Dodaj do ulubionych

Robot do mycia okien

11.11.24, 22:24
Rozważam zakup robota do mycia okien (a konkretnie szyb i luster). Im więcej o nich czytam i więcej rankingów oglądam i filmików na YouTube oraz opinii na różnych portalach, tym większy mam mętlik. Czy ktoś ma takie urządzenie, jest zadowolony i może polecić konkretny model? Może być drogie, byle by było skuteczne i trwałe.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 22:36
      Nie mam, ale chętnie się też dowiem, bo mycie okien jawi mi się jako koszmar
      • karyna-z-radzymina Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 22:38
        Pacjenci nie myją okien, od tego jest firma porzadkowa
    • princesswhitewolf Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 22:40
      Czy chodzi o ssawke Kachera ktora mam i ja dumnie nazwalas robotem czy wymyslili jakiegos elektronicznego pajaka co lazi po szybach i je sam szoruje?
      • agnes_gray Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 22:49
        Owszem, wymyślili, sunie i myje, taka roomba okienna 😯
        • czcigodnystarzec Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 22:56
          agnes_gray napisała:
          > Owszem, wymyślili, sunie i myje, taka roomba okienna 😯

Nie tylko okienna. Może myć kafelki ścienne albo proste szyby kabiny przysznicowej.
          • mikams75 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:23
            i nie odpada na fugach?
            • czcigodnystarzec Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:54
              mikams75 napisała:
              > i nie odpada na fugach?

Nie odpada ale u mnie fugi są max trzymilimetrowe.
              W kuchni mam idealnie gładkie kafelki ale w łazience i wc takie o powierzchni skórki pomarańczowej i też nie odpada.
              Hobot 198 kupiony w 2020 roku.
              • mikams75 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 14:32
                to jak sie to trzyma? bo myslalam, ze to sie jakos przysysa.
                • czcigodnystarzec Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 14:48
                  mikams75 napisała:
                  > to jak sie to trzyma? bo myslalam, ze to sie jakos przysysa.

No bo przysysa się. Mój ma dwie tarcze i każda jest przysysana, więc tak łatwo nie odpadnie z powodu fug.
                  Tu masz fimik bardzo hobota 168, bardzo podobnego do mojego 198. Od 1:28 widać jak myje kafelki.
        • kasia_kar Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:06
          Tak dokładnie o taką roombę do szyb mi chodzi. Jest bardzo dużo modeli kwadratowe, okrągłe, większość narzeka że nadają się tylko do starcia kurzu, że za słabo psikają płynem, że nie domywaja ptasich kup. Chciałabym coś porządnego i lepiej żeby nie potrzebowało kabla tylko chodziło bezprzewodowo.
      • fibi00 Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:05
        Tak, wymyślili. Na grupie aliekspresowe love jest hitem podobnie jak odkurzacz tineco. Ja na razie tylko czytam recenzję. Odkurzacz wiem że odpada (zbyt mała pojemność baterii jak na mój metraż) , robota do mycia okien rozważam ale tylko przez ogromne szyby na tarasie które bardzo ciężko się myje. Są dwa rodzaje robotów do mycia okien- ze spryskiwaczem i bez. Bez spryskiwacza należy najpierw okno spryskać wodą z płynem/octem, przytwierdzić robota i robót sunie po szybie (raczej wolno). Niestety nie dociera do rogów więc trzeba je ręcznie przetrzeć. Przy małych oknach podobno dosyć szybko mu idzie i co chwilę pipczy że skończył więc trzeba go przełożyć. Kusi mnie ale tak jak pisałam, nie tyle do mycia okien co do mycia szyb na tarasie- tam już przeboleję te niedomyte rogi bo czasem nawet mi jest ciężko w górnych rogach umyć bo nie sięgam.Te 250-350zł za taki robot bym dała, więcej nie.
        • agnes_gray Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:09
          Żeby jeszcze ramy mył, bo to zajmuje najwięcej czasu...
          Sprawdza się może przy dużych powierzchniach szklanych, przy zwykłych oknach chyba nie bardzo jest sens.
          • princesswhitewolf Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:26
            Dokladnie. Jak bez ram to pudlo
          • kasia_kar Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 12:17
            Dokładnie potrzebuje na duże nieotwieralne okno 2,5 m x 1,5 m oraz na wysokie drzwi lustrzane w szafach.
    • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:13
      mam, hobota, poprzednik modelu chyba 2S
      mamy na pietrze czesc okienm ktore sa w polowie nieotwieralne, wiec taka myjka 'bezobslugowa' to bylo jedyne wyjscie zeby szyby byly w miare czyste (konstrukcja domu drabine raczej wyklucza), pisalam juz kilka razy, nie jest to rozwiazanie dla pedantek wymagajacych idealnego lsniacego szkla, na rogach troche niedomywa, bywa, ze zostaja smugi ale dla nas to najmniejszy problem, a jaka frajde koty maja 😄
      w uzyciu chyba 4 albo 5 rok
      • kasia_kar Re: Robot do mycia okien 11.11.24, 23:28
        Dzięki, właśnie o taką opinię mi chodziło! Ten model też biorę pod uwagę.
    • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 08:41
      Dalej najlepszy w rankingach jest hester m2 pro. Od ponad roku nie pojawiło się nic lepszego(?) Teraz jest nawet 5 stówek tańszy na black friday. Czekam na przeprowadzkę- i jak na razie to mój faworyt.
      • melikles Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 10:28
        OJP, 2000 zł big_grin
        • ichi51e Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 12:29
          A ty ile byś dał?
          • melikles Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:50
            allegro.pl/oferta/grube-pieluchy-tetrowe-premium-polskie-pieluszki-12132721435?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17997543805&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIjf6RuurWiQMVPLVoCR2I5QMjEAQYBSABEgL8d_D_BwE&dd_referrer=
      • kasia_kar Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 12:23
        Dzięki za info, faktycznie jest promocja za 1240 zł, ale nie jest bezprzewodowy, trzeba będzie ciągnąć po ogrodzie przedłużacz ...
        • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:51
          z takich 'bezprzewodowych' to chyba tylko ecovacs winbot W2 omni, ma stacje zewn z akumulatorem, wiec przestawiasz 'pudelko' zamiast kabla

bezprzewodowych jako takich to chyba nie ma, baterie jednak swoje waza, a to ma byc z zalozenia lekki sprzet zeby nie odpadl z pionowej powierzchni
          • czcigodnystarzec Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 16:03
            mysiulek08 napisała:
            > bezprzewodowych jako takich to chyba nie ma, baterie jednak swoje waza, a to ma
            > byc z zalozenia lekki sprzet zeby nie odpadl z pionowej powierzchni
            >

Przewodowe też mają baterie, żeby w razie przerwy w zasilaniu nie odpadły.
            • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 16:07
              dlatego mowie, o bezprzewodowych jako takich, czyli jak odkurzacz
    • astomi25 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 12:37
      hesterpro.de/produkt/hester-m2-pro-fensterputzroboter/
      260 euro w black friday
      • bywalec.hoteli Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:18
        Ten adres to tylko na kraje DACH i Luksemburg.
        Tu na Polskę za 1240:
        robotyhester.pl/product/hester-m2-pro-robot-do-mycia-okien/warto?
        • bywalec.hoteli Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:46
          trochę ściema z tym Hesterem mi się wydaje. ktoś rzeczywiście wypróbował ten M2?
          • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:35
            Widziałam na żywca - tempo żółwiowe, ale całkiem nieźle myje.
            • bywalec.hoteli Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 16:28
              b-b1 napisała:

> Widziałam na żywca - tempo żółwiowe, ale całkiem nieźle myje.

A trzeba przy tym siedzieć i go kontrolować czy może robić sobie sam?
              • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 16:37
                Myje sam, najlepiej miec go pod kontrolą na sznurku/ kablu, który nie pozwoli mu uderzyć o ziemię gdyby się odczepił i można spokojnie go zostawić .
    • mikams75 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:28
      ogladalam jakis filmik i doszlam do wniosku, ze slabe to jest. Mam bardzo duzo okien. Robot nie myje ram a przy tym jest najwiecej roboty. Do tego dziala bardzo powolnie, podejrzewam, ze w tym tempie, to bym musiala siedziec 3 dni w domu i go przekladac i zmieniac mu szmatki. Niby moglabym zajac sie czyms innym miedzy przekladaniem ale i tak wydaje mi sie to dosc irytuacy proces i szybciej machne myjka, sciagaczka kärchera czy zwyklym papierem i sprejem do szyb. Poza tym i tak trzeba poprawiac rogi a jak sie nie upilnuje szystej nakladki, to robia sie smugi.
      • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:32
        Ja potrzebuję do okien „ na piętrze”, gdzie musiałabym z wysokiej drabiny, więc nie ma dla mnie znaczenia że długo myje, ważne że umyje😂
        • astomi25 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:34
          I tak bys musiala na drabine wejsc zeby robota zainstalowac?
          • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:37
            Tak- ale ponad 2 metry niżej 😂
            • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:57
              smile
              na nas umycie okien na pietrze, na drabinie, to spory wyczyn wiec nawet za cene smug i powolnosci wole robota, na szczescie okna 'nieotwieralne' calkowicie sa latwiej dostepne, reszta w polowie sie otwiera
              a ramy zewnetrzne? coz, jesli mam wybrac wypadek z drabina czy niedomyte ramy to wybiore to drugie, u nas i tak zreszta pada/kropi/leje przez prawie 10miesiecy w roku tongue_out

wewnatrz myje tylko tafle szkla w mojej sypialni
              • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 15:58
                robot znaczy, reszta klasycznie
                • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 16:37
                  Też sobie nie wyobrażam mycia na drabinie -sprawdzałam opcje wynajęcia dźwigu/ samochodu z podnośnikiem do zewnętrznych szyb, ale za kilka takich wizyt mam robocika i jeszcze wewnątrz umyję i częściej go można puszczać
                  • kasia_kar Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 19:59
                    A czy jest napisane w jakich temperaturach działa? Czy jak jest zimno, blisko zera to można go dać na zewnątrz?
                    • b-b1 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 20:08
                      Jest napisane- wejdź na stronkę firmy. Jak się nie mylę ok 5 na plusie, żeby nie spadł jak okno zamarznięte.
                  • mysiulek08 Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 20:23
                    akurat sprzet z 'wysiegnikiem' mamy ale znowu, czesc domu jest niedostepna dla maszyny wink ani drabiny
    • makurokurosek Re: Robot do mycia okien 12.11.24, 13:30
      Ze względu na dużą ilość okien rozważała zakup robota, ale po dokładnym rozeznaniu się z tematem spasowałam.
      Dla mnie cena jednak nie adekwatna do jakości i częstości użytkowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka