Dodaj do ulubionych

Dywan do prania w pralce

22.06.24, 09:49
Potrzebuje takiego na wymiar około 160*220
Czy takie coś ma w ogóle prawo bytu? Bo w internecie istnieją ale nie wiem czy to się nadaje do czegokolwiek. Niestety oddawanie dywanu do pralni co chwila mija się z celem a dywan za każdym razem brudzi się i wydeptuje coraz szybciej.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 10:32
      Musiałby być cienki, bo to, czy zmieści się do pralki, to jedno, ale przeciętna pralka może nie uciągnąć ciężaru takiego nasiąkniętego wodą. Ja piorę w pralce 140X200, on jest miękki i dość cienki, taki jak plecione z gałganków dywaniki, jeśli kojarzysz.
    • marta.graca Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 10:42
      Może zamawiaj firmę, która pierze dywany? Ja bym się obawiała, czy się pralka nie zniszczy od takiego obciążenia.
    • aqua48 Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 11:07
      Musiałabyś mieć pralkę przemysłową chyba. Lepiej czyścić dywan karcherem.
    • kochamruskieileniwe Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 11:07
      Jak oddajesz dywan do pralni to do takiej, która nakłada aperturę. Zazwyczaj to dodatkowa usługa.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 12:04
      To będzie szmatka na podłogę, a nie dywan.
      Żaden prawdziwy dywan o takich wymiarach się do pralki nie zmieści.
    • 35wcieniu Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 13:50
      Te cienkie, plecione że sznurków czy innych tkanin by się nadały. Albo coś jakby plotniane, też może by weszło.
      Bo to kwestia zamieszczenia w pralce po prostu więc wszystkie grubsze raczej kiepsko.
      Technicznie rzecz biorąc wiele dywanów nadaje się do prania tylko w warunkach domowych tego nie zrobisz.
      • 35wcieniu Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 13:54
        www.benuta.pl/dywan-wykonany-z-materialow-pochodzacych-z-recyklingu-tom-ciemnoniebieski-60007131-105101.html

Coś tego typu.
        Wszystkie sztywniejsze i grubsze będzie ciężko włożyć do pralki.
        • babcia47 Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 15:14
          Ja mam problem z kołdrą wełniana ktora właściwie jest jak gruby koc. Wchodzi tylko dobrze zmoczona
          • straszliwywypadek Re: Dywan do prania w pralce 23.06.24, 07:35
            babcia47 napisała:
            > Ja mam problem z kołdrą wełniana ktora właściwie jest jak gruby koc. Wchodzi ty
            > lko dobrze zmoczona
            >

Trzeba mieć odpowiednią pralkę.
            Też mam wełniane kołdry i dlatego kupiłem pralkę o ładowności 14kg. Nie jest to straszny wydatek (około 2,5 tysiąca).
        • ga-ti Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 15:54
          Mam sentyment do takich "dywanów", moja babcia takie robiła własnoręcznie, wielokolorowe, raczej chodniczki. Jako dziecko lubiłam je oglądać smile

• forumologin Re: Dywan do prania w pralce 22.06.24, 21:16
      mam 2 dywany tapis petit i oba prane w pralce. choc nie wiem czy to nei za ciezkie do pralki, ale sprawdz firme.
    • salatka_z_cynamonem Re: Dywan do prania w pralce 23.06.24, 07:51
      Do dywanów i wykładzin dobrze jest mieć odkurzacz piorący wtedy nie trzeba nic nigdzie oddawać. Przydaje się też do prania sof i innych mebli tapicerowanych także w samochodzie. Można też po taniości jak ja -mam zwykłego karchera w3 ale z specjalną przyssawką do ściągania wody, szorować musze ręcznie ale póki co całkiem nieźle się sprawdza. Do pralki ledwo mi się jeden koc mieści, a pralke mam sporą. Nie wyobrażam wciśnięcia tam dywanu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka