Dodaj do ulubionych

Biedronka 24/7

25.07.24, 14:37
W sezonie wakacyjnym w pewnej nadmorskiej miejscowości.

No szok.

Ja rozumiem, wygoda, wyższe zarobki dla Jeronimo i zaraz ktoś napisze że to super bo sobie ludzie zarobią.

Współczuję pracownikom.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 14:53
      Tutaj jest cała rzesza osób, które twierdzą że 6 dni w tygodniu do 23 to za mało i absolutnie nie da się w tym czasie zaplanować zakupów, więc pewnie pomysł, o którym piszesz będzie odebrany pozytywnie.
      • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 14:59
        To nie kwestia popierania pomysłu, tylko zniecierpliwienie tym wiecznym jojczeniem o biednych sprzedawcach/kasjerach. Są inne prace zmianowe, ich wykonywanie nie jest niezbędne do życia w weekendy, a mimo to, nikt nie drze szat nad biednymi pracownikami. Skąd się wzięło - poza pisowską chęcią zrobienia dobrze jednej grupie zawodowej - że akurat kasjerzy mają być pod jakąś specjalną ochroną?
        • alpepe Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:07
          Jakiej jednej grupie zawodowej? Klerowi? No chyba tylko.
          • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:36
            Że chcieli zrobić dobrze klerowi, to swoją drogą, masz oczywiście rację. Ale mnie raczej chodziło jedną grupę wśród wszystkich sprzedawców i handlowców. Bo nie ma powodu, dla którego ktoś sprzedający chleb ma być chroniony i on w niedzielę pracować nie może, a ktoś sprzedający popcorn w kinie czy dewocjonalia w przykościelnym sklepiku - może stać za ladą. Bo nawet na zdrowy rozum, większe problemy implikuje brak pieczywa w niedzielę niż różańca.
            • alpepe Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:56
              Nie, tu chodziło o obraz utrwalony w Biblii: wywalanie kupców ze Świątyni, tak pierwotnie, a handel się czarnej mafii kojarzył z Żydami, więc ukuli bajeczkę o uciskanych sprzedawcach. Jednak handel w supermarketach i centrach handlowych to tańsza rozrywka niż kino i kiedyś bardziej dostępna. I stąd piana na pysku kleru. To, że bez sensu, nikogo nie obchodziło.
              • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 16:18
                Tylko mnie nie chodzi o to, co kierowało pisowcami czy klerem, bo to akurat rozumiem. Zastanawia mnie, że ludzie nie widzą tej manipulacji. Płaczą nad sprzedawczynią bułek, równocześnie w odwłoku mając sprzedawców popcornu w kinie. Chciałabym wiedzieć, dlaczego założycielka wątku nie płacze równo nad wszystkimi, tylko wyróżnia jedną grupę handlowców?
                • bene_gesserit Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 16:56
                  Bo wielkie sieci handlowe były obsesja Kaczyńskiego. Zakaz pracy w niedzielę był jednym z punktów krucjaty. Wcześniej było kilka innych akcji. A lud to kupił.
                  • zonazgorzna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 21:35
                    A co ma kler z tym wspólnego?
        • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:09
          No właśnie przecież to nie znaczy że ktoś musi być w pracy 24/7 tylko że ktoś ma możliwość pracowania w nietypowym czasie
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:53
        35wcieniu napisał(a):

> Tutaj jest cała rzesza osób, które twierdzą że 6 dni w tygodniu do 23 to za mał
        > o i absolutnie nie da się w tym czasie zaplanować zakupów, więc pewnie pomysł,
        > o którym piszesz będzie odebrany pozytywnie.
        >

Niech mi ktoś proszę wytłumaczy czemu praca w handlu w nocy i w niedziele jest bardziej uciążliwa niż w tym samym czasie w hotelu, restauracji, klubie? Dlaczego nikt nie proponuje, żeby zamknięte w niedziele zostało wszystko?
        • zbarazowa Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 16:20
          Ponieważ handel to duża grupa zawodowa, niezle zorganizowana. Solidarność nie umie wywalczyć nic sensownego a chce uzasadnić swoje istnienie i to było jedyne co mogło wypalić.
        • bene_gesserit Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:03
          bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Dlacze
          > go nikt nie proponuje, żeby zamknięte w niedziele zostało wszystko?

Dlaczego, pytam się, nikt nie ujmie się za klerem, pracującym głównie w niedzielę? Może to wszystko powinno zacząć się od kościołów
          • alpepe Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:08
            No, u mnie w Polsce w dawnej parafii to akurat kancelaria była nieczynna w niedziele, bo ksiądz mówił, że w niedzielę nie pracuję. Widocznie to picie wina na pięciu mszach było rozrywką.
        • leosia-wspaniala Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:46
          Pewnie dlatego, że restauracje zamknięte w niedzielę po prostu by upadły, podobnie jak hotele zamykane na 1 dzien w tygodniu. Sklepy nie padną, bo zakupy człowiek zrobić musi, jak nie w niedzielę, to w inny dzień tygodnia. Do restauracji czy kina chodzić nie musi, więc jak będzie zamknięte w weekend to nie pójdzie. I żeby nie było, sama chce powrotu handlu w niedzielę, ale widzę różnicę i irytują mnie takie porównania (dobrze, że już coraz mniej osób porównuje szpitale do marketow).
          • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 18:16
            Ale dlaczego miałyby być zamykane na weekend? Mogłyby być zamykane tylko w niedzielę, dokładnie tak samo, jak sklepy, galerie itd. Na restauracje, kawiarnie czy kino zostałby piątkowy wieczór i cała sobota. Że mniej czasu? No trudno, na zakupy też mamy mniej czasu teraz. Argumentem, że coś zbankrutuje to akurat poprzednia władza się nie przejmowała. Sprawdź, jak bankrutowały za PiS polskie przedsiębiorstwa, o tym, co robiono w czasach pandemii już nawet nie mówię. Skąd więc ten podział na lepszych i gorszych?
        • elinborg Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:16
          Słuchałam wywiadu kiedyś z panią pracującą w handlu- wg niej to zawód bardzo wyczerpujący psychicznie, bardziej niż nauczyciel. A wolna niedziela się należy, bo trzeba zająć się rodziną. I nikt nie skusi się na wyższe płace w niedzielę, bo woli wolne.
          Reporter nie dowiedział się, dlaczego kelnerka na przykład może pracować w niedxielę.
          • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 20:17
            Nie dowiedział się, bo nie zadał pytania, czy kobieta nie potrafiła odpowiedzieć? Mnie na przykład ciekawi, dlaczego ona do tej szkoły nie poszła pracować jako nauczycielka? Miałaby spokojną pracę, mało godzin, dwa miesiące wakacji, ferie i szacunek społeczny.
    • balladyna Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 14:54
      W miejscowości nadmorskiej, szczególnie w sezonie z pewnością jest inna praca. Są takie zawody, gdzie pracuje się na zmiany, w tym nocne i tyle. Jest popyt, jest podaż.
      • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:11
        No właśnie. Osobiście mając do wyboru disko bar i żabę wolałabym żabę.
    • grruu2.0 Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 14:54
      Ale czego? Jest mnóstwo prac zmianowych, dla niektórych ludzi to jest dobra opcja. Sama pracowałam swego czasu w przedziale 6-24 ( zmiany ośmiogodzinne oczywiście) i miało to swoje zalety. Przecież to nie oznacza, że ktoś widzi całą dobę w pracy
    • 18lipcowa3 Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 14:59
      Jak dla mnie rewelacja.
    • alpepe Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:08
      Nie byłaby otwarta, gdyby się nie opłacało. Poza tym handel w miejscowościach turystycznych zawsze rządził się swoimi prawami.
    • dreg13 Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:24
      Ciekawe, dlaczego nie płaczesz nad takim SARem, pogotowiem i policją, ktora w miejscowosciach nadmorskich ma pełne ręce roboty codziennie, naokrągło, bez wolnych niedziel. I pracuje z trupami, ludzkim nieszczęściem i agresją. To im towarzyszy dzien i noc.

Tylko ten święty handel. Idź nakrzycz na rolników, jak mogà pracowac 24/h, bo teraz żniwa.
      • leosia-wspaniala Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:48
        A jednak! Porównać pogotowie i policję do biedry, bo zawał czy napad są tak samo pilne jak kolejna krata piwa na grilla.
    • mabel_mora Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:26
      A to ci pracownicy tak sie żalili? rozpaczali, że to takie straszne?
      w moim miescie jest Biedronka 24h - robię tam zakupy - jest cicho, spokojnie, świeżo powykładane towary, "znam" się już z pracownikami, żadna z Pań nie narzekała, 2 Panów też nie, chwalą sobie nocną zmianę i ten spokój.

Nie bądź więc obrończynią kogoś, kto nie uważa to za uciążliwą pracę. Tak, wiem sezon, miejscowośc wakacyjna, ale myslisz, że w tych sklepach czynnych od 8 to nocą nikt dla nich nie pracuje? tak samo w nocy pracują ludzie na SORach, klubach nocnych, w ogóle obsługa hoteli, bo krasnoludki nie przygotują na rano śniadań, pokoi, basenów itd....
    • m_incubo Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:34
      A jesteś pewna, że potrzebują twojego współczucia?
      • homohominilupus Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 18:43
        Pewna nie jestem ale myślę sobie, że zatrudniając się na wspomnianym SOR, w policji, na stacji benzynowej czy w nocnym klubie mam świadomość, że będę pracować na tzw 'nocki'. Natomiast szukając pracy w takiej biedrze może mnie to lekko zaskoczyć.
        • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:12
          No tu ustawiasz się ze chcesz dniem pracować a student bierze noce.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:30
          homohominilupus napisała:

> Pewna nie jestem ale myślę sobie, że zatrudniając się na wspomnianym SOR, w pol
          > icji, na stacji benzynowej czy w nocnym klubie mam świadomość, że będę pracowa
          > ć na tzw 'nocki'. Natomiast szukając pracy w takiej biedrze może mnie to lekko
          > zaskoczyć.
          >

Ale nie ma przymusu pracy akurat w biedrze otwartej 24/7. Poza tym czy wydaje ci się, że pracownicy sklepów otwartych normalnie, nie przez całą dobę, nie pracują w nocy? Zamykają kasę o 21/22/23 i idą do domu? 😂
    • lauren6 Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:35
      Zamknijmy SOR, w końcu szokująca jest praca po godzinie 23.
      • bene_gesserit Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:08
        Wyrzeknijmy się chrupiących bułeczek w poniedziałkowe poranki, można jeść czerstwe albo chleb chrupki. Dzięki temu piekarze w niedzielna nocna zmianę wyspia się jak ludzie.
        • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:13
          Praca w piekarni w ogóle nieludzka czy mi się wydaje czy oni wstają o 3-4 żeby chlebek był na rano?
      • 35wcieniu Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:09
        Ej serio. Ja rozumiem że można mieć rozmaite zdania na temat handlu w niedzielę ale argument porównujący pracę SOR, gdzie ratuje się życie, do pracy sprzedawcy w sklepie, za każdym razem brzmi tak groteskowo że niegdy nie wiadomo czy ktoś to pisze poważnie czy toczy bekę z rozmówców.
        • homohominilupus Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:11
          Właśnie to mialam napisać. Wizyta na SOR a kupowanie ziemniaków i coli to jakby dwie różne sprawy. Argument z d.
          • moni_485 Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 18:23
            homohominilupus napisała:

> Właśnie to mialam napisać. Wizyta na SOR a kupowanie ziemniaków i coli to jakby
            > dwie różne sprawy. Argument z d.
            >

Dziwię się, że większość już zapomniała że argumentem za wolnymi niedzielami była rzekoma chęć spędzania przez pracowników sklepów niedziel z rodziną. Nie mieszkasz w Polsce dlatego o tym nie wiesz. Pracownicy SOR-u zapewne także chcieliby spędzać niedziele z rodziną.
            • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:14
              Oni czują misje i ich rodziny czują taką dumę z poświęcenia że im to wynagradza
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 15:48
      Czy współczujesz tak samo pracownikom klubów, którzy kończą pracę o 7 rano? Czy jak idziesz na koncert to twe serce rozdziera się na myśl o technicznych, którzy całą noc będą demontować scenę i zwijać kable? Czy niedzielny obiad w knajpie smakuje tak samo jak w poniedziałek, przecież biedni pracownicy w gastro w niedzielę są zmuszani do pracy.
      Celowo podaje przykłady tylko tych prac, które są związane z rozrywką i usługami bo wciąganie do tego strażaków, pielęgniarek, policjantów itp. uważam za przegięcie (praca potrzebna całemu społeczeństwu, nie tylko tym, którzy chcą).
      Całe swoje życie zawodowe spędziłam w gastro, zdarzało mi się pracować przy dużych wydarzeniach w systemie 24h w pracy, na nocki, w święta Bożego Narodzenia, sylwestra i inne takie, kompletnie nie rozumiem płaczu nad pracownikami handlu.
      • schiraz Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 17:12
        Ja blisko 8 lat pracowałam na stacji benzynowej, system zmianowy, 12 godzinne zmiany od 7 do 19 i od 19 do 7 rano. Wcale nie było źle na tych nockach, przynajmniej spokój był (może poza nocą sylwestrową smile ). Owszem, wkurzały święta w pracy ale sama praca jak praca.
    • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:08
      Najwidoczniej są chetni
    • schiraz Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:12
      Biedronka od początku maja intensywnie rekrutowała młodych do wakacyjnej pracy w kurortach nad Bałtykiem. Zapewniała noclegi, bony na wyżywienie i wyższe stawki. Myślę, że znaleźli chętnych do takich wakacji. Mój syn, student, pracuje w Biedronce i nawet rozważał ale jednak nie zdecydował się.
    • aagnes Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:17
      We Władysławowie? No i bardzo dobrze, moja córka byłaby pierwsza chętna do takiej pracy i podejrzewam że nie ona jedna.
      • homohominilupus Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 21:58
        aagnes napisał:

> We Władysławowie?

A w życiu.

Pewnie więcej takich nocnych biedr jest w takim razie.
        >
    • zanetka.x Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:32
      największa głupotą są hotele otwarte w wigilie i święta - pracownicy muszą wtedy obsługiwać tych, którzy są zbyt leniwi aby w domu zorganizować wigilię - przez to ci pracownicy mają zepsute święta
    • ga-ti Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 19:34
      Kiedyś były Tesco 24.
      Słyszałam o Biedronce.
      Ja nie potrzebuje, ale pewnie w miejscowościach turystycznych mają klientów i się opłaca.
      • ichi51e Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 20:18
        Uwielbiałam nocne tesco. Jak człowiek nie mógł spać to zakładał na piżamę sweterek i szedł sobie na spokojne zakupy…
        • dekoderka Re: Biedronka 24/7 25.07.24, 22:00
          Ach, te niepracujące wyspane panie domu na zakupach w piżamkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka