22.09.24, 22:29
Po urlopie zastałam w domu muszki, Google mówią, że ćmanki. Czy to się da domowymi sposobami pozbyć? Póki co zalałam odpływy wrzątkiem.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ćmanki 22.09.24, 22:33
      A w czym ci one przeszkadzają?
      • alfa36 Re: Ćmanki 22.09.24, 22:51
        Hmmm… okropieństwo to jest, pewnie podczas nieobecności w rurach się zalęgło.
    • zetozetozeto14 Re: Ćmanki 22.09.24, 22:55
      Zbieraj odkurzaczem. Potem na rurę nałóż jakiś worek, żeby przypadkiem nie wylazły. Ja wpadłam na to za późno i mam cały sufit w ich odchodach sad
      • alfa36 Re: Ćmanki 22.09.24, 23:31
        Generalnie to pojedyncze były. Zagotowałam ocet i wlałam do odpływu zlewu i wanny. Zobaczę jutro, czy wyjdą znów. Kreta się stosuje?
      • nostalgia81 Re: Ćmanki 23.09.24, 00:11
        dokladnie tylko to
        • alfa36 Re: Ćmanki 23.09.24, 07:48
          Tylko to, czyli coś w stylu Kreta, czy może da się domowymi sposobami? Rano nie ma ich … może jeszcze.
          • nostalgia81 Re: Ćmanki 23.09.24, 08:06
            ja przerobilam wszystko, w koncu zrobilam im dzihad odkurzaczem Dyson. Reszta to byla strata czasu. Jak masz malo moze ten ocet cos da
          • beata985 Re: Ćmanki 23.09.24, 08:18
            Oprócz tego że zalejesz kretem octem czy tam domestisem, musisz wyczyścić odpływy, czyli porozkrecac i zebrac tą mazw której się lęgną...I to wszystkie...
            • alfa36 Re: Ćmanki 23.09.24, 16:44
              No nieźle… myślałam, że ocet oczyści
              • beata985 Re: Ćmanki 24.09.24, 14:26
                No niestety.
                .poczytaj o ćmankach...niezle gónwo to jest...
              • babcia47 Re: Ćmanki 24.09.24, 15:06
                Mi się wydaje że wystarczy kret w granulkach ze srebrem zastosowany na wszelki wypadek 2-3 krotnie na kazdy odpływ by usunąć osady na rurach a potem wystarczy ocet. Pojtywa chitynowa ktora okryte sa owady i ich jaja rozpuszcza się w kwasach i powoduje wyginiecie. Jaja mogą być chronione przez maz wiec trzeba sprawić by spłynęła. Warto powtórzyć po jakimś tygodniu na wypadek gdyby jakies jaja się jednak uchowały i wykluło nowe pokolenie. Jak nie chcesz by w domu śmierdziało octem riwnievdobrze możesz w czajniku zagotowaniu torebkę kwasku cytrynowego. Jest nawet skuteczniejszy a przy okazji pozbędziesz się kamienia z czajnika. Gdy nie masz granulek Greta doraznie można wsypać torebkę sody oczyszczonej i zqlac gorącym roztworem kwasu , reakcja jest rownie gwałtowne a przy tym skutecznie usuwa kamień w instalacjach
    • hosta_73 Re: Ćmanki 24.09.24, 14:36
      Dużo tego masz? Mam czasem w łazience jedną lub dwie, potem znikają. Ostatnio w biurze była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka