Dodaj do ulubionych

Prezent dla Niemki

17.08.24, 17:21
Moja nastoletnia córka wybiera się na wymianę szkolną do Niemiec, do niemieckiej dziewczyny i jej rodziny.
Jaki upominek / upominki z Polski byście sugerowały dla tej dziewczynki i jej rodziny?
Obserwuj wątek
    • mava12 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 18:20
      krasnale ogrodowe, oczywiście,
      O innch upominkach wspominac nie będę, np współczesne zdjęcia/albumy Polski (z racji poprawności politycznej).
      • hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:33
        mava12 napisała:

> krasnale ogrodowe, oczywiście,
        > O innch upominkach wspominac nie będę, np współczesne zdjęcia/albumy Polski (z
        > racji poprawności politycznej).
        Krasnale ogrodowe?? Chyba z dawnych lat.
        • mava12 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:44
          moze, nie wiem. Jeszcze kilka lat temu czytałam, że są na topie.
          Nie mam aż tak bliskich związków z Niemcami a moje dzieci sa dorosłe (czyli poza wymianą szkolna).
          A wypowiedź była raczej sarkastyczna a nie na poważnie. Widocznie nie potrafie pisać "ze zrozumieniem".
          • hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:21
            Spoko nie denerwuj się. Nie mam zamiaru Cię dołować.
    • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 18:30
      Coś słodkiego? U nas bardzo lubiane są wafelki z Polski, np Prince Polo, i galaretki w czekoladzie i wszelkie cukierki czekoladowe typu michałki, trufle.
      Może jakiś regionalny miód? Świeczka z wosku pszczelego?
      Dla dziewczynki to nie wiem, chyba córka najlepiej będzie wiedziała wink
    • clk Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:14
      Każdy mój niemiecki znajomy powiedziałby - to co twoja mama gotuje 😅
      Dla dziewczynki - twoja córka będzie wiedzieć lepiej
      Dla rodziny - może słodycze, jakieś fajne filiżanki, świeczki etc
    • lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:28
      Sliwka naleczowska, krowki, jakies miody, cos z krzemienia pasiastego
    • miki.20105 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:31
      Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręcznie dekorowany
      • hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:20
        miki.20105 napisała:

> Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręc
        > znie dekorowany
        Wszystko jest w Niemczech, oprócz kubka.
        • imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:34
          W sumie to w Dreźnie przy rynku widziałam sklep z Bolesławcem....idąc tym tokiem, to w Niemczech wszystko mają, a to przecież nie o to chodzi.
          • miki.20105 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:00
            Jak córka jechała na wymianę zagraniczną to oprócz kubka z Cepelii kupiłam przewodnik po Polsce w ich języku np o Krakowie
          • hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:23
            W REWe byś się zdziwiła, ale doceniam.
            • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:44
              W moim rewe nic polskiego nie ma. W mieście obok owszem, jest kilka półek polskich, ale Niemcy rzadko sami z siebie coś tam kupują, bo nie wiedzą, co to jest, po prostu. Więc i tak warto coś polskiego zawieźć.
      • heniek.8 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:40
        miki.20105 napisała:

> Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręc
        > znie dekorowany

+ pryncypałki z których można wykonać różne układanki, jak się poogląda tvn (to jeszcze kartę prepaid na oglądanie tvn)
    • eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:37
      Po pierwsze - jaki masz budżet. Choć w sumie ja bym celowała w coś niezbyt zdrogiego, żeby nie były to jakieś wypaśne prezenty, tylko drobiazgi. Rozumiem, że dziewczyna też jest nastolatką? To może coś takiego?
      www.folkstar.pl/pl/p/torba-bawelniana-czarna-kwiaty-lowickie

Nie kosztuje dużo i praktycznie nie zabiera miejsca w bagażu. Dla rodziców może jakieś polskie słodycze typu ptasie mleczko, michałki, śliwka Nałęczowska czy jakieś inne czekoladki Wedla. Ewentualnie jakieś drobiazgi z tego samego sklepu, co torba.
      • senin1 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:15
        moim zdaniem sliwka naleczowska nie jest az taka dobra jak czekoladki pistacjowe (Solidarnosci chyba). W Au wsrod moich znajomych byly hitem.
        • eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:19
          Czekoladek pistacjowych nie znam, może masz rację.
        • krisdevalnor Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:26
          senin1 napisała:

> moim zdaniem sliwka naleczowska nie jest az taka dobra jak czekoladki pistacjow
          > e (Solidarnosci chyba). W Au wsrod moich znajomych byly hitem.
          Oj tak, najlepsze czekoladki
          • furiatka_wariatka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:15
            Solidarność ogólnie ma super czekoladki, choć ja najbardziej lubię ich wiśnie w czekoladzie.
        • lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:52
          Tak, tez sa dobre - te kwadratowe?
          • krisdevalnor Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:42
            lucjan.czerwony55 napisał(a):

> Tak, tez sa dobre - te kwadratowe?
            Właśnie te.
            • eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:48
              Dajcie jakieś zdjęcie albo rzućcie linkiem, żebym wiedziała co kupować, jak będę w Polsce. Nie kojarzę, o które czekoladki chodzi.
              • mysiulek08 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:55
                goplana nie solidarnosc

allegro.pl/oferta/czekoladki-z-klasa-pistachio-z-kremem-pistacjowe-solidarnosc-goplana-1kg-14544127669

czy ja wiem czy takie super, ot czekoladki, choc lokalsi zachwyceni ( dostepne u nas bez problemow)
                • senin1 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 03:03
                  wedlug mnie bija na glowe sliwke naleczowska, ale zapewne to kwestia gustu
                  • mysiulek08 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 06:01
                    sliwki naleczowskiej nie lubie wiec sila rzeczy czekoladki goplany sa wyzej w rankingu ale nadal bez szalu
                • lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 09:40
                  Sa dostepne w Chile 🙃 btq
                • eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 14:53
                  Dzięki mysiulek! Ja akurat śliwkę Nałęczowską lubię, ale ja w ogóle lubię owoce w czekoladzie. Wypróbuję czy te pistacjowe też dobre.
      • snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:17
        Ja mam z Polski torbę z filcu, z kogutkiem z łowickich wzorów. Kupiłam ją online, już nie pamiętam gdzie, nosiłam jako torebkę przez jakiś czas. Nastolatce wzięłabym taki mały plecak, kosmetyczkę, portmonetkę, albo futerał na komórkę.
        • eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:16
          Futerał na komórkę jest o tyle problematyczny, że trzeba znać dokładnie model telefonu. Kosmetyczka czy portmonetka też fajny pomysł.
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 20:54
      Moja córka dawała niedawno swojej niemieckiej nauczycielce kubek z Bolesławca w pieski (baba ma fioła na punkcie swojego psa). Może coś takiego dla dziewczyny, a dla rodziców filiżanki? Jak za drogi, to jakieś miody (np. Z tego co wiem, to gryczany mało kto tam zna), polskie słodycze
    • mag-la-swag Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 20:57
      Polskie slodycze.
      • bistian Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:17
        mag-la-swag napisał(a):

> Polskie slodycze.

Któraś z kolei propozycja słodyczy. Jest gorąco, gdy się to wszystko roztopi albo zepsuje, to będzie nieciekawie.
        • imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 04:46
          Są torby termiczne
    • imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:08
      Na pewno nasze polskie słodycze i przekąski (krówki, ptasie mleczko, wedlowskie słodycze). Może coś z motywem folkowym np. z Folkstar? Albo ceramika bolesławiecka ?
      • imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:09
        Albo jakiś album fotograficzny o Polsce
        • snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:14
          Album to jakiejś babci, a nie nastolatce. Wzięłabym jakąś maskotę, przypinkę do torebki czy klucza z polskim motywem, może być nawet laleczka z Cepelii. Ja jako dorosła bym się nie nie obraziła, gdy ktoś sprezentował mi kilka lnianych serwetek z ładnym regionalnym haftem.
        • chocolate_dog123 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:17
          Albo coś z Chopina od Deutsche Grammophon, taki żarcik 😁
          www.deutschegrammophon.com/en/composers/frederic-chopin/chopin-2021-2017
      • kotejka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 05:12
        Większość.polskich słodyczy jest w rękach niemieckich koncernów
        Jaki sens?
        • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 10:45
          Taki sens, że jednak są to inne słodycze.
          I "większość" to nie wszystkie.
        • lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:01
          Ktpre polskie slodycze sa w rekach niemieckich koncernow? Jaka wiekszosc? Oppwoadasz bzdury
    • imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:11
      Biżuteria taka góralska -np. czerwone korale, bransoletka, apaszka z motywem łowickim czy jakimś tam innym
    • hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:32
      Kup karafkę do wina+ lampki z polskiej huty szkła. Są zajebiste rzeczy. Dla dziewczynki bajerancki plecak. Zmieścisz się w budżecie. Reszta to bzdety.
    • krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:02
      Serio? Żadnego. W zależności od finansów zaproszenie na lody, kebabę, park rozrywki ... Nie żadną cepeliozę, czy inną wedeliozę.
      • snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:23
        Mylisz się. Taka folklorystyczna drobnostka spotka się z miłym przyjęciem. Tu chodzi o gest, a nie praktyczny prezent, a już zaproszenie na lody, to żenada. Wygląda jakby chodziło o finansowy rewanż za gościnę, podczas gdy Niemcy raczej będą podejrzewać, że mimo wszystko są zamożniejsi, ceny w Niemczech są wyższe i nie będą chcieli by młoda dziewczyna się wykosztowała. Raczej odmówią i sami będą chcieli ją zaprosić i zapłacić.
        • krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:23
          Fakt. Najlepszym prezentem z dzikiego kraju byłaby oryginalna maska szamana z Kiejkut, zdobna muchą zdechłą w bursztynie, muszelkami i prawdziwymi wąsami sołtysa.
          • snakelilith Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:38
            krwawy.lolo napisał:

> Fakt. Najlepszym prezentem z dzikiego kraju byłaby oryginalna maska szamana

No widzisz. Ludzie są tacy zacofani. Z Hiszpanii przywożą sobie folklorystyczne wachlarze, ze Szwarcwaldu przaśne zegary z kukułką, ze Szwajcarii idiotycznego pluszowego świstaka, a z Norwegii brzydkiego drewnianego trolla. Tylko jeden progresywny lolo wie, że tak naprawdę liczy się tylko kebab w żołądku.
            • krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:49
              Mylisz pojęcia. Co innego samemu kupić "kastaniety"(posiadam) w kiosku, czy drewnianą żabkę od dziewczyny na Soi Rambuttri, co innego uszczęśliwiać trzecie ospby ludowym badziewiem na siłę.
              Pamiątka, niechby najbardziej tandetna i kiczowata, kupiona dla siebie, ma wartość sentymentalną.
              • snakelilith Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:59
                krwawy.lolo napisał:

> , co innego uszczęśliwiać trzecie os
                > pby ludowym badziewiem na siłę.

Nikt nie każe ci taszczyć wielkiego pomnika papieża z marmuru. Ja komuś małe ludowe badziewie się nie spodoba, to po wizycie wyrzuci. Ja kupi coś z naturalnych materiałów, to można nawet kompostować.
      • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:04
        Zaproszenie na kebaba jako miły gest 🤦
    • kropkaa Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:09
      W podobnej sytuacji kupiłam łyżeczkę do cukru z Hefry, model Rapsodia, błyszcząca. Bardzo się prezent podobał, a poza tym znali Hefrę, wiedzieli czym trzeba czyścić gdy ciemnieje.
      • kropkaa Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:10
        To oczywiście dla rodziców.
    • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:02
      Torbę bawelniana z jakimiś ludowymi ozdobami/ kosmetyczkę ? Albo zapytaj corki.
      Dla rodziców jakiś zestaw polskich miodów albo coś z Bolesławca.
      Najlepiej byłoby coś z twojego miasta/ regionu, coś lokalnego o ile się da.
      • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:07
        I to nie musi być nic znanego , można przyczepic karteczkę w stylu "miód z ( nazwa miejscowosci" itp.
    • felicjastrelicja Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 01:00
      Torcik wedlowski, krówki, Śliwka Nałęczowska. Dla rodziców miód może z facelii lub spadziowy, filiżanki lub kubki z Boleslawca, np malowane w koguciki łowickie lub maki. Nawet nie wiedziałam że mają takie różnorodne wzory, kojarzyłam tylko niebieskie.
    • kotejka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 05:26
      Wszystkie pomysły super, ja dorzucę jeszcze - jeśli dla.dziewczynh - polskie kosmetyki naturalne. Jakiś pachnący niezobowiązujący zestawik do ciała - vianek, sylveco, nawet Ziaja, albo inne,.to polskie,i dobre.
    • aequoreavictoria Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 09:42
      Śliwka w czekoladzie, ptasie mleczko, jakiś drobiazg z motywem haftu ludowego.
    • tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 10:50
      Czego w Niemczech nie znalazlam nigdzie, to oscypkow. Mozna zawiezc jako ciekawostke spozywcza, niezaleznie od slodyczy.

Sama za to ostatnio nabylam w Niemczech, jako prezent do Polski, wodke "Prosiatko" - gatunkowo taka sobie, za to butelka w ksztalcie swinki, rozczulajaca. Dla butelki kupilam smile
      • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:03
        Jakby co, dobry jest też Feigling - likier figowy w butelce z czapeczką. Też kupuję na prezenty.
        • tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:55
          pseudo_stokrotka napisała:

> Jakby co, dobry jest też Feigling - likier figowy w butelce z czapeczką. Też ku
          > puję na prezenty.

Kiedys trafilam, to chyba byla krotka seria, zubrowke w odzieniu zimowym - anorak, szaliczek itp. Zachwycajaca byla, a obdarowani gorzale wypili, ale butelki pozostawiali sobie, teraz funkcjonuja jako karafki smile

niemniej nastolatce nie zalecalabym wozenia alko
          • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:10
            Była taka żubrówka, ubranka były różne! Też kupowałam na prezenty.
          • pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:11
            Tu nikt nie proponuje nastolatce wożenia alko, to wątek poboczny, zresztą mowa o wódkach przywozonych Z Niemiec wink
            • tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:19
              No wiem, tak tylko na marginesie, ze te alkopodarunki to raczej domena doroslych smile

Z Niemiec wioze prosiatko, ale te ubrana zubrowke wozilam DO Niemiec
    • chococaffe Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:00
      off top - po tym jak kiedyś trafiłam na pestkę w śliwkach w czekoladzie już nigdy nie dałam jej nikomu w prezencie
      • chococaffe Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:01
        errata: 'ich" a nie "jej"
    • bywalec.hoteli Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 14:55
      Ptasie mleczko xd Śliwka w czekoladzie xd płytę szopena xd
      • chocolate_dog123 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:10
        Jak śliwka w czekoladzie to tylko tej firmy:
        stolicasliwki.pl/produkty/sklep/sliwka-w-czekoladzie/

Najlepsza śliwka w czekoladzie w Polsce.
        • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:50
          chocolate_dog123 napisała:

> Jak śliwka w czekoladzie to tylko tej firmy:
          > stolicasliwki.pl/produkty/sklep/sliwka-w-czekoladzie/
          >
          > Najlepsza śliwka w czekoladzie w Polsce.
    • madami Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 15:29
      Ja często robię pakiety prezentowe nastoletnim Niemkom wink
      moje bardzo lubią polskie kosmetyki kolorowe - te same, na które jest szał wśród polskich nastolatek a u nas ponoć jest ogrom wyboru i super ceny big_grin i polskie słodycze owszem - michałki, krówki, ptasie mleczko - choć to jest u nich dostępne w polskich sklepach a nawet w zwykłych sklepach
      moje nastolatki lubią też cviuchy z Reserved i Sinsay wink

wg mnie dla nieznanych osób najlepszy będzie koszyk tematyczny - trochę słodyczy, kabanosy, coś pachnącego typu eko ( koniecznie eco!) świeca albo mydełko
    • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:50
      zielonazaba9999 napisała:

> Moja nastoletnia córka wybiera się na wymianę szkolną do Niemiec, do niemieckie
      > j dziewczyny i jej rodziny.
      > Jaki upominek / upominki z Polski byście sugerowały dla tej dziewczynki i jej r
      > odziny?
      • konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 22:47
        Nie wiem co się stało z postami 😳
    • zielonazaba9999 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:12
      Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka