Dodaj do ulubionych

Gablotka z maryjką

15.05.24, 04:54
Słuchajcie, mam ci ją taka gablotkę maryjkową na klatce schodowej i zupełnie nie mam pomysłu co z tym zrobić:p
Ale tak zupełnie zupełnie, o ile nie liczyć pomysłów typu hodowla patyczaków czy czego...
Co byście z tym zrobiły?:p
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 05:29
      znaczy w tym wloskim domu?

ja bym chyba zostawila(bedac bardzooo bardzooo daleko od kosciola) jako lokalny koloryt
      da sie to wymontowac w calosci ? albo maryjke zaniesc do kosciola albo na cmentarz
    • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 06:11
      Zupełnie nic nie rób, ta gablotka ma swój urok i jest świadectwem czasów. Jej demontaż to jakbyś chciała otynkować piękny stary kamienny mur.
    • iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 06:49

Zanioslabym do najbliższego kościoła i oddała.
      • bene_gesserit Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:40
        ...w którym to kościele gablotka zalegnie w jakimś zatęchlym kącie.

Jeśli już się pozbywać Maryjski, to sprzedać, są amatorzy takich retro dewocjonaliów

Ale ja bym zostawiła, Maryjka to lokalny duch, chroniący dom itd. Mi takie przedmioty kojarza się nie katolicko, ale pogansko-magicznie.
        • kobieta-leniwa Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:31
          "Maryjka to lokalny duch, chroniący dom itd. Mi takie przedmioty kojarza się nie katolicko, ale pogansko-magicznie."

co za brednie
          • mgla_jedwabna Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:08
            Instalowanie w ścianie dewocjonaliów i wiara, że ochroni to dom przed złem, to zabobon w czystej postaci, i nie różni się wiele od kultu larów i penatów albo wystawiania miski mleka dla zaskrońca. W ogóle katolicy są hipokrytami nie widząc, że ich wiara w święconą wodę, sól, święte oleje, medaliki, szkaplerze, pierścionki z różańcem, święte obrazki, figurki, okadzanie kadzidłem itd. to myślenie magiczne.
            • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:14
              Masz oczywiście rację, z tym że hipokryzją wykazał się głównie kler dopuszczający te "obrządki". Lud który biegnie do kościółka poświęcić kiełbasę przed spożyciem, budzi raczej współczucie.
            • joaz Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:26
              chyba nie ma religii, która nie miałaby takiej obrzędowości. Sa procesje, ofiary, okadzanie, dzwony, ołtarze itp. Hipokryzją jest podziwianie tego np. na wycieczce w świątyni buddyjskiej w Indiach, szintoistycznej w Japonii itp., a wyśmiewanie w Polsce.
              • aandzia43 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:52
                Otóż to smile
              • homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:59
                joaz napisała:

> chyba nie ma religii, która nie miałaby takiej obrzędowości. Sa procesje, ofiar
                > y, okadzanie, dzwony, ołtarze itp. Hipokryzją jest podziwianie tego np. na wyci
                > eczce w świątyni buddyjskiej w Indiach, szintoistycznej w Japonii itp., a wyśmi
                > ewanie w Polsce.

10/10
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:03
                Ja niczego nie wyśmiewam, po prostu nie mam ochoty mieć żadnego ołtarza w domu- ani katolickiego ani żadnego innego.
                Tylko tyle.
                • dracaria Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:06
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ja niczego nie wyśmiewam, po prostu nie mam ochoty mieć żadnego ołtarza w domu-
                  > ani katolickiego ani żadnego innego.
                  > Tylko tyle.

Siłą ci więc musieli ten dom wpychać, albo spadek po jakiejś ciotce :]
                  • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:09
                    🤔
                    Ale pie.dolisz od czapy.
                    Nigdy nie robiłaś remontu?
                    • aandzia43 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:23
                      Tak, Dramatik wprowadzając się do nowego mieszkania nie zdrapuje fototapety z 1995 i gumoleum z 1966.
                • mizantropka_20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:56
                  Powinnaś się skontaktować z ematką z wielkiego miasta (niestety nie kojarzę nicka, ale może metoda "uderz w stół"),która chyżo pomykała po warszawskiej Pradze fotografując podwórkowe kapliczki. Może jej się przyda.
                  • homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:07
                    To chyba ta od integracji na wyjeździe i jest obecna w tym wątku 😉
                    • imponderabilia20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:33
                      homohominilupus napisała:

> To chyba ta od integracji na wyjeździe i jest obecna w tym wątku 😉
                      >
                  • imponderabilia20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:31
                    mizantropka_20 napisała:

> Powinnaś się skontaktować z ematką z wielkiego miasta (niestety nie kojarzę nic
                    > ka, ale może metoda "uderz w stół"),która chyżo pomykała po warszawskiej Pradze
                    > fotografując podwórkowe kapliczki. Może jej się przyda.
                    >

Melduje się, uwielbiam kapliczki. Buziaki wszystkim fankom🤣 załączam jedno z praskich zdjęć
                    • mizantropka_20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:36
                      FAANNNKKKKĄĄĄ?
                      • imponderabilia20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:37
                        Jeszcze jedno zdjęcie kapliczki? Mam tego mnóstwo! Mogłabym stworzyć wątek dla moich fanek!🤣
                        • majenkirr Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:08
                          Chetnie poogladamsmile.
              • joanna266 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 11:42
                Świetne to co napisałaś.Jestem ateistką ale myślę dokładnie tak samo smile
            • imponderabilia20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:13
              mgla_jedwabna napisała:

> Instalowanie w ścianie dewocjonaliów i wiara, że ochroni to dom przed złem, to
              > zabobon w czystej postaci, i nie różni się wiele od kultu larów i penatów albo
              > wystawiania miski mleka dla zaskrońca. W ogóle katolicy są hipokrytami nie widz
              > ąc, że ich wiara w święconą wodę, sól, święte oleje, medaliki, szkaplerze, pier
              > ścionki z różańcem, święte obrazki, figurki, okadzanie kadzidłem itd. to myślen
              > ie magiczne.

Nowoczesna, postępowa, o szerokich horyzontach - typowa ematka.
              • briar_rose Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:24
                mgla_jedwabna napisała:

> Instalowanie w ścianie dewocjonaliów i wiara, że ochroni to dom przed złem, to
                > zabobon w czystej postaci, i nie różni się wiele od kultu larów i penatów albo
                > wystawiania miski mleka dla zaskrońca. W ogóle katolicy są hipokrytami nie widz
                > ąc, że ich wiara w święconą wodę, sól, święte oleje, medaliki, szkaplerze, pier
                > ścionki z różańcem, święte obrazki, figurki, okadzanie kadzidłem itd. to myślen
                > ie magiczne.

O to to. Do tego kult Maryji jako Bogini Matki... przecież ona nawet przyjęła przydomki Izydy, np. Gwiazda Morza, Wieża z Kości Słoniowej, Królowa Nieba itd. Do tego kult świętych, każdy od czego innego, zupełnie jak pogańskie bożki. Ten patron artystów, ten lekarzy i tak dalej tongue_out
            • headonshouldersbaby Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:26
              dokładnie dziękuję mgło jedwabna, te rzeczy powszechne w kościele katiolickim są przecież w Piśmie Świętym surowo zakazane
    • leosia-wspaniala Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:02
      Nic, a co byś chciala robić? Jest pozostałościach bo dawnych czasach, elementem jakiejś włoskiej tradycji. Aż mi się przypomniał odcinek Gesslerowej, w którym ktoś stara cegłę w piwnicy pokrył białym tynkiem.
      • kobieta-leniwa Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:34
        no i co z tego?, zostawiasz wszystko bo tradycja? nawet jak ci się nie podoba?
        • leosia-wspaniala Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:40
          Owszem, w starym domu tak, zostawiam, jesli nie przeszkadza w uzytkowaniu jak np. stara kanalizacja. Jakbym kupiła kamienicę na Pradze to też bym zostawiła.
    • migafka357 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:05
      Zostawiłabym, uwielbiam Maryjki, są wzruszające.
    • imponderabilia20 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:28
      Nic, zostawić.
    • heca7 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:34
      Zostawiłabym. To element domu, ślad historii. Wyjęłabym tylko te sztuczne kwiatki, doniczki i obrazek bo nie wyglądają dobrze. Zostanie sama figura i od razu lepiej będzie smile
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:53
        Te doniczki to chyba elementy kapliczki, ja bym zostawiła.
        • kk345 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:09
          Nie, są dołożone przez mieszkańców, tak jak obrazeczek
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:14
            A skąd wiesz?
          • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:15
            Tak samo jak maryjka, przeć się tam nie zmaterializowała 😅
            • kk345 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:28
              Bardzo zabawne. Figura pewnie była pierwsza, potem podostawiano doniczki, dokładano obrazki, różańce- tak się dzieje z takimi kapliczkami we Włoszech, w Polsce i pewnie wszędzie na świecie.
      • kk345 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:09
        Popieram, zostawić tylko figurę, jako historyczny element domu
        • primula.alpicola Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:03
          kk345 napisała:

> Popieram, zostawić tylko figurę, jako historyczny element domu

Tak.
    • mayaalex Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:38
      Zostawilabym bo to lokalny koloryt. W czasie jak jestem na miejscu pewnie jeszxze obstawilabym kwiatami w donicach i dodala jakies swiatelka, bedzie wtedy Maryjka campowa i na bogato. Jak sie do niej nie przyzwyczaicie, to mozesz Maryjke oddac do jakiegos kosciola a reszte zatynkowac - ale pamietam zdjecia tego mieszkania i Maryjka zdecydowanie pasuje do klimatu calosci (zeby nie bylo, jestem antykoscielna smile
    • sylwiastka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 07:42
      Gablotke bym zostawila, a dewocjonalia zamienila na cos, co mi sie podoba.
      • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:07
        Gablotka jest wmontowana we wnękę i jej nie ruszę ( przynajmniej na razie) tylko właśnie nie mam pomysłu na co zamienić maryjkę ( przecież nie na jezuska 😅)
        A co do "lokalnej tradycji ", to jest to może i tradycja, ale jedynie bardzo starych ludzi. Na prawdę nie obrażę niczyich uczuć wywalając maryjkę z moich własnych schodów 🤷 oprócz nas nikt jej nie ma okazji podziwiać, bo jest wewnątrz, na moich prywatnych schodach.
        • simply_z Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:24
          No to wyrzuć w czym problem.
        • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:41

> Gablotka jest wmontowana we wnękę i jej nie ruszę ( przynajmniej na razie) tylk
          > o właśnie nie mam pomysłu na co zamienić maryjkę ( przecież nie na jezuska 😅)
          > A co do "lokalnej tradycji ", to jest to może i tradycja, ale jedynie bardzo st
          > arych ludzi.

Zabytki to też tradycja jedynie bardzo starych ludzi? To może powybur,ac? Po co Stare Miasto w Warszawie czy Łazienki? Tyle miejsca się marnuje a można by tam biurowe i bloki postawić. Albo Koloseum w Rzymie. Ruina.

S.
          • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:48
            Ta figurka nie jest żadnym zabytkiem 😐 ma może że 20 lat🤷
            • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:15

> Ta figurka nie jest żadnym zabytkiem 😐 ma może że 20 lat🤷

Może mieć dużo więcej. 20 lat temu nikt takich rzeczy nie robił. Nawet w religijnych Włoszech. Kapliczka na Siennej 45 ma ponad 100 lat a Ty możesz mieć architektoniczną perełkę. Może zanim coś zrobisz pogadaj z miejscowym specem od zabytków?

S.
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:19
                " 20 lat temu nikt takich rzeczy nie robił. "

Chyba sobie jaja robisz, bo poważnie tego nie mogę traktować.. Takie rzeczy są w ciągłej produkcji, możesz sobie taką maryjke w sklepie kupić. Ja to miałam w rękach i wiem, że nie jest żadnym zabytkiem tylko zwykłą, gipsową tandetą jaką sprzedają w milionie sklepików każdego "Centro storico ".
                • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:37

> " 20 lat temu nikt takich rzeczy nie robił. "
                  >
                  > Chyba sobie jaja robisz, bo poważnie tego nie mogę traktować.. Takie rzeczy są
                  > w ciągłej produkcji, możesz sobie taką maryjke w sklepie kupić. Ja to miałam w
                  > rękach i wiem, że nie jest żadnym zabytkiem tylko zwykłą, gipsową tandetą jaką
                  > sprzedają w milionie sklepików każdego "Centro storico ".

Nisze też dla takich Maryjek w ścianach wykuwaja? I ozdabiają? Plastikowe Wenus z Milo też produkuje się na potęgę, co nie znaczy aby oryginał niszczyć.

Ale ty miałaś ją w ręku, ja obejrzałem jedno zdjęcie, więc pewnie wiesz lepiej. Ja bym jednak sprawdził czy to perła z plastiku. Bo możesz wyrzucić prawdziwa. 🙂

S.
                  • iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:42
                    snajper55 napisał:

> Ja bym jednak sprawdził czy to perła z plastiku. Bo możesz wyrzucić prawdziwa.
                    > 🙂

Po czym poznać "prawdziwość"? tongue_out

• snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:04
                      iwles napisała:

> snajper55 napisał:
                      >
                      > > Ja bym jednak sprawdził czy to perła z plastiku. Bo możesz wyrzucić praw
                      > dziwa.
                      > > 🙂
                      >
                      >
                      > Po czym poznać "prawdziwość"? tongue_out

Po opinii fachowca znającego się na perłach/ diamentach / zabytkach.

S.
                  • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:44
                    Ona nie jest z plastiku, to gipsowa, masowa produkcja z foremki.
                    • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:05

> Ona nie jest z plastiku, to gipsowa, masowa produkcja z foremki.

"Perla z plastiku" to była przenośnia.

S.
        • sylwiastka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:03
          Doskonale rozumiem, przeciez fajnie czuc sie w swoim domu dobrze inotaczac przedmiotami, ktore sie tobie podobaja. Dla mnie moj gust i poczucie estetyki sa ponad tradycje i historie. Zastanow sie co bys chciala ogladac z tych schodow, co bedzie poprawiac ci humor.
    • makurokurosek Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:17
      Usunęłabym i doszczętnie zniszczyła. Zaniesienie do kościoła niesie za duże ryzyko przyczepienia się księdza i złożenia donosu na policję o niszczenie kapliczki .
      • hrasier_2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:36
        Ludzie to mają pomysły. A szczególnie niszczyć cudze rzeczy.
        • iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:13
          hrasier_2 napisał:

> A szczególnie niszczyć cudze rzeczy.

w tym wypadku "cudze" znaczy czyje?

• szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:29
            Dobre pytanie:p
            Spadkobiercy poprzednich właścicieli porzucili maryjkę a zabrali kredens, taka wielka wartość to ma dla lokalsow:p
            • aandzia43 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:57
              Uznali że to element murów domostwa. No wiesz, jak się poganie wyprowadzali z chaty to chyba ofiary zakładzinowej nie wygrzebywali spod progu tongue_out
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:37
                Całkiem sporo rzeczy uznali za element murów domostwa:p garnki, talerze, święte obrazki.. :p
                A kredensu mi szkoda, ładny był:p
        • makurokurosek Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:55
          Ołtarzyk znajduje się w domu prywatnym, należy więc do właściciela domu, ale niestety kościół katolicki wyciąga łapę po nie swoją własność, ograniczając prawo do zarządzania takimi ołtarzykami. Dlatego w takie g.wno lepiej nie wchodzić i po cichu zniszczyć.
          • homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:03
            makurokurosek napisała:

> Ołtarzyk znajduje się w domu prywatnym, należy więc do właściciela domu, ale ni
            > estety kościół katolicki wyciąga łapę po nie swoją własność, ograniczając prawo
            > do zarządzania takimi ołtarzykami. Dlatego w takie g.wno lepiej nie wchodzić i
            > po cichu zniszczyć.

Jessoooo, powiało grozą.

Niektórym to już zupełnie peron odjechał.
            • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:27
              Serio? To poczytaj jak próby usunięcia kapliczki z własnej posesji wyglądają w Polsce, przestanie Ci być do śmiechu.
              • homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:57
                Ale to nie dzieje się w Polsce.
          • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:04
            Nie sądzę żeby kościół obchodziła moja maryjka, tego typu ołtarzyków jest tutaj na kopy, każdym nie mogą się zajmować:p
            • makurokurosek Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:23
              To poczytaj ile ludzie mają problemów z takimi ołtarzykami, krzyżami i Maryjkami na prywatnych posesjach
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:24
                W Polsce? No może. Tutaj, to raczej nie, nie daliby rady tego ogarnąć, bo takie cosie są na każdym rogu.
                • makurokurosek Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 15:05
                  Nie napisałam w jakim kraju znajduje się dom, założyłam więc, że w Polsce, a tu problem z ołtarzykami i kapliczkami na prywatnych posesjach jest ogromny. Wystarczy upierdliwy ksiądz aby narzucił ci ciągłe remonty i renowacje
        • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:48
          Ach to czytanie ze zrozumieniem. Trudna sztuka.
      • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:47
        Ja też bym usunęła jeśli to prywatna część domu.
    • kobieta-leniwa Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:30
      jak ci się podoba zostaw, jak nie podoba wyrzuć bez żalu
      ja nie mam stosunku emocjonalnego do cudzych rzeczy
      • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:16
        kobieta-leniwa napisała:

> jak ci się podoba zostaw, jak nie podoba wyrzuć bez żalu
        > ja nie mam stosunku emocjonalnego do cudzych rzeczy

Czyje są zabytki?

S.
          To nie jest zabytek co już ci wyrażnie autorka napisała.
          • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:06
            panna.nasturcja napisała:

> To nie jest zabytek co już ci wyrażnie autorka napisała.

To jest zdanie autorki.

S.
            • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:26
              Która mniej wiem o mieszkaniu, które kupiła w kraju swojego męża nić ty który rzeczonego mieszkania nigdy nie widziałeś na oczy, prawda?
              • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:05
                panna.nasturcja napisała:

> Która mniej wiem o mieszkaniu, które kupiła w kraju swojego męża nić ty który r
                > zeczonego mieszkania nigdy nie widziałeś na oczy, prawda?

Zapewne wie dużo więcej. 🙂

S.
                • gryzelda71 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 18:57
                  Poroś ładnie, to ci ten zabytek wyślę.
                  • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:25
                    Dorzucę nawet święty obrazek!
    • hrasier_2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:34
      Co Ci przeszkadza. Niech chroni Twój dom.
        Ńie każdy wierzy w gusła.
    • alpepe Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:41
      Wywaliłabym. I nie, nie paliłabym, tylko wywaliła do śmieci.
      • bieda_tubka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:42
        i tyle na temat szacunku imigrantów do lokalnej tradycji tongue_out
        • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:25
          Mój mąż jest lokalsem i jakoś też tej tradycji nie szanuje, maryjki chce się pozbyć:p
          On chyba może?
          • bieda_tubka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:28
            no cusz, w polsce też się zdarzają sytuację, w której ktoś w zabytku wstawia plastikowe okna, a podobno polacy to włosi północy, więc wszystko się zgadza
          • hrasier_2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:53

> Mój mąż jest lokalsem i jakoś też tej tradycji nie szanuje, maryjki chce się po
            > zbyć:p
            > On chyba może?
            A od kiedy ty taka pokorna wobec męża. Oddałaś ciało oddaj i duszę.😁
            • simply_z Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:33
              Maz zasponsorowal dom przeciezwink.
            • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:49
              Nie bredż.
          • alpepe Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:24
            Jak raz ci napiszę, słuchaj męża, bo to jakbyś posłuchała mnie big_grin
            • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:26
              Jesteśmy w tym temacie akurat bardzo zgodni :p
        • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:19
          bieda_tubka napisała:

> i tyle na temat szacunku imigrantów do lokalnej tradycji tongue_out

Czasem imigranci to dzicz z innego kręgu kulturowego.

S.
    • purchawka2020 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:46
      Jestem starą ateuszką ale zostawiłabym.
      Tak samo jak runiczna napisy na belce stropowej - jako element lokalnego kolorytu i historii.
      Bozia jest fajna- mam taką z gipsu po dziadku i jestem do niej bardzo przywiązana. Kwiatki jej stawiam. To takie żeńskie bóstwo, udaję, że ją czczę.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 08:48
      Zostawiłabym, przecież to miejscowy folklor i ładna jest.
      Tylko ten obrazek wyrzuć, bo szpeci.
      Jeśli jest tam światło dzienne, to puściłabym na ścianę jakiś pnący bluszcz.
      • berdebul Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:08
        A to nie Gabriel od zwiastowania?
      • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:10
        Nie ma żadnego światła, to wewnętrzna klatka schodowa gdzie wchodzimy tylko my.
        • berdebul Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:18
          Można dodać. Podświetlona korona robiłaby klimat. suspicious
          • homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:51
            Znajomi w ramach żartu zostawili u mnie kiedyś w kontakcie takiego Jezuska w formie lampki. To było tak straszne ze śmieszne 😅
    • bei Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:04
      Zostawiły, nie jako przedmiot kultu tylko jako historię.
      • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:09
        Historię czego? Przecież to jest współczesne, no ludzie! Ta Maryja to figurka z XXw kupiona na jakimś straganie, dzizas.
        • kk345 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:11
          W takim razie czego dotyczy twoje pytanie?
          • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:14
            Moje pytanie jest o pomysły co tam wsadzić zamiast maryjki. Jak zagospodarować gablotkę bez maryjski w środku:p
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:18
              Zamiast Maryjki może być jakaś rzeźba, przecież nikt ci nie powie, co masz tam wstawić, bo nie znamy twojego gustu.
            • ib_k Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:19
              A skąd my mamy wiedzieć co się tobie podoba?
            • kk345 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:26
              Z twojego pierwszego postu to nie wynika, dlatego masz tu sporo głosów na zostawienie, jak jest. Przecież możesz wstawić cokolwiek, Kapitana Planetę, półki na książki, robota Lego, kolekcję kubków.
            • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:45
              to może maryjkę - dzieło sztuki? bo rozumiem, że razi się ta figurka która stoi (jest brzydka)? jest w Polsce dziewczyna która specjalnie kupuje albo znajduje (w śmietnikach) figurki i je odnawia, przemalowuje i ubiera. Wyglądają wg mnie świetnie. www.instagram.com/holymothers.art/
            • iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:42

Podkowę pierdyknij.
              Też przynosi szczęście, może więc Maryja się nie obrazi i was nie wyklnie? tongue_out
        • sylwiastka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:23
          Ja bym tam postawila jakas rzezbe nowoczesna w formie, albo jakas ceramike, kolorowa, ale o prostej formie. Natomiast nie stawialabym wazonu ze sztucznymi kwiatami.
        • feniks_z_popiolu Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:08
          Werdiura? Gobelin? Arras? Inna tapiseria?
          Albo makatka z jeleniem ma rykowisku smile
        • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:31

> Historię czego? Przecież to jest współczesne, no ludzie! Ta Maryja to figurka
          > z XXw kupiona na jakimś straganie, dzizas.

I dla kupionej na straganie Maryjki wykuwano w ścianie ozdobną niszę? Raczej całość powstała w tym samym okresie. I nie było to 20 lat temu.

S.
          • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:39
            Wyobraź sobie, że kiedyś, dawno temu mogła tam stać zupełnie inna figurka. Nie pomyślałeś o tym? 🤔
            Ta, która stoi tam teraz zdecydowanie nie jest żadnym zabytkiem.
            • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:17

> Wyobraź sobie, że kiedyś, dawno temu mogła tam stać zupełnie inna figurka. Nie
              > pomyślałeś o tym? 🤔
              > Ta, która stoi tam teraz zdecydowanie nie jest żadnym zabytkiem.

Też możliwe. Historia tego detalu (nisza plus zawartość) może być bardzo ciekawa. Może spróbuj ją poznać? Czy w innych domach też takie nisze występują? Może poprzedni właściciele coś o nim wiedzą? Może da się przywrócisz poprzedni wygląd całości? No ja bym temat drążył. 🙂 To jest Tajemnicą, którą Ty możesz odkryć.

S.
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:20
                Poprzedni właściciele nie żyją, trochę ciężko z nimi o tym porozmawiać.
                Tak, takie niszę są tutaj bardzo popularne, i wewnętrzne i zewnętrzne. Nie jest to nic dziwnego ani niezwykłego. Byłoby dziwne, gdyby czegoś takiego tam nie było.
                • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:15

> Poprzedni właściciele nie żyją, trochę ciężko z nimi o tym porozmawiać.
                  > Tak, takie niszę są tutaj bardzo popularne, i wewnętrzne i zewnętrzne. Nie jest
                  > to nic dziwnego ani niezwykłego. Byłoby dziwne, gdyby czegoś takiego tam nie b
                  > yło.

Dzięki za wyjaśnienie.

Maryjki nie będę oceniał ale sama nisza mi się podoba. Właśnie taka rustykalna.

S.
    • berdebul Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:07
      Odpicowałabym i zostawiła dla klimatu. Jestem niewierząca.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:19
      schowek na klucze, na latarkę, papierową korespondencję
    • atoness Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:29
      Piękna! Zostawiłabym z całą pewnością. Dołożyłabym coś, co lubię. W Neapolu widziałam mnóstwo takich gablotek z przeróżnymi rzeczami. Z figurkami diabłów nawet. I ze zdjęciami zmarłych. Mój syn na pewno wstawiłby tam bionicle, które kocha niezmiennie, chociaż jest już dorosły
    • kafana Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:31
      Absolutnie nic oprócz czasowego przetarcia szybki- jest cudna!
    • kafana Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:33
      A wiem jakieś ledowe światełka w odjechanej barwie smile
    • majenkirr Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:33
      Zostaw tam gdzie jest. Raz, że super to wygląda, dwa, że może się mścić jak wywalisz💀
    • noitak Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:34
      Odnowiłabym z najwyższą starannością piękną ramę, usunęła doniczki, obrazek i brzydką figurkę, pomalowałabym wnętrze na biało i…wstawiła nową, ładniejszą „maryjkę” w lepszych proporcjach do wnęki i ramy. Może nawet „maryjkę” z Polski wystruganą przez podhalańskiego artystę smile

Takie domowe kapliczki są częścią dziedzictwa kulturowego tego regionu dlatego zachowałabym na pewno.

• mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:42
        Wnętrze na biało??
        O matko bosko!
        • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:46
          No, i figurka z podhala smile
          • noitak Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:49
            misiamama napisała:

> No, i figurka z podhala smile

Nastepna porażona smile
            Niespotykane połączenie tradycji nieprawdaż?
            PORAŻAJĄCE smile)))
            • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:50
              Jakiej znowu tradycji? Co ma wspólnego maryjka z Podhala z Włochami?
        • noitak Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:47
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Wnętrze na biało??
          > O matko bosko!

A co w białym kolorze wnęki cię przeraża smile?
          To obecnie bure twoim zdaniem atrakcyjniejsze?

Wnętrza kapliczek zazwyczaj białe są smile
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:16
            Przeraża mnie psucie i niszczenie.
          • panna.nasturcja Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:51
            Niszczenie pięknego muru białą farbą?
      • mdro Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:49
        Te kamienie chcesz na biało malować?
        • noitak Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:23
          mdro napisała:

> Te kamienie chcesz na biało malować?

Kto jeszcze się przyczepi kapliczki pomalowanej we wnętrzu O ZGROZO smile na biało?

Nie przedstawiam szczegółowego projektu przecież.
          Tak, wnękę na figurkę zdecydowanie na biało, kamienie udające jakąś grotę bym wywaliła jak najszybciej.
          Chciałabym formę jak najprostsza, niemal sterylną z zachowaniem pięknej, drewnianej ramy i wstawieniem
          nowej, surowej, drewnianej „ maryjki”.
          Nic nowatorskiego i nic szokującego.
          Nie rozumiem zdziwka i ciągnięcia tematu smile

Autorka i jej partner chcą kapliczkę zlikwidować, ja bym nie likwidowała, choć jestem ateistką.

Na cokolwiek właściciele przerobią to miejsce będzie wiadomo co było tam wcześniej i wszystko będzie wtedy tam
          „nie na miejscu”. Aż tak się właścicielom nie podoba to wywalić, zamurować, wyrównać tynkiem i odmalować ścianę ( na biało wink ) tak, by śladu nie zostało i po „ kłopocie” czyż nie smile?

• iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:36
            "Tak, wnękę na figurkę zdecydowanie na biało, kamienie udające jakąś grotę bym wywaliła jak najszybciej"

Prędzej bym pomyślała, że te kamienie w tle są oryginalną ścianą i je raczej w tej postaci zostawić, niż Maryję, a zatuszować tło 😵‍💫
            • mdro Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:44
              "Prędzej bym pomyślała, że te kamienie w tle są oryginalną ścianą"

Otóż to.

"wywalić, zamurować, wyrównać tynkiem i odmalować ścianę"

Czy nie to właśnie proponujesz? Zamalować na biało kamienną oryginalną ścianę?
            • noitak Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:46
              iwles napisała:

> Prędzej bym pomyślała, że te kamienie w tle są oryginalną ścianą i je raczej w
              > tej postaci zostawić, niż Maryję, a zatuszować tło 😵‍💫

Nie sądzę, by ściany w budynkach stawiano z takich niedużych kamieni.
              Założyłam, że są wystrojem kapliczki imitującym „ grotę”.
              Jeśli to jest ściana oryginalna to oczywiście zostawiłabym i NIE malowała na biało 😅
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:52
                Oczywiście, że to nie jest oryginalna ściana, no ludzie.. wnęka jest wyklejona tymi kamieniami.
                Tu lepiej widać
                • iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:58

a tło? Nie te małe kamyczki, tylko te duże w tle. Też są naklejone?
                  • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:04
                    Też. Oryginalne ściany wyglądają tak
                    • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:33

> Też. Oryginalne ściany wyglądają tak

Mówimy o tym, co jest pod spodem a nie o naklejonych płytkach.

S.
                      • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:39
                        Pod spodem czego? To, co widzisz w gablotce to właśnie naklejone płytki. Pod nimi jest mur taki, jak wkleilam. Tak tu budowali, nic nie poradzisz, choćbyś bardzo chciał.
            • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:25
              iwles napisała:

> Prędzej bym pomyślała, że te kamienie w tle są oryginalną ścianą i je raczej w
              > tej postaci zostawić, niż Maryję, a zatuszować tło 😵‍💫

Też mam wrażenie, że to oryginalna, stara, nieotynkowana ściana z kamienia. Stary detal z nieodkrytą historią. Nie zdziwiłbym się, gdyby to była najstarsza ściana domu a reszta to przybudówka. Nisza pierwotnie mogła być na zewnątrz.

Pomalować na biało? A moze na bogato - każdy kamień innym kolorem. 🤢

S.
              • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:30
                Jak dotąd, wszystkie twoje "wrażenia" są mylne :p
                To nie jest oryginalny mur, tylko naklejone "płytki" z piaskowca ( takim czymś możesz sobie dom z zewnątrz odkleić, żeby ładnie wyglądało) i ceramiczne "muszelki" .
                Oryginalne ściany wklejalam już dwa razy w tym wątku.
                • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:40

> Jak dotąd, wszystkie twoje "wrażenia" są mylne :p
                  > To nie jest oryginalny mur, tylko naklejone "płytki" z piaskowca ( takim czymś
                  > możesz sobie dom z zewnątrz odkleić, żeby ładnie wyglądało) i ceramiczne "musze
                  > lki" .
                  > Oryginalne ściany wklejalam już dwa razy w tym wątku.

Jesteś pewna że to naklejone kamienie? OK. Te oryginalne ściany wyglądały mi na oklejone kamiennymi płytkami. Zresztą i tak ważna jest ta ściana z wnęką, która moze być inna od pozostałych. Coś mnie w tym detalu poruszyło.

Te mniejsze "ksmyki" to chyba wygładzone (polakierowane?) muszle?

S.
                  • szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:31
                    snajper55 napisał:

> Te mniejsze "ksmyki" to chyba wygładzone (polakierowane?) muszle?
                    >
                    > S.
                    Nie. To "muszelki" z ceramiki.
        • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:24
          A co w białym kolorze wnęki cię przeraża smile?
          To obecnie bure twoim zdaniem atrakcyjniejsze?

Wnętrza kapliczek zazwyczaj białe są smile
          - to cytat z powyżej, autorka pomysłu już się ustosunkowała do naszego porażenia
          • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:42
            misiamama napisała:

> A co w białym kolorze wnęki cię przeraża smile?
            > To obecnie bure twoim zdaniem atrakcyjniejsze?

Niektórzy od białych wolą kaminie w kolorze naturalnym. Mam na Mazurach kominek z kamienną obudową i nie pomalowałem jej na biało.

S.
            • misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:02
              ale zauważyłeś, że ja cytowałam noitak, autorkę genialnego pomysłu pobielenia wnęki (bo tak się w Polsce na wsi dekorowało kapliczki, każdej wiosny przed wielkanocą bielenie żeby było ładnie smile
    • elinborg Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:48
      Ja takich rzeczy nie ruszam, bo ma to dla mnie jakąś wartość 'duchową" powiedzmy, przecież nie artystyczna, bo to kicz.Jak ktoś napisał, dobry duch domu, nie o religie mi chodzi. Pozwoliłabym jej tam mieszkać.
      Zamiast można wstawić rzeźbę, albo kwiaty sztuczne (to będzie kiczowate chyba), albo np. obraz, grafikę może? Coś prostego.
      Ale byłby fajny początek horroru- kupili mieszkanie, zlikwidowali kapliczkę i się zaczeło....😛
      • snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:27
        elinborg napisała:

> Ja takich rzeczy nie ruszam, bo ma to dla mnie jakąś wartość 'duchową" powiedzm
        > y, przecież nie artystyczna, bo to kicz.Jak ktoś napisał, dobry duch domu, nie
        > o religie mi chodzi. Pozwoliłabym jej tam mieszkać.
        > Zamiast można wstawić rzeźbę, albo kwiaty sztuczne (to będzie kiczowate chyba)
        > , albo np. obraz, grafikę może? Coś prostego.
        > Ale byłby fajny początek horroru- kupili mieszkanie, zlikwidowali kapliczkę i s
        > ię zaczeło....😛

A po śmierci wszystkich lokatorów kapliczka powróciła i triumfowała. 😃

S.
        • gryzelda71 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:04
          Rzeźba, toż kapliczki nie wykuwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka