Dodaj do ulubionych

Jak przechowywać Lego

03.11.24, 20:50
Zaczęło się …

Jak przechowujecie/ przechowywałyście Lego? Jak ja byłam mała, to mieliśmy po prostu kilka kartonów klocków, zawsze chciałam przechowywać zestawami, ale co chwilę coś się gubiło, rodzice wyrzucali kartony…
Jak przechowywać żeby nie zwariować i nie mieć osobnego pokoju na Lego? Faktycznie trzymacie w oryginalnych pudełkach? Czy może w woreczkach a pudełka gdzieś czekają na ewentualną sprzedaż?
Polećcie coś
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 20:53
      Do budowania i przechowywania tego co budujesz bygglek z ikei. Lego pudełka są beznadziejne ( te w kształcie klocków). Ja segreguję na kolory (tak się najwygodniej buduje) więc mam zwykle małe pudełka szuflady i w nich kolory osobno.
      • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 20:54
        Pudełka jak chcesz trzymać najlepiej rozcinać. Lego teraz będzie w papierowych woreczkach więc w tych oryginalnych raczej przechować się nie da. Jak chcesz trzymać zestawami (po co?) to lepsze są woreczki strunowe.
      • obrus_w_paski Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 20:57
        Liczyłam na ciebie, kojarzę że twój syn lubi Legosmile

Nie mam pojęcia co to jest bygglek, już sprawdzam. Jak na razie bardziej mi chodziło o przechowywani samych klocków, ale chciałabym przynajmniej zacząć przechowywać zestawami. I pomyślałam żeby może klocki danego zestawu wrzucać w strunowy woreczek, ale gdzie to potem schowac i co zrobić z kartonami. No i trochę ambitnie. Pewnie po kilku dniach wrzucimy wszystko do jednego pudła…
        • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:25
          bygglek jest fajny bo możesz budować albo na pokrywce, albo na pokrywce sobie przypinać klocki/małe rzeczy które juz masz zbudowane żeby nie zgubić a jak przychodzi obiad klocki zgarniasz ze stołu do pudelka i po obiedzie wysypujesz i jesteś w tym samym miejscu nie musisz ryć w pudlach z cala reszta żeby znaleźć to co juz sobie znalazłaś.
          • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:26
            przy czym najpraktyczniejsze jest to największe mniejsze są strasznie małe.
            • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:29
              spokojnie kupiłabym używane btw one są super mocne nie widzę jak można by je wyuzyc.
    • sueellen Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 20:54
      W ogromnych pudłach. Już się wszystkie zestawy wymieszały.
    • login.na.raz Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 20:59
      W plastikowych pudłach, wymieszane. Nie wyobrażam sobie, by po skończonej zabawie rozdzielać wszystkie klocki wg.tego, co było w danym zestawie i pakować do oryginalnego pudełka. Nawet by mi taki pomysł do głowy nie przyszedł. Klocki mają służyć do zabawy, a nie do tego, by je nabożnie czcić
      • obrus_w_paski Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:09
        Jak na razie dziecko chce je nabożnie czcić, a ja chce znaleźć sposób na przechowywanie tysiąca małych klocków. Dziś o 10 min za długo szukaliśmy jednej ruchomej części do jakiejś rakiety, klocki w wielkim pudle sad dziecko jest na etapie robienia konretnych rzeczy, rajcuje je robienie czegoś instrukcji (niespełna 5 latek), taka rakieta ma pierdylion niezastąpionych czesci
    • hanusinamama Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:09
      W komodzie Trofast z Ikei. U młodszej. Ma 6 szuflad (2 duże: białe, kolorowe), mniejsze: brażowe i bęzowe, szare i czarne, osobno elementy do pojazdów, osobno elementy do domów (dachy, okna itd), ma tez 2 pudełka ze zwierzakami, ludzikami i pierdołami typu pizza, ciasteczka.
      Na komodzie aktualnie elementy Hogwartu
      Starsza ma ustawione w pokoju złożone zestawy ale ona ma już takie "doroślejsze" plus roślinki złożonone u ustawione miedzy roslinami żywymi.
      Pudła od zestawów Harrego Pottera i tych drogich straszej mamy na strychu)
      • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:22
        trofast tez bardzo dobry tylko jak masz więcej to się robi strasznie wielki. te płaskie koryta są świetne
        • hanusinamama Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:27
          Sprawdza się o tyle dobrze, że jak 3 duży kosz nie był potrzebny to kupiłam w jego miejsce 2 mniejsze. I tak podzialiła sobie klocki kolorami i tematycznie jak chciała.
          Mamy tych klocków od wuja, bo najpierw starsza miała fioła, teraz młodsza przejęła i fioła i klocki po starszej, a są tam też 2 zestawy kupione jeszcze w Peweksie smile
          Starsza już raczej na etapie układania wg instrukcji i stoją u niej te dzieła. Ostatnio chyba zdecydowała się oddać młodszej zestawy technic NASA. Na szczęście młoda ma też duży regał na książki trofasta i chyba tam je umieści
          • hrasier_2 Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:35
            Ja wtedy kupiłem w dużym plastikowym pudełku. Przykrywane do ustawiania figur. Gumy pachnące Donald z historiami w środku, kto to pamięta ?
    • turzyca Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 21:39
      Dwa trofasty. Można je wyciągnąć na środek pokoju i spiąć razem i wtedy robią za spory stół.
    • leyla76 Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 22:50
      Plastikowe szuflady i posortowane kolorami, plus w osobnej szufladzie wszelkie ludziki i aksesoria typu kubek czy kość dla psa .

Ma łóżko z dwiema szufladami i tam trzyma zbudowane lego, które powiedzmy sie trochę zepsuły, plus nieposortowanie klocki, plus niektóre zestawy.
    • skat_0 Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 23:12
      O rany, temat rzeka i niekończące się segregowanie 🤣 mamy I trofasta i szufladę spod łóżka i milion pojemników i pudełek. Teraz ja segreguję wg typów, nie kolorów, bo znalezienie jednego potrzebnego klocka w pudełek czarnychjest trudne, mój bombelek po złożeniu nowegobzestawu z instrukcji, po około 24godzinach już dokonuje zmian 😀 aLego u nasjest wszędzie
      • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 03.11.24, 23:17
        Czarne najgorsze!
    • kochamruskieileniwe Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 05:45
      U mnie przechowywane w pojemnikach z szufladkami. Cały regalik wyszedł
      Segregacja , jak u ichi - kolorami. Potem w obrębie kolorów segregacja kształtami typu płaskie, funkcyjne, drobiazgi itp...
      Osobno okna, kółka, itp.

Pudełka takie po trzy szufladki stawiane jedne na drugich
      • kochamruskieileniwe Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 05:55
        O w tym stylu
    • nellamari Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 06:20
      Osobny pokój na poddaszu, który był moim biurem, ale został zaanektowany przez lego -zestawy stoją dumnie zbudowane na kartonach ( jak na wystawie). Do tego doszły ogromne playmobile z trylionami elementów.

Trzymam się tego co, tu napisała kiedyś jedna forumka i bardzo zapadło mi w pamięć - parafrazując - nie ma co się przejmować tymi wszystkimi zabawkami, które kolonializują Ci przestrzeń, znikną tak szybko jak się pojawiły. I już powoli widzę, że to niestety prawda …
    • szmytka1 Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 06:44
      Jakie kartony.... pudełka są w śmietniku 2 dni po otwarciu
      • hanusinamama Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 09:22
        To zalezy. U mnie starsza sama odkłada na te droższe zestawy. Zostawia pudła bo powiedziała, że moze będzie chciała kiedyś przedać i kupić sobie coś innego.
    • skat_0 Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 07:56
      Billy z Ikei do prezentowania kolekcji, dla 5latka może lepiej bez szklanych drzwi, jeśli macie miejsce to zrobiłabym jakiś stół
    • jkl13 Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 08:05
      Ja właśnie zyskałam w domu pokój do lego, bo starszy się wyprowadził, a młodszy zaanektoeal jego pokój właśnie na klocki.
      A segregacja u mas sprawdzą się kolorami, najlepiej w przezroczystych pojemnikach z ikea samla, różne kształty i wielkości, ale wszystko łatwo dostępne. Pojemniki na co dzień przechowujemy w komodzie i szufladach łóżka, do budowania są wystawiane i produkcja odbywa się na ogromnym biurku.
    • memphis90 Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 09:24
      1/3 w postaci złożonej i czczonej nabożnie na półce
      1/3 w plastikowych szufladkach w szafeczce
      1/3 na podłodze, żeby w nie wdeptywać i przypadkiem wciągać odkurzaczem
    • arthwen Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 16:49
      Mój ma ten schodkowy TROFAST z Ikei, plus jeszcze dwa takie słupki, te najbardziej płaskie pojemniki (plus chyba ze 3 te większe, na te kolory, których jest więcej) z pokrywkami, żeby się nie kurzyło aż tak (na początku miał bez i zdecydowanie pokrywki robią różnicę). Posortowane kolorami, plus osobno ma chyba te duże podstawki, oczywiście ludziki i niektóre klocki specjalne.
      Owszem, zajmuje miejsca to w cholerę, a jak się jeszcze doliczy te zestawy, które ma ułożone i na wystawce, to w ogóle wink
      Pudełka oryginalne są składowane w moim firmowym magazynie i też zajmują mi tam ze 3 półki...
    • qrka Re: Jak przechowywać Lego 04.11.24, 19:23
      Bricki w woreczkach strunowych posortowane rozmiarami.
      Inne też w woreczkach posortowane typami, np. płaskie podłogówki, belki, figurki, nietypowe elementy.
      Natomiast wszelkie drobiazgi też typami tego drobiazgu przechowują się w takiej mniej więcej "komódce" z szufladkami różnej wielkości: www.amazon.pl/Stanley-1-93-981-przechowywania-szufladami-wielokolorowa/dp/B008DHZXY0/ref=asc_df_B008DHZXY0/
      Instrukcje w pudłach, w którym chowane są torby z klockami.
      A pudełka zawsze były wyrzucane, bo nigdy nie mieliśmy w planach sprzedaży legosów.
      • ichi51e Re: Jak przechowywać Lego 05.11.24, 10:19
        Można też sprzedać pudelka…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka