Dodaj do ulubionych

Ciastka Jeżyki - pytanie

23.05.24, 14:58
Czy ktos wie ile ciastek Jeżykow jest w opakowaniu?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:01
      9, 3x3
      • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:04
        Mój mąż jest fanem, więc skonsultowałam, myślałam, że może 12, ale nie, 9.
        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:42
          Czyli na 30 dzieciakow to 4 opakowania a nie 3.

Pytam bo jest National Heritage Day i dzieciaki zanosza do szkoly naczesciej poczestunek z kraju ich pochodzenia. Dziecior jest polPolakiem i idzie w tej koszulce patriotycznej co zamawialam. No i Jeżyki zaniesie.
          • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:36
            Nie rozumiem fenomenu Jeżyków, ale Niemcy lubią. Mój mąż zawsze obdarowuje rodzinę i znajomych po wyprawach do Polski i wszyscy lubią.
            • snakelilith Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:58
              Moja mama się też upiera, że Niemcy je lubią, bo wszyscy emigranci na wakacjach w Polsce biorą je do Niemiec, ale mój mąż Niemiec nie potwierdza. Słodkie to jak diabli, klei się do zębów i jak zje się za dużo, to mdli. A polskie to moim zdaniem w ogóle nie jest. Dzieciom bym tej kalorycznej bomby z utwardzanymi tłuszczami w ogóle nie dała. No ale cóż....
              • la_felicja Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:59
                Przecież jak zaniesie po jednym ciastku na dziecko, to nikogo od tego jednego ciastka nie zemdli
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:23
                  Snake by jablka zaniosla do szkoly.
                  • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:24
                    Weź te Jeżyki ułóż w jakimś koszyczku na serwecie w polski wzór i oblecą!
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:47
                      Haha
              • lucjan.czerwony55 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 29.05.24, 13:44
                Jak zwykle specjalistka od wszystkie musiala zabrac glos. Sa produkowane przez firme ktora jest od lat w Polsce i ma 100% polski kapital, a z tymi utwardzonymi tluszczami to klamstwo bo takich nue zawiera, kolejne twoje urojenie..
          • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:42
            No nie wiem, czy te języki to dobry pomysł…Według Polaków na amerykańskich grupach polish heritage, naszymi narodowymi ciastkami są kołaczki, a potrawą haluszki. Może jednak w tę stronę idź?
            • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:48
              Że co? W życiu o czymś takim nie słyszałam nawet, tzw. wiem, co to kołocz na Śląsku, ale o haluszkach i kołaczkach nigdy nie słyszałam.
              • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:56
                Spróbuj im to na grupie powiedzieć. Albo dostaniesz bana, albo będą się kłócić do upadłego.
              • chatgris01 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:08
                Ja nie słyszałam o jeżykach tongue_out
                Czy to może chodzi o szyszki? (z opisu Snake pasują)
                • black.emma Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:14
                  Nie, szyszki to co innego.
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:15
              >naszymi narodowymi ciastkami są kołaczki, a potrawą haluszki.

W zyciu nie widzialam tego. Moze to cos lokalnego z Podhala. W US jest spora emigracja stamtad
              • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:35
                To nie są emigranci, to ludzie, których przodkowie przybyli do USA w dalekiej przeszłości. Odkryli swoją polską tożsamość przez testy genetyczne i stali się największymi specjalistami od Polski.
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:55
                  🤣
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:01
                  Az wygooglowalam. Te Haluszki to na Slowacji chyba sa i Ci z Podhala moze znaja.

U mnie w Wielkopolsce z ktorej pochodze o tym nikt nie slyszal. Najblizej co kojarze z wygladu to moze kluski lane, ale ich sie tak nie jada tylko w zupie
                • taje Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 20:19
                  A, to ci od golumpków i busi?
                  • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:47
                    A o golumpkach i busintez nie slyszalam
                    • bieda_tubka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:17
                      golumpki - gołąbki, busia - babcia. oni twierdzą, że tak się w polsce mówi i pisze
            • arthwen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:48
              magdallenac napisała:

> No nie wiem, czy te języki to dobry pomysł…Według Polaków na amerykańskich grup
              > ach polish heritage, naszymi narodowymi ciastkami są kołaczki, a potrawą halusz
              > ki. Może jednak w tę stronę idź?

A co to jest w ogóle? Pierwsze słyszę. Może to jakieś regionalne, ale na pewno nie jest to ani narodowe ciastko, ani potrawa.
              • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:55
                Ja też dopiero na tych grupach o tym uslyszałam. Dowiedziałam się też, że najpopularniejszymi imionami dla polskich psów w Polsce są Jadzia, Magda, Pivko, Pooshka, Anka. Żabka i Stashu
                • la_felicja Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:02
                  Gdzieś po FB krążył wpis jednego Amerykanina, który się dziwił, dlaczego tak popularnym imieniem dla psa w Polsce jest Hodge, bo wszędzie tylko to imię słyszy. A jedna pani to nawet wołała na swojego psa Hodge 2 - czyli biedny piesek nawet własnego imienia nie miał, tylko został nazwany tak jak pierwszy Hodge...
                  • aankaa Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 20:09
                    a jakby po hamerykańsku było "chodź, do nogi" ? big_grin
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:24
                  >Jadzia, Magda, Pivko, Pooshka, Anka. Żabka i Stashu

😀

Jezu ale fajna grupa a to gdzie ta grupa? Rewelacja!
                  • bieda_tubka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:19
                    i love my polish herritage na facebooku
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:52
                      Rrrrrrrrr
                • turbinkamalinka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:44
                  magdallenac napisała:

> Ja też dopiero na tych grupach o tym uslyszałam. Dowiedziałam się też, że najpo
                  > pularniejszymi imionami dla polskich psów w Polsce są Jadzia, Magda, Pivko, Poo
                  > shka, Anka. Żabka i Stashu

To jakieś świry które musiały bardzo dużo czasu stracić na szukanie polskości.
                  Bo szczerze mówiąc ani tych potraw nie znam, ani psów i tych imionach nie spotkałam. No dobra jakąś Żabę/ Żabcię znajdę i Puszka.
            • memphis90 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:34
              Nie, nie, tylko golubki zrobione przez busie.
              • taje Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 20:20
                Haha, to samo napisałam wyżej, zanim doszłam do Twojego posta. Może jesteśmy na tej samej grupie na FB?
              • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:49
                No gulubki to golabki a ta busia to co?
                • taje Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:54
                  Babcia. Według tejże Polonii.
                  • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 00:19
                    Aah fajni sa
            • spirit_of_africa Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:35
              I Golomski’s. Z sosem Worcester i zupa pomidorowa z puszki 🤣
            • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:10
              magdallenac napisała:
              , naszymi narodowymi ciastkami są kołaczki, a potrawą halusz

Co to jest halusz i kolaczki? Pierwsze słyszę
          • eliszka25 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:57
            I te jeżyki, to niby jakieś polskie danie?
            • bene_gesserit Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:02
              eliszka25 napisała:

> I te jeżyki, to niby jakieś polskie danie?

Nie jest! Widziałam bardzo podobne ciastka - w zasadzie identyczne - w Dealzz, chyba brytyjskie.
              • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:04
                Nawet dzieci spiewaja "dokad noca tupta jeż " to niby czemu nie moze byc jez symbolem Polski?
                • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:06
                  Już lepiej by tym dzieciom kukułek przynieść. Przynajmniej by było wesoło.
                  • snakelilith Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:10
                    Kukułek, albo Michałków, czy tam Michaszków, albo Malagi, te chyba pamiętają Gomułkę. Choć dla dzieci mogą smakować zbyt alkoholowo. Nie wiem jednak kto wpadł na pomysł, że Jeżyki są typowo polskie.
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:16
                      A w jakich krajach sa te nietypowe dla Polski jezyki.

Byly te co wymienilas i krowki i ptasie mleczko i pierniki itd. To swieto jest co roku i nie bedzie tego samego nosil.
                      • memphis90 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:36
                        Lepiej zanieść to samo niż wymyślać pseudo-tradycyjne słodycze…

Torcik wedlowski zanieś albo zrób piszingera.
                        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:50
                          Torcik nie zejdzie bo to młodsze dzieci a te wola w mlecznej czekoladzie. ( princessy juz zanioslam w roznych smakach kiedys)

A co to jest piszinger?
                          • skumbrie Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:30
                            Wafle przełożone kajakiem. Dość mdłe, więc lepiej na zmianę kajmak i dżem porzeczkowy.
                          • thank_you Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:59
                            Piszinger to wafel przełożony kremem kakaowym (np. ze śmietanki, kakao i cukru).
                            Zdecydowanie wolę wafle z masą z mleka w proszku.
                        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:04
                          Piszinger to dobry pomysł. Dla mnie najsmaczniejsze z kakaową masą. Albo szyszki z ryżu preparowanego.
                      • bieda_tubka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:23
                        jeżyki to przecież zwykłe ciastko z karmelem i czekoladą, coś jak twix i masa innych słodyczy na całym świecie, że akurat marka jest polska to jeszcze nie znaczy, że to coś typowo polskiego. tak, dla polski bardziej typowe będą pierniczki alpejskie albo krówki, ptasie mleczko czy kasztanki
                        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:54
                          >tak, dla polski bardziej typowe będą pierniczki alpejskie albo krówki, ptasie mleczko czy kasztanki

Moze powtorze dla Ciebie skoro czytac nie umiesz. Juz 6 rok to swieto mamy w szkole. Wszystko co wymienilas bylo juz zaniesione.
                          • memphis90 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 17:50
                            No to zanieś sękacz… Serio, jest cała masa bardziej tradycyjnych polskich słodkości niż paczkowane ciastka…
                    • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:13
                      snakelilith napisała:

> Kukułek, albo Michałków, czy tam Michaszków, albo Malagi, te chyba pamiętają G
                      > omułkę.

Michałki mają orzechy. W angielskich szkołach orzechy są zakazane ze względu na alergie. Poza tym języku chyba też mają orzechy...
                  • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:23
                    Kukulki i dzieci???
                    Przecież one zapowiadają ślub i wesele, to kto to widział zeby dzieciom dawac!
              • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:14
                >Widziałam bardzo podobne ciastka - w zasadzie identyczne - w Dealzz, chyba brytyjskie.

Nie przypominam sobie aby byly takie w UK acz ja nie jadam slodyczy
          • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:58
            Ale super impreza, taka edukujaca przez zabawe i smaki, bardzo mi sie to podoba ♥️ w szkole syna bylo cos podobnego bo jest dymuzo dzieci z ukrainy, bialorusi i dziewczynka od menadzera z Korei. No i wszyscy przyniesli pierogi, nawet ta koreanka, tylko ona takie dziwne, z jakimis fredzlami w srodku, ale smaczne.
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:18
              Ale to 11 latki i jak jeden Ukrainiec przyniosl jakies pierogi to sie popularnoscia nie cieszyly.
              Czech jeden przynosi jakies ciasta
              • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:22
                Princess, uważam jeżyki za dobry pomysł.
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:23
                  Juz nie wiem co wymyslec. 7 rok nosimy. No to juz wszystko prawie bylo co dalo sie wymyslec
                  • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:36
                    A krówki? Delicje? Kasztanki?
                    • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:50
                      Kremówki!
                      Najbardziej polskie sa kremówki papieskie
                      • magdallenac Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:57
                        Tak! Też mi kremówki przyszły do głowy, ale wiesz jak to jest podać dzieciom kremówki. Kto to będzie sprzątał? Może eklery?
                        • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:06
                          No tak, moze sie troche nabrudzic.
                          Ale ile radości 🙊
                        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:24
                          Nie moge robic konkurencji Czeskiej matce. Bo sie wkurzy.
                        • thank_you Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:00
                          Nie, na kremówki chodzi się po szkole tongue_out Nie mieszaj dzieciom w głowach. big_grin
                          • primula.alpicola Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:33
                            thank_you napisała:

> Nie, na kremówki chodzi się po szkole tongue_out Nie mieszaj dzieciom w głowach. big_grin

A nie po maturze..?
                            • thank_you Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:41
                              Boże, po maturze! Spaliłam! 🫣
                              • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 22:54
                                thank_you napisała:

> Boże, po maturze! Spaliłam! 🫣

Daj spokoj, tule lat mają czekac na ciastko sad
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:55
                      Krówki i delicje to w zerowce zaniosl. Bo to najlatwiej, duze paczki sa. Poza tym delicje wyslalam jakies jagodowe i wisniowe bo pomaranczowe tu sa jako Jaffa Cakes.
                  • wapaha Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:51
                    princesswhitewolf napisała:

> Juz nie wiem co wymyslec. 7 rok nosimy. No to juz wszystko prawie bylo co dalo
                    > sie wymyslec
                    wink
                    • la_felicja Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:57
                      Wapaha, jak ja te ciasteczka uwielbiałam! Gdzie to można kupić? I jak one się nazywają, bo nie pamiętam
                      • jakis.login Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:01
                        la_felicja napisała:

> I jak one się n
                        > azywają, bo nie pamiętam

Baletki.
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:25
                      O tak te sa fajne ale ja je pamietam z piekarnii albo sklepow w Polsce na wage. Tu w PLnsklepach chyba nie widzialam ich 🤔
                  • chatgris01 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:14

> Juz nie wiem co wymyslec. 7 rok nosimy. No to juz wszystko prawie bylo co dalo
                    > sie wymyslec

Grzybki były? suspicious

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5h0Wzl2p_RBNAm2vsJG0WTOMKRgSixYRZSmz_vQ8Gykb5YA8ouMsvTgLkIQbQK9nT8ShQYwT7p0QJMihJk0wEERL5HGDG20lsFlPWF0_G4GKY3tdD9DqUmOj4v7Or3WVzd8zfDQcgpj4/s640/DSC09256.JPG
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:51
                      Piekne ale. Ie widziałam takich w tutejszych polskich sklepach. Wspaniale
                      • maslova Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:21
                        Bo te grzybki trzeba samemu przyrządzić.
                        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:54
                          No na pewno nie bede sie w to bawic
                • ichi51e Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:56
                  Ja też uważam że dobry. Przynajmniej smaczne.
                  • ichi51e Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:57
                    A z rzeczy które są w PL a nie było w Austrii i nie ma w Czechach to jogurt fantazja. Znaczy w Czechach jest ale nie w 40 smakach jak w PL
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:26
                      Tu w kazdym Tesco jest dzial polski w lodowkach a tam fantazja, monte i pare innych
                      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:27
                        Dobrze ze juz ta szkole konczy bo juz za rok naprawde bym nie wiedziala co wymyslec i rozczarowalabym dzieciaki plackami ziemniaczanymi albo sernikiem
                        • skumbrie Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 20:10
                          Akurat z placków i sernika mogłyby się ucieszyć.
                          Jeżyki ujdą w tłumie.
                          • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:52
                            No nie za bardzo bo regularnie sa wypieki na sprzedaz w szkole.
                        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:07
                          Zamiast placków racuchy z jabłkami i nikt się nie rozczaruje wink
                      • ichi51e Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:45
                        Ale czy w 40 smakach? U moich starych fantazja ma całą sekcję.
          • hrabina_niczyja Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:54
            Gdzie Języki, jak już to Delicje no. Albo ptasie mleczko.
            • ichi51e Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 23:01
              Ale to już było. Nadeszła kolejka jezykow a w przyszłym roku prince polo
              • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 00:21
                W przyszlym roku inna szkola uff moze nie bedzie takich historii. Tu szkole podst konczy sie w wieku 11 lat
                • kura17 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:31
                  Proncess, a wafelki Grzeski? moje dzieci uwielbiaja.
                  ja jeszcze Pawelki lubilam za mlodu.
                  • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:55
                    Princessy byly w zeszlym roku i wedlowskie pierniczki, nie bede sie powtarzac.
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 00:20
              Rok w rok to samo? Pisalam wyzej ze juz zaniosl i jedno i drugie
          • bieda_tubka Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:18
            >Czyli na 30 dzieciakow to 4 opakowania a nie 3.

ale to aż na forum trzeba pytać? na 30 dzieciaków bym kupiła 5 paczek ciastek i już, bez liczenia co do sztuki
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:56
              Tak trzeba. Skad mam wiedziec czy w paczce jest 5 czy 7 czy 11?
              Jesli 5 to nie wystarczy.
          • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:04
            Serio?? U nas jest zakaz czekolady w szkole. Języki w ogóle by nie przeszły.
            • skumbrie Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:18
              Współczujemy twoim dziecią 🤣🤣🤣
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:18
              PTA u Was ciast nie sprzedaje w celu zebrania kasy dla szkoly?

u nas tez nie wolno, ale z wyjatkami wlasnie takich dni i dzieci dostaja je PO szkole
          • black.emma Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:15
            Jeżyki to jest poczęstunek z Polski? Ciekawe.
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:17
              A znasz kraj w ktorym wystepuja jezyki poza Polska?
      • karollo26 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:57
        Zgadza się. Mało ich jest. Dla naszej piątki to słaby układ bo jednego brakujesmile
    • mariola233 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:01
      Google pokazuję że tyle
      • akn82 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:03
        Ale Google pokazuje dane w kartonie. A karton to nie jest opakowanie. Może jak kupujesz karton to tam jest 20 opakowań?
      • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:03
        KARTON zawiera 20 sztuk, nie umiesz czytać?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:13
          No właśnie, karton zawiera 20 sztuk (20 x 140 g czyli 2,8 kg), tak jest napisane w tym, co pokazałaś.
          Autorka pytała ile jest ciastek w jednym opakowaniu, czyli w jednej sztuce z tych 20, które są w katonie.
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:38
        To caly karton. Mi chosI o opakowanie
      • katriel Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:39
        Ale to jest 20 paczek w kartonie, a nie 20 ciastek w paczce. Wyniki wyszukiwania też trzeba umieć czytać.
        • katriel Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:40
          Słowo daję, że jak zaczynałam pisać, to mi się poprzednie odpowiedzi nie pokazywały...
      • skumbrie Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 20:13
        To jest karton, a princes pyta o jedno opakowanie.
        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:55
          Jezu, taki karton to by cala szkola zarla a nie jedna klasa
          • skumbrie Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:31
            Nie żałuj bombelkom 😅
          • conena Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:37

> Jezu, taki karton to by cala szkola zarla a nie jedna klasa

przez rok!
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 19:27
            Eeee, przesadzasz, zeżarli by szybko.
            Jak w klasie jest ze dwadzieścia parę osób, to raptem po 7 ciastek na głowę wyjdzie.
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 21:33
              Ale kazde dziecko cos przynosi.
              • taje Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 21:35
                Jak ja się cieszę, że przymus przynoszenia czegoś do jedzenia już za mną. Nie ma to jak szkoła średnia.
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 08:54
                  No wlasnie
    • czekamnawiatr Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:26
      9. Ale nie jadam bo po jeżykach wyskakują mi masakryczne parchy.
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 15:42
        Ja tez nie jadam stad nie wiem
      • homohominilupus Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 21:43
        czekamnawiatr napisała:

> 9. Ale nie jadam bo po jeżykach wyskakują mi masakryczne parchy.

Wspaniale, że podzielił *ś się z nami tą informacją.
        • czekamnawiatr Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:19
          Dobór słów istotnie niefortunny. Co nie zmienia faktu ze jeżyki są jednymi z tych słodyczy które wywołują określone, nieestetyczne efekty. Nie tylko u mnie, co prowadzi do pytania: czy mają tak paskudny skład jak wywołane przez nich efekty.
          • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 09:56
            To nie jest festiwal zdrowej żywności
            • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:18

> To nie jest festiwal zdrowej żywności

Sprawdź lepiej school policy. Nie znam angielskiej szkoły do której można przynosić orzechy..
              • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 18:52
                No wlasnie wlasnie. Pojechalam dzis i po raz trzeci przywloklam ptasie mleczko tym razem truskawkowe w bialej czekoladze. Beda dzieciaki kojarzyc Polske z ptasim mleczkiem tak je utrwalilam im
    • mama-ola Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 16:30
      9
    • motyllica Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 17:03
      Najlepsze (może nie dla dzieci) Dark cherry i pomarańczowe. Z alko
    • mondaymorning1987 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 18:41
      Jeżyki to dobry pomysł, małe, słodkie, dzieciakom sie spodoba, wątpię, żeby sprawdzały, czy aby na pewno to polskie ciastka😆
    • memphis90 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 19:38
      Ja bym zaniosła Paprykarz szczeciński.
      • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 21:05
        Od kiedz paprykarz szczeciński jest z tuńczykiem czy łososiem, nie pamiętam? Bo chciałam ostatnio kupić, a w Biedronce tylko z egzotyczną rybą był.
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:57
        Zaiste strzal w dziesiątkę w szkole z wiekowym przedziale 4-11 latkow...
        • taje Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:59
          Rodzice by zjedli. Ja bym wolała paprykarz szczeciński od domowych wypieków (wiem, herezja, ale ja nie lubię słodkich rzeczy).
          • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 00:22
            Ale to szkola. Rodziców nie ma tam
    • default Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 21:44
      Takie jeżyki kup. Są o niebo lepsze niż te mordoklejkowe ciastka.
      islodycze.pl/jezyki-coolki-w-czekoladzie-mlecznej-140-4g
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 23.05.24, 22:59
        No kupilabym ale nie widzialam w sklepach tu.
      • manon.lescaut4 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 20:39
        Języki coolki są b o s k i e! A dowiedziałam się o nich z ematki smile Nie w każdym polskim skopie można je znaleźć, ale warto poszukać, w niektórych są.
    • komunia23 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 08:38
      Jeżyki to dobry pomysł, przypomniałaś mi o moim dziadu i się popłakałam. Zawsze je miał w szafce.
    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:00
      Część dochodu z każdego sprzedanego opakowania ciastek Jeżyki trafia na konto ośrodka rehabilitacji Jeżurkowo, zapewniającego opiekę… jeżom! Kupując Jeżyki, ratujesz jeże.
      • hrasier_2 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:40

> Część dochodu z każdego sprzedanego opakowania ciastek Jeżyki trafia na konto o
        > środka rehabilitacji Jeżurkowo, zapewniającego opiekę… jeżom! Kupując Jeżyki, r
        > atujesz jeże.
        Princessa ratując jeże Ty tracisz zdrowie😁 PS Asmę znowu zablokowały? Szkoda że nie ma z nią innych kontaktów.
        • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:21
          przeciez ja nie jadam tego. Gdybym jadala to bym wiedziala ile jest w paczce.

A nie wiem co z Asma, moze jest na innych nickach?
          • hrasier_2 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:32
            Pewnie nie. Ona ma charakterystyczny sposób pisania. Wątek wojenny załóż do tego jesteś stworzona😊
            • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 18:51
              Moze po wyborach do europarlamentu. Wtedy media zaczna znow cisnac narracje wojenna. Narazie trzymaja sie optymistycznych tresci
    • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 10:15
      Właśnie sprawdziłam te jeżyki. One są z orzechami!
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:24
        no wlasnie o tym myslalam. ale kiedys zanioslam princessy co tez mialy orzechy
    • primula.alpicola Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:40
      Nasmażyłabyś faworków, leniwa larwo🤪
      • hrasier_2 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 11:54
        Na oleju kujawskim 🤔
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 12:23
        kreujesz tu heroizm smazenia maki z jajem w glebokim tluszczu. Przeciez faworki to takie byle co w dodatku sie niemilosiernie kruszy. Sprzataczki szkolne by nas znienawidzily za okruchy i cukier puder pod kazda lawka. Litosci z takimi "rewelacjami"
      • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 19:41
        Ale wiesz, że faworki to akurat znano już w starożytnym Rzymie? I to nie jest ściśle polski smakołyk.
        • sueellen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 21:07
          Faworki rules. Zrobiłam faworki na ostatki. Zrobiły furorę u Anglików. Moje dziecko na urodziny też sobie zażyczyło faworki.
          • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 21:33
            Ale ile tego musialabym narobic na 30.dzieciakow. ee tam. Messy
            • memphis90 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 20:48
              Ciastka rozetki!
              https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiF4DM_zIsFPxxjQGRMbxgDkPowti_rMsEwvcdWTKqQfFHfL7zZ2uz1FGRtXlzSOmHH3egkVB_svdS5SI2dDt35yIpW_jCG3Xlss7YtW2cQI2oN3ugnadkE6JdzHaLQcYpdakz0gz9chpv/s1600/rozetki-ciasteczka-smazone+%25282%2529.JPG
              • pani.asma Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 21:14
                O ja
                Skąd masz ten przyrząd? Gdzie to teraz sprzedają ?
                • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 23:31
                  W Norwegii Danii pelno tego. Gdzie korona?
                  • pani.asma Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 26.05.24, 16:52
                    Jaka Korona ?
                    • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 27.05.24, 00:18
                      No Asma to byla Cesarska albo Krolewska
        • karyna-z-tarchomina Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 24.05.24, 23:01
          alpepe napisała:

> Ale wiesz, że faworki to akurat znano już w starożytnym Rzymie? I to nie jest ś
          > ciśle polski smakołyk.
          >

Stad pochodzi slynny cytat "faworki zostaly rzucone"
    • shmu Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 10:03
      Mam podobną zagwostkę. Przedszkole/zlobek mojego młodszego organizuje tygodnie o różnych państwach i za dwa tygodnie jest o Polsce. Obiecałam coś przynieść dla dzieciakow. Łatwiej mi zrobić niż jechać do najbliższego sklepu, i wymyśliłam jagodzianki, lub bułki z rabarbarem. Pierwszym pomysłem był makowiec, ale nie jestem pewna, czy to dobry pomysł...
      • princesswhitewolf Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 10:07
        Dzieci w tym wieku raczej nie doceniaja makowcow
      • alpepe Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 10:12
        Moje córki do dziś nie lubią maku.
        • arthwen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 20:59
          Ja też nie lubię maku. I nie polubię raczej ani jutro, ani popojutrze, ani za kolejne 40 lat.
      • pani.asma Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 25.05.24, 21:15
        Rabarbar to nie jest coś co jedzą dzieci
        • arthwen Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 26.05.24, 16:51
          Może twoje.
          Moje ciasto z rabarbarem bardzo lubi.
      • eliszka25 Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 26.05.24, 02:30
        Uwielbiam makowiec, ale ze znanych mi dzieci praktycznie żadne nie tknie. Moje też nie jedzą. Bułki z rabarbarem dla mnie też są ryzykowne. Ja bym zjadła bardzo chętnie, ale dzieci już niekoniecznie. U mnie na wszelkich imprezach furorę robi karpatka i szarlotka. Szwajcarzy niby mają te swoje Apfelwähe, ale to zupełnie inne ciasto niż polska szarlotka.
        • shmu Re: Ciastka Jeżyki - pytanie 29.05.24, 22:58
          smile młodszy przyszedł że żłobka wczoraj i na pytanie co mu się przydarzyło dobrego odpowiedział, że były urodziny i ciasto. Jakie ciasto? Z rabarbarem... dziś zrobiliśmy bułeczki z rabarbarem i obaj zjedli po dwie... Z makiem też pochłaniają smile ale moi jedzą nawet surowa mąkę jak wiedzą, że będzie z niej ciasto.

Szarlotka to może nie taki zły pomysł, choć nie taki inny czy typowy - mieszkamy niedaleko niemieckiej granicy, więc jest sporo różnych wersji ciasta z jabłkami w sklepach.
          Karpatki się boję, ze względu na krem - nigdy nie robiłam i boję się, że się zważy. Poza tym opiekunki nie będą zachwycone ciastem z kremem dla dzieci 0-4 (ja uwieeeeeeeelbiam). Rozważam placuszki z jabłkami, tylko, że nieświeże są takie sobie...dzieci zasugerowały leniwe smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka