Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do liceum

19.05.24, 16:59
W czwartek zaczęła się rekrutacja do szkół ponadpodstawowych. Syn zaczal wypełniać wniosek zgłoszenie kandydata. Można u nas wybrać 6 klas i teraz zastanawiam się czy jeżeli syn uparł się na konkretne liceum i konkretny profil to czy lepiej w danym liceum wybrać też inne profile co byc może pozwoli na dostanie sie. W liceum przykładowym są 4 profile w tym tylko jeden mat-fiz i jeszcze podzielony na dwie grupy. Jak wybierze jeszcze biol-chem to tam pewno wysoki próg. Ehhh nie wiem

Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 17:21
      Lepiej wybrac inne profile, zawsze łatwiej przenieść się między profilami w ramach szkoły, niż między szkołami. Jeżeli do września się nie uda, to w pierwszym miesiącu jeszcze są wędrówki ludów, poczekajcie wtedy z zakupem podręczników.
    • mamamisi2005 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 17:46
      A jaka jest polityka szkoły? Dyrekcja LO moich dzieci zachęcała do wyboru kilku profili, bo dochodzi do przetasowań i faktycznie tak było. A w pobliskim LO - nie, bo nie, żadnego zamieszania 😶
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 17:53
      Nie wiem, jesli są podobne to bym zaznaczyła ale jak chce iś do mat-fiz a inne profile to mat-geo albo his- wos to słabo.
      • miki.20105 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 18:13
        W tym roku słabo bo jesteś mało uczniów więc zmniejszyli ilość profili. Np w ubiegłym roku syn w jednym liceum miałby do wyboru 3 różne ale interesujące go profile a w tym roku tylko jeden i jeszcze podzielony na dwie grupy z czego ta jedna grupa kompletnie mu się nie podoba bo jest rozszerzenie z geografii a on nie chce.
    • rb_111222333 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 17:53
      Nie rozumiem polityki wybierania wszystkich profili w danej szkole. A jeśli zostanie na nieinteresującym go profilu, to co?
      • b.bujak Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 18:15
        rb_111222333 napisał(a):

> Nie rozumiem polityki wybierania wszystkich profili w danej szkole. A jeśli zos
        > tanie na nieinteresującym go profilu, to co?

to taktyka a nie polityka smile
        stosowana w przypadku, kiedy dziecku bardzo zależy na tej konkretnej szkole, na tej konkretnej klasie, i dodatkowo wyklucza inne szkoły - to jest taktyka: wejść do szkoły przysłowiowym "oknem" a później z wewnątrz czyhać na możliwość przeniesienia się do miejsca docelowego

na naszym portalu rekrutacyjnym jest wręcz zalecenie wybierania większej ilość klas jako taktyka zwiększająca szanse przyjęcia;
        • miki.20105 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 19:04
          Zgadza się. Tak nam zalecano że jak zależy komuś na konkretnej szkole to wybrać więcej profili. Syn chce do konkretnego liceum bo w nim są lekcje do max godz 14.45. W innych liceach są „okienka” i w niektóre dni lekcje są nawet do 17.30. Ciężko byłoby pogodzić lekcje do późna z drugą szkołą popołudniową.
        • 35wcieniu Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 18:24
          wręcz zalecenie wybierania większej ilość klas jako taktyka zwiększająca szanse przyjęcia;

No jest to dość logiczne i oczywiste, ale jaka gwarancja że da się później przenieść między klasami? Wcale niekoniecznie. Jak komuś zależy na danej szkole bardziej niż na profilu to może i jest to jakaś opcja, w przeciwnym razie mozna się wkopać w problemy i skończyć na niechcianym profilu.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 18:43
            Nie ryzykowałabym z przypadkowym profilem. Jedynie między akceptowalnymi. No. Dzieciak bardzo chce do mat-fiz ale ostatecznie godzi się na spędzenie 4 lat w mat- geo, czy mat-fiz-chem, bo, jeśli się nie uda przenieść, ten "zapasowy" profil też jest związany z zainteresowaniami/planami. A profile "od czapy" w ogóle nie wchodzą w grę, podobnie jak zaznaczanie jako drugiego języka, którego za żadne skarby nie chce się uczyć, bo np. chce kontynuować "stary" język. Natomiast, jeśli drugi język obojętny, to tak, wszystkie grupy językowe niech wybiera.
    • turkusowozlota Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 18:01
      Nie róbcie tak, bo utknie na biol chemię i co?
      U córki w klasie (mat-geo) zwolniło się jedno miejsce we wrześniu i ktoś tam przeskoczył, ślę chętnych na mat geo byli 4 osoby. Jeszcze jednej udało się przenieść, ale dopiero w drugiej klasie.
      Lepiej wpisać sześć mat fizow w sześciu liceach, niż utknąć w biol chemię lub w humanie na rok, a nawet na zawsze.
      • taki-sobie-nick Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 22:11
        turkusowozlota napisała:

> Nie róbcie tak, bo utknie na biol chemię

Biol-chemie. Tak, tak, wiem, telefon.
        • turkusowozlota Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 22:41
          taki-sobie-nick napisała:

> turkusowozlota napisała:
          >
          > > Nie róbcie tak, bo utknie na biol chemię
          >
          > Biol-chemie. Tak, tak, wiem, telefon.

Gorzej niż telefon! Niedowidzę, literki mi się zlewają, za małe są, czas na okulary do czytania 🫣🙄
    • slonko1335 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 18:08
      Dowiedz się w lo jakie są możliwości zmiany 0rofilu
    • danaide2.0 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 19:08
      Zakładasz wysoki próg, próg okaże się niski, system go zassie skoro było na górze listy i pozamiatane.

Najlepiej zrobić sobie koncert życzeń na liście od najbardziej pożądanej klasy do najmniej. Progi bywają nieprzewidywalne, zdarzają się niespodzianki. Przy czym moje dziecko wrzuciło kilka klas z jednego liceum na górę, ale jednak profilowo były to klasy mocno do siebie zbliżone.
      • kubek0802 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 19:43
        Generalnie zależy od szkoły. Jak rekrutował się syn to dyrektorka LO do którego chciał wyraźnie radziła wpisać wszystkie oddziały w szkole od najbardziej do najmniej pożądanego.
        • b.bujak Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 20:35
          kubek0802 napisała:

> Generalnie zależy od szkoły. Jak rekrutował się syn to dyrektorka LO do któreg
          > o chciał wyraźnie radziła wpisać wszystkie oddziały w szkole od najbardziej do
          > najmniej pożądanego.

może jest tak, jak napisałam wcześniej - dyrektor bierze pod uwagę opcję utworzenia dodatkowych klas
    • memphis90 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 19:43
      6 klas czy 6 szkół z dowolną liczbą klas w każdej? To jakby zasadnicza różnica… Jeśli 6 klas w ogole, to bez sensu zaznaczać 4 profile, które dzieciaka w ogóle nie interesują, zamiast jednego zgodnego z zainteresowaniami w 6 różnych szkołach.
    • jana111 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 20:01
      Też się zastanawiam czy nie postawić na taktykę. Koleżanki dziecko tak obstawiło i się udało przenieść do klasy pierwszego wyboru - ale tam było nastawienie bardziej na szkołę, niż na profil.
      U nas w szkole pierwszego wyboru inne profile z matematyką są (a przynajmniej były w poprzednich latach) niżej punktowane, więc szanse większe, ale co jeśli ugrzęźnie na mat-geo? Tzn. geografia może sobie być, ale pod kątem aktualnego na dziś wyboru studiów, potrzebna na nic. Za to pozostałe rozszerzenia trudne do samodzielnego nauczenia się.
      Więc chyba jednak nie.
      • b.bujak Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 20:33
        jana111 napisała:

> ale tam było nastawienie b
        > ardziej na szkołę, niż na profil.

to jest właśnie punkt pierwszy, który trzeba zdefiniować

> co jeśli u grzęźnie na mat-geo?

trzeba mieć plan B, bo tego się da wykluczyć....

ALE - co jest ważne, ale o tym mało mówi - to oferta szkoły od momentu otwarcia rekrutacji może się jeszcze zmienić - to oczywiście zależy od wielu czynników, ale może się zdarzyć tak, przy dużej ilości chętnych dyrektorowi uda się wynegocjować otwarcie dodatkowej klasy;
    • katriel Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 20:15
      > Można u nas wybrać 6 klas

Jesteś pewna, że 6 klas, a nie 6 szkół i dowolną liczbę klas w każdej z nich?
      Nie znam wszystkich systemów rekrutacyjnych w Polsce, ale w tych, które znam, ograniczenie jest tylko na liczbę szkół (różne: czasem 3, czasem 4, czasem 6, a w Warszawie w ogóle bez ograniczeń), ale w każdej z tych szkół można wskazać tyle klas, ile się chce. Zresztą ustawa Prawo Oświatowe chyba przewiduje właśnie tylko ograniczenie na liczbę szkół, a nie klas.

> syn uparł się na konkretne liceum i konkretny profil

To znaczy co zrobi, jak się tam nie dostanie? Bo "uparcia się" nie ma w kryteriach rekrutacyjnych, zawsze może się nie dostać i po to właśnie są szkoły/klasy drugiego i kolejnego wyboru.
      Moim zdaniem najlepiej układać listę preferencji w kolejności, uwaga niespodzianka, faktycznych preferencji. Jeśli dziecko bardzo chce iść do mat-fizu w liceum A, to wpisujemy je na pierwszym miejscu. Jeśli w liceum A są jeszcze inne profile, może nie ulubione, ale ostatecznie akceptowalne, to też je można wpisać. Przed albo za mat-fizem w liceum B w zależności od tego, czy dziecko woli mat-fiz w B czy inny profil w A. (Wpisywanie innego profilu w A wyłącznie po to, żeby się przenieść, grozi tym, że przenieść się nie uda - i wtedy co? rzuci szkołę?)
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 21:55
        Dobrze piszesz.
        W Warszawie można mieszać szkoły i klasy. Jak mój syn układa to wybiera przykładowo najpierw mat-fizy, mat-fiz-ang, potem mat-fiz-inf i ostatecznie mat-fiz-chem. Najpierw te z preferowanym językiem, potem z tym "gorszym" (ale niech będzie, bo szkoła fajna). I miesza.
        Zazwyczaj - w innych miastach- chodzi o liczbę wyboru szkół a nie klas.
        Zrobiło się na liście głupio, bo te z najwyższymi progami z dawnych lat niektóre są niżej tych nieco niższych. Ale tym nie ma co się przejmować, bo próg zależy choćby od liczby kandydatów. No. takie mat-fiz-chemy są mniej popularne i zwykle progi kształtują się niżej niż w zwykłych mat-fizach. Istotne jest, gdzie młody człowiek się widzi najbardziej.
        • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 22:32
          szeptucha, ile szkół wpisujecie do wniosku?
          Pytam, bo wiem, że jesteście z Warszawy (czyli nie ma ograniczeń co do liczby szkół), a zastanawiam się jaka liczba pozycji we wniosku jest sensowna (tzn. nie za mała).
          U nas nadal brak przekonania co do szkoły i co do profilu.
          Bombelek chciałby do Witkacego (i pewnie będzie miał odpowiednią liczbę punktów, żeby się dostać), a ja zaczęłam mieć wątpliwości czy to dobry wybór (bo wygląda mi na to, że tam jednak trochę marnują potencjał - dostają bardzo dobrych uczniów, a potem wyniki matur są jednak słabsze). A moje dziecko raczej nie będzie olimpijczykiem skupiającym się na jednym obszarze z luksusem olania wszystkich innych przedmiotów maturalnych.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 23:08
            W tej chwili około 10 szkół, w niektórych po 2 klasy - ale lista realnie bierze pod uwagę 6 szkół (bo preferencje co do szkół nie pokrywają się ze spodziewanymi progami. Jednak skoro nigdy nic nie wiadomo to wpisał je - na pewno musi być fizyka rozszerzona, bo to jest wymagane na studia na ten moment wymarzone).
            Głównie wpisuje szkoły o wysokiej punktacji - no, taki Czacki to tak ledwo, ledwo z szansami ale już inne licea miewały progi na poziomie albo poniżej spodziewanej liczby punktów, jedna średnia - ale złota (tam zwykle punktacja koło 165), jedna niedaleko nas srebrna i na końcu dajemy słabszą od niej ale najbliżej domu (asekuracja ale raczej niepożądana). Oprócz tego rekrutacja w sensownej szkole w gminie ościennej do Warszawy.
            Tak naprawdę syn jeszcze nie wie, która ze szkół ma być pierwsza - . myśli o Staszicu, o Słowackim, o Czackim, o Hoffmanowej.
            • slonko1335 Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 23:21
              W sumie to chyba lepiej, że nie fiksuje się na jednej. Moja starsza wogole nie brała pod uwagę innej niż pierwszy wybór. Wpisała dwie pozostałe bo musiała ale gdyby się nie dostała do pierwszego wyboru byłby dramat. Młodszy bardziej na luzie do tematu podchodził w tym względzie i to chyba zdrowsza opcja..
              • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 23:35
                Masz rację. Syn wszędzie ma znajomych, w każdej jakiś aspekt mu pasował a inny niekoniecznie i w zasadzie wszystkie są akceptowalne. W niektórych liceach wiadomo, kto będzie wychowawcą konkretnej klasy i to też bierze pod uwagę. Fiksacji nie ma, raczej luz. Jedzie zaraz na wycieczkę zagraniczną ze szkołą i mam czekać na sygnał z wysłaniem wniosku, bo jeszcze będzie się zastanawiał😎
                • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 23:54
                  Czytam regulaminy rekrutacji w poszczególnych szkołach i się zakręciłam - czy trzeba drukować wniosek i dygać z papierem w zębach do szkoły pierwszego wyboru? Czy wystarczy wysłać przez system przy użyciu profilu zaufanego?
                  • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 19.05.24, 23:57
                    Sorry, doczytałam. Widzę, że lepiej czerpać info ze strony miasta niż MKO
                • cranberries1983 Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:35
                  ale też są niespodzianki, szkola od koleżanki, nauczycielka koszmarna, klsy jej nie cierpią, niemiła, słabo ucząca - i w tym samym czasie, w innym liceum, wsyzsyc te samą babę chwalą, że sympatyczna, merytoryczna i pomocna
                  z czego taka różnica, na rzpestrzeni dwóch szkoł, nikt nie wie
          • nick_z_desperacji Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 13:12
            Witkacy nie marnuje potencjału, tylko traktuje uczniów jak...ludzi a nie cytrynki do wycisniecia w służbie rankingu. Zajechanie dzieciaka a wykorzystanie potencjału to dwie różne rzeczy. Fakt, że z pomocą marchewki nie kija mają od lat fajne wyniku świadczy właśnie o tym, że ten potencjał rozwija.
            • ursgmo Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:44
              Moja córka się wybiera do Witkacego co prawda nie w tym roku, a za rok. I to co bardzo nam odpowiada to brak profilu na początku i jedynie zostaje wybór języka . Wiesz może czy jest to „byle się dostać”, a potem są możliwe przesunięcia czy raczej gdzie się dostałeś to zostajesz?
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 22:26
                ursgmo napisała:

> Moja córka się wybiera do Witkacego co prawda nie w tym roku, a za rok. I to c
                > o bardzo nam odpowiada to brak profilu na początku i jedynie zostaje wybór ję
                > zyka . Wiesz może czy jest to „byle się dostać”, a potem są możliwe przesunięci
                > a czy raczej gdzie się dostałeś to zostajesz?

Jedna z moich córek skończyła Witkacego. Przez cały okres nauki klasa pozostała w niezmienionym składzie (nikt nie doszedł, nikt nie odszedł). Ja bym się na możliwośc przeniesienia z klasy do klasy nie nastawiała.
                • ursgmo Re: Rekrutacja do liceum 21.05.24, 07:38
                  Tak podejrzewałam. To zmniejsza szanse, bo tylko niemiecki i od biedy hiszpański wchodzi w grę. Uczyć się francuskiego i rosyjskiego córka zdecydowanie nie chce. Hiszpańskiego po prawdzie też, ale ponieważ byłaby to kontynuacja to jeszcze ujdzie.
            • kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 22:28
              nick_z_desperacji napisała:

Fakt, że z pomocą marchewki nie kija mają od lat f
              > ajne wyniku świadczy właśnie o tym, że ten potencjał rozwija.

I dobrze widac wspierającą rolę szkoły, gdy spojrzy sie na rankingi olimpijskie. Oczywiście, szkoła wspiera nie tylko olimpiady, a wszelką działalność szkolną i pozaszkolną uczniów.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 22:22
            swinka-morska napisała:

> Bombelek chciałby do Witkacego (i pewnie będzie miał odpowiednią liczbę punktów
            > , żeby się dostać), a ja zaczęłam mieć wątpliwości czy to dobry wybór (bo wyglą
            > da mi na to, że tam jednak trochę marnują potencjał - dostają bardzo dobrych uc
            > zniów, a potem wyniki matur są jednak słabsze).

Jesli w Witkacym ktoś marnuje potencjał to nie szkoła, a uczeń. Nie ma zamordyzmu, kto chce się uczyć będzie sie uczył, a kto nie potrafi bez bata, ten może wypaść gorzej na maturze niz w szkole, która ciśnie uczniów, by wyśrubować wyniki.
    • jana111 Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:16
      Słuchajcie a gdzie znaleźć informacje ile dzieci kończy 8. klasę i ile przygotowano miejsc w szkołach średnich? W Krakowie. Zawsze prasa podaje takie informacje, ale dopiero na etapie wyników przyjęcia a ja chciałbym wiedzieć teraz. Zwłaszcza ilu będzie 8-klasistow, bo ile było klas rok temu a ile teraz to sobie mogę w poszczególnych szkołach sama sprawdzić.
      Patrzyłam na stronie kuratorium i w wydziale edukacji i nie potrafię znaleźć.
      Za to z ciekawostek mogę podać, że w szkołach które bierzemy pod uwagę, punktacja 4 lata temu ("pusty" rocznik) była o ok. 7-10 punktów niższa niż rok wcześniej i rok później. Aktualna 8-klasistka jest na granicy dostania się wszędzie gdzie chce wg zeszłorocznych wyników, więc mam nadzieję, że tegoroczna punktacja też będzie niższa, choćby 2-3 punkty już wszystko zmienią. Statystyki by mi pomogły sobie pogdybać smile)
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:23
        Tamten "pusty" nie był "pusty" tylko pojedynczywink Teraz idzie może ok. 0,5 rocznika - ale to zależy od regionu. Kraków pewnie miał więcej dzieci odraczanych i powtarzających oraz mniej 6- latków. Możliwe, ze podobnie do Lublina. W każdym w tym roku jest "puściej"wink, co daje nadzieję, że będzie lepiej.
        Oczywiście dużo zależy od łatwości egzaminu - przy łatwym też punktacja podskakuje. Nauczyciele też nie będą skłonni za bardzo z oceniani naciągać, no bo niby problemy z miejscami nie powinno być.
        Co do liczebności to chyba tylko artykuły prasowe, ew. kontakt z kuratorium, skoro sami nie podają po dobroci.
        • jana111 Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:38
          W sumie to ani taki ani taki. Bardzo dużo dzieci poszło do szkoły jako 6-latki, w tym rówieśnicy mojego z grudnia 2005, z obawą przed kumulacją 1,5 planowanego wtedy rocznika, z grupy przedszkolnej mojego połowa. Po czym zapowiedź przymusowego posłania rocznika 2006 została cofnięta - chyba już w październiku o ile nie we wrześniu. W jego roczniku w średniej wielkości szkole były tylko 3 klasy, rok wyżej 6, rok niżej 5, nawet obecnych klas 8 jest więcej, bo 4. Przy czym nie zamierzam tutaj jakoś uogólniać na przykładzie 1 szkoły, ale jednak było ich znacząco mniej.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:27
        Wystap o informacje publiczną u mnie mozna mailem bez problemu). Tyle że mają 14 dni na odpowiedź.
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:11
        A może wydział edukacji UM podaje?
        • jana111 Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:43
          Wydział edukacji nic nie podaje albo ja kiepsko szukam (co niewykluczone).
          Hm, może faktycznie wystąpię o informację publiczną, pierwsza moja myśl była taka, że głupio trochę dzwonić do kuratorium czy wydziału oświaty i im gitarę zawracać (bo realnie niewiele mi ta informacja da). A maila wysłać łatwiej wink
          • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:48
            W Warszawie takie informacje padły na jakiejś konferencji prasowej organizowanej przez UM i dalej były podane przez prasę, nie były publikowane chyba nigdzie więcej.
            W Warszawie proporcja jest taka: ok. 10 tys absolwentów warszawskich SP i ok. 17 tys. miejsc w szkołach średnich.
    • princesswhitewolf Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:19
      jesli nie ma jeszcze sprecyzowanych zainteresowan czy checi by isc potem na biol - chem czy matematyczne kierunki studiow to bym poszla do klasy z poszerzonym angielskim. Jezyk jest wazny na cokolwiek sie zdecyduje pozniej
      • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 16:34
        Tyle tylko, że nie ma klas z angielskim jako jedynym rozszerzeniem. Zawsze coś jest jeszcze w pakiecie i najczęściej jest to mat-geo albo zestaw biol-chem, albo humanistyczny.
        • princesswhitewolf Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:09
          moim zdaniem jesli nie masz takiego zatwardzialego humaniste ( swietnie pisze, wygrywa konkursy pisarskie, poetyckie itd) ktory czulby sie nieszczesliwy gdyby nie byl na humanistycznym profilu to nie dawaj go na humanistyczny. Po humanistycznych kierunkach trudniej o finansowo dobrze rokujaca prace.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:12
            A to po samym LO łatwo o dobrze płatną pracę?wink
            • princesswhitewolf Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:21
              a to w liceum sa "humanistyczne kierunki"? Bo ja myslalam, ze o kierunkach mozna mowic na studiach a w liceum sa profile.
          • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:41
            princesswhitewolf napisała:

> moim zdaniem jesli nie masz takiego zatwardzialego humaniste ( swietnie pisze,
            > wygrywa konkursy pisarskie, poetyckie itd) ktory czulby sie nieszczesliwy gdyby
            > nie byl na humanistycznym profilu to nie dawaj go na humanistyczny.

Niestety, często "talent humanistyczny" jest mylony z "nie lubię matmy i fizyki".
            • princesswhitewolf Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:55
              to prawda
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 17:59
              Poszłam do humana, bo uwielbiałam to, choć do ostatniej chwili kusił mnie mat-fiz. Pamiętam (już te grubo ponad 30 lat temu) zawód, że inni dokonali wyboru negatywnego. W rezultacie robiłam innym z klasy korki z matmy i przedmiotów humanistycznych.
              Mój humanistyczny syn świadomie wybrał profil z matematyką, bo właśnie stwierdził, że swoje pasje może rozwijać poza profilem a matematyki chce się nauczyć porządnie.
              • swinka-morska Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 18:18
                No niektórzy mają to szczęście, że są multipotencjonalistami smile
              • princesswhitewolf Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 19:19
                No ale tu nie jest o tobie szeptucha ani o Twoim synu. Inna sytuacja
                • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 19:32
                  To był przykład.
                  • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum 20.05.24, 19:35
                    I do tego na temat- wybór profilu humanistycznego to wybór negatywny pt "nie chce matematyki" a humanista sobie poradzi też na profilu matematycznym. Od szczegółu do ogółuwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka