Dodaj do ulubionych

nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia

05.05.24, 20:17
Oglądam "Weekendową metamorfozę" i standardowo arch. Miruć wymienia drzwi do remontowanego pomieszczenia. Tak samo zresztą robi w płatnym "Zgłoś remont". Rozumiem, że Dre jest sponsorem programów, ale jak to potem wygląda? Kilka par drzwi po staremu i jedne nowe? Czasem wymienia na czarne, czasem na białe, jak mu pasuje do pokoju/ łażienki, zupełnie nie patrząc na to, co zostaje.
Gdyby mnie ktoś zaskoczył takim remontem, to bym chyba zabiła, ale powiedzmy, że oni tego chcą i godzą się być potem w tv przez nastepne 5 lat. I tak zostają z tymi jednymi drzwiami od czapy?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:21
      W jakimś programie, który oglądałam padła deklaracja, że kolejne drzwi zostaną wymienione ale już po nagraniu odcinka.
      • daniela34 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:22
        *natomiast nie wiem, czy tak jest we wszystkich odcinkach, słyszałam to tylko raz
        • kropkaa Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:31
          Kiedyś był remont w domu, robili pokój dziecięcy i na piętrze wymieniali wszystko, z tym, że było mówione, iż "gospodarze zdecydowali się na wymianę pozostałych drzwi" i był to ten program w którym płacą.
          Innym razem robił pokój dzieciom w starym, zagraconym mieszkaniu (metamorfoza, bezpłatny) i tam te jedne, nowe drzwi wygąldały kuriozalnie. I już wtedy się zastanawiałam, bo budżet na te darmowe remonty jest dość napięty i na bank nie starczy na wymianę wszystkich w całym mieszkaniu, tym bardziej, że to przecież musi się łączyć z malowaniem.
          Więc dochodzi kwestia czasu.
          • daniela34 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:35
            No jeżeli komuś w bloku wymienia tylko 1 drzwi to współczuję - jeszcze w domu można się ograniczyć do jednej kondygnacji czy czasem skrzydła, ale w bloku...
            • pepsi.only Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:50
              daniela34 napisała:

> No jeżeli komuś w bloku wymienia tylko 1 drzwi to współczuję - jeszcze w domu
              > można się ograniczyć do jednej kondygnacji czy czasem skrzydła, ale w bloku...

Ale wymiana drzwi czy to w bloku, czy w domu to jest mały syf, mało kucia. Za to koszt- może być znaczący.
              Mieszkam w domu, to jednak na jednej kondygnacji, i zdecydowałam się ze względu na koszt wymianę drzwi podzielić na 2- podczas remontu wymieniłam 3 pary, a po pół roku od remontu - kolejne 2 drzwi.
              Współczucie nie jest potrzebne, bo to na serio NIC TAKIEGO.
              • kropkaa Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:56
                Współczucie w sensie, że wymieniona jedna para, a reszta pozostaje stara.
                • daniela34 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:58
                  Tak, o to właśnie mi chodziło - reszta zostaje stara i żeby je wymienić to trzeba wydać sporo kasy.
                  • pepsi.only Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 21:07
                    Jeśli nie są obok siebie, w bezpośrednim sąsiedztwie, to nie ma to żadnego, ale to żadnego znaczenia.
                    Uwierzcie mi.
                    U mnie te później wymienione były też w lepszym stanie, więc żaden przymus.
                    Pół roku bez wszystkich wymienionych drzwi na całym moim kwadracie na serio nie zrobiło mi nic. To znaczy zrobiło- nie zarżnęłam się finansowo, bo już remont był grubszy niż zakładałam i byłam pod kreską. A tak to na spokojnie kupiłam te dwie pary drzwi dokładnie wtedy, gdy mi to pasowało.
                    • daniela34 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 21:21
                      Dobra, spróbuję jeszcze raz: jeden z programów Mirucia to format, w którym ludzie aranżują metamorfozę - niespodziankę dla bliskich. Ci bliscy niekoniecznie zrobią sobie coś później, odłożą, zaoszczędzą itd. Ostatnio na przykład była metamorfoza salonu dla pani w mocno podeszłym wieku, wdowy. I teraz jeśli robi się taką wymianę drzwi w mieszkaniu w bloku, osobie, która może nie odłożyć, nie zaoszczędzić i nie być w stanie zorganizować później takich prac, to ja jednak współczuję. Mieszkam w bloku i nie chciałabym mieć na stałe jednych drzwi kompletnie innych od reszty.
                      Oczywiście może poza anteną dogadują później wymianę pozostałych. Tego nie wiem.
                      • aqua48 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 21:26
                        Wydaje mi się, że w takiej metamorfozie ważny jest czas. Zamówienie i realizacja kompletu drzwi do mieszkania to ok 5-7 TYGODNI. Jedną parę drzwi na potrzeby programu zapewne są w stanie otrzymać dużo wcześniej.
                      • kropkaa Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 21:34
                        Dokładnie.
                        Tak jak pisałam - gdyby mi ktoś taką niespodziankę zafundował, bo bym udusiła jeszcze na wizji, głównie z powodu licznych powtórek przez właściwie nieograniczony okres czasu (vide programy Doroty, Kuchenne rewolucje czy Ugotowani).
                        A gdyby do tego doszło, że mam jedną parę drzwi zupełnie od czapy, to wyszłabym z siebie i stanęła obok.
                        W dzisiejszym programie w mieszkaniu były chyba w sumie dwie pary, sypialnia i łazienka, do pokoju z aneksem kuchennym wydaje mi się, że było tylko wejście. I faktycznie wymiana tej drugiej pary została zapowiedziana. Ale słyszałam to po raz pierwszy, a programy oglądam od czasu do czasu.
                        Często w blokach tych drzwi jest sporo - pokoje, kuchnia, łazienka, osobna toaleta. A korytarz całkiem mały, jak to w bloku.
                        A on ostatnio robi chyba tylko drzwi zlicowane ze ścianą, a to wymaga wbudowania konstrukcji/ ramy w ścianę, nie jest to tylko wymiana ościeżnic i skrzydeł.
                        • aqua48 Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 22:08
                          kropkaa napisała:

> A on ostatnio robi chyba tylko drzwi zlicowane ze ścianą, a to wymaga wbudowani
                          > a konstrukcji/ ramy w ścianę, nie jest to tylko wymiana ościeżnic i skrzydeł.

No u mnie w domu facet trzy pary drzwi montował przez cały dzień. I to jeszcze myślał że nie zdąży. Wystarczy że ściany nie trzymają pionu, a podłoga poziomu, jak to w starych blokach.
          • kropkaa Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:36
            O, właśnie powiedział, że takie same drzwi będą wstawione do łazienki, ale to po remoncie.
    • madame_edith Re: nowe drzwi w programach Krzysztofa Mirucia 05.05.24, 20:57
      Moja mama ma w swoim niewielkim mieszkaniu każde drzwi z innej parafii. Nikt jej tego nie narzucał, sama tak po kolei remontowała pomieszczenia i w każdym kupowała drzwi tylko do niego. Dla mnie to kuriozalne, ale z gustem wnętrzarskim rodzicielki nigdy mi nie było po drodze 🤷‍♀️.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka