Dodaj do ulubionych

Praca - co wybrać?

30.06.24, 16:03
Nie czesto zmieniam pracę smile obecnie pojawiła się opcją etatu na jednej z uczelni (administracja)
Kasa bez szału, ale są premie, 13 etc ale wciąż tak sobie, ale nie to jest najwazniejsze. Nie byłaby to praca jakoś mega rozwojowa , poprostu biurowa na wyzszej uczelni...
Moja sytuacja 45l, domowe finanse ok, pare nieruchomosci ktore wynajmujeny, zero kredytow, obecnie praca zdalna, ale umowa zlecenie co mnie wkurza bo urlopy niepłatne, chorobowe też ( nawet nie miałabym opcji wziąć l4 bo nie mam zastepcy)
Praca to 36h i najniższa stawka uz 27,7 czyli łatwo obliczyć jakiego rzędu jest to wynagrodzenie.
Z plusów: bardzo lajtowa praca z domu, mogę czytać książkę, ugotować obiad , pojechac do rodzicow jesli musze i pracowac z innego miejsca etc a w międzyczasie coś zrobić ...
Wlascicielka też bardzo na plus, dobrze się dogadujemy i wierzę jej że nie ma szans na UoP.

Z jednej strony myślę o zmianie nie że wzgl na kasę tylko czasami chciałabym wyjść do ludzi ( teraz siedzę w domu, M tez praca zdalna i sie tak kisimy z psem , w dresie smile))
Pewnie po tyg przeszedłby mi entuzjazm i narzekałabym na wstawanie, dojazdy itp może też na kogoś w pracy...niestety byłaby to praca w pełni stacjonarna, nie ma opcji hybrydy.

Najbardziej siedzi mi w głowie to że przy obecnej pracy jestem mobilna i kiedy chce mogę wsiąść w auto, zabrać rel/ laptop i jechać do rodziców pomoc mamie przy chorym ojcu.
W ostatnim roku nie było takich dni wiele gdzie musiałam z dnia na dzień jechać, ale jest to jakiś komfort psychiczny.Z drugiej str na UoP wzięłabym opiekę lub l4.
Może ktoś był w podobnej sytuacji i coś doradzi?
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:11
      Opieka to 14 dni. No szału nie ma przy ciężkiej chorobie. Jeżeli pieniądze marne, to nie kombinuj. Zostaw to co masz. Zmienić można, gdy jest dobra pensja. Tu nie ma.
      • misiamama Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:13
        no jest lepsza niż na zleceniu - nawet jeśli minimalna, to są premie i 13-ki, płatne urlopy i L4. Tutaj dostaje najniższą stawkę i zero z powyższych dodatków.
        • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:15
          Dziewczyny, tak jak pisałam kasa ani w obecnej ani tej która rozważam nie jest na tyle atrakcyjna aby sam fakt wynagrodzenia przeważał
          Zastanawiam się czy zmieniać...
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:16
            W tej " nowej" max 5000netto plus dodatki typu wysługa lat 1% za każdy rok, 13,grusza, dodatkowe dni wolne w zał od pracy uczelni, premia
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:30
              Bierz, to zdecydowanie lepsze niż zlecenie.
            • masarskasio Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:41
              5 tys netto plus wysługa plus premie , plus 13 , plus grusza plus wolne?? w jednostce publicznej więc najpewniej przestrzegającej prawa pracy? Brałabym z pocałowaniem ręki.
            • kachaa17 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:15
              Wzięłabym, nie chciałabym w tym wieku pracować na umowę zlecenie.
              • iberka Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 06:58
                Mam takie samo podejście
    • misiamama Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:11
      Nie byłam w podobnej sytuacji, ale biorąc od uwagę Twój wiek wybrałabym stabilną uop, z L4, urlopami, ochroną przedemerytalną i wszystkim co się z tym wiąże. Jedynym argumentem przeciw mogłyby być pieniądze, czyli gdybyś na zleceniu zarabiała odpowiednio więcej. Ale Ty nie zarabiasz ani na urlop ani na zwolnienie lekarskie. Opieka nad rodzicami jest drugorzędna, w takim znaczeniu jak w samolocie drugorzędne jest założenie maseczki dziecku - najpierw zabezpieczasz siebie, bo bez własnego stabilnego życia, nie pomożesz nikomu.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:13
        Bez tej pracy też mam stabilne życie. Coś jednak chce robić smile
    • blasckbird13 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:14
      Masz już uzbierane 20 lat na minimalną emeryturę?
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:17
        Nie. Ale nie ludze się ze z emerytury w przyszłości będzie można się utrzymać.
        • eriu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:00
          Alle emerytura daje ubezpieczenie. A koszt samoubezpieczenia jest wysoki. Sprawdź sobie. Warto mieć prawo do ubezpieczenia z emerytury.
        • kk345 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:48
          A jaki masz plan na jakiś (tfutfu odpukać) nowotwór, czy długotrwałe leczenie? Płacisz sobie składki zdrowotne?
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:50
            Tajmk jak pisałam mam poza uz inne źródło dochodu znacznie wyższe niż ta praca więc stąd brak parcia na kasę
            • kk345 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 23:38
              Ja nie pytam o źródła dochodu, tylko o ubezpieczenie zdrowotne.
              • babcia47 Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 05:35
                Uz obecnie nie zwalnia pracodawcy z odprowadzania składek ZUS zarówno tych z pensji brutto pracownika jak tez tych do których sam jest ponadto zobowiązany. Fakt ze przy najniższej placy nie sq to kokosy jednak powinno być zapewnione ubezpieczenie zdrowotne, wypadkowe, rentowe i odprowadzane składki na emeryturę . Pracowalam dlugi czas na uz i mialam to zapewnione. Ns początku lat 90tych byla uznaniowość tj pracownik mogl zdecydować czy składki będą odprowadzane lub dostawać je do ręki, na własne ryzyko lub gdy byl zgloszony do ubezpieczenia zdrowotnego przez wspolmałzonka. Obecnie nie ma już takiej możliwości , składki są odprowadzane
                • babcia47 Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 05:36
                  Tylko w przypadku umowy o dzieło pracownik musi sam rozliczyć się z ZUS i US
    • palacinka2020 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:15
      W obecnej pracy stoisz w miejscu, zmienilabym. Praca na uczelni jest ciekawa, naet w administracji. Poznasz nowych ludzi, kupisz ciuchy, wyjdziesz z domu.
      Wolnego na opieke nad ojcem nie wiem czy dostaniesz jesli z toba nie mieszka.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:18
        Opiekę dostane na członka rodziny to 14 dni. Brat już brał a mieszka w innym mieście.
        • silenta Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:35
          Pamiętaj, że te 14 dni na ojca w ciągu roku to musisz podzielić w takim razie na siebie i brata. Nie trzeba mieszkać na codzień razem tylko w druku z15B zaznaczyć, że mieszka się razem podczas sprawowania opieki. A jeśli na zleceniu zgłosisz chęć opłacania składki chorobowej to też będziesz mieć płatne zwolnienie. Ja bym brała etat.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:20
        Mo właśnie to mnie kusi ... smile pytanie jak dlugo to będzie atrakcyjne wink)
      • cranberries1983 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:49
        dokladnie, kedy jak nie teraz
        nie boisz sie żę utkniesz w meisjcu?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:19
      A staż pracy do emerytury to już masz, że możesz sobie tak tylko na zlecenie pracować, czy może ci na emeryturze nie zależy? Bo z takimi zarobkami dużo poniżej średniej krajowej, to z samych składek emerytury może z 500 zł dostaniesz, a ze stażem 20-letnim to się chociaż na minimalną załapiesz, czyli obecnie 1780 zł.
      Jeśli nie masz 20 lat pracy na etacie, to czy nie warto na etat jak najprędzej przejść?
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:23
        Na uop mam może w pl z 7lat .
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:35
          A do 60 masz jeszcze 15 lat, czyli brakujące 13 dorobisz.
          Uczelnia to nie korporacja, że ci urlopu nie dadzą, jak będziesz musiała do rodziców pojechać.
          • silenta Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:41
            Jeśli umowa zlecenie jest jej jedynym tytułem do ubezpieczeń to i z niej ma potrącane składki emerytalno–rentowe.
            • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:43
              Składki są potrącane ale uz nie liczy się do stażu pracy.
              • silenta Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:44
                Do stażu pracy i wysługi lat nie ale do emerytury tak.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 01:33
                  Składki zasilają jej konto w zusie, ale lat pracy do emerytury ze zlecenia nie zbiera.
                  • silenta Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 07:08
                    Tak, masz rację, mój błąd.
              • pade Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 10:52
                wrota.do.lasu napisała:

> Składki są potrącane ale uz nie liczy się do stażu pracy.

Podobno ma się liczyć. Tylko nie wiadomo od kiedy
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:44
            Aaaa i chyba jeszcze,studia się liczą?
        • agniesia331 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 19:25
          wrota.do.lasu napisała:

> Na uop mam może w pl z 7lat .czyli w wieku 45 lat musisz dobić jeszcze 13 lat na Umowie o pracę. Czy nie warto? Za te ok 1800 zł można jakoś biedować. Rozumiem,że masz mieszkania ale czemu masz komuś kto cie latami zatrudnia na umowie zlecenie robić taki gest,w wyniku czego nawet minimalnej emerytury mieć nie będziesz? Beż jaj
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 20:26
            Rozumiem , bez przesady na uz pracuje 2 lata
    • slonko1335 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:21
      wrota.do.lasu napisała:

> Nie czesto zmieniam pracę smile obecnie pojawiła się opcją etatu na jednej z ucze
      > lni (administracja)
      > Kasa bez szału, ale są premie, 13 etc ale wciąż tak sobie, ale nie to jest naj
      > wazniejsze. Nie byłaby to praca jakoś mega rozwojowa , poprostu biurowa na y n
      > iepłatne, chorobowe też ( nawet nie miałabym opcji wziąć l4 bo nie mam zastepcy
      > )
      >
      >

Zafrapował mnie też fragment? Co ma brak zastępcy do ewentualnego chorobowego? Choroba nie wybiera. Oplac składkę i będziesz mieć płatne zwolnienie....
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:24
        Odpukać ciężko nie choruje.
        Jak mnie czasem boli gardło to mogę z domu pracowaćwink
    • 152kk Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:22
      Ja bym wybrała pracę na etat. Nie podoba mi się zatrudnianie na zlecenie za najniższe stawki, jeśli de facto jest to praca spełniająca warunki UoP, moim zdaniem to nie jest uczciwe. Lepiej bym się czuła nie wspierając takiego procederu,, nawet jeśli szefowa przemiła. Oczywiście rozumiem, że czasami pracownik nie ma lepszego wyjścia, ale w twojej sytuacji - zmieniłabym jak najszybciej.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:26
        Tak umowa zlecenie a praca typowo pod UoP ale wiedziałam na co się pisze...
        • zosia_1 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:28
          Chyba jednak nie jest typowa jak uop "mogę czytać książkę, ugotować obiad , pojechac do rodzicow jesli musze i pracowac z innego miejsca etc a w międzyczasie coś zrobić ..."
    • nellamari Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:47
      Przelicz sobie ile jest warta dla ciebie opcja zdalna. Normalnie usiądź z excelem i policz czasopieniadz: dojazdy, zakupy ciuchowe w ramach dresskodu, żarcie na mieście, kasa na opiekę nad rodzicami etc

Towarzystwo w pracy to akurat na dwoje babka wróżyła, ja zachowawczo wolę na razie siedzieć w dresie, chociaż rozumiem wkoorw, ze ten dziad obok ciagle tak głośno mruga.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:17
        Kasa jest drugorzędna.
        Na pewno nie chodzi mi o to żeby za 1000pln więcej wracać wyrzęta z pracy bo teraz mam luz.
        • 152kk Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 19:33
          To nie chodzi o to, że ty wiedziałaś, tylko że to jest oszustwo wobec wszystkich podatników, a dodatkowo pokazuje przedsiębiorcom, że tak można i to psuje rynek pracy. Ty masz wybór i godzisz się bo tak chcesz/chciałaś, ale ktoś inny jest w gorszej sytuacji i na tym psuciu rynku ucierpi, bo nawet jesli mu się warunki nie podobają to nie ma wyjścia.
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 20:21
            Rozumiem ale jeśli nie ja to x osób pocałowaniem ręki...to jednak powinno być naxwyzszym szczeblu niż kandydat na pracownika pilnowane.
            Nie wiem kary, zmiana systemu...
            • 152kk Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 22:07
              Oczywiście masz rację, że to nie pracownika odpowiedzialność.
              Jednak ja podałam argument za etatem, który do mnie przemawia w opisanej przez ciebie sytuacji. Fajnie jest móc pracować zgodnie ze swoim światopoglądem, nie każdy ma ten luksus, więc gdybym była w twojej sytuacji, że mogę wybrać, to ja bym skorzystała z tej możliwości. Oczywiście nie musisz moich przekonań podzielać i takie motywy jak ja przedstawiłam mogą nie miec dla ciebie znaczenia.
        • nellamari Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 06:41
          Dlatego napisałam CZASopieniądz. Tu jednak spędzisz około 1 godzinę dziennie na dojazdach + w tym czasie nie zamieszasz zupy i nie wpadniesz sprawdzić co u rodziców. Ktoś to będzie musiał zrobić, albo Ty już po całodniowym etacie, albo opłacony X.

• pampelune Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 16:58
      >narzekałabym na wstawanie, dojazdy itp

A jak z dojazdami? Daleko ta uczelnia? Komunikacją albo rowerem można tam wygodnie dojechać?
      Mam wrażenie z Twojego posta, że chciałabyś tam pracować - no, mnie przekonałaś 😋
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:16
        Dojście do kolejki ok 10 min i 15 min jazdy .
        Praca blisko dworca.
        • simply_z Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:33
          A dla mnie brzmisz średnio przekonujące...no nie wiem, z jednej strony stabilność, z drugiej strony to taka biurowa nuda, coś jak urząd...szału nie ma.
        • cranberries1983 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:46
          czyli dojazd bezproblemowy, mega plus
    • eriu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:04
      Na uczelni masz różne akcje. To weź pod uwagę. Układy i układziki się zdarzają. Tak uczelnię funkcjonują od lat.

Na pewno wyszłabyś z domu i wypracowała swoją eneryturę a to jest bardzo ważne. Swoją emeryturę trzeba mieć.
    • 35wcieniu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 17:14
      Jak obecna praca faktycznie jest bardzo lajtowa to sprawdziłabym czy można ją połączyć z ta drugą pracą - nie na stałe, ale na czas obczajki jak ci się spodoba ta praca na uczelni.
      Jak się nie spodoba to tamta nadal będzie w zanadrzu. Jak się spodoba to tamtą rzucisz na dobre.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:14
        To byłoby ciężko bo jednak muszę mieć ciche miejsce do pracy i szybko by wyszło że jednak jestem gdzieś indziej. Ewentualnie opcja urlopu tydzień, ciężko ale może ...II tydzien września już mam zaplanowany i opłacony tygodniowy wyjazd więc mógłby być problem z urlopem w obecnej pracy
        2. Nie cgce ich też zostawiać z smdnia na dzień bo to byłoby jie fair.
        • grey_delphinum Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 18:57
          Oczywiście, ze umowa o pracę.

Nawet się nie zastanawiaj, bo drugi raz moze Ci się taka szsnsa nie trafić.
        • iberka Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 07:07
          Problem z urlopem, problem z L4 a do tego pkt 2 i ja tu widzę poświęcenie dla zleceniodawcy. Wszystko tłumaczysz żeby tylko pracy nie zmienić.
        • barbaram1 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 18:43
          wrota.do.lasu napisała:

> To byłoby ciężko bo jednak muszę mieć ciche miejsce do pracy i szybko by wyszło
          > że jednak jestem gdzieś indziej. Ewentualnie opcja urlopu tydzień, ciężko ale
          > może ...II tydzien września już mam zaplanowany i opłacony tygodniowy wyjazd wi
          > ęc mógłby być problem z urlopem w obecnej pracy
          > 2. Nie cgce ich też zostawiać z smdnia na dzień bo to byłoby jie fair.
          I właśnie dlatego taki pracodawca powinien podpisać UOP. Na uz pracownik ma pełne prawo z dnia na dzień się zwolnić, ale wcześniej trafił inne prawa. Tak więc, skoro do tej pory ta pracodawczyni w pełni wykorzystała układ, który nie do końca dbał o twoje interesy, to ja osobiście nie miałabym żadnych skrupułów z dnia na dzień przestać dbać o czyjeś interesy.
          • barbaram1 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 18:45
            barbaram1 napisała:

> wrota.do.lasu napisała:
            >
            > > To byłoby ciężko bo jednak muszę mieć ciche miejsce do pracy i szybko by
            > wyszło
            > > że jednak jestem gdzieś indziej. Ewentualnie opcja urlopu tydzień, ciężk
            > o ale
            > > może ...II tydzien września już mam zaplanowany i opłacony tygodniowy wyj
            > azd wi
            > > ęc mógłby być problem z urlopem w obecnej pracy
            > > 2. Nie cgce ich też zostawiać z smdnia na dzień bo to byłoby jie fair.
            > I właśnie dlatego taki pracodawca powinien podpisać UOP. Na uz pracownik ma peł
            > ne prawo z dnia na dzień się zwolnić, ale wcześniej trafił inne prawa. Tak więc
            > , skoro do tej pory ta pracodawczyni w pełni wykorzystała układ, który nie do k
            > ońca dbał o twoje interesy, to ja osobiście nie miałabym żadnych skrupułów z dn
            > ia na dzień przestać dbać o czyjeś interesy.
            * tracił (zamiast trafił)
    • nenia1 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 19:20
      może szukaj sobie czegoś na etacie, skoro tak ci na nim zależy, ale z opcją pracy zdalnej choć przez dzień w tygodniu, w mniejszym wymiarze niż pełny czy w ruchomym czasie pracy. Jak jesteś przyzwyczajona do swobody, a kasa nie jest większą motywacją to przestawienie się na pełny etat z czasem od do będzie trudne moim zdaniem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 19:34
      Praca na etacie w formie stacjonarnej, to codzienne wstawanie, to pracujace długie weekendy, to uzgadnianie urlopów, to rytuał codzienny od 7 do 15h
      Ja tak pracuje bo lubię, lubię mieć oplacone terminowo skladki, urlopy, chorobowe, lubię wczasy pod grusza, kasę z funduszu na święta, premie kwartalne, roczne, płatne urlopy, chorobowe, trzynastki.
      U mnie w pracy jest kilka osób co w okolicach 45 lat z wlasnej działalnosci przeszly na etat.
      Ludzie się dorobili na swoim a teraz wolą wiesć ustabilizowane zycie i wyrobić sobie dobrą emeryturę.
      • zosia_1 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:33
        I mając 45 lat ci co prowadzili DG potrafią pracować na etat, od fo, być pod nadzorem przełożonego i wykonywać jego polecenia? To jawi mi się jako prowadzący DG , którzy sukcesu i stabilizacji nie osiągnęli żadnej , stąd pomysł na etat
      • iberka Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 07:04
        Pracujące długie weekendy nie są standardem.
      • hanusinamama Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 20:48
        Ale co innego włąsna działaność a co innego praca na umowe zlecenie...
        Mam dg, 41 lat i nie wiem co by się musiało stać zebym poszła na etat.
    • sanyie5 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 20:48
      Po przeczytaniu tytułowego posta skłaniałam się ku opcji etatu. Później przeczytałam resztę, a w miejscu gdzie piszesz o dojeździe zaczęłam się dziwić, że się zastanawiasz. Zdecydowanie etat!
      • misiamama Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:08
        ja w tym miejscu zaczęłam podejrzewać że autorka trolluje.
    • imponderabilia20 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:13
      wez te prace, wyjdz do ludzi. Innych niz rodzina. Moze beda wyjazdy integracyjne?

Nie masz obciążeń finansowych, masz zaplecze. Praca na uczelni jest pewnie w stalych godzinach i nie wieczorami, tak mysle, wiec bedziesz miala duzo czasu i tak.
      • cranberries1983 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:44
        zgadzam się
        zmiana otoczenia moze cie ozywić
      • eriu Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 22:07
        Na uczelni to co najwyżej będzie ognisko integracyjne a nie żaden wyjazd integracyjny. No chyba, że sobie sami pracownicy by zapłacili za ten wyjazd.
        • slonko1335 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 22:14
          Ja tam jeździłam i na wczasy i na grzyby i na pikniki .
    • zosia_1 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:22
      Jeśli chodzi o l4, to na uz wystarczy poprosić o zgłoszenie fo fobriwolnego ubezpieczenia chorobowego 2,45% podstawy
    • cranberries1983 Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:44
      a jak widzisz siebei zawodowo?
      masz ochote coś osiągnąć?
      ta praca da jakieś dodatkowe profity? np mozlwiość awansu, kształcenia?
    • feldmarszalek.duda Re: Praca - co wybrać? 30.06.24, 21:51
      Doradzam etat wśród ludzi i to szybko. Jeszcze zanim staniesz się etatową opiekunką chorego ojca i chorej matki.
    • iberka Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 07:03
      Wierzysz zleceniodawcy, że nie ma szans na UoP? Heh, święta naiwności
      • misiamama Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 11:13
        ależ to pewnie prawda, po co pracodawczyni ma płacić za L4 (pierwsze 30 dni obciąża pracodawcę), urlop wypoczynkowy, opiekę i cały ten socjal pracowniczy, skoro ma to samo bez płacenia? I po co jej wiązanie się z kimś umową, której zakończenie wymaga wypowiedzenia, uzasadnienia, a i tak zawsze można wylądować w sądzie pracy?
        jak dla mnie, absolutnie wierzę każdemu kto mówi, że nie ma szans na uop.
        • iberka Re: Praca - co wybrać? 01.07.24, 16:02
          Do sądu można trafić również z UZ np.taką mającą znamiona UoP (a na taką wygląda ta, którą ma autorka)
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 15:28
            To może z ciekawości podpowiecie: uz na papierze oczywiście.
            W realu: praca w określonych godzinach z domu i było na gębę zastrzeżone że z domu a nie od rodziców, z innego miasta atc ale mam to w d...I jeżdżę w imię zasady" czego oczy nie widzą "
            Właścicieli jest 2. Z jednym z współwłaścicieli kontakt telefoniczny kilka razy dziennie. To jest osobą obsesyjnie skrupulatna , sprawdza maile z mojej skrzynki kto pisze i co odpisuje.
            Na marginesie nie uznaje tego za czepialstwo bo dba o klientów a to branżą z etyką ( dziwne biorąc pod uwagę uz) smile
            Mam zakres obowiązków ale codziennie są też prośby pani x proszę policzyć to i tamto, proszę sprawdzic i przesłać, zadzwonić do...
            Stawka godzinowa.
            Pytanie: czy to uz czy uop? smile
            • nenia1 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 15:51
              wrota.do.lasu napisała:

>
              > Właścicieli jest 2. Z jednym z współwłaścicieli kontakt telefoniczny kilka raz
              > y dziennie. To jest osobą obsesyjnie skrupulatna , sprawdza maile z mojej skrzy
              > nki kto pisze i co odpisuje.
              >
              > Mam zakres obowiązków ale codziennie są też prośby pani x proszę policzyć to i
              > tamto, proszę sprawdzic i przesłać, zadzwonić do...
              > Stawka godzinowa.
              > Pytanie: czy to uz czy uop? smile

musisz być niezwykle szybka w tej pracy, skoro masz kilka razy dziennie telefony od pracodawcy, zakres zwykłych obowiązków plus codzienne dodatkowe prośby o coś dodatkowego. I to wszystko w 36 godz. miesięcznie. Zazdroszczę wydajności.
              • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 15:55
                36h tygodniowo
                • nenia1 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 16:42
                  no to nie wiem nad czym ty się zastanawiasz. Sądziłam, że skoro masz tyyyyle czasu - czytanie, gotowanie, jeżdżenie do rodziców, pomaganie przy chorym ojcu itd. to pracujesz w mocno okrojonym czasie pracy a to właściwie pełny etat za minimalną stawkę, tyle, że bez urlopu, czy płatnego L4. Chyba że te 36 godzin tygodniowo jest głównie na papierze?
                  I podobno ci nie zależy na kasie - to po co ci właściwie coś takiego, skoro jeszcze jesteś mocno kontrolowana, po parę telefonów dziennie? Coś za coś, albo etat i gwarancje jakie daje, ale najczęściej mniejsza kasa, albo zlecenie/b2b - ale wtedy większa kasa. A ty nie masz ani jednego, ani drugiego.
                  • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 16:53
                    Bo przez większość czasu to d...godziny i czasami tel...
            • kachaa17 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 20:15

> W realu: praca w określonych godzinach z domu i było na gębę zastrzeżone że z d
              > omu a nie od rodziców, z innego miasta atc ale mam to w d...I jeżdżę w imię za
              > sady" czego oczy nie widzą
              > yką ( dziwne biorąc pod uwagę uz) smile
              >

Ciekawe, a gdybyś podpisała kwit, że tylko z domu to też byś miała to gdzieś? Ja pracuję na umowę o pracę i jak chcemy pracować zdanie to składamy wniosek, w którym się oświadcza, że się będzie pracować w miejscu zamieszkania pod adresem.

Ja bym się nie odważyła pracować gdzieś indziej ale nie wykluczam, że ludzie tak robią.
              • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 20:57
                Powiedzmy że traktuje to jako bonus który sama sobie przyznałam...poza tym na uz mogę chyba świadczyć pracę skąd chce wink
    • asiairma Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 17:26
      Z plusów praca na uczelni lub w instytucie naukowym nie musi być goła- mogą być stałe premie, premie projektowe. W takich miejscach przyjął się system pracy zdalnej- zwykle w systemie 24 "na prośbę" lub z góry ustalone np. 2 konkretne dni w tygodniu. Zwykle są też jakieś systemy wyjść wcześniejszych, "odrabiania", nikt głowy raczej nie urywa za wyjście do lekarza - ale to bardziej zależy od przełożonego. Z minusów, jeśli masz bezpośredni kontakt z częścią naukową (działy projektowe, sekretariaty) to nie zakładaj, że wraz z stopniem/tytułem idzie kindersztuba. Czasami tak, czasami nie smile Dużo indywidualistów.
      • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 18:16
        Dziś poinformowano mnie między wierszami o tym , że czasami pracuje się w innych godz np trzeba,zostać dłużej potem sobie te godz odebrać i to jest ok ale padło też hasło o zmianie planów urlopowych , że czasem trzeba...a to już dla mnie kosmos.
        smile mam jeszcze kilka dni na zastanowienie sięsmile
        • 152kk Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 19:58
          Widzę, że wyszukujesz minusy? Przecież masz taką sytuację finansową, że jak w nowej pracy będzie fajnie to zostaniesz, jak nie - to się zwolnisz i poszukasz czegoś innego. To co cię powstrzymuje, żeby spróbować? Czy przypadkiem nie chodzi o lęk przed zmianą?
          • wrota.do.lasu Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 20:51
            Coś w tym jest wink pracować chcę ale też wiem że" w" razie w taka opcja jak ta teraz, czyli mało angażująca już sie raczej nie trafi... I szczerze to trochę odstrecza mnie praca stricte z finansami.
    • pani.asma Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 20:08
      Nigdy nie zamieniałabym pracy zdalnej na stacjonarną
    • szarmszejk123 Re: Praca - co wybrać? 02.07.24, 21:17
      Ja się po kowidzie zdecydowałam wrócić do biura żeby wyjść do ludzi wink ale dość szybko okazało się, że ja ich toleruje tylko na odległość. A najlepiej, jeśli jest to dokładnie odległość od mojego domu do biura:p
      Z tym, że u mnie te zmiany dokonywały się w obrębie tej samej firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka