Dodaj do ulubionych

Kostkarka w lodówce

21.09.24, 12:47
Dziewczyny proszę o poradę- muszę wymienić lodówkę i mąż upiera się przy kostkarce. Podoba mi się mulidoor bez kostkarki i znalazłam idealna według mnie z różnymi bajerami w tym z funkcją my fresh choice . Mąż upiera się przy tej kostkarce, ale ale model z nią jest już o 5 cm szerszy i będzie mocno wystawać. Czy rzeczywiście korzystacie często z tej kostkarki w lodówce? Jest opcja, że dokupimy kostkarkę, zrobi sobie lód i będzie miał zapas w zamrażarce , ale małżonek się upiera , że kostkarka osobo jest wolna i nie robi tak szybko lodu. Uparł się, tak jakby nie wiadomo jakie imprezy się u nas odbywały codziennie. Nadmieniam, że mąż wypija jedno piwo na tydzień max w upał , ja kieliszek wina jeszcze rzadziej. Już kilka miesięcy myślimy nad lodówką i mam dość.
Obserwuj wątek
    • czcigodnystarzec Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 12:53
      felicjastrelicja napisała:
      > Już kilka miesięcy myślimy nad lodówką i mam dość.

To pomyślcie jeszcze następne kilka miesięcy. Może coś wymyślicie.
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:52
        Fachowcow od remontu kuchni mamy umówionych na luty - takie terminy były.
        • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:08
          I dodam, że już dwa projekty kuchni były zrobione i nie wiem czy nie będzie trzeci zaraz bo koncepcję co chwila się zmieniają.
    • berdebul Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:04
      I ten szybko dostępny lód jest mu potrzeby do tego jednego piwa? I w imię tego, będziecie się bujać z wystającym grzmotem w kuchni? Niech sobie kupi ładne foremki do lodu i nie zawraca gitary.
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:53
        Dlatego też się pytam czy to ustrojstwo używacie, czy kolejny niepotrzebny dodatek.
        • memphis90 Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 15:16
          Dwoje moich sąsiadów ma i używają non stop praktycznie przez cały rok. Oczywiście nie do wina ani piwa, tylko do chłodnych napojów. Gdybym mogła - to też bym sobie sprawiła, ale nie mam miejsca na lodówkę 2 drzwiowa.
    • miss_fahrenheit Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:11
      Mam lodówkę z kostkarką, nigdy więcej. Jeśli nie jesteś przekonana, nie bierz z kostkarką.
      • esperantza Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:18
        Ja też mam z kostkarka i na pewno nie zrezygnuje przy kolejnej.
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:06
        No właśnie ile osób tyle opinii. Napisz dlaczego nie. Psuje się?
        • miss_fahrenheit Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:44
          Tak, rurka przewodząca wodę zmraża się i stale blokuje.
          • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 13:40
            O dzięki za pomoc. To jest argument.
    • mayaalex Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:28
      mam z kostkarka, uwielbiam ja! na pewno nastepna tez bedzie z kostkarka. Najczesciej korzystam nie z lodu a z zimnej, dodatkowo filtrowanej wody. Ale lod tez jednak sie przydaje.
    • pffpffpff Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:35
      Kostkarka jest super. Ale to nieprawda, że te oddzielne robią wolniej. Zepsuła nam się w lodówce i na szybko mąż kupił taką wolnostojącą i ona naprawdę w ciągu kilku minut robi lód. W tej lodowkowej, jeśli akurat mieliśmy więcej gości, lód szybko się kończył i długo robił się nowy. O wiele dłużej moim zdaniem.
      • pffpffpff Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:36
        Z tym, że gdyby miała mi ta kostkarka stać na blacie, to w życiu bym się nie zgodziła.
    • tania.dorada Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:36
      Zdecydowanie wolałabym wystające 5 cm niż dokupionego grata na blacie, jeśli to ma być kryterium. Pytanie co tobie bardziej przeszkadza.
    • novembre Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:37
      Dlaczego zalujesz mezowi lodowki z kostkarka? To tak samo jego lodowka, jak twoja i tak sobie mysle, ze moze jednak ma cos do powiedzenia?
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:57
        Nie ma takiej , która wszystko ma i głębokość taką jak chce i mulitidoor i czarne szkło , kostkarkę , ale przede wszystkim dla mnie my fresh choice. No dramat po prostu. Ja bym już nawet chętnie dopłaciła do tej kostkarki jako dodatkowa opcja ale nie ma.
        • mandelis Re: Kostkarka w lodówce 23.09.24, 09:38
          Czarne szklo? Lubisz wycierac drzwi lodowki pietnascie razy dziennie?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 13:54
      A mąż wie, jak te kostkarki działają i że są dwa rodzaje? I że w to, aby lód zawsze był, to trzeba włożyć trochę pracy? Którą kostkarkę chce kupić? I czy będzie ją obsługiwał, czy tylko będzie miał pretensje, że lodu nie ma, wtedy jak mu się raz na tydzień go zachce?
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:05
        Pewnie będzie używał od czasu do czasu. Więc ja uważam, że kupienie osobnej kostkarki , zrobienie zapasu lodu byłoby tak samo optymalne. Osmotyczny filtr do do wody mamy zamontowany, więc funkcja filtrowania wody jest nam zbędna. Nie wiem jeszcze jaką kostkarke kupić, ale czytałam , , że są takie co robią dwa typy lodu- kruszony i zwykły.
        • tania.dorada Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:18
          Jak bym w ogóle rozważała zakup osobnej kostkarki która mi miejsce zajmuje to już bym szła nie w taką lodówkową tylko taką co robi czysty lód (w sensie zupełnie przeźroczysty).
          Co do kostkarki w lodówce - mam, ale mi się zepsuła, wcześniej używałam regularnie ale nie brakuje mi tego na tyle żeby się zebrać i naprawić. Natomiast regularnie korzystam z tej zimnej filtrowanej wody i gdyby mi to padło to byłabym nieszczęśliwa. Ale jeśli nie pijesz zimnej wody a do tej do gotowania masz filtr to bez sensu.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:42
          Daj mężowi do przeczytania, może dojdzie do wniosku, że zrobienie kostek lodu w zwykłym pojemniku, albo torebce jednorazowej jest jednak mniej pracochłonne i może mu się kostkarki odechce.

maxelektro.pl/poradniki/czyszczenie-kostkarki-do-lodu-jak-to-zrobic,2723
          • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:02
            I wolnostojąca i wbudowana w lodówkę trzeba myć , więc nie jest to wazn6 argument.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:07
              Może mu się w ogóle odechce kostkarki, jeśli będzie musiał co 3 dni myć.
              • czcigodnystarzec Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:17
                mamtrzykotyidwato5 napisała:
                > Może mu się w ogóle odechce kostkarki, jeśli będzie musiał co 3 dni myć.

Jakie co trzy dni?
                Codziennie trzeba myć, bo kostkarka się straszliwie brudzi!!
                • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 13:41
                  Dzięki za poradę . Tak myślałam, że ustrojstwo trzeba często czyścić .
                  • memphis90 Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 15:18
                    Nie trzeba…
    • madame_edith Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:15
      U mnie kostkarka w stałym użyciu, ale ja z dziećmi mieszkam. Sama używam znacznie rzadziej, ale przyznaję, że to bardzo wygodna opcja, żeby zimne picie mieć zawsze pod ręką.
    • palacinka2020 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:50
      Skad zalozenie, ze kostkarka jest do alkoholi? Przeciez kostki lodu wrzuca sie normalnie do wody czy soku.
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:58
        Argumentem męża było ,że kostkarka wolnostojąca jest zbyt wolna i jak będzie impreza to nie wyrobi 🙄. Teraz robimy zapas lodu w zamrazarce i wystarczy do napojów. Uparł się strasznie i przekonuje mnie, że te 5 cm wystające to nic 🙄.
        • memphis90 Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 15:22
          Gdyby jakiemuś domownikowi bardzo na czymś zależało, to jak bym przebolała jakieś 5cm wystawania mebla czy lodówki…
    • kaki11 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 14:59
      Nie mam kostkarki w lodówce, chociaż lodu używamy regularnie. Robimy kostki w foremce i wyjmujemy z zamrażarki kiedy potrzebujemy, nie jest to dla nas problematyczne, nie wiem do końca dlaczego dla Twojego męża takie rozwiązanie by nie przeszło, tym bardziej przy sporadycznym użytkowaniu. Chociaż prawdę mówiąc, wychodzę z założenia, że jeśli mężowi by zależało na jakimś gadżecie, a nie byłoby to gdzieś poza budżetem, albo bardzo upierdliwe (5cm wystawania, o ile lodówka jest na początku a nie gdzieś po środku mebli nie jest dla mnie upierdliwe), to nie chciałbym się robić problemu.
    • majenkirr Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:12
      My zużywamy duuużo lodu i nie mamy kostkarki. Kupuję po prostu worki lodu i trzymam w zamrazarniku🤷🏼‍♀️
    • konsta-is-me Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:20
      Używam mnóstwo lodu w lecie - ok.15 kostek dziennie idzie tylko dla mnie ,ale to są duże kostki, takie na pół szklanki jedna.
      W zupełności wystarczają mi silikonowe foremki.
      W życiu bym nie kupowałam dodatkowego grata ,który trzeba czyścić i w ogóle się tym zajmować i go stawiać na blat.
      Tak samo jak niepasującej lodówki.
      I po co to - żeby 3 razy do roku wziąć 2 kostki lodu ?
      A jak urządzacie przyjęcie, to zorganizujcie lod wcześniej , ostatecznie można nawet zamrozić wodę w starym garnku i potem pokruszyć , bez przesady.
      Mąż cudaczy, potem nikt tej kostkarki nie będzie używał i nie będzie komu czyścić.
      Nie warto.
    • thea19 Re: Kostkarka w lodówce 21.09.24, 15:50
      jesli rzadko korzystasz to nie, ten lód stary trzeba wyrzucić. Jesli robisz mega impreze, to lodówka nie da rady na bieząco produkowac duzo, trzeba dzień wcześniej zacząć i wrzucać gotowy lód do zamrazarki. Ja zrezygnowałam z kostkarki, lód na co dzień mam w foremkach w zamrażarce - jest szuflada płaska na to.
      • felicjastrelicja Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 13:39
        O wlasnie. to jest argument zimą raczej nie pijemy nic schodzonego, wiec będzie bardzo rzadko używana. Dzięki dziewczyny za pomoc.
    • trut_u Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 17:56
      Myślałam, że zbędny bajer, a używamy bardzo często. Mrożona kawa - to przede wszystkim, ale latem dorzucić do wody czy herbaty w temperaturze pokojowej- też ekstra. Mąż dużo uzywa zimnej wody (mamy 3 warianty lód zwykły, pokruszony i zimna woda).
      • czcigodnystarzec Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 18:03
        trut_u napisała:
        > Myślałam, że zbędny bajer, a używamy bardzo często. Mrożona kawa - to przede ws
        > zystkim, ale latem dorzucić do wody czy herbaty w temperaturze pokojowej- też e
        > kstra.

Herbata rozcieńczona kostkami lodu jest fuj.
        Z kawą nie próbowałem ale myślę że po wrzuceniu lodu też jest do wylania.
    • rb_111222333 Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 20:51
      Szwagierka ma w kuchni połączonej w saloni. Narzekała, że jest to głośna funkcja i włącza się o różnych porach dnia i nocy.
    • naturella Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 21:11
      Mamy lodówkę z kostkarką i korzystamy cały rok. Lubimy pić zimne napoje, dodajemy lód do wody, coli, soków różnych itp. Do kawy mrożonej, herbaty mrożonej, nawet do normalnej herbaty żeby ochłodzić do temperatury do picia (np jak robię dzieciom rano do śniadania). Uwielbiam moją lodówkę, bo oprócz lodu ma jeszcze funkcję zimnej, filtrowanej wody.
    • princesswhitewolf Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 21:13
      Nie jestem Hamerykanka. Lodu uzywam tylko latem w upalym do tego wystarczy mi plastikowe formy. Moja lodowka ma schladzanie wody i nikt tego nie uzywa
    • mysiulek08 Re: Kostkarka w lodówce 22.09.24, 22:51
      jest dla nas absolutnie zbedna, szukalam lodowki bez kostkarki, sidebyside odpadly w przedbiegach

nawet nie pamietam kiedy lod w kostkach ostatnio uzywalam
    • b-b1 Re: Kostkarka w lodówce 23.09.24, 09:52
      Długo się zastanawiałam, bo mam fanów lodu, ale nie zdecydowałam się na lodówkę z kostkarką, bo nie ma takiej do zabudowy, a kuchnie chcę idealną, bez wystającego grzmota. Więc mam projekt ze zwykłą lodówką kostkarkę dokupię osobno -potem lód do zamrażalki.
      • gajmal Re: Kostkarka w lodówce 23.09.24, 09:58
        Mamy lodówkę z kostkarką. Korzystamy wiele razy w ciągu dnia. Zarówno z samej kostkarki jak i z zimnej, filtrowanej wody. Nie wymaga to żadnej obsługi poza wymianą filtrów co jakiś czas. Nie wyobrażam sobie, że miałoby jej nie być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka