Dodaj do ulubionych

Filmy i seriale o psychopatach

22.09.24, 22:12
Których da się lubić, albo i nie ale są głównymi bohaterami przedstawionymi w ciekawy sposób.

Lubiłam Dextera, Wciągnął mnie killing Eve, ale mogę być nieobiektywna bo znam jedną z głównych aktorek osobiście. Podobał mi się the fall z Gillian Anderson.

Co poleci ematka?
Obserwuj wątek
    • karyna-z-radzymina Re: Filmy i seriale o psychopatach 22.09.24, 22:26
      Rodzinka pl. Tam wszyscy byli szurnieci
      • katiemorag Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:15
        Nie mogłam tego oglądać. Ciągle wrzaski i dogryzanie sobie. Moja koleżanka miała taką głośną, krzyczącą matkę. Ja przez godzinę tej kobiety nie mogłam znieść. Ale ja lubię ciszę w domu.
      • 1matka-polka Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 10:54
        karyna-z-radzymina napisała:

> Rodzinka pl. Tam wszyscy byli szurnieci

Zgadza się. Tragiczne relacje.
    • katiemorag Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:18
      Serial „Klara” - matka bohaterki to klasyczny przykład narcystycznie kobiety. Jak ktoś nie wie jak mamusia potrafi manipulować i upokarzać dziecko w białych rękawiczkach to polecam. Ja nie jestem w stanie tego oglądać bo ma dla mnie za mocny przekaz i za dużo złych wspomnień się odzywa.
      • katiemorag Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:19
        narcystycznej kobiety - miało być
    • imponderabilia20 Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:19
      You
    • imponderabilia20 Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:19
      Kwiaty na poddaszu, Misery, lśnienie
    • eliszka25 Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 00:43
      Ukochane dziecko - nie mogłam się oderwać.
      • grey_delphinum Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 09:40
        Psychopatami sa z pewnością bohaterowie "Boys", ale "lubię" niektire postacie.
      • bene_gesserit Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 07:30
        A mnie to rozczarowało. Pierwszych parę odcinków jest ciekawych - zawsze mnie interesowało, co się dzieje z ocalonymi, jak się ich uda oswobodzić albo sami się oswobodzić. Widać, że twórcy inspirowali się różnymi autentycznymi historiami.

Ale rozwój historii nieciekawy, idiotycznie sensacyjny, kiczowaty i bez sensu, niestety.
        • login.na.raz Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 16:29
          To bylo na podstawie książki (o tym samym tytule), w książce bylo inne zakończenie.
          Zresztą kiedyś był cały wątek na ematce o tym serialu
    • majenkirr Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 15:25
      Dahmer
      American Psycho
    • marta.graca Re: Filmy i seriale o psychopatach 23.09.24, 15:27
      Seria Milczenie owiec.
      • mag-la-swag Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 21:24
        The weil na Disney *.
    • mag-la-swag Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 21:23
      The Fall byl bardzo dobry, fakt.
      • mimfa Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 07:12
        Oj tak. Świetny serial.
    • jasnoklarowna Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 22:42
      Voice. Kryminał, thriller, bardzo brutalny momentami. Głównego aktora wcześniej nie lubiłam. Ale ta rola odczarowała mi go. Psychopatę zagrał genialnie. Jego początkowe maskowanie się, potem wgłąb serialu psychopatyczne spojrzenie, miny, generalnie wszystko. Naprawdę serial trzymał w napięciu, choć wizualnie było momentami ciężko. I fajna kobieca rola, pozytywną, dziewczyna z nadprzeciętnym słuchem zaczyna pracę na infolinii kryminalnej. Jak ktoś ma przesyt amerykańskich produkcji (bo to serial koreański) to bardzo polecam, na N było kiedyś po angielsku.
    • ministra_prawdy Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 22:51
      Dexter w zasadzie jest jedynym filmem, gdzie psychopatycznego mordercę da się lubić i to tylko dlatego, że w zasadzie nie jest psychopatą, tylko aniołem śmierci. "The Fall" zupełnie do tego nie pasuje: po pierwsze nie jest studium mordercy, tylko studium śledczego, po drugie od drugiego sezonu nie jest żadnym studium czegokolwiek, tylko stara się dopasować od woke.
      • sueellen Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 23:25
        Dexter jak najbardziej był psychopata tylko ojciec dał mu 10 przykazań . No może nie 10 , ale wpoił mu kodeks którego Dexter się trzymał. Psychopaci jak najbardziej mogą mieć zasady. Co więcej, ostatnio jakoś słuchałam wywiadu z jakimś psychiatra i psychopaci to ok 3% społeczeństwa. Nie wszyscy od razu są mordercami. Jak najbardziej kierują się zasadami ale bardziej na zasadzie kalkulacji (co im się bardziej opłaca). Są najlepszymi politykami i przywódcami. Prawdopodobnie wielu największych wodzów jakich znamy z historii byli psychopatami.
        • ministra_prawdy Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 23:43
          sueellen napisała:

> Dexter jak najbardziej był psychopata tylko ojciec dał mu 10 przykazań . No moż
          > e nie 10 , ale wpoił mu kodeks którego Dexter się trzymał.

Skoro był w stanie trzymać się kodeksu, to nie był psychopatą, raczej autystą. Psychopaci olewają programowo wszelkie zasady, autyści wręcz przeciwnie.
          • sueellen Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 23:45
            Nie, nie olewają. Kalkulują czy im się opłaca czy nie. Ostatecznie Dexter też zabijał niewinnych kiedy korzyści przewyższały.
            • ministra_prawdy Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 00:09
              sueellen napisała:

> Dexter też zabijał niewinnych kiedy korzyści przewyższały.

Chyba inny serial oglądałyśmy. Dexter zabijał tylko tych, którzy zasługiwali na śmierć. Jego "dobroć" polegała właśnie na tym, że wymierzał sprawiedliwość.
              Sprawiedliwość wymierzał też morderca w filmie "Siedem", najbardziej genialnym thrillerze wszechczasów.
              • sueellen Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 08:25
                Zabił tego policjanta , który go tropił.
              • ichi51e Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 06:39
                W 7 nie do końca była to sprawiedliwość bo ostatecznie BP był sprowokowany do zła.
        • brenya78 Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 08:29
          sueellen napisała:

> Dexter jak najbardziej był psychopata tylko ojciec dał mu 10 przykazań . No moż
          > e nie 10 , ale wpoił mu kodeks którego Dexter się trzymał. Psychopaci jak najb
          > ardziej mogą mieć zasady. Co więcej, ostatnio jakoś słuchałam wywiadu z jakimś
          > psychiatra i psychopaci to ok 3% społeczeństwa. Nie wszyscy od razu są morderca
          > mi. Jak najbardziej kierują się zasadami ale bardziej na zasadzie kalkulacji (c
          > o im się bardziej opłaca). Są najlepszymi politykami i przywódcami. Prawdopodob
          > nie wielu największych wodzów jakich znamy z historii byli psychopatami.

No shit Sherlock.
    • melisananosferatu Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 22:54
      Znasz Jodie Comer?
    • snakelilith Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 22:58
      1. American Psycho
      2. No Country for Old Men
      3. Reservoir Dogs
      4. Fargo
      5. We Need To Talk About Kevin
      6. Cape Fear
      7. Manhunter/Red Dragon
      8. The Call
      9. Blue Steel
      10. Dead Calm
      11. Single White Female
      12. Pacific Heights
      13. Monster
      14. Sleeping with the Enemy
      • danaide2.0 Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 13:36
        A gdzie Funny Games?
        Dom, który zbudował Jack - przy czym nie podejmuję się obejrzenia, więc może coś pomyliłam.
        • snakelilith Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 13:40
          Funny Games nie widziałam, więc nie jest na mojej liście. Ale wiele z tych filmów to już klasyka. NIektóre są z lat 80 tych i 90 tych, wiele ludzi ich nie zna. Moim faworytem jest Dead Calm. Śliczna jeszcze Nicole Kidman w rękach psychopaty na oceanie.
          • danaide2.0 Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 16:19
            To jeśli nie widziałaś Funny Games - oczywiście wersję Haneke, a wrzucasz na przykład Wściekłe Psy Tarantino albo Fargo, rozumiem że film braci Coen to jednak polecałabym zacząć od Funny Games. Po prostu nie każdy film o zabijaniu jest dla mnie od razu filmem o psychopatach. Ale oczywiście psychiatrą nie jestem. Na świeżo jestem po starym Ripley'u i nowym Ripley'u, ale to w Funny Games mam podręcznikowego psychopatę.
            • snakelilith Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 17:21
              Przecież nie poleciłam pierwszego lepszego "filmu o zabijaniu", a tylko te, w których występują psychopaci. I nie polecałam też "braci Coen", a te konkretne filmy, które widzisz na mojej liście. Twoja uwaga, od czego należy coś "zacząć", jest więc trochę idiotyczna.
              • danaide2.0 Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 23:20
                Uwaga o braciach Coen dotyczyła filmu Fargo - upewniałam się, bo jest jeszcze serial.

Fakt, mogłabym napisać: bez Funny Games lista filmów o psychopatach się nie liczy!

Idiotyczna jest twoje przeczulenie na swoim punkcie.
                • snakelilith Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 10:16
                  danaide2.0 napisała:

> Fakt, mogłabym napisać: bez Funny Games lista filmów o psychopatach się nie lic
                  > zy!

Tak. A najlepiej zrobić sobie swoją własną listę. Na mojej nie ma "Funny Games" i w najbliższym czasie nie będzie. Tak samo, jak mnóstwa innych polecanych wyżej rzeczy.
          • mrs.solis Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 16:29
            To szczerze polecam ten film. Sa dwie wersje, starsza niemiecka i nowsza amerykanska. Obie mi sie podobaly.
            • elinborg Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 07:11
              Ale Ty piszesz o Funny Games?
              Że Ci się podobał??
              Film dobry, tylko straszny tak, że lepiej nie ogladać.
    • pupu111 Re: Filmy i seriale o psychopatach 24.09.24, 23:15
      Ja przepadam za serialem Breaking Bad, glówny bohater się w nim stacza w stronę zła, jak zreszta mówi sama nazwa
      • majenkirr Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 00:00
        Walter White psychopatą???🙄
    • brenda_bee Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 06:39
      Negan z The Walking Dead. Genialna rola zagrana w genialny sposób przez genialnego aktora. Byłam nim zafascynowana.
      • sueellen Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 08:38
        Walking dead oglądałam lata temu ale tylko że dwa sezony, potem mnie znudził i porzuciłam . Nie kojarzę negana.
      • snakelilith Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 09:51
        Dziwne. Ja właśnie w tym momencie kiedy pokazał się Negan przestałam serial oglądać. Dla mnie wyjątkowo odpychająca rola i wszystko w tym serialu popsuła.
        • pupu111 Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 23:12
          To był odrazający typ, skrajnie denrwujący i tez prestałam oglądac serial jak się pojawił. Chociaz mam wrażenie, ze ten serial przez budowanie takich mocnych postaci i sytuacji, był tak wciągający. Negan to było przegięcie, i o zgrozo widziałam po zdjęciach z kolejnych odcinków, ze pozostał.
    • tania.dorada Re: Filmy i seriale o psychopatach 25.09.24, 16:38
      Nie była to główna rola i pojawiła się dopiero w którymś sezonie, ale jak już się pojawiła to kradła show. Dorota Wójcik w Skazanej. Z tym, że tam połowa ekipy to złole z jakimiś rysami psychopatii.
    • ichi51e Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 06:35
      12 małp. Brad Pitt jak wspominam grał jak prawdziwy psychicznie chory. Ale postać epizodyczna tyle ze utkwiła mi w pamięci.
      • ichi51e Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 06:36
        I idąc za ciosem Fight Club.
        • 1matka-polka Re: Filmy i seriale o psychopatach 27.09.24, 11:56
          ichi51e napisała:

> I idąc za ciosem Fight Club.
          >

A gdzie tam mamy psychopatę? A świr z 12 małp, to też nie psychopata...
      • marta.graca Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 07:39
        Może też Siedem?
    • elinborg Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 07:20
      "Zwyczajni ludzie" z Dominikiem Westem (Appropiate people)
      "Des" z Davidem Tennantem
      "Wąż" (jest na Netfliksie)
      • marta.graca Re: Filmy i seriale o psychopatach 26.09.24, 07:40
        Może jeszcze Ludzka stonoga i Musimy porozmawiać o Kevinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka