Dodaj do ulubionych

Seriale z PRL-u.

• wakacje_50 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:39
      Znam i lubię.
      Wielokrotnie zaskakuje mnie wysoki poziom dialogów, dowcip, prowadzenie postaci, szczególnie w zestawieniu z obecną budyniową papką netflixa czy innych odmożdżaczy.
    • nenia1 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:41
      Ja bardzo lubię muzykę z polskich starych seriali, nie że codziennie słucham, ale jak już usłyszę autentycznie doceniam kunszt tamtej muzyki filmowej. 07 i Stawka - to są najczęściej oglądane przeze mnie dawne seriale - muzycznie też uwielbiam, potem chyba Lalka, Noce i Dnie i najpewniej Daleko od Szosy. Muzycznie dodatkowo dodam Polskie Drogi - piękna muzyka z czołówki i Rodzina Połanieckich mistrza Kilara (choć sam serial i Marynia były dla mnie trudne do strawienia) i Czarne Chmury - autentycznie dało usłyszeć się w muzyce pęd koni.
      • nenia1 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 18:42
        A i jeszcze Chłopi - wielkie kreacje aktorskie, do dzisiaj jest co podziwiać.
    • areyoubetter Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:08
      Mój nr jeden to zdecydowanie "Daleko od szosy". Nie zestarzał się, nadal świetny.
      • riki_i Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:22
        Prawie wszystko z PRL-u lubię, ale akurat "Daleko od szosy" zupełnie nie moje klimaty. Nigdy nie byłem w stanie tego oglądać.
      • heca7 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:29
        U mnie w domu Daleko od szosy był zakazany. Matka nie znosiła tego serialu wink Więc jako dziecko nigdy go nie obejrzałam. Dopiero jako dorosła, we własnym domu i no cóż, niektóre sceny zabawne zapadające w pamięć inne irytujące. Zauważyłyście, że główny bohater z żoną zrobili coś za co ematki by ich zjadły żywcem? Oddali swojego syna na wieś do dziadków i odwiedzali w weekendy wink
    • anatewka11 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 19:46
      Parę lat temu obejrzałam Punkt widzenia w całości i bardzo ciekawe wrażenia. Wciągnął mnie. Chciałabym jeszcze zobaczyć Dorastanie ale nie mogę znaleźć.
    • koronka2012 Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 21:31
      Uwielbiam wszystkie, jeszcze Dom… daleko od szosy.
      Są kapitalne, wręcz kultowe, świetnie zagrane, nie to co obecnie serwowana papka z celebrytami zamiast aktorów
    • zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:26
      Lubię 07 zgłoś się.
      Chętnie oglądałam Pogranicze w ogniu, może sobie powtórzę.
      I chyba pierwszą polską telenowelę W labiryncie.
      • kocynder Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:31
        "Pogranicze w Ogniu" też bardzo lubię, ale to już jednak NIE JEST serial PRL. PRL przestała istnieć w '89, a "Pogranicze" to początek lat '90, 93 czy 94 rok. smile
        • zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:40
          kocynder napisała:

> "Pogranicze w Ogniu" też bardzo lubię, ale to już jednak NIE JEST serial PRL. P
          > RL przestała istnieć w '89, a "Pogranicze" to początek lat '90, 93 czy 94 rok.
          > smile
          >

Racja.
          Do obejrzenia mam jeszcze Kolumbów - jakoś nie udało mi się dotąd
          • kocynder Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 22:51
            Inna rzecz, że "Pogranicze" jest bardzo dobre i warto obejrzeć. A że z lat graniczących jakoś z PRLem to może zaliczymy? wink
            • zona_mi Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 23:02
              kocynder napisała:

> I A że z lat graniczących jakoś z PRLem to może zaliczymy? wink

Pewnie!
          • bi_scotti Re: Seriale z PRL-u. 24.07.24, 23:24
            zona_mi napisała:

> Do obejrzenia mam jeszcze Kolumbów - jakoś nie udało mi się dotąd

Kolumbowie & Krzyzacy to jedyne seriale z PRL, ktore unconditionally docenily moje Polish-Canadian dzieci smile Pozyczalismy wszystkie PRLowskie filmowe wytwory w/przez local library, "dreczylismy" progeniture no i stanelo na tym, ze Kolumbowie & Krzyzacy ponad cala reszta wink Cheers.
    • bywalec.hoteli Re: Seriale z PRL-u. 25.07.24, 13:55
      Kapitan Sowa na tropie - kto skasował mu ten wpis o świetnej serii?
    • conena Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:07
      z seriali lubię tylko Borewicza, oglądam jak tylko trafię w telewizorni. może i źle to się starzeje, ale niektóre powiedzonka warto znać, bo są uniwersalne.
      od seriali wolę prlowskie filmy.
    • iwles Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:34

Tak, oglądamy i lubimy.
      Tylko syn jak widzi, to przewraca oczami, że znowu wracamy do czasów PRL.
      Podróż za jeden usmiech, Pana Samochodzika i Wakacje z duchami - uwielbiam, bo kojarzą mi się z moimi wakacjami - seriale te zawsze leciały rano w wakacje (Teleferie).
    • laluna82 Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 10:59
      Lubię - Dom, Tulipana, 07, Alternatywy, Jana Serce (choć dołujący trochę)
      Nie lubię - Zmienników, Czterdziestolatka

W Czterdziestolatku tak bardzo przerysowane są te postacie. Najbardziej drażni mnie postać Magdy sad już większej idiotki z niej się nie dało zrobić.
      Nie wspominam o drugiej części, bo nie da się tego oglądać.
      • laluna82 Re: Seriale z PRL-u. 26.07.24, 11:01
        Aj zapomniałam o - Daleko od Szosy - super jest, nawet niedawno gdzieś oglądałam kilka odcinków
        No i lubię polskie adaptacje - Znachora, Noce i Dnie, Nad Niemnem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka