Dodaj do ulubionych

Co na osad w...?

27.10.24, 17:47
W kibelku.Nie mogę doczyscic szorstka strona gąbki i mleczkiem.Domestos też nie pomaga.Tam,gdzie zbiera się woda pełno osadu .Ktoś pomoże?
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:48
      Ocet?
    • eva_evka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:49
      A czy masz zmiękczacz wody?
      Jeśli to twarda woda, to najlepsza będzie chyba soda + ocet. Wsypujesz Sól, zalewaslcz octem, zamykasz klapę, dajesz tej miksturze czas (z pol godziny) i powinien zejść całkowicie.
      • siedemkropek82 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:50
        Dzięki.Morduje się z tym długo.
      • berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:07
        Soda z octem? Przecież to słaby kwas i słaba zasada, spieni się i tyle.
        • eva_evka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:15
          Nie znam się na reakcjach chemicznych smile ale w zapuszczonym kibelku zadziałało, z tym, że wsypałam całą torebkę sodu i zalałam cała butelka octu.
          • memphis90 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:37
            No to się spieni i zaraz zneutralizuje do roztworu obojętnego.
            • 1matka-polka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:46
              memphis90 napisała:

> No to się spieni i zaraz zneutralizuje do roztworu obojętnego.
              >

Wystarczy, ze się pieni, jest efekt wow i można uznać, ze działa. 🤤
            • berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:19
              Zapewne był nadmiar octu, więc pH zostało obniżone.
      • pade Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:16
        nie ma sensu łączyć sody z octem
        • berdebul Re: Co na osad w...? 27.10.24, 22:52
          Jest, przy miękkich osadach, kiedy pieniąca się substancja odrywa paskudztwo od ścianki. Mech z kostki schodzi super.
          • 1matka-polka Re: Co na osad w...? 28.10.24, 14:27
            berdebul napisała:

> Jest, przy miękkich osadach, kiedy pieniąca się substancja odrywa paskudztwo od
            > ścianki. Mech z kostki schodzi super.

🙄 I po co te chemie w szkole🙄
            • berdebul Re: Co na osad w...? 28.10.24, 15:36
              A co ma do tego chemia? Po prostu tworząca się piana działa bdb na niektóre rzeczy. Na tej samej zasadzie działają bąbelki odplamiajace, które ma np samsung.
              • 1matka-polka Re: Co na osad w...? 28.10.24, 20:08
                Ta piana trwa 3 sekundy. Nie oplaca się w zaden sposob.
    • asiairma Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:52
      A używasz białego? Tylko biały domestos domywa mi wszystko. Znajomy dał ostatnią szanse wannie do wymiany i pięknie doczyścił. W rossmanach i innych nieczęsto bywa. Na allegro kupuje.
      • kaskaz1 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:56
        Ale ze biala biyelka na byc ?
        • asiairma Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:19
          ?
          • shule_aroon Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:13
            Chyba ruski troll nieelastyczny językowo.
    • b.bujak Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:56
      po pierwsze wybierz znajdującą się tam wodę;
      cokolwiek nie użyjesz będzie miało szansę zadziałać mocniej, bo nie będzie rozcieńczone woda
    • arwena_111 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 17:59
      Zobacz D-lux kamień i rdza. W ogóle oni mają super środki.
      laboratoriumpanidomu.pl/lazienka/1917-d-lux-kamien-i-rdza-1l-5908252869015.html?gad_source=1
    • 3-mamuska Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:13
      Tylko ten domests lejesz zostawisz najlepiej na noc. Dosc gruba aby w wodzie było duzo go.
      Albo tabletki do szczyczenia do portez zebowych.

Kiedys ktos mi powiedzial ze nalezy wybrac wode wtedy nalac odkamieniacza.
    • asia-loi Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:16
      Domestos w czarnej butelce na kamień. Jest taki zielony i gęsty. Wlać, zamieszać i zostawić na kilka, kilkanaście minut. Jak będzie dłużej to nic się nie stanie. Wody nie musisz wybierać.
    • mika_p Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:22
      Ocet.
      Można wrzucić przedtem do sedesu trochę papieru toaletowego, to pozwala utrzymać więcej octu tam gdzie trzeba.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Co na osad w...? 28.10.24, 18:56
        Żel octowy Starwax doskonale rozwiązuje ten problem. Po prostu się przykleja. Znaczy, on spływa, ale znacznie wolniej niż ocet. (Tylko cuchnie straszliwie).
    • memphis90 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 18:39
      Kupuję tabletki do czyszczenia.
    • miedzyinnymi Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:12
      Jakiś odkamieniacz się nada doskonale. Nawet taki już z recyklingu ( z czajnika, ekspresu) wylewam do wc i działa.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:16
      A który domestos? Bo ten zwykły zielony nie usunie kamienia, ale ten do kamienia specjalnie powinien dać radę.
    • lisa_56 Re: Co na osad w...? 27.10.24, 20:59
      Z płynów do mycia moim zdaniem najlepszy jest Harpic. Nie wiem czy jest w Polsce ale chyba tak. No i można sprobować takim czyścikiem z pumeksu. Tylko trzeba uważać żęby nie porysować. Mnie jeszcze nic nie udało się wyczyścić octem czy sodą.
      • dariamax Re: Co na osad w...? 28.10.24, 23:40
        Też polecam harpic, domyślam nim zapuszczoną na brązowo czarno toaletę w mieszkaniu mojego teścia. Co prawda nie na jeden raz ale przed wynajmem nie musiałam jej wymieniać a byłam pewna że trzeba będzie. Kupuję na allegro bo w sklepach nie ma chyba że takich z niemiecka chemia ale tam drogo.
    • 1storczykbialy Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:10
      Pomaga zwykły odrdzewiacz np. fosol. Jest w sklepach budowlanych. Nie trzeba wody wybierać, po ok. 30 min. szczotką poszorować
    • taje Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:29
      Może najpierw wybierz wodę z kibelka tyle ile się da i wtedy dolej odkamieniacza albo chociaż octu. Chodzi o to, żeby dana substancja odkamieniająca była maksymalnie stężona.
    • ga-ti Re: Co na osad w...? 27.10.24, 21:30
      Raz w tygodniu wybieram wodę z kibelka i taki bez wody zalewam domestosem w czarnej butelce, zamykam, myję resztę łazienki, na końcu kibelek. Jest ok.
      Ale tu kiedyś się dziewczyny dziwiły po co wodę wybierać? No mam twardą, zakamienioną, bez wybrania osad zostaję.
    • tairo Re: Co na osad w...? 28.10.24, 07:00
      Domestos, ale nie zwykły, tylko "zero kamienia" z czarną etykietą. Jest gęstszy niż zwykły i dużo skuteczniejszy.

https://pro-fra-s3-productsassets.rossmann.pl/product_1_medium/122777_360_350_1727321757.webp https://pro-fra-s3-productsassets.rossmann.pl/product_1_medium/44467_360_350_1727275804.webp

Wybierz kubkiem albo wychlup berłem do odpływu jak najwięcej tej stojącej wody. Polej Domestosem tak, żeby pokrył całą powierzchnię z osadem i zostaw na kwadrans-pół godziny. Potem wyszoruj berłem i spłucz, większość osadu powinna zniknąć. Jeżeli coś zostało, powtórz czynność.

Skuteczniejszy od octu, można nim też doczyścić zapuszczoną wannę/brodzik/umywalkę (tylko ostrożnie, nie dotykając gołą skórą).
    • ursgmo Re: Co na osad w...? 28.10.24, 15:16
      Kup żel Tenzi do WC, kamienia i rdzy, w białej butelce. Mam bardzo twardą wodę i nie działa żaden środek, ten jest z kwasem solnym i wszystko po nim schodzi. Zwykłe domowe środki i popularne płyny do WC są za słabe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka