Dodaj do ulubionych

Czy to normalne?

17.06.24, 13:42
Nie mam bidetu.
Nie odczuwam też potrzeby posiadania bidetu. Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Czy to normalne? 17.06.24, 13:46
      Ja też nie mam i nie zamierzam mieć.
    • astomi25 Re: Czy to normalne? 17.06.24, 13:49
      A ja mam i nie wyobrazam sobie nie miec wink
    • maszkaroni Re: Czy to normalne? 17.06.24, 13:49
      To nie jest normalne. To jest straszne.
      • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:06
        maszkaroni napisał:
        > To nie jest normalne. To jest straszne.

Kurcze, poczułem się strasznie nienormalny.
    • simply_z Re: Czy to normalne? 17.06.24, 13:51
      Normalne ale ja chce sobie wlasnie zamontowac.
    • ichi51e Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:16
      A miałaś kiedyś?
      Bo ja np jak pożyłam z podgrzewaną deska sedesową to już nie mogę bez ciepłej deski… za każdym razem czuję że to nie to. Gdybym nie spróbowała nie wiedziałabym.,,
      • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:21
        ichi51e napisała:
        > Bo ja np jak pożyłam z podgrzewaną deska sedesową to już nie mogę bez ciepłej d
        > eski… za każdym razem czuję że to nie to. Gdybym nie spróbowała nie wiedziałaby
        > m.,,
        >

Przeprowadź się do Japonii. Tam to dopiero mają wynalazki sedesowe. Spodoba ci się.
    • gryzelda71 Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:32
      Zakładanie wątku na ten temat jest nudnawe. I to twoj problem, a nie brak bidetu
      • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:35
        gryzelda71 napisała:
        > Zakładanie wątku na ten temat jest nudnawe.

Dobrze że nudnawe a nie nudne.
        Tak jak was siarkawy nie jest kwasem siarkowym.
        • gryzelda71 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:38
          Nomenklatura nieaktualna.
    • ginger.ale Re: Czy to normalne? 17.06.24, 14:51
      Nie mam punktu odniesienia, wychowałam się w domu, w którym był bidet (a dom budowany był jeszcze w l. 70-tych). Dla mnie must have.
      • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 17.06.24, 15:02
        ginger.ale napisała:
        > Nie mam punktu odniesienia, wychowałam się w domu, w którym był bidet (a dom bu
        > dowany był jeszcze w l. 70-tych).

Nie wymyślaj. W latach siemdziesiątych nikt nie wstawiał bidetu do budowanego domu.
        Był kryzys i dobrze jak był jeden kibel na piętro.
        • ginger.ale Re: Czy to normalne? 17.06.24, 15:11
          Nie wymyślam. To był zwykły bliźniak - kostka. Na każdym piętrze była łazienka i toaleta. Na piętrze z sypialniami była łazienka z bidetem. (Tak samo po drugiej stronie bliźniaka.) Z udziwnień toaleta była osobno, a bidet był w łazience. 🤷🏼‍♀️ Nie na każdym piętrze okna były takie same jak chodzi o wymiar, ale bidet był :p
          • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 17.06.24, 16:55
            ginger.ale napisała:
            > Nie wymyślam. To był zwykły bliźniak - kostka. Na każdym piętrze była łazienka
            > i toaleta. Na piętrze z sypialniami była łazienka z bidetem.

To nie był zwykły bliźniak.

(Tak samo po drugi
            > ej stronie bliźniaka.) Z udziwnień toaleta była osobno, a bidet był w łazience.
            > 🤷🏼‍♀️ Nie na każdym piętrze okna były takie same jak chodzi o wymiar, ale b
            > idet był :p

W latach siedemdziesiątych nie było bidetów w budowanych domach.
            • ginger.ale Re: Czy to normalne? 17.06.24, 17:49
              Były, skoro w takim mieszkałam, urodzilam się w l.80 i bidet był i dobrze się miał 😂
            • stasi1 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 09:12
              Ale skąd wiesz że nie było tego w Polsce? Może jednak nieliczni mieli je. A nie wszyscy co go mieli, o ile mieli, rozgłaszali o tym
              • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 18.06.24, 09:47
                stasi1 napisał:
                > Ale skąd wiesz że nie było tego w Polsce? Może jednak nieliczni mieli je. A nie
                > wszyscy co go mieli, o ile mieli, rozgłaszali o tym

Całkie możliwe że tak było. O ile tak było.
        • ichi51e Re: Czy to normalne? 17.06.24, 19:09
          Jeśli ktoś w latach 70 (60?) nie wiemy czy rodzina ginger była pierwszymi właścicielami. Stawiał sobie wille kostkę to mogło być tam totalnie wszystko łącznie z bufetami. I tak wszystko było importowane.
          • ichi51e Re: Czy to normalne? 17.06.24, 19:11
            *bidetami (najwyraźniej korekta nie ematka)

Moi rodzice urządzali dom w latach 90 i posiadanie bidetu dla matki mojej było bezdyskusyjne i oczywiste.
            • abacab_82 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:51
              Podejrzała, gdy pracowała na domkach we Włoszech albo Francji?
              • ichi51e Re: Czy to normalne? 18.06.24, 11:03
                Nie moja matka ta nigdy nie pracowała 😒
    • niebieskie_korale Re: Czy to normalne? 17.06.24, 19:54
      Jak najbardziej normalne, natomiast oglaszanie tego na forum conajmniej dziwne...
    • szare_kolory Re: Czy to normalne? 17.06.24, 20:14
      Nie. Biegiem na terapię.
    • imponderabilia20 Re: Czy to normalne? 17.06.24, 22:45
      Miałam w domu u rodziców. Nikt z tego nie korzystał.
    • madame_edith Re: Czy to normalne? 17.06.24, 22:49
      Nie mam bidetu, ale baterie bidetowe w kazdej lazience. Tak się przyzwyczaiłam, że nie wyobrażam sobie nie mieć 😁
      • ayelen40 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 08:51
        A co to jest? Kurek z wodą, a pod nim miednica?
        • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 18.06.24, 09:03
          ayelen40 napisała:
          > A co to jest? Kurek z wodą, a pod nim miednica?

Przyrząd do spłukiwania muszli.
          https://static2.redcart.pl/templates/images/thumb/14398/600/1200/pl/0/templates/images/products/14398/810854f46d9a9274aa7522c7cb16ceac.jpg
          • ayelen40 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 09:22
            Fajne.
    • mama_duzych_dzieci Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:03
      Odnośnie budowania (nawet kostki ) i wyposażania domu w latach 70 chciałabym powiedzieć, że byłam w tym czasie uczennicą w Technikum Architektury i na zajęciach projektowanie architektonicznie usłyszałam, że w łazience dobrze mieć bidet. W klasie zapadła cisza, bo nikt nie widział na oczy, ale zostało nam wytłumaczone co to, ze już można spotkać itd ( był to rok 1976-77) W 1978 byłam rachmistrzem spisowym, grudzień , zimno. W jednym z domów poprosiłam o skorzystanie z łazienki i tam pierwszy raz zobaczyłam jak wygląda bidet. Bo był !!!!!!!!!! Fajnie mieć, ale jak nie miałam to też dało się utrzyma higienę osobistą.
      • ichi51e Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:09
        „Zestaw łazienkowy pingwin”
        • ayelen40 Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:17
          Bidet jakoś przypadkiem najmniej zużyty...
        • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:20
          ichi51e napisała:
          > „Zestaw łazienkowy pingwin”
          >

Nie podano roku produkcji, więc nawet nie wiadomo czy to na pewno PRL.
          A jeśli już to wygląda na lata osiemdziesiąte.
          • ichi51e Re: Czy to normalne? 18.06.24, 11:10
            No właśnie próbuje dojść co to i skąd… czy ematka kojarzy?
            • straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 19.06.24, 07:31
              ichi51e napisała:
              > No właśnie próbuje dojść co to i skąd… czy ematka kojarzy?
              >

Nie wiem czy ematka kojarzy ale ja znalazłem.
              Zakłady Wyrobów Sanitarnych Koło w Kole.
              www.muzeum-kolo.pl/pl/index.php?option=com_content&view=article&id=579:ceramika-spod-znaku-pingwina&catid=33:archiwum-wystaw&Itemid=94
              Teraz jeszcze trzeba znaleźć datę produkcji tego kompletu.

• straszliwywypadek Re: Czy to normalne? 20.06.24, 14:49
              ichi51e napisała:
              > No właśnie próbuje dojść co to i skąd… czy ematka kojarzy?
              >

Na tym zdjęciu nie widać ale na oryginalnym w prawym górnym rogu można zobaczyć: 1210197. Po siódemce zdjęcie ucięte.
              Można by wnioskować, że jest to data. Dwunasty dzień, dziesiąty miesiąc, tysiąc dziewięćset siedemdziesiąty któryś rok.

Emamy, które już w latach siedemdziesiątych miały bidety, powinny wiedzieć czy to prawda czy fałsz.

• ginger.ale Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:36
        mama_duzych_dzieci napisała:

> Odnośnie budowania (nawet kostki ) i wyposażania domu w latach 70 chciałabym po
        > wiedzieć, że byłam w tym czasie uczennicą w Technikum Architektury i na zajęcia
        > ch projektowanie architektonicznie usłyszałam, że w łazience dobrze mieć bidet.
        > W klasie zapadła cisza, bo nikt nie widział na oczy, ale zostało nam wytłumacz
        > one co to, ze już można spotkać itd ( był to rok 1976-77) W 1978 byłam rachmis
        > trzem spisowym, grudzień , zimno. W jednym z domów poprosiłam o skorzystanie z
        > łazienki i tam pierwszy raz zobaczyłam jak wygląda bidet. Bo był !!!!!!!!!!
        > Fajnie mieć, ale jak nie miałam to też dało się utrzyma higienę osobistą.

Zaraz Ci ktoś napisze, że nie byłaś w polskim domu i pewnie w ogóle nie kończyłaś szkoły w Polsce, bo w polskich domach za PRL nie było bidetów, na zajęciach w szkole też nie mogłaś o tym bezeceństwie słyszeć! 😂

Dom, o którym pisałam wyżej, to właśnie druga połowa l.70- tych. Bidet zapewne zaplanowany w łazience od początku, bo tak były położone przyłącza - na pewno nikt tego nie remontował i nic nie dostawiał przez całe lata 80-te, jak zbudowali, tak stało i z bidetem sprzedali w l.90- tych.
        • mama_duzych_dzieci Re: Czy to normalne? 18.06.24, 10:47
          a niech sobie piszą, byłam, uczyłam się, widziałam - to było w Polsce ( lata podałam prawdziwe )
    • afro.ninja Re: Czy to normalne? 19.06.24, 07:36
      Bidetka jak.najbardziej ok. Ceramiczny bidet, który zajmuje przestrzeń, absolutnie nie! Jeszcze jeden wielki, nieruchomy grat do sprzątania.
    • leyla76 Re: Czy to normalne? 20.06.24, 17:37
      Ja też nie mam bidetu, mam za to bidetke .
      Pierwszy raz bidet w łazience widziałam w UK w 99r. Wcześniej widział to „cudo” jedynie na jakiś zdjęciach.
      Nikt z mojej rodziny czy tez znajomych nie miał bidetu w domu. Chcąc się podmyć , wchodziło się do wanny po prostu, ale podejrzewam, że i tak nikt się regularnie nie podmywał w ciągu dnia.
      Będąc pierwszy raz w Turcji, stwierdziłam, że ich sedesy są super, bo od razu można spłukać d… po dwójce. Z przodu trochę gorzej ale też da radę.
      Dla mnie bidet nie jest konieczny, ale już bidetka tak, ewentualnie butelka wody załatwi sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka