Dodaj do ulubionych

Kurtka na rower

11.09.24, 19:51
Pokochałam smile i teraz szukam b wygodnej, miłej, deszczoszczelnej, na jesienną słotę.
Obserwuj wątek
    • ewka.n Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:16
      Mam i polecam tę:
      sklep.jmpsport.pl/sporty/95-x-kurtka-rowerowa-damska-40000.html
      Ma bardzo wysoką oddychalność (40 000g), a to to dla mnie kluczowe. Przymierzałam też polecaną przez wielu marki Endura, ale już w sklepie po paru minutach miałam wrażenie jakbym założyła foliowy worek na śmieci (słaba oddychalność). Jest też wersja z kapturem, ale jak wolę tę, bo przez to że nie ma też kieszeni jest kompaktowa po zwinięciu w rulonik. A zamiast kaptura używam "prezerwatywki" na kask - taki czepek smile
      • wapaha Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:28
        Killtec kurtka - na każdą okazję mi się sprawdza ,jest rewelacyjna (ale ja nie jeżdżę rowerem.jakos pasjami a juz poniżej 10st wcale )
        Fajna za to jest bluza Berknera ,zobacz sobie bo kaja też kurtki (na ciele prezentuje się lepiej niż na zdjęciu damska jest naprawdę skrojona na kobiece kształty)
        • ekstereso Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:31
          Dzięki!
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kurtka na rower 11.09.24, 22:15
        Rzeczywiście na jesienną słotę będzie w sam raz. Tylko po co wydawać 3 stówki, jak tak samo zmarznąć i zmoknąć można bez tej cudnej kurtki?
        • ewka.n Re: Kurtka na rower 12.09.24, 09:41
          Ona ma być tylko przeciwdeszczowa/nieprzemakalna, a nie ciepła. Ją wyciągasz z kieszeni/torebki podsiodłowej itp. tylko w razie deszczu i zakładasz awaryjnie jako drugą (w lecie) lub trzecią warstwę. Problemem przy jeździe rowerem jest to, że nawet w najlepszej kurtce przeciwdeszczowej dosyć szybko się pocisz, bo nie ma jeszcze aż tak kosmicznych membran, które odprowadzałyby skutecznie ciepło oraz parę wodną potu i jednocześnie były nieprzemakalne dla deszczu. Nie ma sensu jeździć w kurtce przeciwdeszczowej gdy nie pada, a jest tylko chłodno, bo szybko będziesz mokra nawet jeśli nie pada. Na chłodniejsze dni to podkoszulka termiczna jako pierwsza warstwa, bluza/kurtka rowerowa oddychająca, a więc przemakalna jako druga warstwa i awaryjnie coś cienkiego przeciwdeszczowego.
    • primula.alpicola Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:16
      W lidu bywają fajne softshelle.
      • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:18
        Nieprawda! 🤬
        • primula.alpicola Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:24
          Co??
          Mam i jest ok.
          • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:25
            Na pewno nie jest
          • ta_jedna_karen Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:51
            Dlaczego kupujesz u konkurencji?? Biedronka ma na pewno lepsze kurtki na rower! Prawda Karynko?
            • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:06
              Oczywiście! Nasze wszystko jest lepsze na rower i nie tylko.
              • primula.alpicola Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:22
                Nie po drodze mi do Biedronki, wybacz, karyna.
                Jedynie jak rzucą wiśnie amareba, to jadę, bo doskonale smakują z wódką.
                • primula.alpicola Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:25
                  *amarena
                  • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:27
                    Wódkę też mamy dobrą, ja co prawda nie piję bo nie lubię, ale klienci chwalą! Niektórzy pija już za kasą
    • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:21
      Ja mam całkiem fajna z Decathlonu, zieloną taką, z daleka widać. I nie przecieka.
      • ta_jedna_karen Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:51
        Za tanio🙁
        • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:08
          180 zł kosztowała!
          • ta_jedna_karen Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:17
            Nie masz jakichś za 1500?
            • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:23
              No co ty, nie kupię kurtki droższej od rowera
    • ekstereso Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:21
      Dzięki i proszę o jeszcze
    • czcigodnystarzec Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:28
      ekstereso napisała:
      teraz szukam b wygodnej, miłej, deszczoszczelnej, na jesienną s
      > łotę.

Taką proponuję.
      https://bi.im-g.pl/im/a1/c9/13/z20749473AMP,Nie-wyobraza-sobie-zycia-bez-roweru.jpg
      • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:30
        Bardzo ładny kolor!
        • ekstereso Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:31
          Niestety nie dla mnie. Fatalnie mi w pastelach.
          • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:33
            To roz paryski, bardzo elegancki
            • ekstereso Re: Kurtka na rower 11.09.24, 20:37
              To może dlatego nie dla mnie.
              • czcigodnystarzec Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:04
                ekstereso napisała:
                > To może dlatego nie dla mnie.

To może tak kolor uniwesalny?
                https://img.freepik.com/premium-zdjecie/dorosla-kobieta-jedzie-na-rowerze-babcia-na-rowerze-w-jesienny-dzien_890580-3540.jpg
    • anka_one_and_only Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:01
      Moj mąż poleca taką, znalazlam damska wersje, on ma meska:
      www.rogelli.pl/damska-kurtka-przeciwdeszczowa-na-rower-rogelli-essential-z-podklejanymi-szwami-i-elementami-odblaskowymi-czarna/
      • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:08
        Dobrze, że napisałaś że mąż ma wersję męska, no nikt by się nie domyślił 😂
      • ta_jedna_karen Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:16
        Czy ty możesz w końcu polecić coś od siebie, a nie od męża??
        • anka_one_and_only Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:50
          Kurtki na rower to nie moge akurat, bo ja rowerem nie jezdze, ale moj maz trenuje triatlon ale to na przyszly rok dopiero wiec jakby ktos pytal o pianke to raczej nie poleci bo jeszcze nie ma. Wlasnie, czy moze ktos poleci pianke do plywania w akwenach otwartych w polskich temperaturach?
          • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:52
            Jutro zapytam mojego męża, bo ja nie pływam ale on jest po inżynierii lądowej i niedawno most budował.
            • anka_one_and_only Re: Kurtka na rower 11.09.24, 22:14
              Dziekuje. Czy on byl w tej frakcji co to schodza pod wode? To bardzo interesujace i niebezpieczne, czasem ogladam te programy o wielkich konstrukcjach i mosty tez byly. Moj maz tez jest inzynierem ale po inzynierii produkcji, to taka bardziej ogolna i pracuje w logistyce. Pozdrawiam i zycze dobrej nocy.
          • wapaha Re: Kurtka na rower 12.09.24, 10:03
            anka_one_and_only napisał(a):

> Kurtki na rower to nie moge akurat, bo ja rowerem nie jezdze, ale moj maz trenu
            > je triatlon ale to na przyszly rok dopiero wiec jakby ktos pytal o pianke to ra
            > czej nie poleci bo jeszcze nie ma. Wlasnie, czy moze ktos poleci pianke do plyw
            > ania w akwenach otwartych w polskich temperaturach?

Niech pływa bez pianki -jeśli dobrze pływa-zaoszczędzi czas w strefie zmian
            Jeśli potrzebuje pianki bo nie radzi sobie w wodzie tak dobrze-to popularna jest Orca
            • anka_one_and_only Re: Kurtka na rower 12.09.24, 10:04
              Nie, to o temperature chodzi bardziej. Zimno mu czasem.
              • wapaha Re: Kurtka na rower 12.09.24, 18:43
                anka_one_and_only napisał(a):

> Nie, to o temperature chodzi bardziej. Zimno mu czasem.

to niech szybciej pływa wink hihih

a tak serio -no to Orca
                • anka_one_and_only Re: Kurtka na rower 12.09.24, 18:54
                  Dziekuje, przekaze smile
      • ekstereso Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:32
        Dziękismile
    • shmu Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:09
      Nie jeżdżę rowerem w deszcz, ale poleciałbym kurtkę, która jest dłuższa na pupie i ma też dłuższe rękawy (bo jak się trzyma kierownicę, to rękaw się podciąga). Ale tak na prawdę dużo lepsza jest peleryna na rower.
      • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 21:25
        Moja taka właśnie jest!
        • ewka.n Re: Kurtka na rower 11.09.24, 22:30
          Zdradzę ci pewien sekret: każda rowerowa kurtka taka jest smile
          • karyna-z-radzymina Re: Kurtka na rower 11.09.24, 22:38
            Szczególnie ta z pierwszego linku
          • shmu Re: Kurtka na rower 12.09.24, 07:39
            Ta co wkleilas wygląda na dość krótka.

Ale ze spodniami na deszcz być może się nieźle sprawdza, jeśli chodzi o pupę. Ta co wkleilas jest fajna, pewnie bardzo mała i lekka a do tego żółta, co jest ogromna zaleta na rowerze, ale ja taka używałam do sportu. Jak dojeżdżałam do pracy to że względu na ubranie pod spodem musiałam mieć coś obszerniejszego i dłuższego. Peleryny nie miałam, ale koleżance fajnie się sprawdzała, bo ona ZAWSZE jeździła do pracy rowerem. Swoją drogą używania kaptura nie polecam, są specjalne nakładki na kaski. Ogranicza to widoczność strasznie.
      • mikams75 Re: Kurtka na rower 12.09.24, 09:06
        co do dlugosci na pupie to najgorsza jest dlugosc taka srednia, bo sie zaczepia o siodelko jak sie zatrzmuje i jest to niebezpieczne. Wiec albo kurtka krotka albo dluga na tyle, zeby na niej siedziec.

Na deszcz polecam peleryne, mam z decathlonu.
    • trampki-w-kwiatki Re: Kurtka na rower 12.09.24, 11:26
      Na deszcz zakładam wyłącznie ponczo i to takie, które pokrywa kierownicę a woda nie spływa mi na uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka