wakacje_50 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:39 Znam i lubię. Wielokrotnie zaskakuje mnie wysoki poziom dialogów, dowcip, prowadzenie postaci, szczególnie w zestawieniu z obecną budyniową papką netflixa czy innych odmożdżaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:41 Ja bardzo lubię muzykę z polskich starych seriali, nie że codziennie słucham, ale jak już usłyszę autentycznie doceniam kunszt tamtej muzyki filmowej. 07 i Stawka - to są najczęściej oglądane przeze mnie dawne seriale - muzycznie też uwielbiam, potem chyba Lalka, Noce i Dnie i najpewniej Daleko od Szosy. Muzycznie dodatkowo dodam Polskie Drogi - piękna muzyka z czołówki i Rodzina Połanieckich mistrza Kilara (choć sam serial i Marynia były dla mnie trudne do strawienia) i Czarne Chmury - autentycznie dało usłyszeć się w muzyce pęd koni. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:42 A i jeszcze Chłopi - wielkie kreacje aktorskie, do dzisiaj jest co podziwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:08 Mój nr jeden to zdecydowanie "Daleko od szosy". Nie zestarzał się, nadal świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:22 Prawie wszystko z PRL-u lubię, ale akurat "Daleko od szosy" zupełnie nie moje klimaty. Nigdy nie byłem w stanie tego oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:29 U mnie w domu Daleko od szosy był zakazany. Matka nie znosiła tego serialu Więc jako dziecko nigdy go nie obejrzałam. Dopiero jako dorosła, we własnym domu i no cóż, niektóre sceny zabawne zapadające w pamięć inne irytujące. Zauważyłyście, że główny bohater z żoną zrobili coś za co ematki by ich zjadły żywcem? Oddali swojego syna na wieś do dziadków i odwiedzali w weekendy Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:46 Parę lat temu obejrzałam Punkt widzenia w całości i bardzo ciekawe wrażenia. Wciągnął mnie. Chciałabym jeszcze zobaczyć Dorastanie ale nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 21:31 Uwielbiam wszystkie, jeszcze Dom… daleko od szosy. Są kapitalne, wręcz kultowe, świetnie zagrane, nie to co obecnie serwowana papka z celebrytami zamiast aktorów Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:19 Ku pamieci Enjoy! Cheers. Ballada o Tolku Bananie z serialu Stawiam na Tolka Banana „Wojna domowa” – piosenka i czołówka serialu [;A];♬ Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:26 Lubię 07 zgłoś się. Chętnie oglądałam Pogranicze w ogniu, może sobie powtórzę. I chyba pierwszą polską telenowelę W labiryncie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:31 "Pogranicze w Ogniu" też bardzo lubię, ale to już jednak NIE JEST serial PRL. PRL przestała istnieć w '89, a "Pogranicze" to początek lat '90, 93 czy 94 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:40 kocynder napisała: > "Pogranicze w Ogniu" też bardzo lubię, ale to już jednak NIE JEST serial PRL. P > RL przestała istnieć w '89, a "Pogranicze" to początek lat '90, 93 czy 94 rok. > > Racja. Do obejrzenia mam jeszcze Kolumbów - jakoś nie udało mi się dotąd Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:51 Inna rzecz, że "Pogranicze" jest bardzo dobre i warto obejrzeć. A że z lat graniczących jakoś z PRLem to może zaliczymy? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 23:02 kocynder napisała: > I A że z lat graniczących jakoś z PRLem to może zaliczymy? Pewnie! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 23:24 zona_mi napisała: > Do obejrzenia mam jeszcze Kolumbów - jakoś nie udało mi się dotąd Kolumbowie & Krzyzacy to jedyne seriale z PRL, ktore unconditionally docenily moje Polish-Canadian dzieci Pozyczalismy wszystkie PRLowskie filmowe wytwory w/przez local library, "dreczylismy" progeniture no i stanelo na tym, ze Kolumbowie & Krzyzacy ponad cala reszta Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Seriale z PRL-u. 25.07.24, 13:55 Kapitan Sowa na tropie - kto skasował mu ten wpis o świetnej serii? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:07 z seriali lubię tylko Borewicza, oglądam jak tylko trafię w telewizorni. może i źle to się starzeje, ale niektóre powiedzonka warto znać, bo są uniwersalne. od seriali wolę prlowskie filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:34 Tak, oglądamy i lubimy. Tylko syn jak widzi, to przewraca oczami, że znowu wracamy do czasów PRL. Podróż za jeden usmiech, Pana Samochodzika i Wakacje z duchami - uwielbiam, bo kojarzą mi się z moimi wakacjami - seriale te zawsze leciały rano w wakacje (Teleferie). Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:59 Lubię - Dom, Tulipana, 07, Alternatywy, Jana Serce (choć dołujący trochę) Nie lubię - Zmienników, Czterdziestolatka W Czterdziestolatku tak bardzo przerysowane są te postacie. Najbardziej drażni mnie postać Magdy już większej idiotki z niej się nie dało zrobić. Nie wspominam o drugiej części, bo nie da się tego oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 11:01 Aj zapomniałam o - Daleko od Szosy - super jest, nawet niedawno gdzieś oglądałam kilka odcinków No i lubię polskie adaptacje - Znachora, Noce i Dnie, Nad Niemnem Odpowiedz Link Zgłoś