siedemkropek82 27.10.24, 17:47 W kibelku.Nie mogę doczyscic szorstka strona gąbki i mleczkiem.Domestos też nie pomaga.Tam,gdzie zbiera się woda pełno osadu .Ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva_evka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:49 A czy masz zmiękczacz wody? Jeśli to twarda woda, to najlepsza będzie chyba soda + ocet. Wsypujesz Sól, zalewaslcz octem, zamykasz klapę, dajesz tej miksturze czas (z pol godziny) i powinien zejść całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:50 Dzięki.Morduje się z tym długo. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:07 Soda z octem? Przecież to słaby kwas i słaba zasada, spieni się i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:15 Nie znam się na reakcjach chemicznych ale w zapuszczonym kibelku zadziałało, z tym, że wsypałam całą torebkę sodu i zalałam cała butelka octu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:37 No to się spieni i zaraz zneutralizuje do roztworu obojętnego. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:46 memphis90 napisała: > No to się spieni i zaraz zneutralizuje do roztworu obojętnego. > Wystarczy, ze się pieni, jest efekt wow i można uznać, ze działa. 🤤 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:19 Zapewne był nadmiar octu, więc pH zostało obniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 22:52 Jest, przy miękkich osadach, kiedy pieniąca się substancja odrywa paskudztwo od ścianki. Mech z kostki schodzi super. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Co na osad w...? 28.10.24, 14:27 berdebul napisała: > Jest, przy miękkich osadach, kiedy pieniąca się substancja odrywa paskudztwo od > ścianki. Mech z kostki schodzi super. 🙄 I po co te chemie w szkole🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co na osad w...? 28.10.24, 15:36 A co ma do tego chemia? Po prostu tworząca się piana działa bdb na niektóre rzeczy. Na tej samej zasadzie działają bąbelki odplamiajace, które ma np samsung. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Co na osad w...? 28.10.24, 20:08 Ta piana trwa 3 sekundy. Nie oplaca się w zaden sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:52 A używasz białego? Tylko biały domestos domywa mi wszystko. Znajomy dał ostatnią szanse wannie do wymiany i pięknie doczyścił. W rossmanach i innych nieczęsto bywa. Na allegro kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:13 Chyba ruski troll nieelastyczny językowo. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:56 po pierwsze wybierz znajdującą się tam wodę; cokolwiek nie użyjesz będzie miało szansę zadziałać mocniej, bo nie będzie rozcieńczone woda Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:59 Zobacz D-lux kamień i rdza. W ogóle oni mają super środki. laboratoriumpanidomu.pl/lazienka/1917-d-lux-kamien-i-rdza-1l-5908252869015.html?gad_source=1 Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:13 Tylko ten domests lejesz zostawisz najlepiej na noc. Dosc gruba aby w wodzie było duzo go. Albo tabletki do szczyczenia do portez zebowych. Kiedys ktos mi powiedzial ze nalezy wybrac wode wtedy nalac odkamieniacza. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:16 Domestos w czarnej butelce na kamień. Jest taki zielony i gęsty. Wlać, zamieszać i zostawić na kilka, kilkanaście minut. Jak będzie dłużej to nic się nie stanie. Wody nie musisz wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:22 Ocet. Można wrzucić przedtem do sedesu trochę papieru toaletowego, to pozwala utrzymać więcej octu tam gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Co na osad w...? 28.10.24, 18:56 Żel octowy Starwax doskonale rozwiązuje ten problem. Po prostu się przykleja. Znaczy, on spływa, ale znacznie wolniej niż ocet. (Tylko cuchnie straszliwie). Odpowiedz Link Zgłoś
miedzyinnymi Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:12 Jakiś odkamieniacz się nada doskonale. Nawet taki już z recyklingu ( z czajnika, ekspresu) wylewam do wc i działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:16 A który domestos? Bo ten zwykły zielony nie usunie kamienia, ale ten do kamienia specjalnie powinien dać radę. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa_56 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:59 Z płynów do mycia moim zdaniem najlepszy jest Harpic. Nie wiem czy jest w Polsce ale chyba tak. No i można sprobować takim czyścikiem z pumeksu. Tylko trzeba uważać żęby nie porysować. Mnie jeszcze nic nie udało się wyczyścić octem czy sodą. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Co na osad w...? 28.10.24, 23:40 Też polecam harpic, domyślam nim zapuszczoną na brązowo czarno toaletę w mieszkaniu mojego teścia. Co prawda nie na jeden raz ale przed wynajmem nie musiałam jej wymieniać a byłam pewna że trzeba będzie. Kupuję na allegro bo w sklepach nie ma chyba że takich z niemiecka chemia ale tam drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
1storczykbialy Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:10 Pomaga zwykły odrdzewiacz np. fosol. Jest w sklepach budowlanych. Nie trzeba wody wybierać, po ok. 30 min. szczotką poszorować Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:29 Może najpierw wybierz wodę z kibelka tyle ile się da i wtedy dolej odkamieniacza albo chociaż octu. Chodzi o to, żeby dana substancja odkamieniająca była maksymalnie stężona. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:30 Raz w tygodniu wybieram wodę z kibelka i taki bez wody zalewam domestosem w czarnej butelce, zamykam, myję resztę łazienki, na końcu kibelek. Jest ok. Ale tu kiedyś się dziewczyny dziwiły po co wodę wybierać? No mam twardą, zakamienioną, bez wybrania osad zostaję. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Co na osad w...? 28.10.24, 07:00 Domestos, ale nie zwykły, tylko "zero kamienia" z czarną etykietą. Jest gęstszy niż zwykły i dużo skuteczniejszy. Wybierz kubkiem albo wychlup berłem do odpływu jak najwięcej tej stojącej wody. Polej Domestosem tak, żeby pokrył całą powierzchnię z osadem i zostaw na kwadrans-pół godziny. Potem wyszoruj berłem i spłucz, większość osadu powinna zniknąć. Jeżeli coś zostało, powtórz czynność. Skuteczniejszy od octu, można nim też doczyścić zapuszczoną wannę/brodzik/umywalkę (tylko ostrożnie, nie dotykając gołą skórą). Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Co na osad w...? 28.10.24, 15:16 Kup żel Tenzi do WC, kamienia i rdzy, w białej butelce. Mam bardzo twardą wodę i nie działa żaden środek, ten jest z kwasem solnym i wszystko po nim schodzi. Zwykłe domowe środki i popularne płyny do WC są za słabe. Odpowiedz Link Zgłoś