Dodaj do ulubionych

Garnek na zupę:) Porady potrzebne

28.05.24, 14:23
Na 2 dni dla czteroosobowej rodziny. Zamówienie prezentowe na parapetówkę . Poproszę jakieś propozycje,wskazane by było, żeby to był hipersuper zdrowywink przy tym ładnywink garnek z możliwością dokupienia innych elementów (inne garnki).
Bardzo, bardzo proszę, jest potrzebny "na wczoraj"
Obserwuj wątek
    • zajonc_w Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 14:23
      I proszę, podpowiedzcie mi ile ma mieć litrów
    • pseudo_stokrotka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 14:25
      Wpisz "garnek emaliowany 10 litrów" i wybieraj wink są naprawdę ładne!
      • zajonc_w Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 14:27
        Mówisz 10 litrów? Nie za dużo?
        • pseudo_stokrotka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 16:05
          Dla mnie nie byłoby za dużo. U mnie zupa jest samodzielnym daniem.
          • pseudo_stokrotka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 16:06
            No dobra, może 8 litrów... wink
            • zajonc_w Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 16:11
              smile
              • turbinkamalinka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:20
                zajonc_w napisała:

> smile
                Mam 8 litrowy o sobie chwalę. Jeśli gotuję rosół to tak naprawdę wychodzi ze 3-4 l wywaru.
          • szmytka1 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 21:23
            U mnie też a w dwa dni nie zjemy 5 litrów. Przy 8 litrowym to litr na raz byście musieli zjeść na łeb
    • zajonc_w Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 14:26
      Na indukcję (o sklerozo)
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 15:34
      A skąd my mamy wiedzieć ile zupy ta czteroosobowa rodzina zjada na raz?
      Są tacy, którym pół talerza za dużo, a są i tacy, co cztery pełne potrafią wrąbać na raz.
      No i czym się różni garnek na zupę, od garnka na ziemniaki na przykład?
      Raczej określ kasę, jaką chcesz na ten garnek wydać, bo cena garnka cenie garnka nie równa, może być za stówkę, a może być za 5000 zł, choć oba się do gotowania zupy nadają i wielkość mają taką samą.
    • malaperspektywa Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 16:04
      Mam od lat Tefala. Wybierz jakiś z tych dużych. Będzie można dokupić resztę. Są tanie i ok. Używam na indukcji. Garnek to garnek, nie rakieta. Są srebrne, klasyczne, uniwersalne.
      • kubek0802 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:13
        Co do pojemności to porcja zupy to+/- 300 ml. Więc 8 porcji to 2,4 l plus nadwyżka na objętość. Więc te 10l to lekka przesada. Co do designu garnka to zależy co kto lubi. Mi podobają się emaliowane w kolorowe wzorki.
        • pseudo_stokrotka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:31
          300 ml zupy to chyba na przystawkę...
          U nas je się zupę w głębokich miskach, często z dokładką. Więc 5 litrów samej zupy potrzeba spokojnie, czasem i więcej.
          Nie wiemy oczywiście jak je rodzina, dla której ma być ten garnek.
    • mysiulek08 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:09
      jak zdrowotny ma byc to nie teflon wink
      i zalezy jaki masz budzet, jesli spory to oczywiscie zeliwny emaliowany zlom 🤣czyli lecreuset, klasyka klasyki, wybor kolorow, produkowane we francji, dozywotnia gwarancji (sprawdzalam - dziala) mozna z tego zrobic niezla kolekcje
      tak, drogie(bywaja promocje- teraz chyba 30%, w Piasecznie jest outlet) , tak ciezkie (co bywa zaleta) ale taka kokota 24 albo 28cm bedzie wszechstronna, zupe ugotujesz, gulasz zrobisz, bigos, golabki, najlepszy chleb pod sloncem upieczesz smile
      oczywiscie, ze to wszystko (oprocz upieczenia chleba) zrobisz nawet w garnku z cienkiej blaszki emaliowanej lub stalowej, ale skoro to ma byc prezent do ewentualnej kolekcji to tak, polecam krusety
      • mysiulek08 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:14
        a co pojemnosi ale z reguly liczy 0,5 l zupy na osobe, czyli gar kruseta 24cm bedzie ok, jesli zupy sa podstawa zywienia to wtedy 28cm (okolo5l)
        albo taki
        www.lecreuset.pl/pl_PL/p/gleboka-okragla-brytfanna-zeliwo/CI1195.html
    • kachaa17 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 17:17
      Ja mam garnek 5 litrowy gotuje w num zupę tylko dla siebie ale wychodzi z tego 5 porcji. Tylko, że nie gotuje pod korek. Tzn. nie jest to pełny garnek. Myślę, że 8 porcji można w nim ugotować. Aczkolwiek może 7 litrowy byłby lepszy.
    • kurt.wallander Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 18:17
      Ja dla 5-osobowej rodziny do zupy uzywam gara 9l. Akurat z IKEA, więc nie żaden exclusive. Ale sprawdza się dobrze. Dla rodziny 4-osobowej celowałabym może w trochę mniejszy, np. 7 l.
    • cranberries1983 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 18:19
      Emalia OLKUSZ
      chyba też są nawet na indukcję
    • chococaffe Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 19:39
      Imho 6-10 l.. Jeżeli gotuje rosół to bliżej 10 niż 6. Grube dno. Produkcja europejska. Konkretnego typu nie poradzę, bo nie mam indukcji.
      • chococaffe Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 20:32
        Dodam jeszcze: uchwyty, które się nie nagrzewają.
    • princy-mincy Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 19:58
      Nie wiem ile chcesz wydać.
      My gotujemy zupy, w tym rosół, w szybkowarze 7 litrów. Mamy konkretnie tefal.
      • princy-mincy Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 20:01
        A jednak, ma 6 litrów nie 7, można kupić nizsza wersję i o mniejszej pojemności, będzie taniej.

www.empik.com/szybkowar-clipso-minut-perfect-6-l-p46207-tefal,p1262387715,dom-i-ogrod-p?utm_source=app&utm_medium=share&utm_content=produkt
    • kotejka Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 21:00
      Obejrzyj też Gerlach
      Na ich stronie są i zestawy i pojedyncze garnki
      Ja uwielbiam ich produkty
      Garnki, patelnie, sztućce
    • szmytka1 Re: Garnek na zupę:) Porady potrzebne 28.05.24, 21:24
      Idź do TK maxx, ja zawsze tam jakiś fajny garnek wynajdę. Pojemność 5-6 litrów będzie spoko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka