Dodaj do ulubionych

Wakacje seniora

28.04.24, 23:10
Gdzie i jak spędzają wakacje seniorzy 80+, kiedy nie są już tacy samodzielni, przestają prowadzić samochód na większe odległości, a loty samolotem są dla nich niebezpieczne?
Czy zostaje tylko Ciechocinek albo działka?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:14
      Nie wiem na razie bo mój ojciec ma prawie 86, jeździ samochodem a na wakacje leci do Bułgarii z dwoma wnukami.
      • homohominilupus Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:20
        Oj zaraz Ci się dostanie za kierowcę po 80.
        3, 2, 1...

Moi rodzice jeździli na działkę nad morze. Tak, tata prowadził samochód o zgrozo!
        Teraz mama jest sama, nie ma prawa jazdy (na szczęście) ale i tak tam jeździ, zwykle zawożę ja tam ja a sąsiedzi pomagają z zakupami i jakoś to się kręci.
        • heca7 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:28
          homohominilupus napisała:

> Oj zaraz Ci się dostanie za kierowcę po 80.
          > 3, 2, 1...

A gdzieś to mam wink Jechałam w z nim tydzień temu i chciałabym aby wielu smarkaczy za kierownicą tak płynnie i bezpiecznie jeździło tongue_out
      • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:23
        Ale to raczej wyjątek niż reguła.
        • panna.nasturcja Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:10
          Zależy w jakim środowisku, ja znam sporo takich osób. Ważna jest aktywność całe życie, jak ktoś zawsze tylko praca-dom-dzieci to na starość będzie kanapa, telewizor, spacer w parku, może działka.
          • agnes_gray Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:36
            W tym wieku to przede wszystkim zależy na co pozwala zdrowie fizyczne i psychiczne niestety.
            Wielu by chętnie podróżowało, ale sił brak.
            • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:07
              I pieniędzy.
              • chococaffe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:48
                Oczywiście pieniądze są ważne, bo za nie można by opłacić np komfort podróży w wiele miejsc.
          • gryzelda71 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 07:14
            No ja za wielu nie znam 86latkow tak sprawnych. I tak, to wyjatek nie reguła.
          • brenda_bee Re: Wakacje seniora 29.04.24, 07:29
            No jednak wyjątek. Zdecydowana większość 80- parolatków jest zbyt schorowana, żeby robić coś innego niż siedzieć u lekarzy, na działce czy leżąc na kanapie.
            Jestem niemal pewna, że duża część z nich miała normalne aktywne życie. Jednak organizm ludzki ma to do siebie, że się starzeje i w tym wieku jego możliwości są już niewielkie.
            • homohominilupus Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:05
              Ja wiem, że ematka to pewna bańka jest, ale IMHO wielu seniorów nie ruszających się z domu dalej niż do kościoła lub na dzien babci do przedszkola ma te starość i schorowanie we własnej głowie plus wmówiona przez dzieci. No bo kto to widział żeby stary człowiek miał jakieś własne aktywności czy nie daj Boże podróże.
              • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:26
                homohominilupus napisała:

> te starość i schorowanie we własnej głowie plus wmówiona przez dzieci.

Oj nieładnie. Albo jesteś bardzo młoda, albo pozbawiona wyobraźni. Z wiekiem człowiek się starzeje i traci sprawność. Zaklinanie rzeczywistości niewiele tu zmieni.
                Takie gadanie, że to we własnej głowie jest porównywalne z wmawianiem osobie z depresją, żeby wzięła się w garść.
                • homohominilupus Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:53
                  wakacje_50 napisała:

> homohominilupus napisała:
                  >
                  > > te starość i schorowanie we własnej głowie plus wmówiona przez dzieci.
                  >
                  > Oj nieładnie. Albo jesteś bardzo młoda, albo pozbawiona wyobraźni.

Ani jedno ani drugie.

Wiele osób już ok 70 uskarża się ma dolegliwości wieku starczego które nie powinny być tak ograniczające a jednak są. Zapytaj fizjoterapeutów.

A dodatkowo często dorosłym dzieciom jest nie w smak gdy zainteresowania seniora wykraczają poza wnuki i TV Trwam.
                  Malo to razy na tym forum czytam głosy oburzenia na staruchów który mają czelność gdzieś się wybrać transportem publicznym zamiast w domu siedzieć?
                  • gryzelda71 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 13:00
                    No i trwonią spadek.....
            • malaperspektywa Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:09
              Dokładnie. Moja teściowa jeszcze niedawno, tak za trzy lata temu, co roku jeździła na wycieczki autokarowe po Europie, na działkę. Terzaz w wieku 85 nie wychodzi sama z domu. Jej przyjaciele podobnie. Do wieku 75 mniej więcej jeszcze to zdrowie i samodzielność w miarę ok, potem równia pochyła.
          • lauren6 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:28
            > Ważna jest aktywność całe życie, jak ktoś zawsze tylko praca-dom-dzieci to na starość będzie kanapa, telewizor, spacer w parku, może działka.

Myślenie życzeniowe. Choroby nie wybierają i nie ma znaczenia czy ktoś za młodu zwiedzał świat czy kopał dołki na działce. W tym wieku jednego dnia można być super sprawnym, drugiego być przykutym do łóżka. A jeszcze gorzej jeśli ktoś ma już początki demencji i nie przyjmuje do wiadomości, że nie powinien już siadać za kółkiem. Potem słyszymy o starszych ludziach, którzy zginęli jadąc ekspresówką pod prąd.
            • panna.nasturcja Re: Wakacje seniora 12.05.24, 01:06
              Owszem, tryb życia ma ogromne znaczenie w kontekście sprawności na starość.
      • lauren6 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:39
        > ojciec ma prawie 86, jeździ samochodem

Macie nad tym kontrolę? Też znałam takiego seniora 85+, który jeździł samochodem. Aż rodzina się zorientowała, że na parkingu obciera inne samochody i następnie ucieka z miejsca zdarzenia. Facet był przekonany, że nadal jest świetnym kierowcą, tymczasem stanowił zagrożenie dla siebie i innych na drodze.

Całe szczęście, że teraz mają wprowadzać prawa jazdy terminowe to będzie jakaś weryfikacja tych "sprawnych" 80-latków.

Z góry podziękuję za argumenty, że najwięcej wypadków powodują ludzie młodzi. Każdy pieszy zabity przez pół ślepego staruszka za kółkiem to o jednego zabitego za dużo.
        • borsuczyca.klusek Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:50
          Oj była piękna dyskusja na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,176168410,176168410,Po_65_roku_zycia_mozesz_stracic_prawo_jazdy.html
        • heca7 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 11:07
          Wyżej napisałam, że w poniedziałek z nim jechałam jako kierowcą. Ojciec nikogo nie obtarl chyba nigdy, mandatów nie dostaje. A jak został kilka tygodni temu zatrzymany do kontroli to mu policja sprawdziła wszystko. Trójkąt, koło, kamizelkę gaśnice, apteczkę, przegląd, ubezpieczenie. I nie miała się do czego przyczepić.
          • bywalec.hoteli Re: Wakacje seniora 29.04.24, 23:32
            Zazdrośnica zazdrości Ci dziarskiego ojczulka. A ja gratuluję ojcu zdrowia i sprawności!
        • homohominilupus Re: Wakacje seniora 29.04.24, 11:15
          Wiesz, chyba daleko od obtarcia samochodu na parkingu do jazdy ekspresówką pod prąd.
          I czym różni się śmiertelne potrącenie pieszego przez seniora od potrącenia przez 20 latka na dopalaczach?
          • sol_13 Re: Wakacje seniora 11.05.24, 23:23
            Pewnie tym, że to pierwsze zdarza się 10x rzadziej.
      • ardzuna Re: Wakacje seniora 30.04.24, 16:24
        heca7 napisała:

> Nie wiem na razie bo mój ojciec ma prawie 86, jeździ samochodem a na wakacje le
        > ci do Bułgarii z dwoma wnukami.

U mnie w rodzinie wygląda to podobnie.
        • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:35
          ardzuna napisała:

> heca7 napisała:
          >
          > > Nie wiem na razie bo mój ojciec ma prawie 86, jeździ samochodem a na waka
          > cje le
          > > ci do Bułgarii z dwoma wnukami.

>
          > U mnie w rodzinie wygląda to podobnie.

(spokojnie Riki, weź głęboki oddech, tylko spokojnie)

Forum emama zawsze wprawi człowieka w.... no powiedzmy, że zadziwienie.

Właśnie przeglądałem na fejsie profile różnych zmarłych znajomych (mężczyzn), które dotąd nie zostały skasowane. 50, 52, 56, 64 i 75. Tyle mieli jak im się zmarło.

Ale na forum emama 86-latkowie latają z wnukami samolotem do Bułgarii i prowadzą samochody tak sprawnie, że młodzi mogą im pozazdrościć.

No ja serdecznie gratuluję Koleżankom! I życzę im również tego samego, czyli lotów do Bułgarii z wnukami -najlepiej na setne urodziny.

Ale ludzie! Toż to są przykłady KOMPLETNIE NIEREPREZENTATYWNE.

Autorka wątku prosi o REALISTYCZNE PORADY, a nie o przechwalanie się seniorami w typie śp. Antoniego Huczyńskiego vel "Dziarskiego Dziadka" (zmarł mając 98 l. , do końca zadziwiał formą intelektualną i fizyczną).
          • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:47
            Jak mnie często drażnisz riki, tak tutaj w punkt. Dokładnie zrozumiałeś, o co pytam.
            • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 23:04
              Dziękuję i pozdrawiam!

W kwestii podstawowej wątku mogę Ci coś powiedzieć. Otóż jeśli nie umowny Ciechocinek z sanatoryjną dopłatą od państwa albo działka (swoja lub znajomych), to seniorzy szukają sobie tanich kwater lub ośrodków nad morzem, w górach albo w lasach na grzybobranie. I jeżdżą na przykład we dwie panie kumoszki. Pociągiem lub z przesiadką na autobus. Największym problemem nie jest znalezienie samego pomysłu na krajowy wyjazd (bo z przyczyn zdrowotnych i finansowych seniorzy 80+ zagranicę nie jeżdżą, poza tymi ematkowymi ofc), tylko brak znajomych . Bo, tadam! surprise na ematce! w tym wieku gros osób już NIE ŻYJE.

• waleria_bb Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:17
                Masz 100% racji Riki.
                To są wyjątki od reguły, że osoba blisko 90 (!) jeszcze jeździ z wnukiem na wakacje zagraniczne.
                • chococaffe Re: Wakacje seniora 02.05.24, 07:53
                  Osoba blisko 90 ma raczej wnuki w wieku dorosłym. I jak najbardziej może z wnukami jechać na "wakacje zagraniczne" jeżeli nie ma przeciwskazań zdrowotnych. Nie każda przypadłość jest przeciwskazaniem do podróży, zwłaszcza niedługiej. I taką przypadłośc można mieć wczesniej niż w wieku senioralnym.
                  • heca7 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 08:06
                    Rozrzut wieku u wnuków mojego ojca (86) to 30-24-22-19-17x2. Dla uproszczenia bez płci i podziału, które do którego dziecka (ja i brat) należą. Jest z kim jeździć wink
              • chatgris01 Re: Wakacje seniora 02.05.24, 07:34
                Przecież można mieć również sporo młodszych znajomych.
          • bywalec.hoteli Re: Wakacje seniora 02.05.24, 00:58
            Fajnie że przypomniałeś sp Dziarskiego dziadka
          • ardzuna Re: Wakacje seniora 02.05.24, 13:43
            riki_i napisał:

> Autorka wątku prosi o REALISTYCZNE PORADY, a nie o przechwalanie się seniorami
            > w typie śp. Antoniego Huczyńskiego vel "Dziarskiego Dziadka" (zmarł mając 98 l.
            > , do końca zadziwiał formą intelektualną i fizyczną).

To ja ci wyjaśnię, co spowodowało wpisy takie jak moje i hecy. Była to nieprawdziwa teza zawarta w pytaniu: "seniorzy 80+, [...] nie są już tacy samodzielni, przestają prowadzić samochód na większe odległości, a loty samolotem są dla nich niebezpieczne".

Wielu seniorów 80+ nadal prowadzi samochód, w tym na większe odległości, lata samolotem, a nawet jest aktywnych zawodowo. Sam wiek nie wymusza na nikim zmiany sposobu życia.
            • heca7 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 08:07
              Ardzuna, dziękuję smile O to właśnie mi chodziło.
          • sol_13 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 05:26
            Za to panowie umierający po 50-tce są przykładem nad wyraz reprezentatywnym.
          • heca7 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 08:13
            Jedna siostra cioteczna mojego ojca (córka siostry jego matki) mieszka od lat w Medjugorije. I oprowadza tam wycieczki. Rocznik- 39. Ojciec odwiedził ją w zeszłym roku, lądując w Splicie i następnego dnia autokarem pojechał do BiH. Jej rodzona siostra w dobrym zdrowiu mieszka niedaleko nas w Warszawie. Rocznik 38...
            Są to równie anegdotyczne przykłady jak nieżywy 50-latek tongue_out Jednakże ogólna tendencja jest taka, że ludzie żyją dłużej...
            • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:15
              No akurat przykładów umierających panów 50-latkow mam na kopy, a 80+ latających samolotami i prowadzących auta wcale.

Ps. Tak, tak, wiem - patologiczna banieczka świata kolegów Rikiego....
              • sol_13 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:26
                No przykre to. Dziwne też, że jako starszy człowiek tak się dziwisz, że ktoś ma inne środowisko i poddajesz to w wątpliwość.
                • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:30
                  Ty czytasz co piszesz? Ja jestem starszy człowiek? 53 latek w wątku o ludziach 80+ ?
                  • ayelen40 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:32
                    No sorry, młodzi to już raczej nie jesteśmy 😉
                  • sol_13 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:37
                    Czytam, ja Ci nie wierzę w Twój wiek, bo używasz słownictwa z pokolenia moich rodziców i uważam że jesteś w wieku emerytalnym lub tuz przed-stad tez duża wiedza na temat zasad wypłacania emerytur.
                    50 lat ma mój mąż i to jest zupełnie inne pokolenie, to nie są ludzie żyjący opowieściami z czasów komuny ooo panie kiedyś to było. Moim zdaniem masz między 65 a 70 latsmile
                    • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:39
                      No to się mylisz. Parę forumek mnie widziało na żywo. Mam 53.
                      • sol_13 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:47
                        W takim razie przedziwne. Używasz słownictwa z czasów młodości mojego 74-letniego ojca, on czasem opowiada też o dawnych klimatach i podobnie to brzmi.
                        • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 11:10
                          Jakie słownictwo? Rusycyzmy? No ja akurat miałem jeszcze maturę z rosyjskiego. A jako nastolatek za komuny jeździłem po całym świecie z dorosłymi ludźmi w przedsięwzięciu artystycznym, o czym pisałem pierdyliard razy. Ematka to przede wszystkim hipokryzja , dorabianie dupie uszu i perfumowanie rzeczywistości.
                      • bywalec.hoteli Re: Wakacje seniora 05.05.24, 13:54
                        riki_i napisał:

> No to się mylisz. Parę forumek mnie widziało na żywo. Mam 53.
                        A na ile się czujesz?
                        Ja jestem po 40-ce, ale czuję się jakbym miał 25 lat.
                        • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 14:15
                          Tak? To po co tyle czasu tu przesiadujesz? Hop na rowerek i robić trasy nad jeziorko!
              • ardzuna Re: Wakacje seniora 05.05.24, 15:58
                riki_i napisał:

> No akurat przykładów umierających panów 50-latkow mam na kopy, a 80+ latających
                > samolotami i prowadzących auta wcale.

W takim razie niech do ciebie dotrze, że są tacy, co mają odwrotnie.
                • riki_i Re: Wakacje seniora 05.05.24, 16:54
                  Ciekawe gdzie poza banieczką ematki. Tutaj oderwanie od reala jest wręcz legendarne, polecam wątek "jakiej wysokości emerytury maja wasi seniorzy" (było kiedyś coś takiego, nie ja zakładałem)
                  • ardzuna Re: Wakacje seniora 06.05.24, 01:53
                    riki_i napisał:

> Ciekawe gdzie poza banieczką ematki. Tutaj oderwanie od reala jest wręcz legend
                    > arne,

Nadal nie dociera do ciebie, że taka jest rzeczywistość niektórych osób, w tym moja. Mam powiedzieć moim seniorom, że powinni położyć się w trumnie i czekać na śmierć, bo riki w emamie twierdzi, że są oderwani od rzeczywistości?
                    • riki_i Re: Wakacje seniora 06.05.24, 12:39
                      Życzę Twoim seniorom wszystkiego najlepszego, natomiast rzeczywistość większości osób w Polsce, w tym moja, jest zgoła inna. W całej mojej, najbardziej rozlegle pojmowanej rodzinie (czyli dodając jeszcze rodzinę po stronie żony) jestem w stanie zidentyfikować raptem 2 panów , którzy dociągnęli do 83 roku życia. Jeden w chwili śmierci był praktycznie ślepy, a drugi większość doby spędzał pod aparatem tlenowym. Cała reszta zakończyła swój żywot dłuuuugo wcześniej.
                      • eglantine Re: Wakacje seniora 06.05.24, 19:57
                        Może przyjrzyjmy się statystkom. Średnia długość życia mężczyzn w Polsce to w tej chwili 73 lata i ciągle rośnie. Np. w porównaniu do 1990 roku mężczyźni żyją aż 7 lat dłużej (kobiety tylko 6 lat dłużej).
                        Osiemdziesięciolatków jest w tej chwili około 1,5 mln. Z prognoz demograficznych wynika, że do 2030 r. ich liczba wzrośnie do ok. 2,2 mln osób.

W świetle tych statystyk naprawdę mniej dziwi krzepki 80-latek niż faceci mrący jak muchy po przekroczeniu ledwo pięćdziesiątki. Przyjmij do wiadomości, że twoje doświadczenia nie są uniwersalne tylko anegdotyczne. Może to jednak ty obracasz się w specyficznej bańce?
                        • eglantine Re: Wakacje seniora 06.05.24, 20:01
                          I jeszcze link:
                          www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/W-Polsce-zyje-coraz-wiecej-osiemdziesieciolatkow,150108,8.html
                        • riki_i Re: Wakacje seniora 06.05.24, 23:22
                          Może. U mnie mrą jak muchy i to szybko.
                          • chatgris01 Re: Wakacje seniora 11.05.24, 23:35
                            Z tego co opisywałeś, to nie prowadzą zdrowego trybu życia, a wręcz przeciwnie, więc nic dziwnego...
    • ga-ti Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:29
      Rodziców mam młodszych i mobilnych, więc jeżdżą sobie po kraju.

Natomiast moja babcia w tym wieku nigdzie nie jeździła, nie miała takiej potrzeby, odwiedzała bliską rodzinę, która też dość blisko mieszkała, dużo czasu spędzała na działce. Ale już babcia kuzynki jeździła raz albo i dwa razy do roku do sanatoriów, różnych, odwiedzała rodzinę mieszkającą w różnych zakątkach kraju, jeździła na zorganizowane wycieczki.
    • karyna-z-tarchomina Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:37
      Jak sie nie lata/jezdzi za granice na wakacje to się umiera. Ja np nie zyje od ponad 40 lat.
      • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:37
        karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Jak sie nie lata/jezdzi za granice na wakacje to się umiera. Ja np nie zyje od
        > ponad 40 lat.

Trzeba jeszcze stepować, grać na bębenku, szusować na nartach po 80-tce.

A najlepiej chodzić wtedy do roboty!
        • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:30
          Moje seniorki nadal są aktywne. 80latka pracuje nadal zawodowo. Praca odpowiedzialna i umysłowo wymagająca. Jeździ prawie nowym autem. Za granicę na wycieczki wyjeżdża. Do sanatorium też regularnie.
          Druga na emeryturze ale aktywna mocno. Pomaga koleżankom. Troszczy się o wnuki. Wyjeżdża.
          Ich mężowie nie żyją. ( Jeden dożył 75. Drugi 77. Zdrowy był sad AŻ umarł nagle)
          Mój mąż ma 53 lata. Mam już zacząć się bać?
          Koleżanki mąż od niedawna na emeryturze, zapalony ogrodnik. Jest starszy od mojego męża o ok 20 lat.
          • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:35
            Opiekowałam się osobiście swoją babcią do śmierci. Nie wyjeżdżała nigdzie sad.
            Fakt, że u mnie jest zielono i świeże powietrze. Ona raczej nigdy nie miewała wakacji sad.
            Była długowieczną osobą. Obym jej geny odziedziczyła. Ona co prawda na przedwojennych częściach była jeszczewink.
    • ewa_2009 Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:42
      Z większych miast są chyba wyjazdy z przewozem do ośrodków nad morzem lub w górach.
    • agnes_gray Re: Wakacje seniora 28.04.24, 23:46
      Są zabierani przez nas do jakiegoś domku z ogrodem, żeby trochę zmienić klimat i otoczenie bez wielkich podróży.
      • subskrybcja Re: Wakacje seniora 29.04.24, 11:10
        agnes_gray napisała:

> Są zabierani przez nas do jakiegoś domku z ogrodem, żeby trochę zmienić klimat
        > i otoczenie bez wielkich podróży.

A jak mają ponad 80 lat i nie mają dzieci (albo dzieci mieszkają w innym kraju?)
        • agnes_gray Re: Wakacje seniora 30.04.24, 14:34
          Jeśli nie są już na tyle sprawni, żeby samodzielnie ogarnąć wyjazd to nie pozostaje nic innego tylko siedzieć w domu.
    • panna.nasturcja Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:09
      Nie mam już takiego seniora w bliskiej rodzinie, ale ostatnich dwóch, którzy dożyli ok. 85 lat (panowie akurat) mieli totalnie odmiennie: jeden nadal prowadził samochód, latał samolotem, zwiedzał, jeździł, rowerem pokonywał kilkadziesiąt kilometrów dziennie. Drugi nie jeździł (ale nie robił tego odkąd dzieci z domu wyszły), miał działkę, na nią jeździł rowerem codziennie. Dwa razy po osiemdziesiątce był na urlopie poza Polską, samolotem (czemu niebezpieczne?)
      • homohominilupus Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:01
        A kto napisał że niebezpieczne?
        Moja mama lat 84, w zeszłym miesiącu przyleciała mnie odwiedzić, to jej 4 samodzielna podróż samolotem do mnie.
        • panna.nasturcja Re: Wakacje seniora 12.05.24, 01:09
          Autorka wątku. W pierwszym poście.
      • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:09
        Jak to czemu? Przecież samolot może spaść!
        • koronka2012 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 09:01
          Bardziej chodzi o ciśnienie zakrzepy i takie tam
          • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:42
            Powiedz to mojej mamie. Może spaść i już 😀
    • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:14
      Uuuu, no straszne. Moja nigdy nie miała prawa jazdy, a latać się bała.

Zostają jeszcze - horribile dictu! - pociągi.
      • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 29.04.24, 00:14
        moja seniorka
        • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:10
          Pociągi mogą się wykoleic i co wtedy?
          • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 30.04.24, 01:33
            Nie słyszałaś do tej pory, że lęki nie są logiczne?

Seniorka nie boi się jeździć samochodem jako pasażer - po prostu nie ma prawka.
            • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:38
              Nasza seniorka, na co dzień zmotoryzowana, od jakiegoś czasu na dalsze trasy np nad morze jest zawożona przez syna lub wnuka. Na miejscu na wyjeździe nadal porusza się swoim autem.
    • sol_13 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 05:11
      Z moich seniorów 80 skończone ma teść, który jeździ samochodem w ramach swojego województwa, a na dluzsze odległości wozi go żona. Nie wiem, czy wie, że loty są dla niego niebezpieczne, bo właśnie niedługo do nas przyjezdza przenocować przed wylotem na kolejną swoją wycieczkę, tym razem chyba Tadżykistan.
      • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:10
        Koniecznie go uświadom.
        • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 30.04.24, 01:37
          Misiu, lęki. No wiesz, lęki, fobie. One są twoim zdaniem śmieszne? Ciesz się, że nie masz.
          • ayelen40 Re: Wakacje seniora 30.04.24, 15:59
            Mam seniorkę, specjalistę od takich leków. Zawsze była taka. Koszmar.
            • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 30.04.24, 22:36
              No cóż, jest kilka możliwości:

1. Marudzić.
              2. Zawlec do psychologa.
              3. Jak się nie da, samemu pracować nad seniorką.

Od takich, czyli komunikacyjnych?
              • waleria_bb Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:20
                Przeciętna polska seniorka na pewno da się zawlec do psychologa. Samodzielnej pracy nad osobą w starszym wieku nawet nie skomentuję.
                • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:22
                  Ależ nie komentuj, nie komentuj. Osiągnęłam całkiem niezłe efekty pracując nad seniorką, no ale zapewne wiesz lepiej.
                  • ayelen40 Re: Wakacje seniora 06.05.24, 05:49
                    Parę razy ja ostro opieprzyłam, to fakt. Pomogło na chwilę.
                    • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 12.05.24, 01:58
                      Iiii tam, to to żadna praca.

Trzeba systemowo, akceptować fakt, że mamusia ma lęki, ale zachęcać do pracy nad nimi. Przy czym nie ma to brzmieć "Zachęcam do pracy nad lękami"

(psycholodzy zawsze mówią "Zachęcam do..." jak im każą do czegoś zachęcać)

, tylko łagodnie i na przykładach truć mamusi, że lęki niekoniecznie mają sens.
                • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:23
                  waleria_bb napisał(a):

> Przeciętna polska seniorka na pewno da się zawlec do psychologa.

A niepolska się da? Dawaj ogólnoeuropejską statystykę.
    • alpepe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 06:21
      Moja matka jeździ z takim jednym biurem podróży, które chyba to reklamuje jako kolonie dla seniora. Teraz w maju też jedzie na 11 dni, skrzyknęły się z panią poznaną jakiś czas temu "na kolonii", ta druga ma chyba 87 lat.
      Owszem, na miejsce zbiórki trzeba ją zawieźć, a po koloniach odebrać, ale tak, to wsiada w autokar z koleżanką, dowożą ją na miejsce i tyle.
      • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:42
        Amerykańskich seniorów to regularnie widywałam kiedyś na wycieczkach. Byli mocno wiekowi, a te wycieczki męczące - np autokarowe objazdówki po całej Polsce. Dawali radę choć mieli różne przygody i dolegliwości nie mówiąc o wymienionych biodrach, kolanach itd. Zdarzali się na wózkach.
    • marianna1960 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 06:35
      A czy muszą jeździć?? Dlaczego wszędzie jest dyktat szwędadztwa zwanego turystyką może chcą trochę spokoju, odpoczynku bez tego pędu..
      • berdebul Re: Wakacje seniora 29.04.24, 07:27
        Powinni. Zmiana otoczenia, nowe bodźce, aktywność - wszystko na plus.
        • lauren6 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:42
          Tak tak, wyjść ze swojej strefy komfortu. Gdzieś już to słyszałam 🤔
          • berdebul Re: Wakacje seniora 29.04.24, 16:17
            Mam porównanie aktywny vs senior siedzący w fotelu i patrzący w tv. Ogromnie na plus dla osoby aktywnej. Aktywność, krzyżówki, gry językowe, słowne itd są zalecane w profilaktyce wszelkich chorób neurodegeneracyjnych.
        • gryzelda71 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 13:06
          To trzeba to całe życie za człowiekiem się ciągnie.
          • babcia47 Re: Wakacje seniora 30.04.24, 20:54
            Nie każdym. Cale zycie wolałam na terenie Polski spędzać wolny czas. Obce kraje nie wydają mi się atrakcyjne a juz szczegolnie z siedzeniem nad hotelowym basenem. Dwa obce panstwa mam prawnie za oknem od ponad pół wieku, trochę bywałam i tu akurat fajnie ale gdzieś tam latac? A po co? W dobie internetu gdzie wszystko mozna obejrzeć a nawet pospacerować w wybranych miejscach wirtualnie. Odmówiłam nawet gdy byłam nastolatką , wolałam inny rodzaj wypoczynku ktory mi bardziej odpowiadał
        • waleria_bb Re: Wakacje seniora 29.04.24, 14:19
          A jeśli ktoś nie chce? Nawet u schyłku życia dalej to trzeba, powinno się, a naprawdę nie każdemu do szczęścia potrzebne są podróże.
          • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:45
            Mało kto nie chce. Znam tylko 1 taką osobę. Żal jej kasy na wyjazdy. Jakiekolwiek. Szanuję to.
            Cytując Mariannę " szwędactwo" jest modne. Wszyscy podróżują. Niełatwo się wyłamaćwink
            Albo nie mieć kasy na podróże.
    • chococaffe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 06:55
      Dlaczego loty samolotem są dla nich niebezpieczne? (nie mówię o jakichś superdługich)
      • arabelax Re: Wakacje seniora 29.04.24, 07:21
        moze zakrzepice maja?
        • chococaffe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 07:40
          a) nie jest przypisana do wieku
          b) chyba to nie jest problem na 2-3 godzinny lot? (p.s. widuję starszych ludzi +/- 80 w samolotach)
          • nuta15 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:00
            Wiele osób w tym wieku ma lęk związany nie tylko z samym lotem, ale w ogóle z samodzielnym podróżowaniem, problemami związanymi z komunikacją w nowym miejscu, nieznajomością języka, problemami zdrowotnymi, które mogą pojawić się podczas pobytu w obcym kraju.
            • ayelen40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:11
              No i samolot może spaść i co wtedy?!
            • chococaffe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 09:49
              Tylko to już inny problem niż "loty są dla nich niebezpieczne" tak jak napisała autorka
            • babcia47 Re: Wakacje seniora 30.04.24, 21:02
              Nie przesadzajcie i nie róbcie z starszych osób bardziej nieporadnych niz dzieci. Moja mama kolo 80tki szwendqla sie cały czas gdzieś aż trudno było za nią nadążyć. Zmarla nawet w chwili gdy szykowała się do kolejnego dalszego wypadu. Miqla juz kanapki przygotowane. Prwdzej przeszkoda moda byc zmiany ciśnienia podczas lotu bo starsze osoby z tym najczęściej maja problemy i z krążeniem wiec dlugotrwale siedzenie w jednej pozycji moze byc problemem . Dla starszych osób bywanie w gorących krajach z tych powodów tez nie jest wskazane, tj wysokie temperatury najszybciej zabijają starsze osoby bo gorzej sobie radzą z upałami, termoregulacja. Za moja mama była takim piechurem w temperaturach umiarkowanych ze ja za nią z trudem nadążałam
            • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:47
              No to można podróżować z biurem podróży zamiast samodzielnie...
          • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:43
            chococaffe napisała:

> a) nie jest przypisana do wieku
            > b) chyba to nie jest problem na 2-3 godzinny lot? (p.s. widuję starszych ludzi
            > +/- 80 w samolotach)

już od około 70tki loty powyżej 6h nie są wskazane

latając na Majorkę z DE (2,5h z okolic Duesseldorfu) widywałem masę pań 80+ , z których wiele sam lot znosiło ciężko
            • ayelen40 Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:44
              To jak tu chałupy za oceanem wrócić 😵‍💫
              • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 23:07
                Można w trumnie. wink

Ps. Znałem jednego milionera w DE, który podchodząc po setkę latał sobie regularnie do NY w interesach. Zawsze znajdą się tacy, co mogą latać i im nie szkodzi. Ale ogólnie im człowiek starszy, tym z lotami robi się ciężej i ciężej....
      • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:18
        Zgooglaj dlaczego tongue_out
        • chococaffe Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:26
          Czy osoby 80-cio i 90-cioletnie mogą lecieć samolotem?

Wiek jako taki nie stanowi przeciwwskazania do podróży lotniczych, osoby w każdym wieku – o ile są w stabilnym stanie zdrowia, mogą podróżować.

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/geriatria/wiek-a-podroz-samolotem-aa-8fci-quvJ-WCFt.html
          • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:48
            Tak się składa, że w takim wieku zdrowie zazwyczaj też już szwankuje...
    • bei Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:06
      Moi teściowie jeżdżą po Polsce, np z Krakowa nad morze. Są b sprawni fizycznie, każdego dnia minimum te 10 tys kroków, nie boją się podróżować.
    • feniks_z_popiolu Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:21
      A co złego w Ciechocinku i działce, jeśli senior to lubi? Moja seniorka 85+ ma działkę i chętnie tam bywa. Działka zadbana, podziwiana przez sąsiadów. Chciałam się w tym roku włączyć ale seniorka po zimowym narzekaniu ożyła i pomocy nie chce.
      Ponadto 3-4 razy do roku wyjeżdża po Polsce, sanatoria, wczasy, samochodu nie prowadziła nigdy ale pociąg czy Flixbus/ Polonus jak najbardziej ogarnia sama. Jeździ też z zaprzyjaźnioną grupką 10-12 osób na wycieczki bliższe i dalsze. Zagranicy już nie chce, trochę w życiu pozwiedzała a teraz to już trochę męczące.
      • nuta15 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:42
        Moja mama poza młodością nigdy nie miała potrzeby podróżowania, lubi jeździć w to samo miejsce, do swojego rodzinnego domu i spędza tam całe lato. Ma tam ogród, zaprzyjaźnionych sąsiadów, rodzinę i znajomych, ulubione sklepy, targ, na który chodzi dwa razy w tygodniu. Rodzice moich koleżanek i kolegów różnie, większość z nich wyjeżdża poza miasto tylko do najbliższej rodziny na dłużej lub tylko na jeden , dwa dni, bo najlepiej czują się u siebie w domu.
    • heca7 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:33
      Moja teściowa jest dużo młodsza i jeździ do sanatoriów, z siostrami ciotecznymi (a ma ich trochę) i bratową nad morze i w góry. Za to teść lat 81 proszony i namawiany od dawna żeby sobie do sanatorium pojechał stwierdza zawsze "że on ze starymi ludźmi nie będzie spędzał czasu" big_grin
      • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:21
        Wydaje mi się, że pomiędzy 80 a 90 często następuje tąpnięcie. Tak do 80 w miarę sprawni seniorzy są samodzielni, a później z każdym rokiem jest gorzej.
      • sol_13 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 10:22
        Moi rodzice pojechali raz w pandemii do Kołobrzegu i matka wróciła obrażona, że tam sami starzy ludzie i ona nie będzie jeździć już do sanatoriów.
        😂
    • feniks_z_popiolu Re: Wakacje seniora 29.04.24, 08:49
      Znałam panią, która jako 101 latka uczyła się żeglowania. Zmarła jako108 latka a podróżować po Europie i Polsce przestała jako 105 latka tylko dlatego, żeby w razie swojej śmierci nie robić kłopotu rodzinie smile
      • wakacje_50 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:19
        Czekam na opowieść o stulatce skaczącej ze spadochronem...
        • feniks_z_popiolu Re: Wakacje seniora 29.04.24, 14:00
          A co taki 100 latek plus ma do stracenia? Jak dożyję to może się odważę smile
      • lauren6 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 10:44
        A gdy miała 80 lat pytali ją o dowód w monopolowym...
        • feniks_z_popiolu Re: Wakacje seniora 29.04.24, 13:50
          smile smile smile W monopolowym z nią nie byłam ale kiedyś spotkałyśmy się w przychodni i słyszałam jak recepcja ją wezwała i spytała czy to na pewno nie pomyłka, czy jej data urodzenia to naprawdę 1913 rok???
        • igge Re: Wakacje seniora 02.05.24, 01:50
          smile
      • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 01.05.24, 00:02
        I co, nauczyła się?
    • mia_mia Re: Wakacje seniora 29.04.24, 11:04
      Na zawsze zapamiętam emeryta, niemieckiego, a co tam znam narodowość, którego ze 3 osoby próbowały w egzotycznym kraju zmieścić w drzwi, nie otyłość, bo szczupak, a raczej parkinson czy inne paskudne choroby, tak powinna wyglądać starość, s nie Ciechocinek😀
      • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 30.04.24, 02:02
        Otyłość powinna polegać na chorowaniu na Parkinsona w egzotycznym kraju?

Naprawdę wolałabyś to niż zdrowie w Polsce (czy gdzie tam mieszkasz)?
        • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:46
          Ja widziałem żywego trupa na Dominikanie, chyba też z DE, z wyglądu około 220 lat i wykopany gdzieś z okolic Doliny Królów w Egipcie. Sunął po ulicy pod rękę z ok. 20-letnią miejscową mega laską.
    • wena-suela Re: Wakacje seniora 29.04.24, 11:20
      Mój ojciec w tym wieku jeszcze pracował, prowadził samochód. W wieku 90 lat zabrał 2 wnuków (18 i 10 lat) na 10 dniowy spływ tratwą, z nocowaniem na tejże.
      • ania357 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 12:35
        Puscilas 10latka na splyw tratwa pod opieka 90latka? Pozna aborcja?
        • wena-suela Re: Wakacje seniora 29.04.24, 13:46
          No wyobraź sobie. 10 latek ma już 24 lata i spływ tratwą z dziadkiem i kuzynem jest jednym z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Podobnie jak żeglowanie czy spanie pod gołym niebem również z dziadkiem.
          • ania357 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 15:48
            Wiecej szczescia niz rozumu. Nadal uwazam, ze to byl poroniony pomysl.
      • gryzelda71 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 13:04
        O mój nie dożył 83 i co.
      • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:49
        wena-suela napisał(a):

> Mój ojciec w tym wieku jeszcze pracował, prowadził samochód. W wieku 90 lat zab
        > rał 2 wnuków (18 i 10 lat) na 10 dniowy spływ tratwą, z nocowaniem na tejże.

A to o nim są te artykuły zusowskie?

Bo jak na razie to sensacją na skalę ogólnopolską jest raptem JEDEN pan, który przestał pracować w wieku 86 lat i dali mu niecałe 50 tys. zł brutto emerytury.
        • sol_13 Re: Wakacje seniora 11.05.24, 23:21
          On chyba nie tyle jest sensacją z powodu długości lat pracy, co z powodu wysokości emerytury.
    • po_godzinach_1 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 16:26
      wakacje_50 napisała:

> Gdzie i jak spędzają wakacje seniorzy 80+, kiedy nie są już tacy samodzielni, p
      > rzestają prowadzić samochód na większe odległości, a loty samolotem są dla nich
      > niebezpieczne?
      > Czy zostaje tylko Ciechocinek albo działka?

Chciałaś spytać jak ludzie ponad osiemdziesięcioletni spędzają lato? Bo przecież od dawna nie mają ani wakacji, ani urlopu.

Otóż zwykle źle znoszą upał i nadmierny wysiłek, dlatego raczej wybierają pozostanie latem w domu lub - jeśli mają działkę - na działce. Czyli szukają ulgi od bardzo wysokich temperatur.

Niewielu znam 80-latków. A ci, których znam podróżują jesienią - oczywiście jesli maja na to ochotę i fundusze.
    • kaki11 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 17:33
      Różnie. Nasi dziadkowie nie wyjeżdżają - jak moja babcia, ale ona ma tak od lat, bo taki styl życia, której wystarczy własny ogródek, albo jak dziadkowie męża, ze względu na zdrowie wyjeżdżają najwyżej w odwiedziny do rodziny. Natomiast dalsze ciotki czy wujkowie bardzo różnie, są tacy którzy z różnych powodów nie jeżdżą i są tacy którzy ciągle korzystają z życia i mogą oraz chcą pozwalać sobie na podróże. Naprawdę to zależy i od preferowanego stylu życia i od możliwości zdrowotnych i finansowych konkretnych seniorów. A wszystkie te trzy rzeczy są różne u różnych ludzi.
    • milly40 Re: Wakacje seniora 29.04.24, 21:16
      Moja babcia po 80tce przyjeżdżała do mnie nad morze na pare dni, była u siostry poza Polska, samolotem, ale to tylko dwukrotnie wyjechała po 80tce, od tej pory a ma już 90 boi się wyjeżdżać i najlepiej czuje się w swoim domu z ogródkiem. Inni znani mi seniorzy nawet jak wcześniej byli bardzo aktywni raczej po 80tce się też nie ruszają z domu i okolic poza wyjazdem do jakieś rodziny i to jeszcze jak ktoś ich podwiezie.
    • taki-sobie-nick Re: Wakacje seniora 30.04.24, 01:36
      Dlaczego akurat Ciechocinek? Tam też trzeba dojechać.
      • riki_i Re: Wakacje seniora 01.05.24, 22:51
        taki-sobie-nick napisała:

> Dlaczego akurat Ciechocinek?

Bo to trupiarnia dla najstarszych. Żywa skamielina epoki dancingów i wieczorków zapoznawczych.

> Tam też trzeba dojechać.

Da się. Ponadto mają w końcu reaktywować pociągi.
    • alfa36 Re: Wakacje seniora 05.05.24, 21:12
      Znani mi - wyjeżdżają z dziećmi lub na wczasy z innymi seniorami (z biura, tylko Polska, wcześniej on z dziećmi również poza Polską). Inny znany mi senior, kiedy został sam - sanatoria plus działka, zdecydowanie odmawia wyjazdu dalszego z rodziną, wcześniej również wyjazdy z innymi seniorami (ale teraz to odpadło, bo to głównie wyjazdy par). I do tego znam sporo seniorów, którzy nie wyjeżdżają, wypoczynkowo. Szczerze mówiąc nie znam wyjeżdżających za granicę 70 plus w bliskim otoczeniu, choć jak najbardziej spotykam takich na wyjazdach.
    • jusytka Re: Wakacje seniora 06.05.24, 07:33
      To zależy od seniora, moja teściowa 80+ od dawna nie jest zainteresowana żadnymi wakacjami. Mieszkam jednak nad morzem I widzę mnóstwo niemieckich seniorów podróżujących autokarami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka