Dodaj do ulubionych

z czym sie kojarzy?

20.11.04, 01:33
Wlasnie z czym Wam sie kojarzy PIEC KAFLOWY? Bardzo prosze o taka mala sonde.
Robie to dla mojego meza on uwaza, ze inne skojarzenia maja kobitki i inne
faceci, zobaczymy czy sie sprawdzi. Utalia
Obserwuj wątek
    • blu4 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 05:14
      Hmmm...Może źle to zinterpretowałam ale kojarzy mi się głównie z ciepłem i moją
      kochaną Babcią.
      Pozdrawiam Aga
      • nanuk24 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 06:55
        To piec oblozony bialymi, duzymi kaflami.Pali sie w nim drewno lub wegiel< zeby
        w domku bylo ciepelko.Mozna na nim tez gotowac.
        Moja babcia miala taki.
        • tynia3 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 07:32
          Z domem rodzinnym. Moi rodzice mieszkają w starym domu i tam piece kaflowe
          stały w każdym pomieszczeniu. Takie wysokie, z ozdobnymi drzwiczkami, nie
          używane od pół wieku przynajmniej. Ech... .
          Kojarzą mi się też z... pałacowymi pomieszczeniami wink. Potrafią być bardzo
          ozdobne.

pzdr

P.S. Jak widzę - już na wstępie - u pań piec kaflowy=sentymenty wink. Czy u
          panów będzie mniej wzdychania wink... (dajmy na to na rzecz wspomnień z
          ostatnich targów budownictwa)?
          • mayessa Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:11
            Mnie się kojarzy z piernikami i nie wiem dlaczego
        • nanuk24 Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 05:56
          Mnie kojarzy sie z goframi...Moja babcia miala(nadal ma)taka ciezka, obrotowa
          gofernice, ktora kladla na fajerwerki.
          Babcine gofry bardzo lubilamsmileNiestety babci nie lubie i juz jej nie polubiesmile
          • nanuk24 Zapytalam meza z czym mu sie kojarzy... 21.11.04, 05:59
            ...Z rozpalaniemsmile)))

Pozdrawiamsmile
    • jasmina251 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 08:30
      Piec kaflowy to po prostu piec kaflowy.
      Taki co stał u mojej babci w kuchni -biały a w pokoju brązowy.
      Był uzywany wyłącznie w zimie i na jesieni.Było to bardzo miłe móc siąść koło
      takiego pieca wieczorem i oglądać telewizję
      pozdrawiam justyna
    • moofka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 09:09
      utalia napisała:

> Wlasnie z czym Wam sie kojarzy PIEC KAFLOWY?

ciepło domowo i ekologicznie smile
      • pesteczka5 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 09:24
        Zawsze ciepły, bo kiedy się wstaje, już ktoś wstał wcześniej i go rozpalił
        Teraz w kuchni życie już zasnute, strzelają drewienka pod fajerkami, śpiewa
        czajnik. W rogu, odsunięte od ognia, mleko dla dzieci. Kipi trochę, tłusty
        kożuch na nim mruga, wspina się po brzegu, pssss... biała kropla stacza się w
        dół, coraz mniejsza, w końcu dogorywa na blasze. Można stanąć obok i ogrzać
        ręce, zaraz na pewno trzasną drzwi, ktoś wejdzie - jakaś kobieta na pewno -
        posmarować grubą pajdę powidłem i nalać tego mleka do kubka.

Jest symbolem domów, które żyły czyjąś obecnością.
        We wspólczesnych wybiglowanych, zimnych kuchniach z mamą w pracy nie ma takiego
        luksusu.
        Dlatego ja zawsze lubiłam, jak mama włączyła pralkę i smażyła naleśniki albo
        placki ziemniaczane, bo wtedy w kuchni było ciepło, a cały ten rozgardiasz
        fiksował ją w kuchni i gwarantował, że przez najbliższą godzinę nogdzie nie
        pójdzie, jest naszasmile
    • meg241 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:01
      A mnie sie kojarzy z domem w którym mieszkałam jak byłam dzieckiem i
      rozgrzewaniem zmarznietych zima nog. Przysuwałam do niego fotel i nogi
      przytykałam do kafli, mhmhmhmh ale było cieplutko.

Magda
    • iwcia75 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:05
      z kolorem jasno brazowym i paradoksalnie z zimnem lub tez domem mojej babci jak
      bylam dzieckim
    • triss_merigold6 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:21
      I. Jasne - białe lub kremowe kafle + kafle w holenderskie wzory (biało
      niebieskie), mieszkanie moich dziadków (piece były ozdobą z czasów
      przedwojennych bo już ich nie używano).
      II. Wieś, piec w starym domu w kuchni, blacha, pieczenie, zapachy, opalanie
      drewnem i węglem, nad piecem suszące się grzyby i zioła. Ciepło, kobiety - moje
      ciotki w fartuchach, wiejskie kobiety starej daty, dobre, zniszczone trochę
      pracą fizyczną o spracowanych silnych dłoniach, kuchenna krzątanina.
    • ania.silenter_exunruzanka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:26
      Mnie kojarzy się z przyjemnym ciepłem z niego bijącym, z poczuciem
      bezpieczeństwa, z ulotnością minionych dni,z wielkim, przestronnym, umeblowanym
      w starym stylu mieszkaniem mojej babci w Krakowie, w starej kamienicy.
      pozdrawiam
    • iwles Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:32
      Hmmmm myślę, że różnica w skojarzeniach między facetami a nami jest taka,
      że.... na forum dla facetów bedziesz miała na pewno skromniejszy oddźwięk smile

A mi z czym się kojarzy piec kaflowy? : ciepło domowe, miło trzaskający ogień,
      a za oknem śnieg i wichura smile

• allaxx1 piec kaflowy+ kot=zawsze:))) 20.11.04, 13:08
        • tynia3 Re: piec kaflowy+ kot=zawsze:))) 20.11.04, 13:23
          Hahaha! Racja - kot wink. Ale jeszcze koniecznie mała dziurka (no, taka jak
          pięciozłotówka) w dywanie, wypalona przez czerwony węgielek, który wypadł z
          pieca.

pzdr
    • galia29 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 13:36
      Mnie się kojarzy z zimowiskiem w starej opuszczonej szkole w Beskidzie Niskim-
      cudowne miejsce, cudowny czas. A że facetom kojarzy się inaczej- oczywiście!!!
      Ktoś musi wstać raniutko do wygasłego, cholernie zimnego pieca, nanieść z
      piwnicy albo co gorsza z dworu drewna i rozpalić, żebyśmy my mogły mieć
      skojarzenia z ciepełkiem.I za to ich kochamy, ale oni pewnie niecierpią
      pieców...
      • utalia Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 14:08
        Drogie Panie, no przepieknie. Doprawdy razem z Mezem czytalismy je przed chwila
        i naprawde niezwykle romantycznie i te koty... A ostatni post dotyczacy Panow
        zmuszonych do rozpalania pieca doprawdy byl niezly, usmialismy sie . I macie
        racje, Panowie, chyba jeszcze sa zajeciu rozpalanuiem tych piecow poniewaz
        tylko jeden sie odezwal. Ale jestem cierpliwa. A moze Wy mi pomozecie i kazda
        zapyta swojego meza? Chyba tak bedzie lepiej. Mnie sie bardzo podobnie kojarzy
        jak Wam. Panie w dlugich skniach, imbryki, czajniki z dymiaca herbata,
        filizanki, stoly okragle. Ale raczej zimnawo. W tym sie roznie. Nie bardzo moge
        sobie wyobrazic, ze piec mogl ogrzac (ale zeby tak bylo naprawde cieplo) spore
        i wysokie pomieszczenie. Musze konczyc bo Malwina domaga sie wspolnego
        ogladania ksiazki o zwierzatkach, jest w tym nieugieta. Ja mam w domu piec
        kaflowy. I jak rok temu zaraz po sylwestrze "strzelil" w piwnicy nasz piec na
        tzw. holzgas, to dzieki niemu (piecowi kaflowemu ) i kominkowi przezylismy 20
        stopniowe mrozy. Malwina miala wtedy niecaly rok. Pozdrawaim i prosze o jeszcze
        Utalia
        • ursgmo Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 14:33
          Mi sie kojarzy z Babcią , głównie jej narzekaniem ile to trzeba sie nachodzic
          od jednego do drugiego i porozpalac w nich ( 4 pokoje , piece we wszystkich +
          kuchnia). Zawsze chciałam spróbowac jak to sie robi ale babcia nie pozwalała .
          No i najcieplej to tam nie było. Ale do samego pieca miło sie było przytulić :-
          )) i posłuchać opowieści o starych czasach . O kamienicy w której mieszka
          babcia i jak to i jeszcze mieszkanie obok to było jedno wielkie mieszkanie
          dla " państwa" a obok to byla służbówka i o paniach w sukniach z tiurniura na
          której można by postawić wazonik ..............
          i świetnie sie u babci zjeżdżało z poręczy i można było w spiżarni
          pomyszkować smile)
    • mayessa Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:13
      aha jeszcze mi się kojarzy z babcią z "Samych swoich" ona na nim spała chi chi
    • yahannah piec 20.11.04, 20:19
      Z babcią, wiaderkiem na węgiel, ciepłem,
      elegancją...
    • wegatka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:20
      Piszę nie czytając wcześniejszych odpowiedzi.

Piec kaflowy kojarzy mi się z ciepłem, zimą na dworze i dzieciństwem -dawno
      temu był taki u babci.

Pozdrowienia. Magda
    • gagunia Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:24
      jak pomysle piec kaflowy to mi sie przypomina brazowy u babci w pokoju - mozna
      bylo grzac plecy albo babcia wyciagala cos dobrego z, jak to
      nazywała, "duchówki" , czyli takiego jakby piekarnika u gory smile
      • procesor Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 22:57
        Piec - przyjaciółka- Babcia przyjaciółki- mokre nogi po zbawie na śniegu -
        tapczan u Babci - leżenie na tapczanie z nogami opartymi na tym piecu i
        zaśmiewanie sie - gorąca herbatka i keks.
        Dziś przyjaciółka daleko (choć sercu zawsze bliska), Babcia z aniołami z kręgle
        gra, domu w którym piec był tez już nie ma.. Ile razy tamtędy przechodzę to
        przypomina mi sie właśnie ten piec zimą - a nie letnie wygłupy w sadzie(którego
        też nie ma..).

Były i inne piece, u mojej Babci, kuchnie węglowe, piecyki ale właśnie tamten
        piec najcieplej wspominam. smile
    • fiszerowa z dziadkiem 20.11.04, 23:41
      z dziadkiem siedziacym na stoleczku, pochylonym nad otwartymi drzwiczkami. Zima
      palil papierosy dmuchajac prosto do pieca. Cug byl tak dobry, ze ani jedna
      chmurka nie wydostawala sie do pokoju wink. Pamietam ogrzewanie sie po
      szalenstawach na sankach. Stawalam przytulona do pieca i wsluchiwalam sie w
      szum i trzaski...
      Dziadka juz nie ma... Piece sa, ale nikt w nich nie pali...
    • wieczna-gosia Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 02:15
      z cieplem, weglem lub drewnem.
      Z kotem tez, ale sobie nie zaliczam bo przeczytalam w temacie wink)
    • glonik Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 02:39
      I jeszcze zapach jabłek pieczonych w "duchówce", przynajmniej u moich dziadków
      tak się to nazywało.
    • edytkus Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 05:28
      Mnie kojarzy sie z nagrzana pierzyna i rabaniem drewna. Kiedys nocowalam z kuzynka u jej babci na
      wsi, ktora sama rabala drzewo na opal i przed snem wieszala pierzyne na piecu zeby sie zagrzala.
      Dzisiaj podobny efekt mozna uzyskac wrzucajac koldre do suszarki wink))
      • utalia ZAPYTAJCIE SWOICH CHLOPOW!!!!! 21.11.04, 13:11
        Dziewczynki jestesmy prawie jednoglosne - piec kojarzy nam sie z cieplem,
        babciami, ciociami, starymi czasami, wspomnieniami, tym co odeszlo, minelo. Z
        zapachem herbaty, pieczonych jablek. No i kot, ten musi byc, na piecu
        oczywiscie. A z panami.... nie mozemy porownac bo panowie sa prawie wogole
        nieaktywni. PONAWIAM PROSBE- SAME PRZEPYTAJCIE SWOICH MEZOW I NIEMEZOW JAK TO Z
        PIECEM U NICH JEST I NAPISZCIE TUTAJ. Utalia
        • ania.silenter_exunruzanka Mojemu mężowi kojarzy się z... 21.11.04, 19:28
          ciepłem i domem dziadków.
          pozdrawiam
    • kawka74 Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 13:20
      kłopoty smile)) (byłam świadkiem rozbiórki takiego pieca w domu moich pradziadków -
      czysty cyrk)
      • utalia Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 19:19
        etam Kawka zaden cyrk. Ja wlasnorecznie i samorecznie kilka lat temu rozebralam
        piec kaflowy aby na jego miejsce zrobic kominek. I wspominam to calkiem milo.
        Pozniej rozebralam jeszcze kuchnie weglowa, bylo juz mniej przyjemnie bo nie
        bylam az tak podrajcowana jak przy piecu ale poszlo gladko. Utalia
    • odalie Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 20:45
      To niezupełnie skojarzenie, raczej wspomnienie - mieszkanie ciotki - kolor
      kafli (taki brudnożółty), tajemnicze dzwiczki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka