Dodaj do ulubionych

rower stacjonarny, efekty

12.09.24, 11:59
zakupiłam rower stacjonarny bo zauważyłam, że gdy jeździłam rowerem do pracy przestał mnie boleć staw biodrowy. Teraz jesienią a potem zimą nie mam możliwości aby jeździć na rowerze, więc sprawiłam sobie stacjonarny.
I tak sobie myślę, czy można na takim rowerze troszkę wyrzeźbić sylwetkę? Jestem po 50 i zaczyna robić mi się taki niefajny brzuch, do tego cellulit na udach.
Czy miałyście jakieś doświadczenia z takim rowerem, czy jakieś treningi maja sens...?
Obserwuj wątek
    • leosia-wspaniala Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 12:02
      Nie, nie wyrzeźbisz się na rowerze stacjonarnym.
    • ender_celebi Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 12:10
      Raczej nie. Cały rok pomykam na rowerze, regularnie po kilkadziesiąt kilometrów. Ni chu chu nie wyrzeźbiłam sobie tym sylwetki, nie licząc mięśnia dwugłowego mięśnia ramion. Łydki miałam zawsze kształtne, więc to nie zasługa roweru.
    • mikams75 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 13:09
      Cudow bym nie oczekiwala, ale lepszy taki rower niz nic.
    • hrasier_2 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 14:22
      Jak Ci pomaga na biodra to jeździj. Teraz pogoda się zmienia to stacjonarny dobry. Na brzuch nie za bardzo. Ale na łydki i tyłek w sam raz. Mam stacjonarny i zwykły. Grunt ruch to zdrowie.
    • feldmarszalek.duda Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 14:26
      Rower to cardio - zrobisz na nim kondycję, pozbędziesz się zadyszki, dotlenisz, poprawisz samopoczucie i "naoliwisz" kolana. Przy odrobinie samozaparcia spalisz też tłuszcz. Ale żeby rzeźba to nie aż tak bardzo - do tego są potrzebne ćwiczenia oporowe (był o tym niedawno wątek).
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 14:39
        Jazda siłowa na rowerze stacjonarnym jest możliwa, ale jak ktoś wie co robi. tyle, że sześciopak na brzuchu od tego nie powstanie. Nogi można ogarnąć. Większość osób/ kobiet jeżdżących w domu tylko mieli pedalki bez dużego obciążenia, od tego rzeźby nie będzie.
        • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:41
          hermenegilda_zenia_is_back napisała:

. Nogi można ogarnąć. Większ
          > ość osób/ kobiet jeżdżących w domu tylko mieli pedalki bez dużego obciążenia, o
          > d tego rzeźby nie będzie.
          > Jazda siłowa na rowerze stacjonarnym jest możliwa, ale jak ktoś wie co robi.
          zgadzam sie
          ty
          > le, że sześciopak na brzuchu od tego nie powstanie

gdyż ponieważ sześciopak nie powstaje tylko od aktywności-choćby najbardziej na brzuch nacelowanej-ponieważ sześcipak pojawia się w lodówce a raczej - w jej braku wink suspicious
          • grruu2.0 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 22:05
            Wtedy pojawia się jelito a nie sześciopak
    • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 15:14
      Jasne ze tak
      interwały- czasowe ,na tempo -zmieniając liczbę serii,czasu ich trwania i obciążenie
      Możliwości jest masa
      Np
      15 min wolnej jazdy
      6x5 min jazdy do tętna progowego szybko
      Lub
      12x2min jazdy na najwyzszym obciążeniu
      Lub
      4x20min jazdy na obciążeniu średnim i tempie anaerobowym
      Itd

Możesz też próbować jazdy na stojąco 😉
      • ta_jedna_karen Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 17:45
        Po przeczytaniu tych matematycznych, skomplikowanych obliczeń autorka wątku zrezygnowała z jakiejkolwiek aktywności, bo żeby się trochę rekreacyjnie poruszać trzeba zrobić ze dwa doktoraty, plus kupić słownik wyrazów obcych. Następnie udać się do kardiologa na konsultację, a po tym wszystkim dokupić jakiś pulsometr żeby zmierzył tętno progowe i anaanaana…anaerobowe.
        • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:39
          ta_jedna_karen napisała:

> Po przeczytaniu tych matematycznych, skomplikowanych obliczeń autorka wątku zre
          > zygnowała z jakiejkolwiek aktywności, bo żeby się trochę rekreacyjnie poruszać
          > trzeba zrobić ze dwa doktoraty, plus kupić słownik wyrazów obcych. Następnie ud
          > ać się do kardiologa na konsultację, a po tym wszystkim dokupić jakiś pulsometr
          > żeby zmierzył tętno progowe i anaanaana…anaerobowe.

nic kochana moja karen nie poradzę- że aby osiagnąć konkretne cele nalezy wprowadzić więcej wysiłku w tym umysłowego
          ale obawiam sie kochana o twój stan umysłu ! esli powyższe uważasz za wyższą matematykę, ba -przyrównujesz do doktoratów i języka obcego ! martwię się !!
          • anka_one_and_only Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:43
            Ale ona ma troche racji, ta pani z pierwszego postu widac ze pojecia nie ma i zadala bardzo ogolne pytanie a ty do niej mowisz jak moj maz do swojego trenera jak mu whatsapy glosowe wysyla.
            • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:47
              anka_one_and_only napisał(a):

> Ale ona ma troche racji, ta pani z pierwszego postu widac ze pojecia nie ma i z
              > adala bardzo ogolne pytanie a ty do niej mowisz jak moj maz do swojego trenera
              > jak mu whatsapy glosowe wysyla.

i co ja poradzę na to, że pani pojęcia nie ma a zadaje pytanie o coś, do czego warto mieć pojęcie jeśli chce się osiągnąć cel ?
              a) mogę nie odpowiedzieć na pytanie
              b) mogę skłamać : nie, nie da się
              c) mogę napisać prawdę : tak, da się - ale pani nie ma o tym pojęcia
              d) mogę widząc że pani jest polka napisać w języku polskim jak może ułozyć sobie owe jazdy by osiągnąc swój cel
              • anka_one_and_only Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:54
                No i tak napisalas, ze nie wiadomo o co chodzi a niby po polsku. 12x2 minuty na najwyzszym ociazeniu a w miedzyczasie co miedzy tymi minutami na najwyzszym obciazeniu?
                • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:15

> No i tak napisalas, ze nie wiadomo o co chodzi a niby po polsku

To mozna dopytac albo poprosic o doprecyzowanie zamiast hejcic jak karynka

. 12x2 minuty na
                  > najwyzszym ociazeniu a w miedzyczasie co miedzy tymi minutami na najwyzszym ob
                  > ciazeniu?

Przerwa...(wolniutka jazda )
                  A dlugosc jej trwania zależna od kondycji i całościowego planu. Bo można za pierwszym razem gdy się tak jedzie zrobić przerwę np 5 min a przy kolejnym już 4 min itd
                  Można skracać przerwy i zachować ten sam interwał ale można zostawić taka przerwę ale wydłużać interwal /jego intensywność
                  Można robić drabinkowo i się "bawić "-w bieganiu np jest to "zabawa biegowa " -I robić kilka serii na zasadzie :
                  3min wolno
                  2min szybciej
                  1min maks
                  Przerwa
                  Itd

• mysiulek08 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:18
                    mam takie programy na rowerze, recznie tez mozna przestawiac ale automat wymusza dyscypline 😎
                    • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:33
                      mysiulek08 napisała:

> mam takie programy na rowerze, recznie tez mozna przestawiac ale automat wymusz
                      > a dyscypline 😎
                      >
                      >
                      Takich nie masz-bo wymyśliłam je na poczekaniususpicious

Ale z pewnością możesz mieć podobne
                      • mysiulek08 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:40
                        w sensie interwalow 😁 a nie dokladnie jak pisalas 😘
                        • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:48
                          mysiulek08 napisała:

> w sensie interwalow 😁 a nie dokladnie jak pisalas 😘
                          >
                          Aha 🙃
                  • ta_jedna_karen Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:29
                    W moim wpisie nie było grama hejtu. Było dużo zwątpienia, rozczarowania i niedowierzania.
                    • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:32
                      ta_jedna_karen napisała:

> W moim wpisie nie było grama hejtu. Było dużo zwątpienia, rozczarowania i niedo
                      > wierzania.

O nienie moja karynko ,tak łatwo się nie wykpiszsuspicious
            • hrasier_2 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:59

> Ale ona ma troche racji, ta pani z pierwszego postu widac ze pojecia nie ma i z
              > adala bardzo ogolne pytanie a ty do niej mowisz jak moj maz do swojego trenera
              > jak mu whatsapy glosowe wysyla.
              Co ty byś bez męża zrobiła 🤣 A tak w temacie, da się zrzucić trochę zbędnych kilogramów? I czy stacjonarny to dobre rozwiązanie, przy takim załamaniu pogody jak teraz? Nie musisz odpowiadać.
      • shmu Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:58
        Zgadzam się. Oczywiście, że można, ale nie wystarczy wolne pedałowanie przez 30 minut, mięśnie muszą odczuć opór, więc trzeba robić interwały, czy też jazda na stojąco. Brzuch może się spłaszczyć ze względu na spalanie tłuszczu, u mnie jazda na rowerze nie miała innego efektu na brzuch. Góra ciała, ręce, ładnie się rzeźbią na górskim rowerze, przy jeździe w dół, ale nie da się tego osiągnąć na rowerze stacjonarnym.
        • shmu Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:58
          Przykładem jest spinning, swoją drogą ...
    • panna_lila Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 18:58
      To ja się podepnę bo potrzebuję kupić stacjonarny, jaki polecacie?
      • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:17
        panna_lila napisała:

> To ja się podepnę bo potrzebuję kupić stacjonarny, jaki polecacie?

To zależy 🤪
        -Jaki masz cel i do czego ma służyć
        -czy masz ograniczenia ruchowe
        - czy na pewno chcesz rower (lepsze efekty wg mnie dałby orbitrek )
      • rosie Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:23
        Taki żeby na kierowniku łatwo odwiedzało się ręcznik albo szlafrok wink U mnie głównie do tego służy.
        • hrasier_2 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:30
          Ja na ławeczce skośnej ręczniki teraz suszę.
        • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:31
          rosie napisała:

> Taki żeby na kierowniku łatwo odwiedzało się ręcznik albo szlafrok wink U mnie gł
          > ównie do tego służy.

O to tez pytam-bo niestety tak często kończy się ten zakup 😉
      • mysiulek08 Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:33
        my jestesmy zadowoleni, od lat, z poziomego, ale to z reguly grzmoty sa, orbiterek sie zepsul, musimy cos nowego poszukac
        • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:35
          mysiulek08 napisała:

> my jestesmy zadowoleni, od lat, z poziomego, ale to z reguly grzmoty sa, orbite
          > rek sie zepsul, musimy cos nowego poszukac
          >

Są większe-ale też pracują inne mięśnie, inna jest pozycja ciała
    • aguar Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 20:46
      Jeżdżę regularnie, ale nogi mam chude, raczej chcę zbudować mięśnie, ale to średnio idzie, bo jeżdżę z małymi obciążeniami (z powodu chorych kolan). Ale na mięśnie brzucha to osobno ćwiczę.
    • snakelilith Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:01
      Ja mam od wielu lat Kettlera i gwarantuję, że da się wyrobić na nim dolną część sylwetki. Dla mnie to najefektywniejszy sposób na zminimalizowanie cellulitu na nogach. Pod warunkiem, że będziesz jeździć regularnie i ze sporym obciążeniem, choć lepiej nie zaczynać od maksymalnego. W ogóle nie ma porównania do zwykłego roweru, który jest moim zdaniem co najwyżej rekreacją, chyba, że ktoś robi naprawdę sporo kilometrów w tygodniu. Na Kettlerze 30-60 minut 3-5 x w tygodniu to już bardzo intensywny trening i nie musisz nawet wychodzić z domu. Połączenie kardio ze siłowym. Jak dołączysz do tego planki i pompki, to masz całkiem dobry trening całego ciała na początek.
      Ważne przy takim rowerze, by nie tylko naciskać pedały, ale także podciągać je do góry, tak by pracowały także mięśnie nogi z tyłu. To na stacjonarnym jest łatwiejsze do nauki, niż na ulicy, czy ścieżkach rowerowych, gdzie masą energii traci się na uważanie na ruch drogowy.
    • berber_rock Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:02
      A nie lepiej mieć rower prawdziwy w domu i dokupić do niego zwifta?
      • chromatic Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:19
        Ja też myślę żeby kupić taki trenażer rolkowy. Wtedy też trzeba balansować ciałem żeby utrzymywać rownowage
        • snakelilith Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:22
          Ale po co jej to? Przecież od balansowanie nie pozbędzie się cellulitu. Do tego trzeba oporu, a na zwykłym rowerze masz to tylko, gdy jedziesz pod górkę.
          • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:28
            snakelilith napisała:

> Ale po co jej to? Przecież od balansowanie nie pozbędzie się cellulitu.

Ale wzmocni.miesnie glebokie i stabilizacje co bezposrednio pozytywnie wplynie na sylwetke

Do tego
            > trzeba oporu, a na zwykłym rowerze masz to tylko, gdy jedziesz pod górkę.
            • snakelilith Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:35
              wapaha napisała:

> Ale wzmocni.miesnie glebokie i stabilizacje co bezposrednio pozytywnie wplynie
              > na sylwetke

Ale ona pyta konkretnie o cellulit i ładniejszy brzuch. Do tego laska ma 50 lat, a to sorry, nie jest jak wcześniej, że wystarczy kilka tygodni podskakiwania przy muzyce, by wyszczuplić sobie figurę na wakacje. Więc, głębokie mięśnie super, niech się zapisze na pilates, ale do wzmocnienia i wygładzenia ud oraz wypłaszczenia brzucha trzeba się napocić i dać mięśniom w doopę, a do tego potrzebuje oporu.
              • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:42
                Przecież to wszystko można robic TEŻ na trenażerze ..
                • snakelilith Re: rower stacjonarny, efekty 12.09.24, 21:54
                  Jeżeli trenażer daje faktycznie możliwość zmiany oporu, to niech sobie kupi. Ale nie jestem pewna czy te tanie to potrafią, a jak ma być droższy, to lepiej kupić coś w rodzaju Kettlera, bo to jej jako osobne urządzenie może dłużej posłużyć. Dłużej niż zwykły rower. Trenażer może mieć sens, przy posiadaniu dobrego (drogiego) rowera.
                  • anka_one_and_only Re: rower stacjonarny, efekty 13.09.24, 06:46
                    O moj borze, snake, takie glupoty wypisujesz ze az smiech na sali. Na rolkowym trenarzeze to moze i miejskim rowerem jezdzic a opor to sie przerzutkami zmienia od roweru, wiec nie musi byc drogi rower tylko zeby przerzutki mial. A taki co sie kolo wklada cale to lepiej zeby kolo tanie bylo bo sie niszczy obrecz. I jeszcze sa takie ze sie wklada rame z przerzutkami ale bez tylnego kola a on ma swoje zembatki ale te juz sa bardzo drogie. Jak byla pandemia i wykupili rowery stacjonarne to sie doksztalcilam troche w tym temacie, tobie tez polecam zanim zaczniesz glupotki pisac. Milego dnia i pysznej kawuni.
                  • wapaha Re: rower stacjonarny, efekty 13.09.24, 08:21
                    snakelilith napisała:

> Jeżeli trenażer daje faktycznie możliwość zmiany oporu, to niech sobie kupi. Al
                    > e nie jestem pewna czy te tanie to potrafią, a jak ma być droższy, to lepiej ku
                    > pić coś w rodzaju Kettlera, bo to jej jako osobne urządzenie może dłużej posłuż
                    > yć. Dłużej niż zwykły rower. Trenażer może mieć sens, przy posiadaniu dobrego (
                    > drogiego) rowera.

Snake ,Ketler to firma (jedna z wielu )- a nie określenie modelu (poziomy)
                    A każdy sprzet: rower stacjonarny poziomy ,pionowy,powietrzny ,trenażer rolkowy lub bezpośredni (tu są różne rodzaje ze względu na rodzaj generowanego oporu )- pozwala zrobić inna robotę. Poziomy jest dobry jako rehabilitacyjny ,uwzględnia dysfunkcje ruchu,jest wygodny i zapewnia stabilna pozycję odcinka lędźwiowego a już trenażery -pozwalają wykonać solidny trening kolarski
                    • hrasier_2 Re: rower stacjonarny, efekty 13.09.24, 11:49
                      Snake ma rację. Bez sensu kupować trenażer. Jak dobry rower stacjonarny poziomy co nie obciąża kręgosłupa. Można mieć to i to. Po co jakieś wynalazki w chałupie. Teraz pogoda się będzie zmieniać.
    • ewaewa2002 Re: rower stacjonarny, efekty 13.09.24, 10:35
      Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi i rady. Trochę poszperałam w internecie.... faktycznie szału nie będzie. Będę robić interwały, może chociaż trochę cellulitu się pozbędę, no i jest to ratunek na moje stawy biodrowe.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka