slonko1335 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 08:17 Mają. Zależy co rozumiesz przez warto. Polowa osób u mnie w pracy uważa, że warto druga, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 08:35 Mam od zawsze. I tak jak wyżej, w pracy ma okolo 60% osób, reszta uważa że nie warto. Pod moją grupówkę mam podciagniętego męża i za niego płacę. Koleżanka ma też dzieci, bo w ich pracy nie ma grupowego i też im płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 08:43 No zależy jakie przecież. One się przecież różnią Skąd mamy wiedzieć jakie jest u Ciebie. Ja nie mam, uważam że nie warto i nasze firmowe mi się nie podoba. Ale dużo osób z pracy uważa przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 09:39 Zależy jakie. W wielkich organizacjach, takich jak np. UW, grupówki bywają niezłe. Kwestia skali. Czasem można się też podpiąć pod korzystne grupowe , jak się zna odpowiedniego agenta. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 11:23 Raczej za wiele się nie różnią. Nie płaciłam nigdy ponieważ uważam że nie warto. Maz zaczął płacić i dziś dłuższa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 11:29 Różnią się bardzo. Właśnie zmieniliśmy w pracy. Warunki kompletnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 12:54 Różnią się, przecież zależy co firma sobie tam wynegocjowała, u którego ubezpieczyciela i na jaki pakiet się zdecydowała. U mnie jest dość słaby, taki że nigdy nie widziałam sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 14:44 Na UW pamiętam, że najlepiej wychodziło w tej grupówce ubezpieczenie na życie dla starych zgredów. Składka minimalna, a w jednym wariancie wypłata była 100.000 zł. Całe lata temu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 14:50 riki_i napisał: > Na UW pamiętam, że najlepiej wychodziło w tej grupówce ubezpieczenie na życie d > la starych zgredów. Składka minimalna, a w jednym wariancie wypłata była 100.00 > 0 zł. Całe lata temu!!!!! A pamiętasz, co to za wariant? Bo wiesz, ja też mam jeden wariant na życie 1.000.000 zł, ale prawdopodobieństwo wystąpienia tych krenkretnych okoliczności wynosi coś około 0,00001. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:05 Nie no, to był po prostu wariant na śmierć. Umierasz i osoba uposażona dostaje 100.000 zł. Żadnych wykluczeń nie pamiętam , więc pewnie były tylko te standardowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:20 U mnie to też wariant na śmierć. I nic nie wyklucza, tylko musi nastąpić w konkretnych okolicznościach (np. w wypadku komunikacyjnym podczas wykonywania obowiązków służbowych). Smierć zwykła też jest. I nie wiem, o jakich dawnych czasach piszesz, ale u mnie od okolo 10 lat mamy "zwykła" śmierć na poziomie 150.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:23 iwles napisała: > > U mnie to też wariant na śmierć. I nic nie wyklucza, tylko musi nastąpić w konk > retnych okolicznościach (np. w wypadku komunikacyjnym podczas wykonywania obowi > ązków służbowych). Bądźmy poważni! Albo nic nie wyklucza, albo ma być "w wypadku komunikacyjnym podczas wykonywania obowiązków służbowych". Jedno przeczy drugiemu. > Smierć zwykła też jest. No ale chyba nie na tę samą kwotę co powyżej? > I nie wiem, o jakich dawnych czasach piszesz, ale u mnie od okolo 10 lat mamy " > zwykła" śmierć na poziomie 150.000 zł. To było kilkanaście lat temu. Jasne jest chyba, że 'dawne czasy' to nie jest 3 lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:33 Och, czyli aż tak dobrze pamiętasz warunki ubezpieczenia z dawnych czasów? I nie pisałam o 3 latach, tylko 10. Chyba że piszesz o czasach z XX wieku, to fakt, 100.000 za zwykła śmierć to jak na tamte czasy dużo Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:40 A dlaczego mam nie pamiętać? Mam bardzo dobrą pamięć. Poza tym po odejściu z UW okazało się, że indywidualnie uzyskanie takich warunków jak w tej grupówce z UW jest kompletnie niemożliwe. I jeszcze jedno. Normalnie jak się ubezpieczasz na życie, to kluczową kwestią jest Twój wiek. A w takiej grupówce stary przechlany dziad pseudo profesur mógł się za stówę miesięcznie ubezpieczyć na życie na wysoką kwotę. "Na mieście" za SU 100.000 zł zapłaciłby jak za zboże. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:01 I jeszcze by tego dziada badali. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:09 Ale on swoje składki płacił latami, od bycia szczawikiem, takim pewnie jak ty. Więc dlaczego mialby mieć mniejsze wypłaty za szkodę, skoro ogólnie więcej wpłacił niż ci mlodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:17 iwles napisała: > > Ale on swoje składki płacił latami, od bycia szczawikiem A skąd Ty to niby wiesz? Przepracowałem w tym uniwersyteckim syfie ponad 20 lat, a za grupówkę płaciłem dopiero przez kilka ostatnich lat, bo wiedziałem, że dobrnąłem wieku, kiedy coś już może się wydarzyć (śmierć rodziców, teściów i inne). Do grupówki w miejscu pracy możesz przystąpić w dowolnym momencie. Ps. Aczkolwiek mając w pamięci skromne IQ większości pseudo profesurów tam pracujących, nie wykluczam, że być może płacili składkę od szczawika. > Więc dlaczego mialby mieć mniejsze wypłaty za szkodę, skoro ogólnie więcej wpła > cił niż ci mlodzi? Ty rozumiesz w ogóle ideę ubezpieczeń? Temat ryzyka ubezpieczeniowego? Na królewskie warunki ubezpieczenia takiego dziada składa(ł) się cały pozostały uniwersytecki staff. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:33 Ryszardzie, to nie wy - pracownicy- ponosiliscie ryzyko związane z wypłatą szkody dla tego "dziada", tylko zakład ubezpieczebiowy. Czy w podobnym wq..ie oceniałeś wypłaty z tytułu urodzenia się dziecka? Wszak ten punkt też nie każdego dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 17:53 Za urodzenie dziecka było 1500 zł. Chyba ogarniasz różnicę z wypłatą 100 tys zł dla wdowy? A zakład ubezpieczeniowy nie jest instytucją charytatywną. Na to, że opłaca im się ubezpieczyć tego dziada na takich warunkach składają się pozostali pracownicy. Odpowiednio wyższą składką. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 10:28 Mamy. Parę razy skorzystaliśmy. Uważamy, że warto. Choroba czy wypadek nie wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 12:42 Mają. Warto. Niestety, moje wypłaty kilkukrotnie przekroczyły już wpłaty. Nikomu tego nie życzę, ale życie różnie się układa. Pewnie ze bez tych pieniędzy też bym dała radę, ale z nimi było mi łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 12:44 Znam panią, co pochowała kilku mężów i za każdego inkasowała 20 tys. zł z grupówki. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:53 Ja w przypadku śmierci osoby najbliższej mam wypłacaną pelna sumę ubezpieczenia z tym ze w razie mojej śmierci NNW beneficjent by dostal jej wielokrotność. W razie wypadków, złamań w zależności od procentu utraty zdrowia ktory na podstawie dokumentacji medycznej okresla orzecznik TU z tym xe jego orzeczenie jest zaskarżalne ale jak dotąd nie było potrzeby . Smierc w dalszej rodzinie, w zależności od stopnia pokrewienstwa wyszczegolniona w OWU i w takiej wysokości wypłacaną. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:55 Ps. Przez lata byłam płatnikiem ale przyszly czasy ze jestem głównie odbiorca wyplat Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:58 Nie ma jednoznacznej definicji NNW w polskim prawie. Obiecanki wielokrotności wypłaty sumy ubezpieczenia w razie śmierci z powodu NNW to gruszki na wierzbie. A realnie zazwyczaj spór sądowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:06 Masz wszystko napisane w OWU. Tyle że nie wszystkim chce sie czytać 400 stron drobnym druczkiem, stąd później zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:08 OWU na 400 stron małym druczkiem? Przecież jest dokładnie odwrotnie. OWU są maksymalnie ogólne, a potem bujaj się z tym 'co autor miał na myśli' Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:27 OWU jest dla każdego punktu, który obejmuje ubezpieczenie. Stąd np. po kilka stron OWU na wypadek operacji chirurgicznych, kolejne OWU na wypadek wystąpienia ciężkiej choroby itd itd, aż w sumie uzbiera się spokojnie kilkaset stron. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 17:50 Tak myślalem że dasz przykład ub. medycznych . Owszem, tam są takie kilometrowe OWU, ale np. moje prywatne emerytalne to raptem trzy strony. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:32 Śmierc w wyniku nieszczęśliwego wypadku np komunikacyjnego raczej jest dość prosta w orzeczeniu. Wypłatę zazwyczaj wyklucza smierc samobojcza . W przypadku mojego ubezpieczenia wypadek skutkujacy wyplata byl dużo wyższy gdy w czasie pracy a poza nim " normalny" obecnie jestem na emeryturze wiec klauzule dotyczące śmierci czy innych wypadków w czasie,vdrodze do lub z pracy mnie nie dotyczące ale są wypłacane w określonym procencie do SU Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 13:41 Ja w tym roku, po ponad 20 latach płacenia, zrezygnowałam. Za poważną operację dostałam śmieszne pieniądze i dodatkowo od września podnieśli składki a kwoty odszkodowań pozostały takie same. Miałam ubezp. grupowe w PZU. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 13:43 My właśnie zrezygnowaliśmy z pzu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 14:02 Ale sami z siebie podnieśli? Czy wyraziliście zgodę na podniesienie? Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 14:26 iwles napisała: > > Ale sami z siebie podnieśli? Czy wyraziliście zgodę na podniesienie? > > > To było ubezp. grupowe z zakładu pracy. Nikt nas nie pytał o zdanie. Dostaliśmy tylko info, że od 1 września są nowe warunki i jak ktoś chce kontynuować ubez. musi wypełnić wniosek do 30 sierpnia. Brak nowego wniosku od pracownika równa się z brakiem ubezp. od 1 września. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:47 Tyle ze warunki dotyczyły samej składki czy również sumy ubezpieczenia bo po ostatnich latach inflacji by to miało sens ? Co z tego ze placi sie niewiele gdy odszkodowanie starczy na przysłowiowe pudełko zapałek Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:26 Dotyczyły samej składki. Podwyżka nie była specjalnie duża, ale biorąc pod uwagę fakt że suma ubezp. pozostała taka sama uznałam, że to nie ma sensu. Tym bardziej, że jak napisałam wcześniej za poważną operację plus pobyt w szpitalu dostałam ok. 1000 zł. Składki opłacałam ponad 20 lat, przez ostatnie kilka lat to było 75 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:35 W tym przypadku tez bym zrezygnowała lub poszukala innego. Ja place symbolicznie a odszkodowanie dostałam dużo wyzsze Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:32 Pytanie trudne do odpowiedzi, bo czy można odpowiedzieć warto, jeżeli ubezpieczenie było wypłacone z tytułu czyjejś śmierci, np. rodzica czy teścia? Płacę symboliczne składki, chyba 10 złotych miesięcznie, wpłaciłam dotąd może z 600 zlotych, wypłaty z różnych tytułów - narodzin, śmierci, pobytu w szpitalu -łącznie na pewno kwota 5 cyfrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:28 hermenegilda_zenia_is_back napisała: > Pytanie trudne do odpowiedzi, bo czy można odpowiedzieć warto, jeżeli ubezpiecz > enie było wypłacone z tytułu czyjejś śmierci, np. rodzica czy teścia? Płacę sy > mboliczne składki, chyba 10 złotych miesięcznie, wpłaciłam dotąd może z 600 zlo > tych, wypłaty z różnych tytułów - narodzin, śmierci, pobytu w szpitalu -łącznie > na pewno kwota 5 cyfrowa. A w jakim towarzystwie ubezp. jest tak bajkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:38 Nie ma takiego numeru dlatego trzeba to robić z głową i drążyć temat przed. Co innego będzie interesować mloda osobe ktora dopiero wchodzi w życie 8 zaklada rodzinę q co innego starsza ktora moze spodziewać się chorob i śmierci bliskich. Trzeba wybrać to co pasuje i będzie optymalne biorac podbuwagw uplyw czasu Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:46 Cóż, dzieci rodziłam pod i po 40-tce, więc rozumiem brak wyobraźni, ale można w tym wieku i mieć dziecko i stracić rodzica. Nie zazdrość Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 16:49 Jak się pracuje dla korpo i wiele osób jest objętych ubezpieczeniem to sporo TU oferuję takie warunki, przez 5 lat mojego etatu były 2 różne i w każdej warunki podobne, składki mi się nie zmieniły. Połowę płacę ja , a połowę pracodawca, więc nadal symboliczny wkład po mojej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:38 Warto z tym ze warto przejrzeć Ogólne Warunki Ubezpieczenia hy miec świadomość za co płacisz i w jakich przypadkach mozesz wystąpić o odszkodowanie bo wiele osób tego nie robi nawet gdy im się nalezy. To najtańszy sposób ubezpieczenia przy niskiej skladce a dającej sporo zabezpieczeń. Wynika to z tego ze ubezpieczajac duza liczbę osób w tym przypadku Tu ma szanse ze na tym nie straci. Sporo by trzeba wyjaśnić a od tego masz agenta z tym ze trzeba wiedzieć o co zapytać. Ja swego czasu mialam nawet dwa bo mialam taks możliwość i pomogły w ciężkich momentach gdy straciłam osoby bliskie lub uleglam wypadkom. Wiadomo ze sumy ubezpieczenia nie sq bardzo wysokie ale rowniezvskladki sq niskie i nie ma wielkich wymagań w stosunku do ubezpieczonego a okresy karencji gdy sa to krótkie i w niektórych przypadkach np ciąży. Ubezpieczenie grupowe mozna tez zazwyczaj kontynuować indywidualnie gdy zmieni się prace lub przejdzie navemeryture zachowując kwotę składki i sumę ubezpieczenia,vprzynajmjiej ja tak mam. Mozna je ewentualnie tez zmienić po negocjacjach zvTU Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ubezpieczenie grupowe 08.09.24, 15:44 Ps . Place od dziesiątków lat i mi wyszło ze otrzymałam odszkodowania porównywalne z kwota składek. Jednak gdybym musiala w szczególnych momentach brać kredyty na pogrzeb czy leczenie, rekonealescencje to moje koszty by były nieporównywalnie wyższe a mozliwe ze w niektórych momentach tych kredytów bym nie dostala Odpowiedz Link Zgłoś