Dodaj do ulubionych

aparat fotograficzny polaroid

15.06.24, 21:34
fotografia natychmiastowa polaroid - czy w dzisiejszych czasach taka zabawka ma jakiekolwiek sensowne zastosowanie?
jedyne, co przychodzi mi do głowy do szybkie fotki na szkolnych wycieczkach smile a biorąc pod uwagę dość wysokie ceny i tendencje dzisiejszych dzieciaków do masowego pstrykania - to się robi dość kosztowna zabawa...

syn dostał to jako nagrodę w jakimś konkursie i się zastanawiamy, co z tym szczęściem zrobić smile
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 21:46
      Gdzieś czytałam, że na weselach - młodzi chodzą z tym aparatem do gości i goście mają natychmiastową pamiątkę. To nie to samo co fotobudka, która też bywa
      • slonko1335 Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 21:51
        Ja się spotkałam na tego typu imprezach jako dodatek do wpisu do księgi gości dla nowozencow/jubilata. Wklejali zrobiona tum fotkę i obok pisali życzenia.
      • majenkirr Re: aparat fotograficzny polaroid 16.06.24, 15:20
        U mojej córki tak było. Kupiła dwa białe(!😂) Polaroidy i filmy i gdzieś to tam stało na stoliku. Ale nie oszukujmy się, jakość zdjęć jest byle jaka. Parę lat temu był szał na polaroidy, ale to wśród dziewczyn. Wieszaly sobie te zdjęcia na ścianach, ze to niby "cute", tak jak filmy super8, jakaś nostalgia czy coś😅
    • ichi51e Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 21:50
      Ja używałam jak robiłam scrapbooka i zielnik. Żeby wyszło porządne zdjęcie musisz mieć dobre światło.
      Zabawka
    • abacab.82 Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:01
      W ogóle nie nadaje się na szkolne wycieczki że względu na rozmiary. Oldskulowy sprzęt do odskulowych portretów. Mamy taki w domu od "cioci z Ameryki", 40 lat, wciąż działa. Kaseta na 10 zdjęć, kosztuje ok. 30 zł
      • abacab.82 Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:19
        No i zdjęcia Polaroida po kątach blakną.
        • abacab.82 Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:20
          Latach
      • b.bujak Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:31
        te nowsze modele nie są takie wielkie;
        • abacab.82 Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:38
          No to nie są kultowe. Zabawki.
          • b.bujak Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 23:18
            abacab.82 napisała:

> No to nie są kultowe. Zabawki.

my nie mamy kultowego, tylko wersję współczesną
    • dwa_kubki_herbaty Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 22:58
      Teraz są popularne aparaty FUJIFILM.
      Nawet kilka lat temu zastanawiałam się czy nie kupić dziecku, czytaj do podbierania na babskie imprezy ;P
      Ale nie chciał, a tak tylko dla siebie to szkoda mi bylo wydawać kilka stówek.
      • b.bujak Re: aparat fotograficzny polaroid 15.06.24, 23:26
        jak chcesz to ci pożyczę wink
      • ichi51e Re: aparat fotograficzny polaroid 16.06.24, 09:16
        Jest też drukarka instaxa- można z niej “drukować” zdjęcia na polaroidzie. Jakość zdjęć jest znacznie lepsza bo sam aparat polaroid jest aparatem bardzo słabym.
    • profes79 Re: aparat fotograficzny polaroid 16.06.24, 00:09
      To zabawka. W czasach aparatów cyfrowych bez większego znaczenia - robiło wrażenie w czasach jak na wywołanie zdjęć i odbitki trzeba było kilka dni czekać. Natomiast przydaje się okazjonalnie, do zdjęć pamiątkowych albo np. na jakichś zorganizowanych imprezach - na jednym z LARP-ów były cykane takie fotki i były fajną, klimatyczną pamiątką.
    • escott Re: aparat fotograficzny polaroid 16.06.24, 14:35
      Ja nie cierpię tych aparatów bo są strasznie rozczarowujące, w 80% przypadków jak nie ma naprawdę dużo światła to po prostu nic nie widać... a podstawowe zastosowanie tego to wieczorne imprezy, więc juz serio więcej sensu ma telefon, wciąz można bez problemu zdjęcia wywołać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka