dyrektor, taki ach och- wysoko zaszedł w tym swoim dyrektorowaniu- od zawsze widuję go w rozciągnietych podkoszulkach i spodniach dresowych.
        Bo ja znam go prywatnie, widuję go w sklepie, na wyjazdach, na rowerze, czy po prostu po pracy jak dłubie w ogródku. Sztywniak bez polotu w robocie, zawsze pod krawatem, a z natury i charakteru- luzak.
        • imponderabilia20 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 12:08
          Ale co to znaczy właściwie określenie - sztywniak bez polotu? Że nie śmieszkuje ciągle, nie śmieje się z byle powodu, nie opowiada dowcipów? Z drugiej strony - luzak to taki faktycznie fajny ktoś?
        • klaramara33 Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 12:16
          Jeste pewna,że on taki sztywniak bez polotu zaraz w pracy jak go tam nie widzisz? U nas sam CEO to luzak, nie przeszkadza mu wyluzowany styl jakoś w rządzeniu prawie 10 tys. firmą. Wielu managerów u nas jest wyluzowanych.
    • geez_louise Re: Wygląd a charakter 24.04.24, 13:11
      O na pewno nie jestem fałszywa! Albo nie odzywam się wcale, albo mówię wprost. A jesli kłamię, to żeby oszczędzić komuś dyskomfortu, nie aby coś uzyskać. Ale jak zawsze - na grube i niskie każdy próbuje skakać - dopóki się nie przekona, że jesteśmy wojownicze i nie do zdarcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka