Dodaj do ulubionych

Legimi - abonamenty biblioteczne

13.10.24, 09:56
Od jutra abonenci Legimi korzystający z kodów bibliotecznych stracą dostęp do tysięcy książek z popularnych wydawnictw. Na pewien czas można się zabezpieczyć przed utratą dostępu pobraniem na swoją półkę interesujących nas książek. Można to zrobić jeszcze tylko dzisiaj. Nie wiadomo czy to się zmieni w przyszłości. Ja nie dostałam żadnego maila w tej sprawie.

www.granice.pl/news/z-legimi-znikna-ksiazki-popularnych-wydawcow-zmiany-w-pakietach/27837
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:01
      Nie korzystam z bibliotecznego, ale z tego co doczytałam niewykluczone, że indywiduane pakiety też w dalszej przyszłości mogą byc zagrozone. Niefajnie. Wprawdzie tego, co mam na półce i tak do smierci nie przeczytam, no ale czasem lubię przeczytać nowości.
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:06
        Właśnie. Też nie mam abonamentu bibliotecznego, ale dochodzę do tych samych wniosków. No nic, poczekamy, zobaczymy.
      • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:06
        Ja mam tylko ze 30 książek na półce, wieczorem sobie coś dorzucę. Mam nadzieję, że w indywidualnych nic się ostatecznie nie zmieni bo zamierzam przejść za jakiś czas na taki. Uszczuplenie płatnych abonamentów to byłby strzał w stopę dla Legimi ale myślę, że ceny mogą podnieść.
        • jottka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:50
          Legimi już parę lat temu zerwało nagle umowę z bibliotekami, trwające abonamenty potraciły ważność, bo tak - teraz, jak czytam, też w sumie nikt nic nie wie, a zwłaszcza dlaczego postanowili obciąć akurat dostęp biblioteczny. uzasadnienie ma być takie, że nowa ustawa każe płacić tantiemy także za wypożyczenia ebooków, co wymogli chciwi tłumacze i pisarze, ale mnie z tego nie wynika, że to oni kazali usunąć wszystkie lepsze wydawnictwa z abonamentu...

ogólnie chlew widzę, dobrze że jak na razie biblioteki w mieście Kraków porządnie zaopatrzone, ale minorowo jest.
          • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:32
            jottka napisała:

> dlaczego postanowili obciąć akurat dostęp biblioteczny.

To nie legimi „postanawia”, tylko wydawnictwa.

• jottka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:55
              i dziwnem trafem piszą, że ich prawnicy myślą, jak zastosować nową ustawę do pozostałych abonamentów? biblioteki też płacą za dostęp, a wydawcy skarżą się na nieprzejrzystość zasad Legimi i zmiany w toku gry.
              • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 12:53
                Dlaczego „dziwnym trafem”? Najwyraźniej w przypadku „zniknietych” wydawnictw nie mają one ochoty płacić tantiem za publikację, za które twórca otrzyma wynagrodzenie w ramach repartycji bibliotecznych.
              • pyza-wedrowniczka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:52
                Podobno za wypożyczone książki w ramach abonamentu bibliotecznego wydawcy dostawali inne pieniądze (nie wiem ile, ale jakoś to było specjalnie liczone). I o to jest dym - bo w ramach upowszechniania dostępu do kultury i bibliotek skorzystały prywatne firmy kupujące te abonamenty dla pracownika.
                • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:34
                  Tak dostawali mniejszą kasę. Ale było to w ramach zwiększania czytelnictwa w Polsce i większego dostępu bibliotek.
                  A Legimi sprzedawał te abonamenty dla korporacyjnych kart benefit. Zdecydowanie wydawnictwa mają o co mieć pretensje (plus Legimi zalega spore kwoty wydawnictwom)
    • inez21 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:47
      Ja myślę że jeżeli podniosą cenę abonamentów to jeszce to jakoś przejdzie ale jak zlikwidują dostę do poszczególnych wydawnictw to rzeczywiście będzie to strzał w stopę. 😱 sama pewnie zaczęłabym szukać czegoś innego choć w tej chwili jestem bardzo zadowolona z Legimi. Czemu zawsze muszą wszystko zepsuć😪
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:01
        O tak. Jeśli w płatnym abonamencie znikną te wymienione wydawnictwa to ja też idę sobie w dal. W tym momencie nie mam już na stałe abonamentu w empik go, kupuję czasem dostęp na miesiąc (alurat teraz mam, bo chciałam przeczytać Fryczkowską i trafiła mi się jeszcze biografia Słonimskiego), właśnie z takich powodów.
        • jottka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:15
          a "Na Szewskiej" Łazarewicza czytałaś? Jest w EmpikGo, a jak mi się wydawało, że o sprawie Pyjasa powiedziano już wszystko, to to jest rewelacyjny tekstsmile znaczy i od strony meritum, i od napisania.
          • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:18
            Ano nie czytałam. To idę sobie ściągnąć, dopóki mogę, bo bodajże 25 października kończy mi się dostep.
    • paskudek1 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 10:49
      Mam biblioteczny, w umie jak dpbieram ksiazki to nie wydawnictwo guzik interesuje. Biblioteczny też mi się może pod koniec roku skończyć. Nawet myślałam nad abonamentem płatnym ale mi ich system platbisci nie pasuje.
      • inez21 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:36
        A co Ci nie pasuje w systemie płatności?
        • paskudek1 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 11:54
          inez21 napisała:

> A co Ci nie pasuje w systemie płatności?

A to że muszę podać kartę i będą mi sami ściągać z konta co miesiąc. Ja wolę płacić wtedy kiedy MNIE pasuje. Najlepiej blikiem bo łatwo i szybko. No chyba że źle patrzyłam ale nie znalazłam innej opcji.
          • inez21 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 12:02
            Szczerze to też nie lubię podpinania karty do różnych płatności i staram się tego unikać. Dlatego Legimi mam podpięte do Play i płace razem z abonamentem. I z tego co wiem to jest jeszce jedna opcja czyli doładowanie kupione w Żabce i jak się kupi na rok to całkiem korzystnie wychodzi ale są też opcje na 1,3 i 6 miesięcy. Blikiem chyba się nie da niestety.
            • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 12:15
              Dopóki Plus miał taką możliwość, to też z tego korzystałam. Niestety - było, minęło.
          • madame_edith Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 12:02
            Czyli jak absolutnie każda subskrypcja 😂
            • paskudek1 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 12:21
              madame_edith napisała:

> Czyli jak absolutnie każda subskrypcja 😂

Ale mi taka opcja nie pasuje i tyle. Wolałabym móc sobie wybrać sama kiedy chcę czytać. Mogę płacić za dostęp do konkretnej książki czy ilości strony ale wtedy kiedy mnie pasuje.
              • madame_edith Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 13:01
                Rozumiem, ta rzeczywiście byloby idealnie
              • leosia-wspaniala Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 16:04
                Ale te modele trwają właśnie dlatego, że ludzie płacą cały czas. Dlatego jest tak tanio. Spróbuj kupić w miesiac 20 książek...
                • lella_two Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 16:14
                  Ale w legimi się nie kupuje, tylko wypożycza. Książka znika, gdy nie opłacisz abonamentu.
    • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 13.10.24, 17:37
      A próbowałyście może teraz coś pobierać teraz? Ja chciałam pobrać resztę książek czytanych przeze mnie autorów i są już wszystkie dla mnie niedostępne. Sprawdziłam książki, które czytałam we wrześniu i też są już dla mnie niedostępne a jeszcze do końca dnia podobno można było pobierać na swoją półkę po staremu sad
    • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 17:25
      Wydawnictwa będą rezygnowały całkowicie ze współpracy z Legimi?
      www.granice.pl/news/nasza-ksiegarnia-wycofuje-sie-z-legimi-wydawcy-uciekaja-z-ksiazkowego-netflixa/27851
      • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:05
        Uuuu. Widać Legimi rozwijaąc się poszło na ilość nie jakośc. Jeszcze niedawno było chwalone przez mniejsze wydawnictwa za lepsze warunki płatności niż np empik-go. Płacili od ilości stron a nie jak empik od przeczytanej całej ksiązki ( jak ktoś sobie odpuścił podziękowania czy przypisy to empik nie płacił albo płącił za pół).
    • dvdva Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 17:46
      Sprawdź spam.
      • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:11
        Zawsze sprawdzam.
    • ewbal Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:19
      Wiecie może czy wystarczy mieć na półce czy musi być pobrane? Na półce mam mnóstwo pozycji, ale nie są pobrane jako audiobooki, a dzisiaj jest masakra z pobieraniem
      • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:29
        Tego nie wiem, ale wiem, że pisali, że w niedzielę jeszcze będzie można dodawać na półkę a tu nic z tego, nie udało mi się dodać tego co chciałam a dotychczas miałam w abonamencie.
        • ewbal Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:30
          Ja dodawałam jeszcze dzisiaj
          • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:32
            Ale z tych wydawnictw, które miały być wycofane dla bibliotek?
            • ewbal Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:43
              Dzisiaj to nie wiem, ale wczoraj tak
        • iwoniaw Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 18:34
          silenta napisała:

> Tego nie wiem, ale wiem, że pisali, że w niedzielę jeszcze będzie można dodawać
          > na półkę a tu nic z tego, nie udało mi się dodać tego co chciałam a dotychczas
          > miałam w abonamencie.

Niefajnie, lubilam miec pod ręką w telefonie pełną półkę z opcją czytania gdziekolwiek. Papier jednak jest ciężki, no i oprocz pamietania, żeby miec coś ze sobą do czytania, trzeba wczesniej sie zdecydować i wybrać.

Ciekawe, czy faktycznie legimi oszukiwało wydawców na tantiemach czy chodzi o coś innego?
          • jottka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 14.10.24, 22:59
            tantiemy są od sprzedaży książki i to regulują umowy z wydawcami. o ile dobrze rozumiem, to Legimi płacze, że nowa ustawa objęła opłatami za wypożyczenia ebooki, bo one dotąd jakby nie istniały (tzn. twórcy dostawali drobny procent za wypożyczenia książek papierowych w bibliotece).

tyle że dalej nie rozumiem, skąd ta blokada - biblioteki płacą za dostęp do Legimi, nie dostają w gratisie. natomiast wydawcy skarżą się na nieprzejrzystość zasad ze strony Legimi, kantowanie ich gdzie się da itp., więc podejrzewam, że się przeciwko temu zbuntowali.
            • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 09:44
              jottka napisała:

> wydawcy skarżą się na nieprzejrzystość z
              > asad ze strony Legimi, kantowanie ich gdzie się da itp., więc podejrzewam, że s
              > ię przeciwko temu zbuntowali.

Okazuje się, że bardziej, niż chyba wszyscy myśleli, otóż Legimi sprzedawało abonamenty biblioteczne firmom do benefitów pracowniczych, z czego wydawcy złamanego grosza nie zobaczyli.
              Tu można poczytać
              • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 09:48
                Otóż.
              • iwoniaw Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:03
                No nieźle, toż to czyste piractwo.
                • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:16
                  Swoją drogą już od pewnego czasu widzę, że Legimi ma kiepski sposób komunikacji z użytkownikami. A ta akcja z zasłanianiem się zmianami w prawie autorskim chyba im wizerunku nie poprawi.
                  • lella_two Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:03
                    Mnie też to zmierziło, bardzo niefajna zagrywka i raczej nie wskazuje na chęć rozwiązania problemu. Mam abonament biblioteczny, będę w plecy, ale nie sposób stanąć po stronie legimi w tym sporze.
                    • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:10
                      No nie sposób sad
              • zona_mi Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:02
                jakis.login napisała:

> Okazuje się, że bardziej, niż chyba wszyscy myśleli, otóż Legimi sprzedawało ab
                > onamenty biblioteczne firmom do benefitów pracowniczych, z czego wydawcy złaman
                > ego grosza nie zobaczyli.

A także autorzy, których książki wciąż tam widnieją, a prawa wydawców do pewnych tytułów wygasły - także grosza za to nie zobaczyli.
    • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 09:35
      Podnosze wątek. Tym razem wiadomość dla czytelników opłacających abonament - książki wydawnictwa, które będą niedostępne dla czytelników z dostępem bibliotecznym, dla nas będą dostępne w odrębnym katalogu, za dodatkową opłatą (14.99, połowę kwoty można będzie zapłacić punktami Klubu Mola Ksiażkowego). Nadal jest to cena bardziej atrakcyjna niż kupowane e-booków pojedynczo, ale zsumowana z ceną miesięcznego abonamentu już jakby mniej. A to są akurat wydawnictwa, które wydają interesujące mnie książki.
      • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 09:53
        Tylko wtedy abonament jest mało sensowny uncertain
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:06
          Zobaczę jak to wyjdzie, ja czytam miesięcznie dużo, więc jeżeli miałabym kupować każdego e-booka za nawet 20 zł to nadal abonament z dopłatami po 8 zł (mam sporo punktów Mola Książkowego) będzie dla mnie opłacalny, o ile z pozycji dostępnych w abonamencie będę czytać powiedzmy 3 miesięcznie. Jeśli okaże się, że w abonamencie nie ma zbyt wiele rzeczy ciekawych to rzeczywiście pożegnam się z Legimi i będę kupować pojedyncze e-booki. Trudno.
          • algod Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:50
            Dla mnie urok Legimi polega na poczuciu swobody - nieograniczonego, szybkiego dostępu do znaczącej części książek, na które miałabym ochotę. I za to jestem gotowa płacić. Zniosłabym podwyżkę abonamentu, nawet niemałą. Ale w płaceniu za wypożyczenie pojedynczych książek nie widzę żadnego sensu. W tej sytuacji to jednak wykonam ten niewiele większy wysiłek - zarezerwuję w bibliotece i odbiorę po drodze, albo - przy bardziej wartościowych książkach - kupię książkę a nie czasowy do niej dostęp.A jak się okaże, że bardzo niewiele ciekawego dla mnie znajdę w abonamencie, to zrezygnuję w ogóle. A mam najwyższy abonament niemal od początku istnienia Legimi.
            • a23a23 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:53
              algod napisała:

> Dla mnie urok Legimi polega na poczuciu swobody - nieograniczonego, szybkiego d
              > ostępu do znaczącej części książek, na które miałabym ochotę. I za to jestem go
              > towa płacić. Zniosłabym podwyżkę abonamentu, nawet niemałą.

Ja tak samo. Jeśli podnieśliby abonament na takich samych zasadach jak teraz, nawet bym zrozumiała i pewnie została. Ale w legimi ceniłam przede wszystkim to, że mogę bez większej reflekcji wybrać książkę i jak mi nie podejdzie, wziąć coś innego. Jeśli mam płacić za wypożyczenie, to wcześniej trzeba będzie poszukać opisów, jakichś recenzji, zastanowić się.
            • iwoniaw Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:55
              Dość podobnie to widzę - kupować pojedyncze książki (czy to ebooki czy w papierze) mogę poza legimi, abonament był fajny wlasnie dlatego, że po zapłaceniu ma się swobodę w wybieraniu lektury, zmianie zdania, zaczęciu czegoś innego itd.
            • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:01
              Macie sporo racji z tą swobodą, to na pewno. Pytanie, ile tej swobody nam zostanie po wycofaniu się tych wydawnictw. Akurat Rebis, WL czy Czarna Owca to takie, z których oferty sporo brałam. Podobnie jak algod - zobaczę, jak to będzie po 22 października.
            • ib_k Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:13
              Dokładnie tak, nie interesuje mnie kupno pojedyńczych ebooków czy audio. Czytam dużo, i raczej nigdy nie wracam do przeczytanych pozycji więc taka forma subskrypcji a'la biblioteka jest dla mnie najlepsza. Myślę że granicą cenowa będzie ok 50 zł/miesiąc netto. Ile kupię za to książek? 2,3 góra. W subskrypcji mam nieograniczoną liczbę
              • pyza-wedrowniczka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:58
                Mam tak samo - lubiłam legimi za to, że nie musiałam się zastanawiać, czy książka mi się spodoba, czy nie. A teraz to się przestanie opłacać, bo zaraz się okaże, że wydaję na książki nie 30 zł, a 100.
                Na razie podobno, jak się doda na półkę książki, to nie trzeba będzie za nie dopłacać. Czyli mam tydzień na dodanie całych zasobów Czarnego tongue_out
          • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:06
            NO własnie jak ktoś ma dużo punktów to jeszcze mu się opłaca...
      • next-exit Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:30
        14.99 to cena za jedną pobieraną ksiązkę, oprocz oczywiscie abonamentu. Bardzo mało opłacalne.
        • next-exit Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:32
          nie cena za całość tego katalogu niestety...
          • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:36
            Tak, za jedną książkę. Przy czym połowę można zapłacić punktami, z tego co czytałam. Czyli wychodzi ok.8 zł za książkę, jeśli ktoś ma punkty. Plus abonament.
            • next-exit Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 13:00
              bez punktów 14.99 za ksiązkę, która zniknie wraz z ustaniem abonamentu, ech..
      • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:46
        Nadal jest to cena bardziej atrakcyjna niż kupowane e-booków pojedynczo

O ile rozumiem ta cena 14,99 to nie cena zakupu tylko wypożyczenia pojedynczego ebooka na określony czas? No to na tym przejadą się najbardziej.
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:48
          Właśnie nie wiem, czy wypożyczenia, bo od wczoraj pojawiła się (wprawdzie tylko w komentarzach na FB) wypowiedź Legimi, że te odpłatne mają być jednak na zasadzie zakupu.
          Być może jest to rozpaczliwa próba opanowania tego kałszkwału.
          • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:36
            Ewidentnie pali im się pod zadkami.
            Jestem zdegustowana tą całą akcją, jeśli faktycznie oszukiwali wydawnictwa, powinni ponieść konsekwencje, tylko dlaczego moim kosztem?
            Pomysł dopłacania ze wypożyczenie uważam za absurdalny, mogłabym się ewentualnie zgodzić na podwyższenie abonamentu.
            • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:10
              Podwyższenie o ile, bo żeby odrobić straty to musiałaby być wielokrotność tych 14.99, od każdego.
              • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:30
                No właśnie, to jest dobre pytanie. Przełknęłabym może te 15 zeta więcej miesięcznie, ale za tytuł, który zniknie mi z półki z wygaśnięciem abonamentu? Bez przesady. To już chyba wolę w papierze dopłacić...

• afro.ninja Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 10:52
      Trzeba było wysyłać skan dowodu, jak próbowałam pobrać coś z zasobów bibliotecznych. No beż przesady!
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:01
        Serio?
        Chyba ciut przesadzają.
        • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:08
          To akurat już od dawna jest, już półtora roku temu chcieli. I selfika też chcieli.
          • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:11
            I od półtora roku ludzie mylą ofertę abonamentową Legimi z depozytem bibliotecznym...
            depozytbiblioteczny.pl/2022/05/f-a-q-czyli-wszystko-co-chcesz-wiedziec-ale-boisz-sie-zapytac/
            • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:15
              Ja wiedziałam jak wysyłałam, że to jest w celu wyrobienia karty bibliotecznej.
              • iwles Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 11:16

Ale do Zbiorów Depozytu Bibliotecznego, nie do oferty wydawniczej LEGIMI.
                • grey_delphinum Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:10
                  Dostałam tego maila i tkwię w stuporze. Czytam glownie z Czarnego i innych wymienionych wydawnictw (chyba, nie zwracałam az takiej uwagi) .
                  Ja z pewnością zrezygnuję z legimi, gdy skonczy mi się abonament (mam do lipca przyszłego roku).
                  Związałam się opłatą z powodu swobodnego dostepu, wypozyczanie książek za 14,99 zupełnie mi się nie opłaca).
                  • a23a23 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:20
                    Jeśli tak mocno zmieniają warunki umowy to powinni chyba dać możliwość wypowiedzenia umowy przed czasem.
                  • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:22
                    Ciekawa jestem, ile osób wyjdzie z takiego samego założenia. Czyżby to był przykład, że tak, dziewczynki i chłopcy, chcąc maksymalizować zyski, traci się klientów?
                  • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:40
                    Bardzo jestem ciekawa co się dzieje za kulisami, czy tam nie ma jakichś ugód, które trzeba popłacić, dlatego L szuka dodatkowej kasy. 14,99 za wypożyczenie tytułu to jest absurdalnie wysoka cena, musiałam kilka razy to przeczytać, bo za pierwszym pomyślałam, że to dostęp do całego katalogu, wersja premium (zapłaciłabym bez problemu). Ale za tytuł?
                    • iwoniaw Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:51
                      galaxyhitchhiker napisała:

> Bardzo jestem ciekawa co się dzieje za kulisami, czy tam nie ma jakichś ugód, k
                      > tóre trzeba popłacić, dlatego L szuka dodatkowej kasy. 14,99 za wypożyczenie ty
                      > tułu to jest absurdalnie wysoka cena, musiałam kilka razy to przeczytać, bo za
                      > pierwszym pomyślałam, że to dostęp do całego katalogu, wersja premium (zapłacił
                      > abym bez problemu). Ale za tytuł?

Zgadzam się, gdyby o te 15 zl byl droższy abonament w opcji wypożyczania tych "dodatkowych" tytułów, to nie byloby tematu - część by zrezygnowala z drozszejnuslugi, częśc zaplaciła wiecej za to, co dotad bylo za mniej - ot, zwykła podwyzka ceny. Ale teraz to L de facto likwiduje usługę dotychczas dostepną - w sumie to chyba sie powinno lapac na przepisy o zakonczeniu umowy przez uzytkownika bez zadnych kar umownych i zobowiazań abonamentowych, ze skutkiem natychmiastowym?
          • lella_two Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:07
            Owszem. Zrezygnowałam przy skanie dowodu, są granice, nawet dla mola książkowego.
    • tilijka123 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:34
      Na razie planuje pobrać na czytnik interesujące mnie książki z tych wydawnictw. Jest tego sporo wiec na jakiś czas mi starczy. Później zobaczymy co dalej. Wypożyczanie książek po prawie 15 zł za tytuł mnie nie interesuje.
      • afro.ninja Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:42
        Po 22 października ich nie poczytasz i to jest problem.
    • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:38
      Oho, zaczyna się tłumaczenie. Legimi właśnie wrzuciło na Fb komunikat. Wicie, rozumicie...
      • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 12:30
        Coś mi mówi że szykuje się wspaniała do obserwowania afera, której efekty przejdą do historii samozaorania.
        Wiele też wskazuje, że po zakończeniu umowy, kolejną subskrybcję będę miała, jak to nieliterackim językiem ujmuje jedna z forumek, "w piźdz*e".
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 12:34
          Na Facebooku orka trwa. Naprawdę, dokonują samozaorania w pocie czoła i podziwu godnym zapałem.
          • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 12:39
            Właśnie rzuciłam okiem na liczbę komentarzy, będzie zacnie to przejrzeć.

Z drugiej strony jakbym miała określić poziom zdumienia poczynaniami to 1/10, nie im pierwszym wizja teoretycznego zysku przysłania logiczne myślenie.
            • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 12:45
              Polecam szczególnie te komentarze, w których setny raz przeklejają ten sam tekst komunikatu i odpowiedzi czytelników.
              Nawiasem mówiąc - od jakiegoś czasu (może wcześniej też, ale wcześniej nie czytałam wpisów na ich FB) mieli fatalny sposób komunikowania się z obserwującymi. Odpowiedzi udzielane w tonie zniecierpliwionym i oburzonym, że jakżeż można zadawać kolejne pytanie o to samo, skoro kto inny pod postem sprzed 10 dni już o to zapytał.
              No a teraz poszli na całość.
              Co do chęci zysku - no nie oni pierwsi strzelili sobie w stopę. Bardzo jestem ciekawa, ile osób zrezygnuje z subskrypcji. Ja chcę się przekonać, które wydawnictwa zostaną (bo, dla przypomnienia, lista tych, które mają się znaleźć w osobnym katalogu zawiera takie urocze "między innymi.")
              • algod Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:03
                Najgorsze jest to, że - jeśli te wydawnictwa mówią prawdę - to Legimi nie tylko nagięło sobie definicję biblioteki, ale też podawało wydawcom nieprawdziwą, zaniżoną liczbę odczytań książek. A to już nie jest tylko kombinowanie. Zaczynam powoli mieć obawy, że decyzja, czy zostać z nimi, czy nie, może nabrać charakteru wyboru moralnego a nie tylko praktycznego. A myślę o tym niechętnie, bo naprawdę się od nich uzależniłam i odwyk będzie bolesny.
              • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:23
                Tam jest problem z płatnościami jak widzę dla wydawnictw. Oraz to, że mieli pakiety biblioteczne udostępniać też jako pakiety pracownicze...
                • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:39
                  Nope, tam nie ma żadnego problemu, są świadome decyzje. Przeszarżowane.
                  • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:45
                    Bardzo podoba mi się argument, że dostęp w ramach pakietów multisport odpowiada "bibliotekom zakładowym." Drogie Legimi, pakiety multilife czy tam multisport są dostępne dla wszystkich aplikantów i adwokatów w Polsce. Ja rozumiem, że wszyscy jesteśmy jedną kastą, ale jednak argument, że wszyscy jesteśmy jednym zakładem, prowadząc działalność gospodarczą w różnych miejscach i w różnych formach, naprawdę trudno wam będzie przepchnąć.
                  • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:46
                    Był problem w sensie takim, że się wydawnictwa wycofują ze współpracy bo albo im nie płacono albo/i podpisywano umowę o pakietach bibliotecznych, podczas gdy te pakiety były też dodawane do kart typu multisport...co potem nieudolnie próbowali tłumaczyć włąśnie bibliotekami przyzakładowymi.
                    Mam multisporta na basen....czyli mam basen przyzakąłdowy smile
              • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:57
                Ja mam nadzieję, że ktoś w Legimi pójdzie po rozum do głowy, i zamiast rżnąć głupa posprząta ten bałagan. Tam jest kadra do wymiany - platforma sama w sobie jest świetna i gdyby wszystko było rozliczane uczciwie, to dla wydawców taki kanał dystrybucji też jest opłacalny. Tym bardziej, że w przypadku wielu tytułów konkurencją nie będą inne platformy ani sprzedaż, tylko chomik.
                • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:02
                  Oczywiście. Platforma była doskonałym pomysłem, odniosła sukces, rozrosła się i naprawdę jeśli chodzi o wybór książek, to zostawiała konkurencję daleko w tyle. Z dużych wydawnictw chyba tylko w.a.b. i Znak oraz jego "córki" były na Legimi niedostępne.
                  I masz oczywiście rację, że nie wszyscy pójdą do konkurencji, bo tego, czego szukają, u konkurencji nie ma i nie wiadomo czy i kiedy będzie.
                  • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:03
                    Natomiast jeśli tego nie posprzątają, to może być i tak, że ostatni zgasi światło.
                  • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:27
                    >I masz oczywiście rację, że nie wszyscy pójdą do konkurencji, bo tego, czego szukają, u konkurencji nie ma i nie wiadomo czy i kiedy będzie.

To też, ale chodzi mi przede wszystkim o rzeczy, po które ludzie sięgali tylko dlatego, że były pod ręką, bo normalnie by sobie odpuścili. Ja tak łyknęłam kilka świątecznych romansideł - normalnie to nie jest lektura, którą kupię, dostanę czy wypożyczę. A tak ja się przyjemnie odmóżdżyłam, a autorzy zyskali czytelniczkę (i kasę, mam nadzieję, też).

• daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:53
                      A to też racja. Kilku kryminałów czy obyczajówek na pewno nie przeczytałabym, gdybym miała wykupić. Ale skoro już były i skoro abonament i tak był opłacony...
                  • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:50
                    Oprócz dużego wyboru literatury faktu, której nie było w takim EpikGo to Legimi ma też duże zasoby literatury klasycznej. Pamietam jakie zdziwienie zaliczyłam, że w EmpikGo nie ma ani Przmeineło z wiatrem ani Gron gniewu, a legimi miało
                • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:49
                  I był przez dłuższy czas. Pamietam jak ludzi z ArtRage mówili, ze często Legimi ratowało takie włąsnie niszowe wydawnictwa. Rozliczali szybko i rzetelnie w przeciwieństwie do zdziercy Empika...no i widać Legimi posżło w kierunku Empika
    • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 15.10.24, 12:44
      Fanki Moniki Śliwińskiej - właśnie odkrylam, że "Książę" się pojawił przed upływem karencji. Bierzcie i pobierajcie dopóki jest bez opłat!
      • ritana Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:14
        Czy mogę prosić o polecenie, co jeszcze dorzucić na półkę? Jestem akurat na wyjeździe, mam mało dostępny net i mało czasu na poszukiwania po wydawnictwachsad
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:45
          Śliwińską całą jeśli nie czytałaś a interesuje cię historia literatury/klimaty młodopolskie itd.
          Wydawnictwo Literackie, Czarne, Dolnośląskie maja dużo pozycji, więc trudno tak radzić. I to mają od kryminałów po literaturę faktu. Z nowości np.nowy kryminał Małeckiego - Skrzep jest z WL.
    • a23a23 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:29
      Polecam uwadze te komentarze na fb, w których ludzie dopytuję ile polskich tytułów będzie dostępnych za tydzień. I jak bardzo jest to omijane.
      • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:40
        W sumie najważniejsze w tych ich "komentarzach" jest to czego nie piszą.
        No orają się sami aż miło popatrzeć. big_grin
        Widzę że nawet Stanisław Wokulski wyraził niezadowolenie. big_grin
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:42
          Faktycznie smile Jest i Wokulski smile

• daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:40
        Jeśli wierzyć doniesieniom prasowym, zniknie około 30 tysięcy tytułów. Zniknie dla abonentów bibliotecznych, dla reszty przejdzie do katalogu klubowego, czy jak on się tam ma zwać.

• a23a23 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:43
          daniela34 napisała:

> Jeśli wierzyć doniesieniom prasowym, zniknie około 30 tysięcy tytułów. Zniknie
          > dla abonentów bibliotecznych, dla reszty przejdzie do katalogu klubowego, czy
          > jak on się tam ma zwać.

Myślę, że więcej. Sami mówią o 20% obecnego zbioru, a tytułów jest 300tys. Ale tylko ok. 100tys po polsku. A znikają same polskie.
          • 35wcieniu Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:50
            A tak pomijając że nie umieją ani w marketing ani w logikę, to w zasadzie wielu polskich nie żal, a wręcz dobrze się stanie. big_grin
            Chyba że akurat chłam zostanie, co także możliwe.
            • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 13:53
              Zniknie Rebis, Wydawnictwo Literackie, Czarne, Czarna Owca. Jeśli zostaną Filtry, Cyranka, Art Rage to trochę tych lepszych będzie, ale jeśli zostaną wyłącznie powieści erotyczne i young adult oraz przemysłowo produkowane kryminały to gorzej.
              • lella_two Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:07
                Na razie wydaje się, że te małe wydawnictwa zostają, one, być może, wciąż więcej zyskują niż tracą.
              • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:13
                Widziałam fajny komentarz tłumaczący co się dzieje w Legimi
                To jakbyśmy płacili abonament z Natflix i w ramach tegoż abonamentu możemy tylko oglądać tytuły filmów ale za kązdy film już trzeba zapłacić ekstra.
                • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:33
                  Niektóre streamingi tak właśnie działają, że część oferty jest płatna, np. Amazon Prime czy Apple. Ale część oferty, a nie całość czy połowa.
                  • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:36
                    NO ale nie zmieniają tego w trakcie działania.
                    Tu był przykład Netflixa, który daje dostęp do wszystkiego...kupuje sobie na rok taki dostęp i nagle bach, za sporą część filmów płać osobno
                    • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:38
                      Zgoda, to jest robienie ludzi w bambuko. Powinna być możliwość odstąpienia od umowy w takiej sytuacji.
                    • droch Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:27
                      NO ale nie zmieniają tego w trakcie działania.

Da liegt der Hund begraben...

Tu prawdopodobnie z góry na dół została naruszona Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym.
                      • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:33
                        Jak dla mnie ten pies to ma 3 głowy. Jedna to jest zmienianie zasad w trakcie trwania abonamentu.
                        Druga to oszukiwanie wydawnictw...a teraz udawanie, ze to "przez zmianę prawa"
                  • madame_edith Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 01:06
                    Ale amazon prime na rok kosztuje tyle co miesiac Legimi…. Ja bym się kompletnie nie oburzała, jakby to kosztowało 50 zl rocznie, a nie 600.
                    • grey_delphinum Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 08:15
                      No i się zwiesiło... Ciekawe, czy awaria potrwa do 22 października...
                      • tilijka123 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 08:23
                        grey_delphinum napisał(a):

> No i się zwiesiło... Ciekawe, czy awaria potrwa do 22 października...

Zapowiadali przerwę techniczną do 16 godzin od 23 ale już wczoraj wieczorem miałam problem z pobieraniem.

i]Uwaga czytelnicy 🚨
                        🔨 Dziś w nocy – z 16 na 17 października – planujemy rozpoczęcie prac i dłuższą niedostępność serwisu. Nie martwcie się, że znikniemy na chwilę. Strona www nie będzie dostępna, pojawi się plansza o niedostępności serwisu. Nie będzie działać synchronizacja ani nie będzie można pobrać plików.
                        📖 Jeśli chcemy w nocy/nad ranem czytać książki, możemy je pobrać jak najszybciej, abyśmy mieli możliwość ich czytania.
                        🕛 Dziś w nocy, 16 października, rozpoczęcie prac planowane jest na 23:00. Prace mogą trwać do 15h. [/i]
        • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:29
          Będzie gorzej, bo mniejsze wydawnictwa też nie lubią być robione w trąbę i też zaczną się wycofywać.
        • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:54
          Nie wiem czy ludzie tak będą brać ten biblioteczny, skoro będzie grubo okrojony. W kolejnym głosowaniu na budżet obywatelski moze ten program nie przejść.
          U mnie w Łodzi większe "branie" miał Legimi niż EmpikGo...teraz się to może zmienić.
          Znam wiele osób, które korzystały z bibliotecznego a jak się kończył przechodzili na abonament płatny....masa klientów im odpadnie
      • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:33
        Zostaną lektury w wolnej domenie i gnioty z selfpublishingu...
    • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:36
      A tymczasem Legimi na FB:

"Dziś w nocy – z 16 na 17 października – planujemy rozpoczęcie prac i dłuższą niedostępność serwisu. Nie martwcie się, że znikniemy na chwilę. Strona www nie będzie dostępna, pojawi się plansza o niedostępności serwisu. Nie będzie działać synchronizacja ani nie będzie można pobrać plików. "

"Rozpoczęcie prac planowane jest na 23:00. Prace mogą trwać do 15h. "

Serwery to się musiały wczoraj zdrowo przegrzewać smile

• eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:47
        No już dzisiaj miałam problem ze ściąganiem na półkę. uncertain
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:51
        Właśnie przeczytałam. Do 22 października będą się pewnie co chwilę przegrzewać.
        • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:59
          I na półkę już dodać nie mogę...
        • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:00
          Zapamiętać: pobrać "Sierpien" na czytnik. Bo to z Czarnego, potem będzie problem.
          • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:13
            Mi się już nic nie pobiera...
            • zona_glusia Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:53
              Mnie też. Pewnie za dużo chętnych pobiera.
              • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:57
                Raczej wyłaczyli tę opcję...
                • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:07
                  Pobrałam chwilę temu trzy książki. Jak masz info o błędzie, to odśwież półkę, bo mogą tam być. Jak się tnie, to odśwież stronę z tytułem i spróbuj jeszcze raz.
      • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 14:55
        Mi dzisiaj ściagneło 2 ksiązki a 3 stoi w miejsci
    • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:23
      Ja mam pytanie. Techniczne.
      Mam zapłacić 14,99 za wypożyczenie? Bo to nię będzie plik na własność.
      To szczerze wolę kupić w wydawnictwie, zapłace więcej ale i będzie to moj plik...a i wydawnictwo zarobi więcej (bez pośrendika)
      • kadfael Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:26
        No ja dokładnie tak samo. I Andy kto się wypowiada twierdzi to samo. Więc albo dogadają się jakoś rozsądnie z wydawcami, albo padną
      • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:32
        Tak samo. Dni legimi w moim domu są policzone.
        • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:38
          Mąz ostatnio wymyślił sobie nowy regał na ksiązki w salonie smile Zaczyna mi się ten pomysł podobać dzisiaj bardziej. A część kupię jako ebook. I tak kupując czy to papier czy ebook staram się kupować w wydawnictwie.
          • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:40
            A mój się tak cieszył, że przestałam papierowe do domu znosić. 😈
            • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:49
              My mamy 3 świetne biblioteki blisko nas. Plus uwielbianą Memo w Łodzi.I legimi....I troche odeszłam od kupowania papieru..a dużo tego kupowałam.
              Teraz mi chłop przedstawia wizje regału w salonie lub w sypialni (nie powiem tu byłby cudny, obok jest fotel i lampa do czytania)...i chyba znowu wrócę do kupowania papieru. A 3 czytniki są w domu
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:39
        Tak jak pisałam wyżej - wczoraj na Fb Legimi pojawiła się wypowiedż, że te książki mają być na zasadzie zakupu ebooka a nie wypożyczenia. Ale to się pojawiło dopiero w odpowiedzi na takie głosy jak Wasze. Więc może i Legimi tu się zreflektowało, ale oficjalny komunikat to to nie jest.
        • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:11
          I kto dopłaci resztę ceny? wink Bo sprzedawanie za 1/2 czy 1/3 ceny może nie przejść.
          • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:14
            A w obecnym kształcie jak im się to w ogóle opłacało?
            Chyba wszyscy muszą jakąś rekalkulację przeprowadzić, bo ewidentnie obecny model nie ma racji bytu.
    • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 15:52
      Legimi wywołało lawinę..na siebie.
      Znajoma mi właśnie mi wysłała post pani Anny Fryczkowskiej autorki książek:
      "Zajrzałam na legimi i ku swojemu zaskoczeniu znalazłam tam ebook swojego debiutu oraz jeszcze jednej powieści, do obu prawa wróciły do mnie wiele lat temu, jeden z tych wydawców już zresztą nie istnieje. Nikt mnie nie pytał, czy ebooki mogą się tam znaleźć, grosza też za to nie zobaczyłam. Ludzie, my naprawdę nie żywimy się powietrzem, rachunki płacimy jak każdy, a pisanie książek to nasza praca! Więcej o praktykach legimi w komentarzu
      Edit: napisałam do legimi stanowczą prośbę o udunięcie tych tytułów z oferty, ciekawe, co dalej"

A tam dalej kolejni autorzy odnajdują na Legimi swoje ksiązki, których nie powinno tam być
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:19
        Wow! Super
      • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:41
        hanusinamama napisała:

> Znajoma mi właśnie mi wysłała post pani Anny Fryczkowskiej autorki książek:
        > "Zajrzałam na legimi i ku swojemu zaskoczeniu znalazłam tam ebook swojego debiu
        > tu oraz jeszcze jednej powieści, do obu prawa wróciły do mnie wiele lat temu, j
        > eden z tych wydawców już zresztą nie istnieje. Nikt mnie nie pytał, czy ebooki
        > mogą się tam znaleźć, grosza też za to nie zobaczyłam. Ludzie, my naprawdę nie
        > żywimy się powietrzem, rachunki płacimy jak każdy, a pisanie książek to nasza p
        > raca! Więcej o praktykach legimi w komentarzu
        > Edit: napisałam do legimi stanowczą prośbę o udunięcie tych tytułów z oferty, c
        > iekawe, co dalej"

Autorka bystra jak jej czytelniczki - zerknęłam i jej książki są dostępne w depozycie bibliotecznym, nie ofercie Legimi.
        • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:52
          Rozumiem, ze tam te tytuły mogą być bez umowy z wydawcą?
          • jakis.login Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:09
            Tak, oczywiście, tak samo jak można wypożyczyć papierową książkę z biblioteki.
      • afro.ninja Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:49
        Bede rezygnowac z legimi. Ale co zamiast legimi?>
    • tilijka123 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:08
      Aktualna lista wydawnictw, które wypadają z abonamentu podana przez Legimi na FB:
      Lista wydawców, którzy przejdą do katalogu klubowego na razie nie jest w pełni znana, obejmuje: Wydawnictwo Albatros, Wydawnictwo Literackie (oraz Noir Sur Blanc), Wydawnictwo Czarne, Czarną Owcę (również Echa), Wydawnictwo Rebis, Media Rodzina (również Must Read), Wydawnictwo Dolnośląskie (również Książnica), Świat Książki, MAG, Powergraph i Insignis.
      • eglantine Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:12
        Zajefajnie. A co zostanie?
        Lecę ściągać etnokryminały, skoro Dolnośląskie też wypada...
        • tilijka123 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:15
          Na FB krążą plotki, że wypadnie też Fabryka Słów i Poznańskie ale Legimi tego nie potwierdziło.

Ja od wczoraj ściągam książki na czytnik. Ciągle coś się zawiesza i przy dodawaniu na półkę i przy pobieraniu. Muszę jeszcze pójść do mojej starszej sąsiadki i jej o tym powiedzieć.
          • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:19
            Fabryka Słów chyba usunela już część swoich książek. Na pewno nie ma jednej, którą na 100% czytałam na Legimi
          • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:17
            Muszą być pobrane? Czy wystarczy dodać na półkę?
            • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:20
              Ja niestety z rozpędu usunęłam wiadomość od Legimi i nie wiem, czy wystarczy dodać czy trzeba też pobrać. Pewnie jak do nich napiszesz to odpowiedzą.
            • inez21 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:28
              Jest napisane w tym emailu że wystarczy dodać na półkę ale czy to będzie działać na pewno to ja do końca nie jestem pewna😪
              Ja trochę dodałam a parę na których mi bardziej zależało pobrałam na czytnik. Mam nadzieję że zdążę przeczytać zanim wogole zablokują wszystko
              • lella_two Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 18:14
                Ja tak samo.
      • daniela34 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:21
        No to może na 3 z powyższych mi nie zależy. Reszta to akurat główni "dostawcy" książek, które czytam.
        • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:35
          " Lista na razie nie jest w pełni znana"
    • pade Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 16:31
      nawet zalogować się nie mogesad
      • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:26
        U mnie też już się zacięło.
        • galaxyhitchhiker Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 17:58
          I już się odcięło.

Nie, nie będę robić live'a, ale widać, że serwery im dzisiaj furczą. Jak macie coś do pościągania, to trzeba cierpliwości.
          • jottka Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 19:36
            no jak to dobrze być hybrydą czytelniczą - z Legimi korzystam (lub korzystałamsmile, ale bibliotek w realu nie porzuciłam. a Sołtysa to się kupuje, a nie pożycza skądkolwiek!smile
          • berdebul Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 20:53
            Ale da sie. Ściągnęłam dzisiaj ponad 200 książek.
    • hanusinamama Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 16.10.24, 23:13
      I akcje Legimi zanurkowały
    • madame_edith Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 08:26
      Nie wiem czy ten temat już tu był omawiany, bo już mi się pomyliło, co czytałam tu, a co na fb.
      Mnie to też oburza, że zawartość katalogu dodatkowo płatnego nie będzie dostępna dla kindla. Ja czytam na kindlu, nawet gdybym się zdecydowała dopłacić to nie mam jak skorzystać. Jak to może nie podpadać pod zmianę warunków świadczenia usługi uprawniającą do przedterminowego zerwania umowy. Za co ja mam tu płacić 49 miesięcznie 😩?
      • paskudek1 Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 08:29
        Cóż, ja stwierdziłam że ponieważ i tak korzystałam z bezpłatnych kodów biblitecznych, i wybierałam sobie łatwe i przyjemne czytadła, to jak się okaże że ich nie ma to wrócę do upolujebooka, wrócę do swoich zasobów, ktoruch i tak mam sporo i tyle. Owszem, będę czytała mniej ale inne pozycje. Mówi się trudno 😁
    • leesha Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 20:11
      Właśnie odczytałam maila od Legimi:

„Z przykrością informujemy, że z katalogu abonamentowego Legimi dla bibliotek wyłączone zostały dziś książki dystrybuowane przez firmę Virtualo - m.in. wydawnictw: Czwarta Strona, Jaguar, Marginesy, Wydawnictwo Poznańskie, Wydawnictwo Iskry, Universitas.

Mamy nadzieję, że jest to sytuacja tymczasowa i tytuły tych wydawnictw powrócą do oferty bibliotecznej.

Pozdrawiamy
      zespół Legimi”
      • silenta Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 17.10.24, 20:36
        Ja ponownie nie dostałam emaila. Chyba trzeba pomyśleć nad powrotem do Upolujebooka bo ciężko mi będzie upolować coś co lubię.
    • jeste_m_sobie Re: Legimi - abonamenty biblioteczne 18.10.24, 09:20
      Właśnie dostałam mail następującej treści:

Z przykrością informujemy, że z katalogu abonamentowego Legimi dla bibliotek wyłączone zostały dziś książki dystrybuowane przez firmę Virtualo - m.in. wydawnictw: Czwarta Strona, Jaguar, Marginesy, Wydawnictwo Poznańskie, Wydawnictwo Iskry, Universitas.

Mamy nadzieję, że jest to sytuacja tymczasowa i tytuły tych wydawnictw powrócą do oferty bibliotecznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka