utalia 20.11.04, 01:33 Wlasnie z czym Wam sie kojarzy PIEC KAFLOWY? Bardzo prosze o taka mala sonde. Robie to dla mojego meza on uwaza, ze inne skojarzenia maja kobitki i inne faceci, zobaczymy czy sie sprawdzi. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blu4 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 05:14 Hmmm...Może źle to zinterpretowałam ale kojarzy mi się głównie z ciepłem i moją kochaną Babcią. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 06:55 To piec oblozony bialymi, duzymi kaflami.Pali sie w nim drewno lub wegiel< zeby w domku bylo ciepelko.Mozna na nim tez gotowac. Moja babcia miala taki. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 07:32 Z domem rodzinnym. Moi rodzice mieszkają w starym domu i tam piece kaflowe stały w każdym pomieszczeniu. Takie wysokie, z ozdobnymi drzwiczkami, nie używane od pół wieku przynajmniej. Ech... . Kojarzą mi się też z... pałacowymi pomieszczeniami . Potrafią być bardzo ozdobne. pzdr P.S. Jak widzę - już na wstępie - u pań piec kaflowy=sentymenty . Czy u panów będzie mniej wzdychania ... (dajmy na to na rzecz wspomnień z ostatnich targów budownictwa)? Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:11 Mnie się kojarzy z piernikami i nie wiem dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 05:56 Mnie kojarzy sie z goframi...Moja babcia miala(nadal ma)taka ciezka, obrotowa gofernice, ktora kladla na fajerwerki. Babcine gofry bardzo lubilamNiestety babci nie lubie i juz jej nie polubie Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Zapytalam meza z czym mu sie kojarzy... 21.11.04, 05:59 ...Z rozpalaniem))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 08:30 Piec kaflowy to po prostu piec kaflowy. Taki co stał u mojej babci w kuchni -biały a w pokoju brązowy. Był uzywany wyłącznie w zimie i na jesieni.Było to bardzo miłe móc siąść koło takiego pieca wieczorem i oglądać telewizję pozdrawiam justyna Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 09:09 utalia napisała: > Wlasnie z czym Wam sie kojarzy PIEC KAFLOWY? ciepło domowo i ekologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 09:24 Zawsze ciepły, bo kiedy się wstaje, już ktoś wstał wcześniej i go rozpalił Teraz w kuchni życie już zasnute, strzelają drewienka pod fajerkami, śpiewa czajnik. W rogu, odsunięte od ognia, mleko dla dzieci. Kipi trochę, tłusty kożuch na nim mruga, wspina się po brzegu, pssss... biała kropla stacza się w dół, coraz mniejsza, w końcu dogorywa na blasze. Można stanąć obok i ogrzać ręce, zaraz na pewno trzasną drzwi, ktoś wejdzie - jakaś kobieta na pewno - posmarować grubą pajdę powidłem i nalać tego mleka do kubka. Jest symbolem domów, które żyły czyjąś obecnością. We wspólczesnych wybiglowanych, zimnych kuchniach z mamą w pracy nie ma takiego luksusu. Dlatego ja zawsze lubiłam, jak mama włączyła pralkę i smażyła naleśniki albo placki ziemniaczane, bo wtedy w kuchni było ciepło, a cały ten rozgardiasz fiksował ją w kuchni i gwarantował, że przez najbliższą godzinę nogdzie nie pójdzie, jest nasza Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:01 A mnie sie kojarzy z domem w którym mieszkałam jak byłam dzieckiem i rozgrzewaniem zmarznietych zima nog. Przysuwałam do niego fotel i nogi przytykałam do kafli, mhmhmhmh ale było cieplutko. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:05 z kolorem jasno brazowym i paradoksalnie z zimnem lub tez domem mojej babci jak bylam dzieckim Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:21 I. Jasne - białe lub kremowe kafle + kafle w holenderskie wzory (biało niebieskie), mieszkanie moich dziadków (piece były ozdobą z czasów przedwojennych bo już ich nie używano). II. Wieś, piec w starym domu w kuchni, blacha, pieczenie, zapachy, opalanie drewnem i węglem, nad piecem suszące się grzyby i zioła. Ciepło, kobiety - moje ciotki w fartuchach, wiejskie kobiety starej daty, dobre, zniszczone trochę pracą fizyczną o spracowanych silnych dłoniach, kuchenna krzątanina. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:26 Mnie kojarzy się z przyjemnym ciepłem z niego bijącym, z poczuciem bezpieczeństwa, z ulotnością minionych dni,z wielkim, przestronnym, umeblowanym w starym stylu mieszkaniem mojej babci w Krakowie, w starej kamienicy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 12:32 Hmmmm myślę, że różnica w skojarzeniach między facetami a nami jest taka, że.... na forum dla facetów bedziesz miała na pewno skromniejszy oddźwięk A mi z czym się kojarzy piec kaflowy? : ciepło domowe, miło trzaskający ogień, a za oknem śnieg i wichura Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: piec kaflowy+ kot=zawsze:))) 20.11.04, 13:23 Hahaha! Racja - kot . Ale jeszcze koniecznie mała dziurka (no, taka jak pięciozłotówka) w dywanie, wypalona przez czerwony węgielek, który wypadł z pieca. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
galia29 Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 13:36 Mnie się kojarzy z zimowiskiem w starej opuszczonej szkole w Beskidzie Niskim- cudowne miejsce, cudowny czas. A że facetom kojarzy się inaczej- oczywiście!!! Ktoś musi wstać raniutko do wygasłego, cholernie zimnego pieca, nanieść z piwnicy albo co gorsza z dworu drewna i rozpalić, żebyśmy my mogły mieć skojarzenia z ciepełkiem.I za to ich kochamy, ale oni pewnie niecierpią pieców... Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 14:08 Drogie Panie, no przepieknie. Doprawdy razem z Mezem czytalismy je przed chwila i naprawde niezwykle romantycznie i te koty... A ostatni post dotyczacy Panow zmuszonych do rozpalania pieca doprawdy byl niezly, usmialismy sie . I macie racje, Panowie, chyba jeszcze sa zajeciu rozpalanuiem tych piecow poniewaz tylko jeden sie odezwal. Ale jestem cierpliwa. A moze Wy mi pomozecie i kazda zapyta swojego meza? Chyba tak bedzie lepiej. Mnie sie bardzo podobnie kojarzy jak Wam. Panie w dlugich skniach, imbryki, czajniki z dymiaca herbata, filizanki, stoly okragle. Ale raczej zimnawo. W tym sie roznie. Nie bardzo moge sobie wyobrazic, ze piec mogl ogrzac (ale zeby tak bylo naprawde cieplo) spore i wysokie pomieszczenie. Musze konczyc bo Malwina domaga sie wspolnego ogladania ksiazki o zwierzatkach, jest w tym nieugieta. Ja mam w domu piec kaflowy. I jak rok temu zaraz po sylwestrze "strzelil" w piwnicy nasz piec na tzw. holzgas, to dzieki niemu (piecowi kaflowemu ) i kominkowi przezylismy 20 stopniowe mrozy. Malwina miala wtedy niecaly rok. Pozdrawaim i prosze o jeszcze Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 14:33 Mi sie kojarzy z Babcią , głównie jej narzekaniem ile to trzeba sie nachodzic od jednego do drugiego i porozpalac w nich ( 4 pokoje , piece we wszystkich + kuchnia). Zawsze chciałam spróbowac jak to sie robi ale babcia nie pozwalała . No i najcieplej to tam nie było. Ale do samego pieca miło sie było przytulić :- )) i posłuchać opowieści o starych czasach . O kamienicy w której mieszka babcia i jak to i jeszcze mieszkanie obok to było jedno wielkie mieszkanie dla " państwa" a obok to byla służbówka i o paniach w sukniach z tiurniura na której można by postawić wazonik .............. i świetnie sie u babci zjeżdżało z poręczy i można było w spiżarni pomyszkować ) Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:13 aha jeszcze mi się kojarzy z babcią z "Samych swoich" ona na nim spała chi chi Odpowiedz Link Zgłoś
yahannah piec 20.11.04, 20:19 Z babcią, wiaderkiem na węgiel, ciepłem, elegancją... Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:20 Piszę nie czytając wcześniejszych odpowiedzi. Piec kaflowy kojarzy mi się z ciepłem, zimą na dworze i dzieciństwem -dawno temu był taki u babci. Pozdrowienia. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 20:24 jak pomysle piec kaflowy to mi sie przypomina brazowy u babci w pokoju - mozna bylo grzac plecy albo babcia wyciagala cos dobrego z, jak to nazywała, "duchówki" , czyli takiego jakby piekarnika u gory Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: z czym sie kojarzy? 20.11.04, 22:57 Piec - przyjaciółka- Babcia przyjaciółki- mokre nogi po zbawie na śniegu - tapczan u Babci - leżenie na tapczanie z nogami opartymi na tym piecu i zaśmiewanie sie - gorąca herbatka i keks. Dziś przyjaciółka daleko (choć sercu zawsze bliska), Babcia z aniołami z kręgle gra, domu w którym piec był tez już nie ma.. Ile razy tamtędy przechodzę to przypomina mi sie właśnie ten piec zimą - a nie letnie wygłupy w sadzie(którego też nie ma..). Były i inne piece, u mojej Babci, kuchnie węglowe, piecyki ale właśnie tamten piec najcieplej wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
fiszerowa z dziadkiem 20.11.04, 23:41 z dziadkiem siedziacym na stoleczku, pochylonym nad otwartymi drzwiczkami. Zima palil papierosy dmuchajac prosto do pieca. Cug byl tak dobry, ze ani jedna chmurka nie wydostawala sie do pokoju . Pamietam ogrzewanie sie po szalenstawach na sankach. Stawalam przytulona do pieca i wsluchiwalam sie w szum i trzaski... Dziadka juz nie ma... Piece sa, ale nikt w nich nie pali... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 02:15 z cieplem, weglem lub drewnem. Z kotem tez, ale sobie nie zaliczam bo przeczytalam w temacie ) Odpowiedz Link Zgłoś
glonik Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 02:39 I jeszcze zapach jabłek pieczonych w "duchówce", przynajmniej u moich dziadków tak się to nazywało. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 05:28 Mnie kojarzy sie z nagrzana pierzyna i rabaniem drewna. Kiedys nocowalam z kuzynka u jej babci na wsi, ktora sama rabala drzewo na opal i przed snem wieszala pierzyne na piecu zeby sie zagrzala. Dzisiaj podobny efekt mozna uzyskac wrzucajac koldre do suszarki )) Odpowiedz Link Zgłoś
utalia ZAPYTAJCIE SWOICH CHLOPOW!!!!! 21.11.04, 13:11 Dziewczynki jestesmy prawie jednoglosne - piec kojarzy nam sie z cieplem, babciami, ciociami, starymi czasami, wspomnieniami, tym co odeszlo, minelo. Z zapachem herbaty, pieczonych jablek. No i kot, ten musi byc, na piecu oczywiscie. A z panami.... nie mozemy porownac bo panowie sa prawie wogole nieaktywni. PONAWIAM PROSBE- SAME PRZEPYTAJCIE SWOICH MEZOW I NIEMEZOW JAK TO Z PIECEM U NICH JEST I NAPISZCIE TUTAJ. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Mojemu mężowi kojarzy się z... 21.11.04, 19:28 ciepłem i domem dziadków. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 13:20 kłopoty )) (byłam świadkiem rozbiórki takiego pieca w domu moich pradziadków - czysty cyrk) Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 19:19 etam Kawka zaden cyrk. Ja wlasnorecznie i samorecznie kilka lat temu rozebralam piec kaflowy aby na jego miejsce zrobic kominek. I wspominam to calkiem milo. Pozniej rozebralam jeszcze kuchnie weglowa, bylo juz mniej przyjemnie bo nie bylam az tak podrajcowana jak przy piecu ale poszlo gladko. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
odalie Re: z czym sie kojarzy? 21.11.04, 20:45 To niezupełnie skojarzenie, raczej wspomnienie - mieszkanie ciotki - kolor kafli (taki brudnożółty), tajemnicze dzwiczki. Odpowiedz Link Zgłoś