zielonazaba9999 17.08.24, 17:21 Moja nastoletnia córka wybiera się na wymianę szkolną do Niemiec, do niemieckiej dziewczyny i jej rodziny. Jaki upominek / upominki z Polski byście sugerowały dla tej dziewczynki i jej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mava12 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 18:20 krasnale ogrodowe, oczywiście, O innch upominkach wspominac nie będę, np współczesne zdjęcia/albumy Polski (z racji poprawności politycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:33 mava12 napisała: > krasnale ogrodowe, oczywiście, > O innch upominkach wspominac nie będę, np współczesne zdjęcia/albumy Polski (z > racji poprawności politycznej). Krasnale ogrodowe?? Chyba z dawnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:44 moze, nie wiem. Jeszcze kilka lat temu czytałam, że są na topie. Nie mam aż tak bliskich związków z Niemcami a moje dzieci sa dorosłe (czyli poza wymianą szkolna). A wypowiedź była raczej sarkastyczna a nie na poważnie. Widocznie nie potrafie pisać "ze zrozumieniem". Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:21 Spoko nie denerwuj się. Nie mam zamiaru Cię dołować. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 18:30 Coś słodkiego? U nas bardzo lubiane są wafelki z Polski, np Prince Polo, i galaretki w czekoladzie i wszelkie cukierki czekoladowe typu michałki, trufle. Może jakiś regionalny miód? Świeczka z wosku pszczelego? Dla dziewczynki to nie wiem, chyba córka najlepiej będzie wiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:14 Każdy mój niemiecki znajomy powiedziałby - to co twoja mama gotuje 😅 Dla dziewczynki - twoja córka będzie wiedzieć lepiej Dla rodziny - może słodycze, jakieś fajne filiżanki, świeczki etc Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:28 Sliwka naleczowska, krowki, jakies miody, cos z krzemienia pasiastego Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:31 Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręcznie dekorowany Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:20 miki.20105 napisała: > Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręc > znie dekorowany Wszystko jest w Niemczech, oprócz kubka. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:34 W sumie to w Dreźnie przy rynku widziałam sklep z Bolesławcem....idąc tym tokiem, to w Niemczech wszystko mają, a to przecież nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:00 Jak córka jechała na wymianę zagraniczną to oprócz kubka z Cepelii kupiłam przewodnik po Polsce w ich języku np o Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:23 W REWe byś się zdziwiła, ale doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:44 W moim rewe nic polskiego nie ma. W mieście obok owszem, jest kilka półek polskich, ale Niemcy rzadko sami z siebie coś tam kupują, bo nie wiedzą, co to jest, po prostu. Więc i tak warto coś polskiego zawieźć. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:40 miki.20105 napisała: > Koszyk polskich smakołyków np krówki Wawel, ptasie mleczko, kubek z Cepelii ręc > znie dekorowany + pryncypałki z których można wykonać różne układanki, jak się poogląda tvn (to jeszcze kartę prepaid na oglądanie tvn) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 19:37 Po pierwsze - jaki masz budżet. Choć w sumie ja bym celowała w coś niezbyt zdrogiego, żeby nie były to jakieś wypaśne prezenty, tylko drobiazgi. Rozumiem, że dziewczyna też jest nastolatką? To może coś takiego? www.folkstar.pl/pl/p/torba-bawelniana-czarna-kwiaty-lowickie Nie kosztuje dużo i praktycznie nie zabiera miejsca w bagażu. Dla rodziców może jakieś polskie słodycze typu ptasie mleczko, michałki, śliwka Nałęczowska czy jakieś inne czekoladki Wedla. Ewentualnie jakieś drobiazgi z tego samego sklepu, co torba. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:15 moim zdaniem sliwka naleczowska nie jest az taka dobra jak czekoladki pistacjowe (Solidarnosci chyba). W Au wsrod moich znajomych byly hitem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:19 Czekoladek pistacjowych nie znam, może masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:26 senin1 napisała: > moim zdaniem sliwka naleczowska nie jest az taka dobra jak czekoladki pistacjow > e (Solidarnosci chyba). W Au wsrod moich znajomych byly hitem. Oj tak, najlepsze czekoladki Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:15 Solidarność ogólnie ma super czekoladki, choć ja najbardziej lubię ich wiśnie w czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:52 Tak, tez sa dobre - te kwadratowe? Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:42 lucjan.czerwony55 napisał(a): > Tak, tez sa dobre - te kwadratowe? Właśnie te. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:48 Dajcie jakieś zdjęcie albo rzućcie linkiem, żebym wiedziała co kupować, jak będę w Polsce. Nie kojarzę, o które czekoladki chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:55 goplana nie solidarnosc allegro.pl/oferta/czekoladki-z-klasa-pistachio-z-kremem-pistacjowe-solidarnosc-goplana-1kg-14544127669 czy ja wiem czy takie super, ot czekoladki, choc lokalsi zachwyceni ( dostepne u nas bez problemow) Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 03:03 wedlug mnie bija na glowe sliwke naleczowska, ale zapewne to kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 06:01 sliwki naleczowskiej nie lubie wiec sila rzeczy czekoladki goplany sa wyzej w rankingu ale nadal bez szalu Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 09:40 Sa dostepne w Chile 🙃 btq Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 14:53 Dzięki mysiulek! Ja akurat śliwkę Nałęczowską lubię, ale ja w ogóle lubię owoce w czekoladzie. Wypróbuję czy te pistacjowe też dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:17 Ja mam z Polski torbę z filcu, z kogutkiem z łowickich wzorów. Kupiłam ją online, już nie pamiętam gdzie, nosiłam jako torebkę przez jakiś czas. Nastolatce wzięłabym taki mały plecak, kosmetyczkę, portmonetkę, albo futerał na komórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:16 Futerał na komórkę jest o tyle problematyczny, że trzeba znać dokładnie model telefonu. Kosmetyczka czy portmonetka też fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 20:54 Moja córka dawała niedawno swojej niemieckiej nauczycielce kubek z Bolesławca w pieski (baba ma fioła na punkcie swojego psa). Może coś takiego dla dziewczyny, a dla rodziców filiżanki? Jak za drogi, to jakieś miody (np. Z tego co wiem, to gryczany mało kto tam zna), polskie słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:17 mag-la-swag napisał(a): > Polskie slodycze. Któraś z kolei propozycja słodyczy. Jest gorąco, gdy się to wszystko roztopi albo zepsuje, to będzie nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:08 Na pewno nasze polskie słodycze i przekąski (krówki, ptasie mleczko, wedlowskie słodycze). Może coś z motywem folkowym np. z Folkstar? Albo ceramika bolesławiecka ? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:09 Albo jakiś album fotograficzny o Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:14 Album to jakiejś babci, a nie nastolatce. Wzięłabym jakąś maskotę, przypinkę do torebki czy klucza z polskim motywem, może być nawet laleczka z Cepelii. Ja jako dorosła bym się nie nie obraziła, gdy ktoś sprezentował mi kilka lnianych serwetek z ładnym regionalnym haftem. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:17 Albo coś z Chopina od Deutsche Grammophon, taki żarcik 😁 www.deutschegrammophon.com/en/composers/frederic-chopin/chopin-2021-2017 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 05:12 Większość.polskich słodyczy jest w rękach niemieckich koncernów Jaki sens? Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 10:45 Taki sens, że jednak są to inne słodycze. I "większość" to nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:01 Ktpre polskie slodycze sa w rekach niemieckich koncernow? Jaka wiekszosc? Oppwoadasz bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 21:11 Biżuteria taka góralska -np. czerwone korale, bransoletka, apaszka z motywem łowickim czy jakimś tam innym Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 22:32 Kup karafkę do wina+ lampki z polskiej huty szkła. Są zajebiste rzeczy. Dla dziewczynki bajerancki plecak. Zmieścisz się w budżecie. Reszta to bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:02 Serio? Żadnego. W zależności od finansów zaproszenie na lody, kebabę, park rozrywki ... Nie żadną cepeliozę, czy inną wedeliozę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:23 Mylisz się. Taka folklorystyczna drobnostka spotka się z miłym przyjęciem. Tu chodzi o gest, a nie praktyczny prezent, a już zaproszenie na lody, to żenada. Wygląda jakby chodziło o finansowy rewanż za gościnę, podczas gdy Niemcy raczej będą podejrzewać, że mimo wszystko są zamożniejsi, ceny w Niemczech są wyższe i nie będą chcieli by młoda dziewczyna się wykosztowała. Raczej odmówią i sami będą chcieli ją zaprosić i zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:23 Fakt. Najlepszym prezentem z dzikiego kraju byłaby oryginalna maska szamana z Kiejkut, zdobna muchą zdechłą w bursztynie, muszelkami i prawdziwymi wąsami sołtysa. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:38 krwawy.lolo napisał: > Fakt. Najlepszym prezentem z dzikiego kraju byłaby oryginalna maska szamana No widzisz. Ludzie są tacy zacofani. Z Hiszpanii przywożą sobie folklorystyczne wachlarze, ze Szwarcwaldu przaśne zegary z kukułką, ze Szwajcarii idiotycznego pluszowego świstaka, a z Norwegii brzydkiego drewnianego trolla. Tylko jeden progresywny lolo wie, że tak naprawdę liczy się tylko kebab w żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:49 Mylisz pojęcia. Co innego samemu kupić "kastaniety"(posiadam) w kiosku, czy drewnianą żabkę od dziewczyny na Soi Rambuttri, co innego uszczęśliwiać trzecie ospby ludowym badziewiem na siłę. Pamiątka, niechby najbardziej tandetna i kiczowata, kupiona dla siebie, ma wartość sentymentalną. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:59 krwawy.lolo napisał: > , co innego uszczęśliwiać trzecie os > pby ludowym badziewiem na siłę. Nikt nie każe ci taszczyć wielkiego pomnika papieża z marmuru. Ja komuś małe ludowe badziewie się nie spodoba, to po wizycie wyrzuci. Ja kupi coś z naturalnych materiałów, to można nawet kompostować. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:04 Zaproszenie na kebaba jako miły gest 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Prezent dla Niemki 17.08.24, 23:09 W podobnej sytuacji kupiłam łyżeczkę do cukru z Hefry, model Rapsodia, błyszcząca. Bardzo się prezent podobał, a poza tym znali Hefrę, wiedzieli czym trzeba czyścić gdy ciemnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:02 Torbę bawelniana z jakimiś ludowymi ozdobami/ kosmetyczkę ? Albo zapytaj corki. Dla rodziców jakiś zestaw polskich miodów albo coś z Bolesławca. Najlepiej byłoby coś z twojego miasta/ regionu, coś lokalnego o ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 00:07 I to nie musi być nic znanego , można przyczepic karteczkę w stylu "miód z ( nazwa miejscowosci" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
felicjastrelicja Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 01:00 Torcik wedlowski, krówki, Śliwka Nałęczowska. Dla rodziców miód może z facelii lub spadziowy, filiżanki lub kubki z Boleslawca, np malowane w koguciki łowickie lub maki. Nawet nie wiedziałam że mają takie różnorodne wzory, kojarzyłam tylko niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 05:26 Wszystkie pomysły super, ja dorzucę jeszcze - jeśli dla.dziewczynh - polskie kosmetyki naturalne. Jakiś pachnący niezobowiązujący zestawik do ciała - vianek, sylveco, nawet Ziaja, albo inne,.to polskie,i dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 09:42 Śliwka w czekoladzie, ptasie mleczko, jakiś drobiazg z motywem haftu ludowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 10:50 Czego w Niemczech nie znalazlam nigdzie, to oscypkow. Mozna zawiezc jako ciekawostke spozywcza, niezaleznie od slodyczy. Sama za to ostatnio nabylam w Niemczech, jako prezent do Polski, wodke "Prosiatko" - gatunkowo taka sobie, za to butelka w ksztalcie swinki, rozczulajaca. Dla butelki kupilam Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:03 Jakby co, dobry jest też Feigling - likier figowy w butelce z czapeczką. Też kupuję na prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:55 pseudo_stokrotka napisała: > Jakby co, dobry jest też Feigling - likier figowy w butelce z czapeczką. Też ku > puję na prezenty. Kiedys trafilam, to chyba byla krotka seria, zubrowke w odzieniu zimowym - anorak, szaliczek itp. Zachwycajaca byla, a obdarowani gorzale wypili, ale butelki pozostawiali sobie, teraz funkcjonuja jako karafki niemniej nastolatce nie zalecalabym wozenia alko Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:10 Była taka żubrówka, ubranka były różne! Też kupowałam na prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:11 Tu nikt nie proponuje nastolatce wożenia alko, to wątek poboczny, zresztą mowa o wódkach przywozonych Z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 12:19 No wiem, tak tylko na marginesie, ze te alkopodarunki to raczej domena doroslych Z Niemiec wioze prosiatko, ale te ubrana zubrowke wozilam DO Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 11:00 off top - po tym jak kiedyś trafiłam na pestkę w śliwkach w czekoladzie już nigdy nie dałam jej nikomu w prezencie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 14:55 Ptasie mleczko xd Śliwka w czekoladzie xd płytę szopena xd Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:10 Jak śliwka w czekoladzie to tylko tej firmy: stolicasliwki.pl/produkty/sklep/sliwka-w-czekoladzie/ Najlepsza śliwka w czekoladzie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:50 chocolate_dog123 napisała: > Jak śliwka w czekoladzie to tylko tej firmy: > stolicasliwki.pl/produkty/sklep/sliwka-w-czekoladzie/ > > Najlepsza śliwka w czekoladzie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 15:29 Ja często robię pakiety prezentowe nastoletnim Niemkom moje bardzo lubią polskie kosmetyki kolorowe - te same, na które jest szał wśród polskich nastolatek a u nas ponoć jest ogrom wyboru i super ceny i polskie słodycze owszem - michałki, krówki, ptasie mleczko - choć to jest u nich dostępne w polskich sklepach a nawet w zwykłych sklepach moje nastolatki lubią też cviuchy z Reserved i Sinsay wg mnie dla nieznanych osób najlepszy będzie koszyk tematyczny - trochę słodyczy, kabanosy, coś pachnącego typu eko ( koniecznie eco!) świeca albo mydełko Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 20:50 zielonazaba9999 napisała: > Moja nastoletnia córka wybiera się na wymianę szkolną do Niemiec, do niemieckie > j dziewczyny i jej rodziny. > Jaki upominek / upominki z Polski byście sugerowały dla tej dziewczynki i jej r > odziny? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 22:47 Nie wiem co się stało z postami 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: Prezent dla Niemki 18.08.24, 21:12 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś