Dodaj do ulubionych

Świadek w sądzie

09.05.24, 20:14
Wiem, że pracodawca musi mnie zwolnić abym mogła zeznawać w sądzie. Za ten dzień nie otrzymam wynagrodzenia. Mogę wystąpić z wnioskiem o zwrot wynagrodzenia na podstawie zaświadczenia od pracodawcy o utracie zarobków. Kiedy i komu mam zanieść takie zaświadczenie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Świadek w sądzie 09.05.24, 20:20
      Informacja na ten temat powinna być na stronie właściwego sądu. Np. od ręki wygooglałem info nt. sądu w Jeleniej Górze (niezbadane są wyroki google):

www.jelenia-gora.so.gov.pl/zwrot-kosztow-swiadkom,m,mg,3,283

ale podejrzewam, że i procedury i druki są identyczne wszędzie - niemniej jednak lepiej się upewnić u źródła, czyli w sądzie w którym się stawiasz.
      • larix_decidua77 Re: Świadek w sądzie 09.05.24, 20:56
        Dziękìsmile
    • jkl13 Re: Świadek w sądzie 09.05.24, 22:40
      Termin na złożenie przez świadka wniosku o zwrot kosztów stawiennictwa to najpóźniej 3 dni po rozprawie, na której świadek był przesłuchiwany. Na stronach sądów są formularze takiego wniosku, możesz wydrukować, wypełnić i złożyć jeszcze na sali albo tuż po przesłuchaniu na biurze podawczym. Możesz też wysłać w ciągu tych 3 dni pocztą, liczy się data stempla pocztowego na kopercie.
      Za dojazd samochodem przysługuje kilometrówka, 1,15 zł za kilometr. W przypadku utraconego zarobku jest to zawrotna kwota 82 zł z groszami i nie ma możliwości wypłacenia większej (kwota ustalona ustawowo, wg wzoru wskazanego w ustawie). Zaświadczenie o utraconym zarobku należy dołączyć do wniosku o zwrot kosztów, w przypadku kilometrówki wystarczy wpisanie, z jakiego.miasta i jakim samochodem (matka i pojemność silnika) podróżowałaś do sądu. Chyba że jechałaś komunikacja publiczna, wtedy dołączasz bilety.
      • jkl13 Re: Świadek w sądzie 09.05.24, 22:42
        Ps. Mowa o sprawie cywilnej, na karnych się nie znam.
      • arthwen Re: Świadek w sądzie 10.05.24, 16:00
        82 zł? I to ma zrekompensować cały dzień? Przecież to jest poniżej stawki minimalnej.
    • yenna_m Re: Świadek w sądzie 10.05.24, 09:05
      Złóz od razu w sądzie w sekretariacie wydziału, to moze od ręki ksiegowość wypłaci.
      • marta.graca Re: Świadek w sądzie 10.05.24, 09:18
        Nie może księgowość wypłacić od ręki, bo wypłata następuje na podstawie postanowienia sądu, który weryfikuje te dokumenty potwierdzające poniesienie kosztów, później strony dostają to postanowienie i dopiero jak się uprawomocni, to się wypłaca.
    • cranberries1983 Re: Świadek w sądzie 10.05.24, 15:10
      do Sądu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka