Dodaj do ulubionych

Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze

06.06.24, 10:37
Mahnoor Cheema, ma 17 lat i ma wyzsze IQ niz Stephen Hawking i Albert Einstein. Planuje studiowac na Oxford Univ. Ale zanim to uczyni zdaje 28 przedmiotow na maturze. Juz zdala 4 na najwyzsza z mozliwych ocen A* , a na egzaminach GCSE zdawala...34 egzaminy.

Matko bosko...

(Tak tylko chcialam sie tym podzielic.)
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 10:43
      By the age of six, Mahnoor had read all seven Harry Potter books, and, by 11, had learned the entire Oxford English Dictionary "by heart".By the age of six, Mahnoor had read all seven Harry Potter books, and, by 11, had learned the entire Oxford English Dictionary "by heart".

Tez me wyczyn, to robia dzieci 99% ematek.
      • kk345 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 10:47
        I potrafią nie wklejać podwójnie tego samego tekstu.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 10:51
          za to cieszyc sie z drobnych pomylek jak rasowy zakompleksiony troll oj to potrafia
        • hrasier_2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 11:30
          kk345 napisała:

> I potrafią nie wklejać podwójnie tego samego tekstu.
          Po co ciągle tak robisz. Nie założysz żadnego wątku i się włączysz w innych i się czepiasz. Nie masz co robić. Rower i pojeździć. Nie pozdrawiam😢
          • hrasier_2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 11:31
            Włóczysz. Daj sobie spokój i pozwól żyć innym.
      • mika_p Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:28
        > Tez me wyczyn, to robia dzieci 99% ematek.

Nie. Ematki nie dają 6-latkom książek niedostosowanych do ich wieku. Jak HP miał premiery kolejnych tomów, to czytelnicy dorastali razem z bohaterami, ale już kilka lat później pojawiały się pytania, od kiedy można dać dziecku "Czarę ognia", a od kiedy następne tomy, no i co zrobić, jak się dziecko nie zgodzi na czekanie, bo już przeczytało pierwsze trzy tomy.

To, że dziecko jest technicznie w stanie przeczytać grubą ksiażkę, to nie znaczy, że jest dla niego odpowiednia i że powinno ją czytać. A nawet jak nie ma w niej nic szkodliwego, to pewne rzeczy lepsze są w starszym wieku.
        W czytaniu ksiażek nie chodzi tylko o zapoznanie się z treścią.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:37
          moje dziecko czytalo HP pierwszy i drugi tom ok 7 rz. To te pozniejsze sa zdecydowanie nie na ten wiek.
          • mika_p Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:43
            > moje dziecko czytalo HP pierwszy i drugi tom ok 7 rz. To te pozniejsze sa zdecydowanie nie na ten wiek.

"By the age of six, Mahnoor had read all seven Harry Potter books" - tu chodzi o to, że mała przeczytała w wieku 6 lat wszystkie siedem tomów HP.

"Czara ognia", o której ja wspomniałam, to IV tom.

Pierwsze dwa czy trzy mogą się dla 6- czy 7-latka nadawać
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:54
              No i o tym napisalam ze 1-2 no moze 3ci sie nadaja
        • la_mujer75 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:01
          Mój był starszy, bo był w III klasie . I powiem szczerze, że nawet przez myśl mi nie przyszło do głowy, że kolejne tomy mogą być nieodpowiednie dla 9,5 latka!
          Chciałam, aby zaczął cos czytać (poza encyklopediami o dinozaurach, wrrr...), więc wręcz zmusiłam, aby przeczytał I tom. Dziecko było tak zachwycone, że każdy kolejny jeszcze szybciej czytał.
          Nie, nie chwalę się.
          Po prostu nawet nie pomyślałam sad
          • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:13
            Między 9-latkiem z hakiem, a 6-latkiem jest duża różnica. Nie pod wzglądem umiejętności składania literek, ale dojrzałości. Podejrzewam, że czysto technicznie ona by i Ulissesa przeczytała.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:03
              Dokladnie. Bo to nie chodzi o techniczna umiejętność czytania. Po prostu od 4 tomu robi sie to straszne.

Technicznie to moj dzieciak w wieku 5 lat czytał plynnie, a nie jest zadnym az geniuszem. Ja tez podobnie wczesnie czytalam. Wielu ludzi.
      • gryzelda71 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:20
        Nie było tylu przedmiotow w szkole dzieci
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:31
          Ona mieszka w UK i A levels nie sa kopia matury. To zupelnie inaczej wyglada
          • gryzelda71 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:42
            Wiem.
      • arthwen Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:02
        ritual2019 napisał(a):

> By the age of six, Mahnoor had read all seven Harry Potter books, and, by 11, h
        > ad learned the entire Oxford English Dictionary "by heart".
        >
        > Tez me wyczyn, to robia dzieci 99% ematek.

No nie wiem, ja mojemu Harrego Pottera dawkowałam, bo późniejsze tomy po prostu nie są odpowiednie dla dziecka w tym wieku. Czytać nauczył się bardzo wcześnie, czytał i nadal czyta bardzo dużo, ale jednak staram się, żeby ta literatura była dopasowana wiekowo.
    • misiamama Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:10
      Trzymam kciuki. Obecnie studiuje psychologię, socjologię, prawo, biznes, rachunkowość, ekonomię, łacinę, język niemiecki, informatykę, filmoznawstwo, politykę, cywilizację klasyczną, matematykę, dalszą matematykę, geografię i medioznawstwo, fizykę, chemię, biologię, literaturę angielską , filmoznawstwo (nie wiem dlaczego drugi raz) , język francuski, statystyka i rachunkowość.
      Mam nadzieję, że wymyśli nowe lekarstwa albo metody leczenia, sposób na naprawę klimatu, sposób na pozyskiwanie, magazynowanie i transport czystej energii, a może napisze piękne książki albo nakręci filmy. Mam nadzieję, że jest poza tym szczęśliwa pomimo swojej wybitnej inteligencji (nie tak jak bohaterka Stella Maris).
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:42
        Sztuka dla sztuki?
        Na pewno zapiszą ją w księdze rekordów, jako najlepiej wykształconą osobę, ale czy coś dobrego dla świata zrobi?
        Na działanie może jej zabraknąć jej czasu, jak będzie chciała wszystko studiować.
        Po co wszystko zdawać?
        Jaki to ma sens, poza udowadnianiem, że się umie to zrobić?
        • m_incubo Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 08:52
          Bo może tylko to umie robić - fenomenalnie zapamiętywać, bez umiejętności skupienia się na konkretnej dziedzinie.
          Sporo już było ultragenialnych dzieci, których geniusz tracił się w dorosłości, natomiast ci, którzy dokonywali przelomowych odkryć chyba rzadko studiowali 28 przedmiotów.
          Ta dziewczyna raczej nie wynajdzie niczego i dobrze będzie, jeśli nie zaćpa się przed 40.
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 08:55
            >Bo może tylko to umie robić - fenomenalnie zapamiętywać, bez umiejętności skupienia się na konkretnej dziedzinie.

tak tak... bo matematyka, zadania z chemii i fizyki maja cokolwiek wspolnego z zapamietywaniem

Albo z angielskiego wypracowania to tylko zapamietywanie a nie umiejetnosc pisania

>Ta dziewczyna raczej nie wynajdzie niczego i dobrze będzie, jeśli nie zaćpa się przed 40.

bredzisz jak zwykle
            • m_incubo Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:39
              Księżniczko, weź sobie korepetycje na razie z jednego przedmiotu, z j. polskiego, choć widzę, że przydałyby ci się i z 28 innych, a później wróć i wypowiadaj się na jakikolwiek temat.
              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 14:00
                Incubo jak sie nie ma logiczych argumentow to sie wypisuje obrazliwe brednie co tylko swiadczy o poziomie rozmowcy.

Kazdy debil wie ze nie wszystkie przedmioty w szkole opieraja sie o wykuwanie na pamiec ale matematyczna logike jak i kreatywnosc i umiejetnosc pisania. Tego nie wykujesz.
                • m_incubo Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 16:44
                  Na razie jedynym debilem jesteś tutaj ty.
                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 08:43
                    Incubo czy ty mozesz przestac sie kompromitowac swoim buractwem w koncu
                    • m_incubo Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 07:48
                      Nie mogę. Jedyne co ty możesz, to nie czytać lub wygasić, do tego nie trzeba mieć "matury" z żadnego przedmiotu 🤷🏻‍♀️
          • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 08:31
            Taaaa. Ematka niezawodna, nawet geniusza sprowadzi do parteru. Ona na pewno odniesie sukces, bo jej nauka przychodzi łatwo.
      • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:49
        Nie wymyśli. Żeby stworzyć cos wybitnego musiałaby swój potencjał ukierunkować, geniuszom też z nieba nie spada.
        • ayelen40 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 17:42
          Oszaleje przed trzydziestką.
        • asia_i_p Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 07:15
          Ona ma 17 lat. Jeszcze się zdąży ukierunkować. W czym pod tym względem jest gorsza od 17-latków z mojego mat-fizu, którzy co prawda nie zdają wszystkich dostępnych przedmiotów na maturze, ale za to mają problem, żeby wybrać jedno rozszerzenie? Albo mojej mat-geo sprzed paru lat, w której ponad połowa w lutym nie pamiętała jakie rozszerzenia wybrała we wrześniu? A przecież doświadczenie wskazuje, że w końcu się kierunkują.
        • disco-ball Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:12
          „musiałaby swój potencjał ukierunkować, geniuszom też z nieba nie spada”

Dokładnie jak Leonardo da Vinci
          oh wait…
      • beneficia Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:49
        Ponad 20 przedmiotów.
        To jest czasowo niemożliwe.
        Na każdy KIERUNEK wypada jedna godzina na dobę.
        Nie wiem, po co wymyślać takie absurdy i kto w to uwierzy.
        • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:56
          Nie wiem , jak wygląda studiowanie niemieckiego czy francuskiego, chyba jest okrojone do języka, inaczej same lektury na literaturę zajmują dużo więcej czasu. Chyba, że się korzysta z notatek innych i skryptów, ale nadal trzeba odsiedzieć swoje na obowiązkowych zajęciach.
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:23
            >studiowanie niemieckiego czy francuskiego, chyba jest okrojone do języka,

Przeciez w Polsce na lekcjach niemieckiego czy francuskiego tez jest okrojone do jezyka. To jest licrum, przygotowanie do matury. To sa lekcje znajomosci jezyka. Literature niemiecka czy francuska omawiaja na lekcjach polskiego przeciez. Tu angielskiego.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:21
          >Nie wiem, po co wymyślać takie absurdy i kto w to uwierzy.

Wszyscy w UK wierza. To jest autentyczny przypadek i o niej jest w wielu gazetach lacznie z BBC wywiadem. Wpisz jej imie i nazwisko w Youtube .
      • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:11
        > Mam nadzieję, że wymyśli nowe lekarstwa albo metody leczenia, sposób na naprawę
        > klimatu, sposób na pozyskiwanie, magazynowanie i transport czystej energii

z tym "wymyslaniem" czegos nowego teraz nie jest tak latwo - przez jedna osobe - to sa przeciez gigantyczne pieniadze, ktore ktos musi wylozyc - i na ogol to sa duze zespoly badawcze.

jej szansa moze byc polaczenie jakis pomyslow w dziedzinach kompletnie od czapy i ze soba niepowiazanych - ale w czasach szalejacych SM to tez jest coraz rzadsze.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:55
          Kura, spekulujesz. Po co? Ona juz oswiadczyla ze chce studiowac medycyne i byc neurochirurgim
          • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:02
            odnioslam sie do postu - i wyraznie go zacytowalam!
            nie "spekuluje", tylko dyskutyuje z autorka tego postu.
          • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:10
            No przecież wiesz lepiej niż kura, jak wygląda obecnie praca naukowa...
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:12
              A stary niby co robi? I poznalam go niby pracujac gdzie?

Poza tym co ma do tego praca naukowa? Po prostu ona juz wie co bedzie studiowac. To ze zdaje tyle przedmiotow na A level nie oznacza ze planuje je studiowac tez w takiej ilosci. W ogole nie. Ona planuje zajac sie czyms co juz wybrala

Ja na maturze zdawalam m. in historie. I jakos nie nauczam historii nikogo. To sa tylko przedmioty jakie ona sobie zdaje. Kazdy dodatkowy przedmiot daje jej dodatkowe punkty na studia.

Nawet jakby zdala ich 6 na A* to tez by juz ja przyjeli. Ale to, ta slawa jej otworzy wiele drzwi

Mahnoor, who is a member of Mensa, will be focussed on gaining a place at Oxford University or Imperial College.
              She is hoping to train as a doctor and focus her studies on the brain.
              Mahnoor explained: I was always fascinated by my own brain, by how the brain makes people tick, emotions, memory processing. So neuroscience and neurosurgery is an interest of mine.
          • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:46
            No i super. Pozazdrościć geniuszu.
        • 71tosia Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:49
          Przede wszystkim zdolność odtwarzania wiedzy, nawet w bardzo sprawny sposób, nie oznacza zdolności do tworzenia wiedzy.
          Ciekawe ma ile takie dziecko dobrze dogaduje się z rówieśnikami?
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:16
            >Ciekawe ma ile takie dziecko dobrze dogaduje się z rówieśnikami?

no ona opowiada ze w wolnym czasie wychodzi z przyjaciolmi a takze uprawia sport, gra w szachy
      • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:38
        misiamama napisała:

> Obecnie studiuje ...

ale chyba nie na uniwersytecie? tylko do ichniejszej matury?
        • misiamama Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:46
          nie wiem, skopiowałam fragment artykułu i wrzuciłam w tłumacza. Wydaje mi się, że chodziło o studia, nie o liceum (w liceum są takie przedmioty?)
          Co do spektrum studiów, też myślę że totalny brak ukierunkowania, w tym wieku, moze oznaczać coś niepokojącego, dlatego mi bohaterka mccarthy'ego przyszła do głowy. Z tym że ona była nadprzeciętnie inteligentna nie tylko w znaczeniu miała doskonałą pamięć, ale też ponadprzeciętne zdolności rozumienia, empatię, wyobraźnię. Jej kontakt z ludźmi o mniej wybitnej inteligencji był przez to bardzo skomplikowany. Bohaterka artykułu wydaje się osobą która świetnie przyswaja całą wiedzę jaka istnieje - ale czy w związku z tym rozumie więcej, inaczej?
          • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:53
            Mnie zdziwił sens uczenia się słownika na pamięć i zastanawiam się, czemu to miało służyć.
            • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 16:45
              Dla przyjemności. Jak ktoś ma mózg to lubi się uczyć.
              • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 17:40
                fogito napisała:

> Dla przyjemności. Jak ktoś ma mózg to lubi się uczyć.
                Słownika, na pamięć. Aha. Szkoda, że książek telefonicznych już praktycznie nie ma.
                • jasnoklarowna Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:06
                  Ale wiesz że bywały takie pomysły?
                  Jak ja w latach 80 mimo czytania ogromnej ilości książek (bo lubiłam) robiłam straszne błędy, a o dysortografii nikt w naszym małym miasteczku wtedy nie mówił to moja zdesperowana mama wpadła na pomysł żebym uczyła się słownika ort na pamięć?
                  Nie mieściło jej się w głowie, że ja, w zasadzie piątkowa czasem czwórkowa, umiejąca się wypowiadać (tzn lać wodę) uczennica mogę nie umieć pisać ó czy u. Nawet we własnym nazwisku z bratem potrafiliśmy zrobić orta i nie zauważyć.
                  I kuźwa pomysł słownika.... . Nie skomentuję jeśli mam pominąć brzydkie słowa i nie powiem co to dało.
                  Już wolałam Pana Tadeusza na pamięć przyswajać, choć zapału tylko na pół pierwszej księgi mi starczyło.
                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:38
                    no byly. Do konca zycia nie zapomne mojego pierwszego testu na kolokwium o architekturze. Ten test polegal na wkuciu terminow z grubego slownika architektonicznego. Boze co to byl za koszmar. Ja zdalam za drugim razem. Ale byli tacy co zdawali i po kilkanascie razy. I ci to dopiero potem mieli wiedze o temacie.

A potem jeszcze byl test w kolejnym polroczu ze slownika ornamentow ale na szczescie ten slownik nie byl gruba ksiega.

brrr
                • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 23:06
                  Przeciętny człowiek tego nie zrozumie.
            • misiamama Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 17:30
              a nie, ja pomyślałam że ona go po prostu przeczytała (z ciekawości), a zapamiętała niejako przy okazji. Myślę że jej tempo przyswajania informacji może wynikać stąd, że pewnie czyta blokowo (rzut oka na stronę = przeczytała ze zrozumieniem) i zapamiętuje.
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:35
            >nie wiem, skopiowałam fragment artykułu i wrzuciłam w tłumacza. Wydaje mi się, że chodziło o studia, nie o liceum (w liceum są takie przedmioty?)

w j. angielskim uzywa sie w szkole sredniej zamiennie pupil/student i study/learn. To nie jest tak jak w j.polskim ze w szkole to ucza sie, a dopiero na studiach studiuja

> (w liceum są takie przedmioty?)

A-levels inaczej funkcjonuje niz matura i jest bardzo szeroki wachlarz przedmiotow jakie mozesz zdawac. do A levels jest dwuletni przygotowawczy program i nie polega na siedzeniu w lawkach w klasie ale dla zwyklej mlodziezy na konsultacjach z tutorem i mock up tests ( testach probnych) i w duzej mierze uczysz sie samemu
      • skumbrie Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 06:45
        Mam nadzieję, że wymyśli nowe lekarstwa albo metody leczenia, sposób na naprawę klimatu, sposób na pozyskiwanie, magazynowanie i transport czystej energii, a może napisze piękne książki albo nakręci filmy.

Albo wyjdzie za mąż, urodzi kilkoro dzieci i zostanie kura domową 😉
        • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 06:47
          A pewno… z taki mózgiem
          • skumbrie Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:40
            Raczej z takiego kraju 😉
      • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:37
        Studiuje w sensie ma przedmioty w szkole. Ona nie jest na studiach - w UK człowiek wybiera czego się uczy i ona sobie wybrała te przedmioty. Bardzo ambitnie przeważnie ludzie biorą po kilka (aż sprawdziłam 9-12 przedmiotów) w Polsce masz 23 dla porownania
        • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:37
          Max 23 obowiązkowe 14
        • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 17:24
          Przy czym nikt cię nie pyta czego chcesz się uczyć, niezależnie od rozszerzeń podstawy nie ominiesz.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 17:57
          >Bardzo ambitnie przeważnie ludzie biorą po kilka (aż sprawdziłam 9-12 przedmiotów) w Polsce masz 23 dla porownania

matko bosko jake 9-12 przedmiotow?

Na A levels ludzie zdaja 4 zazwyczaj. Czasami 5 jak ambitni
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 17:58
            Juz wiem. Ty mowisz o GCSE. 9-12 to biora na GCSE ale to nie jest matura. To cos pomiedzy egzaminem 8 klasisty a matura.
    • vivi86 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:14
      Jak sie liczy IQ kogoś kto od dawna nie żyje? Hawking i Einstein, ten drugi zwłaszcza rozwiązywali testy IQ kiedykolwiek? Że o L. da Vinci nie wspomnę bo też hula w wielu miejscach jakie miał IQ?
      • alpepe Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:02
        Najlepsze było liczenie inteligencji Jezusa.
      • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:27
        Hawking zmarl w 2018r vivi. Jeszcze jako mlody czlowiek rozwiazywal Mensa test.

• vivi86 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:30
          A Einstein i da Vinci?
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:42
            na pewno nie.smile)
            • vivi86 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:21
              To pytanie kto i jak to szacował skoro ich rzekome IQ lata w sieci smile
              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:38
                nie mam pojecia. Ale na pewno w necie sa takie informacje
      • misiamama Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 10:05
        nie wiesz? pobiera się próbki z zębów. Na szczęście Leonardo miał świetne uzębienie i wszystko się zachowało.
    • te_de_ka Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:40
      Tak, to jest fenomen znany pod nazwą zdolne dziecko. W Polsce dalej można zdawać tylko 6 rozszerzeń na maturze? Jeśli tak, to nasz system od razu skasuje zdolniachę i po problemie.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:45
        I bardzo dobrze, bo zdawanie wszystkiego jest bez sensu.
        Jak się chce złapać wszystkie sroki za ogon, to się nie złapie żadnej.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:28
          >Jak się chce złapać wszystkie sroki za ogon, to się nie złapie żadnej

No zdaje wszystko na A* wiec chyba jednak skutecznie lapie te sroki

Na studiach sie ukierunkuje. Ja bym sie nie martwila o nia..
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:31
            Zdanie egzaminu to nie jest złapanie sroki. Nawet skończenie studiów, to jeszcze nie jest złapanie sroki.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:43
              tzn sugerujesz ze bedzie bezrobotna? hahah A ja stawiam na to ze z pocalowaniem reki beda zabiegac o nia najslynniejsze instytuty naukowe
              • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:44
                Dokładnie. To genialne dziecko i będą się o nią bić. Na A level to wymagane są 4 przedmioty. I nie wszyscy zdają na A* a co dopiero tyle co ona.
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:07
                  otoz to
      • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:53
        Nie kasuje, tylko kierunkuje. Rok czy dwa lata temu chłopak zdobył 3 medale na olimpiadach międzynarodowych: matematyka, chemia, fizyka. Układ bardzo logiczny, a przy okazji zamiast rozdrabniać się na standardowe matury z historii sztuki, wosu i łaciny ma już wiedzę wykraczającą znacząco poza programy jakichkolwiek szkół. Juliusz Banecki sam przyznawał, że oprócz matematyki, fizyki i angielskiego oceny ma mocno przeciętne, na Harvardzie to nikomu nie przeszkadzało.
      • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:56
        To geniusz a nie zdolne dziecko.
    • afro.ninja Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 12:58
      To mi przypomina chłopca na edukacji domowej, który dążył by mieć szóstkę z każdego przedmiotu. Wiem, że się odwoływał i pisał egzaminy komisyjne, byleby mieć same szóstki.
      • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:45
        Ona to z palcem w nosie robi, więc jak mi na nawet porównywać.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:10
      Temu dziecku ktoś zrobił wielką krzywdę.
      Wypromowali ją małpkę w cyrku do podziwiania dla gawiedzi.
      A skutek może być taki, że zamiast sławną naukowczynią zostanie alkoholiczką, ćpunką, albo samobójczynią.
      Trzeba mieć nadzieję, że jej inteligencja pozwoli jej się z tego układu uwolnić, bo szkoda dziecka.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:11
        ją NA małpkę w cyrku
      • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:12
        mnie ciekawi, co tam sie stalo - ze z UK wyemigrowali do Pakistanu, a po 6 latach wrocili.

poza tym zaciekawilo mnie to jej zdanie: "I see burnout as a choice - it's not burnout if you enjoy what you're doing."
        nie jestem pewna, czy ona rozumie znaczenie slowa "burnout" (i to tez pokazuje, jak bardzo wciaz jest niedojrzala - toz to dziecko).
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:30
          Dla mnie taka wypowiedz nie jest absolutnie zadnym dowodem na niedojrzalosc. Zapewne musi sie zmagac z komentarzami krytykujacymi ja. Po prostu mowi ze nie ma mowy o wypaleniu jesli sie robi co sie lubi.
          • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:35
            > Po prostu mowi ze nie ma mowy o wypaleniu jesli sie robi co sie lubi.

no i ja to uwazam za nieprawdziwe - tak moze mowic osoba dojrzala, po latach ciezkiej pracy grozacej wypalniem. w ustach 17latki brzmi mi to niedojrzale (przeciez ona ledwo zaczela to zycie) - nic na to nie poradze.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:45
              przeciez to jest jej odpowiedz na pytanie o burnout a nie wypowiedz ad hoc. Posluchaj jej na Youtube.

W ustach 17 latki wszystko brzmi niedojrzale bo 17 latki sa niedojrzale jeszcze
              • kura17 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:03
                > przeciez to jest jej odpowiedz na pytanie o burnout a nie wypowiedz ad hoc.

w wieku 17 lat na pytanie o burnout odpowiada sie "nie mam pojecia, nie doswiadczylam, zapytajcie mnie za 10-20 lat" wink

> W ustach 17 latki wszystko brzmi niedojrzale bo 17 latki sa niedojrzale jeszcze

no tak wlasnie napisalam - to sie ze mna nie zgodzilas ...
                moze nie wszystko, ale wiekszosc rzeczy, do ogarniecia ktorych potrzebny jest czas.
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:07
                  po prostu uwazam ze tego typu zdania nie maja sensu bo to banaly- oczywiste rzeczy. 85 latek brzmi jak starzec, 17 latek nie jest dojrzaly. No kurcze, tak jakby ktos oczekiwal od niej dojrzalosci conajmniej 40 latki
                  • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 16:44
                    Na pewno jest bardziej dojrzała niż większość jej rówieśników. Taka ambicja nie bierze się znikąd. Większość jej rówieśnic pazury maluje i selfie robi na insta. I niestety siano ma w głowie.
          • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:40
            princesswhitewolf napisała:

> Po prostu mowi ze nie ma mowy o wypaleniu jesli sie robi co sie lubi.
            I właśnie to pokazuje brak dojrzałości, normalny dla tak młodych ludzi. Work-life balance nie powstał tylko dla korposzczurów.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:46
              a skad pomysl ze ona nie robi nic w wolnym czasie? W necie jest duzo o jej przyjazniach i co wlasnie robi jak sie nie uczy
              • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:40
                Jakim wolnym czasie? Ona w wolnym czasie się uczy bo to lubi. Nie jest to grzech ale też nie jest bardzo zdrowe
                • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 15:04
                  Dlaczego?
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:01
                  nie, w artykule z BBC ktory linkowalam opowiada o tym co robi w wolnym czasie
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 13:47
              www.bbc.co.uk/news/uk-england-berkshire-68282659
              • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:58
                Chyba jestem ślepa ale nie widzę co ona robi w wolnym czasie.
                • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 19:01
                  Czy ona chodzi do szkoły? Czy uczy się z matką przedmiotu za przedmiotem i zalicza?
                  “Mahnoor has an unusual sleep routine - going to bed for three hours after school, getting up at 7pm, and going back to bed at 2am. Tayyaba creates a study timetable for Mahnoor to keep her on track, making sure she makes time to see friends, travel and enjoy hobbies.”
                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 22:34
                    A- levels juz nie wygladaja tak ze sie w lawce siedzi na lekcjach, a przychodzi sie na konsultacje z tutorem i na tzw mock up testy. A jej przypadek to pewno ma znacznie mniej tego nadzorowania.
                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 22:40
                    Tak miedzy nami szczerze...
                    To ja uwazam, ze ona to robi by sie popisac. Bo jesli chce studiowac ta medycyne to wystarczyloby by wziela 4 przedmioty. Biologie chemie, no i dodatkowo niechyby wziela fizyke i matme. Z nudow moglaby dolozyc z 4 jezyki ( zawsze sie przyda to). A nie 28. Jakby pokazala na Oxford 8 egzaminow juz by sie klaniali w pas i ja przyjeli. Moglaby glebiej uczyc sie tej biologii itd. A nie jakies turystyki i ekonomie i niewiadomo co zdawac i po co.
                    • glasscraft Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 11:11

> Jakby pokazala na Oxford 8 egzaminow juz by sie klaniali w pas i ja przyjeli.

Jezeli chce studiowac medycyne, to bedzie musiala zdac UCAT - na nim uwalalaja sie czasem studenci ze swietnymi wynikami A levels, bo te wyniki to tylko jeden z elementow, ktore licza sie na tym egzaminie do zdania.
                      • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:08
                        Glasscraft ale o czym ty mowisz w ogole.... ona UCAT zdala w wieku 15 lat i jest w top 1 procencie najlepiej zdajacych.

Owing to her ambitions to study medicine at the University of Oxford, she undertook the University Clinical Aptitude Test (UCAT) and the Biomedical Admissions Test (BMAT) at the age of 15, falling in the 99th percentile of test-takers with a score of 3290. Her passion for medicine, coupled with her outstanding track record, positions her as a promising future medical professional.

www.thenews.com.pk/print/1106622-malala-meets-mahnoor-cheema-who-scored-record-making-34-gcses
                        • glasscraft Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:13
                          Ona mogla nawet UCAT zdawac w wieku 10 lat - wyniki sa wazne przez rok.
                          • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:22
                            I na pewno nie zda, bo sie postarzała. Polacy to nawet geniusza upupia. To się nazywa równanie w dół.
                            • glasscraft Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:36
                              Gdzies cokolwiek napisalam, o tym czy- wtedy jak bedzie potrzebowala zdawac - zda, czy nie zda? Czy moze tylko o tym, ze na medycyne w UK nie wystarczy miec dobrze zdane A levels (ilosc bez znaczenia), bo potrzebne jest rowniez zdanie UCAT?

www.ucat.ac.uk/about-ucat/eligibility/#:~:text=The%20UCAT%20is%20a%20compulsory,or%20deferred%20entry%20in%202026).

"Can I sit the UCAT as a ‘practice run’ a year before my actual test?
                              Candidates should not sit the UCAT early as a ‘practice run’ for the following reasons:

*Candidates must prepare properly before sitting the test; it is better to focus these efforts in the year of actual testing.
                              *The motivation and mindset for a candidate taking the test as a practice run would be completely different, making performance unrepresentative.
                              *Test content and scoring can change each year, so a practice run before sitting the actual test would not be helpful.
                              *You would be taking up a valuable test slot for a candidate that needs to test this year.

UCAT analyses registration data and may act if it appears a candidate is sitting the test as a ‘practice run’.
                              "
                              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:54
                                >
                                Jezeli chce studiowac medycyne, to bedzie musiala zdac UCAT - na nim uwalalaja sie czasem studenci ze swietnymi wynikami A levels,

To wycej byla sugestia ze moze nie zdac.
                                To ci wkleilam ze zdala na 99 proc w wieku 15 lat.
                                Powtorzy zda podobnie lub lepiej albo niewiele gorzej.

A ty mi wklejasz teraz jakies dowody na to ze musi to zdac jakby ci sie zdawalo ze ona tego nie wie mimo ze zdawala.

Chyba cos jest w tym co fogito mowi.
                                • glasscraft Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 13:18

> To wycej byla sugestia ze moze nie zdac.

Nie wciskaj mi dziecka w brzuch, bardzo prosze. To nie jest sugestia, ze ona moze nie zdac, to stwierdzenie faktu, ze a) trzeba zdac, b) niektorzy, rowniez ci z bardzo dobrymi wynikami A levels, nie zdaja.

To, ze zdala w wieku 15 lat, jak wynika ze strony UCAT, nie gwarantuje zdania wtedy, gdy to bedzie potrzebne. To fakt, a nie moje widzimisie i "rownanie do dolu" - naprawda nie ma potrzeby nikomu glowy odgryzac, bo ma czelnosc nie zgadzac sie z toba. Niech jej idzie jak najlepiej i ma udane zawodowo i przede wszystkim szczesliwe zycie.
                                  • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 14:38
                                    Ależ sugerujesz jakoby miała po raz drugi nie zadac. To nie jest przeciętny człowiek tylko geniusz. Czy to takie trudne zrozumieć , że coś co dla innych jest trudne dla nie) może być jak splunięcie.
                                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 15:15
                                    Glasscraft,

>To, ze zdala w wieku 15 lat, jak wynika ze strony UCAT, nie gwarantuje zdania wtedy, gdy to bedzie potrzebne.

Tak, w wieku 15 lat zdala na 99 procent a teraz w wieku 18tu na bank nie zda 😆😅

>naprawda nie ma potrzeby nikomu glowy odgryzac, bo ma czelnosc nie zgadzac sie z toba.

Alez ja lubie jak ktos ma odmienne zdanie i to bardzo. Po to tu przychodzd, ale lubie jesli choc troche oparte w rzeczywistosci a nie odleciane. Juz widze jak ona nie
                                    zdaje UCAT. Nawet sie zaloze ze zda znow na blisko 100 proc.
                          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 12:31
                            Sadzisz ze skoro w wieku 15 lat zdala na 99 proc to teraz nie zda, albo juz nie zdala? Glasscraft 😅, nie famtazjuj.

Dziewczyna jest genialna. Ja osobiście uwazam ze 28 przedmiotow to bezsens, rozumiem 4 + moze pare jezykow jak taka zdolna. Ale widac ona lubi...

Jest w najlepszym programie A levels w Uk, w Henrietta Barnet. Ja wspolczuje w ogóle dzieciakom w grammar schools. Zdolne, pracowite i zawsze w tyle za takimi geniuszami. A w normalnej comprehensive bylyby top of the school i mialyby wiecej pewnosci siebie
                            • glasscraft Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 13:23
                              Fantazjowanie jest zarezerwowane dla ciebie, wyzej ci napisalam co sadze.
                              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 15:20
                                A niby w czym ja tu fantazjuje? Glasscraft, trzymaj sie tematu
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 22:37
                  Ah bo to ja jak zwykle pomieszalam artykuly. Nie w tym z BBC ale tu:

metro.co.uk/2024/02/13/teenager-explains-able-take-28-a-levels-still-a-life-20272516/
    • la_mujer75 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 14:08
      Ciekawa jestem jej społecznego i emocjonalnego rozwoju.
    • memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:20
      Mnie interesuje jakie przedmioty wliczają się w te 35 zdawanych na „maturze” i jak ichniejsze „kursy” mają się do naszych przedmiotów nauczanych przez pełne 4 lata liceum?
      • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 15:30
        Część pewnie =/- podobne, ale część to jakieś cudaki typu "podróże i turystyka". Poza tym, niektóre się pokrywają masz Angielski: język i literatura, Angielski: literatura i Angielski: język, albo Historia i wyszczególniona historia starożytna.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:49
          to A-levels nie sa na poziomie matury tylko troche wyzej jesli chodzi o material. Cos jakby 1 rok studiow ale to tez nie jest idealne porownanie
      • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 16:45
        Mają wyższy poziom w liceum niż my. I to jest niestety przykre dla nas.
        • memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 10:41
          Ja rozumiem, że poziom nauczania może być wyższy. Pytam o coś innego. Chyba żadne liceum nie naucza przez 4 lata 35 przedmiotów jednocześnie na poziomie 1 roku studiów…?
          • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:37
            Program A-level to dwa lata (na nasze to dwa ostatnie lata liceum), wcześniej są dwa lata zakończone egzaminami GCSEs z 8-10 przedmiotów.
          • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 15:08
            Jest mnóstwo przedmiotów do wyboru. I wszystkie są na advanced level. Takie jest założenie. Wybierasz z każdej kategorii po jednym czyli 4. Jeden przedmiot to projekt własny. No albo wybierasz wszystkie. Dużo ich. Mój syn np uczył się psychologii, matematyki i biznesu,. Projekt to u niego był vlog.
            • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 17:12
              Czyli wybrał EPQ?
              • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:59
                To jest obowiązkowe dla wszystkich. Ten projekt znaczy, ale ja nie pamiętam jaki to ma skrót.
                • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 13:23
                  Extended project qualification czy jakoś tak. Nie jest obowiązkowe - w szkołach moich dzieci w każdym razie nie jest. I EPQ liczy się za pół AS-level a europejskie uniwersytety tego nie uznają więc ja wręcz zabroniłam mojemu to brać. Więc wybrał 4 zwykłe przedmioty na A-level.
                  • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 14:39
                    U mojego było obowiązkowe, więc myślałam, ze ogólnie jest.
      • ritual2019 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 17:32
        memphis90 napisała:

> Mnie interesuje jakie przedmioty wliczają się w te 35 zdawanych na „maturze” i
        > jak ichniejsze „kursy” mają się do naszych przedmiotów nauczanych przez pełne 4
        > lata liceum?
        >

Systemy edukacyjne brytyjski i polski sa calkowicie rozne. Tu nie ma matury w polskiej formie czy definicji. Nie ma liceum. Nie ma ocen czastkowych ani koncowych. W wieku 16 lat zdaje sie GCSE i to sa egzaminy konczace edukacje tzw secondary. To jest zakres polskiego liceum. Potem jedna z opcji sa A-levels, kursy (nie w znaczeniu polskim) to jest dokladne poznanie wybranych subjects, podstawowe sa trzy, ale niektorzy wybieraja cztery (moja corka akurat robila cztery). Trwa to dwa lata, egzaminy sa w kazdym roku. Syn akurat robi year12, mial egzaminy. Zostal mu year 13 ktory zakonczy sie uzyskaniem A-levels.
        • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:58
          No nie, GCSE to nie jest poziom polskiej matury. Zdecydowanie nie. To jest taki poziom jak koniec II klasy polskiego LO tylko, że wymaga bardzo dużo pracy i dyscypliny od dziecka, bo musi z 8-10 przedmiotów zdać końcowy egzamin. Mam dwójkę dzieci w tym systemie, więc też wiem jak to działa. Natomiast A level z wybranych przedmiotów to faktycznie bardziej pogłębiony program niż polska matura z rozszerzeniem. Przy czym trzeba pamiętać, że przez dwa ostatnie lata liceum (czyli A-level) uczeń uczy się zazwyczaj tylko czterech przedmiotów. Pięć to wyjątek, szkoły nie chcą się zgadzać bo ponoć to zbyt duże obciążenie czasowe - każdy przedmiot to 6 godzin tygodniowo plus dużo indywidualnej pracy. Dziewczyna, która zdaje 20+ A-levels jest niewątpliwie geniuszem. Pytanie tylko, dlaczego jej nikt nie ukierunkował, miałaby z tego więcej pożytku.
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:13
            >o jest taki poziom jak koniec II klasy polskiego LO tylko

dokladnie
          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:15
            >Pytanie tylko, dlaczego jej nikt nie ukierunkował, miałaby z tego więcej pożytku.

idzie na medycyne, chce byc neurochirurgiem
          • ritual2019 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:25
            taje napisała:

> No nie, GCSE to nie jest poziom polskiej matury.

Nigdzie nie napisalam ze jest, to jest zupelnie inny system edukacji. Jednak ja pracowalam w edukacji, w roznych szkolach i owszem jest to zakres polskiego liceum, czasem nawet wiecej w zaleznosci od poziomu na jakim pracuje konkretny uczen. A-levels to dowolnosc i mozna wybrac przedmioty ktorych nie bylo w secondary school i uczy sie ich na bardzo zaawansowanym poziomie. W ostatnich latach GSCE i oczywiscie zakres tego co i na jakim poziomie sie uczy w secondary school barszo skd zmienil, jest o wiele trudniejszy niz kiedys. To co kiedys bylo w zakresie A-levels np z matematyki dzis jest na GCSE.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:27
              no napisalas cyt "To jest zakres polskiego liceum." A to nie jest zakres calego polskiego liceum tylko mniej wiecej dwoch pierwszych klas.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:28
              najma, nie tlumacz tego co mozna brac na GCSE. Ona ma dzieci w brytyjskiej szkole.
          • memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 10:47
            Czyli jak nasze obowiązkowe przedmioty maturalne+ rozszerzenia, z tym, że u nas oprócz powyższych uczeń ma „całą resztę” 😂
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 11:52
              Absolutnie nie. Polska matura jest podobna do IB, ktora tu wystepuje w malym procencie w prywatnych szkolach..

A levels nie maja jakichs wymaganych przedmiotów jak jezyk ojczysty, drugi jezyk, matematyka itd. Zaje sie bardzo rozne przedmioty zazwyczaj 4 i sa one z mysla o wymaganiach o kierunku na jaki idziesz i co jest wymagane. Zakres przedmiotow egzaminacyjnych jest duzo szerszy niz przedmioty wystepujace w polskiej szkole sredniej czy na maturze.
              Poziom A levels jest wyzszy niz na maturze z rozszerzeniem. Cos jak z pierwszego roku studiow danej dziedziny. Czyli wiekszosc zdaje mniej przedmiotow niz na maturze ale trudniejsze to jest

Zas GCSE to poziom 2 klasy liceum. Jest to egzamin wczesniej, na koniec secondary school i tam sa przedmioty obowiazkowe tak jak na waszej maturze jak i sa do wyboru. GCSE jest obowiazkowe dla kazdego w UK na koniec ukonczenia powzechnej edukacji

To jest zupelnie inny system edukacji memphis. Nie da sie tego porownac latwo.

• memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:16
                Tak, zrozumiałam, mój wpis był auto(krajowo)ironiczny… 😅
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:30
                  leee myslalam ze sie bedziesz spierac i bedzie fajna dyskusja a ty sie zgadzasz. Psuja
                  • memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 17:23
                    Weź coś wrzuć o uciekaniu z kraju małym ukrytym mosteczkiem nad Odrą - mosteczki tigerują mnie w 100%.
                    • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:02
                      a to chetnie ale jak sie jakis artykul jako "dowod koronny" he he trafi. Inaczej zadna forumka sie nie wystraszy. Mysle ze po eurowyborach wroca do narracji wojennej i bedzie tego wiecej w necie
                      • memphis90 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 19:43
                        Tymczasem Engine właśnie próbuje Cię wygryźć z roli wojennego straszydła i straszy nas a to zaborem stanu konta przez państwo, a to wyłączeniem bankomatów, a to znów obiecuje, że osobiście przyjdzie do naszych domów z bronią żądając wydania jedzenia i gotówki (choć tu już mija sie z logiką, bo jak ma się sąsiadów bandytów jak Engine, to się kasy tym bardziej nie wypłaca).
                        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 22:32
                          Gdzie on to takie cuda fajne wypisuje?

Za duzo o smacznym zarciu piszecie albo co na obiad i juz z desperacji przemoca z bronia chce zabierac flaczki, pierogi i bigos? Wyglodzone Moskale?

Cala polskosc mozna na emigracji z czlowieka wykrzewic ale milosci do schabowego albo pierogow czy małosolnego nie zlikwidujesz.
              • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:25
                "Absolutnie nie. Polska matura jest podobna do IB, "

Princess, mogłabyś mnie oświecić, w jaki sposób matura IB jest podobna do polskiej matury licealnej??

Bo widzę głównie różnice.
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:08
                  a w takim sensie ze musisz sobie wybrac po przedmiocie do zdawania z 6 grup. Wiec zdajesz matematyke ( jak w Polsce na maturze) czy cos matematykopodobnego. Zdajesz swoj ojczysty jezyk ( jak w Polsce na maturze). Zdajesz jezyk obcy ( jak w Polsce na maturze) no i masz jeszcze trzy z innych grup. Poziom jest zblizony do matury. IB jest trudne bo np bedac humanista no musisz zdawac przedmioty scisle czy chcesz czy nie. I odwrotnie

Natomiast na A levels mozesz zdawac turystyke arts i cokolwiek ci potrzebne by dostac sie na studia. Mniej tez przedmiotow studiujesz ale glebiej troche.

Oczywiscie ze IB to nie polska matura. Ale blizej IB do polskiej matury niz A levels do polskiej matury
                  • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 08:11
                    „a w takim sensie ze musisz sobie wybrac po przedmiocie do zdawania z 6 grup. Wiec zdajesz matematyke ( jak w Polsce na maturze) czy cos matematykopodobnego. Zdajesz swoj ojczysty jezyk ( jak w Polsce na maturze). Zdajesz jezyk obcy ( jak w Polsce na maturze) no i masz jeszcze trzy z innych grup. Poziom jest zblizony do matury. IB jest trudne bo np bedac humanista no musisz zdawac przedmioty scisle czy chcesz czy nie. I odwrotnie”

To ciekawe. Bo jako matka dzieci z maturą polską i ib, podobieństw bardzo nie widzę.

Bo np. w IB te 6 przedmiotów wybierasz z różnych grup, 3 na podstawowym SL, 3 na rozszerzonym HL. Czyli z punktu masz bardziej well-rounded education niż w polskim systemie.
                    Co do poziomu HL, to np. wg opinii nauczyciela odpowiednikiem Math HL była w polskim systemie tylko mateks w Staszicu (przed reformą, teraz jak czytam np. calculus już jest na maturze).
                    W ramach internal assessment musisz m.in. z każdego przedmiotu przygotować esej (z rozszerzonych – to jest praktycznie mała praca badawcza). W polskim systemie sformalizowana ocena wewnętrzna nie istnieje. Plus, prawie się nic nie pisze, typu esej*.
                    W polskim systemie nie ma nic takiego jak extended essay czy theory of knowledge (nie mówiąc o CAS).
                    No i sama matura – w IB masz razem 18 egzaminów (po 3 każdego przedmiotu), w systemie polskim głównie po 1 z każdego.
                    Dla mnie to głównie różnice, na tyle, że nie można powiedzieć, że są 'podobne'.

Co do Mahnoor, można jej tylko życzyć, aby dobrze spożytkowała swoje talenty.

Przy okazji, same A* nie muszą dać wstępu na oxford. www.independent.co.uk/student/news/seven-a-alevels-and-still-a-rejection-from-oxford-8770513.html

* Mało z tym, jak słyszę, nie pisze się także na prawie (UW – zero prac pisemnych na pierwszym roku studiów dziennych).
                    • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 08:21
                      No jak nie widzisz to znaczy ze nie chcesz. IB blizej do polskiej matury niz A Levels do polskiej matury. Dlatego ze zdaje sie i przedmioty scisle i humanistyczne i jezyk obcy. Kropka. Jesli w ogole jakikolwiek system w UK jest podobny do polskiej matury to znacznie bardziej IB niz A levels i każdy to wie

A ty zabralas sie za rozdzielania wloso na czworo i wnikania w nie wiadomo jakie szczegoly chyba tylko by sie pochwalic ze zdawalas IB. A jakie to ma znaczenie w doroslym zyciu- zadne.

Moge sie zalozyc ze Mahnoor z palcem w d przyjma.na Oxford. A to ze tamtego chlopaka nie przyjeli to zapewne dlatego ze nie napisal eseju na odpowiednim poziomie. Nie ma innych kryteriow. Tylko te dwa. Albo ...pomylka
                      • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 08:21
                        * ze twoje dzieci zdawaly.
                      • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 21:51
                        "No jak nie widzisz to znaczy ze nie chcesz. "

Droga Princess, pozostanę przy zdaniu, że Ty nie chcesz widzieć.
                        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 00:09
                          Droga tinywee, to nie jest poszukiwanie tocka w tocke takiego samego egzaminu ale blizej maturze zakresem materialu i przddmiotami do matury niz do A Levels

I tyle w zasadzie powiedziałam
                    • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 13:27
                      Za moich czasów w ogóle na prawie nie było żadnych esejów czy prac pisemnych, z wyjątkiem chyba seminariów w końcówce studiow. Może wyparłam z pamięci ale pisemne pamiętam tylko egzaminy.
                      • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 21:54
                        "Za moich czasów w ogóle na prawie nie było żadnych esejów czy prac pisemnych, z wyjątkiem chyba seminariów w końcówce studiow. Może wyparłam z pamięci ale pisemne pamiętam tylko egzaminy."

Studiowałaś prawo, znaczy?

Na Cambridge Law, które jak słyszałam od tamtejszego profa, nie jest dla faint-hearted smile, pisze się 16 esejów na semestr, czyli w 8 tygodni (4 przedmioty x 4 eseje). No ja dziękuję smile (pisałam law essay na jeden tylko temat i wystarczy smile. Ale podziwiam Brytoli, że tak potrafią sformułować problem, że sprawdza całą wiedzę na dany temat, nie trzeba egzaminów.
                    • taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 13:33
                      >To ciekawe. Bo jako matka dzieci z >maturą polską i ib, podobieństw bardzo >nie widzę.

I jak oceniasz przydatność obu matur dla dziecka pod kątem dalszej ścieżki uniwersyteckiej? Słyszałam, że uniwersyteckie przeliczniki punktów dla absolwentów IB są bardziej rygorystyczne niż np po polskiej maturze czy np A-level.
                      • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 21:59
                        „I jak oceniasz przydatność obu matur dla dziecka pod kątem dalszej ścieżki uniwersyteckiej? Słyszałam, że uniwersyteckie przeliczniki punktów dla absolwentów IB są bardziej rygorystyczne niż np po polskiej maturze czy np A-level.”

Zaznaczam, że odnoszę się do czasów, kiedy jeszcze wszystkie drzwi były otwarte, tzn. studia w uk kosztowały rozsądne pieniądze. I klasa delikwenta była dość wyjątkowa (od oxbridgu do harvardu z paroma podobnymi szkołami pomiędzy).

Jeśli chodzi o rekrutację, to zdecydowanie IB dawało fory – do uk bardzo dobrze zdane, do usa wyniki nie miały znaczenia. Przy czym do usa dobrze widziany był najbardziej program w szkole z największym academic rigour.

Jeśli o same studia, to nawet na najbardziej wymagających uczelniach i studiach po IB nie było problemów, a niektóre studia to – jak słyszałam – po IB to był nieledwie spacerek, zwłaszcza na pierwszym roku.

Ale – pomijając pojemność procesora delikwenta , żeby skorzystać z tego programu, trzeba mieć odpowiedni mindset (w tym dyscyplinę, dobre nerwy i systematyczność). Tzn. nie każdy zdolny dzieciak się nadaje (imho).

Na tyle, na ile wiem cokolwiek o IB, gdyby delikwent miał ponad 40 punktów z matury, brałabym w ciemno na każde studia.

• tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 21:59
                          * rozsądne pieniądze - w porównaniu do dziś
                        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 00:25
                          Jeśli chodzi o rekrutację, to zdecydowanie IB dawało fory – do uk bardzo dobrze zdane, do usa wyniki nie miały znaczenia.

Nonsens. W UK absolutnie zadnych forow nie ma IB nad A levels. Dokladnie tak samo sa oceniane. Licza sie oceny i cala aplikacja

A levels zdaja cale masy ludzi. A IB najczesciej z prywatnych international schools.

W USA rowniez rowno
                          • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 00:32
                            W UK w 2023 zdawalo

A Levels: 867,658
                            IB: 4850

...a maja wybor
                          • tinywee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 22:12
                            Ciekawe, że nie cytujesz innych rzeczy z tego linku, jak np.

…A study by the independent Higher Education Statistics Authority (HESA), found that IB students were 70% more likely to get into a top-20 university than their A-level peers. Once at university, the difference in performance is less significant, though both studies found former IB students were around 10% more likely to achieve a first.”.

…Research from Crimson Education suggests that the IB is highly rated by US universities. Major Ivy league institutions such as MIT, Stanford and Harvard are around three times as likely to offer places to IB students as other applicants.

www.simplylearningtuition.co.uk/academic-assessments/should-my-child-take-a-levels-or-ib/
                            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 11.06.24, 09:17
                              >that IB students were 70% more likely to get into a top-20 university than their A-level peers. Once at university, the difference in perform

Alez to oczywiste. Dlaczego? Bo A levels zdaja wszystkie szkoly panstwowe i czesc prywatnych. A IB jest tylko w szkolach prywatnych.
                              No i teraz jak porownuje sie kilkaset tysiecy zdawanych A levels z kiepskich panstwowych i troche prywatnych z 4500 tylko z prywatnych to ooooczywiscie ze wychodzi na to ze IB bedzie mialo lepszy wynik,

Oni nie porównują random 4500 prywatnych z A levels z caloscia 4500 IB.

Przeciez to oczywiste.

Ja swojego dzieciaka nie bede zmuszac do zdawania przedmiotow nie związanych z jego studiami.
                      • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 00:26
                        >jak oceniasz przydatność obu matur dla dziecka pod kątem dalszej ścieżki uniwersyteckiej? Słyszałam, że uniwersyteckie przeliczniki punktów dla absolwentów IB są bardziej rygorystyczne niż np po polskiej maturze czy np A-level

Dokladnie jest jak mowisz

• taje Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:15
              memphis90 napisała:

> Czyli jak nasze obowiązkowe przedmioty maturalne+ rozszerzenia, z tym, że u na
              > s oprócz powyższych uczeń ma „całą resztę” 😂
              >
              Zgadza się - w ostatnich dwóch latach tak to wygląda i dlatego te A-levels mogą być uczone na bardzo zaawansowanym poziomie bo ma się więcej godzin na każdy z przedmiotów, skoro jest ich tylko 4. Taki to model zakładający dużą specjalizację relatywnie wcześnie. Ma plusy i minusy. Dla mnie najbardziej kontrowersyjne jest to, że nie trzeba się uczyć języka obcego jeśli nie chcesz. Możesz zresztą wybrać sobie całkiem dowolną kombinację przedmiotów, nie ma przedmiotów obowiązkowych, np taka kombinacja jest możliwa drama, psychologia i politics. Z drugiej strony jeśli dziecko ma konkretne zainteresowania może się uczyć tylko tego, co go interesuje: np angielski, francuski, hiszpański i niemiecki. Albo matematyka, fizyka, chemia i biologia.
              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:11
                >-levels mogą być uczone na bardzo zaawansowanym poziomie bo ma się więcej godzin na każdy z przedmiotów, skoro jest ich tylko 4.

dokladnie

>Taki to model zakładający dużą specjalizację relatywnie wcześnie. Ma plusy i minusy.

No wlasnie. np to ze biada "niezdecydowanym nie specjalizujacym sie w czyms". Bo jesli np ucza sie matmy i matmy rozszerzonej i Computer science oraz fizyki a przyjdzie im nagle do glowy ze jednak chca studiowac historie no to ,,,, nijak sie nie dostana.
              • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 09.06.24, 00:15
                >że nie trzeba się uczyć języka obcego jeśli nie chcesz.

Bo Six forms to przygotowanie do studiow jak i A levels a nie egzamin dojrzalosci..A egzamin z jezyka jest na tutejszym egzaminie dojrzalosci czyli GCSE.

Gdyby IB dawalo jakies specjalne fory i wzgledy na uniwersytetach to by tu je masowo zdawano. A nuz na bank takie osoby jak omawiana geniuszka co zdaje 28 A levels. Oj ta to by sobie utrudnila z radoscia. A poza international schools i paroma innymi ludzie zdaja A
                levels. IB to maly procent i nie cieszy sie wielką popularnoscia.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:11
          >. To jest zakres polskiego liceum.

nie prawda. GCSE jest na nizszym poziomie niz matura, a na wyzszym niz egzamin 8 klasisty. To poziom 2 liceum. Jak to mozliwe ze tego nie wiesz?
    • tanebo001 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 17:34
      A później rośnie taki Sheldon...
    • joasia33 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 18:47
      Geniusz jak w książce Kinga "Instytut". smile Pięknie, fantastycznie jest mieć tak ogromną wiedzę. Ale co dalej? Zaraz mi się przypomina Sherlock Holmes, który mawiał, że nie lubi zapychać umysłu niepotrzebną wiedzą. wink Oraz, jak już płynę na fali wspomnień, mój ojciec miał kolegę geniusza w szkole. Koło 30-tki facet zwariował, serio. Ale oczywiście niech młoda dokona czegoś wielkiego dla ludzkości. Czemu nie.
      • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:19
        Szkoda potencjału, ale takie cudowne dzieci szybko giną. Zamiast być wybitnymi w konkretnej dziedzinie są świetni ze wszystkiego, gazety piszą, telewizja przyjeżdża, wszyscy zachwyceni, a w czasie, kiedy ona myśląc o medycynie zdaje filmoznawstwo i cywilizację antyczną tylko trochę mniej zdolni rówieśnicy spotykają się na olimpiadach mnar.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 19:30
          eee tam. Wcale nie. Najczesciej cudowne dzieci staja sie naukowcami i maja swoje osiagniecia w swojej dziedzinie.

Tylko ze wiele z tych dzieci jest na duzo wyzszym poziomie od swoich rowiesnikow w dziecinstwie. Ale juz po studiach w pracy naukowej sa jedymi z wielu. Po prostu maja duzy skok w mlodosci a pozniej juz nie jest to taki szybki rozwoj. Nadal sa wybitni, ale jedni z wielu wybitnych
          • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 21:30
            Bo mimo wszystko łatwiej się nauczyć słownika na pamięć, niż pracować kreatywnie.
            • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 23:33
              Wybitnosc niekoniecznie polega na kuciu. Matematyka to nie kucie
              • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 06.06.24, 23:50
                Oczywiście, ale wg fogito kucie słownika jest. U koleżanki na filo też był chłopak, który się tego słownika nauczył, nie był wybitny, po prostu się zafiksował i codziennie się uczył po 2-3 strony. U studenta filologii jeszcze rozumiem, ale małe dziecko uczące się słownika na pamięć by mnie zaniepokoiło.
                • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 00:05
                  Etam. Akurat encyklopedie sa ciekawe
                  • nick_z_desperacji2 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 00:42
                    Są, w słowniku można też znaleźć słowa z kategorii: fajne (i niepotrzebne, takie są najfajniejsze wink). Tylko czym innym jest podczytywanie sobie co jakiś czas, a czym innym celowe uczenie się całego słownika na pamięć. Więcej sensu miałaby już encyklopedia, pod warunkiem, że nie uczysz się definicji na blachę, tylko potrafisz po swojemu wytłumaczyć.
                • fogito Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 05:49
                  A czy myślisz, że ona kula na pamięć ten słownik? Żartujesz sobie. Ona pewnie przeczytała i zapamiętała. Nie ogarniasz faktu, że takie dzieci łykają wszystko w lot.
                  • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 08:02
                    Dokladnie
                  • misiamama Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 09:08
                    Jestem przekonana, że w jej przypadku w ogóle nie występuje zjawisko "kucia na pamięć". Ona czyta/ patrzy/ słyszy i pamięta. W sumie wiele osób tak ma, z tym że nie w aż tak spektakularnym stopniu, żeby zapamiętywać bez wysiłku takie ilości danych jak ona.
      • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:45
        Było sporo takich przypadków z najsłynniejszych chyba “najinteligentniejszy człowiek świata” William James Sidis którego zajechali.
    • terazkasia Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 10:54
      Niby kategoria inna, ale jakoś nieodparcie nasuwa mi się skojarzenie z Gretą...

• princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:06
        terazkasia napisała:

> Niby kategoria inna, ale jakoś nieodparcie nasuwa mi się skojarzenie z Gretą...
        >
        >
        A niby dlaczego? Greta nie jest geniuszem a ta dziewczyna nie zajmuje sie publicznymi wystapieniami w temacie ekologii..
        • azalee Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 14:05

> A niby dlaczego? Greta nie jest geniuszem a ta dziewczyna nie zajmuje sie publi
          > cznymi wystapieniami w temacie ekologii..

Prawda? I nawet ze Szwecji nie jest...
    • alexandra1984 Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 11:39
      ciekawa jestem jak wyglada jej mozg i czy rezonans magnetyczny jest w stanie 'wylapac' jakas roznice w budowie mozgu itd. miedzy takimi geniuszami jak ona, a zwyklymi ludzmi.
      • ichi51e Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 12:46
        Pewnie gęstsza sieć połączeń wink
    • biesywulu Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 13:17
      "W odświętnym nastroju przyjechało dziś do stolicy 26 najlepszych z najlepszych polskich maturzystów, tych którzy wszystkie bądź prawie wszystkie egzaminy zdali na 100 procent. Są absolwentami szkół niemal ze wszystkich województw, z dużych i mniejszych miast, z Warszawy, Gdańska, Białegostoku, Krakowa, Poznania, Łodzi Kielc, Gdyni, Gorzowa Wielkopolskiego oraz Siedlec, Bielska Podlaskiego, Kościana, Myślenic, Bochni.

Aż trójka laureatów to absolwenci I Liceum Ogólnokształcącego z Koszalina. Wszyscy byli uczniami tej samej klasy. Wśród nich Oliwia Mąka – maturzystka, która zdała wszystkie 10 egzaminów na 100 procent. Oliwia jest trzecią laureatką projektu w ciągu jego dziesięcioletniej historii, spośród 2 635 451 zdających egzaminy maturalne, która zdała tak bezbłędnie maturę."

U nas też są podobni. Tak tylko się chciałam podzielić
    • malaperspektywa Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 14:17
      U nas nie można nawet tyłu zdawać. W przyszłym roku max sześć. Czytałam w informatorze CKE.
      • biesywulu Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 14:47
        Sześć rozszerzonych. + pięć podstawowych. Razem 11
      • biesywulu Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 14:52
        Tam wyżej cytowałam że strony
        zawszewarto.pl/edycja-x-2023/

Dziewczyna zdała 10 egzaminów na maksa.
        • princesswhitewolf Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 07.06.24, 18:18
          nie. 28 na A - levels i 34 na GCSE.

nie zmyslaj
          • biesywulu Re: Zdaje.... 28... przedmiotow na maturze 08.06.24, 00:30
            Zanim zarzucisz komuś kłamstwo, ogarnij może drzewko, co? Tutaj piszemy o polskiej maturze i polskiej maturzystce, która zdała 10 egzaminów na 100%. I o tym że nie miałaby szans zdawać miliona egzaminów bo dozwolone jest max 11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka