Dodaj do ulubionych

Suchy zakwas, chleb, ratunku

22.11.24, 20:32
Zakupiłam w piekarni zakwas, który jest suchy i wygląda jak mąka.
Co teraz?! Co mam z tym zrobić?

Mam przepis z White Plate na chleb zytni, zakwas jest z mąki pszennej. To chyba nie szkodzi? W przepisie jest napisane że można cześć zytniej maki zastąpić pszenną.
W przepisie jest 80 g zakwasu ale płynnego. Jak to się ma do suchego?

Zytnia mąkę przywiozłam z Polski.
Tzn nie wiem kto pytał 🙃
Help.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 20:37
      Czy to co kupilas to cos takiego? seedsofitaly.com/caputo-italian-dried-sourdough-dry-inactive-yeast-1kg/
      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 20:50
        to jest dodatek do poprawy smaku pszennych wypiekow, lubie, uzywam
        • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 20:52
          Ja tez, bo z zakwasu nic mi nie wyszlo.
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:09
            nie pamietam gdzie mieszkasz ale zobacz czy nie ma u Ciebie suchego zakwasu zytniego np bio zentrale, ponoc mozna nim wzmocnic prace zywego, nie sprawdzalam, bo juz sie poddalam z probami, uzywam suchy
            • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:16
              UK - kupilam wysuszony zakwas w tym samym miejscu, co ten smakowy. Stal, stal, I tyle jego bylo co sobie posmierdzial. Nawet nie drgnal wiec robie znowu na drozdzach suchych w maszynie.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:21
                ale zytni? zytni suchy daje dobry smak nawet przy pszennej mace, ale tez dodaje drozdzy, tak jak do caputo

pieczesz w maszynie? czy w piekarniku w foremce czy dutch oven ?
                • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:25
                  Nie pamietam - stuletni mial byc skurczybyk I zachowywal sie jak staroc - nawet nie pyrknal.

Pieke w maszynie.
                  • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:28
                    glasscraft napisała:

> Nie pamietam - stuletni mial byc skurczybyk I zachowywal sie jak staroc - nawet
                    > nie pyrknal.

Na pewno był doskonały, tylko należało go najpierw ożywić. Te suszone są zawsze lepsze od świeżego nastawionego z gołej mąki w domu, ale zapomina się, że suszone bakterie trzeba obudzić i podkarmić.
                    • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:29
                      Byl karmiony.
                      • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:35
                        glasscraft napisała:

> Byl karmiony.
                        >

No cóż. Niżej napisałam jak robić poprawnie. Kupuję zwykle ten niżej z drogerii DM. Nigdy mnie nie zawiódł.
                        Normalnie dodaje się do 1 kg mąki na chleb z drożdżami, ja robię z niego świeży dodając połowę torebki do 50 g mąki i 50 ml wody, przez trzy dni.
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:30
                    to przerzuc sie na piekarnik i spraw sobie zeliwny emaliowany garnek, zobaczysz jaka jest niesamowita roznica w wypiekaniu i smaku chleba, mowie to jako wielka fanka maszyn moulinexa ( podwojne mieszadla, dwie grzalki), przeszlam na wyrabianie w maszynie, potem rozrost w koszyku a potem rizgrzany gar i piekarnik
                    • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:34
                      Gar mam, czytalam o takich bez wyrabiania pieczonycg w garze ale nigdy nie pieklam tak.
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:38
                        nie, nie bez wyrabiania
                        wyrabiasz normalnie, w maszynie (program do wyrabiania), po wyrosnieciu zagniatasz juz na blacie, wkladasz do koszyka rozrostowego i po wyrosnieciu wrzucasz do wygrzanego gara, dno obsypujesz maka
                        • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:47
                          Dzieki, sprobuje (mam tez koszyk bo kupilam jak mialy byx na zakwasie). Slicznie te chleby!
                          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:58
                            probuj🙂 tu jest dokladna instrukcja, wazne jest szybkie wyrzucenia z koszyka do gara, za drugim razem juz bedziesz mistrzem 😄

gar wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam dolne grzanie z termoobiegiem, 210-215 stp i jak piekarnik 'piknie', ze juz nagrzany to wysuwam gar, sypie na dno maki, wrzucam ciasto, lekko nacinam, przykrywam, pieke z zaleznosci od wielkosci i typu chleba od 50 min do 1h 10-20 min

i taki chleb z dutch oven jest duzo dluzej zjadliwy niz jakiejkolwiek foremki czy wypiekany w maszynie
                            • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:59
                              aa, link do bloga Liski
                              whiteplate.com/2018/12/chleb-z-garnka-zeliwnego-abc/
                    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:35
                      chleby
                      pszenny bez dodatkow
                      pszenny za dodatkiem platkow owsianych, suchy zakwas caputo, drozdze
                      pszennozytni z suchym zakwasem zytnim i drozdzami
              • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:22
                glasscraft napisała:

> UK - kupilam wysuszony zakwas w tym samym miejscu, co ten smakowy. Stal, stal,
                > I tyle jego bylo co sobie posmierdzial. Nawet nie drgnal wiec robie znowu na dr
                > ozdzach suchych w maszynie.

Dlatego, że go źle użyłaś. Suchy zakwas można dodać do chleba robionego na drożdżach, to poprawia smak chleba, ale nie do wyrośnięcia ciasta chlebowego bez drożdży. W tym celu musisz bakterie w suszu najpierw rozmnożyć w świeżej mące z wodą i dać im co najmniej 3 dni (3 cykle) by uzyskały siłę.
                • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:27
                  No tak wlasnie zrobilam ale zamiast babelkow byl plaski smierdzacy belt.
                  • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:30
                    glasscraft napisała:

> No tak wlasnie zrobilam ale zamiast babelkow byl plaski smierdzacy belt.
                    >

A ile dni mu dałaś? Ja piszę o małej ilości mąki i wody, dodawanej stopniowo przez co najmniej 3 dni. Czasem trzeba nawet 5-7 dni, to zależy od temperatury. A jak dałaś tylko wodę, to bakterie nie miały co żreć.
                    • glasscraft Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:42
                      Dostal wode I make, mial byc aktywny po dwoch dniach. Poniewaz po dwoch dniacg nie dzialo sie nic, powtarzalam pare razy ale ciagle byl plaski belt.

Ten kupilam
                      seedsofitaly.com/white-hampshire-sourdough-instructions/
                      • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:50
                        glasscraft napisała:

> Ten kupilam

Hm. Może ktoś go jakoś zamordował.
              • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:20
                glasscraft napisała:

> UK - kupilam wysuszony zakwas w tym samym miejscu, co ten smakowy. Stal, stal,
                > I tyle jego bylo co sobie posmierdzial.

😃

Nawet nie drgnal wiec robie znowu na dr
                > ozdzach suchych w maszynie.
                >
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:09
              W tej piekarni gdzie kupilam dzis nie ma zytniego.
              A ja chciałam upiec jutro chleb. Coś czuję że będzie piękna katastrofa.
              • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:15
                homohominilupus napisała:

> A ja chciałam upiec jutro chleb. Coś czuję że będzie piękna katastrofa.

Jak chleb jest bez drożdży, to się nie uda.
                Wybierz przepis z drożdżami i pszenną mąką, ewentualnie bardzo małym dodatkiem żytniej (10%) i dodaj tego suszu jako dodatku smakowego. Około 15 g na 500 g -1000g mąki.
                Przepis z przewagą żytniej mąki ci nie wyjdzie.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:16
                nie, nie bedzie, tylko dodaj suchych drozdzy
                sa suche zytnie zakwasy z drozdzami wiec nie bedzie jakis wielki grzech smiertelny 😄

browin.pl/sklep/produkt/409421/zakwas-chlebowy-zytni-z-drozdzami-i-slodem-23g
                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:24
                  A podasz mi proszę jakiś sprawdzony przepis dla laików?

Moze w tamtym wątku podawałaś ale w końcu się nie odważyłam.

Warunki wyjsciowe: kg zytniej mąki, 80 g zakwasu pszennego, mogę dokupić kazda ilość pszennej mąki i suchych drożdży. Fajnie byłoby użyć tej zytniej choć trochę.
                  Chciałabym piec jutro, tu gdzie jestem mam dobry piekarnik.
                  • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:26
                    Albo może jakoś zmodyfikować ten

whiteplate.com/2023/12/latwy-chleb-zytni-na-zakwasie/
                    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:58
                      zrob Liski chleb z gara

whiteplate.com/2018/12/chleb-z-garnka-zeliwnego-abc/

jeszcze dzisiaj zrob poolish czyli zaczyn do fermentacji wg przepisu z linka ale dodaj zakwas suchy i okolo 150 g maki zytniej, 7 gram suchych drozdzy ( swiezych do chlebow oprocz tostowego nie uzywam)
                      wymieszaj lyzka albo szpatula, mikser nie jest potrzebny
                      gar tez nie jesli nie masz pod reka, moze byc foremka, tylko wloz wczesniej do piekarnika naczynie/ foremke z wrzatkiem zeby piekarnik zaparowal i nie wyciagaj naczynia z eoda do konca pieczenia
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:01
                        zytniej mozesz tez didac wiecej przy wyrabiania ciasta jutro, ogolnie moze byc 40- 50% zytniej
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:01
                          *dodac
                      • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:03
                        Ooo i co, jak nastawię zaczyn dziś to jutro wieczorem mogę piec?

Nie mam jeszcze gara. Jak mi wyjdzie chleb i będę chciała powtórzyć doświadczenie to może sobie kupię.

Wielkie dzięki.
                        Będę próbować, najwyżej wywalę i mąka się zmarnuje, no trudno.

Aha, czy zamiast naczynia z wodą mogą być kostki lodu? Widziałam w przepisie na zytni .
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:15
                          tak, dzis nastawiasz zaczyn, jutro pieczesz

miga byc kostki lodu, byleby para byla

nic nie wywalisz, zrob jak pisze Liska w przepisie na chleb z gara, tylko wymien czesc pszennej na zytnia i piecz jak ten zakwasie tylko temp ciut nizsza, 200-190
                          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:18
                            i przed wyrastaniem w formie, zmocz troche wierzch wilgotnymi dlonmi i obsyp chleb maka, moze byc zytnia, pamietaj o naciecach
      • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:15
        Tak wygląda. Jak mąka
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:02
          wyglada jak typowy gotowy pszenny zakwas, ktory dodaje sie w piekarniach do pszennego pieczywa, dla smaku
    • mak_z_figa Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 20:45
      Dolej ciepłej ale nie gorącej wody. Tyle, żeby zrobiła się gęsta ciapa. Odstaw w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Jak zacznie trochę rosnąć, albo pojawią się bąble, to znaczy, że ruszył. Można dodać też trochę mąki żytniej albo pszennej pełnoziarnistej.
    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 20:49
      zakwas z maki pszennej jest 'lzejszy' i sam bez wspomagania drozdzy nie ruszy zytniej maki ( empirycznie sprawdzone), pewnie u Ciebie piekarnie uzywaja pszennego do oieczywa z pszennej mąki
      • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:18
        Tak jest tylko gdy użyje się gotowego świeżego pszennego zakwasu. Ona ma suchy zakwas i te bakterie można rozmnożyć w mące żytniej.
      • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:00
        To jest pszenny zakwas. Tzn masa madre de trigo.

Dodać do niego wody? Ile? Potrzebuje 80 g zakwasu czyli nie wiem ile tego suchego a ile wody.
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:13
          ale chcesz dac ten suchy tylko rozrobiony z woda ? to nie wiem czy ruszy zytnia make
          co do ilosci to bym dala 80 g suchego i drozdze
          • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:16
            Przeciez najpierw ona musi zrobic ten zakwas z tego suchego a dopiero jak juz ma bombelkujacy najlepiej po paru dniach dokarmiania zakwas to moze piec dodajac czy nie dodajac drozdzy.
            Narazie toa suchy zaczyn a nie zakwas
            • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:19
              nie, nie musi, suchy zakwas dodaje sie tez jako suchy bez rozrabiania, dokarmiania
              • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:22
                Wiec robisz ciasto drozdzowe bo sam susz nie dokarmiany i nie silny jest po paru godzinach wyrabiania slaby. Ledwo posmak daje. Mozna i tak jak lubisz

Prawdziwy chleb na zakwasie nie wymaga drożdży. Drozdze sa juz w zakwasie
        • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:13
          Na zakwasie jest instrukcja Pani.
          • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:16
            Naprawdę?
            • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:17
              No ale to nie jest zakwas. To jest suchy zaczyn na zakwas.
              • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:19
                Tak wyglada zakwas ( zdjecie). Aby go przechowac to wylewam na deske i susze. A druga czesc w lodowce dokarmiana co tydzien. Potem taka maczke tego ususzonego moge sobie rozrobic z maka i woda i znow miec. Zakladam ze ty kupilas ten szusz.
                • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:23
                  nie musisz mnie oswiecac jak wyglada mokry zakwas, sama sie doucz o suchych i ich uzyciu

eot
                  • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:33
                    Mysiulek ja serio myslalam ze ty umiesz zrobic chleb na prawdziwym zakwasie bez dodawania drozdzy.

Taki na drozdzach to pikus z mala pianka dla pierwszakow, a ten suchy zakwas to chyba tylko dla podbicia smaku.
                    Ja jedli pieke to tylko na zakwasie. No doucz sie.

Jak poszukasz na tym forum w dziale Kuchnia to ok 2000 r nauczyla mnie na samym zakwasie niejaka krysia z Irlandii i nawet zakwas mi przyslal. Kucharz.

Ja myslalam ze ty umiesz piec porzadny chleb na zakwasie. Rozczarowanie. A ty nawet nie prowadzisz zakwasu jak sie okazuje i suchy sypiesz.
                    • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:36
                      Jestem tak rozczarowana ze sobie ide. A ja myslam ze takie piekne i na zakwasie tylko. A to sztuka...
                    • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:40
                      princesswhitewolf napisała:

> Mysiulek ja serio myslalam ze ty umiesz zrobic chleb na prawdziwym zakwasie bez
                      > dodawania drozdzy.

Bosz. A jest jakiś obowiązek robienia i jedzenia chleba na jednym słusznym zakwasie? Ja w ogóle nie lubię żytniego na zakwasie, tego wilgotnego i kwaśnego gluta, więc nawet takiego ani nie piekę, ani kupuję. Ale daję trochę suchego albo świeżego np. do ciasta na tarte flambée, bo lubię, gdy jasne pszenne ciasto smakuje lekko chlebowo.

• mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:46
                      najwyrazniej nie czytasz co pisalam na temat zakwasu, u mnie po prostu zakwas NIE pracuje, nawet nie zaczyna babelkowac, probowalam kilka lat, z roznymi mąkami, woda, temp i nic, robiony zgodnie ze sztuka ( z teorii robienia zakwasu moglabym sie doktoryzowac) i wielkie NIC, zawsze konczy sie tak samo, stoi kilka dni i brzydko pachnac maz idzie do kosza wiec nawet jakbym chciala to nie upieke chleba na zakwasie, zreszta zytni na zakwasie nie bardzo nam sluzy

tak wiec, malo mnie obchodzi twoje rozczarowanie, skoro nawet nie czytasz co pisze od lat w watkach chlebowozakwasowych, snejkowa chociaz kojarzy moje proby

ps
                      Krysia 2000 byla kucharzem ale samozwanczym, amatorem
                      • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 09:32
                        Przepraszam, że się tak podepne od czapy, ale przypomniało mi się, jak robiłam lievito madre i w pewnym momencie miałam lodówkę pełna "bambini" ( tak je nazywałam, bo trzeba dbać, karmić i owijać w becik🤣) bo tyle z tym roboty było, że mi było autentycznie żal wywalić nadmiar 🤣🤣
                        A potem przy przeprowadzce wszystkie dzieci mi umarły i już nie zrobiłam nowych...
                        • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 10:08
                          Brzmi jak jakiś skandynawski dramat rodzinny bez happy endu 😄
                          • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 11:16
                            Lol 😆
                        • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 11:50
                          Jak zaczynałam z zakwasem to też go ciągle karmiłam, ale nie piekłam codziennie więc po miesiącu miałam ze 4 litry zakwasu. Biorąc pod uwagę ilość zużytej mąki żal mi było to wszytko wyrzucić, ale na szczęście znalazłam przepis na placki z zakwasu więc robiłam placki (coś jakby bliny).
                          Teraz już jestem nauczona, zużywam prawie wszystko, zostawiam na dnie słoika ok 10 g, 50 g mąki, 50 g wody i wystarczy.
                          • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 12:06
                            Moje dzieci postanowiły popełnić zbiorowe samobójstwo, problem rozwiązał się sam 🤣
                            Mąż się śmiał zem mać wyrodna 😅
                            • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 13:25
                              Starałam się nie wyjść na wyrodną matkę i utrzymać juniora przy życiu i w efekcie miałam całą lodówkę zakwasu, bo zużyłam chyba ze 3 kilo mąki.
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 14:14
                          pamietam Twoje opowiesci i nawet bylam chetna zaadoptowac czesc bambini, tylko droga za daleka smile
                          • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:24
                            mogłabym wysłać suszony ale chilijska poczta mogłaby uznać bialy proszek w nieoznaczonej torebce za próbę zamachu biologicznego 😂

Ten mój zakwas jest kupny tzn kupiłam na allegro żytni świeży pracujący zakwas w słoiku i zabrałam do Holandii i jest świetny, na zaczyn wystarcza łyżeczka, nie muszę nic kombinować, w lodówce też sobie radzi, jak się rozkręci to potrafi potroić swoją objętość.

Ale próbowałam robić zakwas sama od podstaw, przeczytaliśmy z mężem tony instrukcji, mąż obejrzał filmiki na YouTube, pilnował, wywalał, dokarmiał, dbał jak o pierwszorodnego, w desperacji podsypywał suszony zakwas ze sklepów w DE.
                            I nic, nie rosło, jak zaczynał się ożywiać to szybciej opadał niż rósł, chleb na nim nie rósł.
                            Próbowaliśmy dwa razy, marnotrawienie mąki i czasu (a mąka cenna bo wożona z Polski). A wszyscy twierdzą że to takie proste 🙄🙄
                            • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:50
                              mogłabym wysłać suszony ale chilijska poczta mogłaby uznać bialy proszek w nieoznaczonej torebce za próbę zamachu biologicznego poczta jak poczta ale SAG napewno tongue_out

juz kiedys pisalam: mamuska na prosbe wspoldomownika (nostalgia go dopadala) wsadzila kiedys do paczki kawe inka, w puszce (2 takie puszki), puszka z klosem-wazne do dalszej czesci
                              paczka doszla, trafila na kontrol celna i sag, bywa, a ze to trwa to sie przygotowalismy, ze tak zwyczajowo do miesiecy czekania i liscik ile mamy zaplacic oplat, zdziwienie bylo wielkie jak w systemie trakingu info "przesylka do odebrania na poczcie' - skrytke od zawsze mamy- gdnamy na poczte, pani wydaje nam pake, oklejona tasma w rozpaczliwym stylu sluzb celnych, upewniamy sie 'zadnych oplat? " -'zadnych oplat'
                              wracamy, rozpakowujemy a tam.... wszystko, doslownie wszytko w pyle inki tongue_out
                              urzednik sag jak nic zoabczyl klos na opakowaniu, otworzyl wieczko (takie typowe foliowe z zawleczka) i zawartosc 'wybuchla', pewnie nie tylko na sprawdzana paczke tongue_out , zapakowa wiec czym predzej ten goracy kartofel i zwolnil ze wszystkich procedur
                              proszek udalo sie usunac prawie ze wszystkiego, tylko Saga rodu Forsyte’ów (dosc stare wydanie na kiepskim papierze) do dzisiaj na brzegach ma gustowne brazowy rzucik tongue_out

akurat z suchym problemu nie mam, jest zytni z biozentrale, jest pszenny z caputo
                              • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 18:00
                                mysiulek08 napisała:

> i zawartosc 'wybuchla',

To może być spowodowane tym, że przy transporcie samolotowym są zmiany ciśnień.
                                Niewykluczone, że to nie służy też bakteriom w suchym zakwasie, dlatego ten sprowadzany z Europy ci nie fermentuje.
                                Inna możliwość, że zagraniczna żywność poddawana jest czasem sterylizacji przez promienie gamma, w ramach ochrony przed epidemiami. Bakterie tego nie przetrwają. W ten sposób sterylizuje się np. w USA produkty zbożowe, owoce, warzywa, przyprawy i mięso. Produkty ekologiczne nie mogą być temu poddawane.
    • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:16
      Normalnie. Bierzesz 50 g mąki, jak chcesz zakwas przerobić na żytni, to żytnią i 50 ml letniej, przegotowanej wody.
      Mąkę mieszasz w słoiku razem z 1-2 łyżkami suchego zakwasu, dolewasz wody, mieszasz. Zostawiasz do wyrośnięcia. Następnego dnia dodajesz znowu 50g mąki i 50 ml wody i tak robisz też trzeciego dnia.
      Jak masz piekarniany zakwas z silnymi bakteriami, to po trzech dniach masz w ten sposób doskonały zakwas świeży.
      Bierzesz z tego 80g, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki. Jak dokarmisz co 7-10 dni, to możesz ten zakwas długo utrzymać przy życiu.
      Zawsze tak robię, z suchego zakwasu kupowanego w torebce w drogerii. Niestety zdarza się, że gdy długo nie piekę i zapomnę dokarmiać, to ten z lodówki mi zdechnie i wtedy kupuję nową torebkę. Kupuję zwykle żytni, ale można z niego zrobić przy użyciu odpowiedniej mąki pszenny i orkiszowy. Jak ci zostanie ten piekarniany proszek i on jest naprawdę suchy, to możesz go też przechować w szafce na zaś, byle z daleka od wilgoci.

• berdebul Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:52
        On nie zdycha, zlewasz płyn. Karmisz i najdalej po 3 dniach masz znowu.
        Proporcje które podałaś są na 100% hydratacje, nie każdy przepis takiej używa. I imho lepiej rośnie 1:3:3 (zakwas:mąka:woda wagowo), zwłaszcza na chlebowej/razowej.
        • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:17
          berdebul napisała:

> On nie zdycha, zlewasz płyn.

U mnie "zdechnięty", czyli długo zapomniany w kącie lodówki nie ma płynu na górze, a zmienia konsystencję na żelowatą i kolor, i nie wiem, czy nie ma tam pleśni, dlatego wolę nie używać.
          • berdebul Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 13:18
            Wyciągnęłam zakwas po pół roku, 3 dnia zmartwychwstał. Wyrzuca się jeśli ma pleśń, jak tylko wciągnął alkohol który wytworzył, to nic mu nie będzie.
            • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 18:02
              Tak, czasem jest już mocno alkoholowy. Jak mówisz, że da się go ożywić, to następnym razem spróbuję. Ale ja mam i tak prawie zawsze suszony w domu, więc nastawienie nowego to nie problem.
        • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:35
          Dokładnie tak, do zakwasu używa się proporcji wagowych, 100% hydratacja nie zawsze się sprawdza.
          Zakwas karmie w proporcji 10g zakwasu, 50 g mąki i 50 GRAMÓW wody. To częsty błąd początkujących przy dokarmianiu zakwasu że mąka w gramach a woda w mililitrach.
          Gdy piekę chleb na zakwasie to przepis podstawowy mam w gramach (80 g zakwasu żytniego, 510 g mąki i 280 g wody). I mimo że zakwas żytni to najchętniej używam mąki pszennej chlebowej, jeżeli mieszam z żytnią to można zwiększyć ilość wody w przepisie (do 87-80%).
          • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 18:18
            andace napisała:

> Dokładnie tak, do zakwasu używa się proporcji wagowych, 100% hydratacja nie zaw
            > sze się sprawdza.
            > Zakwas karmie w proporcji 10g zakwasu, 50 g mąki i 50 GRAMÓW wody. To częsty bł
            > ąd początkujących przy dokarmianiu zakwasu że mąka w gramach a woda w mililitra

Matko jedyna. 100% hydratacja to klasyk. Tak rozmnaża się suchy zakwas, by dać suchym bakteriom optymalne warunki i wystarczającą ilość wody. I robię dokładnie według podanych proporcji, czyli 2 łyżki suszu to prawie cała torebka, czyli około 15-17 g. 3 razy 15-17 g to 45-51 g więc daję 50 g mąki. Plus tyle samo wody. A 50 ml czystej wody, to 50 g, jakbyś nie wiedziała.
            Większość przepisów nie podaje też o jaki stopień hydratacji zakwasu chodzi, więc to i tak jest sprawa wypróbowania. Nasze babcie piekły chleb niczego nie odważając, też się da. A jak pieczesz i tak chleb na drożdżach, to nawet ciut za mało zakwasu nie ma znaczenia. Gorzej gdy da się za dużo, bo wtedy chleb może być za kwaśny. Choć to i tak zależy bardziej od czasu fermentacji, rodzaju mąki i proporcji. Ja ma się doświadczenie, to widzi się to po stanie ciasta chlebowego. To żywe bakterie i nie zachowują się zawsze tak samo. Więc pilnuj lepiej swojego przepisu.
          • jakis.login Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 08:53

> Zakwas karmie w proporcji 10g zakwasu, 50 g mąki i 50 GRAMÓW wody. To częsty bł
            > ąd początkujących przy dokarmianiu zakwasu że mąka w gramach a woda w mililitra
            > ch.

Twoim zdaniem ile waży 50 ml wody? big_grin big_grin
    • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 21:51
      Zakwas rozrobic pani. Wody dodac i zrec mu dac maki ale nie za duzo i w cieple miejsce. Nastepnego dnia to samo itd itp. Dobrze ze mi przypomnialas bo od tygodnia nie karmilam mojego w lodowce i pewno sie ze zlosci rozdziela
      • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:02
        W necie piszo żeby fodac suchy i nic nie rozrabiać z wodą...
        • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:14
          Ze niby maki do tego suchego i nic a nic wody i nie rozrabiac? Hahahaha 😂 dobre!
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:22
            z czego rżysz, tak, maki, wody, soli i drozdzy, suchych, okolo 7g

np suchy pszenny caputo jest z drozdzami i kilka innych rowniez, nie rozrabia sie, nue dokarmia
            • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:27
              >z czego rżysz, tak, maki, wody, soli i drozdzy, suchych, okolo 7g

Jak wyżej wyluszczylam roznice miedzy tym co ona mowi a co ty mowisz

Ty mowisz o chlebie drozdzowym a nie prawdziwym chlebie na zakwasie.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:48
                chleb na drozdzach z dodatkiem suchego zakwasu jest nadal prawdziwym chlebem, na drozdzach

a ty przeciez w ogole mąki nie jadasz, wiec o co sie pieklisz
        • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:17
          homohominilupus napisała:

> W necie piszo żeby fodac suchy i nic nie rozrabiać z wodą...
          >

Tak się robi w przepisach na chleb z drożdżami. Ale ten suchy zakwas ma wtedy znaczenie tylko smakowe.
          • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:22
            Cuda bo sie ze snejkowa zgadzam. Czasy ostateczne nadchodza
            • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:31

> Cuda bo sie ze snejkowa zgadzam. Czasy ostateczne nadchodza
              >

Ale jak nie jestem w pozycji do mysiulka. Ona pisze o wykorzystaniu suchego zakwasu jako dodatku smakowego do chleba na drożdżach. Chleb zyskuje wtedy lekki chlebowy smak. Więc tak, da się wykorzystać suchy zakwas bez rozrabiania. Ale to wtedy jest inny rodzaj chleba i to jest raczej dla chleba na przewadze mąki pszennej.
              • princesswhitewolf Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:35
                Ja tez nie jestem w opozycji. Tylko ze to nie jest chleb na zakwasie. To jest chleb na drozdzach z suchym zakwasem w celach smakowych ktory nawet nie moze byc okreslany mlodym zakwasem.

Myslalam ze ona te chleny na zakwasie tylko robi.
                • snakelilith Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 22:43

> Myslalam ze ona te chleny na zakwasie tylko robi.
                  >

A może robi i takie i takie? Skąd wiesz? Trzeba jeść chleb tylko na zakwasie? Ja właśnie odkryłam nową turecką piekarnię. Jesu, mają tam pyerdylion gatunków pszennego chleba. Większość jest bez zakwasu, a i tak smakuje obłędnie.
                • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:21
                  alez nie mam obowiazku wypiekac chleba wylacznie na zakwasie, tym bardziej, ze niespecjalnie nam smakuje i sluzy
                  a jak widac, nawet ten z suchym zakwasem i dodatkiem drozdzy ciebie zwiodl
    • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 22.11.24, 23:54
      Tutaj jest watek z przepisem na chleb od Mysiulka, sa nawet zdjęcia poglądowe kolejnych etapów
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,177824689,177824689,Wyprzedaze_zakupy_letni_watek_konsumpcyjny.html

I sam przepis. Lubię chleby ciężkie, żytnie na zakwasie, ale mój mąż nie jest fanem i ten chleb z przepisu poniżej jest świetnym kompromisem i zawsze wychodzi. Piekę na mieszance mąk, co mam pod ręką.
      Zazwyczaj poolish robię z mąki żytniej (zarówno chlebowej 720 jak i żytniej lub pszennej pełnoziarnistej, czasem dodaje otręby lub płatki owsiane). Reszta to najczęściej pszenna chlebowa 750, ale chlebowa mi się skończyła więc wymieszałam 1/3 żytniej chlebowej, 1/3 żytniej pełnoziarnistej (2000) i 1/3 tortowej 🤔🫣 i też wyszedł. Mieszałam też mąkę żytnia z caputo wysokobiałkową 00. Ten przepis jest dużo łatwiejszy od klasycznego chleba na zakwasie, z wyrabianiem i składaniem ciasta i zimną fermentacją.

Mam swój świeży zakwas żytni więc zazwyczaj dodaję czubatą łyżkę zakwasu świeżego zamiast tego z torebki, ale pierwsze eksperymenty były z zakwasem z torebki i wychodzi równie dobry.

chleb

400ml wody
      6g suchych drozdzy (jak bedzie 7 to nic sie nie stanie -chyba tyle jest w saszetkach)
      5g soli (mniej wiecej plaska lyzeczka)
      opakowanie suchego zakwasu zytniego, uzywam biocentrale ale moze byc inny

200gram różnych mąk (razowa, żytnia, z zarodków pszennych, semola, owsiana albo płatki - czyli mieszanka) takiej mieszanki może być więcej, ważne by całość zmieściła się w 650g
      450g mąki pszennej wysokobiałkowej

woda, drodze, zakwas, sol, mieszanka mąk (200g) i garsc pszennej, wymieszac i zostawic na noc - robimy poolish

na nastepny dzien dodac reszte maki i wyrobic, moze byc potrzeba albo dolania wody albo dosypania maki, wiadomo, wszystko zalezy od maki

Odstawić do wyrosnienia (ok 1 h, tak żeby ciasto podwoiło objętość)

oba etapy robie w maszynie do chleba

po wyrosnieciu jeszcze raz przerobic, w stylu obojetnym

odstawic do wyrosniecia w koszyku rozrostowym, czas zalezy od cierpliwosci, ale okolo 40min wystarczy
      a potem to juz wiadomo - piekarnik-gar- pieczenie- mniej więcej godzina
      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:02
        i ja cos tak dokladnie odmierzalam? tongue_out docen poswiecenie 🤣
        • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:07
          Doceniam za każdym razem jak piekę chleb 😋😋
      • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:10
        I uwaga, suchy zakwas używałam taki: www.oetker.pl/produkty/p/zakwas-chlebowy-zytni
        W torebce jest 15g i to jest na pół kg mąki - bo wg zdjęć toco w torebce to będzie pewnie za dużo.
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:23
          pszenny caputo - 50g na 1kg maki, mozna wiecej
          zytni biozentrale torebka 30g na 550g maki zytniej wiec te ilosci zalecane sa bardzo umowne
          • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 00:28
            Jak korzystałam z torebek to sypiałam tylko torebkę, świeżego daję ok 50 g.
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 10:10
              Dziękuję za podpowiedzi.

Ale
              Nie mam gara
              Nie mam koszyka do wyrastania
              Nie mam maszyny do chleba
              Suchych drożdży też nie mam, dopiero muszę kupić.

Im więcej Was czytam tym.trudniejsza ta misja mi się wydaje.
              • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 11:45
                Mysiulek pisze o „garze” bo wie że mam garnki żeliwne Le Creuset. Możesz użyć szklanego naczynia do zapiekania (z przykrywką), możesz piec na kamieniu do pizzy lub w foremce do ciasta (np keksówkę) i pamiętać żeby wstawić pojemnik z wodą żeby była para.

W ramach koszyka do wyrastania może być durszlak wyłożony ściereczką kuchenną.

maszyny do chleba nie potrzebujesz (ja nie używam), wystarczy miska, łopatka lub łyżka drewniana i sprawne ręce. Jak ciasto bardzo się klei przy wyrabianiu, to moczysz dłonie.

Jedyne co musisz kupić to faktycznie suche drożdże.
                • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 13:01
                  wystarczy tez zwykla foremka, miska i kawalek blatu
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 12:59
                to nie jest trudna misja, ludzie pieczywo od wiekow wypiekaja, wiec i Ty dasz rade 😘 rzecz podstawowa, im mniej objawien chlebowych netowych tym lepiej 😃

a teraz bedzie opowiesc z mchu i paproci 🤣

jak zjechalam na moj koniec swiata, wiedzialam ze jedzeniowo bedzie troche inaczej a chlebowo tragicznie, pierwsza wizyta w markecie tylko mnie w tym upewnila
                tak sie zlozylo, ze w dniu przylotu byla od razu przeprowadzka, do domu, ktory nie mial idealnie wyposazonej kuchni 😜 piekarnika np nie bylo, wiec dzien nastepny spedzilam na zakupach zeby jakos dzialac w kawalerskiej kuchni 😄 a ze byly warunki jakie byly, to
                nie mialam gara
                nie mialam koszyka do wyrastania
                nie mialam maszyny do chleba
                suchych drozdzy tez nie mialam, ba nawet nie bardzo wiedzialam, ze takie istnieja 🤣
                wybor mąki byl - proszkiem do pieczenia i bez proszku do pieczenia 😋

mialam za to foremke, wode, sol, swieze drozdze, mąke bez proszku, miske, lyzke, dwie rece i blat 😆
                pierwsza rzecza jaka zrobilam jak juz dojechala kuchenka gazowa z piekarnikiem ( najprostsza z prostych) byl chleb a raczej cos w rodzaju pszennej bulki z foremki 😆 ktory jednak mial najwieksza zalete nad pieczywem z pobliskiego marketu, ze byl zjadliwy 😃

pewnie, ze byly wpadki, nawet gnieciucha bez drozdzy upieklam

takze ten, Homo, nie cuduj, nie wymyslaj, tylko korzystaj z doswiadczen i do kuchni do roboty 🤣😎
                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 15:41
                  No to zadam jeszcze głupie pytanie:

Jeśli mam prostokątna podłużną foremkę keksów kę to po co mam wkładać chleb do wyrośnięcia w durszlak(=koszyk do wyrastania) ?
                  Przeciez wtedy wyjdzie mi okrągły bochenek, to jak go za przeproszeniem wsadzę do foremki?
                  Moze wyrastać od razu w foremkę?
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 15:52
                    pisalam juz wyzej ale moze malo precyzyjnie smile

jesli masz foremke, to tak:
                    po polaczeniu 'zaczynu' z reszta maki, wyrabiasz, 'tymi recami'- jesli nie masz robota, w misce, konsystencja mniej wiecej jak ciasto na pizze, nie za rzadkie nie za sztywne, ma byc miekkie, elastyczne i teraz szkoly sa dwie
                    1. czekasz az wyrosnie (pod przykryciem) - tak bedzie tez w maszynie do chleba- w misce, odgazowujesz czyli ciasto na blat/deske, przerabiasz kilka razy w stylu dowolnym, formujesz walek i wkladasz do foremki (przyjmuje, ze masz foremke z jakas powloka nieprzywierajaca), uklepujesz wilgotnymi dlonmi, obsypujesz maka, przykrywasz sciereczka, czekasz az troche podrosnie, 30-40min, nagrzewasz piekarnik-para-pieczesz

2. j.w tylko nie robisz drugiego rosniecia, co na pierwszy raz bedzie wskazane
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 15:56
                    Adance poszla trybem myslowym okraglego gara tongue_out smile
                    • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:47
                      Tak, zafiksowałam się na okrągłym garze LC, chociaż mam też formy do wyrastania podłużne.
                      Formy do wyrastania kupiłam w piekarni w której zazwyczaj kupowałam chleb, jak się zamykali (holenderska para która prowadziła piekarnię rzuciła wszystko i wyjechali piec chleb w Asturii), to kupiłam zapas.

Koszyk do wyrastania chleba można dostać teraz nawet w Ikea.
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:51
                        ale dopoki piecze w foreme to koszyka nie potrzebuje a potem jak zalapie bakcyla to bedzie sie konsultowac tongue_out
                • berdebul Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:45
                  Od pandemii piekę, nie używam koszyka, maszyny itd. Wrzucam w MUMa, wrzucam w blaszkę, do lodówki, rano do piekarnika. Chyba, że się spieszę to bez dojrzewania w lodówce. Rzadko kiedy składam.
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:52
                    ale ty pieczesz na zakwasie, bez dodatku drozdzy to inna procedura jest
    • irma223 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 13:48
      A nie prościej sobie wyhodować? Po 10 dniach możesz upiec pierwszy chleb.
      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 14:21
        co wy z tym hodowaniem zakwasu? obsesja jakas? 10 dni ma czekac az wyjdzie albo nie wyjdzie jak chleb chce juz upiec?

pewnie wyjde na niedouczona ignorantke (przezyje) ale hodujecie te dzikie drozdze, a potem fundujecie im temp 200stp
        jak to sie ma do zalecen, ze kiszonki z probiotycznymi dobroczynnymi bakteriami nalezy jesc na surowo bo wysoka temp je zabija? zakwasu buraczanego nie wolno zagotowac, jednoczesnie zaleca sie liofilizowane probiotyki w kapsulkach ale juz suchy zakwas jest diablem wcielonym
        • berdebul Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:43
          Nie musi czekać, daje suchy zakwas do wody, karmi i ma. Zabić ciężko.

Nie o drożdże chodzi, tylko o symbiotyczną relację z bakteriami i co robią z mąką, a to wpływa na np. poziom cukru we krwi po zjedzeniu takiego chleba (lesze dla diabetyków na przykład). Pomijając smak i konsystencję. Czy np. możliwość wypiekania chleba z mniej popularnych zbóż.
          • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:51
            Wg przepisu Mysiulka piekę chleb i z płaskurki i z samopszy i z kamutu, wszystkie chleby wychodzą a są lżejsze niż czysto zakwasowe (i lepsze do trawienia).
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:01
            jak widac, taki z suchego tez mozna zabic

na suchym zakwasie z dodatkiem drozdzy tez mozna piec na roznych mąkach (pieke z grycznej, orkiszowej, zytniej, razowej, graham, z dodatkiem karobu, amarantusa, dodaje ziarna albo taka mieszanke z caputo itp
            serio, chleb nie musi ortodoksyjnie wylacznie na swiezym zakwasie, poza tym, taki mokry, zytni, ciezki, bardzo nam nie sluzy
            nikt z nas nie jest diabetykiem i nawet nie zagrozny insulinopornoscia
            • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:02
              mieszanka z caputo
            • berdebul Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:09
              Chleb na zakwasie nie musi być żytni, zakwas też nie musi być żytni. Piekę na pszennym i żytnim, zależnie od chleba i zakwasu. Chałki głównie pszenny.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:20
                a co pisze? tez pieke tyle, ze na suchym zakwasie, pszennym i zytnim, pszenne i inne pieczywo, zawsze zaczynam od poolish albo zimnej fermentacji

nie mam juz ochoty na kolejne proby hodowli i marnowanie mąki, sprawdza sie to co robie
                • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:45
                  Jestem Wdzięczna za motywację i za przepis, chleb wychodzi świetny i dla mnie jest łatwiejszy do ogarnięcia niż na samym zakwasie (i zdrowszy dla żołądka męża).

Robiąc poolish i korzystając z zalet zimnej fermentacji, niewiele się różni ten chleb w smaku od tego na zakwasie (wiem bo robię oba), ale dla mnie jest łatwiejszy do wyrabiania i szybszy do zrobienia.

Mam wrażenie że Księżniczka nie ogarnia, że nie mówimy o białym drożdżowym chlebie tostowym czy bułkach, gdzie czas wyrastania to 2 godziny, tylko o chlebie który przechodzi pełną fermentację. I zarówno świeży zakwas jak i suszony nie jest tylko po to żeby dodać trochę chlebowego smaku, bo fermentuje z resztą składników nawet i 12 godz.
                  Jestem pewna że jakbym dała do spróbowania mój chleb na żytnim zakwasie, ale tylko z białej lekkiej mąki pszennej i ten drożdżowy, ale na mieszance mąk chlebowych pszenno-żytnich, to nikt by nie zgadł który jest na drożdżach.

W końcu zakwas to dzikie drożdże, więc dyskusja nie ma sensu.
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:51
                    oczywiscie, ze nie ma sensu, tym bradziej, ze prince zwiodl wyglad moich chlebow tongue_out czyli nie jest zle tongue_out

ale widac ma misje, nie tylko prince zreszta 🤣🤣

ps
                    Homo a Ty juz ten chleb upieklas??
                    • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 18:09
                      Nastawie zaczyn dzis wieczorem. Jutro spróbuję upiec.
                      Ale tak mi namieszalyscie w głowie że nie wiem co z tego wyjdzie.

Na razie odpoczywam po spacerku.
                      Mysiulek, drugie zdjęcie z dedykacją dla Ciebie.
                      Moja suka grzecznie czeka aż rudzielec skończy jeść. Ma mnóstwo szacunku do niego.

A ja rudzielca po prostu uwielbiam choć jestem psiara.
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 18:11
                        😘

trzymasz sie mojej instrukcji, wspomagasz blogiem Liski i bedzie dobrze!
                  • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:55
                    i aby zamknac te (ta?) dyskusje fota rozkrojonego chleba na suchym zakwasie z drozdzami z mieszanki mąk
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:22
                jeszcze chwile i bedziemy miec 'wojna' podobna to tej jaka rozpetala prince z nabialem a mnie sie juz nie chce tongue_out
                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:41
                  Princess wmawiał a mi że nie ma sera korycińskiego bo ona robi jakiś... inny o podobnej nazwie.

No nie wygrasz z nią 🤷‍♀️
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:05
            mniej wiecej to samo masz robiac poolish z suchym zakwasem

ale oczywiscie nikomu nie bronie wypiekac inaczej niz ja, tylko nie robcie na litosc, krucjaty tongue_out
      • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 15:42
        irma223 napisała:

> A nie prościej sobie wyhodować? Po 10 dniach możesz upiec pierwszy chleb.

No raczej nie jak czytam o przygodach dziewczyn, dokarmianiu itp.
        • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 16:14
          A potem jeszcze, jak ci zdechnie, to się czujesz z tym jak morderczyni 🤣
          • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:33
            I jeszcze musisz to zutylizować i szybko wynieść bo sąsiedzi pomyślą że bimber pędzisz lub ukrywasz zwłoki (zależy na jakim etapie ukatrupiłaś zakwas 😂).
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 23.11.24, 17:39
              Coś czuję że będą mi się śnić koszmary z zakwasowymi niewiniątkami i ich rzezią 🙈
    • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:18
      Update dla zainteresowanych:

Popełniłam wszystkie możliwe błędy, nie czytajacprzepisu do końca. Namieszalam, wyszła klejąca się do rąk masa.

Upiekłam w keksowkach i tak. Na bloga kulinarnego to się nie nadaje ale zaskakująco przyzwoicie wyszedł z twarda skórka i sprężystym.miazszem. Jak na pierwszy raz spoko. Osiągnęłam taki smak jak chciałam.
      Aha, dałam 250 g mąki pszennej i 150 g zytniej.
      Będę próbować dalej
      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:21
        jesli robilas wg moich wytycznych to byla porcja na jedna keksowke 😄 dluga ale jedna i przyjelam, ze to bedziesz piekla w jednej foremce, to ze sie kleilo to nic

co Ty chcesz od tego chleba? jak na pierwszy raz bardzo udany
        • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:26
          Oj bo taki niewygledny a przed pokrojeniem to już w ogóle. Ale z masłem pycha!

Dałam do dwóch keksowek bo bałam się że mi z jednej wylezie.

Następnym razem dokładniej przeczytam wszystko, obiecuję.

I bzdura że musi być na tradycyjnym zakwasie jak tu nam się Ksiezniczka oburzała. Musi to na Rusi. Pszenna masa madre dla radę.
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:31
            nic by nie wylazlo, co najwyzej by pekl
            pewnie, ze daje rade 🙂

na wtorek potrzebuje do wyjazdowych kanapek, chleb z foremki i upieklam taki z ziemniakami i kminkiem, stygnie, pozniej fote podrzuce
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 23:46
              Juz sobie wyobrażam jaki ładny.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 00:57
                taki wyszedl, keksowka 30cm (bez rantow)

musialam wyjsc wiec wsadzilam do piekarnika troche za wczesnie, mogl jeszcze podrosnac, ale smak jest super
                wariacja wg tego przepisu, zostala z wczoraj spora pieczona pyra, zblendowalam, dodalam suchy zytni zakwas, mielony kminek i mniej wiecej polowe mąki i wody (nie mam dwoch takich keksowek sad )
                • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 02:17
                  link do przepisu sie zagubil 😋
                  mojewypieki.com/przepis/latwy-chleb-ziemniaczany
                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 10:49
                  Wszystkie Twoje chleby nadają się na ilustracje bloga piekarniczego
      • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:30
        Jak na pierwszy raz, to efekt super, gratuluję 👍🙂
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 22:32
          no nie? szczegolnie, ze w dowolnym stylu 😃
        • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 24.11.24, 23:45
          A dziękuję.

Mąż honor zwrócił bo się nabijał ze na pewno mi nie wyjdzie.
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 00:58
            jakby nie zwrocil honoru to mialby ze mna do czynienia tongue_out
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 10:50
              mysiulek08 napisała:

> jakby nie zwrocil honoru to mialby ze mna do czynienia tongue_out
              >

Haha, przekażę 😄
          • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 25.11.24, 06:45
            Ale świnia! Nie ma to jak wsparcie:p
      • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:03
        Wygląda świetnie, i skórka i dziury, musiał być smaczny. Gratulacje!
        • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:30
          Dzięki 😉
          Efekt mnie zachęcił. Będę dalej eksperymentować
          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:42
            witamy w klubie suchego zakwasu 😘

to co? zeliwny zlom juz ogladasz ? 😜
            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:45
              mysiulek08 napisała:

> witamy w klubie suchego zakwasu 😘
              >
              > to co? zeliwny zlom juz ogladasz ? 😜
              >
              Skąd wiedziałaś? 😂

Sam mi się zaczął in IG wyświetlać o zgrozo.

Nauczyłam się też jak jest po hiszp żeliwo.
              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:48
                hierro fundido 😃 tak lekko brzmi, no nie ?

tylko nie przesadz z rozmiarem, za duzy w tym wypadku nie jest dobry
                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:57
                  Ładniej brzmi niż żeliwo 😄
                  A są keksowki z hierro fundido? Bo wolę prostokątna kromkę...
                  • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 16:40
                    Le Creuset ma żeliwną keksowkę, ale bez przykrywki, garnki żeliwne z przykrywkami są okrągłe lub owalne.
                    www.lecreuset.pl/pl_PL/p/zeliwna-keksowka/CI2022.html

Emile Haney ma naczynia do pieczenia chleba i są też prostokątne ale to nie żeliwo (ale są z przykrywką):
                    www.emilehenry-markenshop.de/en/Bread-Baker/
                    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 16:48
                      Le Creuset ma żeliwną keksowkę, gdzie ma, tam ma sad u mnie nie, nad czym boleje

keksowki z przykrywka (do pieczenia chleba tostowego) dlugo szukalam, w koncu kupilam chyba aluminowa, niezbyt sie sprawdza, musze wykladac papierem, nie wypieka tak dobrze jak kruset
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 17:00
                        mam dokladnie taka i tego typu nie polecam, kupilam dosc dawno
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 17:00
                          pokrywke sie w wsuwa 'na plasko'
                      • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 18:51
                        Znalazłam coś takiego, tyle że (chyba) jest dość duża więc duży chleb trzeba upiec.
                        www.lecreuset.pl/pl_PL/p/zeliwna-wielofunkcyjna-brytfanna/CI5115.html
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 19:16
                          ta to mam smile ale do chleba to nie, focacia i owszem, za to lazania, spanakopita i pokrewne oraz baklawa tongue_out wychodza super
                          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 19:16
                            *taka
                        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 19:18
                          jakby laskawie poczta polska przestala oszukiwac na przesylkach (kasuja za priorytet wysylaja jako ekonomiczne) to bym sie przyczaila na promocje tej keksowki a tak, musze sie ze smakiem obejsc

to chyba jakas nowoc jest, bo wczesniej mi w oko nie wpadla
                    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 16:54
                      z zamnkietej keksowki dobry jest chleb tostowy, zwykly nie za bardzo ale tez mam kiepska zamykana keksowke
                      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 16:58
                        a przepraszam, link dopiero teraz mi sie otworzyl
                        to inny typ 'zamykania', z 'przestrzenia', takie sa ok

a moze garnek rzymski?
                        allegro.pl/oferta/garnek-rzymski-forma-keksowka-do-chleba-pasztetu-8486727442
                        • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 19:32
                          A polecasz garnek rzymski?

I dlaczego trzeba to przykrywać? Garnek rzymski chyba nie ma pokrywy?
                          • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 19:48
                            osobiscie nie sprawdzalam ale sporo zachwytow czytalam

raczej z pokrywa, dla chleba lepiej
                            • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 20:06
                              No dobra a garnek rzymski po hiszpańsku? 😬
                              • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 20:08
                                a to roznie smile

www.alambique.com/blog/olla-de-barro-romertopf-n451

ja szukalam u siebie 'olla romana'
                                • homohominilupus Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 20:26
                                  O, dzięki
    • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 14:00
      nowa dostawa mąki, w tym Arla z zakwasem wink i mieszanka Cuor di Cereali (dlugo nie bylo)

allegro.pl/oferta/caputo-cuor-di-cereali-1-kg-maka-wielozbozowa-wloska-12867634688?

po raz pierwszy z ta mieszanka pieklam w garze (wczesniej tylko w maszynie)

wiadomo chleb udany tongue_out choc wizerunek w garze mu nie wyszedl 🤣 - gar okazal sie za duzy

dla tych, ktore nie maja dostepu do mąk wszelakich albo nie chce im sie mieszac czy robic zapasow wink mieszanke caputo polecam, tym bardziej, ze jest ze slodem, ktory bardzo poprawia smak chleba
      • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 14:01
        *Aria nie arla smile
      • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:02
        Wygląda bardzo smacznie 😋 użyłaś tylko tej mieszanki czy dodałaś zwykłej mąki?
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:07
          mieszanka jest jako dodatek, jak przesadzisz to chleb bedzie za ciezki (slod)
          • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:09
            Tak właśnie myślałam, jakie proporcje masz w tym chlebie?
            • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:29
              hmmmm, no sypnelam 🤣 obiecuje nastepnym razem odmierzyc 🫣

z poprzednich doswiadczen wiem, ze musi byc przewaga zwyklej pszennej
              • andace Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 16:41
                Dziękuję za informację.. Kupię torebkę i jak kiedyś wrócę do domu i do mojego piekarnika 🥹 to będę testować proporcje.
      • szarmszejk123 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:37
        Uuu cudny!!
        • mysiulek08 Re: Suchy zakwas, chleb, ratunku 27.11.24, 15:43
          nie jest idealny, odrobine za dlugo sie piekl, za duzy gar i skorka troche twardawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka