bi_scotti 27.09.24, 15:39 I prosze nie piszcie, ze stara byla (89) & sobie pozyla ... Amazing actress, wysmienite poczucie humoru & dystans do samej siebie. Tyle super filmow z nia do obejrzenia encore et encore. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paola.brunetti Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 15:47 Bardzo mi przykro, lubiłam tę aktorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 15:52 O nie świetna była, uwielbiałam ją jako Dowager Countess 💔 Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 23:02 Ja również. Ma pamięć znam kilka jej tekstow i często używam. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 13:07 Ja też. Zawsze będzie mi się kojarzyć z Lady Violet. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 15:53 No, ale była stara i sobie pożyła. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 15:59 bi_scotti napisała: > I prosze nie piszcie, ze stara byla (89) & sobie pozyla ... A dlaczego nie? Miała żyć 120 lat i się męczyć? W 1998 roku lekarze zdiagnozowali u niej chorobę Gravesa-Basedowa – schorzenie autoimmunologiczne, które daje objawy podobne do tych przy nadczynności tarczycy. U aktorki spowodowało charakterystyczny wytrzeszcz oczu, a także poważne kłopoty ze wzrokiem, które dokuczają jej do dziś. W 2007 roku wykryto u niej raka piersi. Kiedy kręciła kolejną część cyklu o Harrym Potterze – „Harry Potter i Książę Półkrwi” – przechodziła właśnie chemioterapię i straciła wszystkie włosy, ale nie chciała zawieść widzów. Tygodnie spędzone w przyczepie na planie okazały się koszmarem. – Byłam zupełnie łysa, jak ugotowane jajko. Musiałam więc nosić perukę. Pojawiły się bolące rany na głowie, które sprawiały mi ogromny ból. Płakałam i wyłam z cierpienia – wspominała. zwierciadlo.pl/spotkania/353768,1,maggie-smith--sarkastyczna-starsza-pani.read Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 16:13 Smutno bardzo, doskonała aktorka. Odpowiedz Link Zgłoś
najbrzydszebutyswiata Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 16:20 Moja ulubiona aktorka, jak przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 18:40 Uwielbiałam ją. Mam takie wrażenie że była taka jak postaci które grała. Dlatego były takie niesamowite, bo ona sama była niesamowita. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 19:19 Bardzo ją lubiłam, wielka strata dla światowej kultury, ale czemu nie pisać, że sobie pożyła? 89 lat to piękny wiek, zrobila wspaniałą karierę, dostała kilka Oscarów i masę innych nagród, dostała order imperium brytyjskiego i tytuł szlachecki, była powszechnie lubiana. Nie wiem jak życie prywatne, ale miała dzieci, nie umarła w biedzie i zapomnieniu, grała niemalndo końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 20:16 Bardzo ją lubiłam Była charakterystyczna i zawsze charakterna. A wiedzieliście, że jej syn grał Rochestera w serialowej wersji BBC Jane Eyre? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 20:21 I przyjaznila sie z JD ... JD jest starsza od MS 3 weeks, eh ... Tu piekny speech by MS o JD - jakze wiele mowi o kobiecie to jak ona sama potrafi mowic o innych! I jak nie kochac starszych pan, no jak? Peace. DAME MAGGIE TALKS JUDI DENCH Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 20:52 bi_scotti napisała: > I jak nie kochac starszych pan, no jak? Peace. Starsze panie chorują i wpadają w demencję. Starsi panowie nie muszą kochać obcych, chorych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 21:00 Starsi panowie musza czuc ze zyja dzieki mlodym ladnym paniom, takie zycie niesprawiedliwe🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 21:17 boogiecat napisała: > Starsi panowie musza czuc ze zyja dzieki mlodym ladnym paniom, takie zycie nies > prawiedliwe🤷 Nie wszyscy starsi panowie tacy są. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 20:59 Ja kocham starsze panie przeciez🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 22:20 boogiecat napisała: > Ja kocham starsze panie przeciez🙄 Zanim settlers wszystko popsuli & wszystkich pokrzywdzili, decision makers u First Nations byly (in Cree language) kokum/babcie - ich glos byl najwazniejszy. Albowiem mozna polegac na madrosci & experience starych kobiet Dlatego zreszta settlers z ich meskim szowinizmem tak wiele zlego uczynili - bo nie szanowali female elders. Lekcja dla nas wszystkich & swoiste continuation watku o kobietach w Afghanistan, eh ... A wracajac do MS, nawet Charles & Camila wyrazili zal, ze "the curtain comes down on a national treasure". Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 00:01 bi_scotti napisała: > wiele zlego uczynili - bo nie szanowal > i female elders. Lekcja dla nas wszystkich & swoiste continuation watku o kobie > tach w Afghanistan, A propos, to Meryl Streep wypowiedziala sie w ONZ nt afganskich kobiet, ze wiewiorka ma tam wiecej praw. Az sprawdzilam czy jest wystarczajaco stara zeby ja kochac i jest! 75 lat, poza tym wszystkie sie trzymaja/trzymaly niesamowicie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Maggie Smith R.I.P. 27.09.24, 20:17 Zawsze szkoda wyjatkowych osob. Gdy odchodza, mam za kazdym razem taka piqûre de rappel tego co jest naprawde wazne🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 00:05 Bardzo ją lubiłam, szczególnie w roli panny Marple. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 13:23 W tej roli panny Marple, w ktorej nigdy nie wystapila? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 00:10 bi_scotti napisała: > I prosze nie piszcie, ze stara byla (89) & sobie pozyla ... Miala zyc, aby co? zadowolic ciebie? Dobrze, ze nie zyla dluzej. Bardzo dobrze, dla niej. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 09:23 Hotel Marigold ❤ Lubię zielone banany. Zawsze kiedy je kupuję, myślę o tym, czy jeszcze mogę. Czy Maggie w moim wieku jeszcze by kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 13:53 Strasznie mi sie przykro wczoraj zrobilo. Akurat jechalismy z mezem, rte lyric w radio jak zawsze i wtem muzyka z Downtown Abbey i wiadomosc,ze Dame Maggie Smith zmarla rano Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 14:49 Cieszę się, że zdążyła osobiście zamknąć swój wątek w serialu. Teraz zbierałam się, żeby na spokojnie odświeżyć sobie serial przed trzecim filmem i chyba właśnie wystąpił trigger. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Maggie Smith R.I.P. 28.09.24, 14:07 No była i pożyła. Doskonale zagrała rolę starszej, chorej kobiety "dama w vanie". Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś